Dodaj do ulubionych

Luty, marzec - czas rozliczeń za katastrofę?

20.01.11, 07:16
Załóżmy że miał miejsce wypadek samochodowy. I rodzina ofiary może wybrać jaka komisja zajmie się wyjaśnieniem wypadku: złożona z urzędników angielskich czy też złożona z urzędników rosyjskich, z których prawie wszyscy zaczęli kariery jeszcze w ZSRR. Jaki byłby wasz wybór? Ja swój znam.

Macie milion złotych i dwa banki do wyboru: szwajcarski i rosyjski. W którym zdeponujecie swoje pieniądze?

Jedziecie wielopasmową drogą i musicie się zatrzymać bo trwa kontrola drogowa. Na jednej nitce kontroluje drogówka czeska a na drugiej rosyjska. Gdzie skręcicie?

To są pytania, na które zna odpowiedź średnio rozgarnięty nastolatek w każdym z krajów byłego bloku wschodniego. Osobliwie nie znał na nie odpowiedzi Tusk i jego świta, chyba że, chyba że!

Kto wierzył że rosja opublikuje pełny wiarygodny raport, z uwzględnieniem nawet tych faktów, które by były niewygodne dla rosjan? No kto?

Wrócę do swojego chyba że. To co się dzieje to nic innego jak kolejna odsłona wojny polsko-polskiej. W tym znaczeniu, że na samym początku PIS powiedział że Rosjanie nie poprowadzą śledztwa obiektywnie. Automatycznie zadziałała główna zasada tej wojny: jeżeli PIS coś mówi, Gazetka, Tusk, salon, muszą się wypowiedzieć odwrotnie, choćby nie wiem jakby to głupio zabrzmiało. No i macie. Oddano śledztwo w ręce Rosjan, nie zadbano o jakiekolwiek umiędzynarodowienie tego śledztwa - bo to były postulaty "kaczystowskie" a więc automatycznie godne tylko potępienia i dziś jest efekt.
Obserwuj wątek
    • rykozbajan Polityka to ekonomia 20.01.11, 08:56
      Nie mam sympatii politycznych, polityka mnie nie interesuje. Tzn. ta w wydaniu polskim. Wiem jedno - ruskie zawsze mieli ambicje imperialistyczne i mieć będą. Taki naród. A Amerykanie to że niby inni?! Co do procedur związanych z bezpieczeństwem w Rosji - wystarczy pojeździć samochodem po tamtejszych drogach. Odpowiedź nasunie się sama. Oni nie dbają nawet o siebie, a co dopiero o innych. Wszak nawet Jurij Gagarin zginął przez luki w systemie bezpieczeństwa we własnej ojczyźnie. Tak, tak - największy ówczesny bohater narodu! Jaki zamach, na kogo, ludzie?! Wiem też, że zimnej wojny z nimi zaczynać nie warto. Powód jest prosty. Oni mają surowce, a my nie. Nie mamy też geograficznie bliższego ani infrastrukturalnie sprawniejszego dostawcy i mieć nie będziemy. Ciekaw jestem reakcji dzisiejszych szczekaczy, jak im gaz ziemny w kuchence zdrożeje o 50%, a LPG o 70%. O możliwości kolejnej, ale poważniejszej niż ta dot. nitki do Możejek "awarii" ropociągu "Przyjaźń" nie wspomnę. Kto wtedy zapłaci za tankowanie Twego Tico, moherze?! I kto Ci zupkę ugotuje na obiad? Banda prawicowych oszołomów doprowadzi ten kraj do upadku.
    • losiu4 Luty, marzec - czas rozliczeń za katastrofę? 20.01.11, 09:38
      oj ryży, ryży.... jakbyś miał jaja to nawet gdybyś był naiwny jak Kmicic, ale jednak spojrzał prawdzie w oczy to byś powiedział; kończ Waść, wstydu oszczędź. I siedział cicho. A tak - to dalej robisz z siebie pajaca. Kiedy mogłeś to podwinąłes ogon pod siebie. Teraz Ci prowadzący pozwolili trochę popiskać?

Pozdrawiam

Losiu
    • djenn Brawo premierze 20.01.11, 09:51
      moim zdaniem, w porównaniu z pisdupcami z ław poselskich był pan jedynym człowiekiem który mówił rozsądnie.
      • bumerang-3 Re: Brawo premierze 20.01.11, 10:35
        Jedna z poprzedniczek dla poparcia swych tez użyła bardzo zgrabnych porównań - cytuję:

"Załóżmy że miał miejsce wypadek samochodowy. I rodzina ofiary może wybrać jaka komisja zajmie się wyjaśnieniem wypadku: złożona z urzędników angielskich czy też złożona z urzędników rosyjskich, z których prawie wszyscy zaczęli kariery jeszcze w ZSRR. Jaki byłby wasz wybór? Ja swój znam.
        Macie milion złotych i dwa banki do wyboru: szwajcarski i rosyjski. W którym zdeponujecie swoje pieniądze?
        Jedziecie wielopasmową drogą i musicie się zatrzymać bo trwa kontrola drogowa. Na jednej nitce kontroluje drogówka czeska a na drugiej rosyjska. Gdzie skręcicie?"

No, może najmniej do wyboru ma ten komu kazać wybierać pomiędzy czeską i rosyjską drogówką. W obu przypadkach bez słonych łapówek mandaty potrafią być tak samo słone jak wyssane z palca...
        Ale autorka tego posta zakłada, że wyboru opcji (w domysle: dobrej lub złej) ma dokonać rozsadnie myślący człowiek. Jednakże w zaistniałej sytuacji jednym z oceniających wybraną opcję jest pan prezes Jarosław i Jego świta z wiernym Antonim na czele. W tym przypadku ani opcja zdroworozsądkowa ani rosyjska nie będą wchodziły w rachubę. Dobra będzie wyłącznie opcja "własna" tych ludzi.
        • losiu4 Re: Brawo premierze 21.01.11, 14:06
          ale to porównanie jest absolutnie bez sensu.
          Raz: zdarza się katastrofa lotnicza. Po zwykłych cywilnych, nawet nie rządowych czy wojskowych jak w tym przypadku) na zachodzie zbiera się co sie da do ostatniego szczatka jaki udaje się znaleźć, składa sie resztki w hangarze bada i wnioski wyciąga na zaś. (Comet, Lockerby)

Dwa: w tym przypadku BYŁ WYBÓR czy chcemy mieć coś do gadania przy śledztwie, czy też nie. Ryży z tego zrezygnował, wybiórcza i wsiownia24 przyklasnęła wiec w takim razie skąd te piski z ich strony? Oni nadal mentalnie w krótkich majteczkach 5-latków latają? bo mimo ostrzeżeń że jak lezą w pokrzywy to ich poparzy, to jednak poleźli, a gdy owe pokrzywy poparzyły, to łzy leją?

Pozdrawiam

Losiu
    • jur56 Luty, marzec - czas rozliczeń za katastrofę? 20.01.11, 14:25
      I o to chodzi . Oczywiście nie należy znów popełnić błędu z oficerami próbującymi być
      sędziami we własnej sprawie . Pora kończyć chocholi taniec i budowanie bohaterskiego
      nimbu wokół tragicznego ale występującego w życiu wydarzenia .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka