aekielski Adam Michnik: dlaczego podpisałem się na liście... 12.05.10, 06:43 Czeski film, co w nim jest grane? Po pijanemu niejeden już głupstw narobił i do dzisiaj pokutuje. Polacy mają prawo wyboru, ale od tego są media by im obiektywnie wyjaśniały kto jest kim. Proszę poczytać sobie na forach pańskiej gazety wypowiedzi młodych gniewnych. Ile w nich zabarwienia faszystowskiego. Nikt mi nie wmówi,że to spadek po komunistach. To są młodzi obywatele wychowani przez wojnę na górze. Wojnę prowadzoną na tle nienawiści do wszystkich i wszystkiego. Młodzierz aż się rwie do tępienia komuchów i innych odszczepieńców. Dalsza taka polityka i jej tolerancja prowadzi do faszyzacji kraju. Rzucanie bezkarnie i bezpodstawnie obelg na innych, tolerowanie takich zachowań to przestępstwo tych,którzy widzą i nie grzmią. Najbliższe 5 lat pokaże w jakim kierunku poszła Polska. Mam nadzieję, że na drzewach zamiast liści nie będą wisieć komuniści wskazani przez wodza narodu i jego prawą i sprawiedliwą partię. Bez sądów i procesów. Wódz dobrze wie kto gdzie stał, ma każdego dane wstecz, aż po dziadka i babcię. Odpowiedz Link Zgłoś
easy.teraz Adam Michnik: dlaczego podpisałem się na liście... 12.05.10, 07:34 >Źle by się stało, gdyby Jarosław Kaczyński nie mógł kandydować, gdyby zabrakło mu tego jednego głosu Szanowny Panie Redaktorze. I Pan i my doskonale wiemy, że TEGO JEDNEGO GŁOSU Kaczyńskiemu nie zabrakło by i nie było obawy żeby demokracja w zwiazku z tym ucierpiała. Powód musiał być o wiele bardziej złożony. Może jednak wątpliwości... Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Adam Michnik: dlaczego mi zmiękła rura propagandy 12.05.10, 07:43 Adam Michnik wyczuł pismo nosem. Widzi,że to nie przelewki i że Jarosław Kaczyński ma szanse na prezydenturę, a jego partia na rządzenie od przyszłego roku. Michnik ma nadzieję, że ten jego bohaterski czyn zostanie uwzględniony i wyrok jaki go czeka będzie złagodzony. Nic bardziej mylnego. W alei potępienia narodowego wisieć będą: po środku Lech Wałęsa ( za Bolka), a po jego bokach właśnie Adam Michnik (za wszystko po kolei)i Ludwik Dorn (jako zdrajca). Następna para to Wojciech Jaruzelski(za stan wojenny) i Donaald Tusk (w zastępstwie dziadka). Długo by wymieniać, zazdroszczę im, bo mnie bezimiennie tłum rozszarpie. Odpowiedz Link Zgłoś
apodemik Michnik jak zwykle pokrętny 12.05.10, 08:06 Michnik jak zwykle pokrętny, to naprawdę nic nowego. Współczuję naiwnym, dla których ten pan jest "wyrocznią" Odpowiedz Link Zgłoś
henryabor Michnik bredzi! 12.05.10, 08:30 Michnik bredzi! I w dodatku, nie na temat! Jest za, a nawet przeciw! Niedawno bratał się z komunistami, teraz wspiera Polskę Kaczyńskich i Rydzyka! Sądząc po jego okazałej brodzie na piersiach, zapewne mózg też mu się już nazbyt otłuszczył i całkiem więdnie! A demencja nie boli! Jaki naród i jego elyty, taki prezydent! I jego wawelskie ...BOCHATERY! Jak powiedział na odchodnym mój wielki rodak Stanisław Lem - Polska, to Cywilizacjne Zadupie Europy! Odpowiedz Link Zgłoś
po_stach henryabor ,bełkot idioty... 12.05.10, 09:02 krótkie,rzeczowe wyjaśnienie A.Michnika, mówi wyrażnie i zrozumiale o jego intencjach..Dla ciemnoty, to niezrozumiałe. Odpowiedz Link Zgłoś
jacmenos Re: henryabor ,bełkot idioty... 13.05.10, 12:20 a nam przecież nikt nie wmówi ,że białe jest białe a czarne jest czarne Odpowiedz Link Zgłoś
krystynaw3 Adam Michnik: dlaczego podpisałem się na liście... 12.05.10, 09:01 A dlaczego to Pan red. Adam Michnik sugeruje i każe nam wybierać między Panami Kaczyńskim i Komorowskim. Przecież startuje w wyborach wielu przyzwoitych kandydatów, którzy są także wiele lat w polityce. A na dodatek znają języki obce,nie są tak zacietrzewieni jak pan Jarosław Kaczyński, mają umiar w zachowaniach i słowach, nikogo nigdy nie szantażowali, nie obrażali, nie podsłuchiwali itp.Dlaczego to pod ich nazwiskami Pan red. Michnik też nie złożył podpisu i nie dał im szansy. Redaktor Gazety - poważnej takich rzeczy robić nie powinien.No tak, zapomniałam o nagraniach pod stołem przyjaciela od wielu wspólnych spotkań towarzyskich a potem wykorzystanie tego nagrania i zniszczenie jego kariery, jego jako człowieka itd. To czego można oczekiwać od Pana Michnika. Myślałam jednak, ze tamto to był tylko jeden epizod w życiu red. Adama Michnika. Więcej Gazety Wyborczej nie kupię.Sorki Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Pani Jadwigo A, wyrocznia GW was oszukała! 12.05.10, 09:35 Musicie sobie poszukać innych autorytetów Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Pani Jadwigo A, wyrocznia GW was oszukała! 12.05.10, 10:48 Was oszolom radyjocomoryja oszukalo.Wspolczuje wam.Byliscie wiernymi sluchaczami ojca aferala,a teraz zniesmaczeni jego bzdzinami cale dnie i noce przesiadujecie na forumach GW.Przciez wy nawet mszy swietej z radyja nie sluchacie.O pojsciu do kosciolka nawet nie mozecie pomyslec.Potrzeba fizjologiczna wam nie pozwala. Nie przyszlo wam do plaskatych lebkow ze Michnik dal wam przyklad jak powinien postepowac Katolik? Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: Pani Jadwigo A, wyrocznia GW was oszukała! 12.05.10, 13:32 x2468 napisał: > Was oszolom radyjocomoryja oszukalo.Wspolczuje wam.Byliscie wiernymi > sluchaczami ojca aferala,a teraz zniesmaczeni jego bzdzinami cale > dnie i noce przesiadujecie na forumach GW.Przciez wy nawet mszy > swietej z radyja nie sluchacie.O pojsciu do kosciolka nawet nie > mozecie pomyslec.Potrzeba fizjologiczna wam nie pozwala. > Nie przyszlo wam do plaskatych lebkow ze Michnik dal wam przyklad > jak powinien postepowac Katolik? ad 1 NIE POWINIEN KŁAMAC :) Nie jestem zwolennikiem pana Michnika, ale też przednie zachowanie co by "wiarygodność" i "bezstronność" gazety zwiększyć. Nadal patrzę na wszelkie artykuły obiektywnie , a nie przez pryzmat podpisu.)) Sorry ja na takie rzeczy się nie nabieram Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Pani Jadwigo A, wyrocznia GW was oszukała! 12.05.10, 21:22 x2468 napisał: > Nie przyszlo wam do plaskatych lebkow ze Michnik dal wam przyklad > jak powinien postepowac Katolik? Przyznam Ci się szczerze, że to jest ostatnia myśl, jaka by mi mogła przyjść do głowy :) Obawiam się, że słowa Adama Michnika mają dokładnie taki sam charakter, co "pro-rosyjskie" orędzie Jarosława Kaczyńskiego. Taki z Michnika zwolennik Kaczyńskiego, jak z Kaczyńskiego zwolennik pojednania z Rosją. Katolicyzmu bym w to nie mieszał. Odpowiedz Link Zgłoś
nielenin ten 1 głos/pocałunek judasza to nic wobec 1,5mln 12.05.10, 09:55 On myśli że zaszkodzi bo go ludzie nie lubią. Ha,ha naiwny Działa jak za dawnych czasów a to se ne wrati. i całe szczeście i dzieki Bogu /naszemu nie jego/ Odpowiedz Link Zgłoś
kurelski Re: ten 1 głos/pocałunek judasza to nic wobec 1,5 14.05.10, 17:42 wpwil.w.duna.pl/wielkapl/zh_o_michniku.html Odpowiedz Link Zgłoś
jedynysenior Adam Michnik: dlaczego podpisałem się na liście... 12.05.10, 10:21 Znów nie rozumiem Michnika.Kogo chce zaskoczyć ,nas starych/mam 73 lata/i pamiętam Michnika z młodości.Co się dzieje?Czyżby chciał stanowisko w kancelarii Kaczyńskiego.Dlaczego Ci ludzie tak często zmieniają pogłądy,czy dla chleba........ czy dla kariery.?Przecież Michnik nie jest młodzieńcem ,żeby walczył o karierę.Dość już nawojował. Odpowiedz Link Zgłoś
apodemik Re: kim jest Adam Michnik 12.05.10, 12:13 Posłuchaj kogoś, kto go poznał bliżej. Zbigniew Herbert: "Michnik jest manipulatorem. To jest czlowiek zlej woli, klamca, oszust intelektualny". Odpowiedz Link Zgłoś
ondrij Adam Michnik: dlaczego podpisałem się na liście... 12.05.10, 10:26 No a jak nie będzie Kaczyńskiego, to o czym będzie pisała Wyborcza. Zastanówcie się trochę. Michnik to cwaniak i musi walczyć o przetrwanie Trybuny ludy, przepraszam Gazety Wyborczej. Nie panikujcie Komorowski przegra i wtedy będziecie mogli pluć swą nienawiścią w stronę PiS. Komuchy łączcie się, bo wasz czas się kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
volim Wielkoduszność Michnika 12.05.10, 10:28 Czy to tak trudno zrozumieć? Adam Michnik to człowiek idei, w dodatku o gołębim sercu, który autentycznie, po ludzku, żałuje prezydenta i tych, którzy zginęli. Zrobił więc gest ku czci zmarłego prezydenta. Teraz, biedak, musi się tłumaczyć z tego, że jest wrażliwy ... Swoją drogą, to zapewne nie jedyny podpis z tej listy, który nie pokryje się z głosem oddanym w wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
oghana7 Re: Wielkoduszność Michnika 12.05.10, 12:21 moze to i prawda ,ale wydzwiek tego jest potworny ,PIS tego nie doceni i uzna za swoj sukces .bardzo pokretna logika michnika ,wiadomo ,ze glosow moherow i ciemnego ludu jarowi nie zabraknie zwlaszcza teraz z litosci .on wam pokaze ,co potrafi jak chlusnie jadem jak go wypuszcza z tej przerobialni z wilka w owieczke . Odpowiedz Link Zgłoś
kurelski Re: Wielkoduszność Michnika 14.05.10, 17:43 wpwil.w.duna.pl/wielkapl/zh_o_michniku.html Odpowiedz Link Zgłoś
spoko.0 Adam Michnik: dlaczego podpisałem się na liście... 12.05.10, 12:06 Raz nie wolno się rozliczać z przeszłości bo to by była zemsta nad "człowiekiem honoru", innym razem trzeba oceniać na podstawie przeszłości a nie na podstawie programu na przyszłość Polski. To mętna logika Pana Michnika, zwykłego oportunisty który broni swego koryta i propaganda dla durniów. Nie warto tego ani słuchać ani czytać! Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Co za brednie!! Gdyby naprawdę z tego żałosnego 12.05.10, 12:09 Michnika był taki demokrata chcący dać Polakom prawo wyboru, to na łamach GW przybliżałby czytelnikom wszystkich kandydatów, a nie tylko tą patologiczną dwójkę z POPiSu! Odpowiedz Link Zgłoś
oghana7 Adam Michnik: dlaczego podpisałem się na liście... 12.05.10, 12:14 Z a d n e placze i tlumaczenia michnika nie przekonaja nas o tym ,ze michnik zrobil dobrze podpisujac sie pod hakowym jarem .MICHNIK PO PROSTU ZASZKODZIL PLATFORMIE a Pis potraktowal te poltora miliona podpisow jako sukces i podstawe do wygranej w wyborach .po prostu zlapal wiatr w zagle .kondolencje dla tej postawy michnika .zalosne . Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Adam Michnik: dlaczego podpisałem się na liście... 12.05.10, 13:27 Nie jestem zwolennikiem pana Michnika, ale też przednie zachowanie co by "wiarygodność" i "bezstronność" gazety zwiększyć. Dziękuję za podpis na pana JK, ale nadal patrzę na wszelkie artykuły obiektywnie , a nie przez pryzmat podpisu.;))) Sorry ja na takie rzeczy się nie nabieram :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kurelski Re: Adam Michnik: dlaczego podpisałem się na liśc 14.05.10, 17:44 wpwil.w.duna.pl/wielkapl/zh_o_michniku.html Odpowiedz Link Zgłoś
leszczjr GW cos sie kompletnie pomotalo... 12.05.10, 13:28 Od pewnego czasu GW usilnie podpilowuje galaz na ktorej siedzi sprzyjajaca jej partia polityczna czyli PO - np. publikowanie wypowiedzi prof. Staniszkis atakujacych Komorowskiego za rzekomy brak charyzmy i zdolnosci przywodczych, ze nie wspomne o publikowaniu co chwila jakis lewych sondazy ze Kaczynski (Zaraz przescignie Komorowskiego w poparciu wyborcow). Panowie nie leccie w kulki - tyle lat popierania PO a teraz kiedy cala prawica ich szantazuje moralnie to nie dajecie im poparcia? Cos mi to smierdzi jakims histerycznym kacem moralnym po katastrofie w Smolensku - takim samym kacem jaki dopadl TVN i doprowadzil do ocenzurowania wystepow Majewskiego. Jest to po prostu zalosne... Myslicie ze Was Kaczynski oszczedzi jak dojdzie do wladzy? Hah ha wolne zarty. Zakladacie sobie na szyje petle szantazu moralnego na ktorej was beda prowadzic najpierw do wyborow parlamentarnych a potem jeszcze dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Re: GW cos sie kompletnie pomotalo...Doradzam 12.05.10, 13:40 doradzam wnikliwie przeczytać artykuły :) zawsze pojawia się jakiś "słodko naprowadzający" komentarz dziennikarza, lub kogoś z przeciwników PiS...tak dla ośmieszenia JK, a dla tych zachłystujących się "brakiem krytyki" ze strony GW : to tylko dla zwiększenia wiarygodności GW wśród czytelników i zagonienia do urn wyborczych na rzecz Komorowskiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
waldi.2 Adam Michnik: dlaczego podpisałem się na liście... 12.05.10, 14:23 Niestety, pan Adam pójdzie prosto do piekła. Tym razem Bozia mu nie odpuści! Będzie smażony w gorącej smole i obracany na rożnie. Ale chyba już sam jest diabełkiem, bo raz już kiedyś pan redaktor Jerzy Urban (wówczas minister) napisał że "Michnik do mszy ogonem dzwoni" co dobitnie poświadcza Panamichnikowe powiązania z piekłem. Ja wiem że teraz redaktor naczelny GW czyta te forumo-internetowe wypowiedzi "święcie oburzonych" i płacze z uciechy jakiej nam znowu dostarczył. Odpowiedz Link Zgłoś
zenutek Krótka pamięć Polaków... 12.05.10, 14:27 Dziwi mnie bardzo krótka pamięć Polaków, jeszcze dwa-trzy tygodnie temu przez media przewaliła się debata na temat podpisywania list wyborczych wszystkich kandydatów bez względu na własne poparcie, ponieważ jest wyjątkowo mało czasu na zebranie 100 tys. podpisów. Tak Gazeta Wyborcza, jak i Dziennik, Polska, Rzeczpospolita i wielu, wielu polityków namawiało do podpisywania się na większej ilości list. Jak można mieć teraz krótką pamięć i krytykować kogoś za to, że pomimo nieakceptowania polityki danej osoby, podpisać się na jego kandydackiej liście, by dać możliwość do sprawdzenia się w wyborach. Żaden podpis nie daje promocji danemu kandydatowi, a wykorzystywanie tego przez sztaby wyborcze kandydata do własnej kampanii uważam za niegodne i wyrafinowane. Da to możliwość oceny wiarygodności takiego kandydata na przyszłość, ale nie da mu jednocześnie poparcia w obecnych wyborach i pomimo dużej ilości zebranych podpisów nie musi przełożyć się na ilość głosów oddanych w wyborach. A to chyba bardziej będzie bolało kandydata niż tego, który uczciwie odpowiedział na ogólnopolski apel... Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Aleś nabredził :D 12.05.10, 14:34 Jakoś PiS rządził niepodzielnie przez 2 lata i Michnikowi kagańca nie założył. I z pewnością miliony zwolenników odwrócą się teraz od Kaczyńskiego :D A Ty byś przestał głosować na PO gdyby listę Komorowskiego podpisał Kaczyński? Jeśli tak, to bardzo Ci współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Aleś nabredził :D 12.05.10, 21:37 oelefante napisał: > Jakoś PiS rządził niepodzielnie przez 2 lata i Michnikowi kagańca nie założył. Bo nie zdążył. Plan podporządkowania sobie mediów był obliczony na znacznie dłuższy czas. Podobnie było z sądownictwem oraz środowiskami prawników i lekarzy. PiS miał plan (i nigdy z niego nie zrezygnował), który politolodzy określili jako "zawłaszczenie państwa". Część tego planu wykonano (spółki skarbu państwa, struktury dowodzenia armii, prokuratura, media publiczne), ale 2 lata to było za krótko, aby zrealizować go całego. I tylko mi nie mów, że coś sobie uroiłem, bo o takim planie mówił sam Jarosław Kaczyński, tyle że nie nazywał tego oczywiście zawłaszczaniem państwa, tylko "walką z układem". > I z pewnością miliony zwolenników odwrócą się teraz od Kaczyńskiego :D Napisałem, że ludzi, których się w ten sposób da zniechęcić do J.Kaczyńskiego jest niewielu. Przypisujesz mi zatem pogląd, którego nie wyraziłem. > A Ty byś przestał głosować na PO gdyby listę Komorowskiego podpisał Kaczyński? Po pierwsze ja nie zamierzam głosować na Komorowskiego, nie ma kandydata, którego mógłbym poprzeć w tych wyborach. Po drugie, ja nie zmieniłbym zdania z powodu takiego triku, ale ja nie należę to typowego elektoratu PiSu (wykształcenie podstawowe, albo zawodowe, mieszkańcy wsi i małych miasteczek). Nie mierz wszystkich swoją miarą. To, że Ty nie dałbyś się na to nabrać, nie oznacza, że nikt się nie da. W elektoracie PiSu jest wielu prostych, dobrych ludzi, których świat jest czarno-biały i dzieli się na dobro reprezentowane przez J.Kaczyńskiego (czy kogokolwiek innego wskazanego przez proboszcza) oraz zło reprezentowane przez Michnika, Żydów, komunistów, bądź cokolwiek innego wskazanego przez tenże, czy inny autorytet. Takimi ludźmi da się manipulować w ten sposób, zapewniam Cię. > Jeśli tak, to bardzo Ci współczuję. Obawiam się, że sobie poradzę bez Twojego współczucia, ale mimo wszystko dziękuję za okazane serce ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wasylzly oj Adam, Adam............. 12.05.10, 14:53 fajnie wygladasz na zdjeciu z szerokim usmiechem, trudno dzsiaj znalezc takie zdjecie na jakim plakacie wyborczym - dzis same ponure miny, czy kryja braki higieny uzebienia ??? Dales dupy i tyle, Twoje wyjasnienia, ze chciales, pomoc Kacznskiemu, aby mu nie braklo glosu - to jest farsa. Ja to rozumie, moze inni tez -ale chodzi o pewna wiarygodnosc. Nie pokeruj, bo znowu przegrasz i nie dostaniesz miejsca na wawelu. I nie pal tyle, wiesz ze nie mozesz, a czasy romantycznej rewolucji potomkow z KPP -juz sie skoczyly - zostaw ta sprawe juz innym. Oki ? -wz Odpowiedz Link Zgłoś
ju-li1 Adam Michnik: dlaczego podpisałem się na liście... 12.05.10, 15:12 Jestem zawiedziona, że Adam Michnik podpisał się na liście Jarosława Kaczyńskiego, jeżeli nie jest jego zwolennikiem. To błąd polityczny i niezrozumiała spekulacja. Pan Michnik musiał wiedzieć, że ten fakt będzie wykorzystany przez PiS w kampanii wyborczej. Naiwnością i megalomaństwem było też sądzić, że dopiero jego podpis umożliwił panu Kaczyńskiemu kandydowanie w wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
adrem63 Po co ten teatr ? 12.05.10, 15:47 Michnik zręcznie manipuluje. Podpisał listę J.Kaczyńskiego żeby wzbudzić rozgłos, a potem w wyjaśnieniu oświadcza, że podpisał się pod demokracją (szczyt obłudy). Jednocześnie jednak „wyjasnia” co myśli o Kaczyńskim i co lud ma myśleć i robić. Myślę, że znajdzie się wielu którzy to kupią, ba już kupili. Po co ten teatr, zapyta ktoś przecież red. Michnik może wyrazć swoje zdanie na temat tego kandydata w swojej Gazecie ? Napisać np. że grozi nam znów nacjonalizm, a może nawet nie daj Boże faszyzm, co tak dobrze się sprzedaje w społeczeństwie w którym ostatnio tak namnożyło się liberalnych neofitów. No tak, ale to już było wielokrotnie w Gazecie Antykaczyńskiej i grozi znudzenie powtarzaniem ciągle tych samych argumentów. Ten teatr to tylko nowe narzędzie. W sumie, nil novi sub sole, wiemy bowiem co panowie A.M. oraz J.K. o sobie myślą. Smutne jest tylko, że mamy wielu kandydatów, a wybór jakby ubożuchny. Odpowiedz Link Zgłoś
zaifi3 Chce,pobawić się Kaczyńskim. 12.05.10, 17:25 Wiadomo,że przegra wszystko,łącznie z prezesurą. Odpowiedz Link Zgłoś
dodam-to Gest godny Ulricha von Jungingena. 12.05.10, 17:33 Gest godny Ulricha von Jungingena. Mam nadzieję, że finał będzie podobny, choć siły nierówne, zwłaszcza w mediach. Odpowiedz Link Zgłoś
synus2 Adam Michnik: dlaczego podpisałem się na liście... 12.05.10, 17:34 Pisu nie znosze a tez podpisalam Jarkowi,a co niech sie cieszy,ze ma duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
ju-li1 Re: Adam Michnik: dlaczego podpisałem się na liśc 12.05.10, 17:47 synus2 napisała: > Pisu nie znosze a tez podpisalam Jarkowi,a co niech sie cieszy,ze > ma duzo. Nie widzę w tym żadnego sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
bigark Re: Adam Michnik: dlaczego podpisałem się na liśc 14.05.10, 17:05 Dlatego, Ty zawsze będziesz miała mało, bo nikt Ci się nie podpisze grubym mazakiem... bigark Odpowiedz Link Zgłoś