gnom_opluwacz Re: Patrz na te oczy niewyraźne... 13.08.10, 23:54 Ot, takie disco-polo dla dzieciaków z miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
pochodnia_nerona Ławka z powyłamywanymi nogami 25.07.10, 23:36 To fajnie, że TEDE sam wpadł na to, że świat nie ogranicza się do chlania na ławce, że wylazł z tej osiedlowej dupy, w jakiej tkwią np. moi sąsiedzi, którzy chleją i wydzierają gęby po nocach, łącznie z panienkami swego pokroju. Fajnie, że potrafił wykorzystać własną inteligencję do zbudowania kariery. Zastanawia mnie jedno - z tekstu wynika, że TEDE pochodzi z tzw. dobrego domu, jego mama przejmowała się, że w gazecie napisali, że palił jointy, że co tata powie. I ci "ą, ę" znajomi. A nie przeszkadzało jej to, że syn tkwi na tej ławce całymi dniami? Gdyby nie miał odrobiny zdrowego rozsądku, skończyłby jak ci kumple, co się zaćpali. Odpowiedz Link Zgłoś
blonde.redhead24 Re: Ławka z powyłamywanymi nogami 14.08.10, 01:04 Z własnego doświadczenia wiem, że na ławce pod blokiem abo na klatce siedzą dzieciaki i z rodzin typowo patologicznych, i z takich, w których niby wszystko jest w porządku, tzn. rodzice mają pracę itd. Tu chyba każdy może trafić, jeśli jest lekko zaniedbywany w domu. Dobrze się czyta, że Tede się z tego wyrwał. Moi znajomi z osiedla w większości mają teraz konflikty z prawem, wielki problem z alkoholem, niektórzy z narkotykami - a jesteśmy grubo przed trzydziestką. Wywiad jest świetny, Tede to rozsądny, ciekawy facet. Mam nadzieję, że fragment o sypianiu z wieloma kobietami przeczyta mój były chłopak :PPPPP TAK JEST, FACECI, KTÓRZY SYPIAJĄ CO CHWILA Z INNĄ TO TEŻ...xxx! Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosiki To co wypisujesz jest nielogiczne 14.08.10, 02:03 > Z własnego doświadczenia wiem, że na ławce pod > blokiem abo na klatce siedzą dzieciaki i z rodzin > typowo patologicznych, i z takich, w których niby > wszystko jest w porządku, Piszesz, że "z własnego doświadczenia wiem" i potem piszesz, że tam są "z rodzin typowo patologicznych" oraz "w których niby wszystko jest w porządku". Jak to się ma do Twojego doświadczenia? Doświadczenie Twoje polegało na przesiadywaniu na tej ławce? Ale w której roli? Bananowego chłopaka czy patologicznego? Rozumiesz sprzeczność? Nie możesz być jednocześnie jednym i drugim więc jak możesz mieć tak sprzeczne doświadczenie? > tzn. rodzice mają pracę itd. To jakiś luksus mieć pracę? Bez kitu żeby w Warszawie (czy innym dużym mieście - stąd jest rap) nie mieć pracy to trzeba być mocno... nie wiem - upośledzonym nie - bo ci też mają pracę. Trzeba chcieć nie mieć pracy. > Tu chyba każdy może trafić, jeśli jest lekko > zaniedbywany w domu. Ale siedzenie na ławce jest OK pod warunkiem, że to jest tylko etap w którym skumasz, że samo palenie jointów na ławce jest nudne - wiele osób to wie od razu. > Dobrze się czyta, że Tede się z tego wyrwał. Moi znajomi > z osiedla w większości mają teraz konflikty z prawem, wielki > problem z alkoholem, niektórzy z narkotykami Czym się różni alkohol od narkotyków? To to samo - używka. Alkohol jest moim zdaniem o wiele groźniejszy od miekkich typu trawka i okazjonalne ekstazy. Alkohol uzależnia powoli ale skutecznie, alkohol jest powszechnie akceptowany, alkohol bardzo powolnie ale skutecznie niszczy więzi społeczne i organizm. Powyżej wymienionych przymiotów w całości nie da się odnieść do marichuany, która moim zdaniem jest mniej groźną używką niż wódka. Nie widziałem gościa bijącego żonę po jointach. Takich po wódzie widzę codziennie. > Wywiad jest świetny, Tede to rozsądny, ciekawy facet. > Mam nadzieję, że fragment Burak jest. Ale o to chodzi. :) Odpowiedz Link Zgłoś
blonde.redhead24 Re: To co wypisujesz jest nielogiczne 14.08.10, 14:34 Po pierwsze, jestem DZIEWCZYNĄ! Czytaj uważnie ;P Moje doświadczenie obejmuje po pierwsze bycie sobą a po drugie poznawanie innych ludzi. Doświadczam świata, rozmawiając z kimś, przyjaźniąc się z kimś, poznając jego sposób życia i poglądy. Tak, spędziłam dzieciństwo i wczesną młodość (mniej więcej do 14-15 roku życia) na ławce. Nie w Warszawie, a w średniej wielkości mieście w innej części Polski. Byłam w towarzystwie, które składało się zarówno z dzieci z tzw. dobrych domów jak i z tzw. rodzin patologicznych. Dlatego piszę, że wiem, iż tu po prostu nie ma reguł, każdy może tam trafić. O wyższości narkotyków nad alkoholem czy odwrotnie nie chce mi się pisać, bo generalnie nie chce mi się pisać o niczym, co jest oczywiste. I ten, kto bierze, i ten, kto pije, był, jest i pewnie będzie dla mnie bezdennie głupi, to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
gregroyx Re: To co wypisujesz jest nielogiczne 15.08.10, 04:16 Kolezanko droga, chyba nie zrozumialas zupelnie o czy Tede mowi. Ta lawka to moze byc twoje mieszkanie, twoja wies, miasto lub ogrodek dzialkowy. Chodzi o to, zeby nie zamykac sie w kregu wlasnych wyobrazen o swiecie, a wyjsc na zewnatrz i probowac zaczac postrzegac rzeczywistosc taka, jaka naprawde jest, bez uprzedzen i odgornych ustalen, ze tak musi byc, bo tak bylo zawsze. To jest droga do wyzwolenia intelektualnego, a wymaga przebicia skorupy tradycji i zasiedzenia w zasciankowosci. Stad ta lawka. Przemysl sprawe raz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
blonde.redhead24 Re: To co wypisujesz jest nielogiczne 15.08.10, 20:56 Kolego drogi, chyba nie zrozumiałeś zupełnie, o czym ja mówię. Bo nie mówię o znaczeniu symbolu, skupiam się na samym znaku ławki rozumianym dosłownie. Co nie znaczy, że nie mogłabym napisać o jej znaczeniu przenośnym. Ale Pan przed Tobą zadał mi konkretne pytanie, na które odpowiedziałam równie konkretnie. Przemyśl swoją uwagę raz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
filipooo Ławka z powyłamywanymi nogami 28.07.10, 09:23 daje rade i dobrze, myślę że ciekawa osoba :D joł blanty kręce po to mam ręce :D Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: Ławka z powyłamywanymi nogami 14.08.10, 00:16 Ciekawy i szczery wywiad. Tylko jedna uwaga: flaga USA jak dotąd ma tylko 50 gwiazdek. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosiki 52 stan 14.08.10, 02:14 > Tylko jedna uwaga: flaga USA jak dotąd ma tylko 50 gwiazdek. Oczywiście - i właśnie o to chodzi. W USA 51 stanem zwyczajowo określa się kandydata na 51 stan. A Tede to rozwinął w kontekście, że 52 stan (gwiazdka na fladze) to takie nawet gorsze niż ten 51... On głupi nie jest tylko pozuje na buraka ;) kompleks (moim zdaniem nieuzasadniony) dobrej rodziny skoro tak to odebrałeś jako jego głupi błąd, a nie sprytny myk. Odpowiedz Link Zgłoś
gordon30 Re: Ławka z powyłamywanymi nogami 14.08.10, 00:18 e tam żena może rzyg? Dlaczego Gazeta Wyborcza robi wywiad z TEDE? To ja poprosze o Weronike też... Odpowiedz Link Zgłoś
robokopo To nie jest w ogóle muzyka! 14.08.10, 10:32 Hip-hop to jakieś pretensjonalne wyrzucanie z siebie przez jakichś prostaczków mających nienajlepszą dykcję jakichś prymitywnych myśli. To urąga pojęciu muzyki. To jest jakiś powrót do epoki neandertalczyków i odbywa się on na naszych oczach. Cóż, nasza epoka to upadek kulturalny, tak jak Średniowiecze czy Barok, tylko nie potrafimy się do tego przyznać. Odpowiedz Link Zgłoś
gregroyx Ławka z powyłamywanymi nogami 15.08.10, 04:01 Swietny artykul, ale ukryty gdzies gleboko, dotarlem zupelnie przez przypadek. Mieszkajac od wielu lat za granica nie mam mozliwosci sledzenia rozwoju polskiej muzyki POP. A dzieje sie tu bardzo duzo. Bedac w Polsce slucham radia, ale tu redakcje koncentruja sie albo na polityce, albo na jakims prymitywizmie muzycznym dla moherowych berecikow. Zaraz po przeczytaniu artykulu, sluchalem video klipow i musze powiedzic, ze jest to tworczosc duzego formatu, wymaga tylko skupienia i dokladnego zrozumienia tekstu. W czesci wizualnej troche za duzo kopiowania z U2, gestykulacja zywcem przeniesiona od Eminema. To troche bez wyobrazni. Moze wymyslic cos nowego? Takze czapeczki NY moznaby zastapic´czyms bardziej rodzimym i przystajacym do domowych realiow. W koncu nie ma w Polsce Nowego Yorku, ale sa inne znaczace aglomeracje: Torun z cudownym starym miastem i ogniskiem destrukcyjnej zarazy intelektualno-medialnej, Krakow z Wawelem i kryptami dla smobojcow, a takze z zatkanymi ulcami wjazdowymi do miasta, rzadzonego najwyrazniej przez chorych umyslowo, Warszawa z siedliskiem krzyzowych anarchistow, z ktorymi panstwowe wladze nie moga sobie w zaden sposob porzdzic... Tematow i nowych symboli wystarczy. Bede staral sie sledzic Tede na You Tube, interesujace co wezmie sobie do serca? Jestem z profesji, wiec moze warto przemyslec... Odpowiedz Link Zgłoś