sybirak2 02.06.10, 20:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tadekok Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu IV RP 02.06.10, 20:44 Pani poseł Beata Kęmpa : "znieśliśmy podatek od spadków" to wyborcy PiS i moja -somsiatka- są zadowoleni! jak walną w kalendarz to grosz zostanie w rodzinie ps. a to ładnie mówić starszym ludziom o śmierci? Odpowiedz Link Zgłoś
rock73 Re: Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu 05.06.10, 00:41 tadekok napisał: > Pani poseł Beata Kęmpa : > > "znieśliśmy podatek od spadków" To "zniesienie podatku od spadków" to jeden z mitów ekipy PiS. Podatek od spadków wcale nie został zniesiony. Jedyne, co zostało wtedy wprowadzone, to możliwość zwolnienia z podatku pod warunkiem zgłoszenia do US nabycia w ciągu 1 miesiąca. Ustawę w takim kształcie uchwalono 16.11.2006, weszła w życie 1.01.2007. PO wydłużyła ten temin do 6 miesięcy, odpowiednią ustawę uchwalono 10.10.2008, weszła w życie 1.01.2009. Literatura: gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,58480,5006490.html gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,58480,4930975.html bubleprawne.gazeta.pl/Bubleprawne/1,87293,5406876,Podatek_od_spadkow_i_darowizn___pierwszy_projekt_z.html gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1,29577,5910552,Prezydent_podpisal_nowelizacje_ustawy_o_podatku_od.html oraz teksty źródłowe: www.mf.gov.pl/_files_/podatki/od_spadkow_i_darowizn/ustawa_z_16_listopada_2006_r_o_zmianie_ustawy_podatku_od_.pdf www.mf.gov.pl/_files_/podatki/od_spadkow_i_darowizn/spadki_2008_2009.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu IV RP 02.06.10, 20:53 Używać hasełek o IV RP nie musi, ten chory projekt cały czas kwitnie w jego chorej główce. A swoją drogą fajne zdjęcie - kaczor na tle nazw metalowych kapel... Odpowiedz Link Zgłoś
slamazzar Re: Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu 03.06.10, 02:04 Faktycznie, zabawne to... ale, matko święta, jak oni napisali 'MEGADETH'??!! Odpowiedz Link Zgłoś
impostor Re: Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu 03.06.10, 11:30 poprawnie napisali, ten zespol sie dokladnie tak nazywa (bez A) wujek google sie klania :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dedalus1 Wstyd dla dziennikarstwa 02.06.10, 21:25 Ten artykuł począwszy od manipulowanego tytułu, przez manipulowaną treść ma udowodnić z góry ustaloną tezę, a tymczasem pokazuje jak nie należy uprawiać dziennikarstwa i jak fałszywiej z każdym dniem brzmi Gazeta dumnie kiedyś zwana Wyborczą...Wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
nutka57 Re: Wstyd dla dziennikarstwa 02.06.10, 21:44 dedalus1 napisał: > Ten artykuł począwszy od manipulowanego tytułu, przez manipulowaną > treść ma udowodnić z góry ustaloną tezę, a tymczasem pokazuje jak nie > należy uprawiać dziennikarstwa i jak fałszywiej z każdym dniem brzmi > Gazeta dumnie kiedyś zwana Wyborczą...Wstyd No juz dobrze, dobrze. Pobełkotał pan, pobełkotał, no a teraz poprosimy coś "na temat". Odpowiedz Link Zgłoś
funiaextra Re: Wstyd dla dziennikarstwa 02.06.10, 21:47 dedalus1 napisał: > Ten artykuł począwszy od manipulowanego tytułu, przez manipulowaną > treść ma udowodnić z góry ustaloną tezę, a tymczasem pokazuje jak nie > należy uprawiać dziennikarstwa i jak fałszywiej z każdym dniem brzmi > Gazeta dumnie kiedyś zwana Wyborczą...Wstyd To po co sie, czlowieku katujesz czytaniem GW? Odpusc sobie, bedziesz zdrowszy. Odpowiedz Link Zgłoś
zuza.pomponik Re: Wstyd dla dziennikarstwa 03.06.10, 04:05 funiaextra , ja właśnie postanowiłam sobie odpuścić. Żadna gazeta nie osiągnęła w moim odczuciu statusu szmatławca szmatławców w tak ekspresowym tempie i na własne życzenie. Czytanie GW to zwykła strata czasu, bo i tak potem trzeba doczytywać gdzie indziej, żeby wiedzieć jak było naprawdę ..;) Pozdrawiam i znikam =) Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Wstyd dla dziennikarstwa 03.06.10, 08:11 zuza.pomponik napisała: > Pozdrawiam i znikam =) Ale czy dotrzymasz słowa? Odpowiedz Link Zgłoś
henryk-sikora odpowiedź dla "zuza.pomponik" 03.06.10, 08:55 Co Ty pomponiku, masochistką jesteś? Skoro GW w Twojej opinii jest takim szmatławcem i czytanie to strata czasu to dlaczego czytasz??? Po drugie, uraziłaś mnie i to bardzo, jako czytalnika GW od pierwszego numeru, więc albo mnie przeprosisz, albo doświdczysz różnorakich przykrości z mojej strony na tym forum. Wybieraj!!! Odpowiedz Link Zgłoś
michr Re: Wstyd dla dziennikarstwa 03.06.10, 16:39 zuza.pomponik napisała: > funiaextra , > ja właśnie postanowiłam sobie odpuścić. > > Żadna gazeta nie osiągnęła w moim odczuciu statusu szmatławca > szmatławców w tak ekspresowym tempie i na własne życzenie. > > Czytanie GW to zwykła strata czasu, bo i tak potem trzeba doczytywać > gdzie indziej, żeby wiedzieć jak było naprawdę ..;) > > Pozdrawiam i znikam =) A czy ty w ogóle umiesz czytać? Odpowiedz Link Zgłoś
zuza.pomponik Re: Wstyd dla dziennikarstwa 03.06.10, 04:10 funiaextra , ja właśnie postanowiłam sobie odpuścić. Żadna gazeta nie osiągnęła w moim odczuciu statusu szmatławca szmatławców w tak ekspresowym tempie i na własne życzenie. Czytanie GW to zwykła strata czasu, bo i tak potem trzeba doczytywać gdzie indziej, żeby wiedzieć jak było naprawdę ..;) Pozdrawiam i znikam =) Odpowiedz Link Zgłoś
sharn.1 zuza.pomponik ..Zrób coś ze sobą ! 03.06.10, 09:31 podmyj się, pomponik zniknie ! Odpowiedz Link Zgłoś
henryk-sikora odpowiedź dla "sharn1" 03.06.10, 11:06 "sharn1" a Ty dlaczego się wcinasz nieproszony??? do budy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
3henryk Re: zuza.pomponik ..Zrób coś ze sobą ! 03.06.10, 20:35 sharn.1 napisał: > podmyj się, pomponik zniknie ! Co tu robisz SB-ecki ryju. Won. Odpowiedz Link Zgłoś
pn-ski Re: Wstyd dla dziennikarstwa 02.06.10, 23:37 Zdecydujze sie czlowieku, czy IVRP byla dobra, czy zla. Cos zamacil wam prezes w glowie i nie wiecie, co mówic. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Oczywista oczywistość. 03.06.10, 08:19 pn-ski napisał: > Zdecydujze sie czlowieku, czy IVRP byla dobra, czy zla. > Cos zamacil wam prezes w glowie i nie wiecie, co mówic. Wiedzą doskonale: Była cudowna, tyle że - popierana przez ok. 30% wyborców, a to o wiele za mało, żeby pomarzyć o wygraniu jakichkolwiek wyborów. Więc trzeba zastosować ściemę: dostąpić cudownego "przemienienia", nie leźć ludziom w oczy z tą nieszczęsną"IV RP", a po wygranej - robić swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
pn-ski Re: Oczywista oczywistość. 03.06.10, 18:30 ze te patrioty nawet po polskiemu nie umieja. "Trzeba kontynuować testament Lecha Kaczyńskiego" Testament mozna wykonywac albo egzekwowac. Mozna otworzyc. Zreszta najlepiej wyrzucic. Odpowiedz Link Zgłoś
pissonpis To ja, kaczyński, dajcie mi k... władzę to was 03.06.10, 07:43 To ja, kaczyński, dajcie mi k... władzę to was WSZYSTKICH pozamykam i będę rządził sam, a tych innych też pozamykam i będę rządził sam całym światem .....hahaha.... to dlatego ziobro miał uczyć się angielskiego hahahha.... i tak bedę rządził (albo rozbije samolot) aż mi Wawel dadzą Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: To ja, kaczyński, dajcie mi k... władzę to wa 03.06.10, 16:35 pissonpis napisała: > To ja, kaczyński, dajcie mi k... władzę to > ... będę rządził sam, .... Gdyby była taka szansa, dwoma rękami głosowałbym na Kaczora. Lepszy jeden wódz głupi niż 100 mądrych. Niestety, nie do zrealizowania. Więc przyjdzie głosowaś na kogo innego. :( Odpowiedz Link Zgłoś
michr Re: Wstyd dla dziennikarstwa 03.06.10, 16:36 Nie masz obowiązku czytać Gazetę Wyborczą. Czytaj Nasz Dziennik i Gazetę Polską Odpowiedz Link Zgłoś
leszyce Kaczyński w Elblągu. Jaki będzie program IV RP? 02.06.10, 21:33 Jeśli przyłożyć zamiarów, miarę, gdy..prezydentem zostanie Jarek(?). To, na zmiany się szykujmy: - do IV RP, przygotujmy, - do inwigilacji z aresztowaniami. - do żelaznej kurtyny z Ruskami, - do egzystencji, bez gazu i ropy, - do rozwodu z Unią Europy, - do kultu Lecha-Męczennika - na tle "Wielkiego Brata".. bzika. (Inowrocław) Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzbank Re: Kaczyński w Elblągu. Jaki będzie program IV 03.06.10, 01:22 To dość dziwne, by przygotowywać się do inwigilacji i aresztowań, bo, jak pokazały komisje śledcze (trwające już dłużej, niż rządy PiS) jest problem ze znalezieniem jakiegokolwiek nielegalnego podsłuchu, a co do aresztowań opozycjonistów, to przypomina mi się... Lepper. Raczej teraz mamy do czynienia z nielegalnymi podsłuchami - Rymanowski, Gmyz, Sakiewicz, jakieś dziwne zapytania ABW do Kontroli Skarbowej na temat wykorzystywania jej podsłuchów. Co do aresztowań, to przypomnę choćby Sumlińskiego, którego praktycznie odcięto od środków do życia, a jego winy jakoś nie widać. Ciekawe rzeczy działy się też z osobami, które tknęły "nietykalnych", choćby Kornatowskiego. Rosja jest państwem autorytarnym. Jeżeli zwraca jej się uwagę na zbrodnie, to reaguje, jak reaguje. Lech Kaczyński był jednym z tych, którzy podnieśli kwestie Katynia i między innymi z tego powodu władza w Rosji podjęła kroki nie uchodzące normalnemu państwu (demokratycznemu). Mówił, że pojednanie może być oparte tylko na prawdzie. Dzisiaj się okazuje, że miał rację. Gaz był za Kaczyńskich i dalej by był, ponieważ pieniądz za gaz nie śmierdzi. Szczególnie w takiej ilości. Co do Unii, to chciałbym zauważyć, że sceptycyzm nie musi oznaczać nawet niechęci, nie mówiąc już o absurdalnej tezie, że doszłoby do rozwodu. Demokracja to wspaniały ustrój, bo zawsze głosuję przeciwko komuś lub czemuś. W tych wyborach zagłosuję przeciwko podsłuchom i dziwnemu traktowaniu osób, które nie uważają wertykalny układ polityczny za właściwy i roszczą sobie prawo do rządzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zuza.pomponik Re: Kaczyński w Elblągu. Jaki będzie program IV 03.06.10, 04:08 grzegorzbank, polecam wywiad: www.rp.pl/artykul/486145_Rosyjskie_sledztwo_budzi_watpliwosci.html jest tam trochę o "niewybaczalnych przewinach Kaczyńskiego", z punktu widzenia Rosji... Dzięki za Twój wpis, bardzo rozsądnie napisane. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Kaczyński w Elblągu. Jaki będzie program IV 03.06.10, 08:29 zuza.pomponik napisała: > grzegorzbank, polecam wywiad: A miało Cię nie być... Tak zapowiadałaś, pamiętasz? Odpowiedz Link Zgłoś
3henryk Re: Kaczyński w Elblągu. Jaki będzie program IV 03.06.10, 20:45 koloratura1 napisała: > zuza.pomponik napisała: > > > grzegorzbank, polecam wywiad: > > A miało Cię nie być... > Tak zapowiadałaś, pamiętasz? Ona nic nie pamięta, bo jest w "czasie" gdy baby mają obrzęk mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
henryk-sikora ten Andriej Iłłarionow to tajny FSB 03.06.10, 09:00 Andriej Iłłarionow to poprostu tajny agent Federalnej Służby Bezpieczeństwa, aby mieć pod kontrolą kilka osób, tzw. dysydentów, a "Rzeczpospolita" dostaje orgazmu jak ten agent w sprytny sposób powie kilka standardowych bredni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ew-22 Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu IV RP 02.06.10, 21:59 Straszny człowiek, pełen nienawiści,kompleksów,żądny władzy. Już dawno przekroczył próg swoich kompetencji. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzbank Re: Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu 03.06.10, 00:49 Przeglądam artykuł i chyba jednak poproszę o wskazanie jego nienawiści, kompleksów i żądzy władzy, a także, w którym miejscu przekroczył próg swoich kompetencji. Odpowiedz Link Zgłoś
jurber1 Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu IV RP 02.06.10, 22:16 Polska "pod wodzą" Jarosława była by jak Tupolew pod wodzą Lecha Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu IV RP 02.06.10, 23:32 "- W latach 2005-2007, za rządów PiS-u, w ogóle było lepiej - przekonywali kolejni mówcy. - Hrabiowie niech głosują na hrabiego, my wybierzmy Kaczyńskiego - przemawiał rolnik." ************************************ To ciekawa teza, panie rolnik, biorąc pod uwagę fakt, że zimnowojenna polityka PiS w stosunku do Rosji spowodowała praktyczne unieruchomienie portu w Elblągu i pozostałych portów Zalewu Wiślanego. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu 03.06.10, 00:29 No ale co ma rolnik do żeglugi? Poza tym, czy PO była wówczas nastawiona na współpracę z Rosją i buntowała się głośno? Miała jakiś lepszy program? Pytam, bo nie zauważyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu 03.06.10, 13:06 eva15 napisała: > No ale co ma rolnik do żeglugi? ***************************** Czyżby żegluga nie aktywizowała gospodarki regionu? Odpowiedz Link Zgłoś
echfranka Re: Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu 03.06.10, 16:21 maruda.r napisał: > > "- W latach 2005-2007, za rządów PiS-u, w ogóle było lepiej - przekonywali > kolejni mówcy. - Hrabiowie niech głosują na hrabiego, my wybierzmy > Kaczyńskiego - przemawiał rolnik." ----------------------------------- >Rolnik na hrabiego nie zagłosuje,bo może wyżej Kaczyński według Wielkiej Genealogii pochodzi od Mieszka I. Odpowiedz Link Zgłoś
3henryk Re: Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu 03.06.10, 20:49 echfranka napisała: > maruda.r napisał: > > > > > "- W latach 2005-2007, za rządów PiS-u, w ogóle było lepiej - > przekonywali > > kolejni mówcy. - Hrabiowie niech głosują na hrabiego, my wybierzmy > > Kaczyńskiego - przemawiał rolnik." > > ----------------------------------- > >Rolnik na hrabiego nie zagłosuje,bo może wyżej Kaczyński według > Wielkiej Genealogii pochodzi od Mieszka I. A to ciekawe. W dynastii Piastów nie było kurdupli i zboków. Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu 03.06.10, 16:40 maruda.r napisał: > > "- W latach 2005-2007, za rządów PiS-u, w ogóle było lepiej - przekonywali > kolejni mówcy. - Hrabiowie niech głosują na hrabiego, my wybierzmy > Kaczyńskiego - przemawiał rolnik." > > ************************************ > > To ciekawa teza, panie rolnik, biorąc pod uwagę fakt, że zimnowojenna polityka > PiS w stosunku do Rosji spowodowała praktyczne unieruchomienie portu w Elblągu > i pozostałych portów Zalewu Wiślanego. Plus wzmożoną aktywność rosyjskiego sanepidu odnośnie importowanego z Polski mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
michr Re: Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu 03.06.10, 20:12 maruda.r napisał: > > "- W latach 2005-2007, za rządów PiS-u, w ogóle było lepiej - przekonywali > kolejni mówcy. - Hrabiowie niech głosują na hrabiego, my wybierzmy > Kaczyńskiego - przemawiał rolnik." > Nie wiedziałem że Kaczyński jest rolnikiem, ciekawe. Powinieneś głosować na Leppera Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu IV RP 03.06.10, 00:38 no i POplatformie tzn Platforma się zagrzała ;) Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu 03.06.10, 08:32 modraczek.2 napisała: > no i POplatformie tzn Platforma się zagrzała ;) Co jasno odzwierciadlają wszelkie możliwe sondaże. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzbank Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu IV RP 03.06.10, 00:40 "Łapówkarstwo i inne problemy muszą zostać rozwiązane. To musi być sprawne państwo, które dba o równość." - Całe szczęście, że do tego nie doszło. Straszna ta IV RP. Niestety, zdążyli zamordować laptop i zdefraudować równowartość dorsza. No i spinek do mankietów. Czy może ktoś mi wyjaśnić, dlaczego otoczenie "Gazety Wyborczej" i "Polityki" uznaje za zagrożenie dla demokracji rządy partii wywodzącej się z tradycji wolnościowych i demokratyzacji Polski, a za godnych współrządzenia III RP uznało ludzi, którzy prześladowali, torturowali, mordowali i, w takim kontekście(!), o zagrożeniu dla demokracji nie mówiono w "GW" i "P"? Odpowiedz Link Zgłoś
zuza.pomponik Re: Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu 03.06.10, 04:15 grzegorzbank, heheh, no z tym "wykryciem" dorsza za 8,4 zl (czy jakoś tak..) to Pitera naprawdę dała popis :))) za każdym razem jak sobie to przypominam to wybucham śmiechem :))) A co do "GW" i "P", o jednoznaczną odpowiedź trudno, jakkolwiek można się domyślać.... Bo jak do walki z kaczyzmem dołoży się walkę z lustracją i dekomunizacją, to hm.. zaczyna się to robić całkiem sensowne przecież :) A przecież Michnik już nieraz mówił, żeby się odpieprzyć od generała Jaruzelskiego, a jego przyjaciele Rosjanie to mu nawet mówili, że Jaruzelskiemu to my pomnik tu powinniśmy postawić! pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu 03.06.10, 08:42 grzegorzbank napisał: > Czy może ktoś mi wyjaśnić, dlaczego otoczenie "Gazety Wyborczej" i "Polityki" > uznaje za zagrożenie dla demokracji rządy partii wywodzącej się z tradycji > wolnościowych i demokratyzacji Polski, Dlatego, że ta partia - przez dwa lata swoich rządów - nieprzerwanie dawała dowody, że - niezależnie skąd się wywodzi - nie jest niczym innym, jak kato-narodową bolszewią, o strukturze wodzowskiej, popularnej w latach 20-30 XX wieku.. PS.: Proszę mnie nie pytać dlaczego tak uważam, bo odeślę do archiwów gazet z okresu 2005 - 2007 i jeszcze się zdziwię, że ktoś może mieć tak krótką pamięć... Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzbank Re: Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu 04.06.10, 15:53 To proszę mi podesłać parę artykułów, bo te, które ja czytałem opierały się na wierze i jakiejś dziwnej paranoi, że demokracja jest zagrożona, ale konkretnych dowodów się nie uświadczyło. Prosiłbym o porównanie, pobieżne, ale z kilkoma przykładami, "kato-narodowej bolszewii" (słyszałem o nacjonalistach związanych z kościołem, ale bolszewikach raczej nie), PiS i PO (jeśli można). Pan ma chyba lepszą pamięć, niż ja, więc nie powinien Pan mieć problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu 03.06.10, 16:48 grzegorzbank napisał: > Czy może ktoś mi wyjaśnić, dlaczego otoczenie "Gazety Wyborczej" i "Polityki" > uznaje za zagrożenie dla demokracji rządy partii wywodzącej się z tradycji > wolnościowych i demokratyzacji Polski, a za godnych współrządzenia III RP > uznało ludzi, którzy prześladowali, torturowali, mordowali i, w takim > kontekście(!), o zagrożeniu dla demokracji nie mówiono w "GW" i "P"? Bo różnica pomiędzy narodowcami, a szeroko rozumianymi liberałami polega głównie na ideologizacji państwa przez tych pierwszych i pragmatycznej bezideowości tych ostatnich. Czym grozi państwo oparte na idei, moje pokolenie (do którego należy też większość z obecnie aktywnych polityków i dziennikarzy) miało okazję przekonać się na własnej skórze. Stąd u wielu z nich istnieje obawa przed kolejną dominująca ideologią państwową, jaka by ona nie była. Ja też z dwojga złego wolę pragmatyków. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzbank Re: Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu 04.06.10, 16:15 Ważne jest, jaka to idea. Komunistyczna, czy demokratyczna. Idea idei nierówna. Pierwszą trzeba zwalczać, a właśnie na drugiej oprzeć funkcjonowanie systemu politycznego. Może wyraziłem się nieprecyzyjnie - chodzi mi o to, że wyborcy powinni podchodzić do wyborów bardziej pragmatycznie, włączając również w ten pragmatyzm potrzebą wspierania idei demokratycznych. Jeżeli tej idei zabraknie, to będziemy mieli do czynienia z państwem zwalczających się nawzajem grup interesów, które może połączyć jedynie wspólny interes, bądź też zagrożenie. Tak chyba było z "Solidarnością". Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu 04.06.10, 17:18 grzegorzbank napisał: > Ważne jest, jaka to idea. Komunistyczna, czy demokratyczna. Nie czujesz absurdu w tym, co napisałeś. Przecież demokracja zakłada współuczestnictwo we władzy wszystkich obywateli, niezależnie od tego jakie idee czy religie wyznają. > Idea idei nierówna. > Pierwszą trzeba zwalczać, a właśnie na drugiej oprzeć funkcjonowanie systemu > politycznego. Może wyraziłem się nieprecyzyjnie - chodzi mi o to, że wyborcy > powinni podchodzić do wyborów bardziej pragmatycznie, włączając również w ten > pragmatyzm potrzebą wspierania idei demokratycznych. Jeżeli tej idei zabraknie,... A demokracja to coś nadane prosto od boga? Bez demokracji nijak? Bo mi się wydaje, że do podstawowych praw człowieka nie należy rządzenie państwem. W odróżnieniu od wolności sumienia i wyznania, czy wolności słowa, prawa do uczciwego sądu itp. itd. A to można realizować np. w oświeconej monarchii. A idei nie trzeba zwalczać. Trzeba po prostu nie należy dopuszczać, by zawładnęły państwem. Niezależnie od tego czy to idee komunistyczne, faszystowskie, patriotyczne, rasowe czy jakiekolwiek inne. Bo ideowe państwo zawsze kończy się gilotynami lub w najlepszym razie drutami kolczastymi. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzbank Re: Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu 04.06.10, 20:57 "> Ważne jest, jaka to idea. Komunistyczna, czy demokratyczna. Nie czujesz absurdu w tym, co napisałeś. Przecież demokracja zakłada współuczestnictwo we władzy wszystkich obywateli, niezależnie od tego jakie idee czy religie wyznają." Nie, nie czuję absurdu. Drugie zdanie jest zgodne z moimi poglądami. "A demokracja to coś nadane prosto od boga? Bez demokracji nijak? Bo mi się wydaje, że do podstawowych praw człowieka nie należy rządzenie państwem." Demokracja opiera się na wolności jednostki, również wolności w organizowaniu swojego życia i otoczenia. Niestety tu teoria spotyka się z praktyką i trzeba pójść na kompromis wynikający z tego, że człowiek to istota stadna, a którego to kompromisu wyrazem jest najmniej zły ustrój polityczny - demokracja. Za oświeconą monarchię podziękuję, podobnie jak za dawanie władzy oświeconej części aparatu państwa totalitarnego. W teorii najdoskonalszym ustrojem jest dyktatura, a w praktyce... no cóż, wszyscy wiemy. Nawet monarchia brytyjska powędrowała w stronę demokracji. "Czym grozi państwo oparte na idei, moje pokolenie (do którego należy też większość z obecnie aktywnych polityków i dziennikarzy) miało okazję przekonać się na własnej skórze. Stąd u wielu z nich istnieje obawa przed kolejną dominująca ideologią państwową, jaka by ona nie była." "A idei nie trzeba zwalczać. Trzeba po prostu nie należy dopuszczać, by zawładnęły państwem. Niezależnie od tego czy to idee komunistyczne, faszystowskie, patriotyczne, rasowe czy jakiekolwiek inne. Bo ideowe państwo zawsze kończy się gilotynami lub w najlepszym razie drutami kolczastymi." Czy przypadkiem niedopuszczanie, by zbrodnicze ideologie zawładnęły państwem nie oznacza ich zwalczania? Mam wrażenie, że mylimy idee z ideologiami. Odpowiedz Link Zgłoś
michr Re: Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu 03.06.10, 20:26 grzegorzbank napisał: > "Łapówkarstwo i inne problemy muszą zostać rozwiązane. To musi być sprawne > państwo, które dba o równość." - Całe szczęście, że do tego nie doszło. > Straszna ta IV RP. Niestety, zdążyli zamordować laptop i zdefraudować > równowartość dorsza. No i spinek do mankietów. > > Czy może ktoś mi wyjaśnić, dlaczego otoczenie "Gazety Wyborczej" i "Polityki" > uznaje za zagrożenie dla demokracji rządy partii wywodzącej się z tradycji > wolnościowych i demokratyzacji Polski, a za godnych współrządzenia III RP > uznało ludzi, którzy prześladowali, torturowali, mordowali i, w takim > kontekście(!), o zagrożeniu dla demokracji nie mówiono w "GW" i "P"? Ja ci powiem tu nie chodzi o partię, a o jej ludzi a szczególnie jej przewodniczącego. Nie ma już sensu cytować jego dawnych wypowiedzi. A teraz rzekomo się zmienił, oczywiście dla potrzeb kampanii wyborczej. Zmienił się tak jak Palikot wkładając okulary i skracając włosy. Temu panu już dziękujemy Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzbank Re: Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu 04.06.10, 16:05 A co z podsłuchami i dziwnym traktowaniem osób, które tknęły nietykalnych, a do tego jeszcze przebicie SLD i PiS w podporządkowywaniu sobie mediów poprzez praktyczne zniesienie przynajmniej finansowej autonomii? Ja już naprawdę wolę cynika, który, wbrew powszechnej opinii, jednak okazał się "bezpodsłuchowy", a już na pewno jego partia jest mniej skorumpowana. Odpowiedz Link Zgłoś
rock73 Re: Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu 05.06.10, 01:04 grzegorzbank napisał: > "Łapówkarstwo i inne problemy muszą zostać rozwiązane. To musi być sprawne > państwo, które dba o równość." - Całe szczęście, że do tego nie doszło. > Straszna ta IV RP. Niestety, zdążyli zamordować laptop i zdefraudować > równowartość dorsza. No i spinek do mankietów. Niestety, PiS o korupcji tylko mówił. Zamiast ją zwalczać, skupił się na jej wyszukiwaniu u przeciwników politycznych i niesprzyjających mu grup społecznych (lekarze, prawnicy, w ogóle cała inteligencja). Ciekawe, że nie wzięli się za zwyczaj wręczania policjantom pięćdziesięciozłotówki podczas kontroli. Straciliby zapewne część elektoratu, który - podobnie jak partia - myli obowiązujące prawo z własnymi obyczajami. Za to jak PO stawia fotoradary, to się krzyk podniósł, bo przeszkadzają jeździć zgodnie z tradycyjną, ułańską fantazją. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzbank Re: Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu 05.06.10, 11:52 Tutaj się nie zgodzę. W sferze korupcji nie tylko mówiono. Weźmy chociażby śledztwa przeciwko policjantom, którzy robili coś na lewo [handel kradzionymi częściami(zapomniałem gdzie, jak znajdę, to mogę podać jakiś link), czy też paliwem kupowanym na konto policji]. CBA również wpłynęło na świadomość korumpujących, a dokładniej na zmniejszenie ich aktywności (przypominam historię, gdy jeden z "klientów" CBA zwracał agentowi, z którym miał "kręcić lody", uwagę na potrzebę ostrożności, ponieważ w skazanym przez niego furgonie mogą siedzieć agenci CBA i ich obserwować; no i siedzieli, no i ich obserwowali). Pierwsze słyszę, aby cała inteligencja nie sprzyjała PiS. Tu chodzi raczej o kwestię, że inteligencji popierającej PiS odmówiono prawa do bycia inteligencją, co jest kuriozalne, a w przypadku wyrażenia Dorna o wykształciuchach (pojęcie stworzył, o ile dobrze pamiętam, Sołżenicyn), wykorzystano powszechną nieznajomość znaczenia tego terminu i tak, poprzez sprowadzenie sprawy do absurdu, gdzie PiS miałby być przeciwko wszystkim inteligentom, zrobiono z partii Kaczyńskich nowych bolszewików i ciemnogród. Co do piećdziesięciozłotówek, to łapówkarstwo w samej policji również spadło. Bardzo dużo jeżdżę i nastąpiła poprawa od czasów SLD. Od 2006 roku ja (innym być może się to nadal zdarza) nie spotkałem ani jednego policjanta, który by dał choćby cień sygnału, że mandatu można by uniknąć. Jak PiS chciał stawiać fotoradary, to "pseudoułani" również podnosili larum. Proszę o odniesienie się do drugiej części wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu IV RP 03.06.10, 01:16 Pierwszy rzut oka na tablicę i wiedziałem, że to gwiazdor "Wpienionych 2010". Odpowiedz Link Zgłoś
kociewiak2 Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu IV RP 03.06.10, 09:38 ..Kaczynski jak chinska zabawka dla dzieci,,ladna ,kolorowa,pachnie ladnie ,pieknie dzwoni,a jest z trujacego materialu i szkodzi zdrowiu Odpowiedz Link Zgłoś
3henryk Re: Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu 03.06.10, 20:57 kociewiak2 napisał: > ..Kaczynski jak chinska zabawka dla dzieci,,ladna ,kolorowa,pachnie > ladnie ,pieknie dzwoni,a jest z trujacego materialu i szkodzi zdrowiu Jesteś optymistą, on nadal zionie jadem, a do pachnideł nie mam przekonania, bo gdy otworzy wrota to cuchnie od zmurszałych zębów. Odpowiedz Link Zgłoś
aa_6 Widać, że "Jarek" w dalszym ciągu stara się, 03.06.10, 10:21 jak może, zbić kapitał polityczny na chorobie matki i śmierci brata (ta szeptana propaganda, że się spieszy do szpitala i że połowa matki umarła)... Poza tym, czyżby kamery "wyciągały" jego 150cm wzrostu do 180? A w związku z ewidentynym zawłaszczaniem i nadużywaniem przez tego kandydata w wyborach polskiej flagi narodowej i barw białoczerwonych - J. Kaczyński siedzący na kanapie w białoczerwone pasy to widok doprawdy niezapomniany - brakuje mi jeszcze tylko tego, żeby zarzucał flagę na ramiona... Jeśli o to chodzi, może konkurować tylko z A. Lepperem. A teraz sprawa najpoważniejsza: Jak władze oświatowe mogą tolerować wykorzystywanie uczniów w kampanii wyborczej pana Kaczyńskiego, sadzanych na estradzie ewidentnie w roli tych, którzy go popierają? Moim zdaniem to jest skandal, jeśli nie łamanie prawa, takie polityczne wykorzystywanie szesnastolatków. Odpowiedz Link Zgłoś
12345janka Dosć Kaczorów 03.06.10, 10:22 Nigdy wiecej Kaczorów, nigdy! Nigdy więcej PiS-dziectwa, nigdy! Nigdy więcej "prawdziwych polaków", nigdy! Odpowiedz Link Zgłoś
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz O formie i treści 03.06.10, 10:32 To pokazuje tylko, że jedyne co się zmieniło, to forma. Treść pozostaje wciąż ta sama. Dziennikarze, zamiast snuć pseudopsychologiczne rozważania o przemianie J.K., powinni dociskać go o konkrety, o szczegóły. Odpowiedz Link Zgłoś
12345janka zuza.pomponik 03.06.10, 10:40 zapewne zaliczasz sie do tych jedynych "prawdziwych polaków" wiec posłuchaj jak wyglada wasz rozkład dnia codziennego: -rano paciorek -później praca lub emeryturka -w pracy obiboctwo lub kombinatorstwo -po pracy obiadek i pogaduszki szczególnie o braku pracy, niskich emeryturach, Premierze Tusku, Kartoflach I i II i Księciu z Torunia -na koniec znowu paciorek i do łózka spać, lub w nocy posłuchać pierdół nadawanych z Torunia. Odpowiedz Link Zgłoś
bogdan331 Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu IV RP 03.06.10, 10:55 Znowu to straszydło.Gdy o pi ...to żygac chce mi.. Odpowiedz Link Zgłoś
sonyw27 Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu IV RP 03.06.10, 12:16 Tyle miejscowosci juz objechal ,ze chyba juz przyszedl czas na Egipt , zeby przygotowal Arabow na inwazje polskich wczasowiczow Odpowiedz Link Zgłoś
januszrb Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu IV RP 03.06.10, 12:24 "Ciemny naród wszystko kupi", a potem znowu będzie sobie w brodę pluł. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Maska definitywnie opadła. 03.06.10, 13:25 Była łagodny jak baranek, dopóki się nie zorientował, że to, czego się tak bał nie nagrało się. Odrażająca kreatura. Odpowiedz Link Zgłoś
bogdan331 Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu IV RP 03.06.10, 13:29 Jeszcze raz.Bo mnie naszło.Mam pytanko.Gdyby o prezydenturę starał się l.kłamczyński to by starał się o reelekcję.A jak się stara jego bliźniak to jak to nazwać?rekolekcja?bislekcja?rewawelekcja?Renepotyzmlekcja? no jak do dędzy takiej i owakiej ?Przecież to kurizum?Niewiem Ale jeszcze mi nie odeszło.Jeszcze najdzie;)A może dyslekcja;D Chyba nie;DDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
przedwieczorny "Łapówkarstwo i inne problemy ... 03.06.10, 13:50 ... muszą zostać rozwiązane. To musi być sprawne państwo, które dba o równość." No i teraz wiemy co tak boli przeciwników Kaczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
pn-ski Re: "Łapówkarstwo i inne problemy ... 03.06.10, 18:32 "przedwieczorny napisał: > ... muszą zostać rozwiązane. To musi być sprawne państwo, które dba o równość." > No i teraz wiemy co tak boli przeciwników Kaczyńskiego." A kazdego powyzej 150 cm skrócic o glowe. Odpowiedz Link Zgłoś
andrjufree Kaczyński w Elblągu nie rezygnuje z programu IV RP 03.06.10, 14:02 wystarczy zobaczyć jego elektorat w tle i już wiadomo z kim mamy do czynienia Odpowiedz Link Zgłoś
tadek-1 Polakow nie nauczylo 150 lat niewoli. 03.06.10, 15:26 Polakow nie nauczyly trzy rozbiory, zreszta na wlasne prosby. Szesc lat okupacji, PRL. I teraz dalej pchaja sie w lapy Kaczynskiego. Przeciez to bedzie kolejny rozbior, gorszy od PRL-u. No ale bedzie mozna znowu wywolac powstania. Np: Warszawskie II. A potem plakac. Odpowiedz Link Zgłoś
wzw61 Kaczyński zdejmuje maskę. 03.06.10, 18:17 HCYBA TOTALNY KRETYN WYDAŁ BY ROZKAZ LĄDOWANIA MAJĄC ŚWIADOMOŚĆ ŻE WSZYSTKO SIĘ NAGRYWA, JAK TO SIĘ MÓWI NA BŁĘDACH SIĘ CZŁOWIEK UCZY A Z GADKI KACZORA WYNIKA ŻE JAK SIĘ NIC NIE NAGRAŁO TO JEST OK .TAKI KIT TO MOŻE WSTAWIAĆ ISTOTOM BEZROZUMNYM I POZBAWIONYM INTELEKTU. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: IV RP = walka z łapówkarstwem 03.06.10, 19:48 Z czego można by wniskowac, że w III RP (zdaniem "Wyborczej") panuje tolerancja wobec korupcji czy przyzwolenie na nią. Bardzo trudno w wystąpieniach JArkacza po 10 kwietnia znaleźć jakieś elementy agresji czy konfrontacji, ale na upartego można. Tylko czy to jeszcze jest rzetlene dziennikarstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
michr Re: Kaczyński zdejmuje maskę. 03.06.10, 21:17 wzw61 napisał: > HCYBA TOTALNY KRETYN WYDAŁ BY ROZKAZ LĄDOWANIA MAJĄC ŚWIADOMOŚĆ ŻE WSZYSTKO > SIĘ NAGRYWA, JAK TO SIĘ MÓWI NA BŁĘDACH SIĘ CZŁOWIEK UCZY A Z GADKI KACZORA > WYNIKA ŻE JAK SIĘ NIC NIE NAGRAŁO TO JEST OK .TAKI KIT TO MOŻE WSTAWIAĆ > ISTOTOM BEZROZUMNYM I POZBAWIONYM INTELEKTU. Mamy doskonałych specjalistów od odszumiania rozmów z kokpitu. Niech Kaczor się jeszcze nie cieszy Odpowiedz Link Zgłoś
3henryk Re: Kaczyński zdejmuje maskę. 03.06.10, 23:22 michr napisał: > wzw61 napisał: > > > HCYBA TOTALNY KRETYN WYDAŁ BY ROZKAZ LĄDOWANIA MAJĄC ŚWIADOMOŚĆ ŻE > WSZYSTKO > > SIĘ NAGRYWA, JAK TO SIĘ MÓWI NA BŁĘDACH SIĘ CZŁOWIEK UCZY A Z GADKI > KACZORA > > WYNIKA ŻE JAK SIĘ NIC NIE NAGRAŁO TO JEST OK .TAKI KIT TO MOŻE WSTAWIAĆ > > ISTOTOM BEZROZUMNYM I POZBAWIONYM INTELEKTU. > Mamy doskonałych specjalistów od odszumiania rozmów z kokpitu. Niech > Kaczor się jeszcze nie cieszy Uważam, że Rosjanie celowo zadbali by resztę stenogramów odszyfrowali Polacy, gdyż i tak PISlamiści oskarżyli by ich o manipulację tychże. Zdziwi się maluch gdy "Kraków" rozszyfruje brakujące fragmenty stenogramów. Oj, zdziwi. Odpowiedz Link Zgłoś