Dodaj do ulubionych

Tańczący biskup

15.11.10, 09:38
" ...Bo przyznajmy, że pojęcie » polski biskup « budzi różne skojarzenia, ale raczej nie skojarzenia z wesołością”.
---------------------------------
Bez przesady, np. polski (arcy)biskup Głódź kojarzy się głównie z biesiadami, a to przecież sama wesołość.
Lubi też bardzo poważnym tonem wygadywać bardzo śmieszne rzeczy...
Obserwuj wątek
    • letopis Biskup, który nie straszy piekłem 15.11.10, 13:37
      Jak już będziemy szli na sąd ostateczny to ja wolę iść z biskupem Długoszem niz z Glódziem, będzie mi raźniej.
      • sher-rif Re: Biskup, który nie straszy piekłem 15.11.10, 14:13
        Zdaje się,że umrze tylko jako biskup.Herezji nie popełnił ale wystarczy nie awansować.Nie będą go też cytować na katechezie.Pozostanie lokalnym ewenementem a kler zawsze będzie się mógł powołać,że był taki fajny,liberalny biskup.I tylko biskup.
        • mandaryna.1 Re: Biskup, który nie straszy piekłem 15.11.10, 16:31
          Tak jak ks.Józef Tischner pozostał "tylko" księdzem,ale w pamieciach setek tysięcy ludzi napewno nadal jest uwielbiany.Dobre i to,że znalazł sie taki bp.Długosz,szkoda tylko,że nie ma /i chyba nie bedzie/ miał żadnej władzy.A może wtedy nie byłby taki?
    • grisza14 Najlepsze to z tym wisielcem z Kiriatu 15.11.10, 17:54
      Pan biskup chyba teologicznie lubi sobie "pofilozofowac". Podobnie jak TW Filozof.
    • helguera panienka z ''hierarchów''to chyba Bartosia i Turna 15.11.10, 20:47
      tylko czyta.Po takich lekturach nie dziwi głupota i bzdety ktore wypisuje.
      • sher-rif Re: panienka z ''hierarchów''to chyba Bartosia i 16.11.10, 10:44
        helguera zaś zaczytuje się barbarią w rodzaju Mussoliniego.Dla takich nawet Bóg musi być militarystą i bojówkarzem.
    • jerz24 Biskup musi byc smieszny. 15.11.10, 21:49
      Wg towarzyszki Wiśniewskiej biskup powinien byc smieszny albo wyluzowany. Tow. stwierdza ponadto : "wystarczy zrobić przegląd słów kluczy z wystąpień i listów hierarchów do wiernych. Ja zrobiłam i wyszedł mi taki zestaw: "naród", "nienawiść", "walczyć", "ateizm". I oczywiście: "ekskomunika". A ciekawe jakby zrobić przegląd słów kluczy z wystąpień polityków do ludu. Może lepiej nie. Boje się co to było :P

• sher-rif Re: Biskup musi byc smieszny. 16.11.10, 10:46
        Według sturmana jerz24 każdy biskup winien wyglądać jak narodowy esesman.I koniecznie pejcz trzymać w ręku.
        • antropoid Re: Biskup musi byc smieszny. 16.11.10, 14:18
          Ew. mieć ponure wejrzenie i stosunek do obywateli wzorowany na irańskich ajatollahach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka