Dodaj do ulubionych

Larum zza mgły - list

23.01.11, 22:32
Świat ludzi zwykłych i świat dziennikarsko-polityczny polityczny to dwa różne światy. W tym drugim przywoływana w liście redakcja właśnie zamieściła ankietę dotyczącą opinii o kwocie odszkodowania, jakie wstępnie zaproponowano każdemu bliskiemu krewnemu wypadkowiczów spod Smoleńska. W ankiecie było pytanie, czy ankietowany uważa 250 tys. zł, za za małą, ale nie było pytania, czy uważa ją za za dużą. I to by było na tyle.
Obserwuj wątek
    • gryzor.elektryzor Mgła stała się toksyczna 23.01.11, 22:49
      Powietrza, powietrza... ta mgła staje się toksyczna. Stop. Ile można. Dajmy tym ludziom spocząć w pokoju. Pochylmy głowy, zachowajmy ich w pamięci i dajmy im w końcu należny szacunek. Zmarłym potrzebna jest cisza. Rząd do roboty. Podatki, drogi, polityka prorodzinna, zdrowie - to zadania dla was!
      • rozenek_taki Re: Mgła stała się toksyczna 28.01.11, 01:34
        Mgła toksyczna albo i nie, ale z pewnością toksyczny jest jad rozpowszechniany przez kilkoro osobników tzw. rodzin smoleńskich. I to skompromituje tak ich jak i podżegaczy z PiS włącznie z osobnikiem, który najprawdopodobniej jest winien tego całego cyrku. Wstyd dla Polski!

• prof.lech.keller Re: Mgła stała się toksyczna 27.02.11, 23:08
          Toksyczność? Dawno nie widziałem tylu wpisów na jakimś wątku, bez jakiejkolwiek konwersacji wpisujących - PiS odnosi jednak sukces bo zaszczepianie nienawiści to cel Kaczyńskiego.

• eruve.elen Larum zza mgły - list 23.01.11, 22:52
      Mnie zastanawia, z czego wynika polskie rozdygotanie sceny medialno-politycznej... Ci ludzie, od polityków począwszy, a na mediach skończywszy (a może odwrotnie) nie mówią, właściwie nawet już nie krzyczą, oni zwyczajnie piszczą w najwyższych rejestrach. Odnośnie wszystkiego - czy to ważne, czy nie, czy prawdziwe, czy z palca wyssane.

Za tym idą ludzie, wyborcze wyniki, sytuacja państwa...
      Nie wydaje mi się, by na co bardziej cywilizowanym Zachodzie było tak samo - albo raczej wydaje się, że ponad tą niekonstruktywną zgrają krzykaczy nastawionych na szmal jest jakaś - choćby i medialna - instancja względnej trzeźwości czy przyzwoitości, która czasem potrafi podejść do spraw istotnych merytorycznie (czyli przeciwnie niż u nas, gdzie prawie żaden polityk, a na pewno żadna redakcja prasowa i telewizja rozumu już chyba nie posiada).

Czy może ja się mylę i całe to obalanie absurdu komunizmu było jedynie dążeniem do równie pochrzanionego, 'wolnego' absurdu?
    • trajkotek syndrom słabszego 23.01.11, 23:07
      Słabszy jest z góry skazany na porażkę.
      Pan X, spokojny i kulturalny człowiek mieszka na osiedlu wśród lumpów. Jego syna od czasu do czasu rówieśnicy, młodociani przestępcy okradają w biały dzień, czsem biją. Pan X widzi, że w wielu powazniejszych sprawach policja jest bezradna. Boi się o siebie i dziecko, ale nie wie, co zrobic. Sam się nie postawi natrętom, boi się panicznie tego typu ludzi. Jest wściekły, ale tłumaczy synowi, że to jego wina, bo chodzi nie tymi drogami, którymi powinien - nie omija potencjalnych agresorów, nie jest dość bystry, by sobie z nimi poradzić lub się z nimi zaprzyjaźnić.
      "To chłopcy w twoim wieku, tacy jak ty ... chodzicie do tej samej szkoly, może poszedłbyś z nimi pograć w piłkę". Mały wraca do domu z siniakami, płacze, ojciec powtarza: no i co, znowu wlazłes im w droge ... Pewnie sam tego chcesz, skoro wciąż Ci się to zdarza ...
      Poczciwy ojczulek.
    • sakral facebook 23.01.11, 23:18
      poszukaj..............

Dzień bez Smoleńska

całkiem duże towarzystwo,brawo !!!
    • miroskom TVN 24 - Dziennikarstwo nekrofilne 23.01.11, 23:58
      Najgorsze są dziennikarskie mendy, które płaczą na wizji, i ciągle podgrzewają smoleńską atmosferę. Dzień w dzień Smoleńsk, raport MAK, wrak samolotu i tak na okrągło. Do telewizji zapraszają największych harcowników i kłótników, zadają jątrzące pytania a potem płaczą że politycy się kłócą.
      A tak w ogóle to mam w nosie katastrofę smoleńską i cieszę się, że rok temu nie dałem się ogłupić narodowej histerii i ani przez chwilę nie było mi żal L. Kaczyńskiego.
    • demello50 Nikt normalny 24.01.11, 00:04
      nie żyje śmiercią obcych ludzi przez 10 miesięcy, choćby najbardziej znanych i lubianych!
      W tym czasie przeciętnemu Polakowi zmarł ktoś kogo lubił lub kochał bo go znał osobiście. Takie nurzanie się w katastrofie smoleńskiej dzień w dzień - świadczy o draństwie mediów, którzy tym się żywią, o wyrachowaniu polityków i problemach psychicznych ludzi, którzy uznali to za cel i sens życia.
      Proszę, podejmijmy społeczną inicjatywę, o której się słyszy na facebooku - 3 lutego Dzień Bez Smoleńska! Dajcie dziennikarze jeden jedyny dzień wytchnienia, na te ok.300, które minęły od 10 kwietnia.
    • jogar Re: Larum zza mgły - list 24.01.11, 13:09
      Albo wręcz zbędną. Tego pyt tez nie było.
    • martusia1952 Larum zza mgły - list 24.01.11, 13:15
      Też zauważyłam brak podstawowego pytania w ankiecie na temat wysokości odszkodowania, czy nie jest ono za wysokie? Nie piszcie, że "w obliczu śmierci tak ważnych osób", że "polegli" itp., tu chodzi o konkrety, o nasze wspólne pieniądze. Gazeto, jeśli zależy ci jeszcze na zdaniu twoich od ponad 20 lat wiernych czytelników, napisz o dziennikarzach, którzy za długo na tej tragedii żerują i daj nam jakąś możliwość wyrażenia własnego sprzeciwu wobec zalewjąceo wszystkich tematu. Może liczba oddanych głosów miałaby gdzieś znaczenie?
    • marek.56b Larum zza mgły - list 24.01.11, 14:13
      Zaczęłem reagować agresją na Smoleńsk płynący z ekranu. Żona na to zareagowała
      wyłączając telewizor i teraz oglądamy TV wieczorami ale tylko o zwierzętach.
      Jeszcze o tej śmiesznej ankiecie bo brakowało tam pytania: Czy się należy odszkodowanie?
      Klikłem na - Nie mam zdania.
    • turpin Polska chyba zasługuje na lepszą opozycję 24.01.11, 14:32
      Polska scena polityczna spolaryzowała się w jakiś przedziwny i chyba endemiczny sposób, treści przekazywane w mediach są tylko nieuchronnym odzwierciedleniem tego stanu rzeczy.

Wygląda na to, że Partia ipsacji Smoleńskiej stopniowo i skutecznie zgrupowała wokół siebie mniej rozgarniętą i/lub emocjonalnie bardziej rozchwianą część elektoratu, z oczywistą nadreprezentacją ludzi mających tendencję do myślenia magicznego i wierzących w teorie spiskowe. Do czegoś takiego nie doszło chyba w żadnym kraju europejskim, na pewno zaś nie w UK, którego życie polityczne z umiarkowaną uwagą obserwuję.

Nikt nie odważył się (a i technicznie nie byłoby to łatwe) o pomiar IQ elektoratów polskich partii, ale jeśli zaryzykuje się ekstrapolację z poziomu wykształcenia, to wynik jest jednoznaczny. (To oczywiście statystyka; kilku moich wybitnie inteligentnych znajomych głosuje na PiS z różnych powodów, zwłaszcza mających źródło w traumie z dzieciństwa i wczesnej młodości). No i mamy, to co mamy. Mgłę.

Polscy wyborcy odesłali już do lamusa historii parę ugrupowań o podobnym mentalnym profilu członków i sympatyków. Żadne z nich nie było jednak tak duże i tak okrzepłe, jak PiS, który ich elektoraty poddał skutecznemu recyclingowi i zjednoczeniu.
    • menuet1 czyżby cenzura ? 24.01.11, 15:42
      Wszystko prawie prawdziwe...jedno tylko , które zmobilizowało mnie do wpisu ,że brakuje w Polsce sił normalnych .
      Jak Historia uczy najgorsze kłótnie były za czasów rządów prawicowych.
      Tylko Lewica i PSL , które mają korzenie ludowe a nie szlachecko-arystokratyczne , potrafią dzisiaj mówić językiem normalnym.
    • bata_m Larum zza mgły - list 24.01.11, 22:22
      Ja już czuję tylko bezsilność patrząc na to, co wylewa się z TV i gazet. Właściwie wszystkich, choć oczywiście różna jest skala epatowania ciągle nowymi faktami, "faktami" czy teoriami. Też mam dość Smoleńska, zwłaszcza, że wniosków nikt wyciągać nie zamierza. Tego się nie da wytrzymać w dodatku żyjąc na co dzień w kraju, w którym nikt już nie zajmuje się żywymi. Gdzie są ustawy, dyskusje o gospodarce, szkolnictwie itd. Nie mamy już innych problemów niż Smoleńsk? Litości! Ten apel kieruję do PO bo co do PiS nie mam złudzeń...
    • minstrel515 Larum zza mgły - list 25.01.11, 01:28
      Część polityków i dziennikarzy musi się tym tematem zajmować, to przecież oczywiste. Nikt nie musi jednak wszystkiego czytać i wszystkiego oglądać, to nie "1984". Do organizowania specjalnych akcji podchodzę z rezerwą, ponieważ każda akcja rodzi reakcję i wojna toczy się dalej. Nauka patrzenia przed siebie (nie mylić z: "alleluja i do przodu") musi potrwać; tego żadna akcja, nawet najszlachetniejsza, nie załatwi.
      Nic lepszego na polityków nie wymyślono niż kartka wyborcza. Nieuków, warchołów i zwykłych karierowiczów tylko tak można wyeliminować z parlamentu. To samo o radnych.
      Niestety z powodu takiej a nie innej ordynacji wyborczej wybrańcy narodu często prezentują zastraszająco niski poziom merytoryczny.
      • maciej508 Re: Larum zza mgły - list 25.01.11, 06:04
        Rząd powinien się zająć naszymi sprawami a nie tylko Smoleńska.I zamiast zająć się naprzykład emeryturami to słyszymy-SMOLEŃSK,zamiast służbą zdrowia-SMOLEŃSK,drogi i autostrady-SMOLEŃSK,żłobki,przedszkola-SMOLEŃSK,wszelakie podwyżki-SMOLEŃSK,i.t.d i.td.DOŚĆ TEGO SMOLEŃSKA.
    • maura4 Larum zza mgły - list 27.01.11, 22:10
      Podpisuję się pod listem, wierząc że niebawem (po ogłoszeniu raportu ) mgła opadnie i wyjdzie słońce. Sama sobie mówię, aby do 10 kwietnia. Potem, jeżeli dalej z tymi pochodniami będą się przed pałac pchać, to rozganiać pałami. Chcę jednak troszkę o obchodach rocznic śmierci, a nie urodzin. Mnie też wydaje sie oczywiste, że należałoby świętować dzień, w którym wielki cżłowiek się urodził, a nie zmarł. Miałam chyba ze 12 lat, kiedy koleżanka uświadomiła mi, że katolik nie powinien obchodzić urodzin, a imieniny. Byłam bardzo zdziwiona i trochę przestraszona, bo ja i moje rodzeństwo obchodziliśmy tylko urodziny. Imienin nie. Tylko w urodziny nosiliśmy do szkoły cukierki. Rodzice, dziadkowie, ciocie imieniny obchodzili. Zapytałam mamę, dlaczego ? Bez specjalnego powodu. Dni waszych urodzin są dla nas bardzo ważne - dowiedziałam się od mamy. Imieniny mieliśmy ustalić później, jak podrośniecie, ale jakoś zapomnieliśmy. Wtedy ustaliliśmy daty świętowania imienin, ale i tak ich nie obchodzimy. Zapominamy. Później uświadomiłam sobie, że Jezus nie ma dnia urodzin, że dni imienin świętych to kościelne święta i stąd to pewnie, natomiast śmierć jest wyjątkowo celbrowana, przypominana i to nie tylko w rocznicę. Na zmartwychwstanie czyli odrodzenie życia nie kładzie się takiego nacisku. Być może kiedyś o tym mówiono, ale mnie już nikt w tym temacie nie uświadamiał, więc sama tak wykombinowałam.
      • inkwizytorstarszy Re: Larum zza mgły - list 28.02.11, 01:15
        _Re@ "maura4": Masz całkowitą rację w tym co piszesz.
        Powinno się obchodzić dzień urodzin.
        Zazdroszczę zdrowego rozsądku- u Polaków to rzadkość.
        Pozdrawiam.
    • alamakotalive Larum zza mgły - list 27.02.11, 16:12
      Mgły zalegają nad bagnami. Mgła smoleńska zalega nad oddawna zabagnionym środowiskiem polskich polityków. Środowiskiem prymitywnym któremu, podobnie jak w PRL, obca jest tak cywilizacja jak i zdrowy rozsądek. Środowiskiem reprezentującym to co zawsze było i nadal jest nowotworem niszczącym tkankę społeczną. Środowiskiem walczącym z klerem o prymat w ogłupianiu schamiałego narodu.
    • aleydis Larum zza mgły - list 27.02.11, 16:54
      BRAWO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • kresowiak22 Re: Larum zza mgły - list 27.02.11, 18:13
      Treść Pani listu pokrywa się z odczuciami wielu, wielu rodaków zasmuconych i zatroskanych o przyszłość...Wielkie dzięki. Pozdrawiam.
      • inkwizytorstarszy Re: Larum zza mgły - list 28.02.11, 01:18
        kresowiak22 napisał:

> Treść Pani listu pokrywa się z odczuciami wielu, wielu rodaków zasmuconych i za
        > troskanych o przyszłość...Wielkie dzięki. Pozdrawiam.
        >> Niestety ma Pani całkowitą rację. I także pozdrawiam.
    • pis_busters To nie mgła a czad. 27.02.11, 20:46
      To nie mgła a czad. Śmiertelnie trujący gaz rozpylany przez niektórych polityków i dziennikarzy. To, że prezes "na prochach" częstuje nas tym czadem sądząc, że oczadziali łatwiej pozwolą mu powrócić do władzy, to jeszcze mogę rozumieć choć jest to wyjatkowo podłe. Nie rozumiem jednak polityków, którzy w imię "politycznej poprawności" milczą zamiast wszcząć alarm i walnąć pięścią w stół tak, aby naród się wreszcie z tego oczadzenia obudził. Bo jeśli się tylko niektórzy obudzą to może być już za późno i wszyscy pójdziemy "do gazu". Nie rozumiem też dziennikarzy, którzy dla "wierszówki" czy medialnej popularności ten czad ciągle sączą zapominając, że prezes zaraz po dojściu do władzy urządzi im "noc długich noży". Pozostaną jedynie Sakiewicze i Pospieszalskie. Działając w prywatnych mediach czują się bezpieczni. Nic bardziej złudnego! Prezes nie tylko zlikwiduje OFE ale może także upaństwowić na powrót media...
    • ian54 Larum zza mgły - list 27.02.11, 21:07
      całkowicie zgadzam sie z autorą tekstu
    • ian54 Larum zza mgły - list 27.02.11, 21:08
      całkowicie zgadzam się z autorką tekstu
    • trajkotek dobre pytanie 27.02.11, 22:06
      "Jaka siła fatalna zatruwa zdrowy rozsądek i mąci myśl polityków oraz większości mediów?"

"z coraz większą siłą ciągną nas w zaświaty."
    • erte2 Larum zza mgły - list 27.02.11, 22:28
      Mógłbym się w zasadzie podpisać pod Pani listem, gdyż główne jego tezy są zgodne z tym co i ja sądzę gdyby nie jedno małe "ale".
      Otóż pisze Pani o wałkujących temat Smoleńska politykach jako o całości, nie rozróżniając ich między sobą. To błąd. Błąd powielany zresztą w wielu różnych tekstach, powtarzany przez dziennikarzy a nawet...przez samych poliyków (szczególnie tych z tak zwanej "lewej strony") w odniesieniu do dwóch największych partii w Polsce.
      Nie wiem czy jest to spowodowane rzeczywistym przekonaniem czy też swoiście pojmowaną poprawnością polityczną - ale przecież jest to nieprawda. Przecież każdy kto ma oczy widzi, i każdy kto ma uszy słyszy, i każdy kto choć odrobinę myśli wie że tragedią smoleńską gra tylko jedna partia, i tylko jedna partia podgrzewa cały czas atmosferę wokół tej sprawy. Tylko jedna partia oskarża, insynuuje, manipuluje i - powiedzmy wprost - kłamie na ten temat. Tą partią jest PiS.
      Więc nie obarczajmy winą za tę sytuację wszystkich "po równo", i nie stawiajmy w jednym rzędzie Macierewicza i Millera (ministra, przewodniczącego Komisji), KIdawy-Błońskiej i Kempy, Błaszczaka i Grasia itd.

Stara dykteryjka: Nieważne czy Kowalski ukradł rower czy Kowalskiemu ukradzino rower. Jedno jest pewne - Kowalski jest zamieszany w kradzież roweru.

I na marginesie: Ja bym napisał "Znaj proporcją mocium panie".
    • bolekso Larum zza mgły - list 28.02.11, 07:15
      Dawno nie czytałem tak celnego artykułu.Niesamowite bzdury na temat katastrofy głoszone przez polityków PiSu,kunktatorstwo PO, budzą lęk i grozę. Do tego dochodzą nieudolne próby przerzucenia odpowiedzialności na Rosję wbrew znanym i oczywistym faktom. Podpisuję się pod tym artykułem oburącz !
    • misiek1950 Larum zza mgły - list 28.02.11, 10:07
      chciałoby się napisać tak, kobieto gdzie byłaś, czemu wcześniej się nie objawiłaś, ale też mogę mieć pretensje do siebie, czemu to ja takiego artykułu nie sprawiłem. Nie jestem dziennikarzem. Mam nieodparte wrażenie, że ofiary katastrofy, samolotu 101 z 10.04.2010, gdyby mogły to by gryzły wszystkich tych co zakłócają im wieczny odpoczynek, niektórych członków rodzin też. A może przede wszystkim. W głowie się nie mieści, jak można przez tak długi czas zajmować opinie publiczną wypadkiem, który był straszny ale przecież wszelkie wypadki są niestety straszne i dla rodzin i dla samych poszkodowanych, składają daninę z życia. Ale czas biegnie naprzód, żyć trzeba. Chcę wiedzieć o przyczynach katastrofy ale od kompetentnej komisji i wcale się nie spieszę bo wiem, że co nagłe to spartaczone. Poczekam i wiem, że wielu ludzi tak myśli. Uważam też, że ci członkowie rodzin, którzy najgłośniej domagają się prawdy, są pełni insynuacji, nie są autentyczne w swoim bólu, sądzę że dominuje czysta kalkulacja, niestety.
      Mam apel do młodych ludzi, zmieńcie wszystko w tym kraju, zakładajcie nowoczesne partie proprzyszłościowe, startujcie do sejmu, przegońcie wszystkich weteranów prl-u, solidarnościowego zrywu, posłów weteranów z lat 1989 - 2011. Wszystko na nowo. Jestem już starszym człowiekiem i wszystkie nowoczesne działania poprę. Bo to co się dzieje teraz, woła o pomstę do nieba.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka