Dodaj do ulubionych

Karnowski wbrew standardom

14.09.10, 09:34
Pani autorka zapomina,że w tej kwestii w Polsce różnie bywa z powodu dramatycznie żółwiej pracy naszych niezawisłych Sądów i konkurencja może to bezkarnie i bezczelnie wykorzystywać. Tak było w poprzednich wyborach prezydenckich z kandydatem Cimoszewiczem. Panie Tusk z powodu Kaczyńskiego Jarosława wolę,żeby nie sprawdziło się przysłowie,że kto mieczem wojuje ten od miecza ginie.
Obserwuj wątek
    • erte2 Karnowski wbrew standardom 14.09.10, 10:07
      Niby racja, ale.....
      Podstawowy dowód w sprawie o korupcję, czyli nagranie rozmowy Karnowskiego z panem Julke w dziwny sposób "się zagubiło". I nie "zagubiło się" w sądzie czy prokuraturze - ale właśnie u pana Julkego. Tak na zdrowy rozum - gdybym miał koronny dowód w głośnej na całą Polskę sprawie w której wniosłem przeciw komuś doniesienie - to pilnowałbym go jak oka w głoie - zamknął w sejfie bankowym, zdeponował w sądzie lub nosił przy dupie w dzień i w nocy. Jakoś tak dziwnie przypomina mi to słynny dyktafon Zbynia Ziobry czy "dowody" na podstawie których usiłowano aresztować Barbarę Blidę.
      Rzucić podejrzenie na osobę publiczną jest bardzo łatwo. Próbowano to zrobić z Donaldem Tuskiem, na szczęście nader nieudolnie, próbowano z doktorem G. (w miarę upływu czasu okazuje się że coraz więcej zarzutów jest dętych lub wręcz nieprawdziwych) . Czy w każdej takiej sytuacji należy kogoś przekreślać ?
      Polskie prawo stanowi że wybrany samorządowiec* któremu udowodniono przestępstwo - traci "z automatu" stanowisko. Sądzę że struktury sopockiej PO mają istotne dowody niewinności Karnowskiego, bo raczej nie ryzykowałyby kompromitacji po wyborach.

*Na marginesie: W analogicznej sytuacji poseł czy senator mandatu nie traci. Czemu?
    • princealbert Re: Karnowski wbrew standardom 14.09.10, 10:11
      w Sopocie realna szanse na wygrana ma byly wiceprezydent Fulek.
    • wwojtek9 Dość ulegania Pseudo standardom 14.09.10, 11:01
      Szanowna Pani Renato Grochal, proponuję najpierw poczytać troche o bezpodstawnych, sporządzanych "na siłę" aktach oskarżenia autorstwa Polskich prokuratorów, a dpoiero potem formuować sądy. Gdy człowiek posiądzie troche wiedzy o której powyżej a ma odrobinę poczucia sprawiedliwości - przestaje byc zwolennikiem wyciągania jakichkolwiek konsekwencji dopóki nie zapadnie prawomocny wyrok, bo skrzywdzić niewinnego bardzo łatwo.
    • toki88 Jedno "ale" 14.09.10, 11:20
      Chciałbym się dowiedzieć jakie intencje przyświecały autorce tego tekstu. Czytając artykuł, pomijając ostatnie zdanie, sądziłem, że chodzi o dbałość o standardy polskiej demokracji. Doczytując do końca artykuł widzimy: "Jeśli Karnowski chce startować, niech zrobi to jako kandydat niezależny. PO nie powinna go legitymizować."
      Czyli chodzi Pani o dbałość o standardy PO? Bo jeśli się okaże, że facet robił przekręty, to spadnie im parę punktów procentowych w skali kraju? Chyba, że ja źle rozumiem.
      Ja natomiast zwróciłbym uwagę na porównanie osoby Karnowskiego z Mariuszem Kamińskim, byłym szefem CBA. On również miał postawione zarzuty, z których oczyścił go sąd, a jednak go zwolniono z funkcji szefa CBA, nie wiadomo nawet czy zgodnie z prawem.
      • szopad Re: Jedno "ale" 14.09.10, 21:23
        bezmyslny artykul
      • erte2 Re: Jedno "ale" 15.09.10, 00:10
        toki88 napisał:

> Ja natomiast zwróciłbym uwagę na porównanie osoby Karnowskiego z Mariuszem Kami
        > ńskim, byłym szefem CBA. On również miał postawione zarzuty, z których oczyścił
        > go sąd, a jednak go zwolniono z funkcji szefa CBA, nie wiadomo nawet czy zgodn
        > ie z prawem.

Nieprawda. Jak do tej pory żaden sąd Kamińskiego z zarzutów nie oczyścił.
    • maxixxx Karnowski wbrew standardom 14.09.10, 11:27
      w pełni sie zgadzam z tezą artykułu

domniemanie niewinności jest jednym z najważniejszych praw człowieka. i dlatego ani słowem nie skrytykuję Karnowskiego że chce kandydować bo ma do tego prawo jako obywatel a jeśli jeszcze czuje taką potrzebę to tym lepiej dla Sopotu bo to zawsze fajniej jak ludziom się naprawde chce

jednak nie można nie zauważać, że istnieje rozdźwięk między tym co mówi a co czyni taka partia jaką jest PO. kompletne rozjechanie działań od deklaracji mnie co prawda nie dziwi bo nie takie cuda już widziałem w życiu a PO nie jest partią świętych i uczciwych tylko przypomina każdą znaną mi partię cechującą się tym, że większość ich członków to typowi karierowicze. w Sopocie zadziałała logiczna zależność ; elektorat oddając głos na Karnowskiego zapewne odda głos również na listę partyjną tego ugrupowania które Karnowskiego popiera

a że jakieś standarty nie zostały zachowane... a co to w zasadzie są standarty i dlaczego moi rodacy wierzą że w polityce wogóle obowiązują jakieś standarty??
      • maaac Re: Karnowski wbrew standardom 15.09.10, 08:14
        Popełniasz jeden błąd w rozumowaniu. To nie jakieś wyidealizowane PO chce poprzeć Karnowskiego tylko całkiem konkretne koło z Sopotu. Członkowie tego koła nie wzięli się z Marsa tylko są "zwykłymi" (tz. takimi którym albo się "chce" albo liczą na karierę) mieszkańcami tego miasta. Więc jeżeli większość aktywnych (tzn tych którym chciało się pójść na referendum, a poszło ich sporo) mieszkańców poparło Karnowskiego to dlaczego nie mają tego robić pochodzacy z tych mieszkańców członkowie PO? Muszą koniecznie myśleć inaczej niż reszta swoich sąsiadów? Co innego Tusk. Ten nie myśli kategoriami mieszkańców tylko "honoru" partii.
    • wirus-7 Karnowski wbrew standardom 14.09.10, 15:01
      Poparcie PO dla Karnowskiego jest niezrozumiałe. Każdy inny członek lub sympatyk PO był by
      lepszy. Jestem przekonany, że nawet wygrana Karnowskiego w wyborach, spowoduje spadek
      notowań PO o kilka procent. Bywa czasem tak, że koleżeństwo wychodzi "bokiem".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka