Dodaj do ulubionych

Memoriał na spotkanie z udziałem prezesa PiS: N...

10.09.10, 18:26
on oszalał.
Obserwuj wątek
    • jacmenos Memoriał na spotkanie z udziałem prezesa PiS: N... 10.09.10, 18:26
      gdyby nie skutki działań ( nieobliczalne straty praktycznie we wszystkich obszarach - społecznych , politycznych , międzynarodowych...) można by podsumować Kaczyńskiego - Bóg mu całkowicie rozum odebrał !
      Pomyślcie - co by było jakby został Prezydentem ?
      Kto zatrzyma tego szaleńca?
      • 1975mandy Re: Memoriał na spotkanie z udziałem prezesa PiS: 10.09.10, 19:45
        absolutna racja!!!!!
    • zimny-lech Idiota...: 10.09.10, 18:31
      www.youtube.com/watch?v=06G4ZXBNPZI&NR=1

PiS pod wodzą Kaczyńskiego staje się partią pozasystemową. Jest coraz groźniejsza dla państwa, nie ma z kim założyć koalicji, bo na samodzielne rządzenie nie ma szans.

Jest budowaną na fundamencie katolicko-narodowym polityczną sektą. Rządzi nią przywódca, którego świat w coraz mniejszym stopniu poddaje się racjonalności.

Więcej... wyborcza.pl/1,75968,8342270,Szalony_swiat_prezesa.html#ixzz0ypEb45Rb
      • 1975mandy Re: Idiota...: 10.09.10, 19:35
        [i]amsolutnie,chory prezio, chorzy czlonkowie. To jest juz kompletna durnota co mowi Kaczynski, to jest chory umyslowo czlowiek, tlumaczenie, ze smierc Lecha ma na to wplyw jest bzdura. Sama prawie natychmiastowa decyzja o wlace o prezydenture to nie jest naglym wymysleniem Jarka zamiarow. On juz ta decyzje podja rozmawiac z Lechem przed rozbiciem. Dlaczego nie powiedzial Lechowi , nie ladujcie na tym lotnisku, ale na zapasowym i kto wie moze by do tragedii nie doszlo. Pycha, zarozumialosc,wykorzytywanie kosciolow do politycznych durnych zaklaman, to jest wina Jarka, najbardziej Jarka. Nie mogl zniesc, ze Lechu byl wazniejszy. Teraz wscieklosc i potworna rzadza wladzy doprowadzily do tego , ze jest najwiekszym i najniebezpiecznym czlowiekiem dla Polski. Wolnosc slowa w tym wypadku nie ma nic wspolnego z dyplomacja polityczna. Jara jest chamski, stwarza coraz wiecej awantur i czas go zamknac dla dobra Polski. Takie na pewno byloby zyczenie Karola Wojtyly i Kardynala Wyszynskiego i Ksiedza Polpieluszki, lacznie z tymi, ktorzy walczyli przeciwko zdrajcom jakim jest Kaczysnski,Rydzyk,Macierewicz i inni w Pisie. To Partia wywrotowcow!!!!
    • sanmartino Kabaret 10.09.10, 18:34
      Ten "szczególny fenomen" kartofel naprawdę oczadział. Słucham i nie wierzę. Takiego kabaretu dawno nie mieliśmy .
      • 1975mandy Re: Kabaret 10.09.10, 19:46
        TAK<TAK<TAK!!!!!
    • ayrton52 Re: Memoriał na spotkanie z udziałem prezesa PiS: 10.09.10, 18:36
      K....a,co za debil.Czy ktos nie moze mu powiedziec ze to jest chore?
      • 1975mandy Re: Memoriał na spotkanie z udziałem prezesa PiS: 10.09.10, 19:48
        mY to caly czas mowimy, ale on ma to gdzies jak cala Polske i prawie wszystkich polakow, nie liczac siebie, bo rzadza wladzy odebrala mu rozum, logike,uczciwosc,kulture,wiedze!!!
    • abcd.51 Memoriał na spotkanie z udziałem prezesa PiS: N... 10.09.10, 18:38
      Co ten CZUB bredzi?! Ma szczęście że nikt go nie traktuje poważnie,bo za takie coś to jest pewne w ryj.Na świecie już przestali zwracać uwagę na jego błyskotliwe zachowanie,to i u nas tego debila powinni zamknąć w klatce,z dala od ludzi.
    • stgosc Memoriał na spotkanie z udziałem prezesa PiS: N... 10.09.10, 18:38
      Czy w tym kraju nie ma psyhiatry,który zają by się kaczką.Ale najgorsze to jest to,że ona próbuje udawać indyka,i taki stwór jeszcze w rządzie siedzi.
      • januszrb Re: Memoriał na spotkanie z udziałem prezesa PiS: 10.09.10, 18:51
        I pomyśleć że w naszej Polsce ten szaleniec ma jeszcze 25% poparcia, to się w pale nie mieści co jeszcze kaczor musi wywinąć by Polacy go w końcu olali.
    • boykotka Zaklinania rzeczywistości ciąg dalszy.... 10.09.10, 18:39
      To Jarosław Kaczyński jest współwinny śmierci Lecha Kaczyńskiego. Ale Kaczyńscy zawsze mieli mentalność "Dwóch takich co ukradli księżyc". Myśli, że wystarczy powiedzieć : to nie ja, to Tusk i ciemny lud to kupi.
      Nie te czasy panie Kaczyński....

Swoją drogą to kiedy Pan był ostatni raz na grobie brata i bratowej ??? Tak się Pan za nimi ujmuje.... Przecież nikt nie kazał Panu ich chować na Wawelu. A teraz za daleko ????
      • 1975mandy Re: Zaklinania rzeczywistości ciąg dalszy.... 10.09.10, 19:38
        Powinien przeprowdzic sie na WAWEL, moglby nawet isc na grob Lecha w pizamie!!!
    • wlodek.live Nie doszło by do nieszczęścia gdyby nie zmusił 10.09.10, 18:41
      brata do wyjazdu do Katynia.Cały czas zmuszał Lecha do zachowań mu nie odpowiadających.Żle sie czuł jako prezydent sterowany przez telefon,jak kukła zdalnie sterowana.Nie leciał z Tuskiem bo nie był zaproszony.W jakim charakterze miał tam występować ?Więc Jarek na złość Tuskowi zorganizował mu ten tragiczny wyjazd i teraz szuka winnego a sam nie ma odwagi stanąć przed grobem brata bo odpowiedzialność za jego śmierć i wielu innych go poraża i doprowadza do obłędu.Składa kwiaty pod płotem a przecież jego brat nie umarł pod płotem na chodniku ! Obraża jego pamięć i okazuje brak szacunku dla zmarłego.Widać że przestał panować nad własnym umysłem i zachowaniem.
      • 1975mandy Re: Nie doszło by do nieszczęścia gdyby nie zmusi 10.09.10, 19:37
        Absolutna racja!!!! Pilnowac Jarka, zanim doprowadzi do zamachu stanu!!!!
      • perski_dziadzio Re: Nie doszło by do nieszczęścia gdyby 10.09.10, 19:44
        po poprzednim "prezydenckim" locie nie zarzucono rozsądnemu pilotowi, przestrzegającemu procedur, tchórzostwa i "nie wykonywania rozkazów zwierzchnika sił zbrojnych" (choć tak naprawdę zwierzchnikiem stałby się on dopiero podczas wojny). Pilot lotu do Smoleńska pamiętał tamte szykany (był wtedy II pilotem) i w związku z tym BYŁ POD PRESJĄ PREZYDENTA I JEGO OTOCZENIA!!! Durny prezydent nie dał przyzwolenia na bezpieczne lądowanie na lotnisku zapasowym i "bohatersko" popełnił zbiorowe (96-osobowe) samobójstwo. Cęść winnych presji=katastrofy poniosło najwyższą karę (Kaczyński, Gosiewski, Szczygło), ale kilku żyje. Ich należy pociągnąć do odpowiedzialności, panie kurduplu!
    • hen-live Memoriał na spotkanie z udziałem prezesa PiS: N... 10.09.10, 18:42
      Przez tego obłąkanego jątrzyciela tracę resztki szacunku dla Lecha Kaczyńskiego. Jak można tak bezwstydnie wykorzystywac śmierc bliskiej osoby.
      • 1975mandy Re: Memoriał na spotkanie z udziałem prezesa PiS: 10.09.10, 19:58
        nareszcie Polacy zaczynaja sie budzic, zaczynaja rozpoznawac Kaczynskigo, jako szatana,judasza,zdrajce kosciola, zdrajce tych ktorzy na slepo mu ufali. Czy my na prawde chcemy powrocic do komuny tym razem Kaczynskiego,Ziobry,Macierewicza,Dorna,Zyty ,Leppera. NIE NIE i raz jeszcze NIE. Czas na walke z Jarka PISEM i samym nim, czas nadszedl na skonczenie z rozbojem politycznym Kaczynskiego Pisu!!!
    • ubiquitousghost88 Wgonił znaczy Premier Prezydenta... w pokrzywy... 10.09.10, 18:45
      Bliźniakom dwa życia się wydarzają, ale logika jedna tylko...
      • 1975mandy Re: Wgonił znaczy Premier Prezydenta... w pokrzyw 10.09.10, 19:54
        wyobraz sobie Lecha i Jarka jako BOLKA, jak latwo mogli sie kryc i szalec, wrogowie starek komuny, wrogowie demokracji wolnosci, wolnosci innego wyznania jak katolickiego, ktore jest w sumie dla Jarka powodem do szantazowania tych ludzi ktory glosowali za nim. To jest pozostaly Bolek tym razem juz nie mogacy sie maskowac. Taki byla za czasow 70-89 i nie kryje sie bo nie potrafi. Sam sie zdemaskowal, przy udziale nastepnego zdrajcy Macierewicza , chca rozwalic i zniszczyc Polske w imie Boga, katolicyzmu i sprzedanego Kosciola przez Rydzyka i Dziwisza i judaszowski KLER!!!!!
    • malkontent6 Jarek!!! 10.09.10, 18:55
      Z każdym dniem gadasz coraz dziwniej.
    • perski_dziadzio Memoriał Kaczyńskiego: zabawa w (PO)chowanego! 10.09.10, 18:59
      Pierwszy sekretarz KC PiS kompletnie zidiociał. Racje miał Pan Premier stwierdzając, że nie będzie się pastwił nad tym nieszczęśliwcem komentując jego wypowiedzi.
    • big_zyd Memoriał na spotkanie z udziałem prezesa PiS: N... 10.09.10, 19:02
      Mnie najbardziej uderza jedno. Spokój rządu od dawna w ogóle nie odnoszącego się do coraz bardziej obłąkanych kaczych odjazdów. Zdaje mi się, że rząd ma mocne powody do tego spokoju. Chyba rząd wie, jak to z tą katastrofą było - bo przecie wie, co odczytano z czarnych skrzynek. Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji Jerzy Miller niedawno opowiedział się za tym, by tego publicznie nie ujawniać. Prawdopodobnie kierowała nim tzw. "racja stanu" w tym wypadku przybierająca postać troski o to, by obywatele i świat nie dostali potwierdzenia, że polski prezydent był niepoczytalnym idiotą-zabójcą. Z punktu widzenia tzw. "Autorytetu i Majestatu Państwa" postawa ministra Millera jest nawet zrozumiała.
      Tym bardziej zdumiewają wykwity kaczej psychozy. PiSuary nie chcą ofiarowanej przez rząd szansy uratowania twarzy wice-klona. Plemiennymi orgiami, jak ta opisana w artykule, stawiają rząd pod ścianą i naprawdę nie zostawiają mu wyboru.
      Rząd będzie musiał te taśmy ujawnić. I dobrze.
      Ale - o, kurde - będzie się działo! :-)
    • myszykiszek o nie, konkluzja była inna 10.09.10, 19:23
      Konkluzja była taka: oddajcie mi jak najszybciej całą władzę, a ja was zbawię, także przed wami samymi, i dam wam łaskawie szansę zrobić ze mnie Ojca Narodu.
    • 1975mandy Memoriał na spotkanie z udziałem prezesa PiS: N... 10.09.10, 19:23
      czy Kaczynski mysli , ze my Polacy jestesmy banda idiotow???? On jest tym , ktory zachowuje sie jak ONE kopniety i nienirmalny czlowiek.Pan Tusk nie mial zadnego wplywu na tragedie, a niech Kaczynski przyzwyczaji sie do tego, ze on jest wspolwinny(moralnie) smierci 95 osob. On jest moralnym morderca i taka jest prawda. Pan Tusk nie wywoluje nienormalnych sytuacji , awantur,skolca nie narodu. Pan Tusk , to spokojny , logiczny,zrownowazony Premier. Lech Kaczynski sam sie dyskredytowal pod batuta Jarka. Sami sie wykanczaja, zaczelo sie od samego Lecha, ktory nie mial wlasnego zdania, bo byl sparazlizowany wladzy glooooooodnego Jarka. Gabinet niezyjacegoi Lecha jest bezposrednio zwiazany z tragedia, organizacja, opuznieniem odlotu. Pan Tusk zaoferowal wspolny przelot i zostal opluty, bo Kaczynskim zalezalo na tym zeby sie pokazac, no i ta pycha i zarozumialosc Kaczynskich jest ich wlasna wina tej tragedii.Kaczynski niszcy wsystkich , ktorzty stoja mu w drodze i po 96 trupach pcha sie do wladzy a to jeszcze nie koniec. Kaczynski powinien byc aresztowany za klamstwa , za ublizanie Panu Tuskowi i Panu Komorowskiemu. To sa najwyzsze wladze Panstwa Polskiego i Kaczynski im ubliza.Kaczynski jest nikim , niedlugo skonczy sie jego wladza w Pisie. Czy ktokolwiek jest sobie wybbrazic Pana Tuska decydujacym o locie Kaczynskiego do Smolenska??? Olali by go Pisowcy i na pewno nie sluchali by Premiera. Bezpieczensto lotow, to wina Kaczynskich, onli odmowili zakupu nowych samolotow. Kaczynski Jarek to chory i niebezpieczny dla Polski maniak wladzy!!!!
    • veneda1 Memoriał na spotkanie z udziałem prezesa PiS: N... 10.09.10, 19:24
      "Nie wiadomo, kto jest autorem memoriału."

Autorem memorialu jest Antoni Macierewicz. To samo mowil na spotkaniu z Polonia w Los Angeles kilka tygodni temu.

veneda
    • 1975mandy Re: Memoriał na spotkanie z udziałem prezesa PiS: 10.09.10, 19:43
      [b]Pan Tusk musi zachowac sie godnie i ignorowac Jarka wypowiedzi, swoimi wypowiedziami w dostownym brzmieniu. Na "urooczytsciach" 30 lecia Solidarnosci komunistycznej, Jaroslaw znow zachowal sie jak cham, co tym razem wymysli ??? usciska Pana Tuska i powie nam, ze nic sie nie dzieje!!! To nienormalny typek, wszystkiego mozna sie po nim spodziewac. Pan Tusk nie da sie wrobic w klamliwe i obrzydliwe zarzuty do Pana Tuska. Pan Tusk musi zachowac sie jak przywodca.
    • gregroyx Memoriał PiS 10.09.10, 19:49
      Stek wscieklych, jadowitych, opartych na klamstwach i wyssanych z palca idiotyzmach konkluzji. Widac specjalisci z torunskiej szkoly manipulacji mediami im. Goebelsa nie proznuja. Jezyk cytowanych fragmentow przypomina zywo komunistyczna propagande z roku 1982 skierowana przeciw opozycji demokratycznej. Zadziwiajace tylko, ze dzieje sie to tym razem w demokratycznym kraju, a akcja dywersyjna skierowana jest przeciw polskiemu rzadowi i wladzom panstwowym wybranym w wolnych wyborach. Jak dlugo ta przestepcza, destrukcyjna, demoralizujaca spoleczenstwo dzialalnosc bedzie tolerowana? Przeciez jest to faktycznie posrednie nawolywanie do obalenia ustroju demokratycznego. Jakies granice tolerancji musza byc zachowane!!!
    • seawolf2 Memoriał na spotkanie z udziałem prezesa PiS: N... 10.09.10, 23:05
      No, to się zacznie!
      Za chwilę będziemy świadkami czegoś niezwykłego nawet w polskich warunkach, będzie wrzask wściekłości , będą spazmy oburzenia, program „Drugie śniadanie kabotynów” będzie pełny aktorów, którzy będą omdlewać na wizji, deklarować, ze nigdy w życiu nie byli tak zawstydzeni, wstrząśnięci i przerażeni stanem umysłu Jarosława Kaczyńskiego, Hołdys ( „przyjaciel młodzieży”- to oficjalny tytuł, pod jakim występuje w TVN, zresztą słusznie, skoro ostatnia dobrą płytę nagrał ćwierć wieku temu) wystąpi w czarnym kapeluszu na znak żałoby i określi Jarosława mianem ch.. nie tylko średniowiecznego, ale w także renesansowego i barokowego, niezależni komentatorzy będą załamywać ręce i ogłoszą, że , co prawda PiS od dawien dawna traci zwolenników, popularność mu spada poniżej 5% od jakichś 5 lat bez przerwy, ale tym razem, to już naprawdę i nieodwołalnie, a dlaczego?
      Otóż ogłoszono memoriał w sprawie katastrofy smoleńskiej i napisano w nim to, co wszyscy wiedzieli od pierwszych sekund- że Tusk i jego ferajna zrobili wszystko, by zaszczuć i zdyskredytować Prezydenta i jego politykę, której ukoronowaniem była wizyta w Katyniu, by zminimalizować jej znaczenie i rangę, co w zupełnie konkretny sposób odbiło się na sposobie zabezpieczenia. Nie doszłoby do tej katastrofy, a w każdym razie nie miała by takiego straszliwego zasięgu, gdyby nie doprowadzono do sytuacji, gdy bano się wysłać delegację, na przykład dwoma , czy trzema samolotami w obawie przed rozszarpaniem żywcem przez media. Można sobie tylko wyobrazić skalę tej nagonki, gdyby tak się stało. Ci wszyscy, którzy po tragedii oburzali się na wpakowanie tylu ludzi z elity władzy do jednego samolotu ( zresztą słusznie!) , wyliby z oburzenia na bizantyjskie zachcianki cierpiącego na psychopatyczne rozdęcie ego Lecha, który obwozi d.. kilkoma samolotami, gdy polskie dzieci kit z okien wyjadają z głodu, nawet kilka lat po obaleniu kaczystowskiego reżimu nadal ekipie Pana Premiera Tuska nie udało się całkowicie naprawić zaniedbań PiSu, ale co się dziwić, skoro Kaczory szkodzą i wsadzają kij w szprychy postępu.
      Ja dodam jeszcze coś, czego chyba nie ma w tym memoriale- pierwotnie Prezydent miał jechać pociągiem, razem z rodzinami zabitych, co, uważam, było znakomitym pomysłem, nawet propagandowym, w obliczu zbliżających się wyborów , w czym nie widzę nic złego. Zarówno Prezydent, jak i jego wspaniała Małżonka byli ludźmi tak pełnym i ciepła i życzliwości, taka podróż byłaby niezapomnianym przeżyciem dla wszystkich rodzin…
      Ta decyzja została zmieniona, ktoś namówił Prezydenta, żeby leciał. Ktoś konkretny, mający imię i nazwisko. Nawet nie wiem, kto to był, nie o to tu chodzi, w każdym razie nie teraz i nie w tym tekście. Uważam, ze jeśli to był zamach, to ta osoba będzie tym, kto będzie początkiem ciągu dedukcji, po której dojdziemy do prawdy. Druga osoba, która MOIM ZDANIEM ( podkreślam) jest na tej liście w łańcuszku, po którym powinniśmy iść, to minister Arabski. O jego roli z pewnością będzie jeszcze sporo publikacji, także w opracowaniach historycznych.
      Kiedyś Kisiel opublikował listę MOJE TYPY. Nie napisał, o jakie typy mu chodziło, ale nie musiał. Wszyscy wiedzieli, co miał na myśli. No to i ja mam swoje typy- na tej liście jest ta osoba, która zmieniła decyzje już podjętą i skłoniła Prezydenta do lotu , oraz pan minister Arabski, którego działania przed tym lotem budzą najżywsze zdziwienie, także z racji pewnej logiki i konsekwencji, którą widać dopiero po 10 kwietnia.
      Oczywiście, obie te osoby mają z cała pewnością całkowicie wiarygodne, 100% prawdziwe wyjaśnienia i uzasadnienia swoich działań i decyzji. Gdyby jednak ktoś w swojej paranoicznej podejrzliwości, jak ja , na przykład, chciał snuć swoje podejrzenia, to te osoby otwierają tą moja paranoiczną listę, pod tytułem „Moje typy”. Tak, jak nikt nie widział i nie zważył ciemnej materii we wszechświecie, a mimo to wiemy, że owa ciemna materia istnieje , bo widzimy jej wpływ na świat widzialny, tak i te działania , układające się w pewien logiczny ciąg zdarzeń pozwalają wnioskować, że nie były przypadkowe i że pewne decyzje musiały zapaść, bo inaczej wszystko by się nie wydarzyło, albo wydarzyło by się w stopniu niewystarczającym. Tak, jak cudem i wielką niedoróbka w planie ( jeśli był plan, zastrzegam z ostrożności procesowej) był niespodziewany fakt pozostania Jarosława przy chorej matce, co spowodowało że, być może, historia Polski potoczyła się inaczej, niż miała. Bo gdyby on zginął razem z Bratem i tymi wszystkimi ludźmi, to nasza klęska i tragedia , a ICH zwycięstwo było by całkowite, bezapelacyjne, totalne. To byłby nasz koniec.
      Swoja drogą, zastanawiam się, czy był ktoś, przyjaciel, bliski znajomy, ktoś z rodziny, ktokolwiek, kto odwodził Jarosława od tego pozostania i przekonywał, jak ważna jest jego obecność przy boku Brata w Katyniu i , ze nie powinien przedkładać prywaty nad ważną , patriotyczną uroczystość. Może nikt nie przekonywał, a może tak… to już tylko Jarosław wie. Ale jeśli moje paranoiczne rojenia są słuszne, to ktoś zapewne próbował.
      W każdym razie , jakieś echa tego zawodu widać było w tych komentarzach, w których wprost i systematycznie podrzucano opinii publicznej, rekami oczywiście anonimowych internautów, że oto Jaro Kaczka posłał tylu ludzi na śmierć, a sam siedział u mamusi. Takich rzeczy nikt sam z siebie nie wymyśla, chyba, że jest albo psychopatą, albo rzeczywiście właśnie taki tok myślenia ma w głowie, bo wie, że tak właśnie było, ze oni mieli zginąć i ów Jaro tez, a nie zginał i teraz jest tyle kłopotów i zachodu.
      Dzisiaj wiemy już mniej więcej, co się wydarzyło w Gibraltarze, że nie było katastrofy, tylko wielka mistyfikacja, w której brało udział wielu ludzi i wiele rządów i wywiadów w przedziwnym sojuszu ponad frontami i że te wrogie sobie wywiady wiedziały zawczasu, że Sikorski ma zginąć, bo tak jest wszystkim na rękę. Nie wiemy tak naprawdę, jak to dokładnie było, choć znamy nazwiska tych, którzy tego z całą pewnością dokonali.
      Myślę , że i w tym przypadku kiedyś znajdziemy dowody na to co i jak się stało tego strasznego dnia, ktoś kiedyś coś powie, jakiś skrawek kopii raportu gdzieś się znajdzie w jakimś archiwum, jakiś świadek ocaleje z wypadku samochodowego, ucieknie niedostrzelony, albo zostanie zapomniany, wypadnie z rozpiski do likwidacji, coś się wydarzy, co sprawi, ze się dowiemy… Nie wiemy, jak to zrobili, ale wiemy, że to zrobili. Wiedziałem to w chwili, gdy czytałem listę ofiar. Taka okazja, by ci wszyscy ludzie znaleźli się w jednym samolocie nad Rosją, zdarza się raz na sto lat. Nie można mieć pretensji to rotweillera, ze gryzie, po to w końcu został wyhodowany i wytresowany.
      Tak, jak z pokazami Davida Copperfielda, nie wiemy dokładnie, jak on to wszystko, do cholery robi, ale , oczywiście wiemy, że to trick. Że ten wagon kolejowy nie znika , że Statua Wolności tez nie znika, tylko stoi tam, gdzie stała, a ta setka krzyczących z podziwu i zdumienia statystów w rzeczywistości bierze udział w show tak samo , jak Copperfield. Oni robią to dla kasy, a jeszcze bardziej dla frajdy.
      Ci statyści , którzy biorą udział w tym ponurym widowisku pod tytułem „oficjalne śledztwo w sprawie katastrofy smoleńskiej” , podejrzewam, grają o stawkę o wiele, wiele większą. O wszystko.
      niepoprawni.pl/blogs/seawolf
      seawolf.salon24.pl/227840,no-to-sie-zacznie-czyli-moje-paranoiczne-typy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka