Dodaj do ulubionych

Zaproszenie Jaruzelskiego ma sens

25.11.10, 01:19
ten tekst mógłby być na swój sposób przekonujący, gdyby go podpisał Jacek Fedorowicz.
Obserwuj wątek
    • jerzykrajewski7 Gomułka i Gierek nie byli mordercami 25.11.10, 01:42
      Ja też cenie dokonania Władysława Gomułki i Edwarda Gierka.

To byli wybitni polscy przywódcy.

Natomiast mam bardzo krytyczne zdanie o Wojciechu Jaruzleskim.

Wielką skazą w jego życiorysie jest odpowiedzialność za doprowadzenie z premedytacją do śmierci kilkudziesięciu osób w czasie zajść sprowokowanych przez podległych mu ludzi na Wybrzeżu w grudniu 1970 r.

Dla mnie, osoby przywiązanej do demokracji, odrzucającej autorytaryzm, to oznacza odpowiedzialność za mordowanie niewinnych ludzi.

W tym kontekście Wojciech Jaruzelski jest dla mnie mordercą.

Toczy się przeciw niemu proces karny. Toczy się od kilkunastu lat. To urąga poczuciu sprawiedliwości.

Z tego powodu, że toczy się przeciw niemu proces o przyczynienie się do zamordowania polskich obywateli mógłby nie być zaproszony na posiedzenie RBN. Gdy w ten sposób wywyższamy osoby podejrzane o morderstwo, burzy się wszelki porządek moralny. I ten prawicowy, i ten lewicowy. Każdy porządek moralny. Bo w każdej kulturze mordowanie niewinnych ludzi z powodów politycznych uznawane jest za samo zło.

Społeczność, która nie wymierza kary mordercy niewinnych ludzi, nie zasługuje na szacunek.

Pozdrawiam

Jerzy Krajewski
      • willie1950 Re: Gomułka i Gierek nie byli mordercami 25.11.10, 03:20
        Jureczku K.!
        Które "dokonania" Gomułki tak cenisz? Wygaszenie polskiego października '56 czy Marzec '68? Antyinteligenckie przemówienia, do dziś wyśmiewane w kabaretach?
        A Grudzień '70 to też jest w znacznie większym stopniu "zasługa" Gomułki niż Jaruzelskiego. Jaruzelski nie miał wtedy wiele do gadania.
        Ucz się historii, Jureczku. Bo na razie to: siadaj, Krajewski! Dwója...
      • zbychuk Re: Gomułka i Gierek nie byli mordercami 25.11.10, 03:33
        Panei Jerzy,
        Co za dziwny sposob rozumowania. Szanuje pan Gomulke, a ktory wydal rozkaz inwazji Czechoslowacji i wydal rozkaz strzelania do robotnikow w 1970 a nie szanuje Pan czlowieka ktory w wykonaniu tego rozkazu bral udzial.
        Pewnie szanuje Pan tez marszalka Pilsudskiego, ktore przewrot wojskowy (normalny pucz obalajacy demokratyczne rzady!) kosztowal wiecej ludzkich zyc niz caly stan wojenny.
        I w przypadku Pilsudskiego pamieta mu Pan te dobre czyny, a w przypadku Jaruzelskiego wylacznie te zle.
        Co za interesujaca sprawiedliwosc.
        • jerzykrajewski7 Inwazja na CSRS była naszą racją stanu 25.11.10, 07:15

Inwazja na CSRS w 1968 r. była naszą racją stanu. Została podjęta w obronie granicy na Odrze i Nysie.

Władysław Gomułka w 1970 r. zlecał strzelać do osób atakujących wojsko i policję, a nie do robotników idących do pracy, czy nastolatków, przyglądających się wydarzeniom.

Zamach majowy Piłsudskiego oceniam źle.

Pozdrawiam

Jerzy Krajewski
          • jerzykrajewski7 Re: Inwazja na CSRS była naszą racją stanu 25.11.10, 08:25

adam wielomski napisał(a): Nie ma problemu, mogę napisać: Odpieprzcie się od Generała! To w końcu ostatni polski dyktator.

Szanowny Panie Profesorze!

Mam nadzieję, że Panu ulżyło po tym wyznaniu.

Cieszę się, że skłoniłem Pana do publicznego wyznania "Odpieprzcie się od Generała!".

W trochę bardziej kulturalny sposób powiedziałem to samo 1 maja 1990 r. na Kongresie Prawicy Polskiej jak prezes Polskiej Partii Dobrobytu.

Od tamtego czasy jednak więcej wiem o naszej historii.

W 1998 r. zrozumiałem, że wydarzenia w grudniu 1970 r. to była prowokacja zorganizowana przeciw Władysławowi Gomułce na polecenie najwyższych władz KPZR, bo Gomułka stał się zbyt samodzielny, np.podpisał układ z RFN w sprawie granicy na Odrze i Nysie.

Po to wojsko polskie zamordowało kilkadziesiąt niewinnych osób na Wybrzeży w grudniu 1970 r., w tym kilku nastolatków, by spiskowcy, w tym Wojciech Jaruzelski, mieli pretekst do odsunięcia Władysława Gomułki od władzy.

W 1998 r., gdy to odkryłem, straciłem szacunek dla Wojciecha Jaruzelskiego.

Stał się dla mnie mordercą.

Pan, jak widzę, kocha jednak dyktatorów, nawet wtedy, gdy są mordercami.

Pozdrawiam

Jerzy Krajewski
            • easy.teraz Re: Inwazja na CSRS była naszą racją stanu 25.11.10, 08:47
              >W 1998 r., gdy to odkryłem, straciłem szacunek dla Wojciecha Jaruzelskiego.

Kwestia, którą Pan porusza jest b. istotna. Mam jednak wątpliwości czy jest to odkrycie czy nie wsparta dowodami teza. Jakie są w tej sprawie dowody? Kto wydał rozkaz do niesprowokowanego strzelania do ludzi idących do pracy? Czy rzeczywiście strzelanian nie była sprowokowana atakiem? Jak sam generał tłumaczy się z rozkazu strzelania do ludzi idących do pracy?

• plusratio Re: Gomułka i Gierek nie byli mordercami 25.11.10, 10:22
        jerzykrajewski7 napisał:
        > Wielką skazą w jego życiorysie jest odpowiedzialność za doprowadzenie z premedy
        > tacją do śmierci kilkudziesięciu osób w czasie zajść sprowokowanych przez podle
        > głych mu ludzi na Wybrzeżu w grudniu 1970 r.
        > W tym kontekście Wojciech Jaruzelski jest dla mnie mordercą.
        > Jerzy Krajewski

To wedle tego rozumowania domagam się (choćby symbolicznego - bo pośmiertnego) procesu Józefa Piłsudskiego za zamordowanie w trakcie zamachu majowego w 1926 roku, ponad 400 cywilnych ofiar, jego sposobu uprawiania polityki.
        Dla jasności mam wielki szacunek dla Piłsudskiego, za całokształt Jego dokonań dla Polski, a w dalekim efekcie i dla mnie, wnuka Jego legionisty z 6 Pułku Piechoty Legionów.
        Wiem, że zostanie to uznane za cyniczne, ale w stanie wojennym bardzo znacznie spadła ilość śmiertelnych wypadków drogowych, które w konfrontacji z ilością bezpośrednich ofiar tego stanu, tworzą wybitnie dodatni bilans - może idąc tym tokiem rozumowania należy się Jaruzelskiemu raczej nagroda za uratowanie życia wielu "pomordowanym przez komunikację".
        Ludzie opamiętajcie się - wtedy na terenie Polski było, lekko licząc ponad 250.000 żołnierzy wrogiej nam armii czerwonej, nie licząc niemieckich braci za Odrą, którzy aż kwiczeli, żeby się do nas dobrać.
        Ten Facet (duże F to z szacunku) nas uratował być może przed kolejna sybirską turystyką, a jak by nas ratował Zachód, to macie przykład z Tybetu - trochę protestów i co ? - Chińczycy trzymają się mocno, bo jest to w globalnym interesie wielkich tego świata, któremu wisiałoby zwiędłym kalafiorem, czy w Polsce na wieżach kościołów są krzyże, czy czerwone gwiazdy ....
        • jerzykrajewski7 Przeciw Jaruzelskiemu już toczy się proces 25.11.10, 11:01
          Przeciw Jaruzelskiemu już toczy się proces o sprawstwo kierownicze wydarzeń w grudniu 1970 r.

Toczy się od kilkunastu lat.

Toczy się tak, by nie zakończyć się przed jego śmiercią.

Następnie zostanie umorzony.

A winny zabicia kilkudziesięciu osób, w tym kilku nastolatków strzałami z dużej odległości w tył głowy, nie poniesie kary.

Włoska prasa już podał, że Jaruzelski został zrehabilitowany, bo na RBN zaprosił go prezydent Komorowski.

To bardzo smutne.

Pozdrawiam

Jerzy Krajewski

• rozwado Re: Gomułka i Gierek nie byli mordercami 25.11.10, 15:28
        Gomulka byl tyranem ale stawil czola Chruszczowowi. Gierek dal troche zarobic, ale kazal bic robotnikow. Jaruzelski zas tylko i wylacznie kazal strzelac do robotnikow i gornikow, wprowadzil Polskie wojsko do Czechoslowacji obalajac legalny rezim Dubczeka na zamowieni Sowietow, usunal wreszcie Kanie i wprowadzil stan wojenny.
      • 141288bs Re: Gomułka i Gierek nie byli mordercami 25.11.10, 21:36
        Komoruski agent WSI i byly szef tych sluzb oraz paru konfidentow milicyjno - esbeckich,czyz
        moze byc lepszy uklad na dalsze gloryfikowanie zdrajcow i mordercow narodu polskiego?
    • greges58 Zaproszenie Jaruzelskiego ma sens 25.11.10, 01:55
      Przez cały dzień słucham o jakimś strasznym skandalu...

Gospodarz spotkania ustalił listę Gości.
      Wszyscy przyszli, dziękując za zaproszenie.
      Każdy jest zadowolony i z satysfakcja o tym mówi !
      Kulturalnie, elegancko, z klasą.

Dlatego pytam, w czym problem ?

Ujada mały Kundelek !
      A kogo to obchodzi ? ? ?

Pozdrawiam ^ ^
      Grzesiek
      • pn-ski Re: Zaproszenie Jaruzelskiego ma sens 25.11.10, 03:33
        "Wszyscy przyszli, dziękując za zaproszenie.
        Każdy jest zadowolony i z satysfakcja o tym mówi !
        Kulturalnie, elegancko, z klasą."

No, nie wszyscy zaproszeni przyszli. Burczymuchy nie bylo.
      • jantoni.jajcorz Re: Zaproszenie Jaruzelskiego ma sens 25.11.10, 07:55
        greges58 napisał:
        > Wszyscy przyszli ....
        Przyszli tylko psychicznie zrównoważeni:P

> Ujada mały Kundelek !
        > A kogo to obchodzi ? ? ?
        Wyłącznie Kundelka:/
        Kundelek istnieje tylko dzięki mediom!!! Wyciszyć szkodnika!!
    • timoszyk Re: Zaproszenie Jaruzelskiego ma sens 25.11.10, 02:04
      Gdyby tworzono zespol ekspertow piszacy prace na temat stosunkow PRL-ZSRR, oraz upadku obu tych tworow politycznych, to zaproszenie Jaruzelskiego mialoby gleboki sens.
      Niestety nie chodzi o zapelnianie kronik historycznych, a o zywe stosunku pomiedzy zupelnie innymi juz panstwami. Szczegolnie zmienila sie Rosja, ktora nie jest juz wielonarodowosciowym supermocarstwem, a struktura wladzy zmienila sie tam radykalnie. Co o tym wszystkim moze wiedziec siedzacy w domu prawie dziewiecdziesiecioletni Jaruzelski? Nawet historycy mieliby z nim pewne klopoty, bo pamiec w tym wieku lubi zawodzic.
      Zaproszenie go ma jedynie charakter symboliczno - historyczny i obliczone jest na zjednanie sobie przyjaznego mu elektoratu.
      Zreszta cala ta Rada w gruncie rzeczy do tego sie sprowadza. Moze to byc takze proba odwrocenia uwagi od bardziej istotnych problemow, takich jak reforma systemu emerytalnego. Niechaj ci, ktorym do wieku emerytalnego coraz blizej, poemocjonuja sie Jaruzelskim!

Waclaw Timoszyk
    • pn-ski Witamy normalnosc, brawo panie Prezydencie! 25.11.10, 03:23
      Bardzo madre posuniecie prezydenta Komorowskiego, wciela w zycie swoje haslo wyborcze: zgoda buduje. Nareszcie normalniejemy, rózne opcje spotykaja sie, by omawiac sprawy Polski, politycy z róznych, równiez przeciwnych stron podaja sobie rece. Nie jest nawet wazne, o czym rozmawiaja, bo wiele sie podczas paru godzin kurtuazyjnych rozmów nie ustali, ale symbolika: ze Polacy potrafia sie spotkac i rozmawiac. Bardzo budujace.

Kompletna kleska Kaczynskiego, sam sie wykopal na margines, no, ale jego wola. Dostal szanse uczestniczyc w budowaniu przyszlosci Polski, nie skorzystal. Glówne jego osiagniecia to wyslanie samolotem brata na Wawel, awantura o krzyz, obrazliwe zachowania wobec demokratycznie wybranych wladz i wobec wiekszosci spoleczenstwa, zebranie róznych awanturników pod jeden szyld.

Chyba mamy koniec ery PiS-u. Jeszcze przewietrzyc po nich trzeba, i do przodu!
      • krzysztof43 Re: Witamy normalnosc, brawo panie Prezydencie! 25.11.10, 09:34
        Bardzo mądry wpis. Gratuluję. Celebryta Wojewódzki z satyrykiem Piaseckim ustalili, że Prezydent jest nudny. No to pokazał, że ma ..... to, co ma każdy prawdziwy mężczyzna ;-)
    • anestezjolog1 Zaproszenie Jaruzelskiego ma sens 25.11.10, 03:49
      Brawo Prezydencie Komorowski za to spotkanie i zaproszenie generala Jaruzelskego i innych POLAKOW z roznych opcji politycznych. Normalniejmy dalej i teraz szybciutko do przodu nie ogladajac sie na chore z nienawisci pieski za karawana.
      • jarbad Re: Zaproszenie Jaruzelskiego ma sens 25.11.10, 03:58
        tez uwazam,ze zaproszenie generala mialo sens.Zabraklo innych wielkich ludzi z tamtych lat,towarzyszy radzieckich,moze honekera..(gdzie on jest ? w niemczech chyba go nie zapraszajaa),czauszesku (nie pamietam jak to sie pisze nawet) tez za dobrze nie skonczyl,mozna bylo chociaz zdjecie postawic..No i oczywiscie popiersia wspolnego patrona generala i prezydenta w jednym; wielkiego josifa wisarionowicza..
        • jot10 Re: Zaproszenie Jaruzelskiego ma sens 25.11.10, 10:30
          Da - wodka nużna byt' chołodna.
          Takuju pju.
        • jot10 Re: Zaproszenie Jaruzelskiego ma sens 25.11.10, 10:42
          jarbad napisał:

> tez uwazam,ze zaproszenie generala mialo sens.Zabraklo innych wielkich ludzi z
          > tamtych lat,towarzyszy radzieckich,moze honekera..(gdzie on jest ? w niemczech
          > chyba go nie zapraszajaa),czauszesku (nie pamietam jak to sie pisze nawet) tez
          > za dobrze nie skonczyl,mozna bylo chociaz zdjecie postawic..No i oczywiscie pop
          > iersia wspolnego patrona generala i prezydenta w jednym; wielkiego josifa wisar
          > ionowicza..

Pan uprawia,pan uprawia samogwałt.
          czauszesku dostał w mózg,josif wisar
          ionowicz zdechł na dywanie w wałsnej willi pod Moskwą.
          Nużno uczitsja,towariszcz.

• zdzicho_waciak Re: Zaproszenie Jaruzelskiego ma sens 25.11.10, 13:01
          Tak, zdecydowanie Honeckera brakowało. Wprawdzie polityk był z niego żaden, ale za to jak całował..., wie np. Breżniew. Z Komorowskim też nie byłby gorszy. Niestety, od kilkunastu lat przebywa w miejscu, z którego wyciągnąć go nie sposób... :-)
    • spoko.0 Jaki sens? 25.11.10, 07:47
      To jakby De Gaulle zaprosił Petain. Ale chyba wszyscy wiedzą że Komorowskiemu daleko do De Gaulle .....
      • jacggg Re: Jaki sens? 25.11.10, 08:36
        Tak samo, jak Jaruzelskiemu do Petaine'a.
    • apodemik sens ? 25.11.10, 08:01
      Ma tak głęboki sens, że nawet Komorowski jeszcze go nie pojął, no poza tym, żeby zdenerwować Prezesa. Raczej słucha swego przyjaciela Michnika, który dowartościowuje komunistów, aby zrehabilitować sowieckich agentów w swojej rodzinie.
    • leniuch102 Na margines spycha się Wyborcza 25.11.10, 08:16
      chwaląc ten obłąkańczy pomysł.
      Jaruzelski był namiestnikiem Rosji w Polsce i tu realizował rosyjskie interesy, w ich obronie wprowadził stan wojenny skutkujący ponad SETKĄ w większości nie rozliczonych ofiar.
      Zaproszenie go to policzek wymierzony wdowom z "Wujka", pamięci pomordowanych księży i poświęceniu milionów patriotów.
      To także smutna prognoza na przyszłość.
      • plusratio Re: Na margines spycha się Wyborcza 25.11.10, 10:27
        leniuch102 napisał:

> chwaląc ten obłąkańczy pomysł.
        > Jaruzelski był namiestnikiem Rosji w Polsce i tu realizował rosyjskie interesy,
        > w ich obronie wprowadził stan wojenny skutkujący ponad SETKĄ w większości nie
        > rozliczonych ofiar.
        > Zaproszenie go to policzek wymierzony wdowom z "Wujka", pamięci pomordowanych k
        > sięży i poświęceniu milionów patriotów.
        > To także smutna prognoza na przyszłość.

To wedle tego rozumowania domagam się (choćby symbolicznego - bo pośmiertnego) procesu Józefa Piłsudskiego za zamordowanie w trakcie zamachu majowego w 1926 roku, ponad 400 cywilnych ofiar, jego sposobu uprawiania polityki.
        Dla jasności mam wielki szacunek dla Piłsudskiego, za całokształt Jego dokonań dla Polski, a w dalekim efekcie i dla mnie, wnuka Jego legionisty z 6 Pułku Piechoty Legionów.
        Wiem, że zostanie to uznane za cyniczne, ale w stanie wojennym bardzo znacznie spadła ilość śmiertelnych wypadków drogowych, które w konfrontacji z ilością bezpośrednich ofiar tego stanu, tworzą wybitnie dodatni bilans - może idąc tym tokiem rozumowania należy się Jaruzelskiemu raczej nagroda za uratowanie życia wielu "pomordowanym przez komunikację".
        Ludzie opamiętajcie się - wtedy na terenie Polski było, lekko licząc ponad 250.000 żołnierzy wrogiej nam armii czerwonej, nie licząc niemieckich braci za Odrą, którzy aż kwiczeli, żeby się do nas dobrać.
        Ten Facet (duże F to z szacunku) nas uratował być może przed kolejna sybirską turystyką, a jak by nas ratował Zachód, to macie przykład z Tybetu - trochę protestów i co ? - Chińczycy trzymają się mocno, bo jest to w globalnym interesie wielkich tego świata, któremu wisiałoby zwiędłym kalafiorem, czy w Polsce na wieżach kościołów są krzyże, czy czerwone gwiazdy ....
        • leniuch102 Re: Na margines spycha się Wyborcza 25.11.10, 10:34
          plusratio napisał:

> Dla jasności mam wielki szacunek dla Piłsudskiego

i wyrażasz ten szacunek porównując Piłsudskiego do Jaruzelskiego.
          A dziadek przewraca się w grobie.
        • zdzicho_waciak Re: Na margines spycha się Wyborcza 25.11.10, 13:05
          Domagać się możesz, możesz nawet przeprowadzić taki proces Piłsudskiego - wystarczy, że znajdziesz zdolne medium spirytystyczne... Co do reszty tych wypocin można dodać tylko jedno - Piłsudski, mimo wszystkich swoich wad i przewinień, nie był moskiewską marionetką...
    • jacggg Nowa Magdalenka?... :) 25.11.10, 08:31
      "Opozycja jak zwykle patrzy tylko na część biografii generała. Jaruzelski, choć był dyktatorem stanu wojennego, to prezydentem RP został po odrzuceniu przez Polskę komunistycznej opresji, do czego sam się istotnie przyczynił. (...). Sukces wolnej Polski to także jego zasługa, niezależnie od jego roli w PRL. Można ją oceniać surowo, ale dzisiaj należą mu się takie same prawa i przywileje jak innym prezydentom RP z ostatnich 20 lat."

Jaruzelski przyczynił się do "odrzucenia przez Polskę komunistycznej opresji"?! :))) To był PROCES, z którym ten "Człowiek Honoru" nie miał NIC wspólnego i przeciwstawiał się mu, jak tylko potrafił. Zwłaszcza w latach 80-tych był głównym mózgiem OPERACYJNYM, centrum DYSPOZYCYJNYM systemu "komunistycznej opresji". Według mnie zdecydowanie bardziej odstręczającym nie tylko od dobrodzieja towarzyszy szmaciaków* Gierka, ale i drewnianego** Gomułki. Bliższym raczej Bieruta.

W moim przekonaniu Towarzysz Ślepowron od lat 40-tych XX wieku tak długo starał się niszczyć "zaplute karły reakcji", wspinając wytrwale po szczebelkach kariery - jak długo czuł się pewny swego i gwarancji swoich mocodawców. Czyli niemal do końca PRL-u.

W 1989 r. większością jednego głosu został wybrany Prezydentem PRL przez Zgromadzenie "Narodowe", czyli Senat oraz tzw. Sejm Kontraktowy (65% miejsc z góry zagwarantowanych przed wyborami dla ferajny PZPR-ZSL-SD). Opinia publiczna - SPOŁECZEŃSTWO zmusiło go do ustąpienia po roku, ale zachował nabyte przywileje - nie licząc wcześniejszych, które mu prawem kaduka zagwarantowano przy okrągłym stoliku.

pl.wikipedia.org/wiki/Wojciech_Jaruzelski
      pl.wikipedia.org/wiki/Wybory_parlamentarne_w_Polsce_w_1989_roku
      pl.wikipedia.org/wiki/Prezydent_Polskiej_Rzeczypospolitej_Ludowej
      Nie pojmuję w ogóle, jak można "segmentować" taki życiorys***! Równie dobrze można "posegmentować" historię dowolnego łajdaka i zdrajcy, nie chcę tu już banalnie przytaczać znanych gwiazd III Rzeszy, ZSRR czy ChRL... Nikomu nie uda się PO-DYKTOWAĆ historii w tym kraju. Nie da się też wszystkich "WiSielców" wykpić i skompromitować lub pozamykać w zakładach psychiatrycznych (uroczyście potępiając na wnioski Historyków), jak np. Stanisława Helskiego.

pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Helski
      pl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Micewski
      www.asme.pl/126609391364485.shtml
      www.asme.pl/127551340641216.shtml
      pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Przystawa
      * "Szmaciak (...) – rodzaj grzybów z rodziny szmaciakowatych (...). Wszystkie gatunki w Polsce objęte są ścisłą ochroną..." pl.wikipedia.org/wiki/Szmaciak_%28grzyb%29

** "Drewniak jest jedynym z przedstawicieli Aspredinidae, którego udało się rozmnożyć w warunkach hodowlanych. Najpierw samiec przygotowuje zagłębienie w dnie dla ikry, po czym pilnuje złożonej ikry."
      www.superakwarium.pl/drewniak-id442.html (Zassij się! Każdy beton można pokonać!)
      pl.wikipedia.org/wiki/Akwarium_%28powie%C5%9B%C4%87%29

*** (zakładając w ogóle, że Okrągły Stół w zamyśle Jaruzelskiego miał stworzyć podwaliny odrodzonej Polski, a nie po prostu zapewnić miękkie lądowanie całej nomenklaturze - w miejsce swojego powszechnego zawłaszczenia szykującej sobie powszechne uwłaszczenie - co się GENERALNIE udało, choć z małą konfuzją w postaci utraty części władzy politycznej po 1989 roku, malutkie potknięcie... ferajna SLD-PZPR/PSL-ZSL już w roku 1993 "naprawiła" narastające błędy i wypaczenia...)
      • jar-ry Re: Nowa Magdalenka?... :) 25.11.10, 14:48
        I po co tyle skośnego pisma i linków?
        Jak żyłeś w tamtych czasach to daj lepszy pomysł na tą nowa Polskę od tego jaki wyszedł.
        Można było lepiej?
        To powiedz i pokaż!
        Jak jesteś młodszy to zamknij mordę i nie ucz ojca jak dzieci robić.
    • grba Jaruzelski był: 25.11.10, 08:38
      I Sekretarzem KC PZPR,
      Prezesem Rady Ministrów,
      Ministrem Obrony Narodowej,
      Przewodniczącym Komitetu Obrony Kraju,
      Zwierzchnikiem Sił Zbrojnych,
      Naczelnym Dowódcą Sił Zbrojnych na wypadek wojny,
      Przewodniczącym Rady Państwa...
      stał na czele Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego.

Z taką władzą mógł zrobić naprawdę dużo. Tymczasem zafundował nam impas,
      zapaść... W 1986 roku w Jugosławii Cyganka skupowała "waluty" demoludów, korony
      czechosłowackie, marki z NRD, forinty, bułgarskie lewy, a nawet rumuńskie leje.
      Zapytałem ją, czy kupuje złote. - Daj pane pokukat (Pokaż pan). Pokazałem. - Ne
      pane, ne... I tak spadliśmy na zupełne dno.
    • hieronim_kowalski Śmieszy mnie gdy gimnazjaliści mianują siebie eksp 25.11.10, 09:19
      Śmieszy mnie, gdy gimnazjaliści mianują siebie ekspertami od historii. Niewiele wiedzą, bo mają zapał do pisania a nie do czytania. Pamiętać też nie mogą, bo w tym czasie nawet ich rodzice byli nastolatkami. Za to są całkowicie pewni swoich sądów i osądów. Może z czasem i wiedza i mądrość przyjdą niektórym?...
    • ein_zwei_drei nie moje małpy nie mój cyrk: 25.11.10, 09:38
      zaproszenie Jaruzelskiego mnie wcale nie dziwi- jaki prezydent, tacy goście i na tym temat zamykam, prezydent Bierut też był wybitnym znawcą ZSRR, gdybyż żył... ach!
    • ba-9 Doskonały tekst! 25.11.10, 09:41
      Zgadzam się w 100%-tach.Pezydent zachwał się jak prawdziwy mąż stanu.Skoro zaprasza wszystkich prezydentów i premerów,to jest konsekwentny i to mu sie chwali.
      • apodemik Re: Doskonały tekst! 25.11.10, 09:56
        To Komorowskiemu się chwali, kiedy Prezesowi dowali. I o to chodzi, niech żyje krótka pamięć !
    • wlody1 Jenerał 25.11.10, 10:11
      Jaruzelski był sowieckim generałem bo wykonywał rozkazy Moskwy. Przecież np. rozkaz inwazji CSRS przyszedł z Moskwy i ob.Jaruzelski nie miał nic do gadania. Mógł wtedy pokazać jaja, ale nigdy ich nie miał...
      Pan Prezydent zaprosił sowieckiego generała na obrady RBN. Żałosne...
      • pn-ski "Mógł wtedy pokazać jaja, ale nigdy ich nie miał." 25.11.10, 10:25
        ógł wtedy pokazać jaja, ale nigdy ich nie miał."

Jezeli pokazywanie jaj ma sie konczyc jak w sierpniu 1944, to ja wole, ze nie nosil ich na wierzchu.
        Muzeów martyrologii mamy dosyc.
      • plusratio Re: Jenerał 25.11.10, 10:29
        wlody1 napisał:

> Jaruzelski był sowieckim generałem bo wykonywał rozkazy Moskwy. Przecież np. ro
        > zkaz inwazji CSRS przyszedł z Moskwy i ob.Jaruzelski nie miał nic do gadania. M
        > ógł wtedy pokazać jaja, ale nigdy ich nie miał...
        > Pan Prezydent zaprosił sowieckiego generała na obrady RBN. Żałosne...
      • pis_busters Re: Zapewne ty odmówiłbyś wykonania rozkazu samego 25.11.10, 10:29
        Zapewne ty odmówiłbyś wykonania rozkazu samego Jarkacza! Co za bohater !!!
    • zon76 Zaproszenie Jaruzelskiego ma sens 25.11.10, 10:35
      Panie redaktorze
      "Prezydent powinien robic swoje korzystajac z swoich atutów" Gdy swoje robił śp Lech Kaczyński, tez by Pan tak pisał? Niewiem czy zna Pan historię, ale proponuje zapoznac sie jak Jaruzelski traktował swoich poprzedniów przywódców PRL, np gierka, czy Jaroszewicza, Szydlaka, Grudnia? Był lojalny wobec reform... Dzieki tym całym reformom, włos mu z zgłowy nie spadł, nie dostał nawet symbolicznej kary, który bandyta by nie był lojalny wobec takiego systemu, który mu dajje całkowita bezkarnośc i robi z niego bohatera?
      • rom_0000 Re: Zaproszenie Jaruzelskiego ma sens 25.11.10, 11:28
        Popieram pana tezę w całości
    • 2_mirabelka40 Zaproszenie Jaruzelskiego ma sens 25.11.10, 11:02
      Tak ogólnie nie darzę sympatią ani Pana Jaruzelskiego ani Pana Oleksego ale też mam złe zdanie o Panu Kaczyńskim. Natomiast gdyby nie zaproszono gen. Jaruzelskiego byłyby komentarze i domysły dlaczego go nie zaproszono. Pan Prezydent Komorowski w kampanii wyborczej obiecał, że min będzie zapraszał na spotkania byłych prezydentów i premierów, to mam nadzieję, że będzie dotrzymywał słowa bo to jest po prostu wiarygodność.
    • rom_0000 Zaproszenie Jaruzelskiego ma sens 25.11.10, 11:25
      Tak ma sens toż to przecież wielki patriota hi,hi, ale nie polski ale sowiecki i już dawno za swoje czyny powinien być osądzony (1971r Wybrzeże) ma na swoich rekach krew robotników i żyć za 750zł emerytury szeregowca
    • jurber1 Zaproszenie Jaruzelskiego ma sens 25.11.10, 11:27
      Uważam że Prezydent zrobił dobrze. Mnie nocą, w grudniu 81 wyprowadzali (z bronią i z pałami) przysłani przez Jaruzelskiego i Kiszczaka ZOMO-wcy... ale czas abyśmy przestali żyć przeszłością (nie zapominając o historii) a patrzyli w przyszłość - bezpieczną i pomyślną przyszłość naszych dzieci i wnucząt !
    • wasylzly Zaproszenie Jaruzelskiego ma sens 25.11.10, 11:35
      moim zdaniem, bardzo madra, choc i zaskakujaca incjatywa Prezydneta. Byc moze nowy etap Polski dla wszystkich. Zawsze mnie smieszyl tan podzial na wygranych i przegranych - w prl tez -byl wykleci i ci co mieli historycznie racje. Tego nie robilo nawet USA zdobyciu 3 Rzeszy, poprostu po pozodze wojennej, ktos tez musial rzadzic tym krajem -i to nie tylko zwyciescy i ich historia.
      Tej racji ubieglej epoki -starczylo ledwie na pare dziesiecioleci. Nie znam innego kraju innego bloku wschodniego, gdzie pewne grupy etniczne -z taka zaciestoscia daza do odwetu i zemsty. Nie ma dwoch zdan, ze gdyby general popelnil zbrodnie -bylby sadzony przez miedzynarodowa spolecznosc jak Milosewicz, czy Husajn i obcizanie go za wszystkie bledy ubieglego rezymu -jest li tylko personifikacja epok stalinizmu, gierkowszczyzny, w koncu i upadku socjalizmu w kraju.
      Patrzec na dzisiejsze realia polityczne na swiecie, wspolprace NATO z Rosja, praktyczne dobrowolna entmilitaryzacja Niemiec - potwierdza jak banalne i nieuzasadnione sa obawy o suwerennosc Polski lansowana jak przed 39 rokiem - przez mniejszosci etniczne. Grupa Medrcow przy Prezydnecie -jest janabardzeij uzasadnionym tworem postepujacej demokratyzacji kraju i bedzie przyjeta przez sojusznikow napewno z ulga normalizacji w kraju NATO i Unii Europejskiej.
      • jmb2 Re: Zaproszenie Jaruzelskiego ma sens 25.11.10, 12:53
        cytat: ... Zawsze mnie smieszyl tan podzial na wygranych i przegranych - w prl tez -byl wykleci i ci co mieli historycznie racje. Tego nie robilo nawet USA zdobyciu 3 Rzeszy ...
        Nie znam innego kraju innego bloku wschodniego, gdzie pewne grupy etniczne -z taka zacietoscia daza do odwetu i zemsty.

To wlasnie powinien byc temat studiow i dociekan naszych ... historykow ale nie histerykow. Pewnie po czesci wynika to z trudow zycia na naszej ziemi w srodku Europy nieustannie nekanej i nieustannie przechodzacej z rak do rak a przy okazji (tej 'wielkiej polityki' obcych mocarstw) zawsze tracili zwykli ludzie, zwykli Polacy. To musialo sie odbic na naszej psychice i na naszych zachowaniach. Zawzietosc dazaca do odwetu i zemsty prawdopodobnie byla kiedys jedynym sposobem na ... jakiekolwiek przetrwanie w tych okrutnych warunkach.

Od czasow ostatniej II Wojny warunki w Polsce zmienily sie diametralnie a jednak komus dalej zalezy na podrzewaniu atmosfery i zagrzewaniu Polakow do walki pomiedzy soba na smierc i zycie. No coz, posrod nas wciaz zyja ludzie, ktorzy nie umieja sie pogodzic z samym soba a co dopiero z innymi. Trzeba ich umiec zrozumiec i tolerowac ale trzeba tez robic swoje oraz wyznaczac nowe kierunki myslenia i ludzkiego zachowania na miare Polski w Europie XXI wieku.
    • trajkotek b r a w o ! 25.11.10, 11:45
      Jarosław Kaczyński uważa, że hańbi ich obecność Jaruzelskiego, który doprowadził do Okrągłego Stołu, ale sam chwali Gomułkę i Gierka. To hipokryzja.
      - brawo, to manipulacja doskonała!
      A dlaczego nie napisze Pan po prostu, że Komorowski oddaje honor Jaruzelskiemu za wprowadzenie stanu wojennego, nie mówiąc o dziękczynienie za lata walki o utrwalanie władzy ludowej ... że zaprasza, bo uważa ...to nie byłaby manipulacja???
      I gdzie to tak wychwala(ł) Gierka i Gomułkę???
      W kampanii nie powiedział o Gierku więcej, niż napisano w "Alfabecie BK" kilka lat temu, trudno całość wypowiedzi (nie zmanipulowaną ) nazwać chwaleniem ...
      a Gomułka? bo na G?
      • antropoid Re: b r a w o ! 25.11.10, 12:59
        trajkotek napisał:

> A dlaczego nie napisze Pan po prostu, że Komorowski oddaje honor Jaruzelskiemu
        > za wprowadzenie stanu wojennego, nie mówiąc o dziękczynienie za lata walki o
        > utrwalanie władzy ludowej...
        ------------------------------------------
        Nie napisał tego zapewne dlatego, że to wierutna bzdura, która mogła powstać tylko w chorej głowie kogoś, kto cierpi na podobne manie prześladowcze co Kaczyński, czy Macierewicz.
      • pis_busters Re: b r a w o ! 25.11.10, 21:27
        A Gomułka bo jest niedościgłym wzorem przemówień Jarkacza...
    • aa_6 Jak ja się cieszę, że po tylu propagandowych 25.11.10, 11:58
      bredniach albo komentarzach wynikających z niezrozumienia decyzji prezydenta B. Komorowskiego, które wczoraj panowały w mediach,ktoś nareszcie napisał tekst całkowicie oparty na racjonalnych przesłankach i uczciwy wobec gen. Jaruzelskiego.
    • getupandgrow Nie ma sensu! 25.11.10, 12:13
      Jaruzel niech sobie w spokoju dożyje swoich lat, niech będzie na defiladach etc ale niech nie będzie przy władzy - nawet tak iluzorycznej jak głos w RBN. Dla mnie skandal.
    • jarekzbydgoszczy kolejny kretyński artykuł 25.11.10, 12:45
      Ciekawe dlaczego Gazeta Wyborcza czekała aż dwa dni z komentarzem w sprawie Jaruzelskiego? Ale jak widzę po treści tego artykułu mogłaby i czekać nawet kilka lat bo ten artykuł i denny , napisany przez moim zdaniem durnego dziennikarza. Nie można zapominać Jaruzelskiemu tego, że ma na rękach krew Czechów, stoczniowców z grudnia 1970, górników z kopalni Wujek , Popiełuszki, Przemyka i wielu innych ofiar stany wojennego. Nic, podkreślam to wyraźnie nic, nie zmaże tych jego działań. Gdyby zastosować analogie gazety Wyborczej to np. rząd Chile powinien zapraszać wszędzie , wtedy kiedy jeszcze żył, Pinocheta i prosić go o radę w różnych sprawach. Przecież Pinochet też oddał władzę dobrowolnie. A przecież dla gazety Wyborczej Pinochet to wręcz faszysta.
      • antropoid Re: kolejny kretyński komentarz 25.11.10, 13:17
        Jak już wspominasz o Czechosłowacji, czy grudniu 1970 na Wybrzeżu, to bądź łaskaw wspomnieć o zleceniodawcach, dlaczego ich pomijasz? Czyżbyś bał się zawadzić o politycznych idoli prezesa pis?
        • jarekzbydgoszczy widać żeś gó...arz 25.11.10, 14:26
          widać żeś gó...arz i nie znasz historii, ale cóż nie można wymagać wiele od zwolenników PO. PS. nie jestem zwolennikiem PiS, nigdy nie głosowałem na tą partię. Uważam, że trzeba mówić i przypominać o niewygodnych dla innych przeszłości. Co do idoli Kaczyńskiego to trochę się tobie pomieszało ( w 1968 oraz w grudniu 1970 rządził Gomułka , a nie Gierek). Stan wojenny wprowadzał Jaruzelski, a nie Gierek. To tyle. Jak chcesz coś pisać na forach to najpierw trochę się poducz ćwoku.
          • antropoid Re: Widać żeś imiennik prezesa... 25.11.10, 20:30
            jarekzbydgoszczy napisał:

> PS. nie jestem zwolennikiem PiS, nigdy nie głosowałem na tą partię.
            -------------------------
            Nie przeszkadza ci to jednak w byciu głupim co najmniej tak samo, jak oni. Masz tyle wiedzy co z lichego podręcznika i chcesz zgrywać wielkiego mentora. Czytać między wierszami to się jednak już nie nauczysz, pajacu.
    • seawolf2 Kiszczak nie przyszedł.... 25.11.10, 12:54
      Do wszystkich nieprawdopodobnych gaf i głupot pana Prezydenta Komorowskiego ( oby żył wiecznie) , do tych wszystkich kaszalotów, Wikipedii, występowania z Nato, armat ukrytych przez Chopina w krzakach, orderu dla Michnika, doszło dzisiaj cos o wadze znacznie, znacznie większej. To już nie jest temat do podkpiwań, to jest infamia, to jest zdrada wszystkiego, o co walczyliśmy, w tym także o co walczył Komorowski, zanim zdarzyło się coś, co doskonale pamiętają wszyscy znajomi Komorowskiego, nagłej , zaskakującej zmiany, zaprzyjaźnienia się z oficerami razwiedki i konsekwentnej ich , od tego pory, obrony z jednej strony, a wspierania i „załatwiania” wrogów Komorowskiego z drugiej strony.
      Jeśli się wie o tych wszystkich sprawkach, o których pisał A. Ścios, o aferze Marszałkowskiej, o Szeremietiewie, Sumlińskim, manewrach wokół Aneksu do raportu z likwidacji WSI, to takie wyskoki, jak Order Orła Białego dla Michnika i Bieleckiego, z Hallem i Biskupem, jako listkiem figowym już właściwie nie dziwi.

Wciąż dziwi jednak to , co się wydarzyło dzisiaj. To już naprawdę jest przekroczenie już nie cienkiej czerwonej linii, ale krechy, rzeki, Rubikonu. Ten człowiek nas testuje, to jakiego łajdactwa można się posunąć , byśmy jeszcze nie zaczęli obrzucać go pomidorami. To, jeśli chodzi o nas, wrażych jątrzycieli i nazistów ( to znaczy ludzi , którzy maja w domu polskie flagi i wstają, jak grają hymn Polski, zamiast wtykać te flagi w psie g…- to jest najnowsza definicja faszysty według Wyborczej) , w przypadku „zaprzyjaźnionych i tych drugich” mediów kryterium jest bardziej liberalne, to znaczy chodzi o znalezienie momentu, gdy, ja wiem, Kuźniar , czy któraś z tych „legal blondies” z TVNu przestanie chichotać przy komentowaniu wypowiedzi Kaczyńskiego, a w zamian zawaha się przy śpiewaniu „hosanna” przy relacjonowaniu tego, co robi pan Prezydent ( oby żył wiecznie).

Zastanawiam, się, co jest większym obciachem , czy to, że przyszli „Wolski”, „Alek”, „Bolek” , „Carex”, „Olin”, czy też to, ze nie przyszedł ich oficer prowadzący, Człowiek Honoru.

Nie wątpię, że Wolski- Jaruzelski jest cenionym fachowcem w wielu sprawach, na przykład, gdyby trzeba było znowu zabić jakiegoś księdza, albo licealistę i zachachmęcić śledztwo, żeby przez 30 lat się nie dało rozwikłać tajemnicy, nie ma lepszego speca. Kopalnię ostrzelać z czołgów i śmigłowców, walcie , jak w dym do Wolskiego. Gdyby trzeba było list wiernopoddańczy do Putina napisać, na przykład: „Nigdy bym się nie zgodził objąć tego stanowiska, gdyby nie świadomość, ze mam Wasze, Władimirze poparcie”, nie ma lepszego ghostwritera. Szablon gotowy, tylko datę wstawiać.

Gdyby trzeba było obstawić czołgami wszystkie zakłady pracy, a wichrzycieli zapuszkować, sam bym, namawiał do zatrudnienia sędziwego dyktatora- namiestnika.

Ale- czołgów już nie ma , ostatnie , które jeżdżą o własnych siłach są w prowincji Ghazni, podobnie , jak ostatni żołnierze zdolni do działania, a nie do odśnieżania garnizonu, a i to , jak ostatnio czytam, jedyne, co robią, to sprzątają trupy po akcjach amerykanów. Akcjach, o których się dowiadują nie wprost, to znaczy Amerykanie im mówią , żeby dzisiaj siedzieli w bazie i nie wyjeżdżali, stąd wiedzą, ze jest akcja.

Zakładów pracy już nie trzeba obstawiać wojskiem, teraz się je doprowadza do upadłości i sprzedaje za koszt mniejszy , niż grunt, na którym stoją, a pracowników wypycha się w samozatrudnienie, czyli robi się z nich przedsiębiorców, same korzyści , statystyki rosną, jak na drożdżach!

Zatem skoro nie chodzi o zorganizowanie stanu wojennego, zabójstwa załatwiają tzw. samotni szaleńcy podburzeni przez zaprzyjaźnione z rządem telewizje, to chyba rzeczywiście chodzić może tylko o ten wiernopoddańczy adres, Pan Generał – namiestnik na pewno ma gdzieś karteczkę z tekstem. A jak nie , to z pamięci podyktuje, trening wywiadowcy Smiersza procentuje przez lata.

Jakaś stara purchawa w TVN ( nie znam nazwiska i , szczerze mówiąc nie chcę znać) natychmiast zaskrzeczała, że nic w tym zaproszeniu nie ma złego, bo przecież Jaruzelski jest fachowcem od spraw rosyjskich, a Kaczyński bardziej się kojarzy z PRL, niż Jaruzelski, a drugi z mądrali dodał natychmiast, że zaproszenie jest gestem w stronę Rosji. Zastanawiam się, czy ten mędrzec pomyślał przez sekundę, zanim to powiedział, bo przecież bezwiednie wystawił świadectwo Jaruzelskiemu gorsze, niż Emilian Kaminski w swojej litanii. Ale cóż, z obfitości serca usta mówią.

Tak, zgadzam się! Bardzo trafna diagnoza! To jest gest w stronę Rosji, podobnie, jak takim samym gestem było by zaproszenie Bieruta i Skulbaszewskiego, jaka szkoda, że już nie żyją! Ale ich duch swobodnie tam sobie, na tym Balu u Senatora Nowosilcewa się unosił, nie ma wątpliwości.

seawolf.salon24.pl/
      niepoprawni.pl/blogs/seawolf
      seawolf.blog.onet.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka