Dodaj do ulubionych

16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie op...

11.06.10, 07:11
Bo z morzem nie ma żartów a ocean nie jest dla małych amerykańskich dziewczynek.
Obserwuj wątek
    • kr88 Re: 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie 11.06.10, 07:18
      Czemu mi jej nie szkoda?
      • odbieracz Re: 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie 11.06.10, 07:42
        kr88 napisał:

> Czemu mi jej nie szkoda?

bo każdy sam podejmuje swoje decyzje, sam rozsądza co dla niego dobre. Ona
        wybrała i nie udało się. Czy to tragedia? Jeśli przeżyje to nic się nie stało,
        mogło się zdarzyć każdemu - będzie miała kolejne doświadczenie na którym będzie
        mogła budować swoją siłę. Życie nie polega tylko na wygrywaniu, jak próbują
        wmawiać amerykańskie filmy - to także solidne kopniaki od życia.

• aqwertz Re: Marketing. 11.06.10, 08:26
          Spokojnie. Jutro napiszą, że się odnalazła. Sensacja jak w amerykańskim filmie
          musi być. I nie zdziwiłbym się, gdyby to wszystko było zaplanowane.
          • aqwertz Re: Marketing. 11.06.10, 08:30
            Czego to ludzie nie zrobią dla sławy. Ostatnio pewna kobieta (też amerykanka)
            chciała pobić rekord masy ciała - chciała przytyć do 500 kg :})
            • big.ot Re: Marketing. 11.06.10, 12:03
              Tak jak już pisałem-wszystko jest fajnie pięknie jak warunki są
              sprzyjające, a schody zaczynają się w ekstremalnych sytuacjach. Wtedy
              przydaje się dorosłość: trzeźwa ocena sytuacji i swoich siła, a także
              pokora (której w wieku nastoletnim brak).

Ale skoro rodzice wyrazili zgodę...

W Związku Socjalistycznych Republik Europejskich pewnie odebrano by
              im za to prawa rodzicielskie....
              • mineteman Ciekawe co na to wszystko R.Kelly 11.06.10, 17:59
                Znany obronca ucisnionych nastolatek....
          • rozmowy-z-monitorem Re: Marketing. 11.06.10, 10:29
            Przecież już dziś napisali. Właśnie w tym artykule...
            • miken1200 Re: Marketing. 11.06.10, 13:26
              Rano wg. artykułu była jeszcze zaginiona. Później musieli to zmienić.
              • aqwertz Re: Wszystko było zaplanowane 11.06.10, 14:07
                Znalazła się szybciej niż napisałem. Jeszcze parę razy zaginie, żeby była
                sensacja a potem będzie amerykański Happy End.
                • absztyfikant Re: Wszystko było zaplanowane 11.06.10, 16:44
                  Ladna dziewczyna;)
      • wwi [...] 11.06.10, 08:10
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • ez-ia Re: 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie 11.06.10, 10:12
        Bo jesteś zawistną, małą istotką.
      • maciek_r10 Re: 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie 11.06.10, 13:33
        kr88 napisał:
        > Czemu mi jej nie szkoda?

Ponieważ nigdy nie miałeś (czy trafnie zgaduję, że jesteś facetem?) odwagi pomyśleć, że sam mógłbyś się na coś takiego zdobyć?
      • michalcolo bo zawisc cie zzera 11.06.10, 15:20
        i sie cieszysz ze sie jej nie udalo
    • gajos.merc 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie op... 11.06.10, 07:22
      zawsze mażyłem o czymś takim trzymam za nią kciuki
      • siemiela gajos.merc, a nie "mazyles" nigdy o tym, zeby sie 11.06.10, 08:10
        nauczyc ortografii?!
      • tinley Re: 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie 11.06.10, 08:59
        > zawsze mażyłem o czymś takim trzymam za nią kciuki

o czym "mażyłeś"? O tym żeby wieku 16 porwać się z motyką na Ksieżyc? To co
        zrobiła ta dziewczyna mozna porównać do próby wejscia szesnastolatka na K2
        mając za sobą wspinanie w Alpach i trekkingi w Himalajach czy Karakorum. Nazywa
        sie to po prostu głupotą. Mozna okrążyć świat na jachcie ale z głową - nawet w
        jej wieku. Tylko cóz... za głupotę w pierwszym rzędzie odpowiadają jej
        opiekunowie. Głupszych rodziców nie mogła jej Bozia zesłać.
        nawet fizycznie tak młoda osoba nie jest w stanie pływać sama na takich
        wyprawach . przepłynięcie Pacyfiku to spanie po 2-3 h na dobę i to w
        interwałach. jak zaśniesz albo zaufasz elektronice to giniesz a przed
        wpłynięciem na pływający kontener to raczej nic cię nie ustrzeże chyba ze ciągle
        będziesz gapił się w sondy a w pojedynkę to przecież niemożliwe - tak się
        kończyło wiele takich eskapad - na kontenerze tudzież innym śmieciu który wypadł
        z frachtowca. Możliwe ze i tym razem tak było
        • mariusz2010 Miałaś szczęście dziewczyno... 11.06.10, 09:22
          Dobrze, że żyje. Zawsze szkoda dzielnych ludzi, którzy chcą więcej od świata,
          niż oglądanie go z kanapy lub zza biurka, kiedy giną.
          To doświadczenie pewnie jej nie załamie, i za jakiś czas znów popłynie, choć już
          nie jako szesnastolatka. Czas mknie tak szybko...
        • 1410_tenrok a skąd ty to wszystko wiesz tintley? 11.06.10, 12:04
          gadałeś z tą Abigail Sunderland? Spowiadała ci sie? Czy może wymyśliłeś, że tak
          właśnie jest, ponieważ kolega ci powiedział?
          Więcej pokory kolego. Amerykanie to pragmatyczny naród. Wygląda na to, że
          dziewczyna oraz jej rodzice dokładnie wiedzieli, na co sie porywają. Czasami sie
          wygrywa, a czasami przegrywa.
          W kraju takim jak nasz, trudno to sobie wyobrazić, że ludzie mają prawo mieć
          wolną wolę! A jednak!
          • kazaka2 Re: a skąd ty to wszystko wiesz tintley? 11.06.10, 13:30
            Hmm, mam nadzieję, że podróż była ubezpieczona i ktoś zapłaci za
            akcję ratunkową na morzu...
        • zycie-jest-zabawne no nie przesadzaj z ta motyka na slonce 11.06.10, 16:41
          Mike Perham opynal Swiat, wyruszyl jak mial 16 i skonczyl swa poroz jak mial 17
          lat..
      • posp Re: 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie 11.06.10, 09:18
        zamiast marzyć weź się lepiej za ortografię
        • pax_rex Re: 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie 11.06.10, 10:07
          a ty daj sobie spokoj z ortografia i zacznij maZyc
      • emeryt21 Re: 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie 11.06.10, 10:21
        gajos.merc napisał:

> zawsze mażyłem o czymś takim trzymam za nią kciuki
        A narazie staraj sie uczyc gramatyki....
    • odbieracz Re: 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie 11.06.10, 07:24
      nie ma znaczenia czy ma 16 lat czy 60 - liczy się doświadczenie i intuicja. Ktoś
      jak kojarzy temat, rzucam hasło :Jacek Wacławski.
      A osoby jęczące że "dziecka nie można rzucać samego na pastwę oceanu" informuję,
      że ubóstwianie dziecka i robienie z niego kaleki to moda ostatnich
      kilkudziesięciu lat - kilkaset lat temu 16-latki zostawały władcami państw!
      • grundol1 Re: 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie 11.06.10, 07:32
        > nie ma znaczenia czy ma 16 lat czy 60 - liczy się doświadczenie i intuicja.

W wieku 16 lat trudno o doświadczenie.

> kilkaset lat temu 16-latki zostawały władcami państw!

Tylko rządził za nie ktoś inny.
        • odbieracz Re: 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie 11.06.10, 07:39
          grundol1 napisał:

> W wieku 16 lat trudno o doświadczenie.

akurat ta dziewczyna ma ogromne doświadczenie na morzu (jak na swój wiek) -
          większe niż większość forumowych mądrali.
          • napletekgandalfa Re: 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie 11.06.10, 07:44
            odbieracz napisał:

> grundol1 napisał:
            >
            > > W wieku 16 lat trudno o doświadczenie.
            >
            > akurat ta dziewczyna ma ogromne doświadczenie na morzu (jak na swój wiek) -
            > większe niż większość forumowych mądrali.
            Zapewne ja żeglowałem na wakacjach 5 lat temu.
            Amerykańska dziewczyna ma natomiast dwudziestoletnie doświadczenie na trudnych
            akwenach morskich.
            • markus_pol Re: 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie 11.06.10, 08:16
              Chciałbym mieć takie doświadczenie jak ona. A najlepiej żebym w dniu narodzin
              miał doświadczenie i mądrość życiową 50-latka. Byłoby mi o wiele łatwiej.

...dziewczyna 16-letnia z 20-letnim doświadczeniem:) miodzio.
              • 1410_tenrok jak zwykle syndrom smolenski: wszyscy wiedzą wszys 11.06.10, 10:18
                tko. To może troche danych:
                Born: 10.19.1993
                Hometown: Thousand Oaks, California
                Started Sailing: 6 months
                Family: Second of 7 kids
                Interests: Sailing, adventure, art, animals
                Quote: "I had begun to think that dreams are meant to be no more than dreams and
                that in reality dreams don't come true. Then my brother (Zac) left on his trip.
                It was amazing to see all the support that he got from around the world and to
                see how everyone worked together to help make his dream reality. Watching him do
                this really made me believe that I could too."

Dziewczyna ma 15,5 roku praktyki żeglarskiej na morzu! Ma sśl, żagle i fale we
                krwi. Musi być wspaniałą żeglarką. Szkoda, że dotarła jedynie do Oceanu
                Indyjskiego. I tak jest wielka! Wyszła z katastrofy obronną ręką. Na pewno
                jeszcze nie raz opłynie kulę ziemską dookoła.

A wy, jak zwykle jesteście jedynie komputerowymi klepaczami.

• gewoonik Re: jak zwykle syndrom smolenski: wszyscy wiedzą 11.06.10, 10:38
                  czy ludzie maja nie po koleji w glowie jesli wierza w doswiadczenie zeglarskie
                  od 6 miesiaca zycia? Sama sobie zmieniala pieluszki zwisajac na rei? Litosci! Ja
                  tez mam duze doswiadczenie, jako kierowca rajdowy, bo jak mialam 2 miesiace to
                  spalam w samochodzie gdzie moj ojciec rozwijal predkosc ponad 200 km na godzine:)))
                  a tak swoja droga nie moje malpy nie moj cyrk, ale powinno sie kazac zaplacic
                  koszty wyprawy ratunkowej to by moze skonczylo te zalosne proby pobijania
                  rekordow przez nieletnich idiotow. Kto nastepny? Dziesieciolatek, ktory juz w
                  zyciu plodowym marzyl i trenowal plywanie wiec oplynie swiat dookola kraulem?
                  • oblomoff Re: jak zwykle syndrom smolenski: wszyscy wiedzą 11.06.10, 11:22
                    gewoonik napisała:

> czy ludzie maja nie po koleji w glowie jesli wierza w doswiadczenie zeglarskie od 6 miesiaca zycia? Sama sobie zmieniala pieluszki zwisajac na rei? Litosci!

Ona sobie pieluzek nie zmieniała, to nie dla niej robota. Pieluchy zmieniał jej 1410, ona w tym czasie refowała grota.
                    • 1410_tenrok to są własnie uwagi 11.06.10, 11:54
                      idiotów!
                      Ona od wieku 6 miesięcy była zabierana na jacht pełnomorski, czyli w najmłodszym
                      wieku była w stanie obyć sie z tym, co standardowo poznaje sie jakies 10-15 lat
                      później!
                      Pojmujesz róźnice?
                      A kwestie kosztów etc - nie wasz biznes! Z pewnością byli sponsorzy i z
                      pewnością to zostanie bez problemu załatwione.
                      • oblomoff Trochę luzu i kultury 11.06.10, 12:49
                        mógłbyś pan okazać, panie 1410. A jeśli koniecznie chcesz się kopać, weź się do gościa o nicku "naprawdetrzeźwy". Macie przeciwne poglądy w tej sprawie, ale podobne upodobanie do wyzwisk i pieniaczenia się (no, może "trzeźwy" od ciebie wścieklejszy). Soczysta awantura murowana.

Co do meritum, powinieneś chyba zrozumieć, że obycie z morzem, jakie uzyskuje niemowlę zabierane na pokład jachtu, to jeszcze nie jest "praktyka żeglarska". A ty właśnie tak napisałeś - 15,5 roku praktyki żeglarskiej na morzu! W odniesieniu do 16-latki brzmi to groteskowo, więc sobie z ciebie zażartowałem.

Co nie zmienia sprawy, że mam dużo podziwu dla odwagi i umiejętności tej dziewczyny (a jeszcze więcej dla Jessiki Watson) - niezależnie od róznych wątpliwości, jakie może budzić postawa rodziców.
                        • 1410_tenrok troche luzu i inteligencji 11.06.10, 13:54
                          dziecko zabierane na pokład od wieku 6 miesięcy jest w stanie bardzo łatwo obyć
                          się z żeglarstwem. Mój syn od wieku 2 lat zabierany jest z nami na konie. Od
                          szóstego roku życia jeździ sam na koniu (hucule). Obecnie ma lat 9 i chciałbym
                          sam tak doskonale jeździć technicznie, jak on to robi. Dla niego jezdziectwo
                          jest sprawą naturalną. I od początku kocha najbardziej galop.
                          A kiedy zaczynałem bardzo dawno temu z żeglarstwem, to najbardziej mi sie
                          podobały zawody brzdąców (6-8 lat) na Cadetach...........
                          Ponjatna?
                          Dziewczyna ma praktykę żeglarską od 15,5 lat! Z czego pewnie sama żegluje od
                          12-10 lat. Zeglarką pełnomorską jest od zawsze, poniewasz mieszka w Kalifornii
                          nad samym Pacyfikiem.
                          Czy to jest tak trudno pojąć?

Obycie żeglarskie to również kwestie zachowania na jachcie, kwestie opanowania
                          strachu, kwestie nauki podejmowania decyzji.
                          Ty po prostu wielu rzeczy nie rozumiesz i myślisz, że dziecko to jakis mały
                          Franio na ulicy Polnej 15, co o niczym nie ma pojęcia. A w kwestii tej
                          dziewczyny to nie jest prawda.

Ty i cała reszta właśnie z tego powodu uważacie, że rodzice są niepoważni, a
                          dziewczyna głupia. Na jakiej podstawie tak twierdzicie?
                          • oblomoff ale z ciebie pieniacz 12.06.10, 01:47
                            Zamiast zwyczajnie przyznać, że przeholowałeś z tą "żeglarską praktyką" niemowlaka, pieniaczysz sie dalej i bijesz mnóstwo piany. Zdaje się liczysz, że ilość twych "argumentów" sama przejdzie w jakość. Wot, marxist... Na dobitkę każesz mi tłumaczyć się z cudzych opini, z którymi nie mam nic wspólnego. Gdzie-ś ty w moim poście wyczytał, że uważam pannę za głupią?

Ty kiedyś chyba byłeś inteligentnym facetem, ale nadmiar czasu trawionego na tym portalu skutecznie wyleczył cię z tej przypadłości.
                            • 1410_tenrok sam jestes pieniacz................ 13.06.10, 16:42
                              uwaga o refowaniu tego dowodzi.............

a cała reszta to typowa nuda gościa, który wie, że wie, że wie!
                              • 1410_tenrok a tu strona o Abigail Sunderland 13.06.10, 16:52
                                en.wikipedia.org/wiki/Abigail_Sunderland
                                Dziewczyna jest twarda i niesamowicie odważna. I za to należy ją podziwiać. Więc
                                takich ludzi.
                                A dyskusja na tym forum jest dość żałosna. A określenia "panna", "gó...ara" i
                                pytania "gdzie są rodzice" - są kompletnie nie na miejscu.
                  • 1410_tenrok mondralllo 11.06.10, 11:52
                    a ile miałeś lat, kiedy wygrałeś swoje pierwsze zawody rajdowe???? Zobacz ile on
                    miała lat, kiedy po raz pierwszy wygrała regaty.

Pliz, nie gadaj głupot, kiedy nie wiesz o co chodzi!
        • boykotka Re: 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie 11.06.10, 09:42
          grundol1 napisał:

> W wieku 16 lat trudno o doświadczenie.

Zależy co się robiło przez te 16 lat. Np. wielu olimpijskich
          sportowców to młodziez w tym wieku.
          • 1410_tenrok w wielu dyscyplinach 16 lat to już starcy! 11.06.10, 11:55
          • grundol1 Re: 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie 11.06.10, 12:11
            > Zależy co się robiło przez te 16 lat. Np. wielu olimpijskich
            > sportowców to młodziez w tym wieku.

W sportach wytrzymałościowych i siłowych treningi możesz zacząć dopiero po
            20tce. Tak samo jeśli chodzi o inteligencje - profesorem w wieku 16 lat nie
            będziesz.
            • 1410_tenrok słyszałes może o takiej Nadi Comaneci? 11.06.10, 13:58
              poczytaj o niej............

A jest też paru profesorów mających około lat 16 - to sie zdziwisz!
              • grundol1 Re: słyszałes może o takiej Nadi Comaneci? 11.06.10, 21:18
                Re: słyszałes może o takiej Nadi Comaneci?

A ona trenowała sporty siłowe czy wytrzymałościowe?

> A jest też paru profesorów mających około lat 16 - to sie zdziwisz!

Podaj nazwiska.
                • 1410_tenrok ona trenowała i jedne i drugie................ 11.06.10, 23:39
                  a poszukaj sobie tych profesorów.
      • napletekgandalfa Re: 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie 11.06.10, 07:36
        > nie ma znaczenia czy ma 16 lat czy 60 - liczy się doświadczenie i intuicja.

dzieciak w wieku lat szesnastu ile ma doświadczenia?

Liczy się odbieraczu wyobraźnia pomylona z przez to dziecko z fantazją...
      • nadpis odbieracz, bredzisz dzieciaku 11.06.10, 08:33
        odbieracz, bredzisz dzieciaku, na morzu liczy sie tylko
        doświadczenie i wiedza
        , a z inuicją mozesz sobie w lotto
        zagrać najwyzej sie nie uda ...wiem bo pływam...

puszczanie 16 letniej dziewczynki, dziecka, w samotny rejs to
        wyjątkowy brak odpowiedzialności nie tylko ze strony rodziców
        kretynów ale i władz ktore wydały pozwolenie,

odbieracz, ucz sie cymbale

odbieracz napisał:

> nie ma znaczenia czy ma 16 lat czy 60 - liczy się doświadczenie i
        intuicja. Kto
        > ś
        > jak kojarzy temat, rzucam hasło :Jacek Wacławski.
        > A osoby jęczące że "dziecka nie można rzucać samego na pastwę
        oceanu" informuję
        > ,
        > że ubóstwianie dziecka i robienie z niego kaleki to moda ostatnich
        > kilkudziesięciu lat - kilkaset lat temu 16-latki zostawały
        władcami państw!
    • patman Pamiętacie, jak to małoletnia pilotka 11.06.10, 07:50
      chciała awionetką pokonać trasę ze wschodu na zachód Stanów Zjednoczonych? Też się rozpieprznęła. I gościu z Polski, który chciał przepłynąć kajakiem jezioro Michigan - wypłynął i już więcej o nim nie usłyszeli. Jakoś nie szkoda mi amatorów, którym się wydaje, że znają się na rzeczy, a później zostaje po nich tylko krótka notka w gazecie.
      • odbieracz Re: Pamiętacie, jak to małoletnia pilotka 11.06.10, 07:57
        Cóż... To się nazywa selekcja naturalna... Dlatego wnerwiają mnie ludzie którzy
        w takich sytuacjach natychmiast wszczynają lamenty "gdzie byli rodzice..."... A
        Ch..! Każdy podejmuje decyzje co do swojego losu, więc jeśli podejmuje ryzyko w
        imię zaspokojenia własnych ambicji i niedoborów adrenaliny, to dlaczego mam go
        powstrzymywać i lamentować? Ich decyzja, ich odpowiedzialność.
        • wwi Re: Pamiętacie, jak to małoletnia pilotka 11.06.10, 08:12
          Gdyby ludzkość unikała takich wyzwań, czasami dla samej sławy, to
          dzisiaj tego posta pisałbyś co najwyżej na kamiennej tabliczce.
        • naprawdetrzezwy Święte słowa. 11.06.10, 09:20
          dbieracz napisał:

> Cóż... To się nazywa selekcja naturalna...

Zaraz rzucą się na ciebie ultrakatolicy i ludzie tak poprawni
          politycznie, że złego słowa nie pozwolą na kretynkę powiedzieć.
          • norbertrabarbar Re: Święte słowa. 11.06.10, 09:42
            Ale czy to pozwala ci od razu obrażać innych w imię twojej
            poprawności politycznej?

Póki co to zachowujesz się jak koleś, który w życiu nic nie zrobił,
            do tego uważa, że nie musiał i że jest mu super dobrze tylko nie
            wiedzieć dlaczego wszyscy na około są głupi i dobrze gdy źle im się
            dzieje...
            • naprawdetrzezwy Re: Święte słowa. 11.06.10, 09:57
              norbertrabarbar napisał:

> Ale czy to pozwala ci od razu obrażać innych w imię twojej
              > poprawności politycznej?

???
              Napisanie prawdy to obraza?
              Czy użycie: katolik to obraza?
              A może boli cię nazwanie poprawnym politycznie?

Dawaj do sądu ze skargą na mnie.
              Wyzywam cię.
              miej jaja i złóż skargę, że napisałem katolik.
              ;>
              • norbertrabarbar Re: Święte słowa. 11.06.10, 14:43
                > Napisanie prawdy to obraza?

Jakiej prawdy? Napisałeś, że ta dziewczyna jest kretynką
                (dosłownie). To jest według ciebie pisanie prawdy? Chyba G* prawdy.
                A może jest to nowe postrzeganie prawdy według PiS?

> Dawaj do sądu ze skargą na mnie.
                > Wyzywam cię.
                > miej jaja i złóż skargę, że napisałem katolik.

Jesteś miernotą. Twoje wyzwanie mnie tylko bawi. W internecie każdy
                może zgrywać bohatera - nawet ty.
    • three-gun-max Dzielna dziewczyna 11.06.10, 07:55
      Napewno wiedziała co ryzykuje a pomimo to zdecydowała się.
      • czwarty.wymiar Re: Dzielna dziewczyna 11.06.10, 08:45
        Skąd ta pewnośc? Rozmawiałeś z nią czy siedzisz w jej głowie?
        • pitrusza Akurat nie trzeba siedzieć w jej głowie 11.06.10, 09:18
          Bo chyba nie myślisz, że dali jej łódkę, powiedzieli, że najwyżej zmoknie i
          poklepali po pleckach.
          • norbertrabarbar Dziewczyna ma jaja większe niż forumowicze... 11.06.10, 09:36
          • czwarty.wymiar Re: Akurat nie trzeba siedzieć w jej głowie 11.06.10, 10:21
            Nie znaczy to jeszcze, że nie mogła bagatelizować ryzyka.
        • three-gun-max Re: Dzielna dziewczyna 11.06.10, 10:46
          Wystarczy użyć mózgu :)
          • czwarty.wymiar Re: Dzielna dziewczyna 11.06.10, 10:52
            Zatem zrób to.
    • madiba 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie op... 11.06.10, 08:00
      chcialoby sie napisac, ze szkoda pieniedzy na akcje ratunkowa - jak chce tak
      ma. jednak to jeszcze dziecko... miejmy nadzieje, ze nic zlego sie jej nie
      stanie. natomiast jej rodzicom powinno odebrac sie prawa rodzicielskie
      • extrafresh Matka natura eliminuje zbędne jednostki. 11.06.10, 08:04
        Po prostu.
        • michalng Re: Matka natura eliminuje zbędne jednostki. 11.06.10, 08:55
          Nie. zbędnie jednostki będą wiodły swoje nudne życie do wieku 80 lat, będą
          marnować czas w bezsensownej nikomu nie potrzebnej pracy. Wychowają jedną lub
          dwie również zbędne jednostki, będą wypisywać bzdury w internecie aż wreszcie
          wyzionął ducha gapiąc się w 45 edycje tańca z Gwiazdami.
          • malpieldzekson Re: Matka natura eliminuje zbędne jednostki. 11.06.10, 09:16
            wal się, cycu
            • michalng Re: Matka natura eliminuje zbędne jednostki. 11.06.10, 09:27
              malpieldzekson napisał:

> wal się, cycu

? zabolało ?
              • norbertrabarbar ha ha ha, dokładnie, dokładnie... 11.06.10, 09:38
                Mam nadzieję, że się laska rozmnoży...
            • gintaras Re: Matka natura eliminuje zbędne jednostki. 11.06.10, 09:42
              Haha prawda boli
              • edek47 Co i kogo ma bolec?... 11.06.10, 11:26
                Natura nigdy matka nie byla, ale ku... bywa.
          • mariusz2010 Re: Matka natura eliminuje zbędne jednostki. 11.06.10, 09:36
            Myśląc kategoriami zapatrzonych w swoje piwko "troskliwych", nie powinienem
            pozwalać swojemu synowi dojeżdżać rowerem do szkoły. Już raz go facecik potrącił
            /był po dwóch piwkach, jak przyznał się policjantowi/. Pierwsze słowa facecika:
            - A co to za rodzice, co szesnastolatka puszczają samego na rowerze!
            Właściwie to nawet mam wyrzuty sumienia, że w ogóle puszczam go do szkoły. Ale
            on tak bardzo chce się uczyć...
            • hankam Re: Matka natura eliminuje zbędne jednostki. 11.06.10, 09:50
              To nie to samo. To, co robila ta dziewczyna, to sport ekstremalny i to
              szczegolnego gatunku, wymagający nie tylko sprawności fizycznej, ale
              doświadczenia, dużej wiedzy (choć już nie takiej jak kiedyś), siły fizycznej i
              ogromnej fizycznej i psychicznej odporności.
              Jeżdżenie do szkoly, nawet ulicami, niewiele ma z tym wspólnego.
              • mariusz2010 Ekstremalność. 11.06.10, 10:35
                Moim zdaniem, jazda samochodem po mieście to często doświadczenie ekstremalne.
                Oczywiście, że nie sport. A wielu uczestników ma jedną setną tego doświadczenia
                i umiejętności, co ta dziewczyna na jachcie.
                Nie wolno zabraniać młodym wyjścia poza utarte ścieżki. Poza tym szesnastolatka,
                to już nie dzieciak. Sam w jej wieku się utrzymywałem, ucząc się i pracując.
          • michust Re: Matka natura eliminuje zbędne jednostki. 11.06.10, 11:14
            popieram
            to takie polskie jeczec ze ktos tam chce oplynac swiet majac 16 lat
            a co ty baranie jeden z drugim zrobiles spektakularnego w majac 16 pewnie sila oderwali cie od cyca
            znam przypadek gdzie 19-letniemu koniowi mamusia muje wlosy i obcina paznokietki ludzie dokad ten swiat zmierza
            • 2_collie Re: Matka natura eliminuje zbędne jednostki. 11.06.10, 13:53
              michust napisał:

> popieram
              > to takie polskie jeczec ze ktos tam chce oplynac swiet majac 16 lat
              > a co ty baranie jeden z drugim zrobiles spektakularnego w majac 16 pewnie sila
              > oderwali cie od cyca
              > znam przypadek gdzie 19-letniemu koniowi mamusia muje wlosy i obcina paznokietk
              > i ludzie dokad ten swiat zmierza

Zgadzam się całkowicie. No cóż, kiedyś ludzie byli ze stali a jachty z drewna,
              teraz większość do mięczaki i tzw. metroseksualni zalewający dłonie parafiną ku
              ozdobie.

Jakby ktoś mi dał jacht, to też bym popłynęła dookoła świata.
              Głupotą byłoby - mając okazję na taki rejs - nie skorzystać z niej, każdy
              Żeglarz (przez duże Ż) to wie.I tego nie robi się dla poklasku czy sławy, tylko
              dla siebie. Wyłącznie dla siebie.
              Mam córkę która ma właśnie 16 lat i tysiące godzin wypływanych jachtem. Nie
              płynie dookoła świata tylko dlatego, że nie mam kasy aby ją w taka podróż wysłać.

Wszystkim przeciwnikom oraz pukającym się w głowy proponuję przeczytać książkę
              np. "15-letni kapitan"
              A np. Nelson dowódcą wielkiego okrętu został w wieku 21 lat.

Trzymam kciuki za dziewczynę, pozdrawiam wszystkich żeglarzy.
      • hanpolo Re: 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie 11.06.10, 08:37
        Bardzo łatwo jest szafować wyrokami i oceniać innych. Głupotą natomiast jest
        wyciąganie daleko idących wniosków i osądów bez zadania sobie trudu bliższego
        poznania wszystkich okoliczności. Zgoda, że to rodzice są odpowiedzialni za
        swoje dzieci ale czy to daje im 100% prawo do pozbawiania tych dzieci marzeń.
        Znam żeglarzy, którzy są oswojeni z morzem od dziecka i w wieku 16 lat są już
        bardzo dojrzałymi żeglarzami. Tak młodzi ludzie często sami stawiają sobie
        bardzo ambitne cele czasami faktycznie niebezpieczne. Podejrzewam, że decyzja o
        podjęciu się takiego rejsu nie wyszła od rodziców a od samej dziewczyny. Czy
        była ona wówczas na tyle dojrzałym człowiekiem i czy można było jej pozwalać na
        podejmowanie takiego ryzyka to wcale nie jest tak jednoznaczna kwestia.
        • mariusz2010 Re: 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie 11.06.10, 10:41
          Niektórzy wcześniej dojrzewają, inni później. Dziewczyna przepłynęła samotnie
          szmat drogi, zanim dopadł ją ten sztorm. Takich fal nie przeżywają nieraz i
          najwięksi. Moim zdaniem, nie więcej ryzykowała, niż pozostali żeglarze.
      • wykidajlo2 Re: 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie 11.06.10, 10:08
        Bredzisz jak potłuczony, widać już ci w III/IV RP dokumentnie przewrócono w
        głowie i wbito do niej, że państwo ma zajmować się wszystkim, łącznie z ojcem,
        który wypił dwa piwa i zajmuje się dziećmi.
    • wojtek641 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie op... 11.06.10, 08:05
      16-latek już raz opłynął samotnie świat (tzn. miał 16 lat w chwili
      wypłynięcia): o ile pamiętam, nazywał się Lee Graham i płynął na
      jachcie "Dove". Jemu się udało. A na oceanach giną również 40-, 50-
      i 60-latkowie z ogromnym doświadczeniem: Joshua Slocum, Alain Colas,
      Eric Tabarly i mnóstwo innych.

• markus_pol Re: 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie 11.06.10, 08:20
        Się znaczy, że mydelniczką płyną?:) Dużo takich na Mazurach, tylko akurat one
        mają napisy Nivea:)
    • pixi-pixi-pixi www.abby16.com wystarczy odwiedzic zeby wiedziec 11.06.10, 08:12
      Amerykanie to zboczony narodek, dla kasy to oni wlasna corke sprzedali. Ci
      rodzice to zwykle alfonsy no i teraz powini odowiedziec przed sadem.
      • maryjan_pazdzioch Re: www.abby16.com wystarczy odwiedzic zeby wiedz 11.06.10, 08:22
        o kur* hahahaa ja pierd* na to mogli wpasc tylko yankee - starzy sobie znalezli pomysl na biznes

widzac ich pomyslowosc mysle, ze gdyby jednak doszlo do najgorszego (czego dzieciakowi jednak nie zycze) to na pewno staruszkowie ukreca na tym kolejny biznes
        • 1410_tenrok typowe wpisy 11.06.10, 14:06
          idiotów!
      • monash w USA 16 letnie osoby same decyduja o sobie - 11.06.10, 10:32
        rodzice nie moga juz niczego narzucic czy zabronic. Nawet moga
        odpowiadac za np. wywieranie presji na takim mlodocianym. Moga
        jedynie nie dac pieniedzy na takie ekstrawagancje. To im wolno.
    • nielenin tak sie kończy zetkniecie wirualu z realem 11.06.10, 08:17
      To zupełnie jak zetkniecie PO z rządzeniem i powodzią
      A dziś płyna sami, bez narodu, w tylko sobie znanym kierunku ..
      • markus_pol Re: tak sie kończy zetkniecie wirualu z realem 11.06.10, 08:26
        A PiS jest taki zazdrosny, bo chciałby być na ich miejscu. ... PiS jest
        najlepszy... bo akurat nie rządzi:).
        Ja też w marzeniach dokonuję cudów.
        • nielenin Re: tak sie kończy zetkniecie wirualu z realem 11.06.10, 09:48
          markus_pol napisał:

> A PiS jest taki zazdrosny, bo chciałby być na ich miejscu. ... PiS jest
          > najlepszy... bo akurat nie rządzi:).
          > Ja też w marzeniach dokonuję cudów.

Ale dziś możemy rozliczac Po za fakty a nie za fantazje.
          Chocby za pyskowanie Polakom a podwinięcie ogonów przed ruskimi po Smoleńsku
          ilub skutki "taniego/dziadowskiego/państwa" czyli cieć na prewencje powodziową.

Spokojnie.Jak będzie PIS rządził to ich rozliczymy.

a Dzis całą władzę w jednych łapach ma PO
          • przechrztaimason Re: tak sie kończy zetkniecie wirualu z realem 11.06.10, 10:37
            I znowu złudzenia bierzesz za rzeczywistość.
            • nielenin Re: tak sie kończy zetkniecie wirualu z realem 11.06.10, 12:24
              przechrztaimason napisał:

> I znowu złudzenia bierzesz za rzeczywistość.

No wiesz czytam GW i Twoje teksty i to jest skutek uboczny.
              Ale pomodlę sie trochę i wracam do normy.
              A Ty jak się leczysz z tej gów...ej wizji świata co tu dają?
              Czy czujesz się jak u siebie ?
          • alfalfa Re: tak sie kończy zetkniecie wirualu z realem 11.06.10, 17:29
            nielenin napisała:
            > Spokojnie.Jak będzie PIS rządził to ich rozliczymy.

No i rozliczylismy, jak to PiS zrozumiał? Że media zmanipulowały
            społeczeństwo a młodzież ukryła babciom dowody.
            A.
            • nielenin Re: tak sie kończy zetkniecie wirualu z realem 11.06.10, 17:58
              alfalfa napisał:

> nielenin napisała:
              > > Spokojnie.Jak będzie PIS rządził to ich rozliczymy.
              >
              > No i rozliczylismy, jak to PiS zrozumiał? Że media zmanipulowały
              > społeczeństwo a młodzież ukryła babciom dowody.

ale dziś to PO rządzi i ma całą władze w jednych łapach. Nikt ich nie kontroluje
              a to droga do samowolki. Obudź sie PIS byl parę lat temu.
              Dzis masz Donka, Bronka i ich pyskowanie Polakom i podwijanie ogona jak psy
              przed ruskiem w sprawie Smoleńska. masz ciecia w prewencji na powódź i skutki.

Cała władza w jednej partii to total i niebezpieczne dla społeczeństwa
      • czwarty.wymiar Świr 11.06.10, 08:48
        Czego by temat nie dotyczył, zawsze musi się pod nim pojawić wypowiedź jakiegoś świra, związana z jego frustracjami politycznymi.
        • rooboy wymiar, wyluzuj... 11.06.10, 09:52
          to nie jest jego/jej wina, ze wszystko sprowadza do spraw polityki,
          a polskojezycznych mediow, ktore celowo nakrecaja tego
          typu "polemike"...

np. zwroc uwage na dzisiejszy artykul w gw, ktory pietnuje reklame
          skokow, bo jest zbyt podobna do reklamy kaczynskiego...
          • czwarty.wymiar Re: wymiar, wyluzuj... 11.06.10, 10:14
            Nie przesadzaj, w tym artykule nie ma żadnego nawiązania do polityki. Jeśli ktoś coś takiego dostrzega, to raczej nie jest z nim zbyt dobrze.
            • rooboy taaak? a z czym kojarzy ci sie nazwisko kaczynski? 11.06.10, 10:33
              czwarty.wymiar napisał:

> Nie przesadzaj, w tym artykule nie ma żadnego nawiązania do
              polityki. Jeśli kto
              > ś coś takiego dostrzega, to raczej nie jest z nim zbyt dobrze.

pewnie jedynie z hodowla zwierzat futerkowych???

mowisz woods - myslisz golf... ale po co ja takie oczywistosci
              tlumacze...

• czwarty.wymiar Co ty bredzisz? 11.06.10, 10:40
                Gdzie w tym artykule masz cokolwiek o polityce? Oświeć mnie, wskaż, zacytuj albo przestań bredzić.
                • rooboy don't be such a smartarse, wymiar... 11.06.10, 11:50
                  fakty.interia.pl/fakty-dnia/news/skok-lubi-kaczynskiego,1491087,6587
          • nielenin Re: wymiar, wyluzuj... 11.06.10, 12:40
            rooboy napisał:

> to nie jest jego/jej wina, ze wszystko sprowadza do spraw polityki,
            > a polskojezycznych mediow, ktore celowo nakrecaja tego
            > typu "polemike"...
            >
            > np. zwroc uwage na dzisiejszy artykul w gw, ktory pietnuje reklame
            > skokow, bo jest zbyt podobna do reklamy kaczynskiego...

a widzisz... i tu masz racje i sie z Tobą rooboy zgadzam całkowicie.
            To nie jest niczyja wina.
            Ja sie wciągnęłam w taką propozycje widzenia świata jak wg GW i konsekwentnie
            oczami pozyczonymi od GW świat opisuję.
      • norbertrabarbar Albo jak Jarek i kobiety... albo domowy budżet :D 11.06.10, 09:47
        Dziś Jarek chce rządzić państwem, a nie wie nawet na czym polega
        zwykłe życie - dom, praca, rodzina, dzieci, seks, podatki, cena
        sera, jajek, benzyny, wody, gazu, prądu... to wszystko dla niego to
        totalna abstrakcja tak samo jak ludzie, którzy na niego głosują są
        dla niego tylko pionkami w wyborczej grze.
        • edek47 Dla Jaroslawa wszystko jest abstrakcja... 11.06.10, 11:54
          Ten kurdupel nigdy nie dostal po mordzie,ale rozkazy walenia w ryj
          wydawal ten paskudnik.
      • jan-ru Re: tak sie kończy zetkniecie wirualu z realem 11.06.10, 15:46
        nielenin napisała:

> To zupełnie jak zetkniecie PO z rządzeniem i powodzią
        > A dziś płyna sami, bez narodu, w tylko sobie znanym kierunku ..
        P.......sz jak mało kto.
    • j_onix 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie op... 11.06.10, 08:38
      Duma i brak pokory wobec żywiołu, przypłaci życiem, jak wielu głupców :/
      • rfx Re: 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie 11.06.10, 08:53
        Na blogu rejsu napisali, że nawiązali już z dziewczyną kontakt i że wszystko
        jest ok.
        Szkoda, że redaktor ograniczył się do sensacyjnego artykułu na podstawie
        przeterminowanej wiadomości agencyjnej.

I też mi sie nie podoba taki pościg za rekordem i sławą.
    • slask383 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie op... 11.06.10, 08:50
      Ameryka! Kraina durniow plynaca!Kto jej dal zgode na taka
      eskapade,zenada!
      • baqet Re: 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie 11.06.10, 10:29

a kto niby miał jej dawać jakąś zgodę, no może poza rodzicami? Jest
        wolnym człowiekiem, niech płynie gdzie chce. Każdy odpowiada sam za
        siebie (chociaż teraz oczywiście powinna pokryć koszty akcji
        ratunkowej). Może niedługo będzie trzeba mieć zgodę na wyjście z domu
        do supermarketu?

slask383 napisała:

> Ameryka! Kraina durniow plynaca!Kto jej dal zgode na taka
        > eskapade,zenada!
    • migally Re: 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie 11.06.10, 08:52
      Już ją znaleźli, samolot widział jej łódź, dziewczyna żyje i ma się dobrze, skontaktowała się z rodziną przez telefon, jakiś francuski statek do niej płynie. Reklamę sobie zrobiła, wszyscy o niej piszą ;)
      • edek47 A czy ta dziewczyna zna francuski?... 11.06.10, 12:02
        Francuzi angielskiego z pewnoscia nie znaja.
    • pregierz 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie op... 11.06.10, 08:55
      Zasadniczo to mi to lata.
    • pixi-pixi-pixi Jeszcze jedno odkrywcze zdjecie 11.06.10, 08:57
      No i jeszcze jeden kwiatek z albumu Amerykanskiej rodziny
      Sunderlandow www.vcstar.com/photos/galleries/2010/jan/23/abby-sunderland-
      sets-sail/7469/ Na tym zdjeciu rozradowany rodzic nieszczesnego dziecka
      wlasnie skonczyl z wyroznieniem korespondencyjny kurs wiazania sznurowek.
      Matka z niebieska szpitalna bransoletka, uciekla nie wiem z kat, ale
      wyglada na calkiem rozradowana no bo wreszcie ja cala
      Amerykawidzi.Prawdziwym nieszczesciem jest to za posiadaja jeszcze 4
      dzieci a wygladaja jakby mieli przydzial Spoleczny na 0 potomstwa
      • 1410_tenrok jestes z zadrości 11.06.10, 14:05
        chory, czy to kolejny atak szalenstwa?

Co cie to interesuje? Wścieka cie, że 16-latka ma poparcie rodziców we
        realizowaniu marzeń, a ty............
        Tak życie mały!

Ale wredny to ty jesteś jak żyleta!
    • ignatz 16-letnia Amerykanka, która chciała samotnie op... 11.06.10, 09:02
      Kto nie ryzykuje ten nie ma. Szacunek dla niej. Mam nadzieję że wszystko ok.
      • aikiboshinko Szacun? Ona wie tyle o zyciu coswinia o gwiazdach 11.06.10, 12:29
        Szacunek? Tatus z mamusia wylozyli kase zeby sie coreczka
        pieknoduch pobawila w bohatera.Ona tyle wie o zyciu co swinia o
        gwiazdach.Gdyby pojechala gdzies na misje do Afryki to byloby to
        warte szacunku
        • ignatz Re: Szacun? Ona wie tyle o zyciu coswinia o gwiaz 23.02.11, 00:11
          Zazdrość przez Ciebie przemawia i tyle
    • etykieta.zastepcza już się odnalazła - podał RMF 11.06.10, 09:02
      czyli wszystko wyreżyserowane, nie ma się co podniecać.
      • face42 Re: już się odnalazła - podał RMF 11.06.10, 09:19
        tak, teraz szybciutko do jakiejś Ophry i american dream jak z
        obrazka...
    • tajlerdarden Znając Amerykanów... 11.06.10, 09:17
      ... to nie zdziwiłbym się, gdyby cała akcja była udawana, aby zaistnieć w
      mediach i trochę córkę wylansować :)
    • naprawdetrzezwy 7-metrowe fale? 100 km/h? 11.06.10, 09:17
      Raczej 20-stopowe fale i 55 mph.
      Bo to Amerykanka - skoro rozmawiała z rodzicami, to byłoby
      idiotycznie, gdyby to przeliczała.

Ale inna rzecz jest ciekawsza:

"Chwilę później amerykańskie służby ratownicze odebrały sygnał
      alarmowy z urządzenia EPIRB przymocowanego do kamizelki ratunkowej
      dziewczyny."

Amerykańskie służby RATOWNICZE mają odbiorniki na Oceanie Indyjskim?
      Ten ocean to jakoś przy brzegach USA jest?

"Ponieważ pozycja obu sygnałów jest taka, sama rodzice Abby są
      przekonani, że ich córka żyje."

Tak. Gdyby była trupem, to na pewno wyszłaby na spacer lub popłunęłą
      szalupą do Obi po kwiatki.

"Ona może zginąć."

Może. Ma prawo. I Żówno do tego publicyście.

"Kto będzie za to odpowiedzialny?"

Wg PiS - Tusk.
      Wg PO - Kaczyński.
      Wg normalnych: ona sama. Bo chciała. Zagrała i przegrała.
      I co? I nic. Jednego głupka mniej, jednego trupa mniej. Świat się nie
      zawali od tego.

"Ona jest jeszcze dzieckiem"

To będzie młodym trupem.
      To nawet ładniej wygląda w prasie i na nagrobkach.

"pisał publicysta Los Angeles Times T.J.Simers."

Ojej, jaki on troskliwy. Widać, że rozwiązał wszystkie NAPRAWDĘ
      poważne problemy, jakie trapią USA.
      ;>>>
      • michalng Re: 7-metrowe fale? 100 km/h? 11.06.10, 09:32
        > "Chwilę później amerykańskie służby ratownicze odebrały sygnał
        > alarmowy z urządzenia EPIRB przymocowanego do kamizelki ratunkowej
        > dziewczyny."

EPIRB działa w oparciu o satelitarny system COSPAS-SARSAT.
        • naprawdetrzezwy Czyż nie pisałem, że to ciekawe? 11.06.10, 10:00
          No to jeszcze podrążmy: czy odebrały to służby wszystkich państw na
          świecie, czy tylko amerykańskie?

Czy Amerykanie śledzą każdą swoją jednostkę (płynącą pod ich banderą)
          na całym świecie?

Czy to jest płatne?

(jedno zdanie, a tyle pytań)
          :-)

No, i dziekuję za te skróty - terz muszę je wygóglać. ;-)
          • michalng Re: Czyż nie pisałem, że to ciekawe? 11.06.10, 10:31

> No to jeszcze podrążmy: czy odebrały to służby wszystkich państw na
            > świecie, czy tylko amerykańskie?

Wszystkich pewnie nie ;) Czesi mogli nie odebrać :P Natomiast odebrali to nie
            tylko Amerykanie.

> Czy Amerykanie śledzą każdą swoją jednostkę (płynącą pod ich banderą)
            > na całym świecie?

Śledzą ? Odbieranie sygnałów od systemów bezpieczeństwa i alarmowania to nie
            śledzenie.

> Czy to jest płatne?

Co jest płatne ? urządzenia trzeba sobie kupić - są płatne :) Niektóre nawet są
            obowiązkowe.
            • naprawdetrzezwy Re: Czyż nie pisałem, że to ciekawe? 11.06.10, 13:01
              michalng napisał:

>
              > > No to jeszcze podrążmy: czy odebrały to służby wszystkich państw
              na
              > > świecie, czy tylko amerykańskie?
              >
              > Wszystkich pewnie nie ;) Czesi mogli nie odebrać :P Natomiast
              odebrali to nie
              > tylko Amerykanie.

Nacisk na amerykańskie służby zmienił IMO sens tego zwykłego zdania.
              (ocean w jednym miejscu, Ameryka w drugim - najbliższy statek dwie
              doby ma tam płynąć, najbliższy samolot z Australii mógł dolecieć -
              sam rozumiesz, że ta amerykanskość służb budzi zdziwienie)

>
              > > Czy Amerykanie śledzą każdą swoją jednostkę (płynącą pod ich
              banderą)
              > > na całym świecie?
              >
              > Śledzą ? Odbieranie sygnałów od systemów bezpieczeństwa i
              alarmowania to nie
              > śledzenie.

I znowu - czemu Czesi mogli nie odbrać, choć swoją banderę mają?
              Czy to kwestia technologiczna? Pieniędzy? Ochoty?

>
              > > Czy to jest płatne?
              >
              > Co jest płatne ?

Bycie Amerykanienem nasłuchiwanym na Oceanie Indyjskim przez
              amerykanskie służby ratownicze. :-)

(dobra, teraz już się czepiam tylko)

(a skróty sobie wygóglalem i poczytałem - raz jeszcze dziękuję)
              Pozdrawiam!
              • michalng Re: Czyż nie pisałem, że to ciekawe? 11.06.10, 18:20
                > Nacisk na amerykańskie służby zmienił IMO sens tego zwykłego zdania.
                > (ocean w jednym miejscu, Ameryka w drugim - najbliższy statek dwie
                > doby ma tam płynąć, najbliższy samolot z Australii mógł dolecieć -
                > sam rozumiesz, że ta amerykanskość służb budzi zdziwienie)

Ta amerykańskość zapewne wynika z tego ze GW napisała ta notatkę na podstawie
                amerykańskiej agencji prasowej. :) Bo to głównie Amerykanie podniecają się
                wyprawą młodej Amerykanki.

> I znowu - czemu Czesi mogli nie odbrać, choć swoją banderę mają?
                > Czy to kwestia technologiczna? Pieniędzy? Ochoty?

Nie. Po prostu maja gdzieś co dzieje się z Amerykańskimi "statkami" na oceanie
                Indyjskim :) Nie maja tez morskich służb ratunkowych (chyba) bo nie posiadają
                wybrzeża.
          • aquarius1973 poczytaj najpierw o SAR a potem... 11.06.10, 16:23
            sie pien na forum ignorancie.
      • norbertrabarbar Domorosły specjalista? 11.06.10, 09:33
        Nie szkoda ci czasu na pisanie takich pierdół? Weź się do roboty bo
        na razie to nie stać cię na wejściówkę na basen nie mówiąc o
        opływaniu świata...
        • naprawdetrzezwy Ty? Tak. 11.06.10, 10:01
          Nie szkoda ci czasu na pisanie takich pierdół? Weź się do roboty bo
          na razie to nie stać cię na wejściówkę na basen nie mówiąc o opływaniu
          świata...
          • norbertrabarbar Re: Ty? Tak. 11.06.10, 14:47
            "To będzie młodym trupem.
            To nawet ładniej wygląda w prasie i na nagrobkach. "

Przeczytaj to sobie jeszcze raz - może sobie uświadomisz jak jałowe
            i pozbawione treści jest twoje ględzenie.
      • 1410_tenrok kolejny wszystkowied 11.06.10, 10:23
        a słyszałes ty bratku o amerykanskich bazach na Oceanie Indyjskim?
        Tam też są służby ratownicze!
    • minasz super laska taka niepolska 11.06.10, 09:35

• face42 Re: super laska taka niepolska 11.06.10, 09:50
        dokładnie, takie amerykańskie trociny + plastik
    • ed.hopper1 Znalazła się 16-letnia Amerykanka, która chciał... 11.06.10, 09:37
      najpierw nastoletni himalaista, teraz ta panna - co jeszcze wymyślą
      amerykanie, moze trzy letni górnik?

marekszymaniak.blox.pl/html
      • gintaras Re: Znalazła się 16-letnia Amerykanka, która chci 11.06.10, 09:44
        Eeee tam to już było w XIX wieku chociażby.
    • maykon Przeczytajcie to! 11.06.10, 09:48
      Ale z was miernoty co niektórzy.
      Wiecie ile ludzi przeczyta wasze komentarze i nie odpowie? Może setki a może tysiące. Jak tak czytam i czytam to aż rz**ać się chce. Na pewno wiele ludzi poprze mój komentarz bo ja jestem z tymi ludźmi i należę do tych, którzy przeczytają artykuł, komentarze pod nim, pośmieje się, pokiwa głową i wyjdzie z tego zadupia.
    • photoreporter Dramat na oceanie. Odnaleziono 16-letnią Amerykank 11.06.10, 09:49
      "Dramat na oceanie. Odnaleziono 16-letnią Amerykankę, która samotnie opływa
      świat" z tytułu wynika, iż dramatem jest że ją odnaleziono. Rozumiem, że autor
      wolałby by zaginęła na dobre??
    • puuchatek Znalazła się 16-letnia Amerykanka, która chciał... 11.06.10, 09:50
      odbieracz napisał:

> Cóż... To się nazywa selekcja naturalna..

Nie, to się nazywa pasja. Wyobraźcie sobie, że są ludzie którzy pragną czegoś tak, że są w stanie zaryzykować życie. Marco Polo miał bodaj 12 lat w czasie pierwszej wyprawy.

Często cytuje się maksymę, przypisywaną Magellanowi - ale dziwnie zawsze tylko jej pierwszą część. A ja zacytują całość:

"Navigare necesse est. Vivere non est necesse."

Może tego nigdy nie zrozumiecie, może nigdy niczego naprawę nie pragnęliście. Ale dla kogoś kto ma marzenia, wybór jest prosty:

- Albo wypłyniesz - a wtedy możesz zginąć.
      - Albo zostaniesz w domu - wtedy będziesz bezpieczny i będziesz żył długo i spokojnie. Tylko po co?...

Mam nadzieję, że wszystko dobrze się skończy. Tym razem się nie udało - ale znaleźli ją. Dam głowę, że spróbuje raz jeszcze. To jej wybór. Z mojej strony - szacunek.
      • mus-zek0 Re: Znalazła się 16-letnia Amerykanka, która chci 11.06.10, 12:39
        puuchatek napisał:

> Mam nadzieję, że wszystko dobrze się skończy. Tym razem się nie udało - ale zna
        > leźli ją. Dam głowę, że spróbuje raz jeszcze. To jej wybór. Z mojej strony - sz
        > acunek.
        Tylko mam nadzieję,że za ten wybór zapłaci z własnej kieszeni,tzn.za całą akcję
        ratunkową,a co za tym idzie narażenie innych ludzi(ratowników) na
        niebezpieczeństwo.Wszelkiego rodzaju tzw.sporty ekstremalne to czysta głupota i
        ich zwolennicy sami powinni pokrywać koszty wynikające z ich ratowania.
    • jplucinski Co za bzdurny artykuł!! 11.06.10, 09:52
      deser.pl/deser/1,97052,7886952,Samotnie_oplynela_swiat__Ma_16_lat__ZDJECIA_.html
      Rekord już padł...
      • michalng Re: Co za bzdurny artykuł!! 11.06.10, 10:00
        >
        rel="nofollow">deser.pl/deser/1,97052,7886952,Samotnie_oplynela_swiat__Ma_16_lat__ZDJECIA_.html
        > Rekord już padł...

To co stoi na przeszkodzie żeby go pobić ?
      • oblomoff Re: Co za bzdurny artykuł!! 11.06.10, 11:40
        jplucinski napisał:

> rel="nofollow">deser.pl/deser/1,97052,7886952,Samotnie_oplynela_swiat__Ma_16_lat__ZDJECIA_.html
        > Rekord już padł...

Abby jest trochę modsza od Jessiki. Jess miała 17 lat bez 3 dni, kiedy wróciła do macierzystego portu w Sydney. Abby kończy 17 dopiero w październiku.

Tyle, że Jess dokończyła swój rejs, a Amerykanka już chyba nie zdoła tego uczynić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka