Dodaj do ulubionych

Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszkodo...

• kewiz FOK OFF 13.12.10, 13:58
      i złodziejom z PZU i wałkarzom ze statku serdeczne FOK OFF
    • akoz3 Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszkodo... 13.12.10, 13:59
      dziwne jest to, że PZU zgodziło sie ubezpieczyć zaglowiec wart duzo więcej na tak mała kwotę - jak chce sie ubezpieczyć samochód to jest o wiele trudniej ubezpieczyc auto o wartości 40 tys zł. na 35 tys zł.
      moim zdaniem PZU popełniło błąd powinno wypłacic 300tys. - jeżeli to mozliwe zastosować tzw. kulancję

ale dziwne jest także to, że armator nie podjął tematu umowy sponsoringowej - więc nie jest tak, że PZU nie próbowało załatwic sprawy polubownie.
      ale właściciel juz zapowiedział wniesienie sprawy do sądu więc - jest szansa na wygranie i odsetki
      @iml13060 - moim zdaniem niesłusznie krytykujesz OWU Hestii. to że przy wypłacie odszkodowania hestia nie porównuje sumy ubezpieczenia i wartości przedmiotu ubezpieczenia jest SUPER!!! miałes SU powiedzmy 600 tys zł. (tak wyceniłeś dom) szkode miałeś 20 tys. i tyle Hestai Ci zapłaciła. i jest super. większość firm (może i wszystkie) zrobiły by tak: SU 600 tys zł. wartość domu (domu a nie nieruchomości czyli wartości działki nie bierzemy pod uwagę) 1 200 tys. zł. - niedoszacowałeś wartość przedmiotu ubezpieczenie więc jadą z tzw proporcji 600/1200 = 0,5 * szkoda 20 tys. czyli dostajesz 10. nie wiem czy ktoś poza hestia tego nie robi bo nie jestem w stanie czytac wszystkich OWU ale uważam ze OWU HESTII sa jednymi z lepszych pod tym względem (maja tez minusy - podwójne ubezpieczenie stałych elemtów w blokach, niskie limity na kradzież na rózne kategorie mienia, mała suma ubezp OC - ale nie ma idealnego produktu).

innym duzym plusem HESTII jest wypłata odszkodowania zaliczkowego do 5 tys zł. oraz pokrycie kosztów wynajęcia mieszkania zastepczego!!!

niestety ale przykre jest to, ze szkoły nie ucza na poziomie szkoły sredniej nic o ubezpieczeniach, bankach, samochodach, kupnie mieszkania, itp, itd - codziennych sprawach i takie są skutki potem
    • diabel-tasmasnki-reaktywacja-d Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszkodo... 13.12.10, 14:05
      Decyzja PZU jest jak najbardziej słuszna.
      Jak słusznie argumentują przedstawiciele PZU: "Nie możemy stosować podwójnych standardów".
      Z artykułu jasno wynika że decyzja była przemyślana i podjęta na najwyższym szczeblu, z uwzględnieniem konsekwencji medialnych.
      W omawianej kwestii PZU zaprezentowało także dobrą wolę.
      "Zarząd ubezpieczyciela uznaje, że do sprawy można wrócić, jeżeli postępowanie Izby Morskiej w Szczecinie przyniesie nowe dowody lub informacje. PZU gotowe jest za to podpisać umowę patronacką lub sponsorską ze "Szkołą pod żaglami" kapitana Baranowskiego, dzięki której możliwe byłoby sfinansowanie remontu "Chopina" lub dokończenie rejsu na innym statku."
      Osoby które piszą o "strzałach w stopę" antyreklamie etc zdają się nie dostrzegać faktu iż gdyby PZU w tych warunkach wypłaciło odszkodowanie oznaczało by to że PZU dzieli klientów na równych i równiejszych, co również byłoby niekorzystne z punktu widzenia ubezpieczyciela.
      W całej sprawie dwie sprawy przykuwają uwagę:
      Kwota na którą ubezpieczono żaglowiec
      Horrendalna cena za holowanie wystawiona przez kuter - toż to wychodzi ze cena 1km to kilka tysięcy dolarów.
    • marek.56b Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszkodo... 13.12.10, 14:07
      Przypuszczam że L.Kaczyński był ubespieczony w PZU a wypłata nastąpiła natychmiast.
      Bez ślectwa sprawdzającego czy niebył to samobój ,a że się przyczynił do kotastrofy
      to pewne na bank. W każdej umowie są opowiednie paragrafy na samobója i alkocholu
      zakazujące wypłaty jeżeli zachodzą te przypadki.
    • kuma1 Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszkodo... 13.12.10, 14:08
      Naciągacze z PZU i tyle.To samo dotyczy AC.Nigdy nie wypłacają do sumy ubezpieczonej zawsze wykombinują jak wystrychnąć na dudka ubezpieczonego.Mają jednak jedną zaletę orżną ale wypłacą.
      • fagusp Re: Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszko 13.12.10, 14:50
        Tak to jest jak się wykupuje Atrapa Casco.
    • cest.l.a.vie Bojkot PZU - TAK. Składka dla prywaciarzy - NIE 13.12.10, 14:12
      Właściciel żaglowca powinien walczyć z PZU, którego nigdy nie szanowałem i wiedziałem, że "duży znaczy może więcej ... odmówić". Sam bojkotuję PZU od lat.
      Natomiast finansowanie prywatnej inicjatywy z kieszeni niedoinformowanych Polaków, to sprytny manewr prywatnych właścicieli żaglowca, na który się NIE nabiorę. Grosza "na piwo" im nie dam.
    • pho3nix-bf Uważaj na atrapy 13.12.10, 14:18
      Szczególnie zabawna/żenująca ta sytuacja jest w świetle emisji serii spotów PZU z hasłem: UWAŻAJ NA ATRAPY!
    • maxim38 Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszkodo... 13.12.10, 14:30
      ...i dlatego,że tak "kombinują"się u nich nie ubezpieczam:) Szkoda"Chopina" i żałość bierze jak się czyta o stanowisku PZU.
    • tedek1 Polska to dziwny i ... dziki kraj 13.12.10, 14:34
      PZU strzelilo sobie marketingowego samobója, a ze polskie społeczenstwo bazuje tylko na informacjach mediow to wszyscy psy na tej biednej firmie wieszaja...
      I tak wyjasniam niezorientowanym, ktorzy nie siedza w branzy i jednoczesnie tłumacze moj tytuł:
      ---w Polsce spoleczenstwo jest ŁUPIONE przez zagraniczne banki, ubezpieczalnie, inne tego typu instytucje np.TFI, itp.
      1) najwyzsze ceny usług w Europie = najnizszy zakres usług
      2) kwestia ubezpieczen niedochodowych typu OC szpitali, org. turystyki, zeglarzy, warsztatow naprawczych -
      • cest.l.a.vie Co z tego, ze ubezpieczają jeżeli NIE placą? 14.12.10, 10:58
        Łatwo ubezpieczać sfery z wysoką wypadkowością, a potem nie płacić szukając zawsze sposobu na wyru..anie ubezpieczonego. Uważam, że to całkiem dochodowa działalność. W przypadku Chopina PZU to nie "biedna firma" ale nieuczciwy ubezpieczyciel wypaczający tłumaczenie. Wziąć składkę łatwo, potem będzie się wykręcać od płacenie - to sławnie atrapa ubezpieczyciela (PZU).
        Uważaj na atrapy. Dobrze, że ostrzegają przed sobą.
    • zz26 plu to zlodzieje 13.12.10, 14:38
      moja znajoma miala citroena saxo pekl blok sinilka po tym jak do filtra powietrza dostala sie woda pzu odmowil wyplaty odzszkodowania twierdzac ze jazda samochodem w deszczu to razace zaniedbanie
    • sendip Czytanie ze zrozumieniem. Większość nie potrafi... 13.12.10, 14:42
      Ja wyczytałem:
      1 - Zarząd zdawał sobie sprawę z medialnej burzy jaka wywoła odmowa.
      2 - Niestety nie znalazł podstawy prawnej (spółka ma swój statut i takie tam...)
      3 - Zarząd proponował inną formę pomocy ale Pan Baranowski i Armator wolał pójść do telewizji.
      4 - Szkoła pod żaglami w obecnej formie to droga przygoda dla bogatych dzieci - z ideą sprzed lat nie ma żadnego związku.

Wnioski: - Medialna burza być może jest potrzebna by nie oddawac rodzicom kasy za rejs... i najważniejszy wniosek: Te kolejne połamane maszty na naszym żaglowcu wskazują na jakość przeglądów technicznych w żeglarstwie, które malutkim żeglarzom rzuca kłody pod nogi a dużych traktuje z zagrażającym bezpieczeństwu pobłażaniem.
      Z PZU nie ma to wiele wspólnego choć generalnie PZU też ma swoje za uszami

Pozdrawiam
    • mazi.maziasty Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszkodo... 13.12.10, 14:46
      Może to niezbyt ładne, co powiem, ale moim zdaniem z gównem bić się nie warto... Jeżeli PZU nie chce wypłacić odszkodowania, to (jak już ktoś to ładnie powiedział) - fok im w grot...
      Najlepszą metodą na takich drani jest po prostu ignorować ich na rynku. Dlatego WSZYSCY, którzy są ubezpieczeni w PZU powinni rozważyć odejście - i to jak najszybciej - od tego wątpliwej jakości "ubezpieczyciela".
      Uderzenie w kieszeń takich drani, jest najskuteczniejszą metodą walki z nimi...
    • marjory_m "Fok to maszt z przodu żaglowca, grot to maszt.." 13.12.10, 14:49
      "Fok to maszt z przodu żaglowca, grot to maszt tylny"

czy dziennikarz który pisze tak obszerny artykuł i zbiera informacje z tylu różnych źródeł, mógłby także zajrzeć do elementarnych podstaw (takich dla dziesięciolatków z pierwszego obozu żeglarskiego na mazurach) że ani fok ani grot to nie maszty a żagle ? chyba że autorowi chodziło o fokmaszt i grotmaszt, ale rozumiem że zerknięcie w wikipedię było zbyt wymagającym zadaniem.
      • wiszowaty Re: "Fok to maszt z przodu żaglowca, grot to masz 13.12.10, 14:58
        maszt ci w żagiel mądralo
        • marjory_m Re: "Fok to maszt z przodu żaglowca, grot to masz 13.12.10, 15:16
          No i tu już prawidłowo.

Mądralo nie mągralo, ja nie piszę jak nie mam wiedzy na temat, a jak niemam wyjścia to się orientuję. Tyle. A że cała afera z PZU porusza znaczną część żeglarzy właśnie, to nas takie babole bolą.
    • fuh.dopi Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszkodo... 13.12.10, 14:53
      Kiedyś PZU próbowało mnie oszukać wypłacić z polisy opłacanej przez ponad 20 lat chcieli my wypłacić 700zł dopiero w sądzie okazało się, że 6tyś mi się należy i po wyroku wypłacili. Ludzie nie dajcie się naciągnąć jak wam przysyłają, że macie do odbioru jakaś kasę z przed lat bo to zawsze zaniżona kwota od razu lećcie do prawnika. Nie dajmy się PZU tam nic się nie zmieniło, cały czas u nich klient to frajer, którego można naciągnąć takie jest rozumowanie PZU. Pozdrawiam wytrwałych w walce z PZU.
    • wiszowaty Pizdedju 13.12.10, 14:56
      P łacimy
      Z azwyczaj
      U umarłym
    • obrain To nie sztorm zatopi Chopina 13.12.10, 15:14
      To nie sztorm zatopi Chopina, tylko banda hien..
      • starystormy Re: To nie sztorm zatopi Chopina 13.12.10, 18:17
        obrain napisał:

> To nie sztorm zatopi Chopina, tylko banda hien..

mam nadzieje ze masz na mysli kpt baranowskiego ktory zaplacil najnizsze z mozliwych ubezpieczen byle tylko dostac swiadectwo klasy i armatora ktory doprowadzil zaglowiec do fatalnego stanu
    • zyzliwy200 nie lubie PZU na facebooku juz 1850 czlonkow 13.12.10, 15:28
      i bedzie wiecej
    • kicunio1 Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszkodo... 13.12.10, 15:34
      Przecież PZU nie jest od wypłat odszkodowań tylko pobierania składek. Przezorny Zawsze Ubezpieczony.
    • leo-art Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty 13.12.10, 15:43
      BO MORZE BYŁO ZA SŁONE!!!!@@@!!!!!!
      Nie mogli nic głupszego zrobić... pewnie młodzież zamiast fachowców heheheh
    • benkenobik Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszkodo... 13.12.10, 16:39
      BOJKOTUJCIE PZU!!!

Dość tych popłuczyn komunistycznych!
      Niech stracą 100x tyle ile by ich kosztowała wypłata!!!!

A może PZU jest na krawędzi upadłości?

• charlie_x pzu vs. pzu 13.12.10, 20:59
      podobny skrot nazwy a to calkiem inna bajka. Otoz przypominam ,ze za komuny PZU - Panstwowy Zaklad Ubezpieczen. I byl nim istotnie,a podobne praktyki walenia w rogi klientow nie byly tak powszechnie stosowane jak obecnie.dzisiejsze PZU to Powszechny /czytaj -PRYWATNY/ Zaklad Ubezpieczen. Kiedys PZU bylo instytucja panstwowa i jako taka zdobyla spoleczne zaufanie ,ktore bazowalo nawet na przedwojennym pozytywnym wizerunku.Po transformacji ustrojowej w zasadzie PZU jako firma panstwowa ..przestala ISTNIEC!! Dzisiaj Powszechny Zaklad Ubezpieczen to spolka PRYWATNA nastawiona na kumulacje skladek i nic pozatym! Wiec niech nikt nie wierzy ze to narodowy ubezpieczyciel.Tak bylo do 1989 roku. Osobiscie rozstalem sie z nimi juz dawno temu.
    • wikal Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszkodo... 13.12.10, 21:32
      PZU nie po raz pierwszy okazał sie naciągaczem. Składki bierze, ale z wypłatami krucho. Sprawa Chopina jest głośna, ale na mnie wrażenie zrobiła sprawa relacjonowana w swoim czasie w tvn. Facet miał jakąś fermę czy hodowlę. Podczas powodzi stracił wszystko. Woda zalała zabudowania, zwierzyna sie potopiła. Cały interes ubezpieczony był w PZU na 300 tys. Na takie odszkodowanie, jak sam mówił, poszkodowany nie liczył. Ale myślał, że ze 120-150 patyków dostanie. Przyjechał "rzeczoznawca" z PZU, by wycenić szkody. Decyzja - nie jest tak źle, w końcu facet może sobie podrasować przegniłe fundamenty. Szkody wycenił na ... 22 tys. Zrobił sie szum i smród wokół sprawy i przedtawiciel PZU tłumaczył potem w tvn, że to była taka ocena "wstępna". Może więc i Chopin został dopiero "wstępnie" wyceniony?
    • dersteuermann Dziwny coś ten wypadek. 13.12.10, 21:39
      Nie do końca dziwi mnie ta decyzja PZU. Maszty nie powinny się złamać. Wiatr nie był znowu aż tak silny. Albo żagli było za dużo, albo stan techniczny otaklowania był niezadowalający. Tak czy inaczej wygląda to bardziej na brak fachowości, brawurę bądź zaniedbanie w obsłudze technicznej jachtu ze strony dowodzącego jednostką niż zdarzenie losowe.
      Nie mam dużego doświadczenia żeglarskiego, ale prowadziłem kiedyś dziewięciometrową łódź przy wietrze 9 st.B na Bałtyku, w sumie coś z osiem-dziesięć godzin. Było to męczące, ale nie niebezpieczne. Straty własne to rozdarty grot na długości ok. 30 cm, z mojej winy zresztą bo widziałem jak go trzepie a nie miałem za bardzo siły poprawić zarefowania.
      • jml13060 Odszkodowanie 14.12.10, 10:05
        Agent ubezpieczeniowy przed podpisaniem polisy powinien obejrzec obiekt ubezpieczenia i ocenic ryzyko i wartosc obiektu. Tak powinien dzialac profesjonalista. W przypadku zastrzezen powinien w ofercie podwyzszyc wielkosc skladki. Tego chyba nie uczyniono.

Jezeli wlasciciel przedmiotu (w tym przypadku statku) okreslil jego wartosc znacznie ponizej wartosci rynkowej, to gorna granica naleznego odszkodowania nie moze byc wieksza od wartosci deklarowanej.

Niestety, ta regula chyba w Polsce nie dziala w druga strone, tj. w sytuacji kiedy wlasciciel ocenia wartosc przedmiotu znacznie powyzej wartosci rynkowej. W sumie wolno mu. Placilby odpowiednio wieksze skladki ubezpieczeniowe i moglby oczekiwac odpowiednio wiekszego odszkodowania, powiazanego z zadeklarowana wartoscia. Chyba ogladam zbyt wiele filmow ... :)
        • szefunio1 Re: Odszkodowanie 14.12.10, 18:59
          > Agent ubezpieczeniowy przed podpisaniem polisy powinien obejrzec obiekt
          > ubezpieczenia i ocenic ryzyko i wartosc obiektu. Tak powinien dzialac
          > profesjonalista. W przypadku zastrzezen powinien w ofercie podwyzszyc
          > wielkosc skladki. Tego chyba nie uczyniono...
          Ty, jak i większość tu obecnych mylicie sytuację "firma podpisuje umowę ze zwykłym konsumentem" z sytuacją "jedna spóka akcyjna/z o.o. podpisuje umowę z inną spółką akcyjną/z o.o.". W pierwszym przypadku istnieje szereg przepisów zabezpieczających konsumenta przed nadużyciami, w drugim takich przepisów nie ma - po prostu prawo wychodzi z założenia, że w drugim przypadku obie strony stać na prawników, którzy dokładnie sprawdzą taką umowę punkt po punkcie. Tu mieliśmy ten drugi przypadek.
    • stary.gniewny Dotarłem do umowy. Lista ubezpieczonych zdarzeń: 13.12.10, 21:54
      gradobicie, nieurodzaj, zalanie sąsiada z dołu, niezawinione dachowanie, kradzież kół i brak śniegu na stoku.
    • pqzwpyia PZU odmawia wypłaty odszkodowania za maszty "Fr... 13.12.10, 23:37
      "Fok to maszt z przodu żaglowca, grot to maszt tylny. " Eksperci od 7 boleści... Fok i Grot to żagle....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka