mim05 06.10.10, 17:12 Już kiedyś, dziesiątki lat temu, czytałem coś podobnego: "Krytyka - towarzysze - tak, ale musi być konstruktywna" (Czy to nie był tow. "Wiesław"?) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brudno Kościół raniący 07.10.10, 08:01 Tekst tak mądry, że wręcz przemądrzały. Nie dla normalnych ludzi, lecz profesorów teologii i biblistyki. No i bardzo "zakonny" - bez uwzględnienia, iż nawet wśród Polaków są mniej wierzący, lub wcale. Krytyczne głosy wobec księży utożsamiane z atakiem na Kościół K. a ten z wrednym stosunkiem do Pana jezusa i Matki Boskiej. Ja krytykuję księży bez założeń ideologicznych. Zgadzam się z Palikotem, iż wielu biskupów łatwiej przeskoczyć niż obejść - tak "wstrzemięźliwi inaczej" w jedzeniu i piciu... Jakże dalecy od św. Franciszka, "prostaczka bożego". Jak niedawno odważyła się przez nieuwagę pewna posłanka - księża za pedofilię czy wyłudzenia także powinni być przez "cywilne" sądy oceniani i na więzienie skazywani. Choć przykładów nie znała. Gdy znanego kościelnego liberała, biskupa Orszulika, osobisty spowiednik rąbnął kasę diecezjalną więc i wiernych, czym prędzej został przemycony za granicę, na nową posadę. Obudzony w szpitalu przez etatowego kapelana zobaczyłem że łapa mu zwisa, nie tylko do całowania. Czy to znaczy że nie wierzę "w trójcy jedynego"? Wiem, że wbrew pozorom księża to też ludzie - ale w swych "grzechach powszednich" nie powinni się chować z tyłu za Matką Boską Częstochowską, bo kasę tłuką. Niedaleko Krakowa nad Wisłą jest na skale piękny zabytkowy klasztor. Ojczulkowie część pomieszczeń zdewastowali, garaże na swe bryki robiąc. Chyba bez pomocy Ducha Świętego, lecz konserwatora zabytków. Z hiduizmu są znane trzy małpki - symbole "nie widzę, nie słyszę, nie mówię"... "Teologia wyzwolenia" samochodów w Polsce ! Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: Kościół raniący 02.11.10, 18:46 Brudno, mogę sie pod Twoim postem podpisać? I jesli pozwolisz to czterema łapami, tak dokładnie się z Tobą zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Kościół zraniony i raniący 27.10.10, 16:07 Nie wszystko co się mówi bądź pisze z troski o Kościół w rzeczywistości buduje jego jedność Pieprzenie kotka za pomocą młotka. Odpowiedz Link Zgłoś
to_ni Re: Kościół zraniony i raniący 02.11.10, 18:36 Dokładnie - autor się tym od pewnego czasu z dziwną gorliwością temu zajęciu oddaje. Okropność. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: Kościół zraniony i raniący 27.10.10, 21:41 mim05 napisał: > Już kiedyś, dziesiątki lat temu, czytałem coś podobnego: "Krytyka - towarzysze > - tak, ale musi być konstruktywna" (Czy to nie był tow. "Wiesław"?) Konstruktywna i... nasza:-) Odpowiedz Link Zgłoś