Dodaj do ulubionych

Chowanie muru

12.11.10, 07:49
"Berlin najchętniej zapomniałby o murze. "

Ja akurat mam dokładnie odwrotne wrażenie. Zapominanie i zacieranie było w latach 90-tych, teraz mur jest wszędzie, a przynajmniej wszędzie gdzie docierają turyści.
Zresztą mam o tym notkę na swoim BLOGU.
Obserwuj wątek
    • katmoso Re: Chowanie muru 13.11.10, 13:22
      mam podobne wrażenia z kilkudniowego pobytu w Berlinie. Resztki muru znajdują się w różnych miejscach. East Side Gallery czy Checkpoint Charlie są może najgłośniejsze, ale Muzeum Muru przy Nordbahnof, wraz z wystawą dokumentującą tzw. "ghost stations" berlińskiego metra robi niesamowite wrażenie. i ciągle się rozbudowuje. natknęłam się też gdzieś na informację, że senat berliński chce upamiętnić mur i dąży do zbudowania kilku tematycznych miejsc pamięci. we wczorajszej tageszietung był też artykuł o zamiarze zbudowania muzeum zimnej wojny w okolicach Checkpoint Charlie.
      wydawało mi się, że podział na wschodnie i zachodnie dzielnice mieszkaniowe nie oznacza obecnie automatycznego podziału na dzielnice bogate i biedne. vide imigrancki Kreuzberg (dawny Berlin Zachodni) i niezwykle modny Prenzlauer Berg (dawny Berlin Wschodni).
      a zadłużenie Berlina wynika z niezwykłego rozmachu inwestycji, jakie prowadzi się w tym mieście. nie tylko dla dobra inwestorów czy turystów, ale też dla dobra mieszkańców. W ciągu ostatnich dwudizestu lat Berlin zmienia się w oczach, jak żadne inne miasto w Europie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka