lungompa 15.03.11, 15:41 Czyli ONZ kolejny raz udowodnila totalna impotencje - po co wogole istnieje ta organizacja ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ubiquitousghost88 ONZ wie po prostu to co wam mówiłem dawno... 15.03.11, 15:52 ..."Kaddafi da sobie rady" - to wam mówiłem. I to wystarczy. Najgłupiej posądzać ONZ o głupotę... lungompa napisał: > Czyli ONZ kolejny raz udowodnila totalna impotencje - po co wogole istnieje ta > organizacja ? Odpowiedz Link Zgłoś
lungompa Re: ONZ wie po prostu to co wam mówiłem dawno... 15.03.11, 16:18 Impotencja to nie glupota - to dwa rozne pojecia ! Widzisz subtelna roznice ? A poza tym to niech mi ktos przypomni kiedy ONZ rozwiazala pomyslnie jakis konflikt lub problem na Swiecie bo ja jakos nie pamietm... Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Problem w Libii? Już go nie ma. A to znaczy... 15.03.11, 16:31 ...że go w ogóle nie było. Latwo jest sprzedawać po świecie komórki, laptopy, TV, a wraz z tym geszeftem i iluzje o "zachodniej demokracji", "raju amerykańskim", równości i braterstwie. Pierwsza zazwyczaj płaci naiwna młodzież. lungompa napisał: > Impotencja to nie glupota - to dwa rozne pojecia ! Widzisz subtelna roznice ? > A poza tym to niech mi ktos przypomni kiedy ONZ rozwiazala pomyslnie jakis konf > likt lub problem na Swiecie bo ja jakos nie pamietm... Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Kaddafi odbija wschodnią Libię 15.03.11, 16:53 lungompa napisał: > Czyli ONZ kolejny raz udowodnila totalna impotencje - po co wogole istnieje ta > organizacja ? Po to aby Stany Zjednoczone, które pokrywają 80% budżetu ONZ, mogły "legalnie" napadać na inne kraje. Ilekroć USA mają interes w agresji na inne państwo, ONZ służy stosowną rezolucją. Nie mają jednak interesu wysadzać ze stołka Kadaffiego, więc ONZ żadnej rezolucji w tej sprawie nie podejmie. To fasadowa organizacja, która w praktyce nic nie znaczy i o niczym nie decyduje. Jak przychodzi co do czego, to istotne dla świata decyzje podejmuje się na szczytach G8, a nie na łonie ONZ. Odpowiedz Link Zgłoś
nazikomunista Kaddafi odbija wschodnią Libię 15.03.11, 17:06 I tyle w temacie. Zachód chętnie pomoże, jeśli widać w tym korzyść. Egipt pokazał, jak zbawienne są skutki arabskich rewolucji. Na coś takiego w Libii Zachód sobie pozwolić nie może, więc tylko pierdzi swoje żałosne wymówki i połajanki. Odpowiedz Link Zgłoś
komunista_trocki Kaddafi odbija wschodnią Libię 15.03.11, 17:09 A już myślałem, że będzie jednego tyrana mniej. Sam nie wiem, co lepsze - pozostanie Kaddafiego u władzy, czy amerykańska interwencja. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Kaddafi odbija wschodnią Libię 15.03.11, 18:27 Tak więc Wrzód pękł i wylał swoją ROPĘ w przypływie szczerości. Już wprost wypuszczając odrażający smród we wszystkich kierunkach, gdy poczuł się pewniej. Na Zachód, na Północ i na Wschód - czerpiąc soki z Libii i całego Południa. Podobno wariat... Wkrótce będzie mocniejszy, niż kiedykolwiek przedtem - zaś jego kompani z Międzynarodówki Bandziorów (przystrojeni w najprzeróżniejsze fatałaszki, nie tylko mundury z epoletami - aranżację dobiera się stosownie do uwarunkowań) poczują w sobie Moc. Jednego mamy za miedzą. Niedawno siedział w swojej piwnicy i czekał na szubienicę. Wystarczała packa na muchy, jeden GROM dla większej pewności. Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor teraz może sobie poradzi ale to agonia 15.03.11, 20:34 Ale myślę, że nie presja międzynarodowa jest na tyle silna, że nikt w zachodnim świecie nie kupi od niego ropy. Nie wiem czy będzie w stanie sprzedać tak dużo Chinom. Trochę trudno się pływa w tamtą stronę. Poza Zachodem ma przeciw sobie Ligę Arabską. Stracił wszystkie inwestycje. Nikt też nie odmrozi mu kont. Nikt z jego rodziny nie będzie mógł pojawić się nigdzie w cywilizowanym świecie. Specjaliści do odbudowy przyjadą tylko z Chin (i to nie na pewno). To będzie agonia Kadafiego i potężny kryzys gospodarczy w kraju. Rebelianci po prostu wycofają się do Egiptu i przeczekają. Obecny Egipt ma znacznie więcej powodów do ich przyjęcia, niż miał Naser do przyjęcia obalonego króla Libii. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Agonia jeszcze jednego typu "rewolucji"... 15.03.11, 21:28 W Egipcie ją załatwiono w rękawiczkach, a tu nie obeszło się bez bata. ethebor napisał: > Ale myślę, że nie presja międzynarodowa jest na tyle silna, że nikt w zachodnim > świecie nie kupi od niego ropy. Nie wiem czy będzie w stanie sprzedać tak dużo > Chinom. Trochę trudno się pływa w tamtą stronę. > Poza Zachodem ma przeciw sobie Ligę Arabską. > Stracił wszystkie inwestycje. Nikt też nie odmrozi mu kont. Nikt z jego rodziny > nie będzie mógł pojawić się nigdzie w cywilizowanym świecie. Specjaliści do od > budowy przyjadą tylko z Chin (i to nie na pewno). > To będzie agonia Kadafiego i potężny kryzys gospodarczy w kraju. > Rebelianci po prostu wycofają się do Egiptu i przeczekają. Obecny Egipt ma znac > znie więcej powodów do ich przyjęcia, niż miał Naser do przyjęcia obalonego kró > la Libii. Odpowiedz Link Zgłoś
tw52 Re: teraz może sobie poradzi ale to agonia 15.03.11, 23:23 @ethebor z zadnym z tych punktow sie nie zgodze, swiat jest cyniczno-pragmatyczny. Europa nadal bedzie kupowac rope od Kaddafiego, konta mu odmroza i nadal jego rodzina bedzie przyjmowana tam gdzie zechca bywac. co wiecej - niektore rzady (np Francji) beda musialy przepraszac za to, ze wypowiedzialy sie przeciw niemu bo straca inwestycje w Libii i libijskie u siebie i miejsca pracy. w Libii nastapi krwawe rozliczenie wewnetrzne i wzmocnienie sluzb specjalnych. frustracja przegranej czesci spoleczenstwa Libii zwroci sie tez przeciw Europie za brak pomocy i nastapi radykalizacja umyslow (to nie byl kraj fundamentalizmu islamskiego, ale teraz islam bedzie jedyna nadzieja i pocieszeniem dla przegranych). pewne efekty nie omina miast Europy: zamachy terrorystyczne na placowki libijskie, tropienie dysydentow przez agentow Kaddafiego - ktos przypadkowo bedize ginal. swiat moze chetnie widzialby koniec Kaddafiego, ale nie mial rozeznania co moglo przyjsc w zamian - przynajmniej nie na tyle przekonywujacego, zeby podjac ryzyko wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
zz26 Re: Kaddafi odbija wschodnią Libię 16.03.11, 04:51 zabawni sa francuzi pierwsi sie dra zeby zrobic strefe zakazu lotow ale jesli ta strefa by sie przyjela to oni beda ostatnimi chetnymi zeby libisjkie niebo patrolowac jednym slowy tak dlastrefy ale bron boze nasyzmi rekoma bo jeszcze nam jakis pilocik umrze i cala francja bedzie szlochac zastanawiajace jest to ze za strefa sa te panstwa kotre nie maja interesow w libii a reszta robi duze interesy. widac z tego ze zachod to zwykla sprzedajna k..a ktora mozna kupic kilkoma kropelkami ropy Odpowiedz Link Zgłoś