Dodaj do ulubionych

Nowy kłopot Watykanu

22.06.10, 12:39
ale dziadostwo. Niewyobrazalne....
Obserwuj wątek
    • tow_rydzyk Swiete krowy w sutannach 22.06.10, 12:55
      Niemal codziennie jestesmy swiadkami nowego skandalu w Watykanie i KK. Jak w
      21 wieku mozna jeszcze powaznie traktowac instytucje kosciola powaznie?
      Zaangazowanie KK w zycie polityczne naszego kraju jest ewenementem w skali
      europejskiej. Kraju, w ktorym problem zapobiegania ciazy jest pilniejszy od
      zapobiegania powodziom. W przeciwienstwie do Zachodu w Polsce KK jest
      nietykalny, ponad wszelka krytyka. Nie zmienia tego ani koscielne sex-afery
      ani jego komercjalizacja, rosnace protesty spoleczenstwa przeciw nachalnej
      katolicyzacji zycia publicznego i politycznego. Nietykalnosc tych obludnych,
      skorumpowanych i seksualnie wyposzczonych klaunow powoli dobiega konca
      przynajmniej w USA i Europie Zachodniej gdzie wladze cywilne publicznie sie
      rozliczaja z instytucjami religijnymi nie czekajac az te zgnija od srodka.
      Wstrzasajace jest to, ze spolkowanie z naiwnymi parafiankami albo z
      tzw.“gospodyniami domowymi” i nawet seminarzystami tym seksualnie
      sfrustrowanym buhajkom w sutannach juz nie wystarcza-dobieraja sie oni do
      naszych dzieci. Nie potrzeba im niebianskiego mitu o 72 dziewicach skoro bez
      ograniczen i odpowiedzialnosci prawnej moga zaspokajac swoje instynkty
      biologiczne na “ziemskim padole”. Nawet papieskie przyzwolenie ksiezom na
      otwarte utrzymywanie stosunkow plciowych nie zatrzyma wewnetrznego moralnego
      rozkladu tej instytucji. Bezkarnosc tzw. “pasterzy”, wykorzystujacych swoje
      “stado baranow” do celow materialnych i seksualnych jest tylko jedna strona
      medalu. Menedzerowie Kosciola Katolickiego Pty Ltd (towarzystwo starszych
      panow z nieograniczonymi przywilejami ale z ograniczona odpowiedzialnoscia
      moralno-prawna) niczym mafia sa dobrze powiazani ze strukturami wladzy.
      Atakowani–panowie w sutannach uciekaja sie do tzw.“obrony uczuc religijnych” a
      zapedzeni w rog zaslaniaja sie portretami Wiecznej Dziewicy Maryji albo
      chowaja sie za plecami zdywocialych staruszek.
      Stworzyli mit o bohaterskiej walce z komunizmem sadzac, ze nikt tamtych czasow
      nie pamieta. Kler rowniez za komuny przed 1989 zyl jak u pana Boga za piecem.
      Tak jak i teraz nasza hierarchia koscielna mieszkala w palacach, rozbijala sie
      zachodnimi wozami i miala dostep do wyjazdow zagranicznych. Tempo budownictwa
      koscielnego na leb i szyje bilo tempo budownictwa mieszkaniowego. O tysiacach
      nieslubnych dzieci, o ktorych wladze koscielne dobrze wiedza i istnienie
      ktorych skrzetnie tuszuja - nie warto wspominac. Liczni ksieza i niektorzy
      luminarze opozycji z bardzo religijnym Walesa na czele przez lata zyli w
      perwersyjnej symbiozie z SB a pozniej - jak tow.Wielgus- lali krokodyle lzy na
      pogrzebach gornikow z “Wujka” czy meczennika mimo woli-Jerzego Popieluszki.
      Pogrzeb pary prezydenckiej na Wawelu przerobiono w jeden wielki Catholic
      Show. Odnoslilem wrazenie, ze po Watykanie jestesmy jedynym panstwenm
      teokratycznym w Europie. Kosciol musi uznac swoja odrebnosc od
      zsekularyzowanego, demokratycznego i tolerancyjnego panstwa. Te nietykalne
      swiete krowy w sutannach, ktore spadaja zawsze na cztery kopyta w KAZDYM
      SYSTEMIE POLITYCZNYM postawily sie w naszym kraju ponad PRAWEM. Skostniale i
      archaiczne doktryny religijne nie dotrzymuja kroku wymogom wspolczesnego,
      nowoczesnego spoleczenstwa. Religia za posrednictwem swoich ideologicznych
      komisarzy od Teheranu do Watykanu uzurpuje sobie prawo nie tylko do
      manipulowania i nadzorowania naszego zycia tu teraz od przyslowiowej kolyski
      do grobowej deski ale rowniez i po naszej smierci? Zacofanie religii wobec
      postepu naukowego i cywilizacyjnego symbolizuja losy Sokratesa, Spinozy,
      Kopernika czy spalonego na stosie Giordano Bruno, ktorego Watykan z 400 letnim
      poslizgiem “wspanialomyslnie zrehabilitowal” uznajac to jako “epizod godny
      ubolewania” (sic!). Pojecie oswiecenia czy oswiaty w wydaniu koscielnym
      sprowadza sie do zniewalania umyslu i to od najmlodszych lat, ktore w
      rezultacie jest kontynuacja cywilizacyjnej infantylizacji naszego
      spoleczenstwa. W rzeczywistosci nie rozni sie to od indoktrynacji, ktora – jak
      widac z zachowania kleru w Polsce – nie pozostaje li tylko domena
      totalitarnych fundamentalnych ideologii Talibow, ortodoksyjnych zydow czy
      krypto-komunistow z Polnocnej Korei. Nie chce aby moje dzieci byly
      traumatyzowane schizifreniczna doktryna poczucia winy i nonsensownym
      religijnym folklorem o duchach, diablach, piekle, gadajacych wezach. Nie chce
      tez aby Nasz Kraj zamieniono na skomercjalizowany katolicki Dysnejland, gdzie
      bog to nic innego jak Swiety Mikolaj w wydaniu dla doroslych. Nie chce aby
      Polska byla dla swiata eksporterem niewykwalifikowanej, taniej sily roboczej
      oraz...pijaczkow, zlodziei samochodow i ksiezy pederastow. Nie chce abysmy na
      zawsze pozostali przedmiotem nie wybrednych dowcipow, w kraju slynacym z
      “Polish jokes” i naszym nowym “Wiekim Bracie”- USA.
      Czyzbysmy w 1989 zamienili jeden totalitaryzm na kolejny? W mediach po
      Okraglym Stole istnieje swoista samocenzura, wg ktorej o kosciele i klerze
      pisze sie dobrze albo sie milczy. Podobnie jak silne politycznie lobby
      zydowskie reprezentujace interesy Izraela w USA, pro-watykanski polski KK
      jakims niepisanym prawem oglosil sie organizacja zrzeszajaca i reprezentujaca
      “ludzi wybranych”.
      Z reakcji propagandy KK w Polsce i zwlaszcza tej w Watykanie zauwazam, ze
      nastroje spoleczne i opinie zsekularyzowanych mediow nie mowiac o lawinie
      pozwow sadowych o molestowanie seksualne powoli zaczynaja odnosic skutek. Te
      pierwsze od prawie 2000 lat publiczne przeprosiny i prosby o przebaczenie ze
      strony Kosciola nie sa wynikiem ewolucji moralnej KK ale pierwszymi
      symptomami strachu czy nawet paniki. Czyzby zaczeli sobie oni zdawac sprawe z
      tego, ze na dluzsza mete przegraja walke intelektualno-moralna z realiami
      Swiata 21-go wieku?
      Jak dlugo jeszcze bedziemy tolerowac w Polsce tych nadetych “naboznoscia”
      bufonow i sybarytow, ktorzy nie ziszczalnymi, pustymi obietnicami jak pasozyty
      wykorzystuja ludzka biede, bezradnosc, latwowiernosc, zacofanie i przede
      wszystkim brak wyksztalcenia? Kiedy skonczy sie to zastraszanie, oglupianie i
      TO POZBAWIONE WSZELKICH SKRUPULOW WYZYSKIWANIE prostych, dobrych ale naiwnych
      ludzi, ktorzy ciezka praca oszczedzaja kazdy grosz? Kiedy przestaniemy
      stawiac ponad prawem ta nadal doskonale zakonspirowana w naszym kraju
      instytucje? Czyzby KK w Polsce byl niczym innym jeno panstwem w panstwie?
      Arogancja, pozerskie uduchowienie, to slepe przekonanie o swojej moralnej i
      intelektrualnej wyzszosci wynikajacej z domniemanej wszechwiedzy, nieomylnosci
      i mesjanizmiu, manifestowanie falszywej skromnosci, pokory, ubostwa polaczone
      z demonstracyjna pogarda dla prawa i absolutnym poczuciem bezkarnosci budza we
      mnie uczucia najwiekszego obrzydzenia. Przeklinamy KK ale sila inercji,
      bezwolnie jak zaprogramowane automaty datkami i darowiznami sztucznie
      utrzymujemy przy zyciu ta perfidna instytucje, ktora jak kazda totalitarna
      utopia karmi nas klamliwymi obietnicami i zludzeniami. Czy bezwstydne
      wyludzanie pieniedzy od zagubionych i zwykle starszych ludzi za bilety wstepu
      do nieba ma cokolwiek wspolnego z moralnoscia?
      img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/f8/f5/4bf28d6d530f5_o.jpg
      Panowie w sukienkach, w imie czego mamy calowac te wasze brudne i pazerne
      lapy, ktore nigdy nie paraly sie prawdziwa, uczciwa praca?
      Nie przekupicie nas waszymi wafelkami. Albo zaakceptujecie 21-wieczne UCZCIWE
      reguly gry - albo przestaniemy sie z wami bawic...

• wrzalik Daj se spokój 22.06.10, 14:20
        Jestem katolikiem i zawsze będę bronił kościoła jako instytucji.
        Znam wielu dobrych, pobożnych i oddanych ludziom księży, liderów społeczności
        lokalnych, pomagających biednym i opuszczonym.
        Teksty takie jak twoje świadczą o kompletnej ignorancji, zaślepieniu nienawiścią
        lub, co najbardziej prawdopodobne, głupocie.
        • antenka_beretowa Re: Daj se spokój 22.06.10, 14:34
          > Jestem katolikiem i zawsze będę bronił kościoła jako instytucji.
          > Znam wielu dobrych, pobożnych i oddanych ludziom księży, liderów społeczności
          > lokalnych, pomagających biednym i opuszczonym.
          • wrzalik Re: Daj se spokój 22.06.10, 14:37
            No i? To chyba dobrze? W czym problem?
            • antenka_beretowa Re: Daj se spokój 22.06.10, 15:00
              wrzalik napisał:

> No i? To chyba dobrze? W czym problem?
              • wrzalik Re: Daj se spokój 22.06.10, 15:17
                Nie rozumiem twojego problemu, skoro ktoś jest dobry, to co cię obchodzi w co
                wierzy?
                Odpowiadasz naiwnymi hasłami w stylu "Ideologie potrzebne są złym ludziom".
                Antyklerykalizm też jest ideologią.
                • antenka_beretowa Re: Daj se spokój 22.06.10, 16:31
                  wrzalik napisał:

> Nie rozumiem twojego problemu, skoro ktoś jest dobry, to co cię obchodzi w co
                  > wierzy?
                  > Odpowiadasz naiwnymi hasłami w stylu "Ideologie potrzebne są złym ludziom".
                  > Antyklerykalizm też jest ideologią.
                  • maura4 Re: Daj se spokój 22.06.10, 17:44
                    Jedyne co rozsądnego napisał wrzalik to, to że nic nie rozumie.
                    • wrzalik Re: Daj se spokój 22.06.10, 19:35
                      Ja się czasem zastanawiam, po co ja z wami dyskutuję, skoro jedyne wasze
                      argumenty to inwektywy. I na prawdę mnie to nie obraża, raczej wystawia
                      świadectwo waszej kompletnej ignorancji i co gorsza głupocie.
                      • maura4 Re: Daj se spokój 22.06.10, 20:39
                        Ej sam piszesz, że nie rozumiesz tego co mówią twoi adwersarze. To
                        nie jest żadna inwektywa. Nie rozumiesz jak działaja firmy,
                        instytucje, korporacje. W dodatku wydaje ci się, że instytucja
                        kościelna jest lepsza od innych, dziłających w innych obszarach, bo
                        sam stwierdzasz, że zawsze będziesz jej bronił.
                    • wrzalik Re: Daj se spokój 22.06.10, 19:41
                      Aha i zanim ktoś znów nazwie mnie katolickim oszołomem, to polecam moją
                      merytoryczną dyskusję z quant34:
                      forum.gazeta.pl/forum/w,904,113238695,113247372,Re_Daj_se_spokoj.html
                      • ubiquitousghost88 Wrzalik jest niezniszczalny, jakżyjącyztakichKRK. 23.06.10, 12:34
                        wrzalik napisał:

> Aha i zanim ktoś znów nazwie mnie katolickim oszołomem, to polecam moją
                        > merytoryczną dyskusję z quant34:
                        > forum.gazeta.pl/forum/w,904,113238695,113247372,Re_Daj_se_spokoj.html
          • amonavis Tak, to prawda, ja dzieki ich madrej polityce 22.06.10, 14:52
            dostalem kiedys mieszkanie (w latach 70-tych) jako tz. mlody naukowiec.
            Inaczej musialbym czekac na mieszkanie lat 12. Wiem co napisza inni, ze
            ktos nie dostal. To prawda, wszyscy nie mogli dostac, a ja jestem zdania,
            ze decyzja Gierka o daniu pierszenstwa tej kategorii mlodych ludzi, byla
            sluszna.
            Ja znam ksiedza, ktory moja zona kiedy miala 12 lat pytal, czy juz
            ma "tam wlosy". Szkoda, ze bedac zbyt mlody nie pomyslalem o obiciu mu
            mordy.
          • coelka Re: Daj se spokój 22.06.10, 15:30
            antenka_beretowa napisał:

> > Jestem katolikiem i zawsze będę bronił kościoła jako instytucji.
            > > Znam wielu dobrych, pobożnych i oddanych ludziom księży, liderów społeczn
            > ości
            > > lokalnych, pomagających biednym i opuszczonym.
            > ________________________________________________________________
            > Znałem wielu dobrych, szlachetnych i oddanych ludziom komunistów, liderów społe
            > czności
            > lokalnych, pomagających biednym i opuszczonym.
            Tak a nie widzisz,ze kosciół jako instytucja działa źle wyciaga, kase z naszego
            kraju , nie płaci podatków , tuszuje afery, pcha sie do polityki ma z tego
            korzyści . I sam tego nie zmieni bo mu tak wygodnie, musi to zrobis jakis
            polityk w końcu, A pojedyńcze jednostki które sa ok, nie maja wpływu na
            działanie kolektywy zwanego KK . Oczywiscie tego nie widzisz ,. ze powinni byc
            na pensjach a branie kasy do reki źle wpływa na społeczeństwo, dzaje społeczne
            przyzwolenie na branie łapówe, bo o działa troche jak łapówka . W Niemczech mają
            pensje , kazdy kto chce płaci podatek na nich , kto nue chce ten nie płaci i
            maja zabronione brania pieniedzy do reki za chrzty czy pogrzeby. W Polsce tacy
            ludzie jak ja z chcecia by nie płacili na kosciól ale płacimy i nikt mnie o
            zdanie nie pyta, bo konkordat , bo cos tam jeszcze, tak samo z krzyzami nie
            potrzebuje ich i ich nie chce w szkołach czy urzedach. Nie chce zeby moje
            dziecko patrzyło na krzyz w szkole a ono musi , bo je zmuszaja bo powiesili to
            dziadostwo w kazdej klasie.
            • antenka_beretowa Re: Daj se spokój 22.06.10, 16:37
              coelka napisała:

> antenka_beretowa napisał:
              >
              > > > Jestem katolikiem i zawsze będę bronił kościoła jako instytucji.
              > > > Znam wielu dobrych, pobożnych i oddanych ludziom księży, liderów sp
              > ołeczn
              > > ości
              > > > lokalnych, pomagających biednym i opuszczonym.
              > > ________________________________________________________________
              > > Znałem wielu dobrych, szlachetnych i oddanych ludziom komunistów, liderów
              > społe
              • coelka Re: Daj se spokój 22.06.10, 17:01
                antenka_beretowa napisał:

>
                > > > > Jestem katolikiem i zawsze będę bronił kościoła jako instytuc
                > ji.
                > > > > Znam wielu dobrych, pobożnych i oddanych ludziom księży, lide
                > rów sp
                > > ołeczn
                > > > ości
                > > > > lokalnych, pomagających biednym i opuszczonym.
                > > > ________________________________________________________________
                > > > Znałem wielu dobrych, szlachetnych i oddanych ludziom komunistów, l
                > iderów
                > > społe
                > ____________________________________________
                > Coelka, to nie do mnie...nie kojarz mnie z katolikiem , bo sromota i obciach ok
                > rutny to dla mnie, zaprawdę, powiadam ,że tak powiem .... :-D
                > > > czności
                witam Antenke beretowa, z rozpedu odpisałam tobie, mysląc oczywiscie jek
                najmilej o tym oszołomie, który te bzdury powypisywał. A swoja drogą to
                uwielbiam dziadków w berecie z antenką, to na pewno tajne nadaniki, chodza tacy
                po ulicach przysłuchują sie rozmowom ludzi a wszystki to nagrywają tajne słuzby
                KK jak swego czasu inne tajne sluzby nagrywały w Alternatywy4. Taka antenka
                beretowa to musi miec ciekawe zycie, tyle informacji i taki duzy spisek, jak oni
                mogą to i my możemy mieć swoje teorie spiskowe hehe:):):)
        • amonavis Tow-Rydzyk, nie dawaj sobie spokoju! 22.06.10, 14:48
          Twoje teksty swiadcza o wielkiej madrosci. Tekst tego zaslepienca
          swiadczy o zaslepieniu i glupocie.
          • wrzalik Re: Tow-Rydzyk, nie dawaj sobie spokoju! 22.06.10, 14:56
            Mnie nazywasz zaślepieńcem? Ja nie wygłaszam generalizujących i nienawistnych
            opinii pod każdym artykułem na temat kościoła katolickiego. Chyba pomyliłeś mnie
            z kimś innym.
        • quant34 Re: Daj se spokój 22.06.10, 15:22
          wrzalik napisał:

Wystarczyłoby abyś napisał, że jesteś katolikiem i pozostała część zdania była
          już zbędna. Na tym właśnie polega problem w polskimi katolikami, że nie
          odróżniają sfery religii od sfery, w której działa kościół jako instytucja. Jako
          prawdziwy katolik, to znaczy taki, który wyznaje i stosuje wartości zawarte w
          naukach Jezusa, nie powinieneś stosować automatyzmu w ocenach moralnych. W
          świetle tych wartości, działanie podle, nikczemne i niegodziwe powinno spotkać
          się ze sprzeciwem bez względu na to, kto takie działanie podejmuje. Jeżeli
          kościół jako instytucja podejmuje takie działania, to wartości religii
          chrześcijańskiej wręcz nakazują się temu sprzeciwić. Polski katolik jednak
          rzadko to robi i broni kościoła bez względu na kwalifikację moralną jego
          działań. Jestem absolutnie pewien, że gdyby nowotestamentowy Jezus mógłby
          dzisiaj zabrać głos w tej sprawie, to nie zostawiłby na kościele katolickim
          suchej nitki.

> Znam wielu dobrych, pobożnych i oddanych ludziom księży, liderów społeczności
          lokalnych, pomagających biednym i opuszczonym.

Kolejny błąd w rozumowaniu. Istnienie porządnych ludzi w szeregach jakiejś
          instytucji nie upoważnia do gloryfikacji samej instytucji. To co robisz, to
          rozciąganie oceny dotyczącej osoby, na instytucję, w której ta osoba jest
          zrzeszona, a to nie jest to samo. W szeregach NSDAP było także wielu porządnych
          ludzi, którzy nie popełnili żadnej zbrodni, a nawet poświecili życie w walce ze
          zbrodnią. Jednak to nikogo nie upoważnia do określenia całej NSDAP jako partii
          dobra i miłości, prawda?

> Teksty takie jak twoje świadczą o kompletnej ignorancji, zaślepieniu
          nienawiścią lub, co najbardziej prawdopodobne, głupocie.

No to zastanów się o czym świadczy postawa polegająca na ignorowaniu patologii
          na łonie kościoła i bronieniu go bez względu na fakty. Jeżeli nagłaśnianie
          draństwa jest przejawem głupoty, to czym jest jego ignorowanie? Aktem mądrości?
          • wrzalik Re: Daj se spokój 22.06.10, 15:37
            Chyba się nie zrozumieliśmy.
            Nigdzie nie napisałem, że bronię tego biskupa, czy z góry odrzucam stawiane mu
            zarzuty zakładając, że kapłani są bez winy.
            Mój komentarz odnosił się do z gruntu antyklerykalnego komentarza powyżej.

Tak jak oburza mnie sprawa biskupa Peatza i próby jego rehabilitacji, oburza
            mnie tolerowanie pedofilii w kościele (a wręcz budzi we mnie wściekłość), tak
            samo nie godzę się na podły i nienawistny antyklerykalizm.

Śmiem twierdzić, że porównanie kościoła do NSDAP jest wyjątkową podłością i
            wynikać może albo z kompletnej głupoty lub zaślepionej nienawiści. NSDAP było
            zbrodnicze i większość jej członków była zła, na sztandarach niosła nienawiść i
            śmierć. Kościół (mimo wielu błędów jego członków) głosi miłość i tolerancję, a
            przynajmniej mnie tego nauczył.
            • quant34 Re: Daj se spokój 22.06.10, 17:34
              wrzalik napisał:

> Chyba się nie zrozumieliśmy.

Najwyraźniej. Pozwól, że Cie zacytuję: "Jestem katolikiem i zawsze będę
              bronił kościoła jako instytucji.
              " Z powyższego zdania w żaden sposób nie da
              się wyprowadzić Twojego oburzenia na pedofilię czy rehabilitację Petza, ani w
              ogóle oburzenia na cokolwiek dotyczącego kościoła. Wynika natomiast, że bronisz
              bez wnikania kto i co zrobił ("zawsze"). To, co piszesz teraz, to zupełnie
              odmienne podejście. Teraz się okazuje, że jednak dostrzegasz podłość w
              niektórych działaniach kościoła i jego dygnitarzy, jednak to się ma nijak do
              Twoich wcześniejszych deklaracji obrony kościoła. Ale mniejsza o to, rozumiem że
              jednak widzisz także tę zła stronę, a to już coś.

> Śmiem twierdzić, że porównanie kościoła do NSDAP jest wyjątkową podłością

A którym miejscu porównałem kościół z NSDAP? Przykładu z NSDAP użyłem jako
              dowód, iż nie można rozciągać ocen moralnych dotyczących osób, na ocenę
              instytucji. To absolutnie nie oznacza porównywania samej NSDAP do kościoła.

> i wynikać może albo z kompletnej głupoty lub zaślepionej nienawiści.

Zauważyłem, że masz skłonność do zarzucania komu popadnie nienawiści i głupoty.
              To jakieś słowa-klucze? Coś mi się wydaje, że doświadczasz syndromu "oblężonego
              kościoła". Ktokolwiek wypowie się krytycznie na temat kościoła, automatycznie
              zakładasz, że kieruje się nienawiścią. Jednak świat nie jest czarno-biały.
              Istnieją ludzie atakujący kościół (oraz inne instytucje) w sposób bezmyślny i
              rzeczywiście kierując się nienawiścią. Istnieje jednak także krytyka całkowicie
              uzasadniona i powodowana moralnym sprzeciwem na niegodziwość na łonie kościoła.
              Istnieje wreszcie krytyka podyktowana dobrem kościoła - krytyka ze strony tych,
              którzy chcieliby kościół oczyścić z mętów. Odnoszę wrażenie, że jesteś skłonny
              wszystkich wrzucać do jednego worka, chociaż przyznaję, że może to być wrażenie
              błędne.
              • wrzalik Re: Daj se spokój 22.06.10, 19:17
                > A którym miejscu porównałem kościół z NSDAP? Przykładu z NSDAP użyłem jako
                > dowód, iż nie można rozciągać ocen moralnych dotyczących osób, na ocenę
                > instytucji. To absolutnie nie oznacza porównywania samej NSDAP do kościoła.
                >

Bezpośrednio nie porównałeś, ale zakładasz, że w kościele, tak jak w NSDAP jest
                garstka ludzi dobrych. Ja uważam, że jest przeciwnie, znaczna większość jest
                dobra. Czarne owce są w mniejszości, ale o nich jest najgłośniej. W tym sensie
                nie można uznawać kościoła za zły, bo jak sam mówisz "nie można rozciągać ocen
                moralnych dotyczących osób, na ocenę instytucji", a tak większość osób na tym
                forum robi.

> Istnieje wreszcie krytyka podyktowana dobrem kościoła - krytyka ze strony tych,
                > którzy chcieliby kościół oczyścić z mętów. Odnoszę wrażenie, że jesteś skłonny
                > wszystkich wrzucać do jednego worka, chociaż przyznaję, że może to być wrażenie
                > błędne.
                >

Oczywiście, sam jestem takim krytykiem kościoła. RM jest dla mnie jądrem
                zaściankowości, nie zgadzam się z poglądami wielu hierarchów, uważam, że polski
                kościół przez to, że jest masowy, a wiara bezmyślna, to jest jałowy i jeszcze
                wiele innych spraw, które mnie drażnią.
                Inną sprawą jest to forum, gdzie 99% wypowiedzi, to poglądy z gruntu
                antyklerykalne i brak im jakiejkolwiek refleksji, dlatego często przywołuję
                głupotę i nienawiść. Rzeczowa krytyka nie jest obecna na tym forum, choć widzę,
                że Ty jesteś wyjątkiem.

• quant34 Re: Daj se spokój 22.06.10, 20:37
                  wrzalik napisał:

> Bezpośrednio nie porównałeś, ale zakładasz, że w kościele, tak jak w NSDAP
                  jest garstka ludzi dobrych.

Nic podobnego. Z użytego przeze mnie argumentu wynika, że po jednostkach nie
                  można oceniać instytucji. Nie wiem ile razy jeszcze muszę to zaznaczyć, abyś
                  przestał doszukiwać się w mojej wypowiedzi treści, których w niej nie ma. Jeżeli
                  Cię interesują moje poglądy na naturę człowieka, to uważam, że nie istnieją
                  ludzie z gruntu dobrzy, ani źli. Dobro i zło to pojęcia abstrakcyjne, natomiast
                  ocena moralna człowieka jest wypadkową jego czynów, które na gruncie tego czy
                  innego systemu wartości można określić jako dobre, albo złe. W zależności do
                  tego jakie są proporcje tych czynów w konkretnym przypadku, możemy mówić o
                  dobrych i złych ludziach. Nie podejmuję się natomiast oceny których ludzi jest
                  więcej w danej instytucji czy w ogóle. Chcę wierzyć, że tych dobrych jest w
                  ogóle wszędzie więcej, nie tylko w kościele. To nie jest jednak łatwe do
                  ustalenia, dlatego ocena jak to jest, z reguły jest domeną raczej filozofii niż
                  statystyki.

> Oczywiście, sam jestem takim krytykiem kościoła. RM jest dla mnie jądrem
                  > zaściankowości, nie zgadzam się z poglądami wielu hierarchów, uważam, że
                  polski kościół przez to, że jest masowy, a wiara bezmyślna, to jest jałowy i
                  jeszcze wiele innych spraw, które mnie drażnią.

No to się z Tobą zgadzam, chociaż Twoje początkowe wypowiedzi nie wskazywały na
                  to, iż masz tak obiektywne podejście. Co do RM, to użyłeś eufemizmu. Ja bym
                  powiedział, że jest to nie tylko jądro zaściankowości, ale i ostoja
                  nietolerancji i kołtuństwa, żeby nie powiedzieć nienawiści (przynajmniej czasami
                  i w odniesieniu do niektórych tematów).

> Inną sprawą jest to forum, gdzie 99% wypowiedzi, to poglądy z gruntu
                  > antyklerykalne i brak im jakiejkolwiek refleksji, dlatego często przywołuję
                  głupotę i nienawiść. Rzeczowa krytyka nie jest obecna na tym forum, choć widzę,
                  że Ty jesteś wyjątkiem.

Przesadzasz. Z pewnością antyklerykalne nie jest aż 99% wypowiedzi, jednak jest
                  tu takich sporo - to przyznać trzeba. Prawdą jest także, że bardzo często są to
                  oceny bezmyślne i uproszczone do granic możliwości, jednak takie uproszczenia i
                  bezmyślność cechuje znaczną cześć wypowiedzi na dowolny temat i nie tylko na tym
                  forum. To jest dla mnie fenomen, którego chyba nigdy nie przestanę zgłębiać.
                  Ludzie, którzy w rozmowie w realu nigdy nie posunęliby się do formułowania
                  jakichś fanatycznych czy przepełnionych jadem wypowiedzi, na forum robią to ze
                  zdumiewającą łatwością. Podejrzewam, że wynika to z anonimowości, która pozwala
                  pluć bez ponoszenia odpowiedzialności za swoje słowa. Zauważ jednak, że ten
                  mechanizm nie dotyczy tylko antyklerykałów. Na forach spotyka się także
                  plujących jadem fanatyków religijnych, którzy akurat na forum GW są w
                  mniejszości, ale na innych jest ich znacznie więcej. Pozostaje mieć nadzieję, że
                  to forumowe popuszczanie hamulców jest zjawiskiem przejściowym -
                  charakterystycznym dla "okresu wczesnego internetu" jak nazywają to niektórzy
                  socjolodzy. Zanim jednak nadejdą czasy, w których ludzie będą już tylko
                  wspominać obrzucanie się błotem na forach, pozostaje próbować pokazywać innym,
                  że można inaczej.
                  • maaac Re: Daj se spokój 22.06.10, 21:25
                    Gratuluje zarówno formy jak i treści wypowiedzi. :)
                    Rzadko się takie czyta.
                  • zdzisiek66 Re: Daj se spokój 23.06.10, 11:05
                    Z użytego przeze mnie argumentu wynika, że po jednostkach nie
                    > można oceniać instytucji.

Dokładnie. Nie trzeba się nawet powoływać na NSDAP, można dać przykład armii
                    amerykańskiej. Składa się przecież ona nie z psychopatów, tylko ze zwykłych
                    młodych chłopaków, wyrwanych ze swoich wsi w Wisconsin i Alabamie. Słuchają mamy
                    i taty, pozdrawiają sąsiadów, lubią koty, modlą się co niedziela, nie piją wódy
                    (nie wolno im, bo są za młodzi). Jadą do dzikiego kraju walczyć z terrorystami o
                    pokój i wyzwalać miejscowych od wstrętnego reżimu. Naprawdę nie są źli,
                    przynajmniej na początku tury. Ale ręka im nie drgnie, gdy dostaną rozkaz
                    rozpieprzyć jakąś wioskę.
            • japolak zgniłe jabłka 23.06.10, 07:32
              To nie jest problem pojedynczego kardynała, biskupa, proboszcza czy
              wikarego.
              Nawet kościelni "dobrzy ludzie" są zadowoleni z przywilejów. Że
              Kościół "odzyskuje" majątki zabrane jeszcze w XVIII i XIX wieku
              przez cara moskiewskiego czy cesarza wiedeńskiego - sam je sobie
              wyceniając. W dodatku całkiem sporo przypadków gdy "zwrócony"
              majątek po takich zaniżonych cenach odkupują już prywatnie ksieża,
              osoby podstawione a nawet zwiazane z gangami.
              Tak samo cieszą się, że poza innymi dochodami, w tym nie
              podlegajacymi ewidencji i opodatkowaniu, jest na państwowwych
              etatach armia ponad 30 tysięcy katechetów. Gdzie nie kuratorium
              oświaty czy dyrektor szkoły decyduje kto ma być zatrudniony i czego
              uczy. Zapewne co najmniej drugie tyle jest kapelanów na państwowych
              etatach w innych instytucjach.
              Przy przypadkach przestępstw ksieży jest formalna i nieformalna
              presja Kościoła, by nie ponosili takiej odpowiedzialności
              jak "cywile". Dotyczy to wypadków samochodowych po pijanemu,
              pedofilii a nawet zwykłej kradzieży. Spowiednik biskupa Orszulika
              parę lat temu zbiegł ze sporą kasą, narobił diecezji długów grając w
              kasynach i na giełdzie. Biskup dość porządny chyba facet nie
              zgłaszał tego do prokuratury lecz co najmniej tolerował ukrycie
              sprawcy przez Kościół gdzieś za granicą.
              Sprawa abepe Paetza tak naprawdę nie dotyczy jego homoseksualizmu,
              lecz nadużywania stanowiska wobec kleryków, ale i jego presji na
              świadków, by nie zeznawali (jego obrońcy mówią, że skoro w sądzie
              nic nie udowodniono to nie winny, "zapominając" że to Kościół jako
              instytucja albo jego prominentni funkcjonariusze zrobili co się da,
              by biskup nie był sądzony). Większą karę poniósł ksiądz, który
              protestował przeciw seksualnym nadużyciom, zgodnie z zasadami KK
              skargi i informacje wysyłając "kanałami kościelnymi", co wracało do
              rozpatrzenia przez oskarżonego. Wreszcie ksiądz szykanowany
              najpierw "zrzucił sukienkę", potem oficjalnie wystąpił z Kościoła w
              proteście wobec tuszowania nadużyć przez jego zwierzchników.
              Nauczyciel czy trener, przełożony w cywilnej firmie za takie
              nadużycia dostają wyroki więzienia, zakazy pracy w zawodzie etc.
              Za gwałt czy molestowanie nieletnich cywil dostaje karę, ksiądz
              przeniesienie do innej parafii, gdzie ukrywa się jego skłonności i
              pozwala na pracę z dziećmi. To nie dzieje "się" z niczego, lecz z
              instytucjonalnej przez Kościół obrony sprawców.
              Dość dużo jest w Polsce i na świecie przypadków, gdy ofiary i
              świadków zmuszano do składania przysiąg że nie ujawnią przestępstw,
              bo "Bóg by się gniewał a Matka Boska płakała".
              Przy okazji - ktoś tu napisał, że nawet w NSDAP bywali dobrzy
              ludzie. To nie porównywanie Kosciola do tej organizacji, lecz
              pokazanie iż nawet w tak zbrodniczej instytucji też mogli sie
              znaleźć dobrzy ludzie, co nie usprawiedliwia systemu.
              Jstem zwolennikiem indywidualnego podatku koscielnego - niech każdy
              wybiera, na jaki kościół lub inną organizację pożytku publicznego
              oddaje 1 % dochodów. KK nie powinien się tego bać, skoro twierdzi,
              iż niemal wszyscy Polacy są katolikami. Jestem zwolennikiem rad
              parafialnych, mających takie uprawnienia jak w innych krajach i
              Kosciolach, do decydowania o życiu parafii, o jej przychodach i
              wydatkach etc. Byłoby wtedy też mniej gorszących sytuacji, gdy
              parafianie muszą nawet siłę stosować, by nie wpuścić albo nie
              wypuścić do kościoła i na plebanię kapłana.
              Jestem zwolennikiem lekcji religii poza szkołą, dowolnego legalnego
              obrządku.
              Jestem zwolennikiem zniesienia celibatu. Dziś on kusi osoby mające
              kłopoty ze swą seksualnością i niedojrzałe. Potem niewinne osoby
              skutki tego ponoszą.
              Co by np. św. Franciszek, zwany biedaczkiem lub prostaczkiem bożym
              (także dlatego, że rozdał biednym cały majątek swojej rodziny)
              powiedział dziś, dowiadując się o bogactwie franciszkanów i innych
              zakonów. O okradaniu państwa z należnych ceł i podatków przez
              uznawanie importowanych samochodów, nadajników radiowych, różnych
              towarów luksusowych - za "przedmioty kultu" ?
              Czy gorsza jest rodzina korzystająca z pomocy in vitro (nie zaś
              sąsiada czy wikarego) od księdza molestującego nieletnich,
              rozbijającego małżeństwa, nie płacącego alimentów na swoje dzieci?
              Czy grzechem jest prezerwatywa a powodem do chwały jest
              rozgrzeszanie żołnierzy nie z własnej woli posłanych na wojnę, w
              której zabijają nie tylko przeciwników, ale i ludność cywilną?
              Nasi sojusznicy z USA rozpieprzyli kiedyś całą wioskę i uczestników
              wesela, bo nie wiedzieli że jest tam zwyczaj przy takich
              uroczystosciach strzelania na wiwat. Ile za to zdrowiasiek wystarczy
              by "w imię Boga" rozgrzeszyć.
              Ja rozumiem, iż ludzie wierzący w Boga Jedynego uważają iż ich
              religia to sama miłość. W tych dniach na niezłym programie
              religia.tv oglądałem materiał o Jerozolimie, świętym mieście. Gdzie
              kto bardziej wierzący, bardziej innych nienawidzi. Muzułmanie
              wierzą, iż z miejsca gdzie od setek lat jest ich meczet Na Skale,
              Mahomet poleciał do nieba by spotkać sie między innymi z Mojżeszem i
              Jezusem. Codziennie przychodzi na wzgórze rabin modlący się o
              zburzenie meczetu i zbudowanie tam synagogi.
              W Bazylijce Grobu Pańskiego 8 odłamów chrześcijaństwa w centymetrach
              wymierzyło, jaki kawałek podłogi i schodów do kogo należy. Dość
              dawno księża i zakonnicy nie bili sie o te symbole boskości, ale
              awantury są nawet o to, w jakiej kolejności dostojnicy Kościoła
              Miłości mają wchodzić i wychodzić z kaplicy mającej być pamiątką po
              Chrystusie.
              • nocozabrednie Re: zgniłe jabłka 23.06.10, 17:43
                Bardzo rozważnie poprowadzony tekst. jestem pełen szacunku dla tej
                wypowiedzi, ale to i tak nie zmienia faktu, że kościół jest
                instytucją żerującą na naiwnej naturze ludzkiej. Przeciż to co kk i
                inne wyznania robią to szerzenie i podtrzymywanie ciemnoty wśród
                osób, szukających porządku i bezpieczeństwa w życiu. To bezmyślne
                spychanie ich potrzeb do bytu pozagrobowego. Jak długo ludzie mają
                pozwalać sobie na takie fantasmagorie? Gdzie tu choć cień
                uczciwości? Co oni mogą wiedzieć o tym co jest po śmierci? Przez to
                ich religijne pasożytnictwo Człowiek nie może dojść do poeozumienia
                sam ze sobą. Pozdrawiam.
            • amonavis Tak, kosciol glosi jedno a robi drugie 24.06.10, 02:19
              Widzisz, byly czasy kiedy k palil na stosach. Kiedys palil teraz nie.
              Wiec k jest zmienny, raz przybiera taka raz inna postawe. Raz wie mniej
              raz wiecej. Cos ludzki ten kosciol. Wiec co w nim boskiego skoro jego
              maks ymy sa zmienne?
              Jest jednak inna kwestia. Jest to kwestia pozycji ( i to w nie w zyciu
              religijnym, ale we wszystkich tych strefach zycia spolecznego, gdzie go
              nie powinno byc), ktora sobie zdobyl przez cale wieki drenowania swoich
              wiernych. Dzieki temu drenowaniu ma teraz pozycje, ktora sluzy mu do
              dalszego jego umacniania finansowego, a z znowu odbija sie na jego
              mozliwosciach, ktore uprawioane sa w sposob bardzo malo katolicki. Sepe
              zarzadza 9 mld euro. Ile w ogole wynosi calkowity majatek kosciola. Na co
              mu to? Dlaczego nie rozda tego wszystkiego dla wszystkich swoich
              wiernych, aby poprawic ich los? Dlaczego zatrzymuje to tylko dla siebie?
              To jest jedno z wielu, wielu pytan, ktore mozna mu postawic.
              Czy nie mozliwe by bylo, aby milosci mozna sie nauczyc bez przeplacania
              tz.kaplanow? Czy to jest jedyna droga? Czy inni, nie katolicy, uwazasz
              nie znaja milosci, nikt ich tego nie moze nauczyc?
              Tak, sa inni, ktorzy i bez tej religii sa nauczeniu milosci i dlatego
              protestuja,kiedy widza jak k wykorzystuje swoje zdobyte w nieuczyciwy
              sposob majatki.
          • maura4 Re: Daj se spokój 22.06.10, 17:48
            Bo muszą wierzyć, że kościół jest święty. Jak który tak naprawdę
            uwierzy, to gadki z nim nie ma i będzie bronił tej zgniłej firmy,
            choćby swoją krwią.
          • amonavis Doskonala refleksa Quanta! widac i rozum i scisle 24.06.10, 02:09
            rozumowanie nieobce.
            Gratuluje! Dla kazdego troche myslacego czlowieka musi to byc bardzo,
            bardzo przekonywujace.
        • tow_rydzyk Pozdrowienia ze stolicy "Polish jokes" 22.06.10, 15:53
          Nie bede schodzil do Panskiego poziomu argumentacji. Panskie stwierdzenie:
          "zawsze będę bronił kościoła jako instytucji" mowi mi oi Panu
          wystarczajaco wiele .
          Zanim wdam sie z Panem w jakikolwiek konstruktywny dyskurs prosze porozmawiac z
          religijnymi entuzjastami z Bliskiego Wschodu, Okolic Kaszmiru, podzielonej przez
          bogow Bosni I Hercegowiny, Wschodniego Timoru, Iraku, Iranu , Afganistanu,
          Iralandii Polnocnej, podzielonego Cypru....i UZGODNIC ktory z tych waszych bogow
          jest PRAWDZIWY/WLASCIWY.
          Czy przypadkiem nie zauwazyl Pan, ze panstwa o najwyzszym poziomie szkolnictwa,
          dochodzie narodowym najlepsza opieka socjalna i zdrowotna w Europie, najwieksza
          pomoca humanitarna dla uchodzcow (i to z krajow objetych konfliktami na tle
          religijnych) sa najbardziej zsekularyzowne na swiecie panstwa
          SKANDYNAWSKIE.Rzady tamtych krajow staraja sie stworzyc najlepsze z mozliwych
          warunki
          do zycia TUTAJ I TERAZ .

Oczywiscie nikt nie zabrania Panu czcic okreslonego geopolitycznego boga..i
          skladac pieniadze na bilet do nieba...W tym samym czasie gdy sie Pan modli ja
          pomysle za nas obu.

Z feudalnym uklonem:
          img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/f8/f5/4bf28d6d530f5_o.jpg

pozdrawiam z Nowego Jorku
          tow_rydzyk
          • wrzalik Re: Pozdrowienia ze stolicy "Polish jokes" 22.06.10, 16:03
            Najśmieszniejsze jest to że mieszkasz w najbogatszym państwie świata, które jest
            jednocześnie jednym z najbardziej religijnych. W tym kontekście twoje argumenty
            są wyjątkowo nietrafione.
            • tow_rydzyk Prosze sie smiac ...mnie sie zbiera na placz 22.06.10, 16:33
              Szanowny Panie,
              Obawiam sie ze odechcialoby sie Panu smiechu gdyby uslyszal Pan pare dowcipow o
              Polsce, Polakach i nawet "watykanskim Brezniewie" JPII (tak go okreslono w
              jednym z dowcipow).
              Wiadomosci z Polski zwlaszcza te religijne dostarczaja Amerykanom coraz wiecej
              materialu satyrycznego...Ostatnio rekordy popularnosci w tutejszych programach
              satyrycznych pobil plan niektorych entuzjastow religijnych w Polsce ogloszenia
              Jezusa Chrystusa z Nazaretu.... KROLEM POLSKI....
              Tym tragikomicznym akcentem koncze...
              • ubiquitousghost88 Są dwa typy wrzalików: źli i "dobrzy" (najgorsi) 22.06.10, 16:55
                tow_rydzyk napisała:

> Szanowny Panie,
                > Obawiam sie ze odechcialoby sie Panu smiechu gdyby uslyszal Pan pare dowcipow o
                > Polsce, Polakach i nawet "watykanskim Brezniewie" JPII (tak go okreslono w
                > jednym z dowcipow).
                > Wiadomosci z Polski zwlaszcza te religijne dostarczaja Amerykanom coraz wiecej
                > materialu satyrycznego...Ostatnio rekordy popularnosci w tutejszych programach
                > satyrycznych pobil plan niektorych entuzjastow religijnych w Polsce ogloszenia
                > Jezusa Chrystusa z Nazaretu.... KROLEM POLSKI....
                > Tym tragikomicznym akcentem koncze...
              • coelka Re: Prosze sie smiac ...mnie sie zbiera na placz 22.06.10, 17:07
                tow_rydzyk napisała:

> Szanowny Panie,
                > Obawiam sie ze odechcialoby sie Panu smiechu gdyby uslyszal Pan pare dowcipow o
                > Polsce, Polakach i nawet "watykanskim Brezniewie" JPII (tak go okreslono w
                > jednym z dowcipow).
                > Wiadomosci z Polski zwlaszcza te religijne dostarczaja Amerykanom coraz wiecej
                > materialu satyrycznego...Ostatnio rekordy popularnosci w tutejszych programach
                > satyrycznych pobil plan niektorych entuzjastow religijnych w Polsce ogloszenia
                > Jezusa Chrystusa z Nazaretu.... KROLEM POLSKI....
                > Tym tragikomicznym akcentem koncze...
                Wiesz gdybym była z urodzenia Francuzką, Australijką czy mieszkałabym w USA i
                usłyszała bym, że gdzieś tam w dalekim świecie jakiś debilny naród chce ogłosić
                swoim królem niejakiego pierwszego hipisa Jezusa z Nazaretu swoim królem to bym
                się tarzała ze śmiechu po podłodze.Sama sytuacja wyjęta z kontekstu jest jak
                prosto z kabaretu. Żyje natomiast w dziwnym kraju i jak słyszę takie debilstwa
                to nie wiem czy śmiać się czy płakać, niestety.
              • amonavis Prozny wysilek, pana Wrzalika nikt nie przekona! 22.06.10, 17:47
                Wierzacego bezkrytycznego katolika ("bede zawsze bronil"!) nikt nie
                przekona tak jak i fanatykow muzelmanskich.
                Panie Wrzalik, wybaczy Pan, ale nienawisc jest normalnym ludzikim
                uczuciem i w tym wypadku bardzo uzusadnionym. Przytaczanie uzasadnien
                mija sie z celem. Pan napewno znajdzie swoje kontrargumenty (ktore beda
                wazyc dla Pana) ale nie beda wazyc dla mnie i mnie podobnych. Tak, ma Pan
                racje, nienawidze kk z jego calym gigantycznym zaklamaniem, praktykami
                kryminalnymi i obluda.
                • ubiquitousghost88 Największe ich przestępstwo, że Bogiem manipulują! 22.06.10, 18:51
                  amonavis napisał:

> Wierzacego bezkrytycznego katolika ("bede zawsze bronil"!) nikt nie
                  > przekona tak jak i fanatykow muzelmanskich.
                  > Panie Wrzalik, wybaczy Pan, ale nienawisc jest normalnym ludzikim
                  > uczuciem i w tym wypadku bardzo uzusadnionym. Przytaczanie uzasadnien
                  > mija sie z celem. Pan napewno znajdzie swoje kontrargumenty (ktore beda
                  > wazyc dla Pana) ale nie beda wazyc dla mnie i mnie podobnych. Tak, ma Pan
                  > racje, nienawidze kk z jego calym gigantycznym zaklamaniem, praktykami
                  > kryminalnymi i obluda.
            • bastiasz Re: Pozdrowienia ze stolicy "Polish jokes" 22.06.10, 23:20
              USA jest już ekonomicznie pod wodą. Chiny zjedzą USA bez wstępnego
              patroszenia. Kretyni z USA wpuścili Chiny do WTO bez gwarancji
              limitów ubezpieczeń społecznych. OBAMA-ABORCJONISTA
          • bastiasz Re: Pozdrowienia ze stolicy "Polish jokes" 22.06.10, 23:17
            Jesteś ekonomicznym idiotą. Wkrótce JAPONIA podzieli los Grecji to
            co wtedy powiesz frajerze?? Znasz się na ekonomii? To dawaj konkrety
            a marnuj mojego czasu.
        • antenka_beretowa Re: Daj se spokój 22.06.10, 16:47
          wrzalik napisał:

______________________________________________________________________
          Niech sobie będzie kościół , nie przeszkadzałby mi , ale niech się od...li od państwa, wymuszania poprzez to państwo i prawo własnego modelu obyczajowego i moralnego na niekatolikach.Niech przestanie funkcjonować ponad systemem podatkowym i zmuszać do oglądania krzyży w każdej toalecie miejskiej i - niedługo - nawet kabinie.
        • rockawy Re: Daj se spokój 23.06.10, 03:59
          hallo! jak ma sobie dac spokoj? Bardzo dobrze ,ze nie daje . KK to
          loajno,szalet ,dno kompletne .To ludzie bez honoru i
          wstydu.Ich "kultura ",obluda budzi zazenowanie.Dawno albo powinni
          zmienic swoj sposob pozyskiwania wiernych albo zmienic sie.Zadne
          kombinacje im nie pomod=ga . Odkrywanie ich grzechow dopiero sie
          zaczelo a bedziemy swiadkami ich zdeprawowaniu, chamstwu,oszustwom i
          bezczelnosci.Ci belzeby ludzkosci powinni raz na zawsze zniknac .Nie
          dla KK.Zawsze powtarzam :mozna byc przyzwoitym politgylie, nie
          biora\c

• amonavis Patrzac na te wstretna gebe sepe trzymalbym sie 22.06.10, 13:09
      za portfel gdybym kiedykolwiek znalazl sie w jego poblizu!
      Nic mu nie grozi. Majac 9 mld euro moze kupic caly wymiar
      sprawiedliwosci, wszystkich! Jak ludzkosc mogla dopuscic do takiego
      wzbogacenia sie tej czarnej szaranczy? Ile oni w ogole maja tej mamony?
      Czy jest na nich rada? Juz nie ma niestety! Maja konszachty z rzadami,
      mafiami, lozami masonskimi i ze wszystkimi innymi organizacjami. Tak,
      tylko Stalin i Hitler mogli cos z nimi zrobic, ale niestety zabraklo im
      czasu.
      • quant34 Re: Patrzac na te wstretna gebe sepe trzymalbym s 22.06.10, 15:28
        amonavis napisał:

> Tak, tylko Stalin i Hitler mogli cos z nimi zrobic, ale niestety zabraklo im
        > czasu.

Tak się składa, że akurat Hitler był z kościołem w całkiem dobrych stosunkach,
        więc nie miał powodu czegokolwiek robić. Przypominam Ci, że Hitlera nie tylko
        poparł niemiecki kler, ale i dogadał się z nim ówczesny papież.
        • amonavis Niestety, co do hitlera i jego stanowiska wzgledem 22.06.10, 17:37
          kosciola to calkiem nie masz racji. Nie jest to naganne, ale jesli chcesz
          znac prawde, to zainteresuj sie polityka hitlera wzgledem kosciola.
          Odsunal on kosciol i partie chrzescianska od jakiekolwiek innego
          znaczenia niz scisle religijne. Wykorzystal on kk do swoich celow. Dzieki
          wspolpracy z p12 wyrugowal jedyna sile polityczne (niemiecka partie
          chrzescianska), ktora moglaby mu sie przeciwstawic. Dzieki temu zostal
          kancelrzem. Dzieki wspolpracy z p12!!!!! ktorego wyprowadzil w pole.
          Poczytaj sobie historie i przekonasz sie ze mam racje.
          • ubiquitousghost88 Mussolini też się z nimi nie patyczkował... 22.06.10, 18:48
            amonavis napisał:

> kosciola to calkiem nie masz racji. Nie jest to naganne, ale jesli chcesz
            > znac prawde, to zainteresuj sie polityka hitlera wzgledem kosciola.
            > Odsunal on kosciol i partie chrzescianska od jakiekolwiek innego
            > znaczenia niz scisle religijne. Wykorzystal on kk do swoich celow. Dzieki
            > wspolpracy z p12 wyrugowal jedyna sile polityczne (niemiecka partie
            > chrzescianska), ktora moglaby mu sie przeciwstawic. Dzieki temu zostal
            > kancelrzem. Dzieki wspolpracy z p12!!!!! ktorego wyprowadzil w pole.
            > Poczytaj sobie historie i przekonasz sie ze mam racje.
            • maaac A ja przytoczę współczesny przykład. 23.06.10, 06:03
              Pamiętacie abp. Wielgusa? Z jakim środowiskiem był związany? I kto
              go "załatwił" dzięki dostępowi do UBeckich akt?
          • zdzisiek66 Re: Niestety, co do hitlera i jego stanowiska wzg 23.06.10, 11:13
            Ależ ma on rację. Hitler podporządkował sobie KK do swoich celów bez żadnych
            sprzeciwów Papieża i hierarchów, a nawet przy ich mniej lub bardziej
            entuzjastycznym poparciu.
            A co było zaraz po wojnie? Czy Pius XII, którego świętym chcą ogłosić,
            ekskomunikował Tiso i jego biskupów? Hierarchów chorwackich? Może chociaż
            franciszkanina, który jako komendant obozu w Jasenovcu osobiście mordował Serbów
            motyką? No nie, nie było czasu na rozpamiętywanie sporów i tworzenie podziałów.
            Trzeba się było skupić na pomocy potrzebującym i prześladowanym nazistom w
            ucieczce do Ameryki Południowej.
    • micjur Nowy kłopot Watykanu 22.06.10, 14:14
      Nie bardzo rozumiem oburzenie.KK to korporacja globalna z genialnym produktem
      "obietnicą życia wiecznego".Tak jak w każdej korporacji
      globalnej zdarzają się przekręty.To co wyróżnia tą korporację to dogmat o
      nieomylności CEO i możliwosc dowolnej interpretacji przez zarząd zaleceń rady
      nadzorczej.
    • amonavis bozuniu moj! co za geba, co za kroj usteczek 22.06.10, 14:47
      dzieci, trzymajcie sie z daleka a inni uwazajcie na wasza forse!
    • vito3 Nowy kłopot Watykanu 22.06.10, 14:52
      co ci wlosi chca od tego niewinnego czlowieka przeciez u nas to by
      mogl czapke nosic za goclowskim czy szkolic sie dopiero jak mozna
      wyceniac nieruchomosci ciekawe czy potrafilby zamienic wspomnienia
      po klasztorze na wschodzie na 300ha dzialki inwestycyjnej,to cienias
      na przeciwko polskich czarnych talentow
      • quant34 Re: Nowy kłopot Watykanu 22.06.10, 15:33
        vito3 napisał:

> co ci wlosi chca od tego niewinnego czlowieka przeciez u nas to by
        > mogl czapke nosic za goclowskim czy szkolic sie dopiero jak mozna
        > wyceniac nieruchomosci ciekawe czy potrafilby zamienic wspomnienia
        > po klasztorze na wschodzie na 300ha dzialki inwestycyjnej,to cienias
        > na przeciwko polskich czarnych talentow

Zacznijmy od tego, że gdyby działał w Polsce, nigdy byś o tym nie przeczytał w
        gazecie, bo nie byłoby żadnego śledztwa i żadnych dymisji w rządzie. Pamiętam
        losy pewnego prokuratora, który oskarżył grupę księży o przekręty ze
        sprowadzeniem samochodów bez cła w ramach Caritasu (pojazd "na cele
        duszpasterskie" nie podlegał cłu, a kilku księży przerzucało przez granicę po
        kilkadziesiąt aut miesięcznie). Po tej sprawie, żadnemu prokuratorowi nie
        chodziły już po głowie takie głupie pomysły.
        • tow_rydzyk Religijni entuzjasci wszystkich krajow laczcie sie 22.06.10, 16:00
          Ja na miejscu tego watykanskiego/wloskiego biskupa-oszusta poprosilbym o azyl
          religijny w Polsce albo Iranie.
    • drugikraand Re: Smierdziele z Watykanu!!! 22.06.10, 16:05
      Krk jest przegnily na wylot - czego by nie chwycic to smierdzi!!!
      To spadek po poprzednich "nieomylnych" w tym po JP2!!!
      Moze juz umilknie to santo subito?
      • amonavis Smierdziele z Watykanu!!!, to bardzo dobre okresle 22.06.10, 20:58
        nie. Jak widze tego glownego smierdziela, to mnie obrzydzenie zbiera.
        Ale Panowie ostroznie. To organizacja jest praktycznie wszechmocna. Ma
        koneksje ze wszystkimi, ktorzy dzialaja prawnie lub bezprawnie. Jak pisze
        Herling-Grudzinski w jednym ze swoich opowiadan, na spotkaniu lozy
        masonskiej byl obecny ksiadz (przewodniczyl!), byli czlonkowie lozy, byli
        i mafiossi. My dla nich nic nie liczymy. Majatki zbili na takich jak Pan
        Wrzalik z tego forum. Teraz maja setki miliardow. Za to moga sobie kupic
        wszystko. Ich wierni mysla, ze tu chodzi o jakas religie, a im chodzi o
        kroleskie zycie, tu i teraz.
    • axenrolle Szlachcic Jego Świątobliwości .... 22.06.10, 16:27
      no proszę kolejny kretyński tytuł jaki Kosciół nadaje niektórym
      maluczkim którym wydaje sie że są ważni dla Koscióła
    • nocozabrednie Nowy kłopot Watykanu 22.06.10, 17:02
      <<Działałem zgodnie z sumieniem! - broni się kard. Sepe przed
      oskarżeniami o szemrane konszachty z ludźmi władzy we Włoszech.>>
      ---------------------------------------------------------------------

Księża pedofile pewnie też używają tego argumentu. Sumienie, zasada
      grzechu i czystosci duchowej to podstawowe motory działania tych
      hipokrytów i przestępców. Dziwię się dlaczego jeszcze nie ma biura
      do badania przestępczości kościoła katolickiego. Taki instytut byłby
      niezbędny dla Polski i mógłby bez problemu działać przy policji. Nie
      należy zapominać, że to my-obywatele ponosimy odpowiedzialność za
      działanie tego jakże świętego burdelu.
      • ubiquitousghost88 Burdel to my a nie oni. Oni nas tylko odwiedzają. 22.06.10, 17:24
        ...dla zadawalania swoich potrzeb...

nocozabrednie napisał:

> <<Działałem zgodnie z sumieniem! - broni się kard. Sepe przed
        > oskarżeniami o szemrane konszachty z ludźmi władzy we Włoszech.>>
        > ---------------------------------------------------------------------
        >
        > Księża pedofile pewnie też używają tego argumentu. Sumienie, zasada
        > grzechu i czystosci duchowej to podstawowe motory działania tych
        > hipokrytów i przestępców. Dziwię się dlaczego jeszcze nie ma biura
        > do badania przestępczości kościoła katolickiego. Taki instytut byłby
        > niezbędny dla Polski i mógłby bez problemu działać przy policji. Nie
        > należy zapominać, że to my-obywatele ponosimy odpowiedzialność za
        > działanie tego jakże świętego burdelu.
        • nocozabrednie Re: Burdel to my a nie oni. Oni nas tylko odwiedz 22.06.10, 17:54
          Może ciebie odwiedzają, ale mnie nie. W sumie to nawet nie mają po
          co odwiedzać, na te szopki do kościoła nie chodzę i się im nie
          kłaniam. Zresztą jestem ateistą. Pozdrawiam.
          • ubiquitousghost88 Odwiedzają odwiedzają tylko ty tego nie widzisz... 22.06.10, 18:46
            nocozabrednie napisał:

> Może ciebie odwiedzają, ale mnie nie. W sumie to nawet nie mają po
            > co odwiedzać, na te szopki do kościoła nie chodzę i się im nie
            > kłaniam. Zresztą jestem ateistą. Pozdrawiam.
            • amonavis Ubiquito... niestety ma racje, tyle ze nie doslown 22.06.10, 21:04
              ie odwiedzaja. Oni wola odwiedzac twoja kieszen, i tak naprawde o to
              tylko im chodzi. To, ze jestes ateista (jak i ja), w polsce nie broni
              cie, ze odwiedzaja Twoja kieszen i czerpia w wielomiliardowy sposob z
              podatkow, ktore placisz. Kiedy ludzie sie w kraju wreszcie opamietaja i
              zrobia to samo z kk co tu w Quebec'u lat temu 40 obywatele tego kraju. Tu
              rowniez kk mial nieslychane wplywy. Ale zostal odsuniety od wszystkiego i
              kraj sie nie zawalil ni moralnie, ni duchowo, ni ekonomicznie.
              Zycze tego samego moim krajanom!
              • ubiquitousghost88 I tu jest pies pogrzebany. Bo ci, co nie zostali.. 23.06.10, 11:03
                ...przerżnięci przez ojczulka, myślą, że on ich nie orżnął "inaczej"...
                Takich ofiar jak wrzalik są miliony, a ofiar pedofilii nikły procent.

amonavis napisał:

> ie odwiedzaja. Oni wola odwiedzac twoja kieszen, i tak naprawde o to
                > tylko im chodzi. To, ze jestes ateista (jak i ja), w polsce nie broni
                > cie, ze odwiedzaja Twoja kieszen i czerpia w wielomiliardowy sposob z
                > podatkow, ktore placisz. Kiedy ludzie sie w kraju wreszcie opamietaja i
                > zrobia to samo z kk co tu w Quebec'u lat temu 40 obywatele tego kraju. Tu
                > rowniez kk mial nieslychane wplywy. Ale zostal odsuniety od wszystkiego i
                > kraj sie nie zawalil ni moralnie, ni duchowo, ni ekonomicznie.
                > Zycze tego samego moim krajanom!
          • wiecejrealizmu Re: Burdel to my a nie oni. Oni nas tylko odwiedz 23.06.10, 18:22
            Może ciebie odwiedzają, ale mnie nie...,,,,,,,,,,,naiwny, łożysz na kościół za
            swoich podatków
    • bastiasz idiotyzm. kard.sepe jest niewinny 22.06.10, 23:13
      To że w Watykanie działają różni ludzi i mają czasami bardzo
      merkantylne interesy nie oznacza, że Książę Kościoła jest temu
      winny. Co napisze Gazeta jak te informacje się nie potwierdzą? Czy
      kiedykolwiek Michnik przeprosił? Czy przeprosi teraz?
      • amonavis Nie, nie przeprosi i nie ma powodu do tego 23.06.10, 03:02
        Sam fakt posiadania, wladania majatkiem 9 mld euro jest przestepstwem i
        grzechem. Majatek posiadany nielegalnie i niejawnie przez kosciol jest,
        powinien byc w pojeciu kosciola grzechem. Tak jak powiedziala siostra
        Teresa z Kalkuty kiedy oprowadzano ja po skarbcach watykanskich "Czy ja
        jestem w jaskini Ali Baby", " po co kosciolowi to wszystko, powinien to
        rozdac biednym". Oprawadzajacy ja kardynal nie byl jednak tego zdania bo
        po co oni niby mieli tam byc, skoro rozdali by swoje nakradzione przez
        wieki od wiernych, od zydow, od innych, majatki.
        • ubiquitousghost88 Przy tym, co od wrzalików nabrali, Żydzi to pikuś! 23.06.10, 11:07
          amonavis napisał:

> Sam fakt posiadania, wladania majatkiem 9 mld euro jest przestepstwem i
          > grzechem. Majatek posiadany nielegalnie i niejawnie przez kosciol jest,
          > powinien byc w pojeciu kosciola grzechem. Tak jak powiedziala siostra
          > Teresa z Kalkuty kiedy oprowadzano ja po skarbcach watykanskich "Czy ja
          > jestem w jaskini Ali Baby", " po co kosciolowi to wszystko, powinien to
          > rozdac biednym". Oprawadzajacy ja kardynal nie byl jednak tego zdania bo
          > po co oni niby mieli tam byc, skoro rozdali by swoje nakradzione przez
          > wieki od wiernych, od zydow, od innych, majatki.
      • ubiquitousghost88 Niewinny? A z Rzymu polaciał za sam wygląd? 23.06.10, 11:05
        bastiasz napisał:

> To że w Watykanie działają różni ludzi i mają czasami bardzo
        > merkantylne interesy nie oznacza, że Książę Kościoła jest temu
        > winny. Co napisze Gazeta jak te informacje się nie potwierdzą? Czy
        > kiedykolwiek Michnik przeprosił? Czy przeprosi teraz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka