malpa-z-paryza 25.05.10, 07:16 czyzby powodz zalala neoliberalizm wraz konserwatyzmem, najwyzszy czas! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ernibank Jedna wielka niemoc jest w kraju... 25.05.10, 08:20 Przez cały czas widać jak bardzo jesteśmy zacofanym krajem i jak murzynowo jest u nas na porządku dziennym. Zadam wam jedno pytanie. Jakich to mamy madrych ludzi w centrum kryzysowym skoro podjeli decyzje o spuszczaniu wody z tamy we Włocławku dopiero jak fala powodziowa była w Warszawie zamiast spuszczać wodę z tamy jak wiadomo było że idzie fala w Krakowie czy Sandomierzu. Czarna Afryka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alejajaniemaco Hej Polacy !! Jak samopoczucie ?!? -kopia z 25.05 25.05.10, 10:43 Znow sie z was smieje Europa ? Wiecie - gdyby to rzeczywiscie byla jakas katastrofa ktorej nie mozna bylo zapobiec i w ogole to tylko wam wspolczuc - no ale poki co to zarty o niegospodarnych i niechlujnych Polakach sa na czasie !!! Dlatego nie dziwcie sie ze nikt nie slucha co macie do powiedzenia - kto by sluchal jakiego oszoloma / krzykacza / cwaniaka co nie potrafi zarzadzac swoim podworkiem ? A tak na marginesie w dzien katastrofy pod smolenskiem amerykanski komentator pozwolil sobie na maly zarcik dodajac na koncu swojej wypowiedzi ze "Bialy Dom z ulga przyjal wiadomosc ze Polska nie jest w posiadaniu broni nuklearnej" - wzbudzil to ogolny smiech w studio co doprowardzilo do lekkiej konsternacji po chwili - ale prowadzacy nie na szczesie nie rzucil kolejnego kawalu o Polakach tylko przeszedl zrecznie do problemow w Somalii. To taki prztyczek w nos i w sumie gleboka prawda... Odpowiedz Link Zgłoś
sajder86 Re: Hej Polacy !! Jak samopoczucie ?!? -kopia z 25.05.10, 11:38 Jak narazie to tylko amerykańce pozabijali niewinnych ludzi tymi bombami. Trochę pokory by im się przydało. Odpowiedz Link Zgłoś
hanklo Kazdy sobie rzepke skrobie 25.05.10, 08:22 Jako oby watel wolnego, kapitalistycznego kraju nie mam zamiaru odbudowywac domow,kupowac im telewizorow czy komputerow.Moge im pomoc w artykulach pierwszej pomocy.No i oczywiscie jako POlak katolik bede sie za nich modlil Odpowiedz Link Zgłoś
bad_religion A ja proponuję 25.05.10, 08:30 by rząd przyznając finansowanie na odbudowę domów i infrastruktury, dawał ją tylko tym, którzy wyniosą się z terenów zalewowych. Tym, którzy chcą odbudować swoje domu nad wodą nie dawać nic. Jaki sens wsparcia ludzi, jeśli za parę lat znowu ich zaleje? Odpowiedz Link Zgłoś
marter7 chore pomysły socjalistów (i mijanie się z prawdą) 25.05.10, 09:09 1. "wprowadzić powszechne ubezpieczenia od żywiołów...Składki powinny być na tyle niskie, by każdy mógł je kupić" - czyli państwo ma dopłacić z podatków innych. Ile? - tego już gazeta nie poda. A może zamiast dopłacać do dystrybucji ubezpieczeń i zysków firm ubezpieczeniowych jednak taniej wyszłoby stworzyć fundusz pomocy powodzianom... 2. "Trzeba też powołać stałe centrum zarządzania kryzysowego na wypadek powodzi" - czk jest, jak sama nazwa wskazuje, na wypadek kryzysu. W normalnej sytuacji powinna pracować administracja (wojewodowie, KZGW), która została wybrana nie tylko po to, by koledzy z partii mnieli co do garnka włożyć, ale by podległymi terenami zarządzać i do kryzysów nie dopuszczać 3. "zamiast zbiornika zrobiono rezerwat ptactwa" - tylko że akurat nie "zamiast", tylko inwestycja została wstrzymana, gdyż NIK stwierdził niezgodność z prawem przetargu. To spowodowało konieczność przerwania prac - tu raczej trzeba byłoby wskazać osoby winne nielegalnego przetargu Odpowiedz Link Zgłoś
adamp_314 Re: chore pomysły socjalistów (i mijanie się z ... 25.05.10, 09:47 Dziękuję za głos rozsądku i wyjaśnienie co z tym "rezerwatem", dodałbym jeszcze jeden punkt: 4. Wywłaszczanie mieszkańców z polderów zalewowych to nie jest taki problem jak pod budowę dróg. Żeby zbudować drogę trzeba zniszczyć posesję. Polder się wyznacza, często trzeba umocnić brzegi. Mieszkańcom trzeba zaoferować odszkodowanie - rzędu 30% powyżej wartości rynkowej (oczywiście nie licząc poczynionych w ostatniej chwili "inwestycji"). Jeśli ktoś nie chce się wyprowadzić to jego sprawa, mieszka tam na własne ryzyko. Gdy idzie niebezpieczna woda polder się zalewa i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
ubshup Pomysły dobre ale "halo ziemia, tu jest Polska" 25.05.10, 14:45 Fundusz, centrum pomysły może dobre ale nie w Polsce, większość pieniędzy pójdzie na pensje urzędników i ostatecznie mniej pieniędzy na rękę dostanie poszkodowany niż obecnie (pieniądze są przeznaczane bezpośrednio z budżetu). Raz utworzone centrum nie zostanie już nigdy zlikwidowane nawet jeżeli okaże się nieefektywne, tak było z pomysłami komisji Przyjazne Państwo na kilkaset pomysłów i projektów do głosowania w Sejmie zostało dopuszczonych tylko kilkadziesiąt. Czesi wprowadzili dobre rozwiązanie: pomocy udziela się tylko przy pierwszych dwóch zalaniach domu, trzeci raz jest poza finansowaniem z budżetu. Można pomysł rozszerzyć na koszty akcji ratunkowej finansowanej przez poszkodowanego po raz n-ty. Ilość pieniędzy zaoszczędzona w ten sposób może zostać przeznaczona na pomoc osobom które nigdy wcześniej nie zostały zalane. Odpowiedz Link Zgłoś
marter7 Re: Pomysły dobre ale "halo ziemia, tu jest Polsk 25.05.10, 19:04 Nie - to nie są dobre pomysły i kropka. Od tego jest administracja, która ma się zarządzaniem zajmować - jeśli wojewoda i KZGW(przypominam: zarząd gospodarki wodnej, ktory wśród zadań ma m.in. "ochrona wód w dorzeczu oraz zapobieganie powodziom") sobie nie radzą, to trzeba zmienić tamtejszych urzędników, a nie powoływać nowe instytucje do ukrywania nieudolności poprzednich. Odpowiedz Link Zgłoś
cimokinio Re: Zatrzymać falę 25.05.10, 08:30 POsel Misiak zorganizuje szkolenia dla powodzian. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_religion Zatrzymać falę 25.05.10, 08:36 To jest bardzo dobry pomysł. Składasz oświadczenie, że nie chcesz finansować tego typu działań i zwracają ci twoją część podatków. Oczywiście najpierw musisz zapłacić za swoją edukację, myślę, że łaskawie można ci to rozłożyć na parę rat oprocentowanych jak zwykły kredyt. No i musisz pamiętać, że jak dom ci się zapali to se go gaś, jak ulegniesz wypadkowi to albo masz ubezpieczenie prywatne, albo zdychaj w rowie, jak zachorujesz to tak samo, jak cię okradną to wynajmij sobie prywatnego detektywa a potem prawników. Posyłając dzieci do przedszkola, szkoły płacisz 100% kosztów. Jak dla mnie, nie ma sprawy, wypisz się z państwa i płać za wszystko, możesz wówczas wcale podatków i składek nie płacić. Reszta bez ciebie sobie poradzi, a czy ty bez reszty? Cóż, zawsze możesz iść się pomodlić. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1-23 Re: Zatrzymać falę 25.05.10, 09:17 Rolnicy nie muszą składać oświadczeń, że nic nie finansują, a i tak mają edukację dzieci za darmo (łączenie z podwożeniem do szkoły), leczenie bez płacenia składek zdrowotnych za darmo, emeryturę prawie za darmo, dopłaty unijne, do paliwa, do nawozów itd za darmo, a na końcu - jak im się nie chce utrzymywać rowów melioracyjnych i ich zaleje - to podatnicy pomogą. Odpowiedz Link Zgłoś
piechuzg ja tak chce! 25.05.10, 10:22 Ja tak chcę !!! tylko z jednym warunkiem .. że moje dziecko jest moje, a liczymy też pod uwagę ZUS i podatki na benzynę oraz wszystkie inne artykuły. Już zrobiłem sobie wyliczenie. jeżeli zarabiam 3000 tys netto to brutto będzie 4.5tys hehe 1,5zł na ubezpieczenie zdrowotne i emerytalne wystarczy 300 zł na ubezpieczenie a 1,200 na lokatę emerytalną lub cos w tym guście. po 30 latach będzie ładna sumka. I jak umrę przed 65 to ktoś po mnie dostanie z rodziny. 3000tys należy odjąć 22% podatku bo z reguły cokolwiek nie kupię to tyle płacę podatku. czyli 660zł i te pieniądze przeznaczę na ubezpieczenie od powodzi i pożaru ewentualnie od kradzieży samochodu ale co ja mówię przecież jak kupowałem samochód to za te 22% których nie zapłaciłem ubezpieczyłem go na 10 lat hmm W gruncie rzeczy podatki są potrzebne ale NISKIE! a jak człowiek ma mózg to się ubezpieczy sam i na emeryturę odłoży i na zdrowotne ubezpieczenie będzie miał więc jak kolega jest za opiekuńczym państwem to znaczy że nie chce być wolnym człowiekiem i ogólnie nie poradzi sobie z własnymi pieniędzmi więc lepiej je oddać "Tacie" Odpowiedz Link Zgłoś
orinus Zatrzymać falę 25.05.10, 08:46 Już w XVII i XVIII wieku mennoniccy przybysze z Holandii stawiali swoje domy w bezpośrednim sąsiedztwie Wisły na sztucznie usypanych pagórkach (Żuławy, okolice Płocka). Może warto wrócić do tego pomysłu? Odpowiedz Link Zgłoś
hunter1111 Zatrzymać falę 25.05.10, 08:51 eee. tam pochowajmy jescze jednego godnego na wawelu a fala sama sie o niego upomni... Odpowiedz Link Zgłoś
pmazurics Zatrzymać falę 25.05.10, 09:07 dlaczego nikt nie mówi o przywróceniu żeglugi śródlądowej na naszych rzekach? pogłębienie i uregulowanie zaniedbanych szlaków wodnych znacznie poprawiłoby ich przepustowość, a jednocześnie dałoby możliwość wykorzystania rzek i kanałów przez barki, statki, itp... Transport towarów drogą wodną odciążyłby znacznie nasze zakorkowane i dziurawe drogi; rozwój żeglugi to stworzenie tysięcy nowych miejsc pracy w tym sektorze - począwszy od budowy przystani, portów, terminali przeładunkowych, środków transportu, poprzez przeładunki towarów, a na turystyce i gastronomii kończąc. Ludziom, którzy o tym decydują, polecam wycieczkę np. do Budapesztu, żeby zobaczyli jak to miasto korzysta z rzeki, a następnie polecam skonfrontować te wrażenia z Warszawą.... Odpowiedz Link Zgłoś
sebast_pr Re: Zatrzymać falę 25.05.10, 09:13 New World Order sie zbliża. Polska poligonem...IMF sie zbliża teraz to juz napewno bedzie nam potrzebne 20 mld z IMF. Odpowiedz Link Zgłoś
optymistyczny2 Re: Zatrzymać falę 25.05.10, 09:38 Lepiej dyskutować w sejmie o tym, czy w Trzech Króli powinien być dzień wolny, to jest obecnie najważniejszy temat!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sebast_pr Ludzie wake up! NWO sie zbliża! 25.05.10, 10:11 Czy Katastrofa Kaczyńskiego, Powódz i kredyt z IMF to przypadki......Do tego Z Brzeziński 15 Maja 2010 był w Warszawie...Hm.....Proponuje poczytać Projekt HAARP Odpowiedz Link Zgłoś
nielenin Woda przerwała milczenie nad nieudolnością rząduPO 25.05.10, 09:44 Zlekceważyli przygotowania i mieli info i kasę ?. Były ciencia funduszy w ramach "taniego/dziadowskiego/państwa"? Były. A dziś ? Piszą o tym na GW. Wiedzieli i oleli. Woda odkryła słabość rządu PO. To jest medialny rząd co rządzi show i fotami na tle tragedii a nas poucza że sami mamy o siebie zadbać i się ubezpieczać. A oni od czego byli ? Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko Zatrzymać falę 25.05.10, 10:00 Gdyby tak się udało skierować falę na byznesy Ojdyra, mielibyśmy kilka lat świętego spokoju! Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Nie zgadzam się na żadne obowiązkowe ubezp. 25.05.10, 10:07 Nie zgadzam się na żadne obowiązkowe ubezpieczenia. Zrobiłem 64 metrowy drenaż z wiertniczych filtrów 273 mm od strony skąd przyszła do mnie fala w 2003 roku. Uporządkowałem rowy, przelewy, mam zamiar wzmocnić groble dawnego stawu. Sąsiedzi nie robią nic. A terasz mam zostać obowiązkowo ubezpieczony (czyli opodatkowany) na ich rzecz? Bo mnie wiele się nie stanie, za to im owszem. Obowiązkowe ubezpieczenia to promocja bezmyślności, niegospodarności, braku troski o własne mienie i otoczenie. Niech rząd się zajmie wałami, terenami zalewowymi, niech odpuści z restrykcyjnym prawem dotyczącym małej retencji zamiast wyciągać rękę do obywateli po pieniądze na popowodziową kiełbasę wyborczą. Być może sensownym byłoby różnicowanie stawek ubezpieczenia dobrowolnego w zależności od niebezpieczeństwa w miejscu osiedlania się. I egzekwowanie - kto się ubezpieczył to ma, kto nie, to nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Prawo powinno inspirować przezorność nawet 25.05.10, 12:38 tą tak rzadką, jeśli nie od wieków to od dziesięcioleci w naszym kraju, a nie nagradzać powszechną, w oczekiwaniu cudu, bezczynność. Cudów nie ma o czym świadczy nie tylko kolejna powódź ale również ten jakże tragiczny wypadek w Smoleńsku. Za nieprzezorność, nieodpowiedzialność i zwykłą skrajna głupotę płaci się cash niejednokrotnie jak w przypadku katastrofy w Smoleńsku, nie tylko gotówką ale również życiem. To, że w naszej przegranej i durnie kultywowanej tradycji ofiara życia, niezależnie od okoliczności, jest gwarantowanym glejtem na "bohaterstwo" i pamięć potomnych powoduje "nasze" umiłowanie ryzykanctwa. Stad bierze się również w naszym kraju powszechna pogarda dla przezorności, ostrożności i odpowiedzialności posunięta w skrajnych przypadkach do ścigania tych, którzy w imię dobrze rozumianej odpowiedzialności za kraj i jego przyszłość skutecznie narzucili silą swój punkt widzenia. Re: Nie zgadzam się na żadne obowiązkowe ubezp. Odpowiedz Link Zgłoś
puzzle2004 dlaczego OC jest ok, a od powodzi itp nie? 25.05.10, 15:07 nikt nie kwestionuje OC - masz samochod, musisz go miec, koniec, kropka… i niewazne, ze jezdzisz malo, ostroznie, itp - masz tylko znizki, a OC i tak MUSISZ miec; wiec mysle ze moze tak byc - masz dom na wsi - MUSI byc ubezpieczony, na gorce - ze znizka, w nizinie - drozej itp, proste… Odpowiedz Link Zgłoś
carcharodon_carcharias Łże gazeta ani słowa o winnych ?? 25.05.10, 10:14 A kto jak nie obecny rząd zabrał ograniczył kasę na meliorację i konserwację zabezpieczeń powodziowych ? Ta g... gazetka nawet do kibla się nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Stan naszej infrstruktury przeciwpowodziowej to 25.05.10, 12:46 nie jest kwestia ostatnich dwóch lat. Nie zrobiliśmy nieomal nic od dwudziestu lat. Bo ważniejsze były kolorowe wystawy, płaskie telewizory, Egipt Turcja czy Alpy. Długo nie poczekamy a będzie podobnie dramatycznie jak z infrastruktura przeciwpowodziowa z systemem energetycznym, który jest również nieomal dokładnie taki sam jak za czasów PRL-u. Sprowadzanie sprawy do tego czy innego rządu jest typowym naszym politycznym i przedwyborczym piekiełkiem Re: Łże gazeta ani słowa o winnych ?? Odpowiedz Link Zgłoś
ecicha-3 Zatrzymać falę 25.05.10, 10:25 taak? Zamiast walka z PISem,trzeba bylo zajac sie sprawami kraju.A wy,jako "sluszna" gazeta,zamiast zajmowac sie kiedy pierdnal Kaczynski,trzeba bylo zajac sie raportem NIK. Odpowiedz Link Zgłoś
fakirek Zatrzymać falę 25.05.10, 10:59 Redakcjo GW! Mogą być skreślane z powodu opóźnień, ale nie wskutek arbitralnych decyzji polityków - jak w przypadku zbiornika retencyjnego w Kamieńcu Ząbkowickim (woj. dolnośląskie, poszkodowane i w tym roku). Za rządów PiS wysiedlono pod jego budowę całą wieś, a potem... zamiast zbiornika zrobiono rezerwat ptactwa. Kamieniec Ząbkowicki a Kamieniec Wrocławski to dwie różne miejscowości. W okolicach tej pierwszej, na obszarze m.in. wsi Pilce faktycznie miał być wybudowany zbiornik przeciwpowodziwy opisany w artykule, ale żaden kataklizm powodziowy w tym roku (na szczęście) tego regionu leżącego w dorzeczu NYSY KŁODZKIEJ nie dotknął. Kamieniec WROCŁAWSKI leżący w dolinie Odry już tego szczęścia faktycznie nie miał... Odpowiedz Link Zgłoś
fakirek Re: Zatrzymać falę 25.05.10, 11:01 w uzupełnieniu: ja wiem ze uwaga w nawiasie mówi o woj. dolnośląskim, ale opisanie wcześniej Kamieńca Ząbk. sugeruje że to o nim mowa... Odpowiedz Link Zgłoś
fakirek Re: Zatrzymać falę 25.05.10, 11:08 proszę skasować moje posty - to ja się pomyliłem :) Odpowiedz Link Zgłoś
janusz_au Zatrzymać falę 25.05.10, 12:30 A moze by tak ustawa sejmowa zakazac deszczowi padania w sposob powodujacy powodzie ,Coz na to kler ,przeciez ma dostep do swego Boga na codzien ,moze by tak jaka skladke na tace i do niebios podeslac ,pomogli by przeciez .Jak sie da to sie zrobi! Odpowiedz Link Zgłoś
buhaj_z_rogiem Fala rządzi kotami! 25.05.10, 14:11 Deszcz już pada dwa tygodnie, nie ma czasu na rozmowy... Odpowiedz Link Zgłoś
augustusgermanicus Apel do Gazety, przestancie rznac glupa.... 25.05.10, 14:19 To miedzy innymi przez Was wspierani eko terrorysci blokuja wiele potrzebnych inwestycji. Uderzcie sie w piersi i przyznajcie ze miejsce Wajraka jest na pastwisku a nie w Gazecie gdzie promuje swoje wywrotowe teorie majace na celu sprowadzenie nas do poziomu ery kamienia lupanego. Odpowiedz Link Zgłoś