Dodaj do ulubionych

Polscy kosmici w Berlinie

26.02.11, 22:49
Bociany inne prostactwo to bało wczoraj.

Targi turystyczne, to nie kibole z mordami faszystów,
to wyższy standard, na który prości ale inteligentni ludzie wpadają.
Na piękną pogodę, niemożna prawie nikogo złapać, ci lecą na południe.
Ale Polska gościna zawsze łapie już od setek lat.
Obserwuj wątek
    • poussin Polscy kosmici w Berlinie 27.02.11, 01:52
      śmieszne: ponad połowa filmiku to zabawki (co to jest Vinyl Toys???) i kubiki, dopiero potem animacja (świetna zresztą), które mogłaby równie dobrze promować Japonię. Nawet te góry raczej wulkaniczne, jak Fuji San. No, ale to dopiero trailer, może reszta kampanii będzie miała jakiś sens.
      • sprzeniewierzenie jak to??? bez bocianów? bez sensu... 27.02.11, 12:35
        polska bocianem stoi
        • bart.kawinski spoko, będą bociany... 27.02.11, 14:31
          Jaro z Płaszczakiem wróca do władzy, to będą bociany i inne rewelacje ;)
    • tm_1 Polscy kosmici w Berlinie 27.02.11, 10:23
      Z tym trailerem to można, owszem, ale do toy-toya, tylko tam się taki trailer nadaje :-(

Jak można tak przedstawiać walory turystyczne Polski - nie do wiary, kto wpadł na taki pomysł?
      :-(
    • widz.i.czytelnik Polscy kosmici w Berlinie 27.02.11, 12:35
      bardzo dobrze! przeciez kosmici rzadza w Polsce
    • ulanzalasem Polscy kosmici w Berlinie 27.02.11, 12:38
      Oby na Euro nie występowali: Maryla, Cugowski, Markowski, Rubik czy Doda ;)
      • widz.i.czytelnik Re: Polscy kosmici w Berlinie 27.02.11, 13:46
        ryzyko istnieje, niestety
    • bmc3i Koniec z obciachem strojów ludowych 27.02.11, 12:45
      Czas zerwac z obciachowym promowaniem za granicą polskiej kultury ludowej, wozów drabiniastych i Maryli Rodowicz w stroju łowickim na otwarciu mundialu'74 w Niemczech.

Promowac trzeba kulturę wysoką - Chopina, Mickiewicza, Norwida, Moniuszkę, Pendereckiego i sztuke nowoczesną, z jednej strony, a niebieski laser z drugiej, nie zas "polskie wozy drabiniaste"

• luki349 Re: Koniec z obciachem strojów ludowych 27.02.11, 12:52
        Tak. Polska jest niesamowitym krajem... pełnym niesamowitych absurdów!
      • donkej Bleeee 27.02.11, 13:02
        Tiaa, a plastikowe kosmity to nie obciach?
        Tylko prymitywy wstydzą się kultury ludowej i to w czasach, gdy jest ona w tylu miejscach odkrywana na nowo - to co naprawdę mamy cennego trzeba umieć wykorzystać.
        Jest takie hasełko jak ETNODESIGN wypada je znać, o proszę , parę przykładów: www.pinger.pl/szukaj/po_tagu?t=etno%20design
        albo niech sobie pan dziennikarz je zgoogluje.

Na szczęście w filmiku widać coś na kształt wycinanek łowickich
        • donkej Re: Bleeee 27.02.11, 13:10
          A to: bikeboard.pl/index.php?d=tematy&g=27&art=3910 ...!

Tutaj przyzwoity tekst o tym zjawisku: tygodnik.onet.pl/37,0,47358,1,artykul.html
        • bmc3i Re: Bleeee 27.02.11, 14:17
          donkej napisała:

> Tiaa, a plastikowe kosmity to nie obciach?
          > Tylko prymitywy wstydzą się kultury ludowej i to w czasach, gdy jest ona w tylu
          > miejscach odkrywana na nowo - to co naprawdę mamy cennego trzeba umieć wykorzy
          > stać.
          > Jest takie hasełko jak ETNODESIGN wypada je znać, o proszę , parę przykładów: www.pinger.pl/szukaj/po_tagu?t=etno%20design
          > albo niech sobie pan dziennikarz je zgoogluje.
          >
          > Na szczęście w filmiku widać coś na kształt wycinanek łowickich

Tylko prymitywy, uwazasz - to naucz sie odrozniac "wstyd za kluture ludowa", od promowania kraju przewz kulture ludowa. I nic wiecej. Stad wlasnie pojecie o Polsce na sxwiecie jest takie, ze w Polsce to chaty strzecha jeszcze kryte, a czegos takiego jak telewizor to w naszym kraju nikt nie zna
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Koniec z obciachem strojów ludowych 27.02.11, 13:16
        > nie zas "polskie wozy drabiniaste"

Heh, kompletny brak wyczucia rynku w chwili, gdy szczytem mody są torby, biżuteria, gadżety i nawet dywany w stylu łowickim.
        • bmc3i Re: Koniec z obciachem strojów ludowych 27.02.11, 14:18
          anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała:

> > nie zas "polskie wozy drabiniaste"
          >
          > Heh, kompletny brak wyczucia rynku w chwili, gdy szczytem mody są torby, biżute
          > ria, gadżety i nawet dywany w stylu łowickim.
          >

Tak, na Brodwayu i Montparnasie
    • xxxkk to chyba trailer trailera 27.02.11, 13:05
      bo co to za informacje o Polsce 'nowoczesny taniec w 3d' czy 'winylowe figurki' czy co tam było napisane, jeszcze po polsku, raczej informacje od grafików do realizatorów..
    • fla Polscy kosmici w Berlinie 27.02.11, 13:18
      kupa
    • ziomal101 Polscy kosmici w Berlinie 27.02.11, 13:24
      Żywię głęboką nadzieję, że Niemcy nie dadzą się nabrać na te i inne podobne idiotyzmy.
    • lecimytupolewem kosmita Bartoszewski 27.02.11, 13:29
      Rewelacje Bartoszewskiego w "Die Welt"
      W okupowanej przez hitlerowców Warszawie należało się bać nie niemieckich oficerów, ale sąsiadów-Polaków owładniętych antysemityzmem - uważa Władysław Bartoszewski.

W wywiadzie dla niemieckiej gazety "Die Welt" Gerhard Gnauck wypytuje Władysława Bartoszewskiego o Jana Karskiego i życie w czasie okupacji hitlerowskiej. W tekście pada pytanie: "Działał pan w ruchu oporu i pomagał pan Żydom. Czy miał pan wówczas sąsiadów, których się obawiał?"

Władysław Bartoszewski odpowiedział, iż mieszkał w Warszawie na ul. Mickiewicza w kamienicy pełnej inteligencji. "Jeśli ktoś się bał, to nie Niemców. Gdy niemiecki oficer widział mnie na ulicy i nie miał rozkazu aresztowania mnie, niczego nie musiałem się obawiać. Ale gdy sąsiad-Polak zauważył, iż kupiłem więcej chleba niż zwykle, wtedy musiałem się bać".
      • fotcom Re: kosmita Bartoszewski 27.02.11, 14:12
        to nie na temat kolego lub kolezanko
        • donkej A w sumie 27.02.11, 14:18
          ...czego można się spodziewać po firmie o tak obciachowej nazwie? Jakże nowoczesnej, o polskości nie wspomnę...
          • donkej Re: A w sumie 27.02.11, 14:21
            To odwiedź Montparnasse kolego. Zresztą radziłabym poszukać raczej w rejonie Saint Honore...
            I czytaj linki.
          • mic_rophon Re: A w sumie 27.02.11, 14:26
            donkej napisała:

> ...czego można się spodziewać po firmie o tak obciachowej nazwie? Jakże nowocze
            > snej, o polskości nie wspomnę...

A czego można się spodziewać po kimś, kto ma nick "donkey"?
        • mic_rophon Re: kosmita Bartoszewski 27.02.11, 14:20
          Racja, ale niektórzy tutaj nie są całkiem zdrowi. A pomysł promocji jest bardzo UDANY.
    • mirrandel Nareszcie 27.02.11, 13:45
      jedno słowo: NARESZCIE. Nareszcie przestajemy sami siebie postrzegać jako kraj z bocianem i łowicką dziewoją, nareszcie coś z jajem, z polotem i kolorem. Nawet w negatywnych stereotypach Polacy postrzegani są jako pomysłowy i kreatywny naród (np. w niemieckich dowcipach- Polak to złodziej, ale taki szczwany i pomysłowy- ukradnie księżyc jeśli będzie miał okazję). Przekujmy negatyw w pozytyw- postwmy na polską pomysłowość i elestycznosć, niech powiedzonko "Polak potrafi" będzie naszym atutem!

Gratuluję agencji nietuzinkowego podejścia i fantazji -wszyscy wiedzą już, że mamy Chopina i górali- pokażmy, że mamy też fajne studia projektwe, mnóstwo pomysłów i pozytywnej (podkreślam dla malkontentów) energii.

Generalnie kiedy oglądam Eurosport czy inszy EuroNews i widzę, że nawet zapyziały Azerbejdżan (bez urazy) czy inna Czarnogóra mają śliczne, nastorojowe i zachęcajace reklamówki turystyczne (że o np. Indiach nie wspomnę...) robi sie przykro. Raz jeden trafiłam na reklamę turystyczną Polski- wyglądała amatorsko, bez polotu i pomysłu. Może coś sie w tej kwestii ruszy? Nie zwabimy do Polski turystów słońcem i upałami, ale może własnie klimatem i różnorodnością? Życzę twórcom powodzenia!

PS i zmnieńmy wreszcie to biedne logo! Dzrzewka górki i słoneczko, no po prostu wiocha pełną gębą...
      • a-z2005 Re: Nareszcie 27.02.11, 14:01
        Z tym kolorem to przesadziłeś - jakoś mało barwnie ta Polska wypada. Za to ciekaw jestem czy każdemu będą tłumaczyć, że kosmici odkrywają Polskę itp. bo bez takiej "wstępnej zajawki" to kompletnie nie wiadomo o co chodzi w tej produkcji.
        Idea może słuszna, konkretny pomysł gorszy a realne wykonanie - porażka.
        • mic_rophon Re: Nareszcie 27.02.11, 14:28
          POLEN to po niemiecku POLSKA. Chyba da sie zrozumieć?
    • drupal Polscy kosmici w Berlinie 27.02.11, 13:47
      Naprawdę, obejrzałem i chciałem pochwalić.
      Tylko ni ch..ja nie wiem o co tam chodzi.
      Chaos, błyski, plastikowe potworki, trochę sportu, zero jakiegokolwiek scenariusza.
      Z całości wyłania się obraz, że Polska to kraj totalnej bezmyślności i bałaganu.
      Ale to już Niemcy wiedzą.
      • widz.i.czytelnik Re: Polscy kosmici w Berlinie 27.02.11, 13:52
        czyli tak jak na prawde jest :)
        drupal napisał:

> Naprawdę, obejrzałem i chciałem pochwalić.
        > Tylko ni ch..ja nie wiem o co tam chodzi.
        > Chaos, błyski, plastikowe potworki, trochę sportu, zero jakiegokolwiek scenariu
        > sza.
        > Z całości wyłania się obraz, że Polska to kraj totalnej bezmyślności i bałaganu
        > .
        > Ale to już Niemcy wiedzą.
    • fotcom Polscy kosmici w Berlinie 27.02.11, 14:08
      Ilu z Was wybrałoby sie do Maroka, Egiptu albo Chin, gdyby te raklamowały się plastikowymi ludzikami z kosmosu zamiast piramid i wielkiego muru?

Jesli ktos uwaza, ze zubry, wieliczka pasiak lowicki, muzyka goralska i Chopin to obciach to musi wyprowadzic sie do innego kraju niestety. Poki co wielkiego kanionu u nas nie ma i nie bedzie. Raf koralowych tez. Inteligentni autorzy "kontrowersyjnej" kampanii niech zaproponuja inne miejsca i atrakcje bo biura podrozy nie sprzedaja plastikowych kosmitow tylko konkretne programy turystyczne. Jesli dla nich Krakow to obciach to moze niech chociaz Atlantyde odnajda. W reklamie kazda brednie mozna wcisnac, tyle ze jest to akt jednorazowy. Kto raz nabierze sie na wizerunek plastikowej Polski wiecej tu nie przyjedzie. czy o to chodzi?

ciekawe ilu turystow przybedzie od plastikowych pajacykow?
      ten filmik jest adresowany do idiotow. Polska krajem dla glupcow - taki moral z tej smutnej bajki.
      • shadow493 Re: Polscy kosmici w Berlinie 27.02.11, 14:15
        Góralska muzyka a Chopin to co innego.
        Ja mam dość promowania Polski jako ludowego kraju, gdzie pięknie wystrojone w pstrokate suknie członkinie Koła Gospodyń Wiejskich śpiewają "Oj, dana".
        Polska (czy tego chcecie czy nie) się zmieniła i uważam ,że również nasza promocja powinna się zmieniać. Reklamujmy nasze świetne góry, całkiem dobre morze (akurat Niemców stać na tamtejsze ceny ;) ). Mamy Chopina, mamy wielu świetnych twórców.
        Przestańmy w końcu żyć przez cały czas tą historią i tradycją szlachecką. Oczywiście z tego też możemy być dumni, ale to nie może zdominować naszej prezencji.
        Tak samo jak z Niemcami, nie możemy za każdym razem kiedy ich widzimy mówić "To te szfaby co na Nas najechały w 39' r. ". Sąsiadów się nie zmieni, trzeba współpracować i wyciągać z tego maksymalne zyski, nie zapominając przy tym o historii.
        • fotcom Re: Polscy kosmici w Berlinie 27.02.11, 14:22
          PISZESZ:
          "Ja mam dość promowania Polski jako ludowego kraju, gdzie pięknie wystrojone w pstrokate suknie członkinie Koła Gospodyń Wiejskich śpiewają Oj, dana."

A gdzie ty czlowieku taka kampanie widziales. podeslij mi linka albo screenshota bo bardzo chcialbym zobaczyc. zwlaszcza to kolo gospodyn i oj dana dana...

oj dana dana -link PLEASE !!!!
          KOSMICI RULES
    • teletubby Polscy kosmici w Berlinie 27.02.11, 14:12
      blog.szymanski.se/2011/01/bigos-ciupaga-warkocz-pochwalmy-si-polską.html
    • mic_rophon Polscy kosmici w Berlinie 27.02.11, 14:22
      Pomysł jest świetny. Stwór sympatyczny, animacja odjazdowa. Wycinanka była niedawno w Pekinie (wspaniała!).
    • plus_minus_zero mam wrażenie ze Niemcy dosyć często 27.02.11, 14:30
      zwiedzali Polskę.... Bez zbędnej reklamy i ze skutkiem dla tego kraju raczej negatywnym...
      • extrafresh Plakat z Jarem i Brudzińskim wystarczy! 27.02.11, 14:42
    • barabara.figofago.pl chyba wykupili cala banda szereg artykulow o sobie 27.02.11, 14:45
      zakichane firemki z raclawickiej haha
    • disoprivan Polscy kosmici w Berlinie 27.02.11, 15:05
      promocja to wyciaganie pieniedzy z kieszeni podatnika. kto ma byc adresatem? potencjalny inwestor? filmik z kosmitami ma go do czegos przekonac czy moze raczej analiza rynku. turysta? przyjedzie do kraju w ktorym nie mozna sie poruszac bo nie ma drog i kolei zelazych, hoteli i czystych plaz a ceny z kosmosu sa wziete bo strasznie mu sie spot podobal? polska jest tak nowoczesna jak madrzy sa ci, ktorzy mowia, ze jest nowoczesna.
    • ubiquitousghost88 Bez bociana? Bez folkloru? A Tusk? A pielgrzymki? 27.02.11, 17:58

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka