hilary34 11.10.10, 14:18 Muzycy na pewno mają tu czego szukać, ale Chiny jako rynek dla naszych nowoczesnych technologii..?? ich wywiad gospodarczy ma już lepsze zanim my pomyślimy.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
three-gun-max To się dziadek wypowiedział 11.10.10, 14:27 "przyszłości będziemy mieć w nich swoich ambasadorów, i rynek odbioru nowych technologii." - dobre, tylko skąd weźmiecie te nowe technologie? Bo te polskie dziadowskie uczelnie są jeszcze w latach 60-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
nostradamuspl SUPER! potrzebujemy Azjatow Imigrantow. Ni Hao ! 11.10.10, 20:43 powinni jeszcze skasowac wszystkie wizy Nigeryjskich studentow i dac Azjatom/Hindusom. To jest prawidlowa droga to polskiej potegi! niech Europa zachodnia tonie z murzynami, my bedziemy sie smiac! Odpowiedz Link Zgłoś
glos_europy Rasizm typowy dla rządów PO... 11.10.10, 20:49 Azjacie będą płacić więcej, bo są żółci ??? A ile będą płacić Żydzi, a ile Murzyni ??? Bo rozumiem, że wykształciuchy z PO maja studia za darmo.... Odpowiedz Link Zgłoś
nostradamuspl jaki rasizm? w koncu Azjaci sa! z murzynami wont 12.10.10, 01:08 Azjaci sa bardzo potrzebni w Polsce jako nowa fala imigracyjna. murzyni pokazali juz co potrafia we Francji wont z ta zgraja. Odpowiedz Link Zgłoś
hankrearden Wreszcie będą ładne dziewczyny na uczlniach 12.10.10, 16:56 Zazdroszczę tym dzieciakom. Odpowiedz Link Zgłoś
ostoja75 Chińczycy tropią Blechacza 11.10.10, 14:51 Nasi uciekają, więc trzeba ich kimś zastąpić. Europejska cywilizacja upada. Odpowiedz Link Zgłoś
remmm-o Re: Chińczycy tropią Blechacza 11.10.10, 14:57 Jak niby zastąpić? oni tylko tu na studia a potem wracają do siebie , tam mogą się rozwijać ,tu ich czeka bezrobocie ja 30% absolwentów albo 1500zł jak się uda. Ilu to Chińczyków studiuje w stanach na najlepszych uczelniach i po skończeniu wracają , bo mają po co. Odpowiedz Link Zgłoś
documentum Re: Chińczycy tropią Blechacza 11.10.10, 19:35 nie wiem ilu ze stanow wyjezdza ale duzo wiecej zostaje, cale uczelnie wyzsze na przedmiotach scislych sa zawalone chinczykami, ktorzy po skonczeniu szukaja roboty w usa. Aby sie jeden dostal, to pozniej juz ich nie wiadomo skad 100 tam pracuje, pozniej inni nawet nie maja szansy dostac roboty, bo ci ludzie swojemu pomoge a "obcego' tak zrobia ze nie bedzie wiedzial co na niego spadlo. ja mysle ze to zly pomysl, muzyke niech sobie studjua, ale co innego to trzeba byc ostroznym i od razu po skoczeniu szkoly niech sie pakuja i do szanghaju poszli. Odpowiedz Link Zgłoś
setlers5 Re: Chińczycy tropią Blechacza 11.10.10, 21:51 A później żyj z emerytury 500 zł, bo nie będzie kto miał ci jej opłacać. TAK DALEJ, polskie społeczeństwo, bójmy się obcych. Po 20 latach to co teraz na terenie NRD, czyli puste domy i bloki, bo nie będzie miało kto w nich mieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Chińczycy tropią Blechacza 20.10.10, 11:57 Przegapiłeś taki drobiazg, jak reforma emerytalna. Zgodnie z jej założeniami, sami musimy zapracować na swoje przyszłe emerytury, jednocześnie utrzymując obecnych emerytów. A generalnie wolę puste bloki niż osiedla pełne chińscy imigrantów. Ale studenci - oczywiście niech przyjeżdżają. Byle kilkuset, a nie kilkaset tysięcy :) Odpowiedz Link Zgłoś
nostradamuspl Zajebiscie! dawac te Chinki do PL! 12.10.10, 04:32 Chinki moga przyjezdzac wiekszosc juz pewnie nie wroci... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aquariusthomas Re: Chińczycy tropią Blechacza 11.10.10, 14:59 W sumie mnie nie dziwi w ogóle ekspansja Chińczyków. Miliard osób musi się gdzieś uczyć. O wszystkim jednak decyduje czysta ekonomia. Jak Chińczyka stać by płacić więcej za naukę niż rodowici Polacy Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Chińczycy tropią Blechacza 11.10.10, 21:22 Nie Chińczyka stać, tylko budżet Polski stać. Bo studiują, wyłącznie dlatego, że rząd Polski funduje im stypendia. Odpowiedz Link Zgłoś
