vibhisana 28.06.10, 14:35 Z bólem serca Komorowski - mniejsze zło! Ewentualnie skreślić obu, nie przykładać ręki do betonowania POPiSowego dipolu! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miro-24 Wybór lewicy 28.06.10, 14:39 Dla socjal-liberała jest istotny wybór: katolik Bronisław Komorowski - "Tygodnik Powszechny", katolik Jarosław Kaczyński - "Nasz Dziennik","Gość Niedzielny" Jarosław Kaczyński i Marek Jurek to: "Katolickie Państwo Narodu Polskiego" Odpowiedz Link Zgłoś
agap.e Re: Wybór lewicy 28.06.10, 14:46 "zniesienie podatku spadkowego to największy prezent, jaki mogli od władzy otrzymać polscy oligarchowie" Ja wiedziałem,że to idiota,ale nie wiedziałem,że aż taki. Odpowiedz Link Zgłoś
wan4 Re: Wybór lewicy 28.06.10, 15:19 "zniesienie podatku spadkowego to największy prezent, jaki mogli od władzy otrzymać polscy oligarchowie" to fakt... A najciekawsze, że nikt za tym nie lobbował ani Kaczyńskiego nie prosił! Zastanawiające, po co wobec tego wprowadził, w jakim celu, jaki miał interes? Czy zyskał na tym jakies głosy ultrabogatego elektoratu??? :) Na pewno nie. Wobec tego stawiam teze, że Kaczyński w zniesieniu podatku spadkowego musi miec osobisty interes... Może dzięki temu zasoby Srebnej i tzw. "Fundacji Prasowej Solidarnosci" czyli de facto Państwa polskiego do 91r. gładko, cicho i znów za darmo przeniesie na jedyną kontynuatorke genów Kaczyńskich, czyli Martę??? Odpowiedz Link Zgłoś
rysiopysio Re: Wybór lewicy 28.06.10, 19:36 agap.e napisał: > "zniesienie podatku spadkowego to największy prezent, jaki mogli od > władzy otrzymać polscy oligarchowie" > > Ja wiedziałem,że to idiota,ale nie wiedziałem,że aż taki. Masz na myśli Kaczyńskiego oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Festiwal demamgogii Żakowskiego. I hipokryzji. 28.06.10, 14:56 Używa wytartego przez lewicę argumentu "uciskania biednych i dawania bogatym". To anachronizm. Czyżby liberalny Komoorowski miał dac biednym i zabrać bogatym? Chyba nie. I słówko o hipokryzji. Bogaci twórcy i "artyści" - a do tej grupy wpasowali się wygodnie także felietoniści i wolni strzelcy - dziennikarze korzystają z 50% stawki kosztów uzyskania przychodów. Utrzymano tą ulgę w 2006 za rządów PiSu. Może wielki lewicowy ideowiec wypowie się na ten temat co? Dlaczego jakoś nawet nie zająknie się o tym jawnie niesprawiedliwym społecznie zapisie, który pozwala takim felietonistom jak on albo dziennikarzom którzy dostają w TVP po 200 tys. za miesiąc nie płacić podatku od połowy swoich dochodów? Odpowiedz Link Zgłoś
henryk-sikora jaki jest wybór lewicy??? 28.06.10, 15:03 Moga sobie wybrać IV erpe i wowczas ich Kaczor pozamyka wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
pn-ski Re: jaki jest wybór lewicy??? 28.06.10, 15:45 "Moga sobie wybrać IV erpe i wowczas ich Kaczor pozamyka wszystkich" Jak to? Jedna lewica zamknie druga lewice? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Czemu nie? 28.06.10, 16:25 pn-ski napisał: > Jak to? Jedna lewica zamknie druga lewice? Bo jedna lewica jest cacy, a druga - be. Odpowiedz Link Zgłoś
second.ibum Według tego tekstu liberalni wyborcy PO pownni 28.06.10, 20:48 głosować na Kaczyńskiego? Oto chodziło autorowi? Strzał w stopę czy jak? Chciałem głosować przeciw Kaczyńskiemu, ale teraz to sam nie wiem. Nie dość, że Komorowski to myśliwy to okazuje się jeszcze, że to gospodarczy lewak. Cóż ja wolę liberalną gospodarkę od socjalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
ambegen Wybór lewicy - "moralność" 28.06.10, 15:54 Po przeczytaniu tego tekstu wiem, że moralność i "lewicowa moralność" to pojęcia rozłączne. Panie Żakowski jeżeli dla pana okradanie ludzi tylko dlatego, że zarabiają więcej, jest moralne to o moralności nie ma Pan prawa mówić. A tak przez pana piętnowane rozwarstwienie to w większości efekt państwa socjalnego... W państwie socjalistycznym za to dążylibyśmy do więziennej równości. Odpowiedz Link Zgłoś
ww-77 Re: Wybór lewicy - "moralność" 29.06.10, 00:38 Jesteś zapóźnionym w rozwoju gimnazjalistą czy wyborcą Korwin- Mikkego? Bo jeśli ktoś ma w czaszce chociaż kawałek mózgu i jakie takie pojęcie o ekonomii, to wie, jakie konsekwencje dla gospodarki i wolnej konkurencji (podobno tak ważnej dla Twojego guru) ma całkowite zniesienie podatku spadkowego, dlaczego nie zrobili tego Reagan i Thatcher, i dlaczego za utrzymaniem takiego podatku zdecydowanie opowiadają się Bill Gates i Warren Buffett. Odpowiedz Link Zgłoś
pumpernikielek1000 co za lewacka demagogia 28.06.10, 15:57 "Hipokryzję PiS-owskiego "solidarnego państwa" najlepiej pokazało jednak zniesienie podatku spadkowego. Był to największy prezent, jaki mogli od władzy otrzymać polscy oligarchowie, z którymi PiS propagandowo walczył." Panie komunisto Żakowski, bezpośrednim powodem płacenia podatku spadkowego jest śmierć bliskiej osoby. Jest to najzwyklejszy rabunek na osobie której ktoś właśnie zmarł. Już tylko ten fakt powoduje, całkowitą kompromitację osób opowiadających się za tym podatkiem. Nawet nie ma sensu dodawać, że jest to też rodzaj podwójnego opodatkowania, bo pieniądze i majątek zgromadzony już raz był opodatkowany i ma ulegać częściowej konfiskacie wg osób jak Żakowski. Zniesienie podatku dochodowego to nie żaden prezent tylko zaprzestanie przez państwo grabienia własnych obywateli. I jest to akurat w dość odpychającej całości oceny osoby Kaczyńskiego bardzo jasny punkt. Odpowiedz Link Zgłoś
pumpernikielek1000 Re: Wybór lewicy 28.06.10, 16:04 vibhisana napisał: > Z bólem serca Komorowski - mniejsze zło! Ewentualnie skreślić obu, > nie przykładać ręki do betonowania POPiSowego dipolu! Czy Ty na pewno wiesz co to jest dipol? :-) Myślę że jednak chodziło Ci o duopol. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_dobrze_poinformowany Wybór lewicy ??? Oczywiście ... grill !!!!!!!!!!!! 28.06.10, 16:08 b/k Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Wybór lewicy 28.06.10, 16:21 vibhisana napisał: > Z bólem serca Komorowski - mniejsze zło! Ewentualnie skreślić obu, Czy, skreślając obu, przypadkiem nie popierasz automatycznie Kaczyńskiego, tj. większego zła? Odpowiedz Link Zgłoś
higienista1 Wybór lewicy 28.06.10, 16:23 Mozna pytac o jakośc naszej demokracji skoro produkuje podobno potęznego przeciwnika, ktorego nalezy się bać, ktory jest zagrozeniem porzadku.Bardziej niepokojący jest mechanizm, który doporowadza do takiego stanu rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
markerek222 Wybór lewicy 28.06.10, 17:56 a ja jestem lewica i to postkomunistyczna. Oglądając wczorajszą debatę poczułem jakbym sie cofnoł do początków XIX w. Idę na grila, a 5-tego mam nadzieję że spokojnie się ogolę przed lustrem. Odpowiedz Link Zgłoś
pikrynian Wybór lewicy jest bardzo prosty. 28.06.10, 18:48 Razem z Komorowskim zgrilować Kaczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 A o ulgach na dzieci Żakowski zapomiał 29.06.10, 01:50 i becikowym,które w którymś tam swoim felietonie tak zwalczał, pod pretekstem że dostanie je Kulczykowa, a poprawę sytuacji demograficznej Polski najlepiej prowadzić poprzez pisanie programów i innych tego typu dyrdymałów. Wynika z tego że na Kaczyńskiego powinni głosować prawie wszyscy i bogaci i dzieciaci. A homosie i single niech głosują na gang Comora. Odpowiedz Link Zgłoś
trycykl I po co był ten długi pseudointelektualny wywód? 29.06.10, 08:53 Wystarczyło, mości Żakowski, napisać "Precz z Kaczorem" :) Odpowiedz Link Zgłoś
kociewiak2 Wybór lewicy 29.06.10, 09:25 ...czyli zaglosuj na B.Komorowskiego,wiecej spokoju i normalnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
jim19 Wybór lewicy 29.06.10, 11:25 Panie Redaktorze w przypadku wyboru Prezydenta RP mniej istotne są programy, względy ideowe, najważniejsza a może jedyną ważną cechą jest to jakim jest człowiekiem dany kandydat. Na ile potrafi rozmawiać z innymi, dobrze promować Polskę i polskie interesy za granicą, moderować dyskusję publiczną szczególnie te pomiędzy rządzącymi a opozycją. To usytuowanie konstytucyjne czyni, iż właśnie powyższe cechy Prezydenta są kluczowe. Polski podział między lewicą a prawicą to tylko i wyłącznie stosunek do kościoła. Przykładem jest skrajnie lewicowe w poglądach ekonomicznych LPR określane mianem prawicy, czy też bardzo zbieżne w kluczowych założeniach gospodarczych PO do dawnego SLD, na scenie politycznej wyraźnie różnicowane jako prawicowe PO i lewicowe SLD. Sądzę, że znakomita część tzw wyborców lewicowych tak naprawdę jest połączona sprzeciwem wobec nie równoważnej i de facto niezgodnej z prawem roli kościoła wobec państwa. Poparcie dla Komorowskiego ze względu na dużą zbieżność ideową z Kaczyńskim jest związane z ogromną różnicą w pragmatyce działania a nie w sferze ideowej. Nie byłem "wyborcą lewicy" ani Komorowskiego w I turze ale w II turze będą na niego głosował. Sprawa pana Napieralskiego to chyba jednak całkiem inna bajka. Jak by na to nie patrzeć jest to jednak polityk bardziej "in statu nascendi" niż ukształtowany. Jego dzisiejsze "kontredanse" należy z tego punktu widzenia oceniać. On po prostu walczy o swoje miejsce w polityce. Odpowiedz Link Zgłoś
annalewica Wybór lewicy 29.06.10, 12:11 Panie Redaktorze, zgadzam się z Panem całkowicie, że udział w rządzie PiS-u Zyty Gilowskiej, pełnowymiarowej neoliberałki, byłej działaczki PO, pozbawia PiS prawa do głoszenia opowieści o solidarnym państwie. I mnie na pewno żadnymi sztuczkami Jarosław Kaczyński nie nabierze. Jeśli jednak podjął się Pan misji nakłaniania wyborców lewicy do głosowania na Bronisława Komorowskiego m.in.. przez przypominanie uchwalonych z “podpuszczenia” Gilowskiej ustaw znoszących podatek spadkowy, obniżających składki rentowe i znoszących trzeci próg podatkowy to proszę poinformować Czytelników jak przy uchwalaniu tych ustaw głosowała Platforma Obywatelska. Jestem prawie pewna, że je popierała. Nie mam czasu tego sprawdzić, ale Pan ma taki obowiązek. Wszystko to co było złe w III RP jest wspólnym dziełem konfesyjnej prawicy, która po wieloletnim przemiennym dzieleniu się i łączeniu różnych styropianowych prawicowo-konfesyjnych partyjek wybiła się wreszcie na jeden wielki blok - POPiS, który - ku rozpaczy ludzi lewicy - pozyskał w wyborach 85% wyborców. To pokazuje jak polskie społeczeństwo jest ogłupione przez totalną propagandę prawicowo-neoliberalną , przez zideologizowane media, popkulturę i przez kościół katolicki. Panie Redaktorze, uważam, że fałszywie rekapituluje Pan opcje przed jakim staną wyborcy 4 lipca. Pisze Pan - “de facto wybieramy między ultraliberalną polityką gospodarczą i ultrakonserwatywną tożsamością polityczną prezesa Kaczyńskiego, a umiarkowanie liberalną i umiarkowanie konserwatywną postawą marszałka Komorowskiego.” Uff! De facto, Panie Redaktorze, to inkwizytor jest inkwizytorem. Komorowski uważa, że urojenie religijne powinno być normą prawną w kodeksie karnym (katolicka kryminalizacja aborcji) i jeśli nie postąpię zgodnie z jego urojeniami religijnymi wsadzi mnie na dwa lata do wiezienia. I ja mam być zachwycona, ze jest on - jak Pan pisze - umiarkowanym konserwatystą i nie spali mnie na stosie albo nie ustrzeli z dwururki? Panowie K. są budowniczymi państwa wyznaniowego. A państwo świeckie to jeden z kanonów lewicowych. Jeśli chodzi o wyborców lewicy to Komorowskiego poprą - co już widać - stare zakompleksione SLD-owskie żubry, które to tej pory nie mogą odżałować, że nie wywodzą się z tzw. opozycji demokratycznej a tylko z paskudnej PZPR. Jeśli, Redaktor Żakowski, ucieka się do takich sztuczek agitacyjnych to znaczy, że polskie dziennikarstwo zbliża się do dna. Odpowiedz Link Zgłoś
dabooboo Re: Wybór lewicy 29.06.10, 14:04 Niestety już się zbliżyło i to na niebezpiecznie bliską odległość... Poza tym w przypadku lewicującej twórczości Pana Żakowskiego obrazą dla dziennikarzy byłoby nazwanie jego pisaniny dziennikarstwem. Jest to (tylko lub aż) publicystyka, mocno zideologizowana publicystyka, ale dość popularna, bo znajdująca swoich odbiorców pośród szerokich mas, które same za siebie raczej nie myślą - musi to za nich robić Pan Żakowski:) Pozdrawiam mających własne zdanie na temat rzekomej szkodliwości podatku spadkowego i niby prawicowego (liberalnego!) PO i PiS! Odpowiedz Link Zgłoś
henryk-sikora Panie Jacku, jak Pan dotyka gospodarki to... 29.06.10, 15:04 Panie Jacku, jak Pan dotyka gospodarki to wychodzi z Pana skrajne lewactwo, a szkoda, że w tym tak ważnym obszarze nie potrafi Pan myśleć racjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
annalewica Do Pana Henryka Sikory 29.06.10, 17:21 A co wychodzi z Pana gdy dotyka Pan gospodarki. Podejrzewam, że skrajny neoliberalizm. Czy sie mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
henryk-sikora odpowiedż dla "annalewica" 29.06.10, 18:10 Nie skrajny liberalizm, ale zdrowy rozsądek, który mi podpowiada, że odwoływanie się do haseł zabrania bogatym (np. poprzez obciążenia podatkowe) jest pustym bez pokrycia hasłem populistycznym. Obniżki podatku CIT dowiodły, że po obniżeniu tego podatku nastąpiły większe wpływy do budżetu ponieważ szara strefa sie ograniczyła. Ludzie chcą płacic podatki, ale racjonalne. Zresztą setki książek zostało napisanych, tysiące artykułów zostało napisanych, które udowadniają, że lepiej więcej pieniędzy zostawić obywatelowi. Odpowiedz Link Zgłoś
terleo Wybór lewicy 29.06.10, 17:34 Red.Żakowski zapomniał o największym przekręcie legislacyjnym - pisowski projekt niekonstytucyjnej "ustawy" o spółdzielniach mieszkaniowych /2007/, przyjęty przez sejm i podPiSany przez Ś.P. Brata. W 2008 TK orzekł w Wyroku, że "ustawa" jest niezgodna z Konstytucją III RP. I co? I NIC! Żaden Trybunał Stanu...niby nic, a jednak...I jak tu nie wierzyć w *Karzącą Rękę Sprawiedliwości*?! Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pendel Ruina spółdzielczości to kolejne POPiS-we dzielo 29.06.10, 18:25 Terleo przypomniał/a rzeczywiście wielkie draństwo, jakim było niszczenie spółdzielczości, a w praktyce zlikwidowanie spółdzielczości mieszkaniowej. Ale i to jest wspólnym dorobkiem POPiSu. Powtarzam to bez przerwy, wszystko co złe jest wspólnym dziełem sejmowych szabel POPiS-owych. Spółdzielczość dla umysłów POPiS-owych to relikt komunizmu. Najlepiej potrzeby mieszkaniowe zaspokoją developerzy. Oni tak po prostu myślą. Taka gmina. I nic tu nie zmienią metaformozy przedwyborcze. Po wyborach, który by z Panów K. nie wygrał, wrócą w swoje partyjne, mentalne i ideologiczne koleiny. I dalej będą - w gruncie rzeczy razem - budować państwo wyznaniowe i tropić komunizm i postkomunizm. I dlatego ludzie lewicy 4 lipca powinni trzymać się z dala od lokali wyborczych. Odpowiedz Link Zgłoś
piglowacki po POPiS-e to ponad dekadę … 01.07.10, 12:41 … trzeba będzie jeszcze sprzątać. terleo napisał: … anna-pendel napisała: … W grudniu 2009 r. POPiS uchwalił nowelizację ustawy o „mieszkaniach za złotówkę” w wersji IDENTYCZNEJ jak w ustawie IV RP totalnie ZGNOJONEJ przez Trybunał Konstytucyjny. -> LINK Pogarda dla prawa, …, głupota, …, … mUSKi „ciemnego ludu” … ??? Nic podobnego. POPiS Trybunał Konstytucyjny ODZYSKAŁ: www.trybunal.gov.pl/trybunal/Kadencja/kadencja.htm - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - z my komentarza do tekstu Ewy Siedleckiej z 10.02.2010 r.: „Trybunał Konstytucyjny - nie róbmy żenady” wyborcza.pl/1,76842,7546989,Trybunal_Konstytucyjny___nie_robmy_zenady.html Ewunia: …”Żenada w wykonaniu LPR czy Samoobrony była wpisana w urodę tych partii. Kryteria ideologiczne - w urodę PiS. Co się jednak stało, że partia, która obiecywała przywrócić normalność demokratycznego państwa prawa, daje posadę w Trybunale znajomkowi, bo "nie ma przeciwwskazań" i "sam się zgłosił"? ”… Po POPiS-e to ponad dekadę trzeba będzie jeszcze sprzątać Ewuniu. I trafne pytania stawiasz. Ale po co udajesz, że to jakiś wypadek przy pracy Donkowego „państwa miłosci”, że poza retoryką Donkowe „państwo miłości” na serio różni się od Rewolucjonistów mOralnych IV RzeszyPospolitej, że … - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - W.Mazowiecki 05.03.2010-03-05: „POPiS w Trybunale” wyborcza.pl/1,76842,7631653,POPiS_w_Trybunale.html J.Żakowski 11.03.2010: „Organy do wymiany” www.polityka.pl/kraj/analizy/1503878,1,kryzys-instytucji-panstwowych.read = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = „Opowieść zwolenników IV Rzeczypospolitej to polityczny thriller, w części już przetestowany za rządów Jana Olszewskiego. Może być kontynuowany, jeżeli jego konstruktorzy zdołają opanować język debaty publicznej, zburzyć dotychczasową hierarchię społecznych wartości, czyli znieść panowanie w sferze symbolicznej zwolenników III RP. Trzeba na to trochę czasu. Elity wyruszyły więc na wojnę.” - Prof. J.Raciborski (11.02.2005) Odpowiedz Link Zgłoś
indris "Prospołeczność" PiS... 01.07.10, 13:50 ...okazała się zwykłym mitem. Szkoda, że Komorowski tego nie przeczytał przed wczorajszą debatą. Odpowiedz Link Zgłoś