ajpk 15.05.10, 11:21 Ten list powinien być napisany dużymi literami i umieszczony na olbrzymiej tablicy przed Sejmem. Miejsce należałoby tak wybrać,by parlamentarzyści mogli ją zawsze dostrzec. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
exil_exil Elegia na śmierć lotników 15.05.10, 19:15 Pierwszy artykuł od czasu katastrofy pozbawiony "rozdętego" patosu i martyrologii, pierszy artykuł, na który czekało może nie miliony Polaków, ale kilku z pewnością...Pierwszy artykuł poświęcony wyłącznie Tym, którzy byli tam nie na prywatnej wycieczce, lecz NA SŁUŻBIE! Szkoda, że zginęli tak młodzi ludzie, szkoda, że zostawili rodziny i małe dzieci, szkoda, że cała wina za śmierć "elity" Polski spadnie na nich, szkoda, że nie mogą się bronić, szkoda, że ich rodziny i dzieci będą musiały żyć z piętnem odpowiedzialności za "największą tragedię w dziejach powojennej Polski"...Szkoda, że tym razem nie okazali się "lękliwymi oficerami", szkoda, że nie zabrakło odwagi przy lądowaniu, szkoda,że zabrakło asertywności...SZKODA, tak BARDZO SZKODA... Jeżeli istnieje coś oprócz naszej ziemskiej bytności, to mam nadzieję, że jesteście tam szczęśliwi i wciąż latacie wysoko... Do Miłego... Odpowiedz Link Zgłoś
usia60 Re: Elegia na śmierć lotników 15.05.10, 19:45 Wspaniały tekst, prawdziwy aż do bolu.Wawel, wieńce przed sejmem, szaleństwo dziennikarzy. Tak jakby nie zginęło tylu młodych ludzi, zarowno z obsługi samolotu jak i Biura Ochrony Rządu.Tyle jeszcze było przed nimi, tyle mieli planow.Najprawdopodobniej chcieli wykonać zadanie. W końcu byli żołnierzami. Odpowiedz Link Zgłoś
gen_wieniawa "polski prezydent ląduje tam gdzie chce" 15.05.10, 21:14 Bracia Kaczyńscy zawsze mieli za nic dobro Ojczyzny. Zawsze ważny był tylko własny interes, ewentualnie aby zameldować bratu "wykonanie zadania". Narazić bezpieczeństwo swoje, reszty pasażerów oraz dobro kraju, to dla nich nic nieznaczące szczegóły na drodze budowy swej wyimaginowanej IV rzeszy. Odpowiedz Link Zgłoś
pisuarro Re: "wyga machnął ręką i skomentował "idiota" 15.05.10, 19:31 Żartów nie ma - ten delikwent najprawdopodobniej zostanie naszym prezydentem... Odpowiedz Link Zgłoś
o.b.laden Re: "wyga machnął ręką i skomentował "idiota" 15.05.10, 19:42 > Żartów nie ma - ten delikwent najprawdopodobniej > zostanie naszym prezydentem... Bronislau? No ale przecież już będzie latał w nowych samolotach.... Nb. pierwszy w miarę sensowny tekst w Trybunie w tej sprawie... tylko skoro tak, to czemu jeszcze Klich jest ministrem? Odpowiedz Link Zgłoś
ju-li1 Re: "wyga machnął ręką i skomentował "idiota" 15.05.10, 19:54 pisuarro napisał: > Żartów nie ma - ten delikwent najprawdopodobniej zostanie naszym prezydentem... ...albo i nie. To zależy od nas. Będziemy mieli takiego prezydenta, jakiego sobie wybierzemy. A "Elegia na śmierć lotników" jest doskonała! Zasługuje na rozpowszechnienie nie tylko w Sejmie, co proponuje ajpk. Odpowiedz Link Zgłoś
ajakzupa ten tekst jest 15.05.10, 19:53 Ten tekst jest obrzydliwy. Niczego jeszcze nie wiadomo, jak było naprawdę, ale autor już pluje na prezydenta. A ja rzygam na tekst autora. Ohyda, jakiej mało. Jeśli naprawdę istnieje nekrofilia, a o której mówił ten Bartoszewski, to właśnie to jej przykład. W kampanii politycznej, w propagandzie, jest zdolny do wszystkiego. Nawet hieny mają swą etykę, ale nie człowiek. Tfu! Odpowiedz Link Zgłoś
pabian-2 Re: ten tekst jest 15.05.10, 22:23 nawet cie baranem nazwac nie moge bo to bylaby obraza dla barana! Odpowiedz Link Zgłoś
maciekz70 Re: ten tekst jest 15.05.10, 22:36 Kolejny raz dajesz dowód na swoją przerażającą głupotę i zaślepienie nienawiścią.Ja rzygam na ciebie i tobie podobnych. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "Ten tekst jest obrzydliwy" Pozostaja fakty 15.05.10, 22:44 "Ten tekst jest obrzydliwy" Niezaprzeczalne fakty: lot na ostatnia chwile, "bohaterskie" pajacowanie sp Prezydenta Lacha Kaczynskiego w samolocie do Tibilisi: "oficer nie powinien być lękliwy", interpelacja Gosiewskiego w sprawie odznaczenia pilota, który nie posłuchał "bohaterskiego" pajacowania naszego sp Prezydenta Lecha Kaczynskiego forum.wprost.pl/glowne/?w=263889 Czego ci trzeba jeszcze ? Re: ten tekst jest Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: ten tekst jest 16.05.10, 19:41 ten tekst jest obrzydliwy ponieważ jest BARDZO PRAWDZIWY. niestety zbyt rzadko byli odważni potrafiący powiedzieć,że król jest nagi.parasol ochronny roztoczony nad zbawcami Polski-braćmi Kaczyńskimi przez wiele osób,instytucji,Rydzyka i Kościół spowodował,że Lech mimo,że mierny został prezydentem a Jarosław mimo licznych ułomności psychofizycznych i braku kwalifikacji może zostać zostać prezydentem. boże,chroń Polskę przed tym nieszczęściem. Odpowiedz Link Zgłoś
funiaextra Re: ten tekst jest 16.05.10, 23:35 Tylko mmy sami mozemy uchronic sie przed tym nieszczesciem. Zwolennicy pisu sa jak wyznawcy proroka w oblezonej twierdzy. Pojda glosowac! Jesli my odpuscimy, przegramy nowoczesna Polske, przegramy swiety spokoj. Bedzie nam ten maly , zajadly czlowiek, kandydat na Wawel ztruwal kazdy dzien.. Odpowiedz Link Zgłoś
the_call_of_cthulhu coś mi tu nie gra 15.05.10, 19:55 Ludzie związani z branżą raczej upatrują się przyczyny gdzie indziej. Jak ten pan jest cywilnym pilotem to skąd on może wiedzieć coś na temat latania z VIP-ami ? Nie podoba mi się to. Jakby na zamówienie ten list. To się wydaje dużo ciekawsze i bardziej prawdopodobne : specops.com.pl/forum/topics19/121-ofiar-mon-bogdana-klicha-vt7801.htm P.S. Głosuje na Korwina. Odpowiedz Link Zgłoś
barakkobamaa Re: coś mi tu nie gra 15.05.10, 20:05 Ja nie wiem czy Klich jest winien. Ale to co robi czerska jest zbydlęceniem. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "Ale to co robi czerska jest zbydlęceniem" 15.05.10, 22:58 "Ale to co robi czerska jest zbydlęceniem ." Robi to co powinno być zrobione zanim zdecydowano o pochowku prezydenckiej pary na Wawelu. "Pora hańbę zmyć wawelską I oczyścić krypty obie, By Marszałek zbawca Polski Nie spoczywał razem z drobiem" (przeczytane w stopce na forum) Re: coś mi tu nie gra Odpowiedz Link Zgłoś
stary.pierdziel O S K A R Ż A M !!! 15.05.10, 23:32 Oskarżam byłego Prezydenta RP L.Kaczyńskiego o morderstwo 95 (słownie: dziewiędziesięciu pięciu) obywateli polskich dnia 10.04.2010. Jako zapraszający na pokład samolotu, jako głowa państwa ponosi całkowitą odpowiedzialność za śmierć wszystkich pasażerów jak również za cierpienie rodzin wszyskich tragicznie zmarłych. Jako zadośćuczynienia żądam kary ZAPOMNIENIA. Niech na Wawelu powstanie tablica marmurowa z nazwiskami 95 ofiar katastrofy i napisem 'prezydent- -morderca'. Odpowiedz Link Zgłoś
drugilol Re: "Ale to co robi czerska jest zbydlęceniem" 15.05.10, 23:38 Pod tym nickiem to nie kryje się chyba Wałęsa?? Wyluzuj stary bo żółć Cię zaleje, mniej negatywnych emocji. Odpowiedz Link Zgłoś
fi77ga Re: coś mi tu nie gra 15.05.10, 21:55 Ciekawostka ornitologiczna. A jaka jest różnica między pilotażem samolotu z VIPami, a z innymi pasażerami? Wyjątkowo kompetentnie i rzeczowo autor napisał o siermiężnym lataniu, jak najtańszym archaicznym szkoleniu. Bardzo mi się podobało i podziwiam autora. Szanuję lotników bo wykonują ciężką i precyzyjną pracę. Doświadczenie ma ogromne no i robi wiele, żeby nie dać zaskoczyć się śmierci. Myślę, że Jego wiedza jest też wynikiem wymiany poglądów i ocen innych kolegów. Odpowiedz Link Zgłoś
al_kr Re: coś mi tu nie gra 15.05.10, 22:07 Ależ gra! Pan Cichoń w kometowanym artykule i pan Hypki w Twoim linku piszą o tym samym, i to nawet podobnymi słowami! the_call_of_cthulhu napisał: > Ludzie związani z branżą raczej upatrują się przyczyny gdzie indziej. Jak ten > pan jest cywilnym pilotem to skąd on może wiedzieć coś na temat latania z > VIP-ami ? Nie podoba mi się to. Jakby na zamówienie ten list. > To się wydaje dużo ciekawsze i bardziej prawdopodobne : > > specops.com.pl/forum/topics19/121-ofiar-mon-bogdana-klicha-vt7801.htm Odpowiedz Link Zgłoś
wredny.wielonickowiec Re: Jak jest cywilnym to skąd może wiedzieć 15.05.10, 23:01 Odpowiedź jest w tekście - wystarczy umieć czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
1sz-truten Re: coś mi tu nie gra 16.05.10, 09:58 wiekszosc cywilnych pochodzi z wojska teraz juz wiesz skad ta jego wiedza ? Odpowiedz Link Zgłoś
fmio Elegia na śmierć lotników 15.05.10, 19:59 Dziękuję panu, panie kapitanie, za tę piękno-gorzką elegię. Okazuje się, że wiele można wytłumaczyć bez rozdęcia i nadęcia. Mam wrażenie, że to samo usiłował nam, dyletantom, przekazać ten drugi p.Klich, ale ponieważ nie jest medialny, wykreowano go na pieniacza. Odpowiedz Link Zgłoś
wiesj23 Elegia na śmierć lotników 15.05.10, 20:01 dodam jeszcze nas obywateli obywateli wara nam od kokpitu to że do tej pory nie zakupiono nowoczesnych samolotów też jest naszą winą Odpowiedz Link Zgłoś
oldnick5 Elegia na śmierć lotników 15.05.10, 20:06 Pan kapitan napisał: ...Tego zadania na tym lotnisku w taką pogodę nie był w stanie wykonać nikt... Też tak uważam (przypuszczam). Jeśli tak, to dlaczego próbowano je wykonać? Stanisław Remuszko www.remuszko.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kontodogazety Re: Elegia na śmierć lotników 15.05.10, 20:19 > ...Tego zadania na tym lotnisku w taką pogodę nie był w stanie wykonać nikt... > Też tak uważam (przypuszczam). Jeśli tak, to dlaczego próbowano je wykonać? Bo pewien prominentny polityk uważał, że "jeśli ktoś decyduje się być oficerem, to nie powinien być lękliwy" (nawet jak do latania dadzą mu drzwi od stodoły, a na lotnisku zamiast ILS będą rozpalone ogniska)? O tym właśnie traktuje ten artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
ocooley Re: Elegia na śmierć lotników 15.05.10, 21:50 kontodogazety napisał: > > ...Tego zadania na tym lotnisku w taką pogodę nie był w stanie wykonać > nikt... > > Też tak uważam (przypuszczam). Jeśli tak, to dlaczego próbowano je wykona > ć? > > Bo pewien prominentny polityk uważał, że "jeśli ktoś decyduje się być oficerem, > to nie powinien być lękliwy" (nawet jak do latania dadzą mu drzwi od stodoły, > a na lotnisku zamiast ILS będą rozpalone ogniska)? O tym właśnie traktuje ten a > rtykuł. > no,jeśli miałby na wrotach od stodoły lecieć,to ogniska będą odpowiednie.ale to już nie te czasy i potrzebne ILSy Odpowiedz Link Zgłoś
kontodogazety Drzwi od stodoły 15.05.10, 20:11 A jeśli słuchał tego ktoś, kto wie co to "kontekst" i nie ma zwyczaju wyrywania pojedynczych słów z wypowiedzianych przez kogoś zdań, to pomyślał sobie coś jeszcze innego. Tym, którzy nie słyszeli, a uwierzyli (w to, co teraz w kółko powtarzają różni idioci), przytaczam całość wypowiedzi: "Jest takie powiedzenie, że polski lotnik to jest taki, że jak trzeba będzie, to nawet poleci na drzwiach od stodoły. Więc proszę Państwa, chciałem z wielką satysfakcją stwierdzić, że to już nie grozi. Piloci polscy będą latali na F-16". Czyli akurat to nie "prominentny polityk" takie ma poglądy. A poza tą jedną rzeczą, pan Sławomir Cichoń ma całkowitą rację. Odpowiedz Link Zgłoś
oldnick5 Re: Drzwi od stodoły 15.05.10, 20:28 Pozwolę sobie jednak przypomnieć, że, po tym gorszącym (bez dwóch zdań) incydencie, za pilotami stanął murem premier i minister, oraz zostali oni za swą postawę (odmowę) odznaczeni. Stanisław Remuszko www.remuszko.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kontodogazety Re: Drzwi od stodoły 15.05.10, 21:02 A ja sobie pozwolę podejrzewać, że gdyby im się udało wylądować w Smoleńsku ("nie dało się", to przenośnia, szanse mieli, nawet większe niż 50%), to by dostali po orderze. Jak to w wojsku. Ale tym razem od kogo innego. I kto inny by za nimi stawał murem. Jak to w polityce. Ale gdyby nie byli wojskowymi pilotami, to by skończyli w kryminale z odebranymi licencjami. Jak to we współczesnym lotnictwie XXI wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Re: Drzwi od stodoły 16.05.10, 01:12 nie tak dawno temu pewien znany medialnie były dowódca Specpułku zająknął się bodaj, że za jego czasów za lądowanie w takich warunkach (choćby i udane), pilot zostałby odsunięty od latania. więc to chyba nie do końca jest tak, jak sądzisz :). Odpowiedz Link Zgłoś
kontodogazety Re: Drzwi od stodoły 16.05.10, 09:11 > więc to chyba nie do końca jest tak, jak sądzisz :). Faktycznie, jest gorzej niż myślałem. Zdarzył się wypadek, wyszło na jaw jak w pułku podchodzi się do bezpieczeństwa, a już każdy zaczyna wymyślać swoje bajeczki żeby tylko pokazać, że on jest inny. Ale nie ma powodu, by w to wierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
oldnick5 Re: Drzwi od stodoły 16.05.10, 02:31 1. Jednak moje przypomnienie dotyczy gołych faktów, których nic nie jest w stanie zmienić, natomiast Pańskie przypuszczenie jest czystą spekulacją, których może być wiele - podobnych, całkiem odwrotnych, wzajemnie sprzecznych itp. 2. Na pierwszej stronie portalu "Gazeta Wyborcza" jest napisane od kilkunastu godzin: "Politycy, wara do kikpitu". Wara, to może być do ziemi. Ale co to jest kikpit? Stanisław Remuszko www.remuszko.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kontodogazety Re: Drzwi od stodoły 16.05.10, 09:10 > 1. Jednak moje przypomnienie dotyczy gołych faktów, których nic nie > jest w stanie zmienić, natomiast Pańskie przypuszczenie jest czystą > spekulacją, których może być wiele - podobnych, całkiem odwrotnych, > wzajemnie sprzecznych itp. Zgoda. Z tym że te gołe fakty, że żołnierz dostał order za odwagę w stawianiu czoła przeciwnościom w każdych warunkach, są jak informacje o tysiącach udanych lądowań - mało interesujące. Natomiast spekulacje mogą być ciekawe. Nie upieram się przy tym, że te moje muszą interesować wszystkich, jak ktoś woli całkiem odwrotne albo wzajemnie sprzecznie, to ma ich całe mnóstwo do wyboru. > 2. Na pierwszej stronie portalu "Gazeta Wyborcza" jest napisane od > kilkunastu godzin: "Politycy, wara do kikpitu". Wara, to może być > do ziemi. Ale co to jest kikpit? Tak napisano? No to trzeba się tym gołym faktem zająć, komisję jaką powołać, albo co. I broń Boże spekulować, że ktoś mógł litrówkę walnąć, bo przecież tego do końca nie wiemy. Może spisek jakiś? Odpowiedz Link Zgłoś
oldnick5 Wara do kikpitu 16.05.10, 09:49 1. Istotnie, fakty, w odróżnieniu od spekulacji, zazwyczaj są nudne. 2. Normalnie literówki wyłapuje korekta i poprawia. Zwłaszcza literówki w tytule. Po kwadransie od zamieszczenia materiału, no, po godzinie. Ale tu jest inaczej. Ja myślę, że to spisek albo atak hackerów z PiS na biedną "Gazetę Wyborczą"... Stanisław Remuszko www.remuszko.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kontodogazety Re: Wara do kikpitu 16.05.10, 13:56 > Ja myślę, że to spisek albo atak hackerów z PiS na biedną "Gazetę Wyborczą"... Zaistę świetne wytłumaczenie. W żadne inne nikt by nie uwierzył. Odpowiedz Link Zgłoś
kabalarz A może wiesz co to jest metafora? 15.05.10, 21:56 Otóż nie ma takiego polskiego powiedzenia, tylko pan kapitan przywołał słowa jakiegoś narwanego polskiego polityka, który w porywie swojego "patriotyzmu" kiedyś tak powiedział. Dosadnie resztą i zupełnie słusznie nazwał go pan kapitan idiotą! I na koniec zapytam skąd czerpiesz tą wielką satysfakcję? Może też jesteś narwanym politykiem? Odpowiedz Link Zgłoś
kontodogazety Re: A może wiesz co to jest metafora? 15.05.10, 22:43 Nie chodzi tu o "jakiegoś narwanego polityka", tylko konkretnie o Bronisława Komorowskiego. I nie "przywołał", tylko przekręcił. Jestem przekonany, że nie przekręcił świadomie, tylko powtarzał za kimś, kto zrobił to wcześniej. Ale Ty, przecież cały cytat masz podany jak na dłoni. Więc o co Ci chodzi? Na pewno nie o metaforę. Może przeczytaj jeszcze raz, postaraj się zrozumieć i przeproś. A jeśli nie, to nazwę Cię dosadnie i zupełnie słusznie "idiotą". A samo powiedzenie być może nie jest tak stare, by sięgało czasów Wieniawy czy Rydza Śmigłego. Ale znane dobrze od lat wśród (wojskowych) lotników. Komorowski musiał je usłyszeć gdy był ministrem obrony. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.56b Re: A może wiesz co to jest metafora? 16.05.10, 16:14 kontodogazety napisał: > Nie chodzi tu o "jakiegoś narwanego polityka", tylko konkretnie o Bronisława Ko > morowskiego. I nie "przywołał", tylko przekręcił. Jestem przekonany, że nie prz > ekręcił świadomie, tylko powtarzał za kimś, kto zrobił to wcześniej. Ale Ty, pr > zecież cały cytat masz podany jak na dłoni. Więc o co Ci chodzi? Na pewno nie o > metaforę. Może przeczytaj jeszcze raz, postaraj się zrozumieć i przeproś. A je > śli nie, to nazwę Cię dosadnie i zupełnie słusznie "idiotą". > > A samo powiedzenie być może nie jest tak stare, by sięgało czasów Wieniawy czy > Rydza Śmigłego. Ale znane dobrze od lat wśród (wojskowych) lotników. Komorowski > musiał je usłyszeć gdy był ministrem obrony. > Powiedzenie "polscy lotnicymogą latać na drzwiach od stodoły" pochodzi z II WŚ a więc z czasów Rydza-Śmigłego. Odpowiedz Link Zgłoś
buriatka Re: A może wiesz co to jest metafora? 16.05.10, 16:30 Bronisław Komorowski zacytował słowa Janusza Meissnera. W mowie potocznej stosuje się różne paradoksalne, zabawne powiedzonka, to ubarwia nasz styl wypowiedzi. Jeśli rozmówca jest słabo wykształcony i brak mu poczucia humoru - wyciągnie z takich słów dosłowne wnioski i będzie przekonany,jak w tym przypadku, że ktoś chce faktycznie latać na drzwiach od stodoły. Zatem do ciemnego ludu trzeba przemawiać jak Jacek Kurski, w przeciwnym razie finezyjny żart, metafora mogą być przyjęte dosłownie. Odpowiedz Link Zgłoś
avgas80 Re: Drzwi od stodoły 15.05.10, 23:46 Słyszałem.Potwierdzam.Kolejny "fakt" medialny. Odpowiedz Link Zgłoś
avgas80 Re: Drzwi od stodoły 16.05.10, 00:15 kontodogazety napisał: > A jeśli słuchał tego ktoś, kto wie co to "kontekst" i nie ma zwyczaju wyrywania > pojedynczych słów z wypowiedzianych przez kogoś zdań, to pomyślał sobie coś je > szcze innego. Tym, którzy nie słyszeli, a uwierzyli (w to, co teraz w kółko pow > tarzają różni idioci), przytaczam całość wypowiedzi: "Jest takie powiedzenie > , że polski lotnik to jest taki, że jak trzeba będzie, to nawet poleci na drzwi > ach od stodoły. Więc proszę Państwa, chciałem z wielką satysfakcją stwierdzić, > że to już nie grozi. Piloci polscy będą latali na F-16". Czyli akurat to ni > e "prominentny polityk" takie ma poglądy. > > A poza tą jedną rzeczą, pan Sławomir Cichoń ma całkowitą rację. > Niefortunnie powtórzony produkt czyjegoś kabotyństwa.Oryginalne powiedzenie dotyczyło silnika. Odpowiedz Link Zgłoś
vaterunser Elegia na śmierć lotników 15.05.10, 20:15 zgadzam się z każdym słowem w niniejszym tekście. Ja jednak położyłabym nacisk na słowa autora "wara od drzwi kokpitu i decyzji kapitana wszystkim decydentom, głowom państw, politykom, biznesmenom, sportowcom, jeśli chcą żyć, niech raz na zawsze przestaną ingerować w decyzje dowódcy!" A czego szukała piąta osoba w kokpicie? A także, szczególnie ważne: "Na początku spytam retorycznie, czy pamiętacie czas, kiedy wybuchła wojna w Gruzji? Część z was była wtedy w załodze wiozącej czterech prezydentów, nasz prezydent dostał telefon, że Nicolas Sarkozy leci bezpośrednio do Tbilisi, a wy wylądujecie gdzieś w sąsiednim Azerbejdżanie. Zażądano od kapitana zmiany kursu, ale on pozostał nieugięty i poleciał na zaplanowane lotnisko. Pamiętacie awanturę, jaka rozpętała się po tym locie? Pamiętacie gromy, jakie posypały się na kapitana tamtego rejsu? Pamiętacie posłów szalejących, że prezydentowi nikt nie ma prawa odmówić? Pamiętacie pewnego posła, który notabene zginął razem z wami pod Smoleńskiem, ślącego pisma, że trzeba zmienić procedury i że "kapitan musi podporządkować się głowie państwa"? A pamiętacie słowa prezydenta, że oficer powinien być mniej lękliwy?" A trzeba jeszcze pamiętać, że Lech Kaczyński miał zamiar prowadzić kampanie wyborczą jako "Mały Rycerz". Jakżeżby Mały Rycerz mógł się spóźnić na uroczystości w Katyniu? Pędzić tam z kilkugodzinnym opóźnieniem z Mińska? I czyż nie wszyscy w okół byli zobowiązani do wypełniania woli "naczelnego dowódcy"? Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorak10 Mam pytanie do wszystkich???? 15.05.10, 20:16 Jedzie rodzina na urodziny do cioci jest na drodze ślisko są już spóźnieni i żona prosi męża <która niema pojęcia o kierowaniu samochodem> żeby przyspieszył.Jak przyspieszył to stracił panowanie nad samochodem i spowodował wypadek gdzie wszyscy zginęli.I oto moje pytanie KTO JEST WINNY ŻE ZGINĘLI!???!!!!!I kogo ukarała by policja jak kierowca by przeżył???? Odpowiedz Link Zgłoś
mr.sajgon Korporacyjna solidarnosc na mdlosci mi sie zbiera 15.05.10, 20:25 My jako obywatele tego kraju znamy te numery. Lekarz broni zlej diagnozy kolegi a ofiara nie moze dobic sie w sadzie sprawiedliwosci. Sedzia potraci po pijaku tez nie mozna go skazac bo kazdy wylacza sie ze sprawy. Teraz zabral glos kolega instruktor z gory zalozona teza ze winni sa wszyscy ale nie piloci. To jest po prostu zenada panie instruktorze wylazic bezczelnie przed szereg zwany Panstwowa Komisja Badania Wypadkow Lotniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
vaterunser Masz małe pojęcie, po co są polowania 15.05.10, 21:14 Masz małe pojęcie, po co są polowania. A tak w ogóle to ci żal zapewne. Polowania są ważnym elementem gospodarki leśnej. Możesz, a właściwie powinieneś też polować. Ale ja myślę, że ci naprawdę żal, bo myślistwo należy do sportu elitarnego. O to ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
wredny.wielonickowiec Re: Polowania są elementem gospodarki leśnej 15.05.10, 23:09 Trzeba przyznać, że skala troski marszałka o gospodarkę leśną robi wrażenie! > Ale ja myślę, że ci naprawdę żal, bo myślistwo należy do sportu > elitarnego. O to ci chodzi? A Tobie - ostatecznie - o co: o gospodarkę leśną czy elitarny sport? Odpowiedz Link Zgłoś
vaterunser Re: Polowania są elementem gospodarki leśnej 16.05.10, 00:13 A Tobie - ostatecznie - o co: o gospodarkę leśną czy [i]elitarny sport[/ > i]? Obie rzeczy można połączyć, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
szwejkowa Elegia na śmierć lotników 15.05.10, 20:26 Dołączam się do listu. Piloci naprawdę dawali z siebie wszystko. Współpraca z politykami musi być trudna. Moja uwaga . Czy ktoś wogóle wie że Komorowski zacytował słynne powiedzenie o stodole i lotnikach ? Czy ktoś wogóle czyta jakieś opracowania sprzed wojny ? Komorowski jest z wykształcenia historykiem więc wie kogo cytuje. Niech mi ktoś pomoże. Czy to słowa Wieniawy czy jeszcze kogoś innego (Rydza Śmigłego) ? Odpowiedz Link Zgłoś
al_kr Re: Elegia na śmierć lotników 15.05.10, 22:44 Wrota od stodoły: jeśli mnie pamięć oraz autorzy książeczek dla dzieci o historii lotnictwa nie zmylili (-ły), to autorem pierwowzoru był Henri Farman: "z dobrym silnikiem polecą nawet wrota od stodoły". O źródle wersji z polskim lotnikiem nie mam niestety pojęcia. Ale to mógł być ktoś z międzywojnia, jak sugerujesz - Farman działał w niemowlęcym okresie lotnictwa, więc w międzywojniu jego słowa mogły być dobrze pamiętane. szwejkowa napisała: > Dołączam się do listu. Piloci naprawdę dawali z siebie wszystko. Współpraca z > politykami musi być trudna. > Moja uwaga . > Czy ktoś wogóle wie że Komorowski zacytował słynne powiedzenie o stodole i > lotnikach ? Czy ktoś wogóle czyta jakieś opracowania sprzed wojny ? Komorowski > jest z wykształcenia historykiem więc wie kogo cytuje. Niech mi ktoś pomoże. > Czy to słowa Wieniawy czy jeszcze kogoś innego (Rydza Śmigłego) ? Odpowiedz Link Zgłoś
drugilol Ciekawe ile dostał od GW ?? 15.05.10, 20:42 Drugi ulubiony wątek propagandy GW. Kaczyński za sterami Tu154 to oczywiste! Pod Mirosławcem też pilotował i Bryzę także on! Śmiechu warte..A może przypomnicie cięcia kasy na armię zafundowane przez PO?? Może wnioski z katastrofy Bryzy?? Pieniędzy w Polsce nie ma a wypadki- jak w Rosji zdarzają się u nas od paru lat. Kto jest szefem MON i od paru lat mimo kolejnych tragedii nic nie zmienił?? Co to ma wspólnego z Gruzją?? Tam lecieli w ważnej sprawie w rejon ogarnięty wojną - musieli się liczyć i z tym że coś się może zdarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
aretik Re: Ciekawe ile dostał od GW ?? 15.05.10, 20:49 W końcu pod uwage nie bierze się błędów rosjan,którzy łżą w żywe oczy tylko błędy pilotów. Naprawde szkoda słów na manipulacje Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
shoshke Re: Ciekawe ile dostał od GW ?? 15.05.10, 21:11 Każdy mierzy swoją miarą. Aile dają tam u was w Rm i Rzepie? Odpowiedz Link Zgłoś
aretik Re: Ciekawe ile dostał od GW ?? 15.05.10, 22:37 Człowieku: Ja napisze że Tusk dzwonił do pilotów i kazał im lądować.To nie wina pilotów.Przecież Tusk zadzwonił i nakazał im lądować. I to jest kłamstwo.Tak samo jak kłamstwem publikowanie jest tego że Kaczyński tak nakazał. To jedyne co umie Wyborcza,insynuacje przez duże P. Rówie dobrze można sądzić tak krasnoludki. Jeśli ktoś tego nie rozumie to nie zrozumie niczego. Ta publikacja jest szczystem łgarstwa i kompromitacji. Jak można tak łżeć w żywe oczy??????? Odpowiedz Link Zgłoś
mt7 Tylko takoi język rozumiecie, ile dostał? 15.05.10, 21:30 Przez takich, jak wy PiS jest postrachem dla większości Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorak10 Re: Tylko takoi język rozumiecie, ile dostał? 15.05.10, 21:55 Jedzie rodzina na urodziny do cioci jest na drodze ślisko są już spóźnieni i żona prosi męża <która niema pojęcia o kierowaniu samochodem> żeby przyspieszył.Jak przyspieszył to stracił panowanie nad samochodem i spowodował wypadek gdzie wszyscy zginęli.I oto moje pytanie KTO JEST WINNY ŻE ZGINĘLI!???!!!!!I kogo ukarała by policja jak kierowca by przeżył???? Odpowiedz Link Zgłoś
drugilol Re: Tylko takoi język rozumiecie, ile dostał? 15.05.10, 22:46 Wybacz ale nie chcę mi się wierzyć że autor jest "pożytecznym idiotą" i w trakcie kampanii prezydenckiej na pierwszym miejscu swego listu stawia mało istotny incydent gruziński wymieniając nazwiska, okoliczności a dalej dopiero zaniedbania w armii (szczególnie z paru ostatnich lat- śmiertelne wypadki). Choć może się mylę... procedury są pewnie złe i do lotnictwa trafiają osoby mierne. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "Co to ma wspólnego z Gruzją??" Nic 15.05.10, 22:49 "Co to ma wspólnego z Gruzją??" Z debilnymi ocenami sp Prezydenta Lecha Kaczynskiego bardzo wiele szczególnie, ze nigdy nie przeprosił za publiczne oskarżenia o "bojaźliwość" pilotów, którzy odmówili wykonania kretyńskiej polecenia sp Prezydenta Lecha Kaczynskiego podczas lotu do Tibilisi. Re: Ciekawe ile dostał od GW ?? Odpowiedz Link Zgłoś
silling Elegia na śmierć lotników 15.05.10, 20:52 bardzo dobry text polska rzeczywistosc... Odpowiedz Link Zgłoś
jacmenos Re: Elegia na śmierć lotników 15.05.10, 21:05 z jedną myślą listu nie sposób się nie zgodzić ! Zawsze podstawowym kryterium powinien być profesjonalizm ! Po to się płaci zawodowcom , aby mieli decydujące zdanie. Zbyt często , wbrew opinii zawodowców dyletanci u władzy podejmują działania za które wszyscy później płacimy wysoką cenę !!! Musi w Polsce zapanować kult profesjonalizmu ! Wydaje mi się ,że to jest klucz do nowoczesnego państwa . Państwo musi kształcić profesjonalistów by później opierać się na ich wiedzy i doświadczeniu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Elegia na śmierć lotników 16.05.10, 14:57 > Musi w Polsce zapanować kult profesjonalizmu ! Słusznie. Bo na razie Polska to kraj co najwyżej "inteligentnych dyletantów". Odpowiedz Link Zgłoś
aretik Elegia na śmierć lotników 15.05.10, 20:58 Bardzo Pana przeprasam,ale Pan odnosi się do tego że Kaczyński kazał komuś lądować.Dziesiątki haniebnych uchybień ze strony rządu a Pan pisze tak jaby winny był Kaczyński. Przepraszam,ale to jest jedna,wielka kompromitacja z Pańskiej strony.Kłamstwo w żywe oczy. Przecież Pan zakłada skrajną opcje,której przeczy haniebne postępowanie władz polskich i rosyjskich. Ja przepraszam,ale Pan odnosi się do czegoś co nie miało miejsca. Jeśli by to miało miejsce to każdy by Panu przyznał racje,ale takto łże Pan i tyle.Skompromitował się Pan teraz. Tak to ja moge napisać to samo tylko że premier zadzwonił i kazał natychmiast lądować. Jedna wielka KOMPROMITACJA. Odpowiedz Link Zgłoś
shoshke Re: Elegia na śmierć lotników 15.05.10, 21:07 Najpierw parlamentarzysci musieliby nauczyć się czytać ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
mela_1 Elegia na śmierć lotników 15.05.10, 21:10 WIELKI SZACUNEK, PANIE SŁAWOMIRZE... Odpowiedz Link Zgłoś
wiesj23 Elegia na śmierć lotników 15.05.10, 21:22 odczepcie się od klicha piloci nie ćwiczyli na symulatorach bo w kwietniu 2007 minister obrony szczygło zrezygnował z usług rosjan i ich symulatora/faktycznie przestarzałego/ coraz więcej takich faktów wychodzi na jaw tylko zaślepieni nie chcą ich dostrzec Odpowiedz Link Zgłoś
drugilol Re: Elegia na śmierć lotników 15.05.10, 22:24 Z tego co piszesz wynika również że rosyjski symulator do Tupolewa obsługiwał Bryzę i CASA?? Błyskotliwe jak cholera. A czy zbudowanie takiego symulatora w kraju to wyczyn ponad ludzkie siły, a może poćwiczenie na sym. samolotu podobnego typu dałoby jakieś efekty?? Odpowiedz Link Zgłoś
aurelw Re: Elegia na śmierć lotników 15.05.10, 23:33 Stary-Klich gdyby miał jaja to podałby się do dymisji-jest współwinny....on odpowiada za Siły zbrojne,on zablokował kasę na szkolenie,symulatory,nowe samoloty..i to jego głowa powinna polecieć-już dawno.Gdy była katastrofa Bryzy,Casy czy Mi 24.....To nie wina pilotów a programu szkolenia..a raczej jego brak..A minister Sikorski??kto jak nie on będąc szefem MON dążył do zamknięcia Dęblina i przeniesienia szkolenia do Stanów...już zapomnieliście??przecież to Sikorski zablokował zakup samolotów dla VIP i śmigłowców dla Sil Powietrznych bo nie wygrali amerykanie.....i nie zwalajcie na Szczygle..on nie był takim złym ministrem jak Go obsmarowujecie...Gorszego kutasa od Klicha MON jeszcze nie miał....jesteś tak zaślepiony PR-em Klicha ze jego kłamstw nie widzisz....TO ten frajer wykańcza Polskie Wojsko Odpowiedz Link Zgłoś
drugilol Re: Elegia na śmierć lotników 15.05.10, 23:51 Fakt. Do historii przejdzie jako Pan Tragedia. Zdymisjonować go nie chcą bo kwestia czy jest winny czy nie jest drugorzędna dla PO, istotne jest jedynie to że dymisjonując go PO przyznało by się do porażki a to niedopuszczalne. Swoją drogą to ciekawe jak czuje się człowiek za którego szefostwa doszło do dwóch kolosalnych tragedii? W mediach go jakoś ostatnio nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
mt7 Dlaczego przed sejmem? To prezydent organizował 15.05.10, 21:27 drugą uroczystość i udawał zucha w Gruzji. Odpowiedz Link Zgłoś
lelum_p_olelum Ciekawe jakie trzeba miec sumienie by zwalac wine 15.05.10, 21:37 NA PILOTOW.NASZ CYNICZNY ZAKLAMANY RZAD I NIE TYLKO TEN BO I POPRZEDNIE.CZY KTOS OGLADAL WYWIAD Z J.KWASNIEWSKA JAK BUCZALA JAK MOWILA O TYM W JAKIM STANIE JEST PLYTA LOTNISKA W SMOLENSKU I JAK JEST PRYMITYWNE? ZA TA KATASTROFE W DUZEJ MIERZE ODPOWIEDZIALNE SA NASZE RZADY TEN I POPRZEDNIE WIEC DO CHOLERY ZOSTAWMY PILOTOW W SPOKOJU. Odpowiedz Link Zgłoś
ibnalqq Elegia na śmierć lotników 15.05.10, 21:41 Tekst - używając języka koszernej - "nikczemny". Jedna wielka insynuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
mac.h.2 Elegia na śmierć lotników 15.05.10, 21:49 Jest dla mnie ZENUJACE,ze opublikowaliscie ten list!!Dlaczego? Dlatego,ze ten list podaje jako fakty,cos co jeszcze nie zostalo udowodnione.Autor listu jest przekonany!!...Skad?..,ze ladowanie odbylo sie na polecenie Prezydenta? Generala? i Bog wie jeszcze kogo...Jest czyms innym ZAPYTYWANIE,SPEKULOWANIE o tym,co sie tam zdarzylo(to jest moim zdaniem obowiazkiem mediow),a czyms innym STWIERDZENIE,ze cos mialo miejsce,zanim jeszcze nie ma wynikow sledtztwa...Podobnie,jak podpisanie przez Pana Michnika listy wyborczej Pana J.Kaczynskiego,tak i publikacja tego listu jest zalosna MANIPULACJA. PS.Panie MIchnik,co sie z Panem dzieje? Cool down! Kaczynski nie wygra.Zaufaj Pan zdrowemu rozsadkowi wyborcow! Odpowiedz Link Zgłoś
benny_nihill Ten list jest groteskowo 15.05.10, 21:58 histeryczny.Nie przystoi wojskowemu.No chyba,że polskiemu...Jestem zmieszany. Odpowiedz Link Zgłoś
jurber1 Elegia na śmierć lotników 15.05.10, 21:58 Wreszcie ktoś kompetentny zabrał głos. Wielu z nas powinno pomyśleć: czy nie przyłożyłem ręki (głosującej - w ostatnich latach) do tej tragedii - ostrzegał wszak nas prof Bartoszewski... A jeśli minister Klich miał za mało pieniędzy na szkolenie,na samoloty, jeśli rząd musiał obcinać budżety, to również dlatego, że w "tłustych" latach poprzednich rządów trwoniono czas, pieniądze, gadano o IVRP, tropiono wyimaginowane "uklady", zamiast reformować kraj i porządkować jego finanse. Zamiast wspierać rząd swojego kraju - duet bliźniaków & Co bezustannie rzucal rządowi kłody wykorzystując wszystkie możliwości. Każdy minister (z premierem na czele) połowę czasu tracił na walkę z tą "piątą kolumną". Teraz jest czas aby udowodnić że "Polak mądry po szkodzie" i że nieprawdą jest iż "i przed szkodą i po szkodzie Polak głupi !" Odpowiedz Link Zgłoś