gal8 scibor - Nie kłam! 12.10.10, 05:26 Nie kłam! Studenci zagraniczni płacą za studia i wszystkie koszty związane ze studiowaniem w Polsce z własnych środków. Odpowiedz Link Zgłoś
ksaniak Re: scibor - Nie kłam! 20.10.10, 13:28 Rząd Chiński wypłaca stypendia - nie podejrzewam, aby tylu chińczyków było stać na studia za 8tyś eurosów/miesiąc. Zresztą - to cholernie drogo, a polskie uczelnie są dużo gorsze niż te w Stanach. Zastanówcie się, jaki CHRL ma interes by wysyłać do nas studentów. Odpowiedz Link Zgłoś
maksiu73 Chińczycy tropią Blechacza 11.10.10, 15:03 tylko ze wyksztalcenie jednego studenta, to znacznie wiecej niz 4 tys EUR rocznie... szczegolnie na uczelniach technicznych... a poniewaz wiekszosc Chinczykow po studiach wroci do kraju, wiec finansujemy specjalistow dla Chin... Odpowiedz Link Zgłoś
popisuarka Chińczycy tropią tylko Blechacza 11.10.10, 15:04 Otoz to. Atrakcja dla Chinczykow moga byc tylko nasze uczelnie artystyczne, a na 100% nie politechniki, ktore wciaz w Polsce tkwia w epoce PRLu: mentalnie i fizycznie (wyposazenie laboratoriow itp.). Aby przyciagnac zagranicznych stidentow potrzebujemy bowiem gruntownej reformy polskiej nauki i polskiej edukacji. Obecne status quo na polskich wyzszych uczelniach oznacza bowiem zwykle kumoterstwo, tzw. prorodzinna polityke zatrudniania na wyzszych uczelniach (czytaj: polityke zatrudniania potomstwa profesorow), wsobny wychow pracownikow naukowych (od magistra do rektora na tej samej uczelni) oraz zamkniecie sie na swiat, w tym nieuznawanie w Polsce dyplomow z najlepszych swiatowych wyzszych uczelni. Stad wiec jedyna rada jest pozbycie sie tego balastu w postaci PRLowskich profesorow poprzez nastepujace reformy: 1. Zlikwidować wreszcie te dożywotnie, belwederskie profesury (przeżytek feudalno-PRLowski, który powoduje, iż nie można się pozbyć profesora, którego wiedza dawno temu się zdeaktualizowała). 2. Zlikwidować habilitacje, jako kolejny feudalno-PRLowski przeżytek, uniemożliwiający awans prawdziwym naukowcom, a jednocześnie zweryfikować doktoraty i podwyższyć wymogi ich uzyskiwania. 3. Nie uznawać dyplomów z podejrzanych uczelni (np. ze Słowacji), choćby były one unijne, a natomiast uznawać dyplomy czołowych uczelni świata, niezależnie od kraju, w którym zostały one uzyskane. 4. Wprowadzić uczciwe, otwarte konkursy na stanowiska od asystenta do profesora, w których jury składało by się z cudzoziemców, wylosowanych przez komputer z puli ekspertów (na to musza się znaleźć fundusze). 5. Wprowadzić w Polsce, jako obowiazujace prawo, Europejska Kartę Naukowca oraz Kodeks Postępowania przy Rekrutacji Pracowników Naukowych: 64.233.183.132/search?q=cache:lXz9qRRQ4OUJ:europa.eu/eracareers/pdf/kina21620b8c_pl.pdf+karta+naukowca&hl=pl&ct=clnk&cd=1&gl=pl 6. Zlikwidować autonomie uczelni państwowych - są one finansowane przez podatników, i przed podatnikami muszą wiec one odpowiadać. 7. Wprowadzić wreszcie ograniczenia w wieloetatowości pracownikow naukowych. 8. Zlikwidować PAN (dyrekcję, nie instytuty, które powinny być połączone z uczelniami wyższymi). 9. Zamiast rozpraszać fundusze na finansowanie małych laboratoriów, nalezy przeznaczyć je na udział Polski w takich instytucjach międzynarodowych jak CERN czy ESA. 10. Przestać gadać o reformie, a zacząć ją wreszcie wdrażać! W przeciwnym wypadku, takie uczelnie jak PWr, UWr, UPWr nadal pętać sie będą na koncu tabeli, gdzies w piątym tysiącu rankingu światowych uczelni. lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
maga164 Re: Chińczycy tropią tylko Blechacza 12.10.10, 20:46 To Ty chyba studiowałaś w PRL-u... Studiuję, co prawda nie na politechnice tylko na uniwersytecie przyrodniczym i naprawdę jeśli chodzi o sprzęt, czy sale to poza jednym starym budynkiem (który jest remontowany) nie ma się do czego przyczepić. Wykładowcy to w większości ludzie zafascynowani swoim przedmiotem, choć jak wszędzie zdarzają się "ludzie wpadki" zwłaszcza jeśli chodzi o doktorantów-ćwiczeniowców, jeden się taki trafił i raczej nie był zainteresowany tym co robił. Polskie uczelnie nie przestaną być na końcu tabeli światowych rankingów przez kryteria - np. bierze się pod uwagę liczbę noblistów wykładających na danym uniwersytecie. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuarka Re: Chińczycy tropią tylko Blechacza 20.10.10, 16:32 Baju baju... Jestes z komorki PR? Odpowiedz Link Zgłoś
frasnaluch Chińczycy tropią Blechacza 11.10.10, 15:10 To niby Chiny są tym rozwijającym się, egzotycznym krajem, w ktorym bedziemy sprzedawac nasze supernowoczesne technologie ? ;-DDDDDDD A nie jest przypadkiem tak, ze jest to gospodarka znacznie wieksza od naszej (2. na swiecie), kraj dla wiekszosci mieszkancow ziemi znacznie mniej egzotyczny (w sensie: lepiej znany, bo niosacy wiecej skojarzen) niz Polska, do tego pod wieloma wzgledami rowniez i bardziej zaawansowany technologicznie (por. program kosmiczny, infrastruktura kolejowa i drogowa, produkcja podzespolow itd ?) To zastanawiajace, jaka perspektywe w mysleniu o swiecie przyjmuja nasi akademicy. .. Odpowiedz Link Zgłoś
gagolek Chińczycy tropią Blechacza 11.10.10, 15:11 no cóż te nowe technologie też mnie tknęły. Jakoś tak znajomi Chińczycy nie mają problemów ze znalezieniem ciekawej pracy w firmach biotechnologicznych czy informatycznych w swoim kraju po pobycie w Stanach. Ja po próbach znalezienia czegoś twórczego w Polsce w dziedzinie biotechnologii ponownie wracam do USA. To raczej Polska może być dla Chin rynkiem zbytu nowych technologii, ale nic nie zapowiada sytuacji odwrotnej. Odpowiedz Link Zgłoś
remmm-o Re: Chińczycy tropią Blechacza 11.10.10, 15:20 Co tu dużo gadać , w Polsce zarabia się już tak mało ze to Chińczycy otwierają własne montownie w Polsce i zatrudniają tanich Polaków , już im się to opłaca aby ominąć cło na rynek EU. wyborcza.pl/1,75248,8403380,Chinczycy_inwestuja_w_Gorzowie__Praca_dla_2_tys__osob.html Odpowiedz Link Zgłoś
popisuarka Re: Chińczycy tropią Blechacza? 11.10.10, 16:55 Czego sie szpodziewales gagolku po obecnych rzadach ciemniakow z POPisu? Ze beda rozwijac nauke w Polsce? Przeciez to sa rzady fundamentalistow katolickich, a wiec oni nauke w Polsce zwalczaja, i to skutecznie, od roku 1990! Zalozyli oni np. wydzialy teologii na uniwersytetach, a to jest tak jaby w izbie wytrzezwien otworzyc dostepoy dla wszystkich sklep monopolowy... Odpowiedz Link Zgłoś
kynos1 Re: Chińczycy tropią Blechacza? 11.10.10, 21:52 Jasne - za czasów PRL i SLD była prawdziwa nauka na najwyższym światowym poziomie. Dopiero jak przyszedl PiS, to rankingi spadły tak strasznie w dół. Szerszych horyzontów życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuarka Re: Chińczycy tropią Blechacza? 12.10.10, 14:22 Rzady SLD w niczym sie nie roznily od rzadow POPisU. A za PRLu to np. w samej tylko ekonomii mielismy dwoch naukowcow swiatowej klasy: Langego i Kaleckiego. Dzis mamy zas Balcerowicza oraz kompletnie rozlozona nauke, a gospodarke oparta w 100% na importowanej mysli technicznej. Szerszych horyzontów życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
ksaniak Re: Chińczycy tropią Blechacza? 20.10.10, 13:32 No w PRL'u sami ekonomiści światowej klasy. A najlepsi w rządzie. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuarka Re: Chińczycy tropią Blechacza? 20.10.10, 16:32 Rostowski ze swa coreczka... technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,8539816,Uwazaj_na_to__co_publikujesz_w_Sieci___odcinek_347563.html Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Chińczycy tropią Blechacza? 11.10.10, 22:09 Najpierw sie moze poinformuj, kto w Poznaniu byl inicjatorem wlaczenia teologii w ramy uczelni, a potem sie wymadrzaj, frustracie. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuarka Re: Chińczycy tropią Blechacza? 12.10.10, 14:23 Teologia nie jest nauka, wiec jej miejsce jest w kosciele, a nie na uniwersytecie! Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Dopiero przekonacie się jaki poziom reprezentują.. 11.10.10, 15:26 hilary34 napisała: > ich wywiad gospodarczy ma już lepsze zanim my pomyślimy.. Wywiad? Wolne żarty. Chińczycy reprezentuja żałosny poziom. Zresztą nie tylko oni, żeby nie było, że się czepiam. Widziałem takie kwiatki: * Chińczyk na egzaminie doktoranckim z fizyki nie potrafił narysować wykresu sił w funkcji odległości, tzw. Lenard-Jones potential. To nie było pytanie teoretyczne, a miało dokładny związek z jego działem badań * Chinka-chemik nie wiedziała co to pH - prawdopodobnie tylko nie potrafiła zrozumieć wersji angielskiej tego zjawiska ("pi-ejcz"), ale to mimo wszystko wskazuje na poziom nauki. Polski student chemii jednak zna angielskie wersje podstawowych rzeczy, nawet jeśli z języków jest "noga". Żeby być ucziwym, dodam, że podobne rzeczy odstawiają "fizycy" z Północnej Afryki czy Ameryki Południowej. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuarka Re: Dopiero przekonacie się jaki poziom? 11.10.10, 16:57 Zalosny poziom to prezentuja dzis raczej polscy fizycy... Odpowiedz Link Zgłoś
hilary34 Re: Dopiero przekonacie się jaki poziom reprezent 11.10.10, 16:57 lmblmb napisał: > Wywiad? Wolne żarty. > > Chińczycy reprezentuja żałosny poziom. Zresztą nie tylko oni, żeby nie było, że > się czepiam. > > Widziałem takie kwiatki: > * Chińczyk na egzaminie doktoranckim z fizyki nie potrafił narysować wykresu si > ł w funkcji odległości, tzw. Lenard-Jones potential. To nie było pytanie teoret > yczne, a miało dokładny związek z jego działem badań > * Chinka-chemik nie wiedziała co to pH - prawdopodobnie tylko nie potrafiła zro > zumieć wersji angielskiej tego zjawiska ("pi-ejcz"), ale to mimo wszystko wskaz > uje na poziom nauki. Polski student chemii jednak zna angielskie wersje podstaw > owych rzeczy, nawet jeśli z języków jest "noga". No - przekonałeś mnie, dwóch reprezentuje żałosny poziom, tylko kto temu doktorantowi dał dyplom? a obrona na polskiej uczelni, czyżby? a ja znam polskich magistrów chemii, którzy biegną do zlewu wylać oleum i opłukać zlewkę... no, uczciwie mówiąc, jednego.. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Dopiero przekonacie się jaki poziom reprezent 11.10.10, 22:17 hilary34 napisała: > lmblmb napisał: > > > No - przekonałeś mnie, dwóch reprezentuje żałosny poziom, tylko kto temu doktor > antowi dał dyplom? a obrona na polskiej uczelni, czyżby? Niemieckiej! Dwie chińskie jaskółki wiosny nie czynią, ale muszę powiedzieć, że jestem oburzony tym, że Kitajec (ten od LJ) dostał "Magna cum laude". Ale to nie dwóch. Jest jeszcze doktor z uczelni w Szanghaju, który jeśli jest obecny przy jakiejkolwiek dyskusji fizycznej, ma taki strach w oczach, jakby właśnie "czapę" dostał. Ratuje go dobra znajomość praktycznych zagadnień (sic! doktor fizyki z Szanghaju ma lepszą wiedzę niż jego polski odpowiednik). > a ja znam polskich magistrów chemii, którzy biegną do zlewu wylać oleum i > opłukać zlewkę... no, uczciwie mówiąc, jednego.. W Niemczech też miałem takiego studenta. Zdarza się. Nie wiem, jak tacy ludzie w ogóle dochodzą do studiów, pewnie poprzez wywoływaniu żalu u nauczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 lmblmb z księżyca spadł - sadził kapustę pekińską. 11.10.10, 17:02 Odpowiedz Link Zgłoś
documentum Re: Dopiero przekonacie się jaki poziom reprezent 11.10.10, 19:43 abc is easy as 123 Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb ubiquitousghost88 i docuimentum, 11.10.10, 22:18 za wcześnie odstawiliście psychotropy. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Dokladnie :-D 20.10.10, 12:27 Chinczycy to z reguly matoly - rowniez w ramach akademii... W dodatku ci, ktorzy wyjezdzaja na Zachod to z reguly tez czlonkowie rodzinek partyjno-biznesowych, wiec pochodzacy z najgorzego chlamu moralnego. Odpowiedz Link Zgłoś
anonim111.1 Re: Chińczycy tropią Blechacza 11.10.10, 15:40 Spotykałem Chińczyków w Anglii. Raczej są nieufnii, nie integrują się, trzymają się tylko razem. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 A niby po co im integracja? Z kim, na przykład? 11.10.10, 17:26 anonim111.1 napisała: > Spotykałem Chińczyków w Anglii. Raczej są nieufnii, nie integrują się, trzymają > się tylko razem. Odpowiedz Link Zgłoś
documentum Re: Chińczycy tropią Blechacza 11.10.10, 19:38 to samo w usa, maja wyprane mozgi i mysla ze sa panami swiata, a kazdy inny to smiec, a o pazernosci na $$$$$$$$ to juz nie wspomne. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Chińczycy tropią Blechacza 20.10.10, 12:53 Nieładnie tak opierać się na stereotypowych uogólnieniach, ale muszę przyznać, że te nie są bezpodstawne. Ale przynajmniej są przyzwyczajeni sami na siebie zarabiać, a nie wyciągać ręce po zasiłki. Odpowiedz Link Zgłoś
elinkan Re: Chińczycy tropią Blechacza 11.10.10, 20:48 oni są do dupy, służalczy naród miernot. Jak z nimi gadam to tylko o Tybecie i właściwym traktowaniu zwierząt Odpowiedz Link Zgłoś
polski_zapatero A wydziały teologiczne śpią ?????????????????????? 11.10.10, 15:55 b/k Odpowiedz Link Zgłoś
popisuarka Re: A wydziały teologiczne śpią ????????????????? 11.10.10, 16:57 Czemu nie maja one po 100 chinskich kandydatow na kazdy indeks? Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Z polskimi dyplomami robić będą konkurencję... 11.10.10, 17:11 ...naszym, którzy w poszukiwaniu wysokiej technologii znaleźli się na zmywaku w Londynie... Odpowiedz Link Zgłoś
popisuarka Re: Z polskimi dyplomami robić będą konkurencję.. 11.10.10, 18:22 ...naszym, którzy w poszukiwaniu wysokiej technologii znaleźli się na zmywaku w Londynie... 100% racji, ubiquitousghost88! Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany-obrazliwy-nick Zlikwidować maturę 11.10.10, 20:36 i przyjmować każdego chętnego na studia. Będzie więcej studentów, oraz osób z wyższym wykształceniem. Odpowiedz Link Zgłoś
sosiu-1 Wroclove!!! 11.10.10, 20:49 W artykule brakuje informacji z Wrocławia, to oprócz Krakowa najbardziej rozpoznawalne miasto studenckie w Polsce! Studiuje tu ponad 150 tys. studentów! Z czego kilka tysięcy to obcokrajowcy! A studentów z Chin i krajów azjatyckich jest we Wrocku właśnie najwięcej w kraju, bo ok 1.5 tys!!! Szkoda, że autor artykułu nie pogłębił swojej wiedzy "zahaczając" o Wrocław!!! Odpowiedz Link Zgłoś
poeta81 POLAK orżnie... 11.10.10, 20:52 POLAK orżnie każdego... swoich i obcych, bez skrupułów! Odpowiedz Link Zgłoś
forumowiecgwna Re: Chińczycy tropią Blechacza 11.10.10, 21:00 Nie no, niektore z tych chinek moze faktycznie pomoga nam w problemach "demograficznych" :))). Widze ze niektore calkiem przyjemne dla oka :). Odpowiedz Link Zgłoś
kovala Re: Chińczycy tropią Blechacza 11.10.10, 21:01 polskie uczelnie to tylko trzeci świat mogą uczyć, bo nikt z zachodu nie chce w tak absurdalnym systemie studiować. Odpowiedz Link Zgłoś
pi_rez Chińczycy tropią Blechacza 11.10.10, 21:02 ja jestem ciekaw kto tym chinczykom płaci za te studia ? biorąc pod uwage przelicznik waluty , to dla nich te 4 tysiące euro to mnozymy przez 5 i mamy 20 tys euro , nawet dla polaków to kupa kasy, nie mówiąc o dużo biedniejszyhc przecież chinczykach Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Chińczycy tropią Blechacza 11.10.10, 21:26 > ja jestem ciekaw kto tym chinczykom płaci za te studia ? Rząd Polski. W ramach wspomagania państw III Świata. tak jakbyśmy do tego zbioru nie należeli od kiedy opuściliśmy rodzinę państw II Świata. Odpowiedz Link Zgłoś
gal8 Re: Chińczycy tropią Blechacza 12.10.10, 05:25 Nie kłam! Płacą sami z własnych środków. Naucz się czytać ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kongreszydowski 12 razy wiecej za jedzenie 11.10.10, 21:28 " I płacić za miesiąc nauki tyle, ile nasi studenci za rok. " Slusznie. Ceny w sklepach, komorne, przejazdy itd tez powinny byc 12 razy wyzsze niz dla "naszych" studentow. Odpowiedz Link Zgłoś
gromiz A dlaczego tak się dzieje 11.10.10, 21:43 Najważnieszym powodem takiego stanu jest po prostu bardzo mała ilość osób z Polski, która chce studiowa. Spadek jest kolosalny w ciągu ostatnich pięciu lat. Wcześniej nawet na studiach zaocznych wszystkie miejsca były zajmowane, a było ich po 150 - 200 (w zależności od kierunku), a obecnie jest po 50 - 80 osób. Reszta świeci pustkami. Na dzienne kierunki to już niedługo nie będzie trzeba w ogóle martwić się oto, że nie zostanę przyjęty. Po prostu ludzi chętnych do studiowania jest mniej. Powodem tego jest mała liczba osób młodych, a po drugie brak przymusowego wojska (wcześniej uciekali przed wojskiem na studia). Brak małej ilości młodych ludzi jest spowodowany krótko mówiąc demokracją a zwłaszcza kapitalizmem. Kapitalizm prowadzi do tego, że ludzie aby żyć muszą chodzić najpierw do szkół, zaliczać przedmioty kierunki. Po ukończeniu szkoły trafiają na rynek pracy, gdzie jej nie znajdują, a jak znajdą to często nie mogą jej stracić. Dlatego młode małżeństwa nie decydują się na dzieci od 25 lat, ponieważ obawiają się utraty pracy, braku pieniędzy, co przekłada się na trudne warunki wychowania dzieci. Problemem w tym wszystkim jest chęć zatrudniania młodego człowieka oraz nie tworzenie mu problemów jeżeli jest małżonkiem i chce posiadać dzieci. Ogólnie pracodawca obawia się takiej osoby przyjmować do pracy ze względu na utrzymanie takiego człowieka (ZUS i inne podatki), nawet wtedy gdy go nie ma w pracy z jakiś przyczyn. Dlatego pracodawca unika jak ognia takiego człowieka. Podobna sytuacja jak banki unikały dawania kredytów ludziom bez odbycia służby wojskowej. Po prostu pracodawca jest zmuszony płacić za pracę, której nie otrzyma, a nie oszukujmy się, dawanie pieniędzy w studnie bez dna (Państwo) jest bezsensu. Kolejnym problemem jest cena utrzymania domu (jedzienie, ogrzewanie, prąd, śmieci itp.). Wszystko to jest z roku na rok droższe. Z parę lat temu tona węgla kosztowała 300 zł, dziś 800 zł. Niektórzy ludzie dziwią się, że Polacy nie chcą pracować za poniżej tysiąca złotych, ale ja się wcale temu nie dziwię. Koszty utrzymania się w ostatnich latach zwiększyły się o 500%. Jedzenie jest coraz droższe, prąd jest bardzo drogi. To wszystko nie bierze się znikąd. W Państwie tworzone jest to przez spekulantów i różnego maści ludzi, których zadaniem jest tylko zysk nic więcej. Ceny węgla są drogie, bo górnicy chcą więcej zarobić, ale oni wydobywają węgiel, a za prąd też muszą więcej płacić, ponieważ spółki energetyczne należą do Państwa, które posiada odpowiednie instrumenty, aby po prostu te ceny podnosić. Często ten który najwięcej pracuje, tak w końcu jest nabity w butelkę, a wiekszość pieniędzy zgarnia Państwo oraz różne dyrektory, znajomi, którzy tym dyrygują i mówią co jest dobre, a co złe. Ceny są podnoszone głównie dlatego, ponieważ rządy chcą wyrównać je z cenami UE. UE ma stać się jednym wielkim Państwem, gdzie wszędzie wszystko będzie kosztowało tak samo. Dlatego tak się dzieje, oczywiście innych powodów też jest setka. Poza tym węgiel drożeje, ponieważ Polska ma go na tyle set lat, że mogłaby się obejść przez 200 lat bez UE pod względem bezpieczeństwa energetycznego (oczywiście dziś powiedzą że węgla nie ma). Tak z tego wszystkiego robi się coś, gdzie są to oddzielne cegiełki, ale wszystkie są wspólnotą. Obecnie polityka tego chyba nie rozumie za bardzo. Przykładem może być chęć koncernów światowych do budowania fabryk w Chinach. Z jednej strony fajnie, chińczycy dzięki temu mają gdzie pracować i jest to bardzo dobre. Z drugiej strony koncerny robią tak dlatego, aby się dorobić, bo tam jest taniej. Siła robocza jest bardzo tania. Produkty też stają się tańsze. Niestety przez to w danym kraju np. Polska ludzie tracą miejsca pracy, co owocuje tym, że dana rodzina musi szukać pracy w innym miejscu. Do tego wpływają nerwy, sters, brak pieniędzy, trudności z zapewnieniem bytu swojej rodzienie, a przez to brak dzieci! Właśnie to wszystko jest problemem dążenia do dóbr materialnych, które doprowadziły do takich sytuacji, gdzie ważniejszy jest pieniądz, a nie ludzie. Tego właśnie uczy Katolicyzm, aby unikać dóbr materialnych, ale świat do tego dąży i obecnie nawet jeżeli ktoś chciałby wyzbyć się tego nie jest w stanie, ponieważ nawet z lasu człowiek zostanie wyrzucony przez leśników, ponieważ nie jest zgodne z prawem mieszkanie na hamaku w lesie. Do tego dąży świat, a Wiara Katolicka chce chronić świat przed tym wszystkim. Niestety ludzie tego nie potrafią zrozumieć. Z dnia na dzień coraz więcej pojawia się osób, które wspierają laickie mądrości, które uważane są za coś ważniejszego. Pozbywanie się wiary katolickiej z życia codziennego prowadzi do problemów, do nie zauważania błędów, które tworzone są na świecie. Przykładem jest aborcja, invitro. Tak wielu ludzie jest za tym, tak wielu na tym forum nie sprzeciwi się temu, ale przecież właśnie takie mechanizmy laickie dążą do tego, że na uczelni jest brak studentów, że w Polsce jest coraz mniej ludzi, że wiek emerytalny trzeba podnieść do 67 lub 70 lroku, że na emerytury nie ma kto pracować. Czas abyśmy my wszyscy zastanowili się nad tym co my robimy, bo myślenie bez Pana Boga to nie myślenie. Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol Opłaty od cudzoziemców wyższe niż od krajowców? 11.10.10, 21:44 Oj, brzydko to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
perepere8 Re: Opłaty od cudzoziemców wyższe niż od krajowcó 11.10.10, 21:52 a czemu? maja podwyzszyc polskim studentom by wyrownac? wszedzie tak jest nawet w tych super-wolnorynkowych Stanach: miejscowi placa mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
bezzebnypirat Re: Opłaty od cudzoziemców wyższe niż od krajowcó 11.10.10, 22:14 Nie wszedzie. No i rozne sa definicje miejscowych. W UE w wielu krajach place tyle samo, co obywatel danego kraju. A czesne Chinczyka jest kilkukrotnie wyzsze... Odpowiedz Link Zgłoś
perepere8 Re: Opłaty od cudzoziemców wyższe niż od krajowcó 11.10.10, 22:37 w UE jestes miejscowym. Odpowiedz Link Zgłoś
yesiotr super wiadomość 11.10.10, 21:58 czas najwyższy na wprowadzenie dużej ilości świeżej krwi i świeżej myśli do społeczeństwa. to jedyna szansa by osłabić falę oszołomstwa, krzyżactwa i inkwizycji. Odpowiedz Link Zgłoś
nostradamuspl tylko Azjaci, to jedyna nacja ktora sie sprawdza 12.10.10, 01:10 Chinczycy i Hindusi Odpowiedz Link Zgłoś
drachu Chińczycy tropią Blechacza 11.10.10, 22:16 To dla uczelni kopalnia złota. Zgoda. ale ile wart jest taki dyplom? Jaką renomę wyrabia sobie uczelnia? Politechnika Gdańska zrobiła dla Chińczyków specjalny program, mają tylko swój kierunek managerski (bo to Wydział Zarządzania Polibudy), porozrzucali ich po akademikach, zainkasowali kasę. Fajnie. Teoretycznie zajęcia odbywają się w języku angielskim. Ale oni nie mówią po angielsku. To taki problem. Większość z nich (a rozmawiałem z ponad pięćdziesiątką) mówi po angielsku strasznie. Integracji żadnej. Nie są w stanie mówić o prostych rzeczach - rodzinie, domu, planach na wieczór. Ba, wykładają się na prostych liczebnikach (jak 53 na przykład). W efekcie w akademikach na Traugutta na piętro przypada kilku z nich, z czego jeden zwykle jako tako mówi po angielsku. Choć przyznam, że dwójka studentów mówiła niesamowicie piękną angielszczyzną. Jak oni studiują, skoro nie są w stanie po angielsku mówić o rzeczach najprostszych? Jaką wyniosą wiedzę ze szkoły? Akademia Muzyczna w Gdańsku też zaczęła ściągać Chińczyków. Jak na razie poznałem dwójkę (taką mam robotę, że poznaję obcokrajowców). I taż porażka na całej linii. Ale w jednym moi przedmówcy nie mają racji. Państwo do tego biznesu nie dokłada ani zeta (co sugerowana parokrotnie w komentarzach). Nie w przypadku Chińczyków. Państwo dokłada do biznesu w przypadku studentów z Białorusi. Program rządowy im. Kalinowskiego. Zabawna sprawa jest w związku z tym na UG. Student dostaje większą kasę za chodzenie na zajęcia, niż doktorant za prace w pełnym wymiarze godzin na uczelni. Jednak ci studenci przynajmniej rozumieją język, w którym odbywają się wykłady. I wielu z nich to naprawdę inteligentni ludzie (nie wszyscy, ale i wśród naszych rodzimy studentów nie brakuje mniej bystrych, prawda?), którzy łatwo się asymilują i na pewno zostaną w Polsce. A przy niżu demograficznym inwestowanie w bystrych ludzi i kształcenie ich, to dobry pomysł. Kiedy pomyślę o wszystkich tych uczelniach na Pomorzu, które chętnie przyjmą setki uczniów i praktycznie za samo płacenie dadzą im dyplomy, robi mi się niemiło. Jedynym wyjątkiem, chlubnym, jest Uniwersytet Medyczny, który (choć pobiera bodaj 5000 euro za semestr) nie stosuje taryfy ulgowej dla płacących cudzoziemców. Zresztą - co ja rozdzieram szaty. Teraz każdy studiuje i każdy kończy szkołę. Kto uwali zaocznego? Co najwyżej oskubią ich na warunkowych egzaminach, ale potem puszczą dalej. Zresztą nawet studentów dziennych szkoły starają się nie uwalać. I na sam koniec - przecież wiemy, ze to nie dzieci ubogich górników z Chin zjawiają się w Polsce. Prawda? To dzieciaki partyjnych bonzów. Odpowiedz Link Zgłoś
gal8 Re: Chińczycy tropią Blechacza 12.10.10, 05:39 A Polaczkowie to niby tacy świetni z języków obcych, tacy inteligentni, tacy mądrzy! Ciekawe, że na Zachodzie ci niby świetni, doskonale wykształceni Polaczkowie mogą co najwyżej czyścić kible lub przesuwać paczki w hipermarkecie. No i te pensje, które otrzymują - niższe niż w jakiejkolwiek innej grupie etnicznej, włączając to grupy azjatyckie. Żałośni, butni, prostaccy, zadufani w sobie Polaczkowie przekonani o swojej wyższości. Zwłaszcza moralnej. Z takim podejściem ten kraj rzeczywiście na nic więcej nie zasługuje jak kolejny rozbiór. Budujcie sobie dalej swoje krzyże i zmawiajcie katolickie paciorki, liżcie pierścienie panów w czarnych kieckach. Zobaczycie, gdzie zajdziecie. Prosto na śmietnik historii. Odpowiedz Link Zgłoś
ksaniak Re: Chińczycy tropią Blechacza 20.10.10, 14:00 "Ale oni nie mówią po angielsku. To taki problem. Większość z nich (a rozmawiałem z ponad pięćdziesiątką) mówi po angielsku strasznie" Tak... Chińczycu uczą się angielskiego od małego dziecka (jeżeli tylko wogóle się uczą - często jest to 1 dziecko z rodziny) i mówią po angielsku dużo lepiej niż np. japończycy, o polakach już nie wspominając. Może Ci co ich spotykasz na bazarze to nie Chińczycy tylko Wietnamczycy, albo Ci "nie uczący się" Chińczycy. W Chinach nawet filmy są czasem w połowie po angielsku, a te z Hong Kongu to już całkiem. Odpowiedz Link Zgłoś