jachujan 22.06.10, 12:39 ale dziadostwo. Niewyobrazalne.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tow_rydzyk Swiete krowy w sutannach 22.06.10, 12:55 Niemal codziennie jestesmy swiadkami nowego skandalu w Watykanie i KK. Jak w 21 wieku mozna jeszcze powaznie traktowac instytucje kosciola powaznie? Zaangazowanie KK w zycie polityczne naszego kraju jest ewenementem w skali europejskiej. Kraju, w ktorym problem zapobiegania ciazy jest pilniejszy od zapobiegania powodziom. W przeciwienstwie do Zachodu w Polsce KK jest nietykalny, ponad wszelka krytyka. Nie zmienia tego ani koscielne sex-afery ani jego komercjalizacja, rosnace protesty spoleczenstwa przeciw nachalnej katolicyzacji zycia publicznego i politycznego. Nietykalnosc tych obludnych, skorumpowanych i seksualnie wyposzczonych klaunow powoli dobiega konca przynajmniej w USA i Europie Zachodniej gdzie wladze cywilne publicznie sie rozliczaja z instytucjami religijnymi nie czekajac az te zgnija od srodka. Wstrzasajace jest to, ze spolkowanie z naiwnymi parafiankami albo z tzw.“gospodyniami domowymi” i nawet seminarzystami tym seksualnie sfrustrowanym buhajkom w sutannach juz nie wystarcza-dobieraja sie oni do naszych dzieci. Nie potrzeba im niebianskiego mitu o 72 dziewicach skoro bez ograniczen i odpowiedzialnosci prawnej moga zaspokajac swoje instynkty biologiczne na “ziemskim padole”. Nawet papieskie przyzwolenie ksiezom na otwarte utrzymywanie stosunkow plciowych nie zatrzyma wewnetrznego moralnego rozkladu tej instytucji. Bezkarnosc tzw. “pasterzy”, wykorzystujacych swoje “stado baranow” do celow materialnych i seksualnych jest tylko jedna strona medalu. Menedzerowie Kosciola Katolickiego Pty Ltd (towarzystwo starszych panow z nieograniczonymi przywilejami ale z ograniczona odpowiedzialnoscia moralno-prawna) niczym mafia sa dobrze powiazani ze strukturami wladzy. Atakowani–panowie w sutannach uciekaja sie do tzw.“obrony uczuc religijnych” a zapedzeni w rog zaslaniaja sie portretami Wiecznej Dziewicy Maryji albo chowaja sie za plecami zdywocialych staruszek. Stworzyli mit o bohaterskiej walce z komunizmem sadzac, ze nikt tamtych czasow nie pamieta. Kler rowniez za komuny przed 1989 zyl jak u pana Boga za piecem. Tak jak i teraz nasza hierarchia koscielna mieszkala w palacach, rozbijala sie zachodnimi wozami i miala dostep do wyjazdow zagranicznych. Tempo budownictwa koscielnego na leb i szyje bilo tempo budownictwa mieszkaniowego. O tysiacach nieslubnych dzieci, o ktorych wladze koscielne dobrze wiedza i istnienie ktorych skrzetnie tuszuja - nie warto wspominac. Liczni ksieza i niektorzy luminarze opozycji z bardzo religijnym Walesa na czele przez lata zyli w perwersyjnej symbiozie z SB a pozniej - jak tow.Wielgus- lali krokodyle lzy na pogrzebach gornikow z “Wujka” czy meczennika mimo woli-Jerzego Popieluszki. Pogrzeb pary prezydenckiej na Wawelu przerobiono w jeden wielki Catholic Show. Odnoslilem wrazenie, ze po Watykanie jestesmy jedynym panstwenm teokratycznym w Europie. Kosciol musi uznac swoja odrebnosc od zsekularyzowanego, demokratycznego i tolerancyjnego panstwa. Te nietykalne swiete krowy w sutannach, ktore spadaja zawsze na cztery kopyta w KAZDYM SYSTEMIE POLITYCZNYM postawily sie w naszym kraju ponad PRAWEM. Skostniale i archaiczne doktryny religijne nie dotrzymuja kroku wymogom wspolczesnego, nowoczesnego spoleczenstwa. Religia za posrednictwem swoich ideologicznych komisarzy od Teheranu do Watykanu uzurpuje sobie prawo nie tylko do manipulowania i nadzorowania naszego zycia tu teraz od przyslowiowej kolyski do grobowej deski ale rowniez i po naszej smierci? Zacofanie religii wobec postepu naukowego i cywilizacyjnego symbolizuja losy Sokratesa, Spinozy, Kopernika czy spalonego na stosie Giordano Bruno, ktorego Watykan z 400 letnim poslizgiem “wspanialomyslnie zrehabilitowal” uznajac to jako “epizod godny ubolewania” (sic!). Pojecie oswiecenia czy oswiaty w wydaniu koscielnym sprowadza sie do zniewalania umyslu i to od najmlodszych lat, ktore w rezultacie jest kontynuacja cywilizacyjnej infantylizacji naszego spoleczenstwa. W rzeczywistosci nie rozni sie to od indoktrynacji, ktora – jak widac z zachowania kleru w Polsce – nie pozostaje li tylko domena totalitarnych fundamentalnych ideologii Talibow, ortodoksyjnych zydow czy krypto-komunistow z Polnocnej Korei. Nie chce aby moje dzieci byly traumatyzowane schizifreniczna doktryna poczucia winy i nonsensownym religijnym folklorem o duchach, diablach, piekle, gadajacych wezach. Nie chce tez aby Nasz Kraj zamieniono na skomercjalizowany katolicki Dysnejland, gdzie bog to nic innego jak Swiety Mikolaj w wydaniu dla doroslych. Nie chce aby Polska byla dla swiata eksporterem niewykwalifikowanej, taniej sily roboczej oraz...pijaczkow, zlodziei samochodow i ksiezy pederastow. Nie chce abysmy na zawsze pozostali przedmiotem nie wybrednych dowcipow, w kraju slynacym z “Polish jokes” i naszym nowym “Wiekim Bracie”- USA. Czyzbysmy w 1989 zamienili jeden totalitaryzm na kolejny? W mediach po Okraglym Stole istnieje swoista samocenzura, wg ktorej o kosciele i klerze pisze sie dobrze albo sie milczy. Podobnie jak silne politycznie lobby zydowskie reprezentujace interesy Izraela w USA, pro-watykanski polski KK jakims niepisanym prawem oglosil sie organizacja zrzeszajaca i reprezentujaca “ludzi wybranych”. Z reakcji propagandy KK w Polsce i zwlaszcza tej w Watykanie zauwazam, ze nastroje spoleczne i opinie zsekularyzowanych mediow nie mowiac o lawinie pozwow sadowych o molestowanie seksualne powoli zaczynaja odnosic skutek. Te pierwsze od prawie 2000 lat publiczne przeprosiny i prosby o przebaczenie ze strony Kosciola nie sa wynikiem ewolucji moralnej KK ale pierwszymi symptomami strachu czy nawet paniki. Czyzby zaczeli sobie oni zdawac sprawe z tego, ze na dluzsza mete przegraja walke intelektualno-moralna z realiami Swiata 21-go wieku? Jak dlugo jeszcze bedziemy tolerowac w Polsce tych nadetych “naboznoscia” bufonow i sybarytow, ktorzy nie ziszczalnymi, pustymi obietnicami jak pasozyty wykorzystuja ludzka biede, bezradnosc, latwowiernosc, zacofanie i przede wszystkim brak wyksztalcenia? Kiedy skonczy sie to zastraszanie, oglupianie i TO POZBAWIONE WSZELKICH SKRUPULOW WYZYSKIWANIE prostych, dobrych ale naiwnych ludzi, ktorzy ciezka praca oszczedzaja kazdy grosz? Kiedy przestaniemy stawiac ponad prawem ta nadal doskonale zakonspirowana w naszym kraju instytucje? Czyzby KK w Polsce byl niczym innym jeno panstwem w panstwie? Arogancja, pozerskie uduchowienie, to slepe przekonanie o swojej moralnej i intelektrualnej wyzszosci wynikajacej z domniemanej wszechwiedzy, nieomylnosci i mesjanizmiu, manifestowanie falszywej skromnosci, pokory, ubostwa polaczone z demonstracyjna pogarda dla prawa i absolutnym poczuciem bezkarnosci budza we mnie uczucia najwiekszego obrzydzenia. Przeklinamy KK ale sila inercji, bezwolnie jak zaprogramowane automaty datkami i darowiznami sztucznie utrzymujemy przy zyciu ta perfidna instytucje, ktora jak kazda totalitarna utopia karmi nas klamliwymi obietnicami i zludzeniami. Czy bezwstydne wyludzanie pieniedzy od zagubionych i zwykle starszych ludzi za bilety wstepu do nieba ma cokolwiek wspolnego z moralnoscia? img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/f8/f5/4bf28d6d530f5_o.jpg Panowie w sukienkach, w imie czego mamy calowac te wasze brudne i pazerne lapy, ktore nigdy nie paraly sie prawdziwa, uczciwa praca? Nie przekupicie nas waszymi wafelkami. Albo zaakceptujecie 21-wieczne UCZCIWE reguly gry - albo przestaniemy sie z wami bawic... Odpowiedz Link Zgłoś
wrzalik Daj se spokój 22.06.10, 14:20 Jestem katolikiem i zawsze będę bronił kościoła jako instytucji. Znam wielu dobrych, pobożnych i oddanych ludziom księży, liderów społeczności lokalnych, pomagających biednym i opuszczonym. Teksty takie jak twoje świadczą o kompletnej ignorancji, zaślepieniu nienawiścią lub, co najbardziej prawdopodobne, głupocie. Odpowiedz Link Zgłoś
antenka_beretowa Re: Daj se spokój 22.06.10, 14:34 > Jestem katolikiem i zawsze będę bronił kościoła jako instytucji. > Znam wielu dobrych, pobożnych i oddanych ludziom księży, liderów społeczności > lokalnych, pomagających biednym i opuszczonym. ________________________________________________________________ Znałem wielu dobrych, szlachetnych i oddanych ludziom komunistów, liderów społeczności lokalnych, pomagających biednym i opuszczonym. Odpowiedz Link Zgłoś
wrzalik Re: Daj se spokój 22.06.10, 14:37 No i? To chyba dobrze? W czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
antenka_beretowa Re: Daj se spokój 22.06.10, 15:00 wrzalik napisał: > No i? To chyba dobrze? W czym problem? __________________________________________________________ W tym ,że dobrym ludziom nie są potrzebne ideologie, komunizm , katolicyzm, faszyzm etc.,żeby działać. Ideologie potrzebne są złym ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
wrzalik Re: Daj se spokój 22.06.10, 15:17 Nie rozumiem twojego problemu, skoro ktoś jest dobry, to co cię obchodzi w co wierzy? Odpowiadasz naiwnymi hasłami w stylu "Ideologie potrzebne są złym ludziom". Antyklerykalizm też jest ideologią. Odpowiedz Link Zgłoś
antenka_beretowa Re: Daj se spokój 22.06.10, 16:31 wrzalik napisał: > Nie rozumiem twojego problemu, skoro ktoś jest dobry, to co cię obchodzi w co > wierzy? > Odpowiadasz naiwnymi hasłami w stylu "Ideologie potrzebne są złym ludziom". > Antyklerykalizm też jest ideologią. ____________________________________________________________ Jestem ideologiem zdrowego rozsądku. Poza tym gadasz nie na temat, jak Staniszkis. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Daj se spokój 22.06.10, 17:44 Jedyne co rozsądnego napisał wrzalik to, to że nic nie rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
wrzalik Re: Daj se spokój 22.06.10, 19:35 Ja się czasem zastanawiam, po co ja z wami dyskutuję, skoro jedyne wasze argumenty to inwektywy. I na prawdę mnie to nie obraża, raczej wystawia świadectwo waszej kompletnej ignorancji i co gorsza głupocie. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Daj se spokój 22.06.10, 20:39 Ej sam piszesz, że nie rozumiesz tego co mówią twoi adwersarze. To nie jest żadna inwektywa. Nie rozumiesz jak działaja firmy, instytucje, korporacje. W dodatku wydaje ci się, że instytucja kościelna jest lepsza od innych, dziłających w innych obszarach, bo sam stwierdzasz, że zawsze będziesz jej bronił. Odpowiedz Link Zgłoś
wrzalik Re: Daj se spokój 22.06.10, 19:41 Aha i zanim ktoś znów nazwie mnie katolickim oszołomem, to polecam moją merytoryczną dyskusję z quant34: forum.gazeta.pl/forum/w,904,113238695,113247372,Re_Daj_se_spokoj.html Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Wrzalik jest niezniszczalny, jakżyjącyztakichKRK. 23.06.10, 12:34 wrzalik napisał: > Aha i zanim ktoś znów nazwie mnie katolickim oszołomem, to polecam moją > merytoryczną dyskusję z quant34: > forum.gazeta.pl/forum/w,904,113238695,113247372,Re_Daj_se_spokoj.html Odpowiedz Link Zgłoś
amonavis Tak, to prawda, ja dzieki ich madrej polityce 22.06.10, 14:52 dostalem kiedys mieszkanie (w latach 70-tych) jako tz. mlody naukowiec. Inaczej musialbym czekac na mieszkanie lat 12. Wiem co napisza inni, ze ktos nie dostal. To prawda, wszyscy nie mogli dostac, a ja jestem zdania, ze decyzja Gierka o daniu pierszenstwa tej kategorii mlodych ludzi, byla sluszna. Ja znam ksiedza, ktory moja zona kiedy miala 12 lat pytal, czy juz ma "tam wlosy". Szkoda, ze bedac zbyt mlody nie pomyslalem o obiciu mu mordy. Odpowiedz Link Zgłoś
coelka Re: Daj se spokój 22.06.10, 15:30 antenka_beretowa napisał: > > Jestem katolikiem i zawsze będę bronił kościoła jako instytucji. > > Znam wielu dobrych, pobożnych i oddanych ludziom księży, liderów społeczn > ości > > lokalnych, pomagających biednym i opuszczonym. > ________________________________________________________________ > Znałem wielu dobrych, szlachetnych i oddanych ludziom komunistów, liderów społe > czności > lokalnych, pomagających biednym i opuszczonym. Tak a nie widzisz,ze kosciół jako instytucja działa źle wyciaga, kase z naszego kraju , nie płaci podatków , tuszuje afery, pcha sie do polityki ma z tego korzyści . I sam tego nie zmieni bo mu tak wygodnie, musi to zrobis jakis polityk w końcu, A pojedyńcze jednostki które sa ok, nie maja wpływu na działanie kolektywy zwanego KK . Oczywiscie tego nie widzisz ,. ze powinni byc na pensjach a branie kasy do reki źle wpływa na społeczeństwo, dzaje społeczne przyzwolenie na branie łapówe, bo o działa troche jak łapówka . W Niemczech mają pensje , kazdy kto chce płaci podatek na nich , kto nue chce ten nie płaci i maja zabronione brania pieniedzy do reki za chrzty czy pogrzeby. W Polsce tacy ludzie jak ja z chcecia by nie płacili na kosciól ale płacimy i nikt mnie o zdanie nie pyta, bo konkordat , bo cos tam jeszcze, tak samo z krzyzami nie potrzebuje ich i ich nie chce w szkołach czy urzedach. Nie chce zeby moje dziecko patrzyło na krzyz w szkole a ono musi , bo je zmuszaja bo powiesili to dziadostwo w kazdej klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
antenka_beretowa Re: Daj se spokój 22.06.10, 16:37 coelka napisała: > antenka_beretowa napisał: > > > > Jestem katolikiem i zawsze będę bronił kościoła jako instytucji. > > > Znam wielu dobrych, pobożnych i oddanych ludziom księży, liderów sp > ołeczn > > ości > > > lokalnych, pomagających biednym i opuszczonym. > > ________________________________________________________________ > > Znałem wielu dobrych, szlachetnych i oddanych ludziom komunistów, liderów > społe ____________________________________________ Coelka, to nie do mnie...nie kojarz mnie z katolikiem , bo sromota i obciach okrutny to dla mnie, zaprawdę, powiadam ,że tak powiem .... :-D > > czności Odpowiedz Link Zgłoś
coelka Re: Daj se spokój 22.06.10, 17:01 antenka_beretowa napisał: > > > > > Jestem katolikiem i zawsze będę bronił kościoła jako instytuc > ji. > > > > Znam wielu dobrych, pobożnych i oddanych ludziom księży, lide > rów sp > > ołeczn > > > ości > > > > lokalnych, pomagających biednym i opuszczonym. > > > ________________________________________________________________ > > > Znałem wielu dobrych, szlachetnych i oddanych ludziom komunistów, l > iderów > > społe > ____________________________________________ > Coelka, to nie do mnie...nie kojarz mnie z katolikiem , bo sromota i obciach ok > rutny to dla mnie, zaprawdę, powiadam ,że tak powiem .... :-D > > > czności witam Antenke beretowa, z rozpedu odpisałam tobie, mysląc oczywiscie jek najmilej o tym oszołomie, który te bzdury powypisywał. A swoja drogą to uwielbiam dziadków w berecie z antenką, to na pewno tajne nadaniki, chodza tacy po ulicach przysłuchują sie rozmowom ludzi a wszystki to nagrywają tajne słuzby KK jak swego czasu inne tajne sluzby nagrywały w Alternatywy4. Taka antenka beretowa to musi miec ciekawe zycie, tyle informacji i taki duzy spisek, jak oni mogą to i my możemy mieć swoje teorie spiskowe hehe:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
amonavis Tow-Rydzyk, nie dawaj sobie spokoju! 22.06.10, 14:48 Twoje teksty swiadcza o wielkiej madrosci. Tekst tego zaslepienca swiadczy o zaslepieniu i glupocie. Odpowiedz Link Zgłoś
wrzalik Re: Tow-Rydzyk, nie dawaj sobie spokoju! 22.06.10, 14:56 Mnie nazywasz zaślepieńcem? Ja nie wygłaszam generalizujących i nienawistnych opinii pod każdym artykułem na temat kościoła katolickiego. Chyba pomyliłeś mnie z kimś innym. Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Daj se spokój 22.06.10, 15:22 wrzalik napisał: > Jestem katolikiem i zawsze będę bronił kościoła jako instytucji. Wystarczyłoby abyś napisał, że jesteś katolikiem i pozostała część zdania była już zbędna. Na tym właśnie polega problem w polskimi katolikami, że nie odróżniają sfery religii od sfery, w której działa kościół jako instytucja. Jako prawdziwy katolik, to znaczy taki, który wyznaje i stosuje wartości zawarte w naukach Jezusa, nie powinieneś stosować automatyzmu w ocenach moralnych. W świetle tych wartości, działanie podle, nikczemne i niegodziwe powinno spotkać się ze sprzeciwem bez względu na to, kto takie działanie podejmuje. Jeżeli kościół jako instytucja podejmuje takie działania, to wartości religii chrześcijańskiej wręcz nakazują się temu sprzeciwić. Polski katolik jednak rzadko to robi i broni kościoła bez względu na kwalifikację moralną jego działań. Jestem absolutnie pewien, że gdyby nowotestamentowy Jezus mógłby dzisiaj zabrać głos w tej sprawie, to nie zostawiłby na kościele katolickim suchej nitki. > Znam wielu dobrych, pobożnych i oddanych ludziom księży, liderów społeczności lokalnych, pomagających biednym i opuszczonym. Kolejny błąd w rozumowaniu. Istnienie porządnych ludzi w szeregach jakiejś instytucji nie upoważnia do gloryfikacji samej instytucji. To co robisz, to rozciąganie oceny dotyczącej osoby, na instytucję, w której ta osoba jest zrzeszona, a to nie jest to samo. W szeregach NSDAP było także wielu porządnych ludzi, którzy nie popełnili żadnej zbrodni, a nawet poświecili życie w walce ze zbrodnią. Jednak to nikogo nie upoważnia do określenia całej NSDAP jako partii dobra i miłości, prawda? > Teksty takie jak twoje świadczą o kompletnej ignorancji, zaślepieniu nienawiścią lub, co najbardziej prawdopodobne, głupocie. No to zastanów się o czym świadczy postawa polegająca na ignorowaniu patologii na łonie kościoła i bronieniu go bez względu na fakty. Jeżeli nagłaśnianie draństwa jest przejawem głupoty, to czym jest jego ignorowanie? Aktem mądrości? Odpowiedz Link Zgłoś
wrzalik Re: Daj se spokój 22.06.10, 15:37 Chyba się nie zrozumieliśmy. Nigdzie nie napisałem, że bronię tego biskupa, czy z góry odrzucam stawiane mu zarzuty zakładając, że kapłani są bez winy. Mój komentarz odnosił się do z gruntu antyklerykalnego komentarza powyżej. Tak jak oburza mnie sprawa biskupa Peatza i próby jego rehabilitacji, oburza mnie tolerowanie pedofilii w kościele (a wręcz budzi we mnie wściekłość), tak samo nie godzę się na podły i nienawistny antyklerykalizm. Śmiem twierdzić, że porównanie kościoła do NSDAP jest wyjątkową podłością i wynikać może albo z kompletnej głupoty lub zaślepionej nienawiści. NSDAP było zbrodnicze i większość jej członków była zła, na sztandarach niosła nienawiść i śmierć. Kościół (mimo wielu błędów jego członków) głosi miłość i tolerancję, a przynajmniej mnie tego nauczył. Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Daj se spokój 22.06.10, 17:34 wrzalik napisał: > Chyba się nie zrozumieliśmy. Najwyraźniej. Pozwól, że Cie zacytuję: "Jestem katolikiem i zawsze będę bronił kościoła jako instytucji. " Z powyższego zdania w żaden sposób nie da się wyprowadzić Twojego oburzenia na pedofilię czy rehabilitację Petza, ani w ogóle oburzenia na cokolwiek dotyczącego kościoła. Wynika natomiast, że bronisz bez wnikania kto i co zrobił ("zawsze"). To, co piszesz teraz, to zupełnie odmienne podejście. Teraz się okazuje, że jednak dostrzegasz podłość w niektórych działaniach kościoła i jego dygnitarzy, jednak to się ma nijak do Twoich wcześniejszych deklaracji obrony kościoła. Ale mniejsza o to, rozumiem że jednak widzisz także tę zła stronę, a to już coś. > Śmiem twierdzić, że porównanie kościoła do NSDAP jest wyjątkową podłością A którym miejscu porównałem kościół z NSDAP? Przykładu z NSDAP użyłem jako dowód, iż nie można rozciągać ocen moralnych dotyczących osób, na ocenę instytucji. To absolutnie nie oznacza porównywania samej NSDAP do kościoła. > i wynikać może albo z kompletnej głupoty lub zaślepionej nienawiści. Zauważyłem, że masz skłonność do zarzucania komu popadnie nienawiści i głupoty. To jakieś słowa-klucze? Coś mi się wydaje, że doświadczasz syndromu "oblężonego kościoła". Ktokolwiek wypowie się krytycznie na temat kościoła, automatycznie zakładasz, że kieruje się nienawiścią. Jednak świat nie jest czarno-biały. Istnieją ludzie atakujący kościół (oraz inne instytucje) w sposób bezmyślny i rzeczywiście kierując się nienawiścią. Istnieje jednak także krytyka całkowicie uzasadniona i powodowana moralnym sprzeciwem na niegodziwość na łonie kościoła. Istnieje wreszcie krytyka podyktowana dobrem kościoła - krytyka ze strony tych, którzy chcieliby kościół oczyścić z mętów. Odnoszę wrażenie, że jesteś skłonny wszystkich wrzucać do jednego worka, chociaż przyznaję, że może to być wrażenie błędne. Odpowiedz Link Zgłoś
wrzalik Re: Daj se spokój 22.06.10, 19:17 > A którym miejscu porównałem kościół z NSDAP? Przykładu z NSDAP użyłem jako > dowód, iż nie można rozciągać ocen moralnych dotyczących osób, na ocenę > instytucji. To absolutnie nie oznacza porównywania samej NSDAP do kościoła. > Bezpośrednio nie porównałeś, ale zakładasz, że w kościele, tak jak w NSDAP jest garstka ludzi dobrych. Ja uważam, że jest przeciwnie, znaczna większość jest dobra. Czarne owce są w mniejszości, ale o nich jest najgłośniej. W tym sensie nie można uznawać kościoła za zły, bo jak sam mówisz "nie można rozciągać ocen moralnych dotyczących osób, na ocenę instytucji", a tak większość osób na tym forum robi. > Istnieje wreszcie krytyka podyktowana dobrem kościoła - krytyka ze strony tych, > którzy chcieliby kościół oczyścić z mętów. Odnoszę wrażenie, że jesteś skłonny > wszystkich wrzucać do jednego worka, chociaż przyznaję, że może to być wrażenie > błędne. > Oczywiście, sam jestem takim krytykiem kościoła. RM jest dla mnie jądrem zaściankowości, nie zgadzam się z poglądami wielu hierarchów, uważam, że polski kościół przez to, że jest masowy, a wiara bezmyślna, to jest jałowy i jeszcze wiele innych spraw, które mnie drażnią. Inną sprawą jest to forum, gdzie 99% wypowiedzi, to poglądy z gruntu antyklerykalne i brak im jakiejkolwiek refleksji, dlatego często przywołuję głupotę i nienawiść. Rzeczowa krytyka nie jest obecna na tym forum, choć widzę, że Ty jesteś wyjątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Daj se spokój 22.06.10, 20:37 wrzalik napisał: > Bezpośrednio nie porównałeś, ale zakładasz, że w kościele, tak jak w NSDAP jest garstka ludzi dobrych. Nic podobnego. Z użytego przeze mnie argumentu wynika, że po jednostkach nie można oceniać instytucji. Nie wiem ile razy jeszcze muszę to zaznaczyć, abyś przestał doszukiwać się w mojej wypowiedzi treści, których w niej nie ma. Jeżeli Cię interesują moje poglądy na naturę człowieka, to uważam, że nie istnieją ludzie z gruntu dobrzy, ani źli. Dobro i zło to pojęcia abstrakcyjne, natomiast ocena moralna człowieka jest wypadkową jego czynów, które na gruncie tego czy innego systemu wartości można określić jako dobre, albo złe. W zależności do tego jakie są proporcje tych czynów w konkretnym przypadku, możemy mówić o dobrych i złych ludziach. Nie podejmuję się natomiast oceny których ludzi jest więcej w danej instytucji czy w ogóle. Chcę wierzyć, że tych dobrych jest w ogóle wszędzie więcej, nie tylko w kościele. To nie jest jednak łatwe do ustalenia, dlatego ocena jak to jest, z reguły jest domeną raczej filozofii niż statystyki. > Oczywiście, sam jestem takim krytykiem kościoła. RM jest dla mnie jądrem > zaściankowości, nie zgadzam się z poglądami wielu hierarchów, uważam, że polski kościół przez to, że jest masowy, a wiara bezmyślna, to jest jałowy i jeszcze wiele innych spraw, które mnie drażnią. No to się z Tobą zgadzam, chociaż Twoje początkowe wypowiedzi nie wskazywały na to, iż masz tak obiektywne podejście. Co do RM, to użyłeś eufemizmu. Ja bym powiedział, że jest to nie tylko jądro zaściankowości, ale i ostoja nietolerancji i kołtuństwa, żeby nie powiedzieć nienawiści (przynajmniej czasami i w odniesieniu do niektórych tematów). > Inną sprawą jest to forum, gdzie 99% wypowiedzi, to poglądy z gruntu > antyklerykalne i brak im jakiejkolwiek refleksji, dlatego często przywołuję głupotę i nienawiść. Rzeczowa krytyka nie jest obecna na tym forum, choć widzę, że Ty jesteś wyjątkiem. Przesadzasz. Z pewnością antyklerykalne nie jest aż 99% wypowiedzi, jednak jest tu takich sporo - to przyznać trzeba. Prawdą jest także, że bardzo często są to oceny bezmyślne i uproszczone do granic możliwości, jednak takie uproszczenia i bezmyślność cechuje znaczną cześć wypowiedzi na dowolny temat i nie tylko na tym forum. To jest dla mnie fenomen, którego chyba nigdy nie przestanę zgłębiać. Ludzie, którzy w rozmowie w realu nigdy nie posunęliby się do formułowania jakichś fanatycznych czy przepełnionych jadem wypowiedzi, na forum robią to ze zdumiewającą łatwością. Podejrzewam, że wynika to z anonimowości, która pozwala pluć bez ponoszenia odpowiedzialności za swoje słowa. Zauważ jednak, że ten mechanizm nie dotyczy tylko antyklerykałów. Na forach spotyka się także plujących jadem fanatyków religijnych, którzy akurat na forum GW są w mniejszości, ale na innych jest ich znacznie więcej. Pozostaje mieć nadzieję, że to forumowe popuszczanie hamulców jest zjawiskiem przejściowym - charakterystycznym dla "okresu wczesnego internetu" jak nazywają to niektórzy socjolodzy. Zanim jednak nadejdą czasy, w których ludzie będą już tylko wspominać obrzucanie się błotem na forach, pozostaje próbować pokazywać innym, że można inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Daj se spokój 22.06.10, 21:25 Gratuluje zarówno formy jak i treści wypowiedzi. :) Rzadko się takie czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Daj se spokój 23.06.10, 11:05 Z użytego przeze mnie argumentu wynika, że po jednostkach nie > można oceniać instytucji. Dokładnie. Nie trzeba się nawet powoływać na NSDAP, można dać przykład armii amerykańskiej. Składa się przecież ona nie z psychopatów, tylko ze zwykłych młodych chłopaków, wyrwanych ze swoich wsi w Wisconsin i Alabamie. Słuchają mamy i taty, pozdrawiają sąsiadów, lubią koty, modlą się co niedziela, nie piją wódy (nie wolno im, bo są za młodzi). Jadą do dzikiego kraju walczyć z terrorystami o pokój i wyzwalać miejscowych od wstrętnego reżimu. Naprawdę nie są źli, przynajmniej na początku tury. Ale ręka im nie drgnie, gdy dostaną rozkaz rozpieprzyć jakąś wioskę. Odpowiedz Link Zgłoś
japolak zgniłe jabłka 23.06.10, 07:32 To nie jest problem pojedynczego kardynała, biskupa, proboszcza czy wikarego. Nawet kościelni "dobrzy ludzie" są zadowoleni z przywilejów. Że Kościół "odzyskuje" majątki zabrane jeszcze w XVIII i XIX wieku przez cara moskiewskiego czy cesarza wiedeńskiego - sam je sobie wyceniając. W dodatku całkiem sporo przypadków gdy "zwrócony" majątek po takich zaniżonych cenach odkupują już prywatnie ksieża, osoby podstawione a nawet zwiazane z gangami. Tak samo cieszą się, że poza innymi dochodami, w tym nie podlegajacymi ewidencji i opodatkowaniu, jest na państwowwych etatach armia ponad 30 tysięcy katechetów. Gdzie nie kuratorium oświaty czy dyrektor szkoły decyduje kto ma być zatrudniony i czego uczy. Zapewne co najmniej drugie tyle jest kapelanów na państwowych etatach w innych instytucjach. Przy przypadkach przestępstw ksieży jest formalna i nieformalna presja Kościoła, by nie ponosili takiej odpowiedzialności jak "cywile". Dotyczy to wypadków samochodowych po pijanemu, pedofilii a nawet zwykłej kradzieży. Spowiednik biskupa Orszulika parę lat temu zbiegł ze sporą kasą, narobił diecezji długów grając w kasynach i na giełdzie. Biskup dość porządny chyba facet nie zgłaszał tego do prokuratury lecz co najmniej tolerował ukrycie sprawcy przez Kościół gdzieś za granicą. Sprawa abepe Paetza tak naprawdę nie dotyczy jego homoseksualizmu, lecz nadużywania stanowiska wobec kleryków, ale i jego presji na świadków, by nie zeznawali (jego obrońcy mówią, że skoro w sądzie nic nie udowodniono to nie winny, "zapominając" że to Kościół jako instytucja albo jego prominentni funkcjonariusze zrobili co się da, by biskup nie był sądzony). Większą karę poniósł ksiądz, który protestował przeciw seksualnym nadużyciom, zgodnie z zasadami KK skargi i informacje wysyłając "kanałami kościelnymi", co wracało do rozpatrzenia przez oskarżonego. Wreszcie ksiądz szykanowany najpierw "zrzucił sukienkę", potem oficjalnie wystąpił z Kościoła w proteście wobec tuszowania nadużyć przez jego zwierzchników. Nauczyciel czy trener, przełożony w cywilnej firmie za takie nadużycia dostają wyroki więzienia, zakazy pracy w zawodzie etc. Za gwałt czy molestowanie nieletnich cywil dostaje karę, ksiądz przeniesienie do innej parafii, gdzie ukrywa się jego skłonności i pozwala na pracę z dziećmi. To nie dzieje "się" z niczego, lecz z instytucjonalnej przez Kościół obrony sprawców. Dość dużo jest w Polsce i na świecie przypadków, gdy ofiary i świadków zmuszano do składania przysiąg że nie ujawnią przestępstw, bo "Bóg by się gniewał a Matka Boska płakała". Przy okazji - ktoś tu napisał, że nawet w NSDAP bywali dobrzy ludzie. To nie porównywanie Kosciola do tej organizacji, lecz pokazanie iż nawet w tak zbrodniczej instytucji też mogli sie znaleźć dobrzy ludzie, co nie usprawiedliwia systemu. Jstem zwolennikiem indywidualnego podatku koscielnego - niech każdy wybiera, na jaki kościół lub inną organizację pożytku publicznego oddaje 1 % dochodów. KK nie powinien się tego bać, skoro twierdzi, iż niemal wszyscy Polacy są katolikami. Jestem zwolennikiem rad parafialnych, mających takie uprawnienia jak w innych krajach i Kosciolach, do decydowania o życiu parafii, o jej przychodach i wydatkach etc. Byłoby wtedy też mniej gorszących sytuacji, gdy parafianie muszą nawet siłę stosować, by nie wpuścić albo nie wypuścić do kościoła i na plebanię kapłana. Jestem zwolennikiem lekcji religii poza szkołą, dowolnego legalnego obrządku. Jestem zwolennikiem zniesienia celibatu. Dziś on kusi osoby mające kłopoty ze swą seksualnością i niedojrzałe. Potem niewinne osoby skutki tego ponoszą. Co by np. św. Franciszek, zwany biedaczkiem lub prostaczkiem bożym (także dlatego, że rozdał biednym cały majątek swojej rodziny) powiedział dziś, dowiadując się o bogactwie franciszkanów i innych zakonów. O okradaniu państwa z należnych ceł i podatków przez uznawanie importowanych samochodów, nadajników radiowych, różnych towarów luksusowych - za "przedmioty kultu" ? Czy gorsza jest rodzina korzystająca z pomocy in vitro (nie zaś sąsiada czy wikarego) od księdza molestującego nieletnich, rozbijającego małżeństwa, nie płacącego alimentów na swoje dzieci? Czy grzechem jest prezerwatywa a powodem do chwały jest rozgrzeszanie żołnierzy nie z własnej woli posłanych na wojnę, w której zabijają nie tylko przeciwników, ale i ludność cywilną? Nasi sojusznicy z USA rozpieprzyli kiedyś całą wioskę i uczestników wesela, bo nie wiedzieli że jest tam zwyczaj przy takich uroczystosciach strzelania na wiwat. Ile za to zdrowiasiek wystarczy by "w imię Boga" rozgrzeszyć. Ja rozumiem, iż ludzie wierzący w Boga Jedynego uważają iż ich religia to sama miłość. W tych dniach na niezłym programie religia.tv oglądałem materiał o Jerozolimie, świętym mieście. Gdzie kto bardziej wierzący, bardziej innych nienawidzi. Muzułmanie wierzą, iż z miejsca gdzie od setek lat jest ich meczet Na Skale, Mahomet poleciał do nieba by spotkać sie między innymi z Mojżeszem i Jezusem. Codziennie przychodzi na wzgórze rabin modlący się o zburzenie meczetu i zbudowanie tam synagogi. W Bazylijce Grobu Pańskiego 8 odłamów chrześcijaństwa w centymetrach wymierzyło, jaki kawałek podłogi i schodów do kogo należy. Dość dawno księża i zakonnicy nie bili sie o te symbole boskości, ale awantury są nawet o to, w jakiej kolejności dostojnicy Kościoła Miłości mają wchodzić i wychodzić z kaplicy mającej być pamiątką po Chrystusie. Odpowiedz Link Zgłoś
nocozabrednie Re: zgniłe jabłka 23.06.10, 17:43 Bardzo rozważnie poprowadzony tekst. jestem pełen szacunku dla tej wypowiedzi, ale to i tak nie zmienia faktu, że kościół jest instytucją żerującą na naiwnej naturze ludzkiej. Przeciż to co kk i inne wyznania robią to szerzenie i podtrzymywanie ciemnoty wśród osób, szukających porządku i bezpieczeństwa w życiu. To bezmyślne spychanie ich potrzeb do bytu pozagrobowego. Jak długo ludzie mają pozwalać sobie na takie fantasmagorie? Gdzie tu choć cień uczciwości? Co oni mogą wiedzieć o tym co jest po śmierci? Przez to ich religijne pasożytnictwo Człowiek nie może dojść do poeozumienia sam ze sobą. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
amonavis Tak, kosciol glosi jedno a robi drugie 24.06.10, 02:19 Widzisz, byly czasy kiedy k palil na stosach. Kiedys palil teraz nie. Wiec k jest zmienny, raz przybiera taka raz inna postawe. Raz wie mniej raz wiecej. Cos ludzki ten kosciol. Wiec co w nim boskiego skoro jego maks ymy sa zmienne? Jest jednak inna kwestia. Jest to kwestia pozycji ( i to w nie w zyciu religijnym, ale we wszystkich tych strefach zycia spolecznego, gdzie go nie powinno byc), ktora sobie zdobyl przez cale wieki drenowania swoich wiernych. Dzieki temu drenowaniu ma teraz pozycje, ktora sluzy mu do dalszego jego umacniania finansowego, a z znowu odbija sie na jego mozliwosciach, ktore uprawioane sa w sposob bardzo malo katolicki. Sepe zarzadza 9 mld euro. Ile w ogole wynosi calkowity majatek kosciola. Na co mu to? Dlaczego nie rozda tego wszystkiego dla wszystkich swoich wiernych, aby poprawic ich los? Dlaczego zatrzymuje to tylko dla siebie? To jest jedno z wielu, wielu pytan, ktore mozna mu postawic. Czy nie mozliwe by bylo, aby milosci mozna sie nauczyc bez przeplacania tz.kaplanow? Czy to jest jedyna droga? Czy inni, nie katolicy, uwazasz nie znaja milosci, nikt ich tego nie moze nauczyc? Tak, sa inni, ktorzy i bez tej religii sa nauczeniu milosci i dlatego protestuja,kiedy widza jak k wykorzystuje swoje zdobyte w nieuczyciwy sposob majatki. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Daj se spokój 22.06.10, 17:48 Bo muszą wierzyć, że kościół jest święty. Jak który tak naprawdę uwierzy, to gadki z nim nie ma i będzie bronił tej zgniłej firmy, choćby swoją krwią. Odpowiedz Link Zgłoś
amonavis Doskonala refleksa Quanta! widac i rozum i scisle 24.06.10, 02:09 rozumowanie nieobce. Gratuluje! Dla kazdego troche myslacego czlowieka musi to byc bardzo, bardzo przekonywujace. Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Pozdrowienia ze stolicy "Polish jokes" 22.06.10, 15:53 Nie bede schodzil do Panskiego poziomu argumentacji. Panskie stwierdzenie: "zawsze będę bronił kościoła jako instytucji" mowi mi oi Panu wystarczajaco wiele . Zanim wdam sie z Panem w jakikolwiek konstruktywny dyskurs prosze porozmawiac z religijnymi entuzjastami z Bliskiego Wschodu, Okolic Kaszmiru, podzielonej przez bogow Bosni I Hercegowiny, Wschodniego Timoru, Iraku, Iranu , Afganistanu, Iralandii Polnocnej, podzielonego Cypru....i UZGODNIC ktory z tych waszych bogow jest PRAWDZIWY/WLASCIWY. Czy przypadkiem nie zauwazyl Pan, ze panstwa o najwyzszym poziomie szkolnictwa, dochodzie narodowym najlepsza opieka socjalna i zdrowotna w Europie, najwieksza pomoca humanitarna dla uchodzcow (i to z krajow objetych konfliktami na tle religijnych) sa najbardziej zsekularyzowne na swiecie panstwa SKANDYNAWSKIE.Rzady tamtych krajow staraja sie stworzyc najlepsze z mozliwych warunki do zycia TUTAJ I TERAZ . Oczywiscie nikt nie zabrania Panu czcic okreslonego geopolitycznego boga..i skladac pieniadze na bilet do nieba...W tym samym czasie gdy sie Pan modli ja pomysle za nas obu. Z feudalnym uklonem: img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/f8/f5/4bf28d6d530f5_o.jpg pozdrawiam z Nowego Jorku tow_rydzyk Odpowiedz Link Zgłoś
wrzalik Re: Pozdrowienia ze stolicy "Polish jokes" 22.06.10, 16:03 Najśmieszniejsze jest to że mieszkasz w najbogatszym państwie świata, które jest jednocześnie jednym z najbardziej religijnych. W tym kontekście twoje argumenty są wyjątkowo nietrafione. Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Prosze sie smiac ...mnie sie zbiera na placz 22.06.10, 16:33 Szanowny Panie, Obawiam sie ze odechcialoby sie Panu smiechu gdyby uslyszal Pan pare dowcipow o Polsce, Polakach i nawet "watykanskim Brezniewie" JPII (tak go okreslono w jednym z dowcipow). Wiadomosci z Polski zwlaszcza te religijne dostarczaja Amerykanom coraz wiecej materialu satyrycznego...Ostatnio rekordy popularnosci w tutejszych programach satyrycznych pobil plan niektorych entuzjastow religijnych w Polsce ogloszenia Jezusa Chrystusa z Nazaretu.... KROLEM POLSKI.... Tym tragikomicznym akcentem koncze... Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Są dwa typy wrzalików: źli i "dobrzy" (najgorsi) 22.06.10, 16:55 tow_rydzyk napisała: > Szanowny Panie, > Obawiam sie ze odechcialoby sie Panu smiechu gdyby uslyszal Pan pare dowcipow o > Polsce, Polakach i nawet "watykanskim Brezniewie" JPII (tak go okreslono w > jednym z dowcipow). > Wiadomosci z Polski zwlaszcza te religijne dostarczaja Amerykanom coraz wiecej > materialu satyrycznego...Ostatnio rekordy popularnosci w tutejszych programach > satyrycznych pobil plan niektorych entuzjastow religijnych w Polsce ogloszenia > Jezusa Chrystusa z Nazaretu.... KROLEM POLSKI.... > Tym tragikomicznym akcentem koncze... Odpowiedz Link Zgłoś
coelka Re: Prosze sie smiac ...mnie sie zbiera na placz 22.06.10, 17:07 tow_rydzyk napisała: > Szanowny Panie, > Obawiam sie ze odechcialoby sie Panu smiechu gdyby uslyszal Pan pare dowcipow o > Polsce, Polakach i nawet "watykanskim Brezniewie" JPII (tak go okreslono w > jednym z dowcipow). > Wiadomosci z Polski zwlaszcza te religijne dostarczaja Amerykanom coraz wiecej > materialu satyrycznego...Ostatnio rekordy popularnosci w tutejszych programach > satyrycznych pobil plan niektorych entuzjastow religijnych w Polsce ogloszenia > Jezusa Chrystusa z Nazaretu.... KROLEM POLSKI.... > Tym tragikomicznym akcentem koncze... Wiesz gdybym była z urodzenia Francuzką, Australijką czy mieszkałabym w USA i usłyszała bym, że gdzieś tam w dalekim świecie jakiś debilny naród chce ogłosić swoim królem niejakiego pierwszego hipisa Jezusa z Nazaretu swoim królem to bym się tarzała ze śmiechu po podłodze.Sama sytuacja wyjęta z kontekstu jest jak prosto z kabaretu. Żyje natomiast w dziwnym kraju i jak słyszę takie debilstwa to nie wiem czy śmiać się czy płakać, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
amonavis Prozny wysilek, pana Wrzalika nikt nie przekona! 22.06.10, 17:47 Wierzacego bezkrytycznego katolika ("bede zawsze bronil"!) nikt nie przekona tak jak i fanatykow muzelmanskich. Panie Wrzalik, wybaczy Pan, ale nienawisc jest normalnym ludzikim uczuciem i w tym wypadku bardzo uzusadnionym. Przytaczanie uzasadnien mija sie z celem. Pan napewno znajdzie swoje kontrargumenty (ktore beda wazyc dla Pana) ale nie beda wazyc dla mnie i mnie podobnych. Tak, ma Pan racje, nienawidze kk z jego calym gigantycznym zaklamaniem, praktykami kryminalnymi i obluda. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Największe ich przestępstwo, że Bogiem manipulują! 22.06.10, 18:51 amonavis napisał: > Wierzacego bezkrytycznego katolika ("bede zawsze bronil"!) nikt nie > przekona tak jak i fanatykow muzelmanskich. > Panie Wrzalik, wybaczy Pan, ale nienawisc jest normalnym ludzikim > uczuciem i w tym wypadku bardzo uzusadnionym. Przytaczanie uzasadnien > mija sie z celem. Pan napewno znajdzie swoje kontrargumenty (ktore beda > wazyc dla Pana) ale nie beda wazyc dla mnie i mnie podobnych. Tak, ma Pan > racje, nienawidze kk z jego calym gigantycznym zaklamaniem, praktykami > kryminalnymi i obluda. Odpowiedz Link Zgłoś
bastiasz Re: Pozdrowienia ze stolicy "Polish jokes" 22.06.10, 23:20 USA jest już ekonomicznie pod wodą. Chiny zjedzą USA bez wstępnego patroszenia. Kretyni z USA wpuścili Chiny do WTO bez gwarancji limitów ubezpieczeń społecznych. OBAMA-ABORCJONISTA Odpowiedz Link Zgłoś
bastiasz Re: Pozdrowienia ze stolicy "Polish jokes" 22.06.10, 23:17 Jesteś ekonomicznym idiotą. Wkrótce JAPONIA podzieli los Grecji to co wtedy powiesz frajerze?? Znasz się na ekonomii? To dawaj konkrety a marnuj mojego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
antenka_beretowa Re: Daj se spokój 22.06.10, 16:47 wrzalik napisał: > Jestem katolikiem i zawsze będę bronił kościoła jako instytucji. ______________________________________________________________________ Niech sobie będzie kościół , nie przeszkadzałby mi , ale niech się od...li od państwa, wymuszania poprzez to państwo i prawo własnego modelu obyczajowego i moralnego na niekatolikach.Niech przestanie funkcjonować ponad systemem podatkowym i zmuszać do oglądania krzyży w każdej toalecie miejskiej i - niedługo - nawet kabinie. Odpowiedz Link Zgłoś
rockawy Re: Daj se spokój 23.06.10, 03:59 hallo! jak ma sobie dac spokoj? Bardzo dobrze ,ze nie daje . KK to loajno,szalet ,dno kompletne .To ludzie bez honoru i wstydu.Ich "kultura ",obluda budzi zazenowanie.Dawno albo powinni zmienic swoj sposob pozyskiwania wiernych albo zmienic sie.Zadne kombinacje im nie pomod=ga . Odkrywanie ich grzechow dopiero sie zaczelo a bedziemy swiadkami ich zdeprawowaniu, chamstwu,oszustwom i bezczelnosci.Ci belzeby ludzkosci powinni raz na zawsze zniknac .Nie dla KK.Zawsze powtarzam :mozna byc przyzwoitym politgylie, nie biora\c Odpowiedz Link Zgłoś
amonavis Patrzac na te wstretna gebe sepe trzymalbym sie 22.06.10, 13:09 za portfel gdybym kiedykolwiek znalazl sie w jego poblizu! Nic mu nie grozi. Majac 9 mld euro moze kupic caly wymiar sprawiedliwosci, wszystkich! Jak ludzkosc mogla dopuscic do takiego wzbogacenia sie tej czarnej szaranczy? Ile oni w ogole maja tej mamony? Czy jest na nich rada? Juz nie ma niestety! Maja konszachty z rzadami, mafiami, lozami masonskimi i ze wszystkimi innymi organizacjami. Tak, tylko Stalin i Hitler mogli cos z nimi zrobic, ale niestety zabraklo im czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Patrzac na te wstretna gebe sepe trzymalbym s 22.06.10, 15:28 amonavis napisał: > Tak, tylko Stalin i Hitler mogli cos z nimi zrobic, ale niestety zabraklo im > czasu. Tak się składa, że akurat Hitler był z kościołem w całkiem dobrych stosunkach, więc nie miał powodu czegokolwiek robić. Przypominam Ci, że Hitlera nie tylko poparł niemiecki kler, ale i dogadał się z nim ówczesny papież. Odpowiedz Link Zgłoś
amonavis Niestety, co do hitlera i jego stanowiska wzgledem 22.06.10, 17:37 kosciola to calkiem nie masz racji. Nie jest to naganne, ale jesli chcesz znac prawde, to zainteresuj sie polityka hitlera wzgledem kosciola. Odsunal on kosciol i partie chrzescianska od jakiekolwiek innego znaczenia niz scisle religijne. Wykorzystal on kk do swoich celow. Dzieki wspolpracy z p12 wyrugowal jedyna sile polityczne (niemiecka partie chrzescianska), ktora moglaby mu sie przeciwstawic. Dzieki temu zostal kancelrzem. Dzieki wspolpracy z p12!!!!! ktorego wyprowadzil w pole. Poczytaj sobie historie i przekonasz sie ze mam racje. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Mussolini też się z nimi nie patyczkował... 22.06.10, 18:48 amonavis napisał: > kosciola to calkiem nie masz racji. Nie jest to naganne, ale jesli chcesz > znac prawde, to zainteresuj sie polityka hitlera wzgledem kosciola. > Odsunal on kosciol i partie chrzescianska od jakiekolwiek innego > znaczenia niz scisle religijne. Wykorzystal on kk do swoich celow. Dzieki > wspolpracy z p12 wyrugowal jedyna sile polityczne (niemiecka partie > chrzescianska), ktora moglaby mu sie przeciwstawic. Dzieki temu zostal > kancelrzem. Dzieki wspolpracy z p12!!!!! ktorego wyprowadzil w pole. > Poczytaj sobie historie i przekonasz sie ze mam racje. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac A ja przytoczę współczesny przykład. 23.06.10, 06:03 Pamiętacie abp. Wielgusa? Z jakim środowiskiem był związany? I kto go "załatwił" dzięki dostępowi do UBeckich akt? Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Niestety, co do hitlera i jego stanowiska wzg 23.06.10, 11:13 Ależ ma on rację. Hitler podporządkował sobie KK do swoich celów bez żadnych sprzeciwów Papieża i hierarchów, a nawet przy ich mniej lub bardziej entuzjastycznym poparciu. A co było zaraz po wojnie? Czy Pius XII, którego świętym chcą ogłosić, ekskomunikował Tiso i jego biskupów? Hierarchów chorwackich? Może chociaż franciszkanina, który jako komendant obozu w Jasenovcu osobiście mordował Serbów motyką? No nie, nie było czasu na rozpamiętywanie sporów i tworzenie podziałów. Trzeba się było skupić na pomocy potrzebującym i prześladowanym nazistom w ucieczce do Ameryki Południowej. Odpowiedz Link Zgłoś
micjur Nowy kłopot Watykanu 22.06.10, 14:14 Nie bardzo rozumiem oburzenie.KK to korporacja globalna z genialnym produktem "obietnicą życia wiecznego".Tak jak w każdej korporacji globalnej zdarzają się przekręty.To co wyróżnia tą korporację to dogmat o nieomylności CEO i możliwosc dowolnej interpretacji przez zarząd zaleceń rady nadzorczej. Odpowiedz Link Zgłoś
amonavis bozuniu moj! co za geba, co za kroj usteczek 22.06.10, 14:47 dzieci, trzymajcie sie z daleka a inni uwazajcie na wasza forse! Odpowiedz Link Zgłoś
vito3 Nowy kłopot Watykanu 22.06.10, 14:52 co ci wlosi chca od tego niewinnego czlowieka przeciez u nas to by mogl czapke nosic za goclowskim czy szkolic sie dopiero jak mozna wyceniac nieruchomosci ciekawe czy potrafilby zamienic wspomnienia po klasztorze na wschodzie na 300ha dzialki inwestycyjnej,to cienias na przeciwko polskich czarnych talentow Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Nowy kłopot Watykanu 22.06.10, 15:33 vito3 napisał: > co ci wlosi chca od tego niewinnego czlowieka przeciez u nas to by > mogl czapke nosic za goclowskim czy szkolic sie dopiero jak mozna > wyceniac nieruchomosci ciekawe czy potrafilby zamienic wspomnienia > po klasztorze na wschodzie na 300ha dzialki inwestycyjnej,to cienias > na przeciwko polskich czarnych talentow Zacznijmy od tego, że gdyby działał w Polsce, nigdy byś o tym nie przeczytał w gazecie, bo nie byłoby żadnego śledztwa i żadnych dymisji w rządzie. Pamiętam losy pewnego prokuratora, który oskarżył grupę księży o przekręty ze sprowadzeniem samochodów bez cła w ramach Caritasu (pojazd "na cele duszpasterskie" nie podlegał cłu, a kilku księży przerzucało przez granicę po kilkadziesiąt aut miesięcznie). Po tej sprawie, żadnemu prokuratorowi nie chodziły już po głowie takie głupie pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Religijni entuzjasci wszystkich krajow laczcie sie 22.06.10, 16:00 Ja na miejscu tego watykanskiego/wloskiego biskupa-oszusta poprosilbym o azyl religijny w Polsce albo Iranie. Odpowiedz Link Zgłoś
drugikraand Re: Smierdziele z Watykanu!!! 22.06.10, 16:05 Krk jest przegnily na wylot - czego by nie chwycic to smierdzi!!! To spadek po poprzednich "nieomylnych" w tym po JP2!!! Moze juz umilknie to santo subito? Odpowiedz Link Zgłoś
amonavis Smierdziele z Watykanu!!!, to bardzo dobre okresle 22.06.10, 20:58 nie. Jak widze tego glownego smierdziela, to mnie obrzydzenie zbiera. Ale Panowie ostroznie. To organizacja jest praktycznie wszechmocna. Ma koneksje ze wszystkimi, ktorzy dzialaja prawnie lub bezprawnie. Jak pisze Herling-Grudzinski w jednym ze swoich opowiadan, na spotkaniu lozy masonskiej byl obecny ksiadz (przewodniczyl!), byli czlonkowie lozy, byli i mafiossi. My dla nich nic nie liczymy. Majatki zbili na takich jak Pan Wrzalik z tego forum. Teraz maja setki miliardow. Za to moga sobie kupic wszystko. Ich wierni mysla, ze tu chodzi o jakas religie, a im chodzi o kroleskie zycie, tu i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
axenrolle Szlachcic Jego Świątobliwości .... 22.06.10, 16:27 no proszę kolejny kretyński tytuł jaki Kosciół nadaje niektórym maluczkim którym wydaje sie że są ważni dla Koscióła Odpowiedz Link Zgłoś
nocozabrednie Nowy kłopot Watykanu 22.06.10, 17:02 <<Działałem zgodnie z sumieniem! - broni się kard. Sepe przed oskarżeniami o szemrane konszachty z ludźmi władzy we Włoszech.>> --------------------------------------------------------------------- Księża pedofile pewnie też używają tego argumentu. Sumienie, zasada grzechu i czystosci duchowej to podstawowe motory działania tych hipokrytów i przestępców. Dziwię się dlaczego jeszcze nie ma biura do badania przestępczości kościoła katolickiego. Taki instytut byłby niezbędny dla Polski i mógłby bez problemu działać przy policji. Nie należy zapominać, że to my-obywatele ponosimy odpowiedzialność za działanie tego jakże świętego burdelu. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Burdel to my a nie oni. Oni nas tylko odwiedzają. 22.06.10, 17:24 ...dla zadawalania swoich potrzeb... nocozabrednie napisał: > <<Działałem zgodnie z sumieniem! - broni się kard. Sepe przed > oskarżeniami o szemrane konszachty z ludźmi władzy we Włoszech.>> > --------------------------------------------------------------------- > > Księża pedofile pewnie też używają tego argumentu. Sumienie, zasada > grzechu i czystosci duchowej to podstawowe motory działania tych > hipokrytów i przestępców. Dziwię się dlaczego jeszcze nie ma biura > do badania przestępczości kościoła katolickiego. Taki instytut byłby > niezbędny dla Polski i mógłby bez problemu działać przy policji. Nie > należy zapominać, że to my-obywatele ponosimy odpowiedzialność za > działanie tego jakże świętego burdelu. Odpowiedz Link Zgłoś
nocozabrednie Re: Burdel to my a nie oni. Oni nas tylko odwiedz 22.06.10, 17:54 Może ciebie odwiedzają, ale mnie nie. W sumie to nawet nie mają po co odwiedzać, na te szopki do kościoła nie chodzę i się im nie kłaniam. Zresztą jestem ateistą. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Odwiedzają odwiedzają tylko ty tego nie widzisz... 22.06.10, 18:46 nocozabrednie napisał: > Może ciebie odwiedzają, ale mnie nie. W sumie to nawet nie mają po > co odwiedzać, na te szopki do kościoła nie chodzę i się im nie > kłaniam. Zresztą jestem ateistą. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
amonavis Ubiquito... niestety ma racje, tyle ze nie doslown 22.06.10, 21:04 ie odwiedzaja. Oni wola odwiedzac twoja kieszen, i tak naprawde o to tylko im chodzi. To, ze jestes ateista (jak i ja), w polsce nie broni cie, ze odwiedzaja Twoja kieszen i czerpia w wielomiliardowy sposob z podatkow, ktore placisz. Kiedy ludzie sie w kraju wreszcie opamietaja i zrobia to samo z kk co tu w Quebec'u lat temu 40 obywatele tego kraju. Tu rowniez kk mial nieslychane wplywy. Ale zostal odsuniety od wszystkiego i kraj sie nie zawalil ni moralnie, ni duchowo, ni ekonomicznie. Zycze tego samego moim krajanom! Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 I tu jest pies pogrzebany. Bo ci, co nie zostali.. 23.06.10, 11:03 ...przerżnięci przez ojczulka, myślą, że on ich nie orżnął "inaczej"... Takich ofiar jak wrzalik są miliony, a ofiar pedofilii nikły procent. amonavis napisał: > ie odwiedzaja. Oni wola odwiedzac twoja kieszen, i tak naprawde o to > tylko im chodzi. To, ze jestes ateista (jak i ja), w polsce nie broni > cie, ze odwiedzaja Twoja kieszen i czerpia w wielomiliardowy sposob z > podatkow, ktore placisz. Kiedy ludzie sie w kraju wreszcie opamietaja i > zrobia to samo z kk co tu w Quebec'u lat temu 40 obywatele tego kraju. Tu > rowniez kk mial nieslychane wplywy. Ale zostal odsuniety od wszystkiego i > kraj sie nie zawalil ni moralnie, ni duchowo, ni ekonomicznie. > Zycze tego samego moim krajanom! Odpowiedz Link Zgłoś
wiecejrealizmu Re: Burdel to my a nie oni. Oni nas tylko odwiedz 23.06.10, 18:22 Może ciebie odwiedzają, ale mnie nie...,,,,,,,,,,,naiwny, łożysz na kościół za swoich podatków Odpowiedz Link Zgłoś
bastiasz idiotyzm. kard.sepe jest niewinny 22.06.10, 23:13 To że w Watykanie działają różni ludzi i mają czasami bardzo merkantylne interesy nie oznacza, że Książę Kościoła jest temu winny. Co napisze Gazeta jak te informacje się nie potwierdzą? Czy kiedykolwiek Michnik przeprosił? Czy przeprosi teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
amonavis Nie, nie przeprosi i nie ma powodu do tego 23.06.10, 03:02 Sam fakt posiadania, wladania majatkiem 9 mld euro jest przestepstwem i grzechem. Majatek posiadany nielegalnie i niejawnie przez kosciol jest, powinien byc w pojeciu kosciola grzechem. Tak jak powiedziala siostra Teresa z Kalkuty kiedy oprowadzano ja po skarbcach watykanskich "Czy ja jestem w jaskini Ali Baby", " po co kosciolowi to wszystko, powinien to rozdac biednym". Oprawadzajacy ja kardynal nie byl jednak tego zdania bo po co oni niby mieli tam byc, skoro rozdali by swoje nakradzione przez wieki od wiernych, od zydow, od innych, majatki. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Przy tym, co od wrzalików nabrali, Żydzi to pikuś! 23.06.10, 11:07 amonavis napisał: > Sam fakt posiadania, wladania majatkiem 9 mld euro jest przestepstwem i > grzechem. Majatek posiadany nielegalnie i niejawnie przez kosciol jest, > powinien byc w pojeciu kosciola grzechem. Tak jak powiedziala siostra > Teresa z Kalkuty kiedy oprowadzano ja po skarbcach watykanskich "Czy ja > jestem w jaskini Ali Baby", " po co kosciolowi to wszystko, powinien to > rozdac biednym". Oprawadzajacy ja kardynal nie byl jednak tego zdania bo > po co oni niby mieli tam byc, skoro rozdali by swoje nakradzione przez > wieki od wiernych, od zydow, od innych, majatki. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Niewinny? A z Rzymu polaciał za sam wygląd? 23.06.10, 11:05 bastiasz napisał: > To że w Watykanie działają różni ludzi i mają czasami bardzo > merkantylne interesy nie oznacza, że Książę Kościoła jest temu > winny. Co napisze Gazeta jak te informacje się nie potwierdzą? Czy > kiedykolwiek Michnik przeprosił? Czy przeprosi teraz? Odpowiedz Link Zgłoś