Dodaj do ulubionych

30. rocznica "Solidarności" jednak z Wałęsą

28.08.10, 07:24
Bardzo słusznie, że Lech Wałęsa nie wybiera się na zjazd
NSZZ "Solidarność". Po pierwsze jest to przybudówka partii
politycznej PiS, której szef zwalcza Wałęse od 18 lat wszelkimi
niegodnymi metodami. Ponadto nigdy przez minione lata "Solidarność"
nie broniła Lecha Wałęsy, swojego pierwszego historycznego
przywódcy, przed haniebnymi atakami wszelkiej maści pseudohistoryków
i innych psycholi takich jak Wyszkowski, Wrzodak i innych. Bez
uczestnictwa w takich zjaazdach tej przybudówki partyjnej Lech
Wałęsa zostanie symbolem obalenia komunizmu na zawsze.
Obserwuj wątek
    • serwolatka5 30. rocznica "Solidarności" jednak z Wałęsą 28.08.10, 09:18
      jestem w Solidarności od momentu jej powstania ,lecz Wałęsę i jemu
      podobnych mam głęboko w poważaniu (za wkład swojej pracy po
      przewrocie )
      • czuk1 Re: 30. rocznica "Solidarności" jednak z Wałęsą 28.08.10, 09:23
        Niech Lech Wałęsa "tak trzyma" bo ma rację , ale niech przestanie grać głupa.
        Bo się poniża. Np. tym śpiewem, przed wyjazdem demonstracyjnym do Szwajcarii.
        • jerryjak Re: 30. rocznica "Solidarności" jednak z Wałęsą 28.08.10, 10:02
          @ "czuk1" :
          Wałęsa nie"gra" głupa - on jest głupem,ćwokiem i prymitywem.
          A tytuł wlaśnie jest głupkowaty :"rocznica...jednak z Wałęsą" - a potem,że
          Wałęsa ...nie będzie ! Gdzie tu sens ? Brak, jak zwykle w
          tej całej GieWu.
          • henryk-sikora odpowiedź "jerryjak" 28.08.10, 10:21
            "jerryjak" jeżeli kogoś obrażasz, a w tym przypadku osobę znaną na
            całym świecie i przez cały świat szanowaną to miej odwagę podpisać
            się pod tym swoim nazwiskiem i imieniem, tchórzu!!!
            • 13ronin Re: odpowiedź "jerryjak" 28.08.10, 11:39
              henryk-sikora napisał:

> "jerryjak" jeżeli kogoś obrażasz, a w tym przypadku osobę znaną na
              > całym świecie i przez cały świat szanowaną to miej odwagę podpisać
              > się pod tym swoim nazwiskiem i imieniem, tchórzu!!!

Co TY pie-r-do-lisz, kto tu kogo obraża? Jedyne co mówi to prawdę, Stalin,
              Hitler, Pol-pot, Lumumba też są znani na całym świecie.
              A jak Ty szanujesz "Bolka" walese vel Kohna to Twój prywatny biznes, widocznie
              ludzie na całym nie znają prawdy o nim i ulegają propagandzie stworzonej wokół
              tego Bufona, sprzedawczyka i zdrajcy.
              • jamafi1932 Re: odpowiedź "jerryjak" 28.08.10, 12:25
                No, porównanie Wałęsy z Hitlerem, Stalinem i innymi świadczy o
                głębokiej wiedzy historycznej. Poziom tej dyskusji poraża! Ale to
                forum (inne zresztą też) nawiązuje do poziomu współczenej debaty
                publicznej. Inwektywy, pomówienia, insynuacje, obelgi. A problemy?
                Kto by się nimi zajmował.
                Ale dla pocieszenia - ten proces zaczął się pod koniec epoki
                Jagiellonów, w XVI wieku. Była Rzeczpospolita szlachecka, liberum
                veto, 3 a właściwie 5 rozbiorów, eksplozja narodowego socjalizmu i
                t.d. i t.p. Proces rozwalania Ojczyzny trwa! Obecnie na Krakowskim
                Przedmieściu w Warszawie.
                • 13ronin Re: odpowiedź "jerryjak" 28.08.10, 13:00
                  jamafi1932 napisał:

> No, porównanie Wałęsy z Hitlerem, Stalinem i innymi świadczy o
                  > głębokiej wiedzy historycznej. Poziom tej dyskusji poraża! Ale to
                  > forum (inne zresztą też) nawiązuje do poziomu współczenej debaty
                  > publicznej. Inwektywy, pomówienia, insynuacje, obelgi. A problemy?
                  > Kto by się nimi zajmował.
                  > Ale dla pocieszenia - ten proces zaczął się pod koniec epoki
                  > Jagiellonów, w XVI wieku. Była Rzeczpospolita szlachecka, liberum
                  > veto, 3 a właściwie 5 rozbiorów, eksplozja narodowego socjalizmu i
                  > t.d. i t.p. Proces rozwalania Ojczyzny trwa! Obecnie na Krakowskim
                  > Przedmieściu w Warszawie.

Czytaj ze zrozumieniem i nie czepiaj się słów oraz nie zmieniaj kontekstu bo
                  przypominasz Gó-w-noWyborczego sługusa lub POlitycznego manipulatora.
                  • jamafi1932 Re: odpowiedź "jerryjak" 28.08.10, 16:48
                    13ronin gratuluję! Co za język, co za styl. Już prawie dorównujesz
                    swojemu guru Jarosławowi. Tak trzymać! Możesz mieć miejsce na
                    listach wyborczych PiS-u! Oni takich potrzebują!
                    • 13ronin Re: odpowiedź "jerryjak" 28.08.10, 17:54
                      jamafi1932 napisał:

> 13ronin gratuluję! Co za język, co za styl. Już prawie dorównujesz
                      > swojemu guru Jarosławowi. Tak trzymać! Możesz mieć miejsce na
                      > listach wyborczych PiS-u! Oni takich potrzebują!

Próżność riposty się spodziewał,
                      Nie dam Ci prztyczka, ani klapsa,
                      Nie powiem nawet, pies Cę je-ba-ł,
                      Boby mezalians, był to dla psa.
            • wicur Re: odpowiedź "jerryjak" 28.08.10, 12:41
              henryk-sikora napisał:

> "jerryjak" jeżeli kogoś obrażasz, a w tym przypadku osobę znaną na
              > całym świecie i przez cały świat szanowaną to miej odwagę podpisać
              > się pod tym swoim nazwiskiem i imieniem, tchórzu!!!

Walesa jest osoba znana na swiecie (nie wiem czy calym)ale na pewno nie
              szanowana. Jak mozna mowic o szacunku w stosunku do psychopaty
              uzurpujacego sobie zaslugi dla ludzkosci??? Projekt odebrania nagrody
              Nobla mowi sam za siebie.
              Dziadoslaw Zamszyc
              • henryk-sikora Re: odpowiedź "jerryjak" 28.08.10, 12:59
                wicur napisał:

> Walesa jest osoba znana na swiecie (nie wiem czy calym)ale na
                pewno nie
                > szanowana. Jak mozna mowic o szacunku w stosunku do psychopaty
                > uzurpujacego sobie zaslugi dla ludzkosci??? Projekt odebrania
                nagrody > Nobla mowi sam za siebie.
                > Dziadoslaw Zamszyc

Skoro piszesz tak niedorzecznie proponuję kilka cytatów jak wielcy
                tego swiata oceniają "Solidarność" której przewodniczył Lech Wałęsa:

Prezydent Horst Koehler na sesji specjalnej konferencji „Od
                Solidarności do Wolności” 5 lat temu mówił między innymi: Polacy
                oswobodzili w końcu nie tylko samych siebie. Zapoczątkowali proces o
                historycznym znaczeniu, który oddziałuje do dziś. To, że Polska
                zrzuciła jarzmo komunizmu, było warunkiem jedności Europy i tym
                samym jedności Niemiec.

Przewodniczący Jose Manuel Barroso mówił: Solidarność była
                zwycięstwem wolności. Stworzyła nowy świat, dała nową perspektywę,
                ukuła nowe stosunki między narodami… To właśnie ta fala doprowadziła
                do zjednoczenia Europy.

Inni równie zacni i kompetentni mówcy konferencji, jak np. Dennis
                MacShane, minister ds. europejskich w rządzie Tony Blaira

zwrócił uwagę w swoim wystąpieniu na globalny wpływ „Solidarności”
                zmieniający obraz świata mówiąc: Można zauważyć dwa rodzaje
                reakcji na wydarzenia w Polsce, na powstanie „Solidarności”.
                Odpowiedzią Rosji była pierestrojka i głasnost Gorbaczowa. Chiny
                otworzyły swą gospodarkę na kapitalizm… Wydarzenia sprzed dwudziestu
                pięciu lat w Polsce zadały śmiertelny cios tradycyjnej lewicy XX
                wieku… Ograbiły ją z moralnego autorytetu, wynikającego z marksizmu.
                Zabiły komunizm. Dzisiaj brytyjscy, francuscy, niemieccy, włoscy czy
                hiszpańscy komuniści przestali odgrywać rolę w europejskim życiu
                politycznym.

Profesor Zbigniew Brzeziński podczas sesji specjalnej tej
                konferencji powiedział między innymi: Dlaczego Solidarność
                zwyciężyła? Bo była czymś dużo bardziej znaczącym niż ruchem
                politycznym, niż związkiem zawodowych, niż nawet chęcią odzyskania
                niepodległości. Była nie tylko ruchem, ale Duchem – potężną siłą
                moralną, opartą na wartościach humanistycznych, religijnych i
                demokratycznych. Była koalicją bez nienawiści klasowej i narodowej,
                koalicją nie do rozliczania się z przeszłością ale dla budowy
                lepszej przyszłości, opartej na pojednaniu społecznym i na
                pojednaniu z sąsiadami. Ten Duch był źródłem
                zwycięstwa „Solidarności”, bodajże najważniejszej udanej bezkrwawej
                rewolucji w historii.

• masia97 Re: odpowiedź "jerryjak" 29.08.10, 11:06
                  Jak sam cytujesz, to dzięki SOLIDARNOŚCI mamy WOLNOŚĆ, i tak uważa
                  cały świat, a nie tylko dzięki Wałesie,, który był jednym z milionów
                  Polaków walczących o wolnośći i nie pchających się na świecznik...
                  • henryk-sikora Re: odpowiedź "masia97" 29.08.10, 11:44
                    Ale Wałęsa uosabia jako lider tego ruchu ten wielki zryw. Mozna
                    Wałęse lubić lub nie, ale fakty sa takie a nie inne. To historia go
                    postawiła na świeczniku. Inna sprawą są osobiste cechy Wałęsy, które
                    irytują praktycznie wszystkich, ale należy odróżnić to od Wałęsy
                    symbolu.
                    • masia97 Re: odpowiedź "masia97" 29.08.10, 12:41
                      dlatego od takiego symbolu oczekuje się więcej, a nie wyzywania i
                      obrażania innych czy obrażania się na cały świat, to jest maluczki
                      duchem człowiek,który nie potrafi się przyznać do współpracy z SB i
                      przeprosić za to ludzi; każdy to by zrozumiał, ale on niszczy ludzi,
                      którzy chcą przekazać nam prawdę i walczy z tym o co sam kiedyś
                      walczył; tylko teraz to dla niego niewygodna jest prawda...
                      • henryk-sikora Re: odpowiedź "masia97" 29.08.10, 13:01
                        Jak może Pani powiedzieć, że niszczy ludzi? Przecież nie ma takich
                        mozliwości. To że idzie do sądu do jest jego neizbywalne prawo
                        obywatelskie w państwie demokratycznym.
                        A co do współpracy z SB to nie byłbym taki pochopny w tej ocenie i
                        potępianiu Wałęsy. Przyjmijmy, że te dokumenty z lat 1971 - 1973 nie
                        są sfałszowane i zadajmy sobie pytanie co kierowało Wałęsą, że się
                        spotykał z SB. Znając jego charakter, chytrego lisa, ja stawiam na
                        to, że liczył na to, że ich przechytrzy i podjął się naiwnej gry.
                        Ale przyszedł czas, że zrozumiał, że to jest niemożliwe. Ile trzeba
                        było mieć w pierwszej połowie lat 70-tych hartu ducha i charakteru,
                        aby wyrwać się ze szpon bezpieki. Nie było wówczas żadnej opozycji,
                        nie było wówczas żadnego oparcia. Wałęsa mógł wówczas polegać tylko
                        na sobie i za to nalezy mu się szacunek, a nie potepienie. Ponadto
                        nie ulega wątpliwości, że gro dokumentów zostało sfabrykowanych na
                        Wałęse, aby uniemozliwić przyznanie mu Pokojowej nagrody Nobla. Ja
                        nie gloryfikuje Wałęsy, ale bronię go jako naszego wspólnego
                        symbolu. On jest naszą polska marką jakości, naszego wkładu w coś
                        niezwykle waznego co się wydarzyło, bo upadł system, który wydawał
                        sie nie do obalenia bez wojny atomowej, a my Polacy przyczynilismy
                        sie do tego w znaczący sposób, a Lech Wałęsa symbolizuje nas
                        wszystkich w tym dziele.
                        • masia97 Re: odpowiedź "masia97" 29.08.10, 13:26
                          Też chcę bronić każdego Polaka, ale jak bronić Polaka, który
                          NISZCZY, obraża i pozbawia innych Polaków pracy? Ludzie sa równi i
                          każdy ma prawo do obrony, nie tylko do obrony siebie, tak jak to
                          uważa Wałęsa, jeżeli ktoś ma jakieś omamy, to powinnyśmy jako
                          społeczeństwo zwrócić mu na to uwagę, jeśli rzeczywiście zbłądził,
                          to powinien się nad tym zastanowić, wtedy widać, że cos tam się
                          człowieki pomieszało, ale wycofuje się z tego i zaczyna od nowa
                          szanować drugiego człowieka;ale ja dalej nie widzę, żeby Wałęsa się
                          opamiętał,brnie dalej w swojej złosci, nienawiści idbaniu o własne
                          interesy i pieniądze(patrz jedzie na wykład, a nie na obchody
                          Solidarności), musiał więc wymyslic jakiś powód i zwrócić uwagę
                          mediów na co innego...A może zawsze mu chodziło o władzę, o
                          pieniądze?
                          • henryk-sikora Re: odpowiedź "masia97" 29.08.10, 14:04
                            Przyznaje Pani rację, Wałesa ma masę przywar, które go kompromitują,
                            ale mnie nie chodzi o prywatnego Wałęsę bo tutaj się z Panią zgodzę,
                            ale o Lecha Wałęsę symbolizującego na świecie nasz wielki wspólny
                            wkład w obalenie komuny. Mówiąc wprost, chodzi mi o to, aby nie
                            kalać publicznie własnego gniazda i naszego atutu na arenie
                            miedzynarodowej. Wałęsa nigdy się nie zmieni, taki prywatnie był,
                            jest i taki pozostanie.
                            • masia97 Re: odpowiedź "masia97" 29.08.10, 14:32
                              zgadzam się, ale to dotyczy również prezydenta Lecha Kaczyńskiego,
                              ale niektórzy o tym zapominają by równo traktować wszystkich. Może
                              zwróci się pan do polityków PO głównie Palikota i Niesiołowskiego,
                              aby przestali szargać opinię Polaków i zajęli się rządzeniem?
                              • henryk-sikora Re: odpowiedź "masia97" 29.08.10, 15:20
                                Jako prezydent Kaczyński był gorszy nawet od Wałęsy. Wałęse chroniła
                                na arenie miedzynarodowej legenda i biorąc pod uwagę, że były to
                                pierwsze koty za płoty polskiej demokracji to i nizle sobie radził
                                pomimo kilku wpadek, np. groźne dla demokracji głosowanie generałów
                                w Drawsku czy odwołać ministra obrony czy nie. Ale to już historia,
                                Kaczyński też. Obiektywnie zostaną ocenieni za lat 50.
                                ja nie czuje, aby marszałek Niesiołowski i poseł palikot szargali
                                opinie Polaków. Mojej nie szargaja napewno:)).
                                • masia97 Re: odpowiedź "masia97" 29.08.10, 17:08
                                  oczywiście, że nie, bo jesteś taki sam jak oni, "na pewno" pisze się
                                  oddzielnie nie razem; taki poziom twojej wiedzy jak i ortografii;
                                  nie ty jesteś od oceniania innych, obroni ich historia, ale
                                  warunkiem jest wolność słowa, której niestety dalej nie mamy, bo
                                  sądy są pełne postkomunistycznych sędziów, prokuratorów i prawników,
                                  dziękuję za to przynajmniej, że do pewnych informacji mogę dojść w
                                  internecie, że SB przynajmniej tego nie zrobi; aole może wkroczyć
                                  opłacona zgraja osób szkalujących prawdziwą opozcję, uczciwych
                                  polityków, których nie można zniszczyć ich udziałem w aferach, więc
                                  wyzywa ich się na łamach gazet czy forach internetowych, miesza się
                                  ludziom w głowach rozdmuchując kolejne afery, aby zakryć podwyżki
                                  podatków, zwiększające się bezrobocie, ubóstwo ludzi
                                  i "nicnierobienie" rządu;czy o taką Polskę walczyliśmy? Ja chcę żyć
                                  w wolnej Polsce, gdzie mogę robić to, co chcę, gdzie mogę mówić, co
                                  chcę, gdzie mogę spokojnie chodzić po ulicach, gdzie policja i sądy
                                  będą zamykały przestępców, nawet tych z pierwszych stron gazet,
                                  gdzie nikt nie będzie wyzywał mnie od ciemnogrodu, bo jestem
                                  katoliczką, gdzie za obraźliwe posty, za wulgaryzmy, za takie
                                  wypowiedzi będzie odpowiedzialność karna, itp...
                                  • henryk-sikora Re: odpowiedź "masia97" 29.08.10, 19:05
                                    Gdyby za obraźliwe posty była odpowiedzialnośc karna to z więzienia
                                    byś nie wychodziła, wystarczy aby podpisywac się swoimi nazwiskami
                                    to poziom chamstwa i zakłamania, w tym również Twojego zakłamania i
                                    obłudy, zmniejszył by się o 99%. Masz poprostu ciągotki totalitarne,
                                    ograniczać wolność słowa poprzez karanie. Z Toba też nie sposób
                                    rozmawiać sensownie. Bredzisz pisząc, że w Polsce nie ma wolności
                                    słowa. Jeżeli ktoś myśli inaczej to piszesz do niego jak do mnie
                                    powyżej, że jestem taki sam jak ONI, ale w Twoich ustach ONI to
                                    oczywiście inwektywa. Tak, na pewno nie jestem taki jak wy pisiory,
                                    bo ziejecie nienawiścią, wyłążą z was najgorsze ludzkie cechy,
                                    podłość, małość i obłuda.
                                    • masia97 Re: odpowiedź "masia97" 30.08.10, 01:03
                                      prawda w oczy kole, ale cię ruszyło, no właśnie widać z kogo wypływa
                                      nienawiść, jak się odrobinę prawdy napisze... aha jeszcze mówią :
                                      uderz w stół, a nożyce się odezwą...
          • boykotka Re: 30. rocznica "Solidarności" jednak z Wałęsą 28.08.10, 11:40
            Lech Wałęsa jest prostym człowiekiem, patrząc przez ten pryzmat uważam,
            że zrobił dużo więcej w zakresie swojej edukacji niż niejeden profesor.
            Najbardziej cenię go za powiedzenie : "Europa jest jedna - widziałem to
            z samolotu" I właśnie takich Polaków jest nam potrzeba jak najwięcej.
      • q-ku jaka cały lud polski, widzisz wszystko osobno 28.08.10, 10:05
        "że koń, że Stasiek.." Żadnej syntezy, żadnego myślenia historycznego na skalę
        kilkudziesięciu lat

dlatego tak łatwo Wami manipulować

tyle lat w Polsce się kształci ludzi, mamy prasę, media

i naprawdę tak trudno pomyśleć?
        • masia97 Re: jaka cały lud polski, widzisz wszystko osobno 29.08.10, 11:08
          trudno, bo takie mamy teraz wykształcenie, że studia i maturę ma
          wtórny analfebeta
    • slavik222 Wygwizdali za odejście od ideałów Solidarności... 28.08.10, 09:25
      Pseudolibraliści kiedyś wozili się na plecach robotników z
      Solidarności..
      Teraz m.in. Wałęsa z POwodów koniunkturalnych ( interesy synalka w
      PO)odszedł od zasad o które walczył wraz z milionami
      solidarnościowców( w tym z PZPR)...I uczciwi ludzie POzostawieni
      sami sobie mają klaskac tym bufonom: Wałęsie, Borusewiczowi, Tuskowi
      czy Komorowskiemu. O praewa tych ludzi upominał się Prezydent RP-
      prof. Lech Kaczyński
      A Wałęsa nie ma już moralnego prawa PO odejściu z S pouczać ludzi,
      którzy domagają się godnego traktowania.
      Musi liczyć się z tym że będzie wygwizdany...
      Warto pamietać oszusta Tuska, ktory przed wyborami obiecywał gruszki
      na wierzbie szczecińskim stoczniowcom
      • erg_samowzbudnik Re: Wygwizdali za odejście od ideałów Solidarnośc 28.08.10, 12:49
        slavik222 napisał:

> Pseudolibraliści kiedyś wozili się na plecach robotników z
        > Solidarności..
        > Teraz m.in. Wałęsa z POwodów koniunkturalnych ( interesy synalka w
        > PO)odszedł od zasad o które walczył wraz z milionami
        > solidarnościowców( w tym z PZPR)...I uczciwi ludzie POzostawieni
        > sami sobie mają klaskac tym bufonom: Wałęsie, Borusewiczowi,
        Tuskowi
        > czy Komorowskiemu. O praewa tych ludzi upominał się Prezydent RP-
        > prof. Lech Kaczyński
        > A Wałęsa nie ma już moralnego prawa PO odejściu z S pouczać ludzi,
        > którzy domagają się godnego traktowania.
        > Musi liczyć się z tym że będzie wygwizdany...
        > Warto pamietać oszusta Tuska, ktory przed wyborami obiecywał
        gruszki
        > na wierzbie szczecińskim stoczniowcom

Jeżeli tacy uczciwi jak Kaczory to ja dziękuje wole Bolka.
        • masia97 Re: Wygwizdali za odejście od ideałów Solidarnośc 29.08.10, 11:12
          a co masz do zarzucenia kaczyńskim? gdyby brali udział w
          jakichkolwiek aferach i gdyby mieli nawet mandat juz przez wiele
          tygodni grzmiały by postkomunistyczne media, nic na nich nie
          znaleźliście, więc was trafia i wyzywacie i poniżacie, bo to to wam
          pozostało, jak nic nie możecie zarzucić uczciwym ludziom...
          • henryk-sikora odpowiedź "masia97" 29.08.10, 11:49
            Szanuje Twoje poglady, ale skoro pytasz o zarzuty do Kaczyńskich to
            kilka wymienie, teraz pod adresem sp. Lecha Kaczyńskiego jako
            prezydenta:
            1. Odwołał szczyt Weimarski, który jest jedynym lub jednym
            zniewielu instrumentów lobbingowych Polski w UE, ponieważ jakaś
            lokalna gazetka niemiecka opublikowała rysunek satyryczny z nim. Czy
            jest to dowód na małość i szkodliwość byłego prezydenta Lecha
            Kaaczyńskiego czy nie?
            2. Wynegocjował traktat Lizboński i obwieścił ten fakt
            Polakom i
            Europie jako wielki sukces i co następnie zrobił? Nie podpisywał
            przez prawie 2 lata traktatu, zachowując się jak rozkapryszony
            bachor. Cała Europa patrzyła w osłupieniu na niego i nic nie
            rozumiała o co chodzi temu Kaczyńskiemu.
            3. Zdecydował poprzez idiotyczny upór o zakupie rafinerii
            Możejek
            na czym Orlen traci i będzie tylko tracił i będzie musiał
            odsprzedać Możejki za 1/3 ceny zakupu. To jest sprawka Kaczyńskiego,
            jego fobii antyrosyjskich i jego mrzonek o wielkomocarstwowości
            Polski.
            Mozna by wyliczać jeszcze całą listę szkodzących działań
            interesom i wizerunkowi Polski w Europie i na świecie.
            • masia97 Re: odpowiedź "masia97" 29.08.10, 13:17
              henryk-sikora napisał:

> Szanuje Twoje poglady, ale skoro pytasz o zarzuty do Kaczyńskich
              to
              > kilka wymienie, teraz pod adresem sp. Lecha Kaczyńskiego jako
              > prezydenta:
              > 1. Odwołał szczyt Weimarski, który jest jedynym lub jednym
              > zniewielu instrumentów lobbingowych Polski w UE, ponieważ jakaś
              > lokalna gazetka niemiecka opublikowała rysunek satyryczny z nim.
              Czy
              > jest to dowód na małość i szkodliwość byłego prezydenta Lecha
              > Kaaczyńskiego czy nie?
              > 2. Wynegocjował traktat Lizboński i obwieścił ten fakt
              > Polakom i
              > Europie jako wielki sukces i co następnie zrobił? Nie podpisywał
              > przez prawie 2 lata traktatu, zachowując się jak rozkapryszony
              > bachor. Cała Europa patrzyła w osłupieniu na niego i nic nie
              > rozumiała o co chodzi temu Kaczyńskiemu.
              > 3. Zdecydował poprzez idiotyczny upór o zakupie rafinerii
              > Możejek
              > na czym Orlen traci i będzie tylko tracił i będzie musiał
              > odsprzedać Możejki za 1/3 ceny zakupu. To jest sprawka
              Kaczyńskiego,
              > jego fobii antyrosyjskich i jego mrzonek o wielkomocarstwowości
              > Polski.
              > Mozna by wyliczać jeszcze całą listę szkodzących działań
              > interesom i wizerunkowi Polski w Europie i na świecie.

świetnie, że nagle szanujesz moje poglądy patrząc na inne twoje
              posty, moje odpowiedzi:
              - jest czymś chorym i świadczy o niesamowitym niezrozumieniu
              rzeczywistości mówienie o fobii Kaczyńskich: dbanie o interesy
              swojego państwa to pierwszy obowiązek prezydenta, wszyscy partnerzy
              powinni rozmawiać na równych zasadach, a Rosja chce inaczej
              (np.gazociąg przez Bałtyk, uzależnienie od Rosji w przypadku
              gazu,...), nie można dać się szantażować innym; TAK SAMO JEST W
              NORMALNYM ŻYCIU PRZECIĘTNEGO CZŁOWIEKA: nikt nie robi co mu inni
              każą, tylko to co uważa za słuszne, nie czyniąc drugiemu krzywdy, to
              jest wolność; a wy chcecie, aby Kaczyński robił dobrze dla Rosji czy
              dla dla Polski? O co walczyłą SOLIDARNOŚĆ ? o wolność, o
              samodzielnym decydowaniu o sobie, a wy tylko jak prorosyjskie
              prokomunistyczne media napiszą cośkolwiek wybiórczo cytując
              komunistyczne albo plotkarsie zagraniczne media wierzycie w to nie
              próbując szukać innych informacji i analizować,
              - każdemu człowiekowi, a tym bardziej prezydentowi należy się
              szacunek, aktualny prezydent, były prezydent Wałęsa i inni politycy
              sami odebrali sobie prawo do szacunku, nie szanując drugiego
              człowieka; uściślam: nie szanowali prezydenta Kaczyńskiego mówiąc
              tak chamskie, prymitywne, gorzej niż na poziomie pijaczka spod budki
              z piwem komentarze, obrażali ludzi głosujących na Lecha
              Kaczyńskiego, matki i ojców, babcie i dziadków...
              - zapomniałeś napisać całą prawdę o traktacie lizbońskim, że
              ogranicza naszą wolność oraz, że to nie LECH KACZYŃSKI BLOKOWAŁ
              WEJŚCIE TRAKTATU LIZBOŃSKIEGO W ŻYCIE, bo nie podpisały go Czechy i
              Irlandia; i nie pisz takich bzdur, że cała Europa patrzyła
              osłupiona, bo cała Europa nie wiedziała nawet o tym, a podejrzewam,
              że nawet więcej jak 90% mieszkańców Europy się tym nie interesuje i
              w ogóle nie ma pojęcia o co w tym traktacie chodzi,
              - jeśli chodzi o szczyt weimarski, to był odwołany ze względów
              zdrowotnych prezydenta, co najmniej dziwne, że rozpowszechniasz
              plotki,
              -o Możejkach też nie pisz nieprawdy, bo gdyby to była taka zła
              inwestycja, to dlaczego prezydent Komorowski nie chce się z niej
              wycofać, a Orlen szantażuje rząd litewski, Orlen jest
              monopolistyczna spółką przez która m.in. mamy tak wysokie ceny, a
              przez to podwyzki wszystkich artykułów, i patrz jak w Polsce jest:
              ropa drożeje na świecie- w Polsce też, często o wiele więcej, ropa
              tanieje na świecie - w Polsce stoi w miejscu i to jest twoim zdaniem
              w porządku?
              • henryk-sikora Re: odpowiedź "masia97" 29.08.10, 14:58
                Postrzegamy rzeczywistość zupełnie inaczej, ale na szczęście
                potrafimy rozmawiać bez chamskiego obrażania się i to bardzo cenię.
                A że poglady mam ugruntowane to odniosę się do tego co napisałaś mi
                w odpowiedzi na moje trzy punkty.
                To fakt, że jesteśmy uzaleznienie gazowo od Rosji, ale to też nasza
                wina. Tak się składa, że przez 5 lat pracowałem jako doradca dla
                zachodniej wielkiej korporacji, ktora chciała wziąć udział w
                prywatyzacji polskiego sektora gazowego i nic z tego. Monopol PGNiG
                trzyma się mocno. Rząd Buzka przygotował koncepcję demonopolizacji i
                prywatzyacji tego sektora, ale Miler doszedł do władzy i wrzucił
                plan do kosza, łącznie z projektem dyskusyjnego gazociągu
                norweskiego. Rząd Buzka wydał rozporządzenie (dzisiaj zupełnie
                zapomniane) obligujące operatorów rynku gazowego, aby od 2010 roku
                nie można było sprowadzac więcej niż 49% gazu z exportu z jednego
                kierunku. Gdyby były prywatne firmy to musiałyby sie dostosować do
                obowiązującego prawa pod rygorem wysokich kar, ale monopolistyczny
                kontrolowany przez państwo PGNiG kierowany przez kretynów PGNiG nie
                nie musi, no może oprócz ustawicznego podnoszenia cen gazu pomimo,
                że ceny gazu spadły w ciągu ostatnich 2 lat na łeb i szyje.
                Więc jeżeli mówisz o uzależnieniu od Rosji to zacznij od naszego
                podwórka. Sprawa ma szerszy aspekt, w tym oczywiście polityki
                rosyjskiej, ktora surowców uzywa za element nacisku politycznego.
                Ale to jest Rosja, potężny kraj, z wielkimi ambicjami, poraniony
                obecnie wiec tym bardziej niebezpieczny i tupanie nóżkami wobec
                takiego kolosa nic nie pomoże, bo budżet Gazpromu jest chyba większy
                od budżetu Polski. Nie chce powiedzieć, że należy prowadzić polityke
                na klęczkach, broń boże, ale należy bardzo umiejetnie i finezyjnie
                grać politycznie z Rosją. O ile zaangazowanie w pomarańczową
                rewolucję na Ukrainie było zasadne z naszej strony (Ukraincy i tak
                spieprzyli wszystko) to zaangażowanie się Lecha Kaczyńskiego w takim
                demonstracyjnym zakresie w konflikt gruziński nie miało uzasadnienia
                bo w akcji był Sarkozy pełniący wówczas obowiązki szefa rady
                ministrów UE, ale Kaczyński chciał pokazówki politycznej.
                To wszystko irytowało Rosjan i w przypadku Możejek, które chcieli
                kupić, ale Kaczyński uparł sie na naszej "wielkomocarstwowej"
                ekspansji i po sfinalizowaniu projektu Rosjanie pokazali Orlenowi i
                tym samym Polsce miejsce w szeregu zakręcając dostawy. A dlaczego
                nie próbowaliśmy rozmawiać z Rosjanami o wspólnej inwestycji w
                Możejki, tylko zapłaciliśmy jakąś bajońską kwotę 2,6 mld dolarów i w
                najbliższych miesiącach sprzeda Orlen Możejki za maksymalnie 1 mld.
                Rocznie Orlen traci średnio około 300 mln dolarów w Możejkach, to są
                fakty, więc nie zarzucaj mi, ze piszę nieprawde!!!!
                Ja pisze o interesach, a nie o romantycznym podejściu. Przez nasz
                romantyzm już dużo zaplacilismy w naszej historii. Czas się rozwijac
                poprzez współpracę z UE i Rosją. Rosjanom Europa dała do
                zrozumienia, aby uporządkowali sprawy z Polską bo inaczej będzie
                problem z relacjami z UE. Więc współpracujmy, a nie oskarżajmy ich
                chorymi insynuacjami, że zamordowali naszego prezydenta, bo to jest
                chore!!!
                Trakt lizboński. Polska w takim samym stopniu zrzekła się swojej
                suwerenności, jak Czechy, Niemcy, Francja i pozostałe kraje
                członkowskie. jeżeli Europa nie zintegruje sie na wzór USA w ciągu
                najbliższych 20 lat to Europa będzie przegrana w starciu z Chinami i
                Indiami. Czy to sie nam podoba czy nie to jest nieodwracalne
                przeznaczenia. Srodek ciężkości swiata przesuwa sie w tamten rejon
                świata i nie ma od tego odwrotu. Możemy być Stanami Zjednoczonymi
                Europy i możemy w tych United States of Europe czuć się Polakami i
                kultywowac naszą tradycję, nasz język, nasza kulturę przez
                najbliższe kilkaset lat nawet.
                Nie pisz, że Europa nie zauważała tego nieuzasadnionego zwlekania
                przez Kaczyńskiego podpisania traktatu. Sarkozy, Merkel i inni
                przywódcy byli wściekli na Kaczyńskiego i przestali się z nim
                spotykać. W ostatnich 2 latach Lecha Kaczyński spotykał sie tylko z
                trzecim garniturem polityków europejskich i swiatowych.
                Co do zerwania szczytu Weimarskiego to nie plotka, tylko wiem to z
                ust mojego znajomego, który pracował w kancelarii u Kaczyńskiego
                jako podsekretarz stanu, nazwiska nie ujawnie bo to mój dobry
                znajomy.
                Piszesz, że kaczyński był obrażany, a on taki świętoszek. Do języka
                przeszły jako kultowe zwroty "spieprzaj dziadu" o dziennikarce w
                Brukselii "ta małpa w czerwonym", a Monice Olejnik "ja panią
                załatwie". Taki to był dżentelmen cmokający hurtowo w rękę każdą
                kobiete czy zasługiwala na to czy nie.
                Pozdrawiam bo i tak za dużo napisalem.
                • masia97 Re: odpowiedź "masia97" 30.08.10, 00:58
                  wcale nie uważam, że Kaczyńscy to świętoszki, ale wkurza mnie, jak
                  są nierówno traktowani, dziennikarze czepiają się wszystkiego, i
                  przede wszystkim podają informacje obrażające Kaczyńskiego, nawet
                  po smierci, a gdyby raz czy drugi przestali podawać obrażające go
                  słowa przez Palikota i Niesiołowskiego oraz innych, gdyby bez
                  przerwy ich nie cytowali i nie pokazywali w mediach, byłoby dużo
                  mniej chamstwa w polityce...
    • family_guy Re: 30. rocznica "Solidarności" jednak z Wałęsą 28.08.10, 09:45
      A gdzie jest ta solidarnosc z tymi, ktorzy teraz nie maja pracy albo musza
      pracowac za glodowe stawki? Ta cala rewolucja nie byla spowodowana przez protest
      robotnikow, komu by sie chcialo strajkowa jakby wiedzial, ze dziesiec lat
      pozniej zamkna mu zaklad i posla go na rente... Ta zmiana ustroju byla
      zaplanowana i przeprowadzona przez "pseudokomunistow" ktorzy blokowali wszelki
      rozwoj gospodarczy, automatyzacje produkcji i wdrazanie nowych technologi. Jak w
      socjalizmie poswieciloby sie ta energie jaka szla na wyscig zbrojen na
      zaopatrzenie spoleczenstwa to wszystko wygladaloby inaczej.

Gdzie jest wasza SOLIDARNOSC pytam!
      • q-ku gdzie solidarnośc? 28.08.10, 10:06
        na pewno nie w biznesie z ograniczoną odpowiedzialnością jakim jest NSZZ "S"
      • henryk-sikora odpowiedź "slavik222" i "family_guy" 28.08.10, 10:26
        Z takimi pretensjami to zgłaszajcie sie do NSZZ "Solidarność" pod
        przewodnictwem pana Śniadka, który zamiast bronić praw pracowniczych
        uczestnicy w polityce jednej partii politycznej pod nazwą PiS.
        Prezydent Wałęsa nie jest już związkowcem od 20 lat, więc darujcie
        sobie te uwagi pod jego adresem.
        Jeżeli ja bym tak tęsknił za socjalizmem jak Ty "family_guy" to
        wyjechałbym na Kube lub Korei Północnej, tam znajdziesz raj za
        którym tęsknisz.
        • family_guy Re: odpowiedź "slavik222" i "family_guy" 28.08.10, 12:03
          Ucieczka nie jest rozwiazaniem. Nie chce na tulaczke po swiecie. Przed wlasnym
          charakterem i swiatopogladem nie uciekniesz. Dlatego zostane tutaj i bede
          walczyl o sprawiedliwosc i dobrobyt dla wszystkich, a nie tylko dla obludnych
          oszustow i egoistycznych sadystow! A jak ci sie cos nie podoba, to przyjdz i
          mnie zabij faszysto, eksterminowac sie nie dam. Wole zginac nic zyc w takim
          swiecie, jak teraz.

A od Kuby i Korei sie od..ol, popatrz jak wiedzie sie ludziom tutaj na miejscu,
          w ghettach miast, w tzw. cywilizowanym i wolnym swiecie. Gdyby nie swiatowe
          embarga to bylyby kraje miodem i mlekiem plynace.
          • henryk-sikora Re: odpowiedź "family_guy" 28.08.10, 12:40
            Jakie światowe embarga?, co Ty pleciesz???
            A co do rzekomego nędzy, to powiedz mi jak to się dzieje, że w 1990
            roku bylo w Polsce 2 miliony samochodów, a obecnie jest 10 milionów?
            Nie zaprzeczam, że nie ma obszarów biedy, ale jak to się dzieje, że
            w rejonach o największym bezrobociu nie mozna dostać osoby do pracy?
            Moj znajomy chcial teraz zatrudnić kogoś na stale do opieki nad
            ojcem w koszalińskim, oferował 2500 zl plus wyżywienie i nikt sie
            nie znalazl chętny i Ty opowiadasz bajki o wielkiej nędzy. Pogadajmy
            wpierw o lenistwie Polakow. Gdyby tak uczciwie zweryfikować
            bezrobocie to okazałoby się, że jest na poziomie 5 - 6%, a takie
            bezrobocie musi być, aby była konkurencja na rynku pracy!!!
            Dlaczego wyzywasz mnie od faszystów? Czy ja Cie obrażam??? Ciekawe
            jak "walczysz" o sprawiedliwość, zapewne poprzez takie idiotyczne
            wpisy na forum internetowym. Pochwal sie co zrobiles dla tego kraju
            na który tak psioczysz???
            • glion Re: odpowiedź "family_guy" 28.08.10, 13:12
              Cytat: "Jakie światowe embarga?, co Ty pleciesz???"

Wez Ty sie dziecino zainteresuj, ze Ty o czyms nie wiesz nie znaczy
              ze tego nie ma. Na poczatek proponuje przeczytac chocby licencje do
              Windowsa 7 jest tam wyraznie napisane ze nie wolno go urzywac na
              Kubie i w Korei Pn. Kraje te sa objente szeregiem restrykcji
              szczegolnie w dziedzinie nowoczesnych technologii.

Cytat: "A co do rzekomego nędzy, to powiedz mi jak to się dzieje, że
              w 1990 roku bylo w Polsce 2 miliony samochodów, a obecnie jest 10
              milionów?"

Czyli komunisci zrobili jeszcze wiekszy postep bo przed wojna w
              Polsce bylo moze kilka tysiecy samochodow a 20 lat pozniej kilkaset
              tysiecy? A moze jest to po prostu spowodowane tak zwanym postepem
              technologicznym? Dwadziescia lat temu tylko nielicznych bylo stac na
              komputer a teraz wiekszosc ludzi stac.

Cytat: Moj znajomy chcial teraz zatrudnić kogoś na stale do opieki
              nad ojcem w koszalińskim, oferował 2500 zl plus wyżywienie i nikt
              sie nie znalazl chętny i Ty opowiadasz bajki o wielkiej nędzy.

Koszalin jest niedaleko niemieckiej granicy, w niemczech za 1200
              euro (ponad 4000zl) ludzie moga to samo a oprocz jedzenia maja tez
              zakwaterowanie. Tak ze ta oferta jest "nedzna" w porownaniu do
              standardow europejskich. Po za tym opieka nad obca osoba (czesto
              kaprysna i uwarzajaca sie ze moze wszystkiego wymagac bo przecierz
              placi) to nie jest szczyt mazen zawodowych wiekszosci mlodych
              ludzi.

• henryk-sikora Re: odpowiedź "family_guy" 28.08.10, 13:49
                glion napisał:

> Cytat: "Jakie światowe embarga?, co Ty pleciesz???"
                >
                > Wez Ty sie dziecino zainteresuj, ze Ty o czyms nie wiesz nie
                znaczy
                > ze tego nie ma. Na poczatek proponuje przeczytac chocby licencje
                do
                > Windowsa 7 jest tam wyraznie napisane ze nie wolno go urzywac na
                > Kubie i w Korei Pn. Kraje te sa objente szeregiem restrykcji
                > szczegolnie w dziedzinie nowoczesnych technologii.
                Ponieważ na Kubie i w Korei, czyli w krajach bezprawia nie byłoby
                żadnej kontroli i gwarancji, że nie byłoby na potęgę piractwa
                produktów Microsoftu, czy to aż tak trudne do zrozumienia? Czy też
                uważasz, że Microsoft ma produkować i obdarowywać za darmo
                Koreańczyków i Kubańczyków? Rażą mnie błędy ortografivzne, "używać"
                pisze się przez samo "ż", a nie "rz"!!!

> Cytat: "A co do rzekomego nędzy, to powiedz mi jak to się dzieje,
                że
                > w 1990 roku bylo w Polsce 2 miliony samochodów, a obecnie jest 10
                > milionów?"

> Czyli komunisci zrobili jeszcze wiekszy postep bo przed wojna w
                > Polsce bylo moze kilka tysiecy samochodow a 20 lat pozniej
                kilkaset tysiecy? A moze jest to po prostu spowodowane tak zwanym
                postepem technologicznym? Dwadziescia lat temu tylko nielicznych
                bylo stac na komputer a teraz wiekszosc ludzi stac.
                Sam postep technologiczny nie przyspaża "kowalskiemu" pieniędzy,
                tylko rozwój gospodarczy i skoro "kowalscy" kupują co raz więcej
                samochodów to mają za co, bo pracują i kraj sie rozwija, a Ty tego
                nie zauważasz

>
                > Cytat: Moj znajomy chcial teraz zatrudnić kogoś na stale do opieki
                > nad ojcem w koszalińskim, oferował 2500 zl plus wyżywienie i nikt
                > sie nie znalazl chętny i Ty opowiadasz bajki o wielkiej nędzy.
                >
                > Koszalin jest niedaleko niemieckiej granicy, w niemczech za 1200
                > euro (ponad 4000zl) ludzie moga to samo a oprocz jedzenia maja tez
                > zakwaterowanie. Tak ze ta oferta jest "nedzna" w porownaniu do
                > standardow europejskich. Po za tym opieka nad obca osoba (czesto
                > kaprysna i uwarzajaca sie ze moze wszystkiego wymagac bo przecierz
                > placi) to nie jest szczyt mazen zawodowych wiekszosci mlodych
                > ludzi.
                Skoro oferte pracy za 2,5 tysiąca w rejonie gdzie bezrobocie
                podobno sięga 15% uważasz taka oferte za "niegodną" to ja bym
                zlikwidował wszystkie zasiłki i niech zdechną z głodu skoro nie chcą
                pracować, albo niech wyjeżdzają do Niemiec tak jak Ty radzisz, ale
                jednoczesnie proszę zamknąć buzie i nie narzekać, że jest źle.

>
                • pongau Re: odpowiedź "family_guy" 28.08.10, 15:49
                  "urzywac", "objente", "przecierz", "mazen".
                  No i "przyspaza", panie Henryku !
                  Przyganial kociol garnkowi. Wczesniej tez sie przydarzalo.
                  Pozdrawiam
                  • henryk-sikora Re: odpowiedź "family_guy" 28.08.10, 15:51
                    U mnie, jeżeli już to literówki:), zapewniam:)).
                    • pongau Re: odpowiedź "family_guy" 28.08.10, 16:22
                      henryk-sikora napisał:

> U mnie, jeżeli już to literówki:), zapewniam:)).

Gdyby nie bylo tej kropki nad "z", to uwierzylbym. ;-))
                      Zdarzyc sie moze. Dobrze,ze tylko pare razy w pare miesiecy.
                      Interpunkcji nie wypominalem. Ma zreszta za duzo regul. Poza tym, od
                      lat, jezyk polski nie jest mym codziennym.
                      Pozdrawiam.
                      • henryk-sikora Re: odpowiedź "family_guy" 28.08.10, 16:55
                        Nie szukam zawstydzony usprawiedliwienia, ale przez 20 lat też żyłem
                        poza granicami, więc może to są skutki tego mojego analfabetyzmu:))
                  • henryk-sikora Re: odpowiedź "family_guy" 28.08.10, 16:59
                    pongau napisał:

> "urzywac", "objente", "przecierz", "mazen".
                    > No i "przyspaza", panie Henryku !
                    > Przyganial kociol garnkowi. Wczesniej tez sie przydarzalo.
                    > Pozdrawiam

Jakos trudno mi uwierzyć abym zrobił takie "byki" jakie mi raczyłeś
                    wypomnieć, gdzie one są??
                    • pongau Re: odpowiedź "family_guy" 28.08.10, 17:47
                      henryk-sikora napisał:

> pongau napisał:
                      >
                      > > "urzywac", "objente", "przecierz", "mazen".
                      > > No i "przyspaza", panie Henryku !
                      > > Przyganial kociol garnkowi. Wczesniej tez sie przydarzalo.
                      > > Pozdrawiam
                      >
                      > Jakos trudno mi uwierzyć abym zrobił takie "byki" jakie mi
                      raczyłeś
                      > wypomnieć, gdzie one są??

Pierwsze cztery popelnil jakis "glion".
                      Moj "kasliwy" komentarz ukladal sie w ciag, gdyz go cytowales.
                      Zazwyczaj sie nie czepiam, ale ladnie -(leider, ups!)- wygladal moj
                      jako trzeci. Gniewasz sie?
                      Staram sie nikomu nie wymyslac, zauwazyles? Mi tez sie zdarza posliz
                      (g)nac, staram sie, by jak najrzadziej. Jest mi jednak coraz
                      trudniej, bo oko przyzwyczaja sie do tych slow nowoortograficznych.
                      Tak duzo ich na forach.
                      Pozdrawiam.

PS. Osobiscie nie jestem wielbicielem p. Walesy. Dla mnie pozostanie
                      on WAZNYM HISTORYCZNIE traktorzysta z Dolnego Slaska. Sam jestem
                      elektronikiem i wiem, ze do swoich wozkow akumulatorowych nie
                      potrzebowal tzw. "probowki". Historia splatala Polakom figla. MOIM
                      zdaniem.
                      • henryk-sikora Re: odpowiedź "pongau" 28.08.10, 18:12
                        Nie, no w żadnym wypadku nie gniewam się:). Jeżeli ktoś mi wytyka
                        jakieś moje ewidentne błędy to przyjmuje to z pokora i
                        wdzięcznością, a jeżeli to są moje błędy ortograficzne to ze
                        wstydem:).

Co do Wałęsy, to jest to "przypadek" skomplikowany:)). Inną kwestia
                        jest ocena Lecha Wałęsy jako człowieka, a inną sprawą jako
                        historyczny symbol. Nie mamy naszej Noki, ani Sony, ani żadnej innej
                        marki z której moglibyśmy byc dumni. Ostał nam się Wałęsa, którego
                        zna świat jako symbol naszych polskich dokonań i plucie na ten
                        symbol publicznie uważam za antypolskie działanie. Mozna by wiele
                        napisac i dyskutować, ale publicznie Wałęsy jako symbolu będe
                        bronił, może też z tego powodu, że to również kawał mojego życia w
                        tej historii zostawiłem.
                        • pongau Re: odpowiedź "pongau" 28.08.10, 19:31
                          Moze lepiej pozostaniesz przy swoim zdaniu. Masz do tego prawo. Ja
                          akurat nie podzielalem zachwytu panujacego w Polsce anno 1980.
                          Odstreczali mnie ci najglosniej krzyczacy, ktorych wczesniej
                          ocenialem jako pracowitych inaczej. Najsmieszniejszy dla mnie byl
                          facet "z technologii", ktory wepchnal sie na przewodniczacego.
                          Reprezentowal robotnikow, ktorych sam skubal "na normach". Ja nie
                          musialem, jak on, zadnej legitymacji rzucac, bo do zadnej partii nie
                          nalezalem. Ale do takiej Solidarnosci tez nie wstapilem. Nie cierpie
                          owczych pedow. Szanuje jednak ludzi, ktorzy cos dali z siebie. Nie
                          tych, ktorzy "bronili" prac doktorskich z socjalistycznego prawa i
                          sie przefarbowali. Mozna by dyskutowac, mozna by polemizowac. Ale
                          inaczej, niz w dalszej czesci tego forum sie to czyni. No coz. Uroki
                          wywalczonej wolnosci slowa.
                          Zycze sily w dyskusjach.
                          • henryk-sikora Re: odpowiedź "pongau" 28.08.10, 20:21
                            No nie sposób sie nie zgodzić, ze nie brakowało krzykaczy, było ich
                            i to wielu i tych oceniałem i wówczas i dzisiaj najgorzej. Mógłbym
                            kilku wymienic z nazwiska, ale po co, oni nic nie wznoszą. Nie
                            brakowało też koniukturalistów. Niemniej jednak "Solidarność" była
                            swoistym fenomenem i nie zgodzę się, że "owczy pęd" zaważył na jej
                            powstaniu. Ludzie czuli potrzebę zmian, byliśmy wszyscy upokorzeni
                            brakiem podstawowych artykułów żywnościowych, higienicznych i innych
                            towarów. Każdy widział i czuł to potworne zakłamanie panujace w
                            tamtym systemie. Mam świadomość, że dla przeciętnego "kowalskiego"
                            wolność, demokracja nie są wartościami nadrzędnymi, ale na dłuższą
                            metę nawet statystyczny "kowalski" pragnie mieć oparcie w czymś
                            uczciwszym. Bardzo celnie opisał ruch "Solidarności" prof. Zbigniew
                            Brzeziński w swoim wystąpieniu 5 lat temu. Oto fragment jego
                            wystapienia:
                            Dlaczego Solidarność zwyciężyła? Bo była czymś dużo bardziej
                            znaczącym niż ruchem politycznym, niż związkiem zawodowych, niż
                            nawet chęcią odzyskania niepodległości. Była nie tylko ruchem, ale
                            Duchem – potężną siłą moralną, opartą na wartościach
                            humanistycznych, religijnych i demokratycznych. Była koalicją bez
                            nienawiści klasowej i narodowej, koalicją nie do rozliczania się z
                            przeszłością ale dla budowy lepszej przyszłości, opartej na
                            pojednaniu społecznym i na pojednaniu z sąsiadami. Ten Duch był
                            źródłem zwycięstwa „Solidarności”, bodajże najważniejszej udanej
                            bezkrwawej rewolucji w historii.

Szanuje prawo każdego człowieka do swojego zdania w każdej sprawie,
                            niemniej są wydarzenia historycznie udowodnione, że racje są
                            bezsporne.
                            Pozdrawiam
                            • pongau Re: odpowiedź "pongau" 28.08.10, 21:06
                              Wiec kazdy pozostanie przy swoim zdaniu. Ja nie zbieram laurek
                              Zbigniewa Brzezinskiego, Denis McShane, Jose M. Barroso i Horsta
                              Köhlera. I nie placze, jak pewien Polak w Kanadzie, ze Polska
                              kojarzy sie tylko z papiezem i Walesa. Nie mieszkam w Niemczech, ale
                              tez chcialbym, by Polska sie inaczej kojarzyla. Tak jak Niemcy nie
                              tylko z Hitlerem-Austriakiem, lecz i z niemiecka jakoscia. Jak
                              pewnie widzisz, budujemy obraz Polski, ktory latwo wysmiac.
                              Szczegolnie tym Polsce niechetnym. Nie oceniam Twojego osobistego
                              zaangazowania. Chodzi mi o obraz Polski "nie za zaslugi". I o jej
                              rzeczywista, nieszowinistyczna pozycje. Moze chce za wiele.
                              Jest Twoim prawem stawiac oltarz Solidarnosci. Ja skupiam sie na
                              niezaprzepaszczaniu Waszych zdobyczy.
                              • henryk-sikora Re: odpowiedź "pongau" 28.08.10, 21:30
                                Podzielam Twój pogląd, że liczy się obraz Polski jako kraju
                                nowoczesnego, a nie romantyków potrafiących tylko wlaczyć z szabelka
                                na barykadach. Ja nie muszę stawiać "oltarza" "Solidarrności", świat
                                to zrobił uznając rolę tego ruchu społecznego. Ja cały czas pisze
                                o "S" lat 1980 - 1989, a nie o dzisiejszym związku zawodowym, aby
                                była jasność.
    • scher1 Rocznica "Solidarności" ..dla beneficjentów 28.08.10, 10:02
      Widać, komu to się sowicie opłaciło;... to leżenie na styropianie,
      na matercu w sali wykładowej, na spągu, obok obrabiarki, na
      trafoku , pod plebanią...oto beneficjenici: tłuste czarne koty,sejm,
      senat, bieleccy z pensjami po 500 tyś. euro....związkowcy z pensja
      30 tyś. w łapę na m-c, złodzieje hut, fabryk, rafinerii,szpitali,
      gruntó, dróg...
      No, im i chłopakom w wielkich czapach i dziwnych sukienkach... to
      sie opłaca, oj opłaca świętować!
      • henryk-sikora odpowiedź "scher1" 28.08.10, 10:31
        "scher1" a Ty co robileś w sierpniu 1980 roku? Siedziałeś za żółtymi
        firankami w komitecie PZPR czy w SB służyłeś skoro z takim
        rozrzewnieniem wspominasz te czasy i wypominasz innym, że wywalczyli
        wolny i suwerenny kraj. Możesz odpowiedzieć?
        • scher1 Re: odpowiedź "scher1" 28.08.10, 11:30
          heniu..pytasz o konkrety czy tak ogólnie? ..więc spytam i odpiwedz
          bez rozrzewnienia, ile Ty wywalczyłeś: czy masz pracę , ile
          zrabiasz lub masz emerytury, czy znasz 21 postulató?? A poza tym,z
          treści widać, że bliskie Ci są klimaty przybytków i rekwizytów , o
          których piszesz..widąć, że z autopsji.
          • henryk-sikora Re: odpowiedź "scher1" 28.08.10, 12:42
            Przeczytaj sobie mój życiorys w encyklopedii "S", klikniesz w google
            i juz będziesz miał odpowiedx na nurtujące Cię pytania odnośnie
            mojej osoby, ale liczę, że się odwzajemnisz?
            • erg_samowzbudnik Re: odpowiedź "scher1" 28.08.10, 12:59
              henryk-sikora napisał:

> Przeczytaj sobie mój życiorys w encyklopedii "S", klikniesz w
              google
              > i juz będziesz miał odpowiedx na nurtujące Cię pytania odnośnie
              > mojej osoby, ale liczę, że się odwzajemnisz?

W Hucie Stalowa Wola większość założycieli zakładowych komórek
              Solidarności okazało się konfidentami SB albo takimi pracownikami co
              to nigdzie nie zagrzali miejsca , co na to samo wychodzi.Jeden z nich
              jako jedyny prowadził sprzedaż piwa w handlu obwoźnym w 1998 i 1990
              roku.
              • lingus Re: odpowiedź "scher1" 29.08.10, 10:50
                No proszę, jak się nie ma żadnych konkretnych argumentów, to najlepiej opluć.
                Zwłaszcza zbiorowo, hurtem, żeby to adwersarz się tłumaczył, że nie jest
                wielbłądem...
            • scher1 Re: odpowiedź "scher1" 28.08.10, 13:10
              Heniuś: ani Wartak,ani Wroński ani Lenin czy Stara Wesoła ,
              <Wesoła Fala> lub piwa U Bergera na Ławkach albo w bece przy Starej
              Kopalni ani baraki na <4) lub wulce k. cegielni, Pekin... już się
              nie wrócą. Ale pytam: co się stało z dorobkiem Twoim , tym wsiowym i
              tym miejskim, co z moim i rodzicóww_robotniczym ? Jak oglądam
              Wesołą, Murcki, Mysłowice ,Stocznie, Wrocław Pafawag, WSK Psie Pole,
              BUMAR Łabędy, Nową Dębę, Łucznika, Baildon....to smutno mi. Jedynie
              w Kętach_Kamieńcu jest weselej, raźniej, ale ludzie
              jacyś ...wątrobowi! Na szczęście ekonometria i modelowanie szeregów
              dynamicznych są materią bezideową, jak zawsze trudną dla 90%
              populacji.I tyle satysfakcji, reszta...jak pod skrzyżówanymi
              kantówkami przed Poniatowskim.Coś poszło NIE TAK, gdy wpiswywałem
              sie w 21 POSTULATÓW a widzę, kto siedzi przy konfiturach!!!!
              • henryk-sikora Re: odpowiedź "scher1" 28.08.10, 14:03
                Co tak ubolewasz i płaczesz, że inni siedzą "przy konfiturach"? Nie
                dopchałeś się bo widocznie jesteś za cienki:)). Ja też
                przy "konfiturach" nie siedze i nie płacze z tego powodu. Cieszy
                mnie, że kraj jest wolny i demokratyczny, że zamiast 7% z wyższym
                wykształceniem mamy ponad 30% ludzi wykształconych. Ciesze się, że
                są wolne media, od prawa do lewa i nikt nikogo nie zamyka za gadanie
                nawet największych bzdur. Ciesze się, że ludzie zdolni i pracowici
                mogą robić kariery i bogacić się. Ciesze się, że Polska ma takie
                umocowanie na arenie międzynarodowej jak chyba nigdy nie miała w
                swojej historii. Ale coś mi się wydaje, że Ty żyjesz mrzonkami o 21
                postulatach, które w zdecydowanej większości 30 m inionych lat
                zdeaktualizowało, a niektóre budzą dzisiaj tylko wesołość, pomimo,
                że 30 lat temu były sensowne w tamtych realiach politycznych i
                gospodarczych.
                Ciekawe co poszło nie tak? Nie jeździsz najnowszym modelem mercedesa
                i dlatego jest Ci źle?:)). Wiele nalezy poprawiać i naprawiać, ale
                biorąc pod uwagę, że to tylko 21 lat to się wierzyć nie chce, że tak
                wiele udało się zrobić.
                • 13ronin Re: odpowiedź "scher1" 28.08.10, 14:13
                  henryk-sikora napisał:

> Co tak ubolewasz i płaczesz, że inni siedzą "przy konfiturach"? Nie
                  > dopchałeś się bo widocznie jesteś za cienki:)). Ja też
                  > przy "konfiturach" nie siedze i nie płacze z tego powodu. Cieszy
                  > mnie, że kraj jest wolny i demokratyczny, że zamiast 7% z wyższym
                  > wykształceniem mamy ponad 30% ludzi wykształconych. Ciesze się, że
                  > są wolne media, od prawa do lewa i nikt nikogo nie zamyka za gadanie
                  > nawet największych bzdur. Ciesze się, że ludzie zdolni i pracowici
                  > mogą robić kariery i bogacić się. Ciesze się, że Polska ma takie
                  > umocowanie na arenie międzynarodowej jak chyba nigdy nie miała w
                  > swojej historii. Ale coś mi się wydaje, że Ty żyjesz mrzonkami o 21
                  > postulatach, które w zdecydowanej większości 30 m inionych lat
                  > zdeaktualizowało, a niektóre budzą dzisiaj tylko wesołość, pomimo,
                  > że 30 lat temu były sensowne w tamtych realiach politycznych i
                  > gospodarczych.
                  > Ciekawe co poszło nie tak? Nie jeździsz najnowszym modelem mercedesa
                  > i dlatego jest Ci źle?:)). Wiele nalezy poprawiać i naprawiać, ale
                  > biorąc pod uwagę, że to tylko 21 lat to się wierzyć nie chce, że tak
                  > wiele udało się zrobić.

Żyjesz w "wolnym" i "demokratycznym" państwie ?
                  O głupoto bezdenna, o nadziejo garbata,
                  to co dostałeś to jałmużna od żydokomuchowego brata !

Żal mi Was Sikora, bo się oszukujecie, mało tego wierzycie w to, a na dodatek
                  sracie na parapet. Z tego ostatniego "wiele udało się zrobić" to chyba tylko
                  kupę w majty Sikora, taki Wasz kleks na bawełnianym honorze. I nie zawracajcie
                  więcej doopy, dyżurny, płatny od wiersza.
                  • henryk-sikora Re: odpowiedź "13ronin" 28.08.10, 14:39
                    13ronin napisał:
                    >
                    > Żyjesz w "wolnym" i "demokratycznym" państwie ?
                    > O głupoto bezdenna, o nadziejo garbata,
                    > to co dostałeś to jałmużna od żydokomuchowego brata !
                    >
                    > Żal mi Was Sikora, bo się oszukujecie, mało tego wierzycie w to, a
                    na dodatek sracie na parapet. Z tego ostatniego "wiele udało się
                    zrobić" to chyba tylko kupę w majty Sikora, taki Wasz kleks na
                    bawełnianym honorze. I nie zawracajcie więcej doopy, dyżurny, płatny
                    od wiersza.

Ja Ciebie "13ronin" rozumiem doskonale, Twoją tesknotę za tym co
                    było i całą Twoją złość na demokratyczne suwerenne państwo polskie.
                    Nie masz juz tych przywilejów i tej bezgranicznej władzy
                    totalitarnej nad ludźmi co miałeś w jakims tam komitecie pzpr lub
                    komendzie sb lub milicji, czort Cie tam wie gdzie byłeś.
                    Do mnie nie musisz się zwracać per "wy", ja nie byłem nigdy Twoim
                    towarzyszem, zwracaj się tak do swoich byłych kumpli z pzpr i sb.:))
                • scher1 Re: odpowiedź "scher1" 28.08.10, 16:50
                  Cienkim (tak w twojej konwencji) ... ale <bolkiem> to ty jesteś,
                  sikoro_heniusiu, jak aborygen pod kanciakami, na Przedmieściu
                  Krakowskim!
                  Poza tym, cierpisz nie tylko na elefantyzm lewego płata mózgowego
                  ale jeszcze szczycisz się obyciem w kręgach ormowsko_esbeckich, co
                  dominuje w treści prawie każdego twojego postu. Pewnieś sutannowy
                  kapuś~parafialny. I tyle.
                  • henryk-sikora Re: odpowiedź "scher1" 28.08.10, 17:09
                    scher1 napisał:

> Cienkim (tak w twojej konwencji) ... ale <bolkiem> to ty jesteś,
                    > sikoro_heniusiu, jak aborygen pod kanciakami, na Przedmieściu
                    > Krakowskim!
                    > Poza tym, cierpisz nie tylko na elefantyzm lewego płata mózgowego
                    > ale jeszcze szczycisz się obyciem w kręgach ormowsko_esbeckich,
                    co > dominuje w treści prawie każdego twojego postu. Pewnieś
                    sutannowy kapuś~parafialny. I tyle.

No i taką to debatę potrafisz prowadzić, taką parafialną własnie,
                    którą mnie starasz się zarzucić:)). Ale ja Cię nie oceniam, Twoja
                    przeszłość pzpr-owska czy sb-cka to Twoja sprawa, ja prowadziłem
                    prawe zycie społeczne i nie muszę teraz odreagowywać w napastliwych
                    postach na forach internetowych tak jak to Ty czynisz:)). Natomiast
                    Ci co się ześwinili w przeszlości za wszelką cenę chcą udowodnić
                    sobie i światu, że świniami nie byli, ale zyciorysu nie zmienisz:)).
                    Mnie stac na to, aby się podpisywać swoim nazwiskiem, Ciebie nie i
                    taka jest podstawowa różnica miedzy nami, a reszta jak
                    mawia "klasyk" jest oczywistą oczywistością:))).
                    • scher1 Re: odpowiedź "scher1" 28.08.10, 17:51
                      Haniuś, lubisz legitymować bliźnich, oj lubisz. I tyle.
                      • henryk-sikora Re: odpowiedź "scher1" 28.08.10, 18:20
                        Teraz chcesz być moim bliźnim?:)) Wczesniej naplułeś na mnie ile
                        tylko mogłeś a teraz bliźniego szukasz??:))) Podpisz się nazwiskiem
                        i imieniem to będę Cie traktował jak człowieka, póki co jesteś
                        jakimś tworem wirtualnym:))).
                        • scher1 Re: odpowiedź "scher1" 28.08.10, 20:11
                          W zęby albo inny asweiss to sobie popatrz ...w lustrze, produkcie
                          chłopców-przebierańców.To ile statków teraz produkujesz? Czyj
                          cukier cię ...krzepi, bo tak jakość zomowską pałą z twoich postów
                          leci.
                          • henryk-sikora Re: odpowiedź "scher1" 28.08.10, 20:25
                            A Ty ciągle tylko wracasz, albo do pzpr, labo do sb, abo do zomo.
                            Wiem, że Ci teśkno człowieczku do tych czasów, ale one już nie wrócą
                            i nie będziesz żył za żółtymi firankami w komitetach partyjnych ani
                            esbckich. Moj cukier jest słodki, bo wypracowany uczciwie moimi
                            szarymi komórkami, a Ty zapewne liżesz na jakiejś posadzie za cudze
                            pieniądze:)). Czuć to od Ciebie na odległość. Zgnilizna pozostanie
                            zgnilizną:)). Ale nie przejmuj się juz nie długo i pewnie jakis
                            zawał Cie trafi:))).
                            • scher1 Re: odpowiedź "scher1" 28.08.10, 21:04
                              A ty Heniuś ciągle ten PZPR,te mundury...cóż,zżera cię trwały
                              mortus elephantus i homo_vaticanus..Odnośnie czucia,zgnilizny,
                              zawału: skoro sam zacząłeś, no to od siebie ... najpierw popatrz w
                              lustro, Sikoro-henryku,zobaczysz symptomy zbliżających się
                              incydentów i ekscesów zdrowotynych , ty już je masz, ewidentnie!
                              Już żadnego statku w polskim zakładzie nie zbudujesz, samochodu,
                              nawet siermiężnego też nie, nawet bazaltu nie kupisz w polskiej
                              kopalni, liżesz cukier...niemiecki, a nagrobek będziesz miał z
                              cementy holenderskiego lub niemieckiego , mleko z byka duńskiego, a
                              firanki...watykańskie.
                              Kasa...już nalizałeś się? ..ze złodziejskiego stołu, a cóz Cię to
                              obchodzi, z tacą łazisz? Zresztą, szkoda czasu i fluidów na takich,
                              jak ty , styropian pomieszany z butaptremem ulotkowym i denaturatem
                              z powielacza.
                              • henryk-sikora Re: odpowiedź "scher1" 28.08.10, 21:34
                                Na takich komuchów jak Ty nie ma rady, tacy jak Ty jesteście
                                nireformowalni, ale juz niedługo, jeszcze kilka lat i biologia was
                                załatwi i będzie spokoj. Na tym kończę z Tobą wymianę bo juz mi nie
                                dobrze sie robi jak czytam Twoje wypociny obszczany stary pułkowniku
                                SB.
                                • scher1 Re: odpowiedź "scher1" 28.08.10, 21:50
                                  Heniu_sikoro, widać, że w lustro spojrzałeś i coś zobaczył, toś w
                                  pierwszym odruchu malczika opisał.Cóż, źradełko nie kłamie, nie tlko
                                  stryś ,łysy ,siwy ... to jesześ ... i głupi.Ament.Zbuduj sobie
                                  stateczek w ...wannie, postaw żagielek z cedru synajskiego i
                                  dmuchnij hemorodialnym zefirkiem w niego, durniu stary.
                                  • henryk-sikora Re: odpowiedź "scher1" 28.08.10, 21:59
                                    Dlaczego TCHORZU nie podpiszesz sie nazwiskiem pod tymi bredniami?
                                    • scher1 Re: odpowiedź "scher1" 28.08.10, 22:34
                                      Poczytaj Henuisiu ( bez nerwów i sraczki)swoje posty z ostatnich 90
                                      dni...więc takie same masz riposty.Po drugie: wiem, po co byłym
                                      zomowcom, sbekom, bandytom lub złodziejom i grabażom są potrzebne
                                      dane bliźnich, więc akurat jestem ostrożny.Tchórz ...a co, skunks z
                                      antypodów pyta?
                                      • scher1 Re: odpowiedź "scher1" 28.08.10, 22:38
                                        suplement : literówki: oczyeiści grabarz...ten od pavulonu,
                                        esbek....SB .
                                        Poza tym , Heniu_idź już spać, a Soły i Hejnału i tak nie
                                        odwrócisz !
                                        • henryk-sikora Re: odpowiedź "scher1" 28.08.10, 22:57
                                          Tak już sie rozochociłeś, że sam ze sobą ględzisz:). Niedobrze oj
                                          niedobrze:)). To już zapewne Twoje stare sb-eckie zdewociałe szare
                                          komórki odmawiają Ci posłuszeństwa:))
                • wppa do szczęśliwego sikory 28.08.10, 22:42
                  A mnie nie cieszy że mój syn musiał emigrować za pracą , bo w Polsce
                  nie może utrzymać 4 os rodziny..
                  Nie cieszy mnie że pracowałem 39 lat w święta niedziele ,i jestem
                  teraz bez pracy , bo firma splajtował...
                  Nie cieszy mnie że media będą pod rządami PO i nie będę wiedział co
                  jest prawda co jest kłamstwem...
                  Nie cieszy mnie że rząd Tuska kłamie i podpisuje długoletnie umowę z
                  Gazpromem nie korzystne dla Polski. i ponosi VAT
                  A tak na marginesie normalny i UCZCIWY Polak myślący nigdy nie
                  będzie popierał rządu Tuska..
                  • scher1 Re: do szczęśliwego sikory 28.08.10, 22:58
                    Proponuję <wppa> jeszcze jednego ŻYWCA ( ja nad Sołą)...i miłych
                    snów.
                    A panu Heniusiowi_Sikorze snów o potędze jego misyjnych czynów ,
                    jeżeli siwa głowisia i zmęczony herzklekot wytrzymają ciśnienie
                    rzeczystości w retrospekcji młodzińczych oczekiwań; juz mi się
                    majga, przepraszam!
                  • henryk-sikora od szczęśliwego sikory:)) do "wppa" 29.08.10, 11:22
                    Bolączka bezrobocia jest frustrująca, ale do pokonania. Teraz są
                    takie warunki na wystartowanie z własnym małym biznesem o jakich
                    nikt wczesniej nie śmial marzyć. Można otrzymać dofinansowanie ze
                    środków unijnych nawet kilkaset tysięcy złotych. Ale jeżeli nie ma
                    się pomysłu i kwalifikacji na finezyjny biznes wymagający duzych
                    kwalifikacji i wiedzy można wystartować z czymś prostym z czego
                    można się utrzymać i dostać 40 tysięcy dofinansowania na otwarcie
                    takiego małego biznesu. Czekanie aż praca przyjdzie i dezawuowanie
                    demokratycznie wybranej władzy nie pomoże Panu, wręcz odwrotnie,
                    będzie się Pan pgrążał w maraźmie i frustracji.
                    No ale jeżeli uważa Pan, że media pod rządami PiS były wzorem
                    prawdomówności i obiektywizmu i z góry zakłada się, że za rządów PO
                    media będą kłamać to dla mnie wszystko jasne. Pan poprostu czeka z
                    założonymi rękami na wyjazd na wczasy do obiecanego przez prezesa
                    Kaczyńskiego Egiptu lub Tunezji. Zapewniam Pana, że się Pan w takiej
                    postawie nie doczeka nawet wyjazdu do Ciechocinka:).
                    Jeżeli w demokratycznym państwie uważa Pan, że człowiek posiadający
                    inne poglądy niż Pan i popierający PO jest nienormalny i nieuczciwy
                    to współczuje Panu. Taka postawa nie ma nic wspólnego z
                    respektowaniem ładu demokratycznego i świadczy tylko o jednym, że
                    nie uwolnil sie Pan z mentalności totalitarnego państwa.
        • erg_samowzbudnik Re: odpowiedź "scher1" 28.08.10, 12:53
          henryk-sikora napisał:

> "scher1" a Ty co robileś w sierpniu 1980 roku? Siedziałeś za
          żółtymi
          > firankami w komitecie PZPR czy w SB służyłeś skoro z takim
          > rozrzewnieniem wspominasz te czasy i wypominasz innym, że
          wywalczyli
          > wolny i suwerenny kraj. Możesz odpowiedzieć?

Przywileje "żółtych firanek" ma się tak do przepaści pomiędzy
          robotnikami a władcami obecnej Polski jak rowek w tyłku do Rowu
          Mariańskiego.
    • 13ronin Re: 30. rocznica "Solidarności" jednak z Wałęsą 28.08.10, 11:29
      henryk-sikora napisał:

> Bardzo słusznie, że Lech Wałęsa nie wybiera się na zjazd
      > NSZZ "Solidarność". Po pierwsze jest to przybudówka partii
      > politycznej PiS, której szef zwalcza Wałęse od 18 lat wszelkimi
      > niegodnymi metodami. Ponadto nigdy przez minione lata "Solidarność"
      > nie broniła Lecha Wałęsy, swojego pierwszego historycznego
      > przywódcy, przed haniebnymi atakami wszelkiej maści pseudohistoryków
      > i innych psycholi takich jak Wyszkowski, Wrzodak i innych. Bez
      > uczestnictwa w takich zjaazdach tej przybudówki partyjnej Lech
      > Wałęsa zostanie symbolem obalenia komunizmu na zawsze.

Niedoinformowany, zmanipulowany idiota.
      Ty też zostaniesz symbolem głupoty i obalenia rozumu !
    • 13ronin henryk-sikora 28.08.10, 11:45
      Słuchaj ty zapatrzony w Bolka jak szpak w starą piątkę z rybakiem.
      Zamknij się już z tymi peanami pochwalnymi nad tym wieprzem, a najlepiej zastrzel się i będzie spokój.
      • wicur Re: henryk-sikora 28.08.10, 12:45
        13ronin napisał:

> Słuchaj ty zapatrzony w Bolka jak szpak w starą piątkę z rybakiem.
        > Zamknij się już z tymi peanami pochwalnymi nad tym wieprzem, a
        najlepiej zastrz
        > el się i będzie spokój.

Popieram sugestie
        • mj63 Re: henryk-sikora 28.08.10, 17:07
          Panie Sikora. Z polskimi czubkami nie da sie porozmawiac. Oni nigdy
          nie zrozumieja wielkosci Walesy. Lidera swiatowego ruchu ktory wiele
          zmienil na kuli ziemskiej. I wlasnie za to swiat a teraz juz
          historia go uwielbia i ceni. Polemika z tego typu Polaczkami ktorzy
          sr... we wlasne gniazdo do niczego nie prowadzi.
          • masia97 Re: henryk-sikora 29.08.10, 11:07
            widać wspaniały język popleczników Wałęsy i Niesiołowskiego itp,
            traka własnie mamy Polskę...
      • henryk-sikora odpowiedź "13ronin" 28.08.10, 12:46
        "13ronin" tylko na takie inwektywy Cie stać ponieważ podpisujesz się
        nikomu nic nie mówiącym pseudonimem. Gdybyś podpisał sie własnym
        nazwiskiem to mam nadzieję, że nie wyzywałbys kogoś od "wieprza"
        itp... Ale z Ciebie jest zbyt wielki tchórz, aby podpisać się
        wlasnym nazwiskiem. Takich jak Ty stac tylko na takie ujadanie i
        obrażanie.
        • 13ronin Re: odpowiedź "13ronin" 28.08.10, 12:54
          henryk-sikora napisał:

> "13ronin" tylko na takie inwektywy Cie stać ponieważ podpisujesz się
          > nikomu nic nie mówiącym pseudonimem. Gdybyś podpisał sie własnym
          > nazwiskiem to mam nadzieję, że nie wyzywałbys kogoś od "wieprza"
          > itp... Ale z Ciebie jest zbyt wielki tchórz, aby podpisać się
          > wlasnym nazwiskiem. Takich jak Ty stac tylko na takie ujadanie i
          > obrażanie.

Nie sprowokujesz mnie, a moje imię milion.
          Gdybyś poznał prawdziwe moje imię dostąpiłbyś oświecenia ciemniaku, a na to nie
          zasługujesz bałwochwalco:-))))
          • henryk-sikora Re: odpowiedź "13ronin" 28.08.10, 13:05
            13ronin napisał:
            >
            > Nie sprowokujesz mnie, a moje imię milion.
            > Gdybyś poznał prawdziwe moje imię dostąpiłbyś oświecenia
            ciemniaku, a na to nie
            > zasługujesz bałwochwalco:-))))

Przeczytaj co Ty napisałeś:)), Przecież Ty człowieku nawet
            podstawówki nie masz ukończonej. Jak Ci nie wstyd pisac takich
            bredni. No tak, ale pod idiotycznymi pseudonimami mozna pisać każde
            bzdury, internet jest cierpliwy, każde bzdury i kalumnie mozna
            wypisywać pod psudonimami. Owocnej twórczości zyczę:))
            • 13ronin Re: odpowiedź "13ronin" 28.08.10, 13:31
              henryk-sikora napisał:

> 13ronin napisał:
              > >
              > > Nie sprowokujesz mnie, a moje imię milion.
              > > Gdybyś poznał prawdziwe moje imię dostąpiłbyś oświecenia
              > ciemniaku, a na to nie
              > > zasługujesz bałwochwalco:-))))
              >
              > Przeczytaj co Ty napisałeś:)), Przecież Ty człowieku nawet
              > podstawówki nie masz ukończonej. Jak Ci nie wstyd pisac takich
              > bredni. No tak, ale pod idiotycznymi pseudonimami mozna pisać każde
              > bzdury, internet jest cierpliwy, każde bzdury i kalumnie mozna
              > wypisywać pod psudonimami. Owocnej twórczości zyczę:))

POmyłiłeś się "waleczna" sikoro mam niepełne przedszkole ukończone, głąbie, ale
              to i tak więcej niż ty matole :-))))
              • henryk-sikora Re: odpowiedź "13ronin" 28.08.10, 14:09
                Znasz jeszcze więcej przymiotników?:)) W ostatnich 2 wpisach
                doczytałem tylko że jestem "ciemniakiem", "głąbem", "matołem":)).
                Taki sposób nienawistnej rozmowy jest typowe tylko dla członków i
                sympatyków PiS, więc życzę powodzenia:):))
                Ponowię jednak moją prośbę, abys podpisał się prawdziwym nazwiskiem
                i imieniem pod tymi kalumniami które wypisujesz, może jednak to
                nazwisko, tak jak napisałeś, spowodowałoby moje oświecenie:))). Wisz
                jakim trzeba być megalomanem, żeby coś takiego dętego i
                kompromitującego napisać?:)) Żałosnym megalomanem:)). Współczuje.
                • 13ronin Re: odpowiedź "13ronin" 28.08.10, 14:18
                  henryk-sikora napisał:

> Znasz jeszcze więcej przymiotników?:)) W ostatnich 2 wpisach
                  > doczytałem tylko że jestem "ciemniakiem", "głąbem", "matołem":)).
                  > Taki sposób nienawistnej rozmowy jest typowe tylko dla członków i
                  > sympatyków PiS, więc życzę powodzenia:):))
                  > Ponowię jednak moją prośbę, abys podpisał się prawdziwym nazwiskiem
                  > i imieniem pod tymi kalumniami które wypisujesz, może jednak to
                  > nazwisko, tak jak napisałeś, spowodowałoby moje oświecenie:))). Wisz
                  > jakim trzeba być megalomanem, żeby coś takiego dętego i
                  > kompromitującego napisać?:)) Żałosnym megalomanem:)). Współczuje.

Współczucie zostaw dla zmanipulowanych takich jak Wy Sikora, Wy Sikora nawet nie
                  zauważacie, że jak się nie obrócicie to i tak macie doopę z tyłu.
                  • henryk-sikora Re: odpowiedź "13ronin" 28.08.10, 14:50
                    13ronin napisał:

> Współczucie zostaw dla zmanipulowanych takich jak Wy Sikora, Wy
                    Sikora nawet nie zauważacie, że jak się nie obrócicie to i tak macie
                    doopę z tyłu.

Zwrot per "wy" zostaw sobie dla swoich dawnych towarzyszy z pzpr lub
                    sb, ja z tą bolszewicką czerwoną bandą nie miałem nic wspólnego!!!
    • matrioszka25 Z zycia w prl -zapiski opozycjonisty 28.08.10, 12:04
      "Temu czlowiekowi zawdzieczalem wiele, po bardzo ekskluzywnym technikum, szukalem pracy w branzy -moglem wtedy przebierac w ofertach jak w uleglakach. Zaklad pracy wybralem, bo zamiponowla mi czlowiek. Dyrektor, taki jakiego sobie w pracy zawodowej wyobrazalem, wielki facet, siwy, dostojny, wyksztalcony. Od razu dla mlodego czlowieka budzil autorytet. Nie widzialem go czesto, dostep byl obwarowany sekretariatem. Za to kazdy wiedziel gdy dyrektor przyjezdzal do pracy, kazdemu sie klanial, od portiera po prostego robotnika, z kazdym staral sie zamienic kilka slow.

Firma byla wystrzalowa na temte czasy -pierwsze komputery rosyjskie, potem amerykanskie, elektroniczne przetwarzenie danych. Mozg stawal w poprzek jaka to byla technika, jakie kursy w ZSRR. Tu sie wlasciwie konczyla wiedza maturalna -dyrektor mnie wezwal - ty musisz sie uczyc dalej, postaram ci sie pomoc w otrzymaniu mieszkania. Poszlem na studia wieczorowe, cale moje mlodziencze zycie to byla nauka i praca.Jak to mnie facynowalo. Ozenilem sie w tej samej firmie, tym bardziej stala sie ona moim prawdziwym domem. Atmosfera pracy byla jak narkotyk.
      Potem przyszly jakies zamieszki, o ktorych prawie nic nie wiedzialem i nie wiedzialem o co tym ludziom chodzi. Powstal nowy zwiazek zawodowy, jakies tajne zebrania, jacys prosci ludzie, nie znajacy sie na produkcji -zaczeli obejmowac wladze, kierowcy, palacze, sprzataczki. Kazdy mial cos do zarzucenia kierownictwu zakladu, ze dyrektor jezdzi sluzbowym samochodem po godzinach pracy, ze ma podobno w domu jakis obraz, co byl wlasnoscia przedsiebiorstwa. Zebranie partyjne pzpr -co robic skad ten bunt, zwiazkowcy chca odwolania dyrektora -ale za co ? Chca i koniec. Glosowanie kto za -wiekszosc za odwolaniem. Ja nie.
      Tak to pamietam, pierwsze miesiace Solidarnosci. Co bylo potem - normalna dewastacja przedsiebiorstwa, strajk za strajkiem, oflagowania, dzielenie zgodnej zalogi na obozy polityczne. To byl poczatek konca. Fajna firma byla i dziekuje ta droga wszystkim, z ktrorymi przezylem te fajne czasy w prl. Dzisiaj firmy juz dawno nie ma."
      • scher1 Z zycia w prl -zapiski opozycjonisty Heniusia_Siko 28.08.10, 12:28
        Panie <Sikora_henryku> ...teraz w polskich firmach statki
        budujesz,wagony, lokomotywy, samoloty, czołgi, ryby łapiesz na Morzu
        Północnym , melasę mieszasz w cukrowniach,gozrzołkę w
        bimbrowniach ,granit i bazalt wydobywsz w polskich kopalniach,
        płacisz najwższe w Europie koszty utrzymania mieszkania ,kasujesz
        za kilometry na punktach poboru A4...cy cóś ? A może ty sukienkowy
        jesteś i ubierasz sie jak 6 skrzydłowy feretron w kaszkicie wielkim
        jak piramida i kolorowm jak kukła w weselu Wspiańskiego?
        Heniu...napisz cóś o sobie!!!
    • cathopogo 30. rocznica "Solidarności" jednak z Wałęsą 28.08.10, 12:16
      Bolek, ale się miotasz!
    • fuzzybear 30. rocznica "Solidarności" jednak z Wałęsą 28.08.10, 12:26
      Dzisiejsza "solidarność" to jest szambo, w którym kąpią się kreatury typu
      śniadek i jarosław kaczyński czy ten guzikiwicz. Robią "kasę" i karierę na
      naiwności i ciemniactwie postkomunistycznych roboli niezadowolonych z niczego,
      a mających gęby pełne żądań, przekonanych o "przewodniej roli klasy
      robotniczej"! Zero odpowiedzialności.
      Obrzydliwe !!!
      Prawdziwa Solidarność to był ruch społeczny, a nie związek zawodowy !
      • 13ronin Re: 30. rocznica "Solidarności" jednak z Wałęsą 28.08.10, 12:51
        fuzzybear napisał:

> Dzisiejsza "solidarność" to jest szambo, w którym kąpią się kreatury typu
        > śniadek i jarosław kaczyński czy ten guzikiwicz. Robią "kasę" i karierę na
        > naiwności i ciemniactwie postkomunistycznych roboli niezadowolonych z niczego,
        > a mających gęby pełne żądań, przekonanych o "przewodniej roli klasy
        > robotniczej"! Zero odpowiedzialności.
        > Obrzydliwe !!!
        > Prawdziwa Solidarność to był ruch społeczny, a nie związek zawodowy !

Tak, tak, tak było i niech mnie dunder świśnie jeżeli było inaczej i na dodatek
        myśleliśmy o POLSCE, nie o POlityce czy POPiSie.
    • 13ronin 30. rocznica "Solidarności" jednak z Wałęsą 28.08.10, 12:44
      Bolek, ale się miotasz!
    • 13ronin slavik ty podłoto... 28.08.10, 12:56
      Jeżeli tacy uczciwi jak Kaczory to ja dziękuje wole Bolka.
      Tacy jak ty bez kręgosłupa, czucia i twarzy budują teraz ten świat, miernoto.
    • edek47 Walesa slusznie postepuje... 28.08.10, 13:04
      Nie mozna sie bratac z kaczymi szujami i zgnilcami w rodzaju
      Sniadka, czy innych kaczych wrzodakow.
    • anna22290 30. rocznica "Solidarności" jednak z Wałęsą 28.08.10, 13:45
      Walesa ma racje ;S; to zwiazek patryiny ,szkoda ze tej
      najwazniejszej postaci zabraknie ,ale bezgraniczna bezczelnoscia
      byloby jakby przybyl Hitler Kaczynski ze swoja swita
      • henryk-sikora odpowiedź "anna22290" 28.08.10, 14:12
        Ten faszystowski kurdupel kaczor weźmie udział w tym zjeździe
        podciotkow PiSiorowskich, więc ujmą dla Lecha wałęsy byłoby
        pokazanie się w tym towarzystwie.
        • franek-k-imono sikora na usługach Po 29.08.10, 09:48
          Brzydzę się tobą , aż mnie zbiera na wymioty..
          Myślę że płacą ci za komentarze ,bo wszędzie cię pełno , a ludzie
          twojego pokroju nie robią nic za darmo
          Obserwuję cię od dłuższego czasu, wytykasz ludziom błędy a sam je
          robisz nagminnie , i wmawiasz jaki to Wałęsa prawy człowiek ..

news.money.pl/artykul/swiadek;w;sadzie;walesa;byl;bolkiem,135,0,610183.html
          • henryk-sikora odpowiedź "franek-k-imono" 29.08.10, 10:28
            No cóż ja poradzę, skoro Ty brzydzisz się kimś, że ktoś może miec
            inne zdanie niż Ty. To jest Twój problem. Tacy jak Ty czuli by się
            najlepiej w systemie totalitarnym, gdzie myślenie jest
            zadekretowane, nikt nie może wypowiadać swojego zdania i nigdy nie
            czułbyś sie zdegustowany i zniesmaczony czytając moje opinie:)).
            Pozdrawiam, weź głęboki oddech i nie wymiotuj:)).
        • masia97 Re: odpowiedź "anna22290" 31.08.10, 22:47
          ale z ciebie miłość przemawia, uchroń mnie Boże od takiej miłości
    • demon1_1 30. rocznica "Solidarności" jednak z Wałęsą 28.08.10, 14:14
      Jestem w "Solidarności" od początku i starałem się wywiązać ze
      swoich obowiązków jak mogłem najlepiej. Narażałem się podczas stanu
      wojennego drukowaniem prasy podziemnej. Wspomagałem dużo akcji i
      spotkałem dużo wspaniałych ludzi. Pan Wałesa popełnił dużo błędów i
      nie jest nietykalny. Musi przyjąć słowa krytyki, ale bez inwektyw.
      • 13ronin Re: 30. rocznica "Solidarności" jednak z Wałęsą 28.08.10, 14:25
        demon1_1 napisał:

> Jestem w "Solidarności" od początku i starałem się wywiązać ze
        > swoich obowiązków jak mogłem najlepiej. Narażałem się podczas stanu
        > wojennego drukowaniem prasy podziemnej. Wspomagałem dużo akcji i
        > spotkałem dużo wspaniałych ludzi. Pan Wałesa popełnił dużo błędów i
        > nie jest nietykalny. Musi przyjąć słowa krytyki, ale bez inwektyw.

Nie Ciebie dotyczą inwektywy, ale dla tego nadętego bufona i zdrajcy nie ma
        innych słów, rozumiesz ?
    • pedersdorfer Re: 30. rocznica "Solidarności" jednak z Wałęsą 28.08.10, 16:39
      Tow.Wałęsa nie przyjedzie bo boi się zebranych stoczniowców,gdy spytają się co zrobił by uratować STOCZNIE. Dlaczego,fałszujecie Polską historię np: Lech wałęsa nie obalił komunizmu bo był po prostu za Głupi by tego dokonać .Komunizm w Rosji założyli Żydowscy bankierzy i ich koncerny z USA razem z REZERWĄ WALUTOWĄ i Europy zachodniej ,napiszcie kto finansował wszystkie rewolucje od francuskiej,meksykańskiej,Hiszpańskiej PO WOJNY ŚWIATOWE,kto na tym najwięcej zyskał.Wciskacie OTUMANIONYM POLAKOM że taki robol był w stanie obalić taki INTERES bez ich ZGODY.Komunizm się przeżył i wszystko dojrzało do opanowania GLOBALNEGO przez NICH ,komunizm się po prostu PRZEŻYŁ i nie pasował do nowej wizji podboju Świata przez Masonerie i FINANSJERĘ Rothschildów,Rockefellerów,Morganów,Goldmanów,SOROSÓW itp.Wasza Gazeta Wyborcza jest ANTYPOLSKA i w normalnym suwerennym PAŃSTWIE byście byli zlikwidowani i wysłani do uczciwej pracy jesteście na pasku swych mocodawców z Nowego Jorku. Żądam kategorycznego zaprzestania opluwania POLSKIEJ TRADYCJI,HISTORII,RELIGI-Promowania DEWIACJI,walki z rodziną z naszego ,Prezydenta Kaczyńskiego mieliście za nie poważnego człowieka ,ośmieszaliście go ,zamiast popierać bo się przeciwstawiał zagranicznym koncernom i Polskim sprzedawczykom co wszystko oddali w ręce obcych koncernów.Pan Pospieszalski jest wzorem dziennikarza do naśladowania ,a wy odpowiedzcie mi na poniższy TEKST. Proszę mi odpowiedzieć czemu nie piszecie ile pieniędzy wyprowadzają z polski obce firmy ,banki itp;o ile wiem w 2009r wyprowadziły 80-miliardów złotych.czyli 20-miliardów ERO ,czemu się tym nie chwalicie.Dlaczego rząd P.Tuska nie egzekwuje zapłaty za tranzyt Rosyjskiego GAZU przez Polskę 45-miliardów Dolarów .Dlaczego nie piszecie że PISIORY za swych 2-letnich rządów-mieli plany przeciwpowodziowe ,a rząd Ulubieńca obcego kapitału P.Tuska wykreślił z Budżetu nadmieniam że Masońska UE miała potem 85% oddać kasy ,jakie maja osiągnięcia przez 3-lat rządów dla polaków żadne,a ORLIKI ,służba zdrowia nie istnieje Polacy zdychają w karetkach pogotowia bo szpitale nie chcą przyjmować ,do specjalisty trzeba czekać latami itp. Dlaczego mamy tak niskie rodzinne na dzieci średnio 65-zł i trzeba o,5kg;złożyć dokumentów .Dlaczego promujecie dewiację Polska to katolicki kraj ,jeżeli nie obronimy chrześcijaństwa to przyjdzie ISLAM zachodnia EUROPA jest dla nas BIAŁEJ rasy już stracona i wam razem z Adasiem Michnikiem ŻYDEM dostanie się po tyłku islamiści was LUBIA och? ŻĄDAM od waszego szmatławca byście przestali OPLUWAĆ nas Polaków żartować z naszej religii nabijajcie się z ISLAMU lub GWIAZDY DAWIDA,z naszej polskiej Historii,Byście przestali promować DEWIANTÓW ,ZBOCZEŃCÓW.Napiszcie kto zakładał i finansował partie PO jaki wpływ na nią ma WSI ,służby specjalne ,biznes hazardowy itp.Mam jeszcze pytanie jak to możliwe żeby kraj posiadający całą tablicę Mendelejewa ,miał ziemie żyzne był biedny,a ARABOWIE maja tylko ROPĘ nawet wodę muszą dystylować do picia i mają kasę?my Polacy powinniśmy wyżywić pół europy a Ukraina całą Europę .Pytam się KTO NAS OKRADA.Dlaczego przy wejściu do masońskiej UE wprowadzono nas na tak OKROJONYCH NISKICH LIMITACH PRODUKCYJNYCH,na warunkach 2-kategorii.Dlaczego skoro pisaliście że UE i USA są naszymi przyjaciółmi nie dali nam nowych TECHNOLOGI,nie wsparli nas nowym planem Mars szala,tylko wprowadzono plan Balcerowicza i ŻYDA SOROSA by zlikwidować sprzedać najlepsze polskie zakłady by nie byli konkurencyjni dla zachodnich koncernów.Limity produkcyjne są na 20-milionów polaków.Dlaczego zarzucono nas towarami ze starej UE i TANDETAMI z CHIN Może nie mam racji co? Zrobiono z Polski Kolonie zach.koncernów młodzi muszą szukać pracy po całym świecie jak NIEWOLNICY.JAK by Polska BYŁA WOLNA Gospodarczo i Politycznie to jest w stanie w ciągu 5-lat być w europie w czołówce.Jesteśmy celowo przez złodziei z UE i Polskich sprzedawczyków OKRADANI,a wasze i inne szmatławce tylko OTUMANIAJĄ MŁODYCH.
    • pedersdorfer Re: 30. rocznica "Solidarności" jednak z Wałęsą 28.08.10, 16:42
      Tow.Wałęsa nie przyjedzie bo boi się zebranych stoczniowców,gdy spytają się co
      zrobił by uratować STOCZNIE. Dlaczego,fałszujecie Polską historię np: Lech
      wałęsa nie obalił komunizmu bo był po prostu za Głupi by tego dokonać .Komunizm
      w Rosji założyli Żydowscy bankierzy i ich koncerny z USA razem z REZERWĄ
      WALUTOWĄ i Europy zachodniej ,napiszcie kto finansował wszystkie rewolucje od
      francuskiej,meksykańskiej,Hiszpańskiej PO WOJNY ŚWIATOWE,kto na tym najwięcej
      zyskał.Wciskacie OTUMANIONYM POLAKOM że taki robol był w stanie obalić taki
      INTERES bez ich ZGODY.Komunizm się przeżył i wszystko dojrzało do opanowania
      GLOBALNEGO przez NICH ,komunizm się po prostu PRZEŻYŁ i nie pasował do nowej
      wizji podboju Świata przez Masonerie i FINANSJERĘ
      Rothschildów,Rockefellerów,Morganów,Goldmanów,SOROSÓW itp.Wasza Gazeta Wyborcza
      jest ANTYPOLSKA i w normalnym suwerennym PAŃSTWIE byście byli zlikwidowani i
      wysłani do uczciwej pracy jesteście na pasku swych mocodawców z Nowego Jorku.
      Żądam kategorycznego zaprzestania opluwania POLSKIEJ
      TRADYCJI,HISTORII,RELIGI-Promowania DEWIACJI,walki z rodziną z naszego
      ,Prezydenta Kaczyńskiego mieliście za nie poważnego człowieka ,ośmieszaliście go
      ,zamiast popierać bo się przeciwstawiał zagranicznym koncernom i Polskim
      sprzedawczykom co wszystko oddali w ręce obcych koncernów.Pan Pospieszalski jest
      wzorem dziennikarza do naśladowania ,a wy odpowiedzcie mi na poniższy TEKST.
      Proszę mi odpowiedzieć czemu nie piszecie ile pieniędzy wyprowadzają z polski
      obce firmy ,banki itp;o ile wiem w 2009r wyprowadziły 80-miliardów złotych.czyli
      20-miliardów ERO ,czemu się tym nie chwalicie.Dlaczego rząd P.Tuska nie
      egzekwuje zapłaty za tranzyt Rosyjskiego GAZU przez Polskę 45-miliardów Dolarów
      .Dlaczego nie piszecie że PISIORY za swych 2-letnich rządów-mieli plany
      przeciwpowodziowe ,a rząd Ulubieńca obcego kapitału P.Tuska wykreślił z Budżetu
      nadmieniam że Masońska UE miała potem 85% oddać kasy ,jakie maja osiągnięcia
      przez 3-lat rządów dla polaków żadne,a ORLIKI ,służba zdrowia nie istnieje
      Polacy zdychają w karetkach pogotowia bo szpitale nie chcą przyjmować ,do
      specjalisty trzeba czekać latami itp. Dlaczego mamy tak niskie rodzinne na
      dzieci średnio 65-zł i trzeba o,5kg;złożyć dokumentów .Dlaczego promujecie
      dewiację Polska to katolicki kraj ,jeżeli nie obronimy chrześcijaństwa to
      przyjdzie ISLAM zachodnia EUROPA jest dla nas BIAŁEJ rasy już stracona i wam
      razem z Adasiem Michnikiem ŻYDEM dostanie się po tyłku islamiści was LUBIA och?
      ŻĄDAM od waszego szmatławca byście przestali OPLUWAĆ nas Polaków żartować z
      naszej religii nabijajcie się z ISLAMU lub GWIAZDY DAWIDA,z naszej polskiej
      Historii,Byście przestali promować DEWIANTÓW ,ZBOCZEŃCÓW.Napiszcie kto zakładał
      i finansował partie PO jaki wpływ na nią ma WSI ,służby specjalne ,biznes
      hazardowy itp.Mam jeszcze pytanie jak to możliwe żeby kraj posiadający całą
      tablicę Mendelejewa ,miał ziemie żyzne był biedny,a ARABOWIE maja tylko ROPĘ
      nawet wodę muszą dystylować do picia i mają kasę?my Polacy powinniśmy wyżywić
      pół europy a Ukraina całą Europę .Pytam się KTO NAS OKRADA.Dlaczego przy wejściu
      do masońskiej UE wprowadzono nas na tak OKROJONYCH NISKICH LIMITACH
      PRODUKCYJNYCH,na warunkach 2-kategorii.Dlaczego skoro pisaliście że UE i USA są
      naszymi przyjaciółmi nie dali nam nowych TECHNOLOGI,nie wsparli nas nowym planem
      Mars szala,tylko wprowadzono plan Balcerowicza i ŻYDA SOROSA by zlikwidować
      sprzedać najlepsze polskie zakłady by nie byli konkurencyjni dla zachodnich
      koncernów.Limity produkcyjne są na 20-milionów polaków.Dlaczego zarzucono nas
      towarami ze starej UE i TANDETAMI z CHIN Może nie mam racji co? Zrobiono z
      Polski Kolonie zach.koncernów młodzi muszą szukać pracy po całym świecie jak
      NIEWOLNICY.JAK by Polska BYŁA WOLNA Gospodarczo i Politycznie to jest w stanie w
      ciągu 5-lat być w europie w czołówce.Jesteśmy celowo przez złodziei z UE i
      Polskich sprzedawczyków OKRADANI,a wasze i inne szmatławce tylko OTUMANIAJĄ
      MŁODYCH. henryk-sikora napisał:

> Bardzo słusznie, że Lech Wałęsa nie wybiera się na zjazd
      > NSZZ "Solidarność". Po pierwsze jest to przybudówka partii
      > politycznej PiS, której szef zwalcza Wałęse od 18 lat wszelkimi
      > niegodnymi metodami. Ponadto nigdy przez minione lata "Solidarność"
      > nie broniła Lecha Wałęsy, swojego pierwszego historycznego
      > przywódcy, przed haniebnymi atakami wszelkiej maści pseudohistoryków
      > i innych psycholi takich jak Wyszkowski, Wrzodak i innych. Bez
      > uczestnictwa w takich zjaazdach tej przybudówki partyjnej Lech
      > Wałęsa zostanie symbolem obalenia komunizmu na zawsze.
    • pedersdorfer Re: 30. rocznica "Solidarności" jednak z Wałęsą 28.08.10, 16:46
      Psycholem to ty jesteś Towarzyszu.Dlaczego dzisiejsi i poprzedni lewicowcy
      popierają Tow:WAŁĘSĘ? tak za nic za fryko? Owszem P.Śniadek pozwolił rozgrabić
      stocznie .Niemcom się opłaca dofinansowywać stocznie Polakom nic sięTow.Wałęsa
      nie przyjedzie bo boi się zebranych stoczniowców,gdy spytają się co zrobił by
      uratować STOCZNIE. Dlaczego,fałszujecie Polską historię np: Lech wałęsa nie
      obalił komunizmu bo był po prostu za Głupi by tego dokonać .Komunizm w Rosji
      założyli Żydowscy bankierzy i ich koncerny z USA razem z REZERWĄ WALUTOWĄ i
      Europy zachodniej ,napiszcie kto finansował wszystkie rewolucje od
      ,Prezydenta Kaczyńskiego mieliście za nie poważnego człowieka ,ośmieszaliście go
      sprzedawczykom co wszystko oddali w ręce obcych koncernów.Pan Pospieszalski jest
      obce firmy ,banki itp;o ile wiem w 2009r wyprowadziły 80-miliardów złotych.czyli
      pół europy a Ukraina całą Europę .Pytam się KTO NAS OKRADA.Dlaczego przy wejściu
      naszymi przyjaciółmi nie dali nam nowych TECHNOLOGI,nie wsparli nas nowym planem
      NIEWOLNICY.JAK by Polska BYŁA WOLNA Gospodarczo i Politycznie to jest w stanie w
      MŁODYCH. nie opłaca.
    • pedersdorfer Re: 30. rocznica "Solidarności" jednak z Wałęsą 28.08.10, 16:50
      Psycholem to ty jesteś Towarzyszu SIKORA .Dlaczego dzisiejsi i poprzedni lewicowcy
      MŁODYCH. nie opłaca. Psycholem to ty jesteś Towarzyszu.Dlaczego dzisiejsi i
      poprzedni lewicowcy
      sprzedać najlepsze polskie zakłady by nie byli konkurencyjni dla zachod
    • pedersdorfer Re: 30. rocznica "Solidarności" jednak z Wałęsą 28.08.10, 16:51
      Psycholem to ty jesteś Towarzyszu Sikora.Dlaczego dzisiejsi i poprzedni lewicowcy
      MŁODYCH. nie opłaca.
    • pedersdorfer 30. rocznica "Solidarności" jednak z Wałęsą 28.08.10, 16:53
      Psycholem to ty jesteś Towarzyszu.Dlaczego dzisiejsi i poprzedni lewicowcy
      MŁODYCH. nie opłaca.
      • henryk-sikora odpowiedź "pedersdorfer" 28.08.10, 18:45
        No "zaszczyt" mnie spotkał panie "pedersdorfer" że tak obszerną
        odpowiedź raczył mi Pan poświęcić:). Widzę, że Pan chyba jest jakimś
        profesorem psychiatrii skoro mnie Pan po kilku wpisach zdiagnozował
        jako "psychola":)). Nie gniewam się, broń boże. Takie inwektywy z
        ust "prawdziwego polaka" to zaszczyt dla mnie:))).
        Ale do rzeczy. Waść Pan zadał przecież pytania. Nie wiem ile
        dokładnie "wyprowadziły" z Polski koncerny zachodnie w 2009 roku,
        ale wierzę szanownemu panu na słowo, że było to 80 mld PLN. Jeżeli
        więc te pieniądze koncerny zarobiły tutaj inwestując wcześniej
        ciężkie pieniąze swoich akcjonariuszy (bo za każdą firmą, koncernem
        są ludzie!!!!), to mieli prawo, aby swoje zyski przetransferować do
        swoich macierzystych firm. Nasz polski PKN "Orlen" nie może
        przetransferować swoich zysków z inwestycji na Litwie w rafinerie
        Możejki, ponieważ inwestycja ta przynosi potężne straty. Dodam
        skromnie do wiadomości Pana "prawdziwego polaczka", że inwestycja
        ta, chybiona jak kula w płot, nastąpiła pod wpływem i na żądanie
        prezydenta tysiąclecia Lecha Kaczyńskiego. To ten kieszonkowy
        prezydencik zadziałał na szkodę Polski tak jak w wielu innych
        przypadkach. W razie zaciekawienia waszmości służe przykładami.
        A może uważa Pan "prawdziwy polski patriota", że koncerny powinny za
        zarobione pieniądze budowac nam autostrady, albo może następne
        becikowe powinny fundować matkom - polkom??:))
        Porusza Pan kwotę 45 miliardów dolarów jako rzekomą opłatę za
        tranzyt gazu przez Polske, którą rzekomo zalega nam Rosja. Przyjmij
        zatem do wiadomosci człowieczku, że taka kwota za tranzyt gazu to
        nawet za 50 lat nie będzie należna. Jesteś Pan poprostu ignorantem,
        antysemitą, analfabetą ekonomicznym i wypisuje Pan chore brednie.
        Mimo wszystko proszę przyjąć pozdrowienia od filosemity, cyklisty,
        rowerzysty i bóg wie kim tam jeszcze jestem w pańskiej chorej
        wyobraźni:))
        Miej się człowieku odwage podpisac nazwiskiem i imieniem pod tymi
        bredniami co wypisujesz!!!!!
        • masia97 Re: odpowiedź "pedersdorfer" 29.08.10, 13:28
          a jaka gwarancję mamy, że to twoje prawdziwe imię i nazwisko/
          • henryk-sikora Re: odpowiedź "masia97" 29.08.10, 15:04
            Jeżeli mieszkasz w Warszawie to moge sie spotkać i wylegitymować, a
            informacje o mnie znajdziesz w encyklopedii "S" w internecie. Jestem
            przeciwnikiem pisania pod pseudonimami, bo to jest źródłem chamstwa
            w internecie, więc skoro jestem przeciwnikiem to sam postępuje tak
            jak uważam, że powinno być. Staram sie rozmawiac na przyzwoitym
            poziomie, ale jeżeli któś mnie obraża to nie nastawiam drugiego
            policzka:)). My sie różnimy, ale potrafimy rozmawiać bez inwektyw i
            niech tak zostanie:).
    • 1.zenek 30. rocznica "Solidarności" jednak z Wałęsą 28.08.10, 17:06
      A co tu świętować?Zafundowali Polakom biedę z nędzą,bezrobocie,rosnące rzesze
      bezdomnych,schorowanym ludziom zabierają renty,chorzy nie mają na
      lekarstwa.Rozkradli co się dało.To tak miało być?To nie jest Polska jakiej
      ludzie oczekiwali!
    • 13ronin Sikora... 28.08.10, 20:13
      No "zaszczyt" mnie spotkał panie "pedersdorfer" że tak obszerną
      odpowiedź raczył mi Pan poświęcić:). Widzę, że Pan chyba jest jakimś
      profesorem psychiatrii skoro mnie Pan po kilku wpisach zdiagnozował
      jako "psychola"

...kretynianie ołowiu pewnie, że cię zaszczyt spotkał i Pan pedersdorfer
      zniżył się do twojego poziomu intelektualnego i wyjaśnił tobie i przy okazji
      innym twojego pokroju gamoniom szersze spektrum tego problemu. Twoje końskie
      klapy na oczach nie pozwalają ci widzieć i myśleć jednocześnie. Ale czego
      wymagać od planktonu.
      • henryk-sikora odpowiedź "13ronin" 28.08.10, 20:49
        Ale dopiwiedz mi czego nie rozumiem, bo w swojej tepocie nie wiem
        nawet tego:))). Mam nadzieję, że okażesz tyle łaskawości i objaśnisz
        mi w swojej mądrości czego nie rozumiem i oswiecisz mnie:)). Bądź
        łaskaw o ile nie będzie to nadmierny wysilek dla Twojego rozumku:))).
        • mj63 Re: odpowiedź "13ronin" 28.08.10, 21:17
          henryk-sikora napisał:

> Ale dopiwiedz mi czego nie rozumiem, bo w swojej tepocie nie wiem
          > nawet tego:))). Mam nadzieję, że okażesz tyle łaskawości i
          objaśnisz
          > mi w swojej mądrości czego nie rozumiem i oswiecisz mnie:)). Bądź
          > łaskaw o ile nie będzie to nadmierny wysilek dla Twojego
          rozumku:))).

Panie Sikora. Z polskimi czubkami nie da sie porozmawiac. Oni nigdy
          nie zrozumieja wielkosci Walesy. Lidera swiatowego ruchu ktory wiele
          zmienil na kuli ziemskiej. I wlasnie za to swiat a teraz juz
          historia go uwielbia i ceni. Polemika z tego typu Polaczkami ktorzy
          sr... we wlasne gniazdo do niczego nie prowadzi.

• 13ronin Re: odpowiedź "13ronin" 28.08.10, 21:31
            mj63 napisał:
            >
            > Panie Sikora. Z polskimi czubkami nie da sie porozmawiac. Oni nigdy
            > nie zrozumieja wielkosci Walesy. Lidera swiatowego ruchu ktory wiele
            > zmienil na kuli ziemskiej. I wlasnie za to swiat a teraz juz
            > historia go uwielbia i ceni. Polemika z tego typu Polaczkami ktorzy
            > sr... we wlasne gniazdo do niczego nie prowadzi.

O tak jest tak wielki jak tuczny wieprz, żyjący dzięki sprzedaży Polaków.
            Lidera światowej zdrady chyba matołku, który wiele zmienił jedynie na swoim koncie bankowym, a uwielbiają go takie zakłamane komuszki podnóżki jak ty z sikorą.
            A ponadto nie kalamy własnego gniazda, dlatego żeście zdrajcy je sprzedali. I nie macie prawa obnosić się tu ze swoim złotym cielcem "Bolkiem" Kohnem Walesą, poplecznikiem żydokomuny i zdrajcy Polski i polaków.
            • mj63 Re: odpowiedź "13poronin" 28.08.10, 22:29
              13poronin napisał:

> mj63 napisał:
              > >
              > > Panie Sikora. Z polskimi czubkami nie da sie porozmawiac. Oni
              nigdy
              > > nie zrozumieja wielkosci Walesy. Lidera swiatowego ruchu ktory
              wiele
              > > zmienil na kuli ziemskiej. I wlasnie za to swiat a teraz juz
              > > historia go uwielbia i ceni. Polemika z tego typu Polaczkami
              ktorzy
              > > sr... we wlasne gniazdo do niczego nie prowadzi.
              >
              > O tak jest tak wielki jak tuczny wieprz, żyjący dzięki sprzedaży
              Polaków.
              > Lidera światowej zdrady chyba matołku, który wiele zmienił jedynie
              na swoim kon
              > cie bankowym, a uwielbiają go takie zakłamane komuszki podnóżki
              jak ty z sikorą
              > .
              > A ponadto nie kalamy własnego gniazda, dlatego żeście zdrajcy je
              sprzedali. I n
              > ie macie prawa obnosić się tu ze swoim złotym cielcem "Bolkiem"
              Kohnem Walesą,
              > poplecznikiem żydokomuny i zdrajcy Polski i polaków.

piszesz...
              >>który wiele zmienił jedynie na swoim koncie bankowym,
              Ty "13poronin" sluchaj...
              Pan Walesa za wystapienie do studentow na najlepszych uniwersytetach
              amerykanskich za godzinna przemowe dostaje 50 tysiecy zielonych. Nie
              zastanowi cie za co i kto przychodzi go sluchac?
              Ciekawe ile tobie by dali za takie wystapienie?
              Z niecierpliwoscia czekam na odpowiedz.
        • 13ronin Re: odpowiedź "13ronin" 28.08.10, 21:17
          henryk-sikora napisał:

> Ale dopiwiedz mi czego nie rozumiem, bo w swojej tepocie nie wiem
          > nawet tego:))). Mam nadzieję, że okażesz tyle łaskawości i objaśnisz
          > mi w swojej mądrości czego nie rozumiem i oswiecisz mnie:)). Bądź
          > łaskaw o ile nie będzie to nadmierny wysilek dla Twojego rozumku:))).

Nie "dopiwiem" ci, bo nie zasługujesz już na moją łaskę rabie.
          Odejdziesz w kłamstwie, któremu służysz, nie zasługujesz na wiedzę.
          • henryk-sikora Re: odpowiedź "13ronin" 28.08.10, 21:38
            "13ronin" wy pułkownicy SB i komisarze pzpr-owscy macie zawsze
            rację:) i zostań juz z tym:)). Biologia juz niedługo to załatwi i
            ostatni z was zejdzie z tego padołu na którym przelaliscie
            hektolitry krwi niewinnych ludzi, a teraz podpinacie się pod różne
            PiS-y i inne gadzinowskie pro bolszewicko-faszystowskie ugrupowania.
            • 13ronin Re: odpowiedź "13ronin" 28.08.10, 22:03
              henryk-sikora napisał:

> "13ronin" wy pułkownicy SB i komisarze pzpr-owscy macie zawsze
              > rację:) i zostań juz z tym:)). Biologia juz niedługo to załatwi i
              > ostatni z was zejdzie z tego padołu na którym przelaliscie
              > hektolitry krwi niewinnych ludzi, a teraz podpinacie się pod różne
              > PiS-y i inne gadzinowskie pro bolszewicko-faszystowskie ugrupowania.

Tak idź już spać stetryczały ramolu i przestań zanieczyszczać atmosferę,
              krzyżówko k-u-r-w-y z mułem.
    • sangay Re: 30. rocznica "Solidarności" jednak z Wałęsą 29.08.10, 07:10
      Tylko czesciowo zgadzam sie z trescia Twego wpisu. Wiele watkow z
      okresu dzialalnosci pana Walesy jest okryte tajemnica, klamstwem.
      Takze nie zgadzam sie na frontalny atak na tego czlowieka przez
      osoby przez Ciebie wymienione oraz imperium Rydzyka. Lecz gdzie sa
      dokumenty wyniesione przez Niego ze swojej teczki? Dlaczego unika
      dyskusji na ten temat? Nie sadze, by w przyszlosci ten pan pozostal
      symbolem obalenia ,,komunizmu''. System ten padl z powodu wielu
      zdarzen i dzialania wielu osob. Przemysl to. Pozdrawiam!
      • henryk-sikora odpowiedź "sangay" 29.08.10, 08:02
        Rozumiem i podzielam Twoje zdanie. Tak mozna rozmawiać o problemach
        i roli Lecha Wałęsy również. Budzi mój stanowczy sprzeciw nagonka na
        Wałęsę, wyzywanie go od zdrajców i sprzedawczyków. Jest on w świecie
        szanowaną ikoną polskiej drogi do wolności. Zgadzam się, ze naupadek
        komunizmu złożyło się wiele czynników, między innymi polityka
        amerykańska w latach 70-tych "rozmiękczania" poprzez mocne
        postawienie przez administrację Cartera kwestii praw człowieka, co
        pomogło w powstawaniu jawnej opozycji demokratycznej w krajach bloku
        wschodniego (KOR, Karta 77, itp...) Nnatomiast jego następaca
        zastosował politykę "kija" czy ostry wyścig zbrojeń, który rozłożył
        gospodarczo blok sowiecki do końca. Ale ruch "Solidarności" odegrał
        niezwykle istotną rolę i dostrzegają to wszyscy na świcie.
        Przytoczyłem kilka ocen powyżej osób, obcokrajowców, niezwykle
        kompetentnych, ich oceny tego ruchu i nie ma powodów, abysmy sami
        mieli pomniejszać nasz polski wkład w obalenie systemu, który
        wydawał sie nie do obalenia bez wojny światowej. Polecam te oceny,
        przytoczone są w pozycji nr 12 od góry licząc. Pozdrawiam.
    • scher1 30. rocznica "Solidarności" ..po sześciu piwach! 29.08.10, 08:25
      Ksiądz katolicki, pastor i rabin postanowili sprawdzić, który z nich
      jest > najlepszym duszpasterzem. > Uradzili, że każdy z nich uda się
      do puszczy, znajdzie niedźwiedzia i > nawróci go na swoją wiarę. >
      Po powrocie spotkali się i wymienili doświadczeniami. > > Zaczął
      ksiądz: Kiedy znalazłem niedźwiedzia, poczytałem mu katechizm > i
      pokropiłem wodą święconą. W przyszłym tygodniu idzie do I Komunii. >
      > Pastor: ja spotkałem niedźwiedzia nad strumieniem. Zacząłem mu
      głosić > Dobrą Nowinę. > Niedźwiedź stał jak zahipnotyzowany i
      pozwolił się ochrzcić. > > Obaj spojrzeli na rabina, całego w
      gipsie, leżącego na szpitalnym łóżku. > Rabin uniósł oczy do góry i
      szepnął: tak sobie teraz na spokojnie myślę, > że może nie
      powinienem był zaczynać od obrzezania. >

Heniuś...ten Twój <BOLEK> to taki ...rabin , tylko przywieziony w
      łódce
      A Jałtę odwrócili ci sami, co ją ustanowili, szukali
      tylko ...rabina ; nadzorców i majstrów mieli pod Szczytnie i
      Legionowie, przodowych ...takich jak ty, po ....technikach dla
      wysunietych roboli.
      A konfitury jak wino i skrzypce oraz teściowa: im starsze, tym
      lepsze.
      Miłej niedzieli, skocz też na nieszpór, psychę podleczyć i
      adrenalinę uspokoić, bo się strsznie plujesz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka