Dodaj do ulubionych

Pogrzeb za pół ceny

• wilkil Pogrzeb za pół ceny 07.11.10, 20:33
      Przeczytałem cały ten artykuł i bez wahania stwierdzam iż jest to artykuł całkowicie sponsorowany przez ZAKŁADY POGRZEBOWE !! cała ta końcowa opowieść na temat wożenia trumny własnym transportem, własnoręcznym przebiereniem osoby zmarłej itd to jedne wielkie kłamstwo!! Znam branżę pobrzebową od podszewki i doskonale wiem ze zakłady spokojenie miesciłyby się w zmniejszonym zasiłku - kwestia tego ze nie chcą zejść ze swoich chorych marż - czy ktoś widział kiedyś biednego właściciela zakładu pogrzebowego??
      Żerują na producentach i hurtowniach pogrzebowych gdzie im wiecznie za drogo by za chwilę sprzedać ten sam towar za 400 razy więcej.
      Pamiętajcie! idąc do zakładu pobrzebowego załatwić sprawę pochówku zakładajcie walonki na nogi, obdarte spodnie a samochód parkujcie na ulicy obok - inaczej wyjdziecie z pustymi kieszeniami i do tego z kredytem na karku- to nie żart.
      • kawaler86 Re: Pogrzeb za pół ceny 11.03.12, 22:32
        W 100% zgadzam się z niniejszym postem. Marże w zakładach pogrzebowych to kosmos. Znam przykład z rodziny, gdzie koleś z zakładu pogrzebowego bierze za trumnę 2500 złotych, a towar kupuje w hurtowni furneo, którą sobie chwali i się śmieje, że tę samą trumnę kupuje u nich za 900 złotych. Dodatkowo takiej przysłowiowej babci wciska kit, że to wina ZUSu bo obniżyli zasiłek i doklepuje jej kredyt na drobne 4000 zwijając jeszcze prowizję z banku. Oczywiście palant co roku wymienia samochód na nową "eskę" I nie piszę tego przez zazdrość, bo jak ktoś faktycznie ma wykształcenie, zachrzania po 14-15 godzin dziennie i jest uczciwy to niech co tydzień kupuje sobie nowe Ferrari. Ale za to co opowiadał o tych biednych wdowach i wdowcach, które zapłakane podpisywały to co im wsadził w rękę to takiemu palantowi powinno łapy poucinać jak w dawnych czasach. I wstyd, że jest to rodzina, dalsza, że dalsza, ale rodzina. Z tego co mówił to uważam, że tak jak podał przykład hurtowni funero.pl to takie firmy powinny pootwierać zakłady pogrzebowe, nawet jak dołożą w detalu 50% do hurtu to trumna będzie za 1200złotych, a nie 2500... Tyle tylko, że przypuszczam, że w takiej sytuacji pewnie zamiast hurtowni będzie pogorzelisko bo albo ich spalą, albo będą włamania itd, jak to nieraz się słyszy....
    • jogibaboo OKradanie zmarłych? Chyba żyjących... 07.11.10, 20:38
      Powiedzcie mi, jaki jest sens pakowania do ziemi trumny za kilka - kilkanaście tysięcy, skoro tekturowa również spełni swoje zadanie? Jaki jest sens stawiania nagrobków wielkości podmurówki domku jednorodzinnego, skoro na tym miejscu można pochować w urnach całą kilkupokoleniową rodzinę? Dlaczego nie przejść na kremację zwłok, zamiast żywić robale i glisty?
      Ten artykuł przedstawia całą przewrotność firm pogrzebowych, żerujących na cudzym nieszczęściu i zagubieniu w chwili rozpaczy po zmarłym.
      • antyliberal22 Re: OKradanie zmarłych? Chyba żyjących... 07.11.10, 21:18
        a kto pobiera SŁONE opłaty za miejsca na cmentarzu komunalnym? Kto zdecydował, ze w jednym miejscu nie można zakopać n.p. 3 urn? Ze musi minąć ileś tam czasu (dlaczego?) tak jak przy trumnie? Firmy pogrzebowe czy moze to jednak państwo, które też doi ile wlezie na pogrzebach?
        Nie dajcie się ogłupić. Rząd na was zaoszczędzi, ale opłat za miejsce na cmentarzu nie zmniejszy, głupich przepisów nie zmieni. Zrzuci całą odpowiedzialność na zakłady pogrzebowe przy pomocy swoich mediów. Paru naiwnych to łykie.
      • wikal Re: OKradanie zmarłych? Chyba żyjących... 07.11.10, 21:41
        Można sobie zażyczyć kremację, ale tania to ona nie jest. Poza tym, co to znaczy "przejść na kremację"? Mój tata ją akceptował, więc postąpiłam zgodnie z jego życzeniem, a przynajmniej przyzwoleniem. Moja mama nie chce o niej słyszeć, więc jak mogłabym postąśpić wbrew jej woli w (oby jak najdalszej) przyszłości? Do kosztów pochówku dochodzą koszty na cmentarzu, wcale niemałe (nawet na komunalnym). Na pewno nekrobranża zarabia za dużo, ale nie wierzę w obniżkę cen. W tyłek dostaną rodziny, a staruszkowie juz dzisiaj martwią się, jak to będzie, bo oszczędzać większość nie ma z czego.
        • zbig1113 Re: OKradanie zmarłych? Chyba żyjących... 08.11.10, 18:42
          Kremacja jest tańsza od zwykłego pochówku dzięki redukcji dodatkowych kosztów. Nie są potrzebni czterej faceci do niesienia trumny (urnę może ponieść ktoś z bliskich zmarłego), koszty kopacza powinny też być niższe (mniejszy dół), tak samo koszty kwatery na cmentarzu (w jednej, o formacie typowego nagrobka można przynajmniej 3 osoby pochować. Oczywiście sam piec kosztuje, ale bilans i tak wychodzi na mały plus.
    • cep_0 Pogrzeb za pół ceny 07.11.10, 20:41
      To pisał jakiś debil, a nie dziennikarz.
      Tu wszyscy spuścili o jakieś 40%.
      A który ksiądz PROBOSZCZ wpuści bez swej wiedzy i ceny umrzyka na cmentarz, a kopanie grobu przez rodzinę??????????????????????????????????.
      W Siemianowicach ks, FAROSZ wywalił firmę pogrzebową i kopidołową bo wystawiali rachunki, a za kopanie FAROSZ miał "0".
      Teraz co łaska, bez rachunku, ubezpieczenia, VAT i tam co jeszcze. Kochane pieniążki lecą do FAROSZOWEJ kabzy.
    • valana Pogrzeb za pół ceny 07.11.10, 20:44
      Nie znam tej branży, robię w zupełnie czymś innym, więc o tym, czy i - jeśli tak - to o ile jesteśmy naciągani przez zakłady pogrzebowe. Może dużo, może niedużo- nie wiem, prywatnie przypuszczam, że sporo- ale to tylko przypuszczenie.
      Natomiast nie powinna nam umknąć z widoku jedna rzecz- akurat ten segment rynku jest zupełnie wolny. Nie ma tu koncesji, zezwoleń i całego tego biurokratycznego chłamu (chyba że o tym nie wiem). Każdy więc, kto ma na tyle sposobną psychikę (ja akurat nie mam), może choćby od zaraz taki zakład otworzyć i kosić kasę, jak to się subtelnie dziś mówi.
      Zatem- do dzieła, te 2 i coś tam jeszcze miliarda złociszy czekają!
      • hooligan1414 jak się nie znasz to się nie wcinaj między wódkę a 07.11.10, 20:58
        zakąskę. Otóz są koncesje. Tyle, ze przyznawane przez przedstawicieli pewnej monarchii z Półwyspu Apenińskiego. Nie wiesz, że wszystkie zakłady trzymają sztamę i nie wchodza sobie w paradę? Że każdy ma ustalona grupę "współpracujących" panów w sukienkach z 33 guzikami? Ty chyba zyjesz w zupełnie innym kraju
        • antyliberal22 Re: jak się nie znasz to się nie wcinaj między wó 07.11.10, 21:06
          co ma ksiądz do zakładu? jeśli się chce kościelny pogrzeb to się załatwia samą mszę na plebanii, osobno i nic więcej.
    • pauliina 1 listpada we Francji 07.11.10, 20:46
      W artykule Krystynę Kochman z Zarządu Cmentarzy Komunalnych w Warszawie mówi, że: "1 listopada to dzień wolny od pracy, czego nie ma nigdzie indziej." Jest to nieprawda. Dzień ten jest dniem wolnym od pracy m.in. we Francji. Tutaj dzieci mają 2 tygodnie ferii, a uczelnie 4 dni wolnego (w tym roku od 30.10 do 3.11), czyli więcej niż w Polsce.

O dziwo, w tym z pozoru laickim kraju jest więcej dni wolnych związanych ze świętami kościelnymi niż w Polsce.
    • jamarm55.pl Pogrzeb za pół ceny 07.11.10, 21:18
      W Polsce się utarło że skoro posłowie ściągają haracz , czyli podatki z narodu , to firmy pogrzebowe też , kościół też ma za godzine nie złą taryfę chyba największą wyciągają z ludzi ile się da i na nich nie ma mocnych są jak panistwo w panistwie . Zachowują się tak bo nikt na nich do nich złego nie powie . W żadnym kraju nie ma tyle firm pogrzebowych tyle kościołów co w Polsce . A może jest to dlatego że polacy padają jak muchy , nie leczeni tak jak należy , żywność kupowana w sklepach jest bardzo niskiej jakości , też ma wpływ na długość życia , ciężka praca w warunkach urągających człowiekowi i stres co będzie jutro , Oglądanie debat polityków , też można dostać zawału . Obiecywali po okrągłym stole , że Polakom będzie lepiej i tak co cztery lata robią z nas ciemniaków . Ci wszyscy co myślą że Polacy to naród który można karmić obiecankami a nie dać faktycznie tego co mają inni obywatele UE mogą niedługo pożałować , kręcą na siebie bat , ile można jeszcze tak żyć , obiecują teraz że za 10 lub 20 lat będziemy bogatym krajem , już to słyszeliśmy . Bogaci są politycy i nieliczne grupy , w stolicy jest najwięcej firm i pracy , a dla czego bo gdyby warszawiacy wyszli na ulicę to rząd miał by pełne pory a poza terenem niech się martwi biedny naród niech zdychają nie do żyjąc emerytury . Na cmętarzach jest coraz więcej grobów ludzi młodych . Ale ich to nie dotyczy mają takie zarobki że napewno starczy na taki pomnik że oko zbieleje .(<>)
    • miroo Kościół i hieny cmentarne żerują na nas... 07.11.10, 21:22
      Kościół - od zawsze na strachu przed śmiercią i na żalu po umarłym żeruje... wszystkie religie tak robią... to kościół odpowiada za ten festiwal śmierci - za wystawne nagrobki, za miliardy zniczy i tę orgię wokół grobów... to on ją nakręcił... nawet nie akceptuje kremacji bo jest skromna, nie pozostawia grobu nad którym ksiądz za pieniądze odbębni modlitwę... dogmatem wiary kościoła rzymsko-katolickiego jest chowanie ludzi w ziemi - nazywają to szacunkiem dla zmarłego - jest to nieekologiczne i marnotrawstwo zwykłe...

Hieny cmentarne - zakłady pogrzebowe, sprzedawcy kwiatków i zniczy, budowniczowie coraz to wymyślniejszych nagrobków - oni korzystają na tym cyrku, na tej orgii dookoła zmarłych... ludzie nie mający pieniędzy na wykształcenie dzieci nawet stawią jak najlepszy nagrobek...

Cała ta orgia wokół naturalnej rzeczy jaką jest śmierć jest napędzana przez religię...
    • nessuno Pogrzeb za pół ceny 07.11.10, 21:29
      "W wersji wyznaniowej koszty pogrzebu wzrosną o 700 zł dla księdza i 500 zł dla organisty"

I to się nazywa "co łaska" k.urwa żesz ich mać.Jebane czarne sępy.

Więcej... wyborcza.pl/1,76842,8596693,Pogrzeb_za_pol_ceny.html?as=6&startsz=x#ixzz14d9KMq3C
    • aeromonas Pogrzeb za pół ceny 07.11.10, 21:30
      Czas najwyższy zacząć budować na wszystkich cmentarzach kolumbaria na urny. Zlikwidować zasiłek pogrzebowy, refinansować z państwowej kasy kremację i odebrać cmentarze czarnym. A jak ktoś koniecznie chce dębową trumnę i grobowiec, to niech za fanaberie płaci z własnej kieszeni.
    • gelbigel koło trupa 07.11.10, 21:44
      zawsze był dobry geszeft, wystarczy zobaczyć ten "artystyczny kalendarz". A producent trumien nie jeździ daewoo
    • psutnik A może pogrzeb na kredyt? 07.11.10, 21:50
      Same zalety w końcu. Oszczędność dla budżetu to raz, nakręca koniunkturę w bankowości to dwa.

Orientujecie się czy ktoś udziela takich kredytów?
    • zzzname Re: Kilka tez 07.11.10, 21:52
      1 listopada nie jest dniem wolnym w Bułgarii, Cyprze, Czechach, Danii, Finlandii, Niemczech (zależne od landów), Grecji, Malcie, Holandii, Rumunii, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Łotwie, Norwegii, Szwecji, Szwajcarii (zależne od kantonów).

Wychodzi na to że w połowie krajów Unii Europejskiej i Europejskiego Obszaru Gospodarczego.
    • gelbigel powinni w polsce wprowadzić 07.11.10, 21:55
      pogrzeby kolumbijskie, zakopanie ciała w piachu po samą głowę którą potem się podpala. To pewnei oferowaliby za 1/4 ceny
    • tomasz62 Pogrzeb za pół ceny 07.11.10, 21:59
      a dla jakiego zmarłego jest ważne w czym zostanie pochowany,czy w tekturze czy w drewnie?dotyczy to jeno snobstwa rodziny i niczego więcej
    • togo13 Pogrzeb za pół ceny 07.11.10, 22:04
      Bardzo dobrze ze obnizyli. Mnie wystarczy.
    • pio765 Pogrzeb za pół ceny 07.11.10, 22:06
      Jeżeli już, to chciałbym być pochowany przez firmę o wdzięcznej nazwie "Lamento".. ale. Chyba jednak dam się spalić. Nie będzie żerować na mojej rodzinie żadna cmentarna mafia.
      • donek.com Re: Pogrzeb za pół ceny 07.11.10, 22:21
        a spalenie to kto załatwia jak nie firmy pogrzebowe? A cmentarz i tak zarobi, bo jest obowiazek zakopania urny albo umieszczenie w kolambarium, po zapłacie.
    • haalszka Pogrzeb za pół ceny 07.11.10, 22:31
      wysokość zasilku pogrzebowego przerasta ceny samego pogrzebu.
      Mało tego opłaty kościelne też powinny być zniesione, nie dość że zyja na nasz koszt to jeszcze wyciagaja łapy po kase za pogrzeb a pozniej jeszcze zbieraja na tace poczas mszy juz wczesniej oplaconej!!!. Do tego cena miejsca na cmentarzu czy jest adekwatna do faktycznej wartości, często gęsto to ziemia albo wyrwana od gminy albo kupiona z datków wiernych. A oni wystawiaja hiper Jezusa - zenada!
      Sam pogrzeb to finansowanie przez nas podatników po raz drugi jak nie i trzeci kosciola.
      Jesli rodzina na zyczenie zeby w dębowej trumnie chować to ich wybór ale nie kosztem naszych podatków.
    • przypadkowadziewczyna Jednysm słowem: złodziejstwo! 07.11.10, 22:31
      Nie dałam rady przeczytać tego artykułu do końca, zionie z niego chciwością i żądzą pieniędzy ze strony firm pogrzebowych.

4 miesiące temu wyprawialiśmy pogrzeb dziadkowi, trumna dębowa w stylu francuskim+krzyż-700zł(fakt, kupiona od znajomego, który robi trumny i policzył nas inaczej, ale bezpośrednio kupując od niego nie zapłaci się więcej jak 1100zł za trumnę, ta sama trumna kupiona w zakładzie pogrzebowym oddalonym o 700m kosztuje już 1700zł...bez komentarza). Usługi pogrzebowe 700zł z kompleksową obsługą, ksiądz+organista+wykopanie grobu- 1200zł. Razem 2600zł. Kwiaty wiadomo swoją drogą, ceny różne a stypę organizowaliśmy dość dużą i wyniosła nas 4500zł. Tak więc cały pogrzeb kosztował 7500zł ze wszelkimi możliwymi kosztami.
      Porównanie:
      Wczoraj wynikła rozmowa na temat firm pogrzebowych, które mają kontrakty na miejskie cmentarze...zmowa z parafią itp. I pewna taka firma organizowała pogrzeb teściowej pewnej kobiety. Po uroczystości pogrzebowej kobieta ta dostała od tej firmy zwykłą kartkę A4 zadrukowaną wyszczególnionymi pozycjami np trumna 2700zł, wykopanie grobu 1000zł, zasypanie grobu 500zł, ubranie nieboszczyka 300zł, zgłoszenie po godz 22- 180zł.... Tych pozycji było kilkanaście..a na końcu suma 9000zł!!!!!
      To przepraszam ja bardzo... Czym się różnił pogrzeb mojego dziadka od tego pogrzebu za 9000zł nie licząc księdza stypy kwiatów... Czy ta druga osoba minęła kolejkę u św. Piotra i szybciej znalazła się w Niebie...czy najzwyczajniej w Świecie firma pogrzebowa obłowiła się na smutku zwykłych ludzi?

We wtorek mamy pogrzeb babci....
      I nie zamierzamy dorabiać hien cmentarnych...
      Bo inaczej nie można nazwać "bohaterów" tego artykułu...
      • wio4litery Jeden artykuł 2 interpretacje kompletnie sprzeczne 07.11.10, 22:51
        przypadkowadziewczyna napisała:

> Nie dałam rady przeczytać tego artykułu do końca, zionie z niego chciwością i ż
        > ądzą pieniędzy ze strony firm pogrzebowych.

wilkil napisał:

> Przeczytałem cały ten artykuł i bez wahania stwierdzam iż jest to artykuł całkowicie
        > sponsorowany przez ZAKŁADY POGRZEBOWE !! Znam
        > branżę pobrzebową od podszewki i doskonale wiem ze zakłady spokojenie miesciłyby się w
        > zmniejszonym zasiłku -

Schizofrenia w narodzie
    • kosa811 hm, na miejscu lobby pogrzebowego i też bym wył 07.11.10, 22:31
      Średniej wielkości miasto, dobra firma pogrzebowa, full service (dębowa trumna, 2 piękne wieńce, przewóz na 100km, kościół, cmentarz) + ksiądz, plac za darmo = 100% zasiłku z ZUS. Teraz po obniżce zasiłku wystarczy na to samo, tylko dąb zastąpi bejcowana sosna
      • betibb TAK ,TAK ,TAK 07.11.10, 23:03
        NO TO TERAZ JA......DUZY MI LITERAMI ZEBY INNI DOCZYTALI, PISZE TU OSOBA KTORA W BRAZY POGRZEBOWEJ SIEDZI OD LAT A SŁAWKA MOCHA i innych którzy się tu wypowiedzieli zna :) i bardzo nimi GARDZI !!!!!!
        wiecie kim jestem ? producentem trumien :) rodzina zajmuje się tym od kilku pokolen, znam branze z obu stron - wiem ile zarabia zaklad , wiem tez jakim śmieciem jest producent trumien........my nie mamy prawa PODWYZSZAC cen nawet o 5 zl ,bo zaklad szuka innego frajera który zrobi mu walizke dębowa za 350 zl ( w zakladzie cena sięgnie 2 tys) i proooosze nie mowic mi tu o dobrych serduszkach i poszanowaniu zmarlych ,bo szanujecie tylko kase ! tu nie ma partnerstwa, jest tylko ich garnuszek a inni moga umrzec ....i tak ich pochowaja :)
        bardzo dobrze ze zasilki ida w dol, ucierpią na tym wszyscy- producenci ktorzy robią po kosztach i proszą się miesiącami o zapłacenie zaległych faktur ! ( tak , tak ilez to razy tak mialam na nowy mercedes i reklame go w gazecie bylo a na zaplacenie faktury juz nie ) ale najwazniejsze ze odejdzie troche tym naciągaczom i ....plebanom - bo ci tez wala ceny za miejsca na cmentarzach takie jak za miejsce na ksiezycu.........
        jestem za ! a wy ludzie nie dawajcie się naciągać ! mamy najwyzsze zasilki w Europie .........pomyscie tylko kogo to cieszy ?
        • przypadkowadziewczyna Re: TAK ,TAK ,TAK 07.11.10, 23:08
          to jest 100% prawda!
          znajomy który robi właśnie trumny jest na ostatnim szczeblu tej całej hierarchii pogrzebowej...u niego trumna jest za 700zł, u hieny cmentarnej mającej zakład niecały kilometr dalej ta sama trumna 1700zł, a np w Łodzi ta sama trumna kosztuje 3700zł!!!!
          i faktury Bóg wie kiedy ma zapłacone....
          i gdzie tu jest sprawiedliwość?
    • misiu-1 "Zawsze można wykupić ubezpieczenie" 07.11.10, 22:37
      Chcesz godnie pochować ubezpieczonego już przecież rodzica? "Zawsze można wykupić ubezpieczenie". Chcesz dostać się do lekarza bez zrywania się o 4 nad ranem, żeby dostać numerek w przychodni? "Zawsze można wykupić ubezpieczenie". Chcesz dostać emeryturę, która wystarczy na coś więcej niż leki? "Zawsze można wykupić ubezpieczenie" TYLKO ZA CO I PO CH..J PŁACIMY CZERWONYM ZŁODZIEJOM PRZEZ 40 LAT PRACY POŁOWĘ SWOICH ZAROBKÓW?".
      • rybitffa Re: "Zawsze można wykupić ubezpieczenie" 08.11.10, 01:51
        klask klask
    • kato28 Pogrzeb za 4 tysiące? Powinna jeszcze zostać... 07.11.10, 22:44
      ... reszta. Dlaczego?
      Trumna - w zakładzie najtańsza jakieś 1600 zł. U producenta 700.
      Kwiaty - przebitka ok 100 %
      Transport zwłok w mieście/powiecie - taniej wychodzi przelot na drugi koniec Europy.
      Ludzie obsługujący pogrzeb zazwyczaj dostają za swoją pracę no może nie grosze ale też ich zarobki należą do tych niższych.
      Za to właściciele zakładów zazwyczaj na BM-kę trójkę czy Mesia C nawet nie zerkną. Najlepiej 7-ka albo S-ka.
      Prawda jest taka że gdyby państwo dawało na pogrzeb 10 000 złotych zakłady właśnie mniej wiecej tyle by sobie za skromny pogrzeb liczyły. Za 4 000 spokojnie też pogrzeb idzie zrobić. No tylko wtedy na tą S-ke trudniej bedzie zarobić.
    • radoslawdobry Państwo Borowikowie bardzo mili ludzie 07.11.10, 22:57
      Państwo Borowikowie pożegnali moich rodziców. Przed pogrzebami mieliśmy dłuższą rozmowę, powiedziałem o ojcu i matce, oni przygotowali bardzo miłą oprawę. To są naprawdę ludzie, którzy z uczuciem potrafią wykonać ostatnią posługę, lepiej niż niejeden ksiądz odwalający pańszczyznę.
      Za to na Cmentarzu Południowym po 5 latach zabrakło już miejsc w ścianach w których są miejsca na 4 urny i nie budują kolejnych chociaż jest zapotrzebowanie.
    • rybitffa Pogrzeb za pół ceny 08.11.10, 01:45
      dlaczego ludzie, którzy swoimi podatkami przez całe życie odkładali na ten "zasiłek pogrzebowy", mają mieć NAGLE pogrzeby za pół ceny mniej?
      przecież już nawet nie będzie po chamsku pobierał przez kilka miesięcy (albo i lat) swojej emerytury.
      czy czyimś zdaniem nieboszczyk będzie "zbyt godnie" pochowany jeżeli całą obsługą pogrzebu zajmie się firma - więc trzeba obciąć zasiłek?

powinni się w końcu zdecydować: ALBO skoro płacimy kolosalne podatki to dostajemy burżujskie zasiłki, ALBO niech państwo nie udaje że nasze pieniądze są odkładane na jakieś emerytury i zasiłki, że cokolwiek będziemy z nich mieli, tylko po prostu każdy sam by odkładał pieniądze - w końcu nagle byłoby ich 2 razy więcej więc byłoby z czego.
      ale to by było chyba zbyt proste?
    • tleonek szkoda że nie protestuje się przeciw cenom 08.11.10, 07:06
      zakładów pogrzebowych, które zdzierają dwa razy tyle, co za granicą i działają delikatnie mówiąc nieetycznie, utrzymując układy w szpitalach, na policji, etc,
      tak jak przeciw datkom, który ludzie płacą parafiom za pogrzeb (najczęściej jednak dobrowolnie) w wysokości, która nie ma żadnego porównania. To jest obłuda.
    • art.usa Reklama pobudza interes, pogrzeb prezydenta wzorem?. 08.11.10, 08:43
      dla bogaczy.

Ale nie wszyscy są w Polsce bogaci.
      Skrócenie zasiłku pogrzebowego nieuniknione.
      Dojdzie do większego podziału społecznego.
      Powiedzenie że po śmierci bogaci czy biedni są jednakowi,
      już dawno straciło na wartości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka