Dodaj do ulubionych

Polka obnaża Niemców

12.01.11, 16:11
Gdyby mnieli czysto, niepotrzebowali by sprzontaczki.

A jeżeli chodzi o seksowne propozycje jest tylko znakiem że ma dobrą figurę
i nie wygląda na szmatę.
Mniejmy nadzieję że ze swą książką nie blokuje pracy innych 100 000 tyś Polek.
Bo jak wiadomo kazdego człowieka zastąpić można.
Obserwuj wątek
    • lubat Polka obnaża Niemców 12.01.11, 16:14
      Warto by było porównać wyznania nielegalnej polskiej sprzątaczki z wyznaniami ukraińskich odpowiedniczek, pracujących w Polsce. Nie słyszałem, by jakaś "nielegalna" Ukrainka napisała o tym książkę, ale w ciągu kilku lat pojawiło się na ten temat kilka tekstów w "NIE".

Z wypowiedzi Ukrainek wynikało, że spotykają je wyłącznie upokorzenia.

PS. Niemiecki przyimek "unter" znaczy nie tylko "pod". Także "wśród", "pośród".
      • eva15 Re: Polka obnaża Niemców 12.01.11, 16:34
        lubat napisał:

> Warto by było porównać wyznania nielegalnej polskiej sprzątaczki z wyznaniami u
        > kraińskich odpowiedniczek, pracujących w Polsce. Nie słyszałem, by jakaś "niele
        > galna" Ukrainka napisała o tym książkę, ale w ciągu kilku lat pojawiło się na t
        > en temat kilka tekstów w "NIE".
        >
        > Z wypowiedzi Ukrainek wynikało, że spotykają je wyłącznie upokorzenia.
        >
        > PS. Niemiecki przyimek "unter" znaczy nie tylko "pod". Także "wśród", "pośród".

P_f założył już nawet wątek o niemieckim rasiźmie, jest wesoło, poczytaj:

forum.gazeta.pl/forum/w,50,120819925,120819925,Pracowac_w_Niemczech.html
      • redix68 jasne unter coś jak "untersmensch", "pośród" bez 12.01.11, 17:30
        dwóch zdań.
        Masz rację, że Białorusinki są często źle traktowane w RP i były o tym artykuły a nawet badania prowadzone w celu pomocy takim osobom. Są ci u nas w Polszcze takie stowarzyszenia jak La Strada. Poczytaj sobie:
        www.interwencjaprawna.pl/docs/ARE-907-Ukrainki-na-polskim-rynku-pracy.pdf
        Śmieszny jesteś z tym prowokowaniem na forach, więc jak nie ma czy to sobie sam wymyślasz kontekst w artykułach, które niby to komentujesz. Ta kobieta nienapisała książki o swoich upokorzeniach. W ogóle nie rozumiesz mentalności kobiety, tym bardziej tej pracującej na czarno. Tamta pisze wspomnienia, opisuje od strony kulturowej zagadnienie. To nie ma nic wspólnego z narzekaniem. Ukrainki też piszą wspomnienia, ale ty o tym nie wiesz.
        Może za to ty napisz coś o swoich doświadczeniach. To mogłoby rzucić światło na te twoje kompleksy.
        Ludzie na saksach cierpią, i to prawie zawsze. Czasem z powodu złego traktowania, ale traktują to jako coś przypisanego do ich sytuacji. Nie znaczy to, że narzekają:
        wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/121959,oboz-pracy-w-zachodniopomorskiem.html
        Daruj sobie odpowiedź. Nie przeczytam i nie odpiszę
      • fretkanelson Re: Polka obnaża Niemców 12.01.11, 22:07

> PS. Niemiecki przyimek "unter" znaczy nie tylko "pod". Także "wśród", "pośród".

No i co z tego, że znaczy jeszcze "wśród" i "pośród"? W świetle treści przedstawionych w książce jasno wynika, że chodzi o to, co "pod łóżkiem"; zresztą wyrażenia tego często używa się jako swoistej metafory, mówiąc o czyichś sekretach, np. "nie siedzisz u nich w domu pod łóżkiem, więc nie wiesz, co się tam dzieje".
        Fajnie jest błysnąć wiedzą, ale popisywanie się nią tylko po to, żeby się popisać - kiedy nie ma akurat powodu, by dyskredytować zaproponowane tłumaczenie - jest pretensjonalne.
      • araya Re: Polka obnaża Niemców 13.01.11, 08:25
        lubat napisał:

> Warto by było porównać wyznania nielegalnej polskiej sprzątaczki z wyznaniami u
        > kraińskich odpowiedniczek, pracujących w Polsce. [...]

Tak, a u was Murzynów biją.
    • abstracto LOL!!! 12.01.11, 16:15
      No to kobitka pojechała po całości :) I dobrze! :)
    • pat-gar Polka obnaża Niemców 12.01.11, 16:50
      Polka obnaza sam siebie. Nikt jej nie zmusza do sprzatania, moze wracac do swego luksu w Polsce. Jej praca za prace, wiec nie powinna ogladac sie na presenty, czy tez wode za "darmo."
      Ciekawy jestem jak wielu ona podala. Tacy co narzekaja na innych, sa najgorsi. Szkoda czasu na czytanie nonsensow, ktore gazeta nazywa bestsellerem. pat
      • redix68 Narzekała? Chyba nie rozumiesz tekstu. Ta książka 12.01.11, 16:55
        to niemal studium antropologiczne, coś jak w przypadku E. Malinowskiego. Ona po prostu opisuje swoje życie. Spróbuj i ty kiedyś kogoś zainteresować swoim.
      • bart_canada Re: Polka obnaża Niemców 12.01.11, 21:16
        No i typowy polaczek sie odezwal, place wiec nie musze szanowac - tak jak w artykule, nuworysze, w Polsce z wiejskimi korzeniami, to najgorsze chamstwo.

W moim domu mamy regularnie sprzataczki i od czasu do czasu kontraktorow. W lecie zawsze sa dla nich zimne napoje w skrzynce z lodem. Oprocz tego dostaja na gwiazdke prezenty/kupony na 30-50$. Rowniez listonosze i doreczyciele gazet dostaja prezenty gwiazdkowe - to jest standard w Kanadzie.
      • fanpanajurka Re: Polka obnaża Niemców 13.01.11, 01:02
        pat-gar napisał:

> Polka obnaza sam siebie. Nikt jej nie zmusza do sprzatania, moze wracac do sweg
        > o luksu w Polsce. Jej praca za prace, wiec nie powinna ogladac sie na presenty,
        > czy tez wode za "darmo."
        > Ciekawy jestem jak wielu ona podala. Tacy co narzekaja na innych, sa najgorsi.
        > Szkoda czasu na czytanie nonsensow, ktore gazeta nazywa bestsellerem. pat

No już dobrze, dobrze folksdojczu.
        Udowodniłeś swoim ubermenszom, że potrafisz kaleczyć język polski.
        Jutro, kibel posprzątaWietnamczyk. Ty, w nagrodę posprzątasz garaż.
    • boykotka Polka obnaża Niemców 12.01.11, 17:06
      Mam w domu dwa koty i stać mnie na wynajęcie sprzątaczki ale po tym artykule już mocno się zastanawiam. Sprzątaczkę wynajmuje się po to by samemu w domu nie sprzątać. O ile rozumiem zastrzeżenia pani "Polańskiej" do wymazanej deski klozetowej o tyle nie rozumiem, czemu się dziwi wymiocinom psa pod łóżkiem ??? Po prostu ktoś tego nie zauważył lub nie sprzątnął - bo po to ma sprzątaczkę. Rozumiem żal pani "Polańskiej" że się nie spełnia w wymarzonym zawodzie ale podcinać gałąź na której się siedzi to tylko głupi potrafi.
      • bd-75 Re: Polka obnaża Niemców 12.01.11, 21:11
        Dziewczyno, nie przesadzaj. Autorka po prostu opisała swoje doświadczenia, a że zrobiła to interesująco, to i dobrze na tym zarobi. Moim zdaniem pomysł jest fajny, niemal jak "Pieprz i wanilia" Tony'ego Halika :)

PS: zgadzam się, że psi paw pod łóżkiem w sytuacji, gdy się ma psa, nie jest niczym szokującym. Jednak gnijące tampony, to już ekstrema ekstremy.
    • ubiquitousghost88 Trzeba było pozwolić Rosjanom wysprzątać do końca! 12.01.11, 19:44
    • stix Portrety Hitlera są na pewno. 12.01.11, 20:32
      I dobra zrabowane w latach 1939-1945.
    • antropoid Polka obnaża Niemców 12.01.11, 20:53
      Też mi wielkie rewelacje. A kto niby myślał, że Niemcy to jakaś szczególnie wysoka kultura? Znam/znałem kilkoro i nigdy bym ich do niej nie przypisał. Fakt - w przeciwieństwie do Polaków potrafią rządzić się sami we własnym państwie, ale gospodarka na wysokim poziomie to jeszcze nie wszystko. Jest też paskudne poczucie wyższości, które swoje ujście wielokrotnie znajdywało w historii - szczególnie w latach 1933-45. Pokazali wówczas do czego są zdolni jako "wysoko cywilizowani" barbarzyńcy.
    • snellville Polka obnaża Niemców 12.01.11, 21:08
      Ze szkopki sa brudasami akurat wiem bo mialem okazje goscic dwoch nastolatkow w wieku 13-14 lat.
      Byla to wymiana dzieci ,moii synowie pojechali do Niemiec na wakacje grac w pilke a nastepnego roku dwoch z nich przyjechalo do mnie na wakacje.
      Zona musiala ich ganiac zeby wzieli prysznic i to nawet po meczu lub treningu.
      Jeden pochodzil z zamoznej rodziny a drugi z biednej(na niemieckie warunki).
      Ten z biednej rodziny byl bardziej posluszny i ogladny,potrafil trzymac jako taki porzadek u siebie w pokoju.
      Wracajac do tematu o tej polskiej pani ktora wynosi z domow nie tylko smieci ale wynosi tez plotki.
      Taki pracownik jest typowym chamem i bojcie sie Polki bo sporo z was straci prace lub jej nie dostanie.
      Rownie dobrze p. salowa w domu starcow moglaby napisac ksiazke ze starzy ludzie sraja pod siebie a gowno smierdzi.
      Raz jakas pani nie zaplacila jej calej sumy....WOW!.
      Przyjedz do Stanow Justynka i twoj rodak bedzie pierwszym ktory ci za prace nie zaplaci.
      Zbyt brudny dom to sie z niego rezygnuje bo za malo placa lub nie mozesz sobie poradzic ale nie wynos chamko plotek bo za to ci nie placili.

• gryz-omir Re: Polka obnaża Niemców 12.01.11, 23:01
        > Przyjedz do Stanow Justynka i twoj rodak bedzie pierwszym ktory ci za prace nie
        > zaplaci.

Nie podoba mi sie taka generalizacja. Ja mieszkajac za granica popieram polski przemysl i zawsze bierzemy sprzataczki z Polski i placimy im co do grosza. Nie podoba mi sie niestety tylko sposow w jaki koncza zajecie. Mielismy juz 4. Robote robia dobrze ale jak znajda cos lepszego to po prostu porzucaja prace i nawet nie racza dac znac, ze juz wiecej nie przyjda. Rozumiem, ze bycie sprzataczka to nie jest zajecia na cale zycie ale moglbyby chociaz SMSa przyslac jak znajda lepsza prace, nawet bym sie ucieszyl ze sobie radza.
      • fanpanajurka Re: Polka obnaża Niemców 13.01.11, 01:08
        snellville napisał:
        Zbyt brudny dom to sie z niego rezygnuje bo za malo placa lub nie mozesz sobie
        > poradzic ale nie wynos chamko plotek bo za to ci nie placili.

Ja też za darmo, nazwę cię głupim kmiotem i chamem. :-D
    • hooliveira Justyno, wróć! 12.01.11, 21:11
      ratuj, mamy tu w kraju wielki bajzel do posprzątania...
      • art.usa Re: Justyno, wróć! 12.01.11, 23:00
        hooliveira napisał:

> ratuj, mamy tu w kraju wielki bajzel do posprzątania...

Ona wróci jak zrobi kasę w Niemczech za listy szpiega Szoguna, albo "wyznania Judasza".
        Czy wszystko jest prawdą co napisała?

Czy pomyślała że zaszkodziła 100tyś innym?.

Nieważne, ważne jest że ona zarobi, co jest egoizm czy wredność narodowa?.
        Kto był Rokita "Niemcy mnie biją"

Dlaczego Polacy za granicą wyrzekają się Polskości i wstydzą się przyznać że są Polakami?.
        Może za swych zwyrodniałych rodaków "Judaszy złośliwych"
        • snellville Re: Justyno, wróć! 12.01.11, 23:16
          art.usa napisał:

> hooliveira napisał:
          >
          > > ratuj, mamy tu w kraju wielki bajzel do posprzątania...
          >
          > Ona wróci jak zrobi kasę w Niemczech za listy szpiega Szoguna, albo "wyznania J
          > udasza".
          > Czy wszystko jest prawdą co napisała?
          >
          > Czy pomyślała że zaszkodziła 100tyś innym?.
          >
          > Nieważne, ważne jest że ona zarobi, co jest egoizm czy wredność narodowa?.
          > Kto był Rokita "Niemcy mnie biją"
          >
          > Dlaczego Polacy za granicą wyrzekają się Polskości i wstydzą się przyznać że są
          > Polakami?.
          > Może za swych zwyrodniałych rodaków "Judaszy złośliwych"
          >

E tam Arcik nie przesadzaj !
          Ja sie chwale ze jestem Polakiem.
          Wow no moze czasami w knajpie trzeba sie nie przyznac,udaje wtedy ruska.
          • art.usa Re: Justyno wróć, jak się podmyjesz to możesz pracować w Ajencji. 13.01.11, 08:01
            snellville napisał:

> art.usa napisał:
            >
            > > hooliveira napisał:
            > >
            > > > ratuj, mamy tu w kraju wielki bajzel do posprzątania...
            > >
            > > Ona wróci jak zrobi kasę w Niemczech za listy szpiega Szoguna, albo "wyzn
            > ania J
            > > udasza".
            > > Czy wszystko jest prawdą co napisała?
            > >
            > > Czy pomyślała że zaszkodziła 100tyś innym?.
            > >
            > > Nieważne, ważne jest że ona zarobi, co jest egoizm czy wredność narodowa?
            > .
            > > Kto był Rokita "Niemcy mnie biją"
            > >
            > > Dlaczego Polacy za granicą wyrzekają się Polskości i wstydzą się przyznać
            > że są
            > > Polakami?.
            > > Może za swych zwyrodniałych rodaków "Judaszy złośliwych"

> E tam Arcik nie przesadzaj !
            > Ja sie chwale ze jestem Polakiem.
            > Wow no moze czasami w knajpie trzeba sie nie przyznac,udaje wtedy ruska.

A widzisz, wszystko nie jest takie proste.
            Ja w zasadzie do świętych nie należę, raczej do tych gorszych świętych.
            To widać z pewnością po charakterze dyskusji na Forum.
            Ale zawsze myślę o poprawie w czasie najbliższym, a to już dobry znak czy nie?.
    • jozpap Monachium 12.01.11, 21:29
      "Aż" 13 Euro za godz w Monachium?? 10 euro to licha stawka w Monachium, 13 to normalka, a 15 też sie trafi. Wszystkie polki pracują na czarno??? Znam sporo pan z Polski, ktore sprzataja legalnie w Monachium, maja ubezpieczenie, jedynie część godzina maja płacone "na reke"...
    • jezn Polka obnaża Niemców 12.01.11, 21:45
      Znacznie "ciekawiej" jest w Izraelu.O tym można by napisać nie jedną książkę.Taka praca jest najlepszym sposobem na poznanie jakiegoś społeczeństwa i państwa od kuchni.
    • matrioszka25 bedzia miala klopoty ? 12.01.11, 22:01
      no bo chyba tarez na karku ma policje skarbowa -praca na czarno ? a gdzie placenie podatkow ? czy bedzie musiala ujawnic pracodawcow ? Tak sie czasami zastanwiam, czy ksiazka tak nie jest napsana przez kogos w Polsce. Kazdy Niemiec moze bez problemow zatrudnic pomoc domowa, bo ten wydatek moze odliczyc w zeznainiu podatkowym. uwazam, ze bezczelnosci jest chwalenie sie praca na czarno, czyli przestepstwem.
      No ale kazdy wie co robi.
    • werter54 Polka obnaża Niemców 12.01.11, 22:14
      Takie spostrzezenia mozna by zanotowac w kazdym innym kraju. U nas tez. I na pewno wiecej. A jak na przyklad syfia Amerykanie! Prosze dla porownania, niech sie odezwa Polki, powiedzmy z Chicago co sprzataja "na domkach" i niech opowiedza co widzialy. To bylby dopiero bestseler!
      • dwa_grosze Niemcy to brudasy 12.01.11, 22:21
        Nie dosc ze zyja w brudzie to jeszcze smierdza, ze podejsc nie mozna na kilka krokow.
      • jagger2009 Re: Polka obnaża Niemców 12.01.11, 22:35
        werter54 napisał:

> Takie spostrzezenia mozna by zanotowac w kazdym innym kraju. U nas tez. I na p
        > ewno wiecej. A jak na przyklad syfia Amerykanie! Prosze dla porownania, niech
        > sie odezwa Polki, powiedzmy z Chicago co sprzataja "na domkach" i niech op
        > owiedza co widzialy. To bylby dopiero bestseler!
        CZYZ NIE MA CIEKAWSZYCH TEMATOW, PRZECIEZ TE POLKI SAME IDA SPRZATAC BRUDY, NIKT IM PISTOLETU DO LBA NIE PRZYSTAWIA O CO TU W OGOLE BIEGA SAMA MAM TAKA CO PRZYCHODZI MI SPRRZATAC I ANI MI NIE PRZEJDZIE KOLO NOSA CO ONA SOBIE MYSLI TO JEJ PRACA I MA JA WYKONAC TAK JAK JA SOBIE ZYCZE
    • jagger2009 Polka obnaża Niemców 12.01.11, 22:28
      ale numery jakie moga tylko dotyczyc Polki, przeciez nie jechala tam na wybieg modelowy ani jak CEO firmy finansowej ale jako sprzataczka w dodatku nilegalnie , wcale sie nie dziwie ze moja mama staruszka w Polsce nie chce nawet slyszec aby jakas baba przychodzila i sprzatala jej mieszkanie, bo dobrze wie czym one te panie smierdza, nie moge uwierzyc w to co czytam mam nadzieje ze do konca zycia ta durna baba bedzie sprzatac czyjes brudt bo po to one sprzataczki sa
    • hanes Re: Polka obnaża Niemców 12.01.11, 22:57
      Cos mi się zdaje, ze frustracja gryzie serce tej panienki. Założę się, ze w oczy to jest bardzo mila i usłużna dla swojego "jaśnie państwa".
      Niestety Polki nie są zbyt chętne do podnoszenia kwalifikacji i pozostaje im sprzątanie i mycie garów. Nie bez powodu największa firma sprzątaczek w Austrii nazywa się "Maryska".
      Na szczęście nie wszystkie, bo znam parę, które znalazły interesującą, dobrze płatną prace
      i szacunek ludzki. Tym nikt gówien w ubikacji nie podkłada.
      Ogólnie żałosna historyjka.
      hanes
    • tow_rydzyk Europejskia hierarchia narodow 12.01.11, 23:25
      U Niemcow sprzataja Polki.
      U Polakow sprzataja Ukrainki.
      Kto do cholery sprzata w Ukrainskich domach ?

• drupal Polka obnaża Niemców 12.01.11, 23:38
      Niemcy o swojej polskiej służbie piszą na co dzień na forach i blogach.
      O tym, jak kradną, piją i się puszczają. To uzupełnia obraz całościowo.
      Ale swoją drogą ta polska służba domowa robi się coraz bardziej bezczelna.
      Żeby opisywać swoje jaśniepaństwo w książkach?
      Skończy się na tym, że Polaków dopuści się tylko do sprzątania w stajni a na salony weźmie się Ukraińców i Rumunów.
      Niech zna hołota swoje miejsce.
      • jurostach Re: Polka obnaża Niemców 13.01.11, 01:20
        drupal napisał:

> Niemcy o swojej polskiej służbie piszą na co dzień na forach i blogach.
        > O tym, jak kradną, piją i się puszczają. To uzupełnia obraz całościowo.
        > Ale swoją drogą ta polska służba domowa robi się coraz bardziej bezczelna.
        > Żeby opisywać swoje jaśniepaństwo w książkach?
        > Skończy się na tym, że Polaków dopuści się tylko do sprzątania w stajni a na sa
        > lony weźmie się Ukraińców i Rumunów.
        > Niech zna hołota swoje miejsce.

pomyliles sie w nicku: "dupek i do tego durak" byloby lepiej, zeby bylo czytelniej. wtedy juz - po takim ostrzezeniu - nikt nie czytalby wysiekow twojej chorej czaszki. nie zycze sobie odpowiedzi
    • evusia123 Polka obnaża Niemców 12.01.11, 23:47
      Wiem o czym jest ta ksiazka.
      Tak,tacy sa Niemcy.To ludzie o malej kulturze osobistej.
      Nie przedstawiaja soba niczego,a ci bogaci..najczesciej juz wcale.
      Bo to jest tak,jak drobny ,maly czlowiek dojdzie do duzych pieniedzy,czesto jako spadkobierca...,
      a zreszta Niemcy jako narod nie przedstawia soba niczego.
      Duzych nazwisk juz tez nie ma....
      Bezbarwni,szarzy....)
      • bokertov1947 Re: Polka obnaża Niemców 13.01.11, 06:27
        Strach blady padl na niemieckie domostwa!
        W dniu swieta pracy (sic!), armia kontrolerow porzadku i czystosci z najczystszego kraju tego globu, zacznie inspekcje w niemieckich rodzinach. I wprowadzac polskie porzadki!
        I skoncza sie kontrole jakosci sprzatania - placacych za uslugi polskim cleaning ladys z Zimnej Wodki czy Warszawy- niemieckich Hausfrauen.
        ….Tu bedzie tak sprzatane jak my Polacy podyktujemy!... – roznosic sie bedzie glos Polaka na robotach u Niemca!!
        A wiec – najwyzszy czas pomyslec, gdzie pochowac swe auta, bizuterie i gotowke. Bo...“ Polacken kommen!“!!
        A tak na marginesie.
        Co by bylo, gdyby dac doniesienie do niemieckiej prokuratury na panienke pracujaca 12 lat w Niemczech i nie placacej od swej pracy podatku? Wydawnictwo ksiazki jest w takim przypadku zobowiazane wspolpracowac z prokuratura – a wiec - podania prawdziwych danych osobistych piszacej sprzataczki z Piastowa. A czy mieszka ona teraz nad Wisla czy Renem – egal.
        Panstwa EU wspolpracuja w sciganiu przestepstw podatkowych dosc scisle!
        Pozdrawiam!
        • jurostach Re: Polka obnaża Niemców 14.01.11, 20:03
          w pierwszej czesci twojej wypowiedzi cos ci ironia nie wyszla. a w drugiej czesci wylazi z ciecie zawisc, ze komus sie udalo np. wydac ksiazke (ktora oby sie dobrze sprzedawala). jeszcze jedno: w dalszym ciagu w niemczech obowiazuje ochrona zrodel, tzn. dziennikarz nie jest zobowiazany przekazywac przedstawicielom policji lub prokuratury danych osobowych swoich informatorow. Podobnie jest z wydawnictwami.
    • jurostach Polka obnaża Niemców 13.01.11, 00:22
      No i znow pojawilo sie mnostwo postow, w ktorych "znawcy" raczyli podzielic sie z nami ich opiniami. Nie czytalem ksiazki p. Polanskiej, ale na pewno to zrobie, bo sadzac z zapowiedzi moze ta ksiazka byc byc niezla socjo-kulturowa rozprawka - prosze zwrocic uwage na wieloznacznosc tego okreslenia.
      Mieszkam w RFN od 30 lat i mialem wiele okazji poznac rozne sfery niemieckiego spoleczenstwa - od tzw. prostych ludzi do intelektualistow i artystow, od zebrakow po milionerow (niektorzy z nich skonczyli jako zebracy), poznalem nieco rowniez srodowisko wschodnioeuropejskich nuworyszow - a poznalem tez dlatego, ze miewalem swoje wzloty i upadki. Do polskiego emigracyjnego zascianka podchodze z rezerwa, o nowym, zarobkowym wychodzctwie nie mam zbyt wysokiego mniemania - ludziom brak oglady i poczucia wlasnej wartosci (wiem, ze teraz uogolniam, ale wyjatki, z ktorymi sie spotykam, nie sa w stanie zmienic mojej opinii, choc umacniaja mnie w optymizmie, ze nie wszystko stracone i ze bedzie tylko lepiej). Ciesze sie zawsze z zagranicznych osiagniec polskiej kultury, bo jak do tej pory jest to jedyna dziedzina, ktora naszej nacji sie udaje (naturalnie trzeba wspomniec o wielu polskich naukowcach pracujacych prawie na calym swiecie, ale ich osiagniecia sa raczej indywidualne, a jako nacja nie potrafimy tych wartosci zdyskontowac) i staram sie nie przegapiac emanacji polskiej kultury w miescie, w ktorym mieszkam, a jest to miasto niejako predystynowane i z racji polozenia geograficznego, i z racji polityczno-kulturalnych.
      Polacy w Niemczech sa postrzegani na dwu roznych biegunach: po mniejszosciowe (socjologicznie) pierwsze - poprzez kulture, glownie teatr i literature (zwlaszcza wspolczesna); po wiekszosciowe drugie - jako wedrowny ludek zlotych raczek, "domowych perelek" (czytaj. sprzataczek), tudziez - raz wczas - mniejszych lub wiekszych zlodziejaszkow, latwych panienek, bezdomnych pijaczkow i malych oszustow. Co mnie jako Polaka boli: iz ta druga wiekszosciowo przez spoleczenstwo gospodarzy (postaralem sie tu o pewna generalizacje, poniewaz uwazam, ze powyzej ledwo zakreslone problemy dotycza takze innych panstw, przedstawicieli tzw. zachodu) postrzegana znikoma mniejszosc naszej emigracyjnej populacji stanowi jednak o naszym obrazie. Az sie boje myslec, co sie bedzie dzialo od maja.
      Dlatego tak bardzo cenna jest kazda proba krytycznego (nie mylic z - krytykanckim), a zatem intelektualnego okreslenia roli imigranta w globalnej spolecznosci, mieszkanca globalnej wioski, ktora jednak w dalszym ciagu jest na tyle zatomizowana, by mieszkaniec pojedynczej komorki w kazdym "obcym" widzial zagrozenie dla komorkowego porzadku lub, albo i dlatego, z racji usankcjonowanej prawnie swojej wlasnej spolecznej roli objekt do podporzadkowania. A przeciez przyszlosc nalezy do migracji obejmujacych swym zasiegiem kontynenty (czy ktos zastanowil sie juz, co mogloby sie stac, gdyby rzad chinski zrezygnowal z restrykcyjnej polityki paszportowej?). Alternatywa moze byc tylko stawianie murow granicznych (Izrael - West Bank, USA-Meksyk, Korea Pld. - Korea Pln., ostatnio Grecja-Turcja). Literacka interpretacja doswiadczen imigranckich moze tylko pomoc w budowaniu wzajemnego szacunku.
      Zycze autorce sukcesu na wszelkich polach.
      • fanpanajurka jurostach 13.01.11, 01:23
        tak trzymaj.
        pozdr
    • kurelski Polka obnaża Niemców 13.01.11, 00:51
      Tak platna posada w Polsce to chyba zamiatanie brudow pod dywan u Tuska albo czyszczenie zyrandoli u Dupowatego - najlepiej w swiezej bieliznie - bo sie caly BOR bedzie gapil -nieprawdaz.
      • antropoid Re: Polka obnaża Niemców 13.01.11, 11:00
        kurelski napisał:

> Tak platna posada w Polsce to chyba zamiatanie brudow pod dywan u Tuska albo cz
        > yszczenie zyrandoli u Dupowatego - najlepiej w swiezej bieliznie...

To teraz zmień bieliznę i zasuwaj szorować mieszkanko pana prezesa.
    • wrd6611 Polka obnaża Niemców 13.01.11, 04:10
      Sa ludzie i ludziska. Tak naprawde to ona powinna sie wstydzic ze pracuje na czarno bez ubezpieczenia. Jak sie cos stanie to kto za to zaplaci? No ale Plka madra po szkodzie. Po takiej ksiazce Niemcy dowiedza sie jak mozna jeszcze lepiej sprawdzic sprzataczke. Nie na prozno w niemieckiej telewizji kroluja poradniki.
    • 1sz-truten Polka obnaża Niemców 13.01.11, 06:44
      nasprzatala sie dziewczyna i teraz robi pozytek ze swych doswiadczen zawodowych
      BRAWO !!!! tak sie robi kase !!!!

Qrwa az strach sie bac jak ja ksiazke napisze o moich klijentach ??????
      bede jak ten Assange znany z kasiorka ale jak w wiezieniu ???

nie lepiej nie bede opisywal , wole zyc jak zyje
      • 1zorro-bis A za pare lat sie doczekamy.... 13.01.11, 08:03
        jak ukrainskie i bialoruskie sprzataczki Polakow opisza...:D
    • olias Polka obnaża Niemców 13.01.11, 08:05
      coś pięknego. biznes + zemsta. Pani "Justyno" - wniesie Pani solidny udział w upuszczaniu powietrza z balona niemieckości.
      • zdybka Re: Polka obnaża Niemców 16.01.11, 21:42
        Bardzo krytycznie odebralam jej wypowiedzi,juz dlugo mieszkajac za granica
        pierwszy raz slysze takie opowiesci,fantazje to ona ma i zero Chonoru,kto ja tam
        zaprosil? i moze jeszcze trzyma na sile?niech wraca do kraju i posprzata u siebie.
    • norymberga3 "working poors" dla zainteresowanych tematem 13.01.11, 11:41
      polecam książkę Barbary Ehrenreich, jednej z czołowych amerykańskich publicystów, która na dłuższy czas wcieliła się w rolę "white trash" i kelnerowała na Florydzie, pracowała w brygadzie sprzątaczek gdzieś tam i jeszcze w Wal-Mart. Ledwo to wytrzymała kondycyjnie... a tak żyją miliony ludzi...
      W sumie książka nie wydaje mi się odkrywcza. Przeciętny Niemiec jak każdy inny Polak, w domowych pieleszach nie nadaje się do stawiania na piedestał... co stwierdzam atorytatywnie mieszkając w tym kraju, bynajmniej nie jako sprzątaczka, lecz przedstawicielka klasy średniej.
      Jedyne, co Polacy mogliby jako społeczeństwo przejąć od Niemców, to więcej szacunku do siebie nawzajem. I wszystko poszłoby w lepszym kierunku....
      • hajota Re: "working poors" dla zainteresowanych tematem 13.01.11, 22:15
        norymberga3 napisała:

> polecam książkę Barbary Ehrenreich, jednej z czołowych amerykańskich publicystó
        > w, która na dłuższy czas wcieliła się w rolę "white trash

Też polecam, dodam, że książka dostępna jest w polskim wydaniu - "Pracować i (nie) przeżyć".
        • jurostach Re: "working poors" dla zainteresowanych tematem 15.01.11, 01:27
          Jest taki dziennikarz inwestygacyjny niemiecki , Günter Walraff, opublikowal do tej pory przynajmniej 6 ksiazek - wstrzasajacych reportow o dolach niemieckego spoleczenstwa usankcjonowanych wola panstwa. Dziwne, ze forumowiczka z Monachiu powoluje sie na raport ze Stanow, skoro w Bawarii ksiazki Walraffa zawsze wzbudzaja najdziksze kontrowersje.
          • jurostach Re: "working poors" dla zainteresowanych tematem 15.01.11, 01:33
            errare humanum est

poprawki:
            mialo byc - ... o dolach cudzoziemcow posrod niemieckiego spoleczenstwa...

o braku znakow przestankowych zapomnijmy;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka