dar61 24.07.10, 15:16 Red. Tomasz B. chce germanizować nam wymowę kasusu, pisząc "...kazus Kosowa...". My, Ślązacy, Pomorzanie z Kaszub i Lubuszanie - nie damy się sprowokować! Koło-miele-młyn, Redaktorze! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
myszykiszek słówka 25.07.10, 01:13 dar61 napisał: > Red. Tomasz B. chce germanizować nam wymowę kasusu, > pisząc "...kazus Kosowa...". Chodzi Ci o casus, czasem pisany jako kazus? Tu chyba nie było problemu. Mnie przeraziło raczej "usunięcie wszystkich trefnych tablic" - zacząłem się zastanawiać, czy już teraz i z półświatka rekrutują do GW. Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Re: słówka 26.07.10, 00:24 Górną Adygę w blisko 70 proc. zamieszkuje ludność niemieckojęzyczna (choć w samym mieście Bolzano dominuje włoski) Byłem dwa lata temu w Bolzano / Bozen. Jako że był to wyjazd służbowy odwiedziłem tylko samo miasto, a nie okolice. I wszędzie na ulicach słyszałem niemal wyłącznie język niemiecki. Tylko ludzie, do których pojechałem jak na złość okazali się Włochami nieznającymi niemieckiego i musieliśmy się porozumiewać po angielsku lub francusku (ani ja, ani mój współpracownik będący francuskojęzycznym Belgiem nie znamy włoskiego):) Odpowiedz Link Zgłoś
mr.knox A w Polsce odwrotnie 26.07.10, 01:08 Niektorzy politycy az wychodza ze skory, zeby jak najwiecej dodac niemieckich nazw, nawet mysla nad zastapieniem nazwy Wroclaw przez Breslau, gdyz nazwa polska trudna jest do wymowienia dla cudzoziemcow. Odpowiedz Link Zgłoś