Dodaj do ulubionych

Sztuczny (?) naród śląski

02.04.11, 14:57
Jestem zwolennikiem autonomii regionow, nie tylko Regionu Slaskiego. Niechaj kazdy region pokaze co potrafi.
Jednoczesnie obecna sytuacje, gdy cala wladza nalezy do Warszawy i tam plyna pieniadze uwazam za demoralizujaca dla wszystkich.
Bo oto okazuje sie, ze z jakichs tajemnych powodow Warszawa jest najbogatsza, jej mieszkancy zarabiaja najwiecej, a juz samo tam zamieszkanie uwazane jest za zyciowy awans.
Pytanie tylko w jaki sposob powinna sie dokonac decentralizacja panstwa i uwolnienie go od pasozytniczej "warszawki". Wedlug mnie nalezy zaczac nie od decentralizacji panstwa, ale od decentralizacji wladzy, ktora powinna stac sie w koncu naprawde demokratyczna. Obecny system polityczny jest co najwyzej cwiercdemokracja i pasuuje do niego raczej okreslenie partiokracja, jesli nie ma sie inklinacji ku uzywaniu nieco mocniejszych slow.
Karty rozdaja male grupy politykierow, zachowujacych sie nie tak znow inaczej, niz slynne mafie sycylijskie, czy neapolitanskie. Nawet trup czasem pada, chociaz trezba przyznac, ze nie tak gesto jak we wloskim Mezzogiorno.
Gdy system polityczny stanie sie bardziej demokratyczny, ludzie sami zadecyduja o zakresie autonomii swoich regionow, o ich wielkosci i skladzie etnicznym. Zyjacy od zawsze w cienu cywilizacji Wschodu mieszkancy Podlasia roznia sie od Slazakow, ktorzy przez wiele setek lat mieszkali sobie poza Panstwem Polskim. Niechaj wiec kazdy zyje wedlug swych zasad i upodoban. Niechaj tez Warszawa pokaze co potrafi, ale bez ogolnonarodowego finansowego wsparcia.
Zachecam do zapoznaia sie z naszymi postulatami. Chcemy wzorowac sie na ustrojowych doswiadczeniach Szwjcarii, kraju maksymalnie zdecentralizowanego, a jednoczesnie rozwiazujacego swe bardzo powazne problemy etniczne niemal wzorowo. Czy ktos kiedys slyszal o tarciach etnicznych w Szwajcarii? One istnieja, ale ich system polityczny nie zmusza ludzi do wychodzenia na ulice i do podkladania bomb. Dzieki autonomii wlasnie.

Waclaw Timoszyk
Obserwuj wątek
    • ttr32 Sztuczny (?) naród śląski 02.04.11, 15:31
      Odsyłam do wyroku SN ws rejestracji mniejszości śląskiej.Takowej BRAK!.Dlaczego autorka go nie przywołała.To oczywiste: nie pasowałby do jej tezy!
      • ttr32 Re: Sztuczny (?) naród śląski 02.04.11, 15:32
        PS Chodzilo o narodowość śląską.Przepraszam za pomy
        lkę.
      • kurelski Re: Sztuczny (?) naród śląski 02.04.11, 17:19
        ttr32 napisał:

> Odsyłam do wyroku SN ws rejestracji mniejszości śląskiej.Takowej BRAK!.Dlaczego
        > autorka go nie przywołała.To oczywiste: nie pasowałby do jej tezy!
        Typowa glupota i nieodpowiedzialnosc GW - gazety bredzacej bez sesu byle strony czarnym wypelniac - typowa Polska glupota.
        • wiktor.sztrum Re: Sztuczny (?) naród śląski 02.04.11, 17:51
          Co to jest "ses"?
        • szabo Re: Sztuczny (?) naród śląski 02.04.11, 18:34
          Może powinna jeszcze przytoczyć zdanie Młodzieży Wszechpolskiej...

SN stwierdził jedynie, że nie ma takiej mniejszości w ustawie o mniejszościach. Ani SN, ani ustawa o mniejszościach to nie biblia ani święte krowy. Można sobie zmienić. Jak pareset tysięcy ludzi uzna, że ich narodowość to narodowość śląska, to i SN i ustawa o mniejszościach mogą sobie...

kurelski napisał:

> ttr32 napisał:
          >
          > > Odsyłam do wyroku SN ws rejestracji mniejszości śląskiej.Takowej BRAK!.Dl
          > aczego
          > > autorka go nie przywołała.To oczywiste: nie pasowałby do jej tezy!
          > Typowa glupota i nieodpowiedzialnosc GW - gazety bredzacej bez sesu byle strony
          > czarnym wypelniac - typowa Polska glupota.
          • zioloski Trudno napisać podręcznik np. medycyny po śląsku . 02.04.11, 19:38
            Dlatego z naukowego oglądu trudno mówić o kulturze, czy narodzie.
            • alikpalik Re: Trudno napisać podręcznik np. medycyny po ślą 02.04.11, 22:16
              zioloski napisał:

> Dlatego z naukowego oglądu trudno mówić o kulturze, czy narodzie.
              "Z naukowego oglądu" nie da się napisać podręcznika medycyny w jakimkolwiek języku z przyczyn oczywistych.
              Fakt, że nie pisze się np. podręczników w językach regionalnych nie sprawia, że nie istnieje kultura i tożsamość regionalna.
              Określenia narodowość, w tym przypadku regionalna(?), nie popieram.
      • twiej Re: Sztuczny (?) naród śląski 02.04.11, 23:09
        Urzędnik nie zatwierdził, więc to nie istnieje. W wersji Barei brzmiało to tak: "Londyn? Nie ma takiego miasta. Jest Lądek, Lądek-Zdrój."

A może Ślązacy sami wiedzą lepiej czy chcą się podpisywać "Polak", "Niemiec" albo ani ten, ani ten czyli "Ślązak" właśnie? I może nawet potrafią to uzasadnić?
    • katalizyna Narodowość podlaska 02.04.11, 16:18
      Popieram autorkę. Ja się spiszę jako narodowość podlaska. Pięknie "śledzikuję" i obchodzę "Kaziuki". Ponadto postuluję, żeby Federacja Środkowo Europejska składała się z następujących suwerennych mocarstw: Rzeczpospolita Górlaska, Zjednoczone Emiraty Tatarskie Bohonik i Kruszynian, Rzesza Opolska, Republika Mazowiecka, Zjednoczone Królestwo Świętokrzyskie, Dżamalhiria Kaszub i Kociewia, Komturia Toruńska, Wolne Miasto Kraków, Pyrlandia Wielkopolska (chociaż przyrostek "polska" może razić nasze europejską poprawność polityczną). Uzasadnienie (przykładowe) Język krakowski różni się znacznie od warszawskiego (w Krakowie wychodzi się "na pole" a w Warszawie "na dwór").
      • krzysiozboj Re: Narodowość podlaska 02.04.11, 20:31
        Jak inni chcą to ja też swoją Orawę :D:D Spisz pewnie gorszy nie będzie :))
      • wozi-woda Re: Narodowość podlaska 03.04.11, 01:24
        Dobra okazja aby wszelkij maści idiotom uzmysłowić odwagę Ślązaków w domaganiu się odrębności. Otóż idioci po lepperowsku rechocą, że są narodowości podlaskiej, marsjańskiej czy srańskiej - i bardzo ich własne szyderstwa bawią. Ślązacy deklarują swoją śląskość, są gotowi walczyć o nią przed trybunałami, znoszą szyderstwa idiotów (i idiotek) bo wiedzą, że idzie o sprawę poważną. Nie o głupawy rechot.
    • kurelski Sztuczny (?) naród śląski 02.04.11, 17:16
      Najwyzszy czas dzielic co jeszcze nie scalone .Co Praga ma do Srodmiescia, Powisle do Zoliborza.
      Napewno Warszawe oddzielic trzeba od Krakowa ,Gdansk jako wolne miasto powinien wystapic w spisie jako niemieckojezyczne -jak jaja to jaja- Kutz -nie mylic z kucykiem z rozumem sie minal-
      ale to nekrofilska szkola Bartosiewiczow ,Dupowatych i potomkow dziadka z wermachtu.Przeciez w Polsce mamy prowincje zwana Wermacht -prawda.
      • dr54 Do Kurelskiego 02.04.11, 18:06
        Twoja aktywnosc na tym forum za kazdym razem taka sama , opluwanie wszystkiegi i wszystkich . Idz do lekarza albo zazywaj wiecej prochow fanatyku pisowski . Ty nawet nie wiesz o czym piszesz , bo widac wyraznie , ze nie masz pojecia co to jest autonomi a .
        • kurelski Re: Do Kurelskiego 02.04.11, 18:42
          PO pier......nie potrzebuje lekarza -wiec Cie tam nie wysylam coz dobrze jak bys nad pisownia i kultura popracowal -to typowy problem PO -od Prezydenta do ostatniego polszewika.
          • wiktor.sztrum Re: Do Kurelskiego 02.04.11, 18:49
            Jak to jest, że ci wszyscy, którzy krzyczą o "polszewikach" nie potrafią zarazem posługiwać się polszczyzną? Człowieku, jeśli masz tak kaleczyć ten piękny język, to lepiej w ogóle nie pisz, bo to co robisz, to tylko tylko żal, płacz i zgrzytanie zębów. Do szkół żadnych nie chadzałeś? Nikt cię nie nauczył pisać poprawnie?
            • kurelski Re: Do Kurelskiego 02.04.11, 19:19
              Jeszkiem sie nie pisze a posluguje -wiec nie bredz analfabeto POpier....
              • wiktor.sztrum Re: Do Kurelskiego 02.04.11, 21:29
                Nie mam pojęcia, co robisz ze swoim "jeszkiem", ale szczerze mówiąc nie bardzo chcę wiedzieć, zboczeńcu.
                • kurelski Re: Do Kurelskiego 02.04.11, 23:52
                  wiktor.sztrum napisał:

> Nie mam pojęcia, co robisz ze swoim "jeszkiem", ale szczerze mówiąc nie bardzo
                  > chcę wiedzieć, zboczeńcu.
                  Ales strzelil inteligencja jak Dupowaty ortografia.Pewnie w wybiorczej za playboya robisz.
    • helguera P.Milado prosze tego nie robić 02.04.11, 17:26
      nie wpisywac narodowosci Ślaskiej.My od t5akich ludzi jak pani solidarnosci nie chcemy i nie oczekujemy.Niech pani wpisze narodowosc n.p.mołdawska,żydowska czy bialoruska albo hinduska.Oni może takiej solidarnosci potrzebuja.Kutzowi wpisania narodowosci Ślaskiej zabronić nie mozemy,bo choc uciekl ze Śląska i stale z niego szydzi i poniza to sie jednak tu urodzil i to strawic musimy .Pani wsparcia jednak sobie nie życzymy.
    • grba Sztuczny (?) naród śląski 02.04.11, 17:34
      Można rozerwać się granatem, żeby pisorom zrobić na złość.
      • pak4 Re: Sztuczny (?) naród śląski 02.04.11, 18:39
        Nie chodzi o pisiorów, choć oni zdają się zbierać pod swoim sztandarem wszystkie demony Polski, przez co każde zdrowe politycznie działanie, będzie odbierane jako robienie im na złość.

Mieszkam na Śląsku, Ślązakiem, w pełnym tego słowa znaczeniu nie jestem (dziadkowie przyjechali na Śląsk w 1945) i w spisie narodowości śląskiej nie zadeklaruję, bo uważałbym to za nieuczciwe (nie dość jestem Ślązakiem), niemniej czuję podobnie jak autorka. Śląsk ma duże poczucie własnej odrębności, a niestety, trudno mi nie odbierać 'oficjalnej' kultury, medialno-politycznej, jako bardzo 'warszawocentrycznej' i niechętnej wszelkim odrębnościom. Gdybym się utożsamiał z Kresami, powiedzmy, albo góralszczyzną, czy powstaniem warszawskim, kultura medialno-polityczna byłaby na mnie bardziej otwarta. Choć i wtedy byłaby to zapewne otwartość bardzo powierzchowna.

Nie chcę przestać być Polakiem, ale chcę by nauczano historii lokalnej, bo dla mojej, lokalnej tożsamości, jest ona bardzo ważna. (I więcej
        • wozi-woda Re: Sztuczny (?) naród śląski 03.04.11, 01:29
          pak4 napisał:

> Mieszkam na Śląsku, Ślązakiem, w pełnym tego słowa znaczeniu nie jestem (dziadk
          > owie przyjechali na Śląsk w 1945) i w spisie narodowości śląskiej nie zadeklaru
          > ję, bo uważałbym to za nieuczciwe

Nie bardzo rozumiem dlaczego mieszasz w to uczciwość bądź jej brak.
          Narodowość jest kwestią WYBORU a nie genetyki, przecież to już banał w wieloletniej dyskusji o śląskości. Wielu nieślązaków uzna się za Ślązaków po latach zamieszkiwania u nas i identyfikacji z nami i naszymi wartościami.
      • kurelski Re: Sztuczny (?) naród śląski 02.04.11, 18:48
        grba napisał:

> Można rozerwać się granatem, żeby pisorom zrobić na złość.
        No to lu.
        • grba Re: Sztuczny (?) naród śląski 02.04.11, 19:00

kurelski napisał:

> grba napisał:
          >
          > > Można rozerwać się granatem, żeby pisorom zrobić na złość.
          > No to lu.

Podobno JK nie ma wpływu na GW i jej otoczenie, a okazuje się, że ci wrażliwi obserwatorzy wszelkich dzialań JK, reaguja na nie jak najczulszy sejsmograf.

Posługując się tokiem myślenia pani Miłady, kiedy JK ogłasza totalną nietolerancję dla narkotyków, zaczynamy palić trafkę, wciągać kreskę lub łykać rolki; kiedy JK źle mówi o Rosji przechodzimy z alfanetu łacińskiego na grażdankę, krugom słuchamy czestuszek mieszanych z Czajkowskim i przyprawionych Sznurem z towarzyszeniem Leningradu i dopałnitelna zmieniamy urzędowo imię na Iwan dla mężczyzny i Wala dla kobiety; kiedy JK wątpi w sens badań kosmosu, zapisujemy sie w NASA na astronautę lub u Ruskich na kosmonautę i zaczynamy u uncla Ericha we laubie budować echt Rakietę....

Hospody pomyłuj...
          • grba Re: Sztuczny (?) naród śląski 02.04.11, 19:04
            Aha, żeby nie było, "trafkę" napisałem w ramach solidarności i empatii z naszym najukochańszym prezydentem wszystkich Polaków Bronisławem Marią I. Darz Bór (Daż Bur) Panie Prezydencie!!!
          • minstrel515 Re: Sztuczny (?) naród śląski 02.04.11, 23:45

> Posługując się tokiem myślenia pani Miłady, kiedy JK ogłasza totalną nietoleran
            > cję dla narkotyków, zaczynamy palić trafkę, wciągać kreskę lub łykać rolki; kie
            > dy JK źle mówi o Rosji przechodzimy z alfanetu łacińskiego na grażdankę, krugom
            > słuchamy czestuszek mieszanych z Czajkowskim i przyprawionych Sznurem z towarz
            > yszeniem Leningradu i dopałnitelna zmieniamy urzędowo imię na Iwan dla mężczyzn
            > y i Wala dla kobiety; kiedy JK wątpi w sens badań kosmosu, zapisujemy sie w NAS
            > A na astronautę lub u Ruskich na kosmonautę i zaczynamy u uncla Ericha we laubi
            > e budować echt Rakietę....
            >
            > Hospody pomyłuj...

To niewiarygodne! To fantastyczne! Mamy do czynienia z szóstym z pięciorga intelektualistów w obozie Prezesa! Znajomość rosyjskiego bez obrzydzenia! Gratulacje! Miło poznać.
    • fiskator Sztuczny (?) naród śląski 02.04.11, 17:58
      Osobiście zamierzam zadeklarować narodowość krakowsko - nowohuciańską z piątego piętra. Szanownej redaktorce polecam lekturę Konstytucji RP, która jest państwem unitarnym , a nie federalnym. Przestańcie ludziom mieszać w glowach, bo Ślązacy zrobili dla RESZTY Polski więcej niż niejeden region RP - jak rozumiem 3 Powstania Śląskie nie odbyły się jako proroctwo i błogosławienstwo dla Ruchu AŚ - ci goście plują na ich pamięć w imię doraźnej polityki, nic wiecej... Pani Jędrysik pisząc o Jugosławii świadomie nie rozniecaj Pani ognia w Domu, bo sie poparzysz...
      • wiktor.sztrum Re: Sztuczny (?) naród śląski 02.04.11, 18:41
        Tak. Konstytucja RP jest zdecydowanie państwem unitarnym. Polskość w czystej formie. Piękna składnia i piękny styl.
        • fiskator Re: Sztuczny (?) naród śląski 02.04.11, 20:24
          Widać muszę z tłumaczeniem spieszyć, ale praca u podstaw uwzniaśla...
          "...polecam lekturę Konstytucji RP, która jest państwem unitarnym..." Specjalnie dla Pana Wiktora dekryptaż: "...polecam lekturę Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, która jest państwem unitarnym..." Bardzo cięta Pana riposta, bardzo...
          • wiktor.sztrum Re: Sztuczny (?) naród śląski 02.04.11, 21:31
            To ciągle jest niepoprawne, ponieważ część podrzędna zdania odnosi się do "Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej", a nie "Rzeczpospolitej Polskiej". A Konstytucja państwem być nie może. Polecam zapoznać się z regułami języka polskiego.
            • fiskator Re: Sztuczny (?) naród śląski 03.04.11, 00:12
              Ja zaś nalegam by zapoznać się z regułami rozumienia języka polskiego. Rozumiem, że niełatwo przyznać się do błędu, ale tym bardziej należałoby stronić od nieuzasadnionych pouczeń. Ja zaś postaram się objaśnić kwestię możliwie prosto i przyswajalnie. Proszę oddzielić od siebie słowa Konstytucja i Rzeczypospolita Polska, a życie stanie się łatwiejsze. Życzę bardziej merytorycznych trafień i wniesienia do dyskusji rzeczowych wypowiedzi.
    • trajkotek pani coś się pomyliło 02.04.11, 21:12
      Zamierzam zadeklarować w spisie powszechnym narodowość śląską.
      Nie dlatego, że noszę śląskie nazwisko, bo moi przodkowie opuścili Śląsk ponad 100 lat temu. Zrobię to z solidarności ze Ślązakami, których traktujemy przy okazji spisu jak dzieci, które psują wszystkim zabawę i sikają do piaskownicy, zamiast grzecznie się bawić pod nadzorem polskiej mamusi

Ja w rubryce płeć - napiszę kobieta, nie dlatego, że jestem kobietą, wręcz przeciwnie ... ale przez solidarnośc z kobietami: moja matka jest kobietą, babka, prababka ...

Jeśli powszechny spis ludności jest po to, bysmu urzadzali za jego pomocą ostentacyjne demonstracje swoich uczuć i poglądów - to szkoda na niego czasu ... i pieniędzy

• jwasz1952 Re: pani coś się pomyliło 02.04.11, 21:53
        Nie zapomnij dodać ,że całe życie "walisz szkapę" jak twój prezes.
        "Ląduj dziadu we mgle,po trupach do celu"-mówi ci to coś i kure..kiemu?
        • kurelski Re: pani coś się pomyliło 02.04.11, 23:47
          Mowi zes glupi jak but a na dodatek Dupowaty jak Dupowaty.
          • martusia_krolowa_polski Re: pani coś się pomyliło 03.04.11, 09:11
            kurelski napisał:

> Mowi zes glupi jak but a na dodatek Dupowaty jak Dupowaty.

Boisz sie tej Dupowatosci.
            Wyjesz jak owczarek alzacki!
      • martusia_krolowa_polski pie...sz a nie trajkoczesz 03.04.11, 09:09
        trajkotek napisał:

> Ja w rubryce płeć - napiszę kobieta, nie dlatego, że jestem kobietą, wręcz prze
        > ciwnie ... ale przez solidarnośc z kobietami: moja matka jest kobietą, babka, p
        > rababka ...

• qbel2 Sztuczny (?) naród 02.04.11, 22:30
      Żenujący ten felieton, jakby to pisał młody gniewny z klasy 3 gimnazjum. Na złośc mamie zeszczam się w gatki - cały komentarz do wypociny tej pani. Że Michnik za takie płytkie bredzenie płaci...
      • minstrel515 Re: Sztuczny (?) naród 02.04.11, 23:33
        qbel2 napisał:

> Żenujący ten felieton, jakby to pisał młody gniewny z klasy 3 gimnazjum. Na zło
        > śc mamie zeszczam się w gatki - cały komentarz do wypociny tej pani. Że Michnik
        > za takie płytkie bredzenie płaci...

Wypada się zgodzić, acz niechętnie, z jednym: Wawel nekropolią Wielkich Polaków (oraz Lecha Kaczyńskiego).
    • rakunica A to jaki narod? 02.04.11, 23:11
      Lustracjo po kurpsiosku

Jek tak nieros przed ziecorem przycupne na kempsie kele pośnika gdzie zawdy nasa kaśtanka sie pasie, i jek tak zacne dumać i dumać, to nieros i co mondrego wydumom. Przede śwenty tez me tak wzieno na dumacke i wydumołem, ze downiej to casy były spokojniejse. Tero ludzie zrobziły sie take prentke, ze ani nadązeć za to nowocesnościo. No, ale sie tylo tak przyglondać i beceć..., toć to nie na gospodorza! A ziadomo, ze gospodorz ze mnie nie lichy: kaśtanka ze źrebokem, dojnech psięć, dwa owce i baron, trzy porki świniokow -je co oporzondzać. Pustech kontow w chlezie ni mom.

Totez udumołem sobzie, ze na ziosne zapoziem zeby wybrali me za sołtysa. Lepsego i tak nie nojdo. Nicego ni nie brok -i robotnym, i poziedzieć jek co trzeba, to poziem, a i u młodziokow mom uwozanie - kazden dzieciok we wsi sie mnie boi.

Jek o tem sołtysowaniu poziedziołem kobziecic, to sie ksyne śniała, ale kobieta, jek to kobzieta - nie utrasis - śnieje sie z nieziadomo cego. Nie zwozołem na te babske śniechy i w zesło niedziele, zaro po sunie poziedziołem chłopom co i jek. Nojprzot nic nie godali, tylo patrzyli sie to na mnie, to na sie. Nareście wystompsiuł Jendrzejow Bronek i mozi tak:
      - Jek rzecy majo sie tak, no to nojprzot my musiem zrobzieć lustracjo.
      O śwenty Jozesie! - podumołem sobzie - jo nie ziem co to je ta lustracjo, ale jek to je to samo co kastracjo, to jo sobzie chyba odpusce te sołtysowanie. Ale nie. Jek Bronek zobocuł zem zbzieloł jek ściana, to me poklepoł po łopatce i mozi, ze boleć, to to nie boli, ale jek co mom na sunieniu, to zeby jek na śwentej spoziedzi wsio jem wyłozeć. No, ale az taki głupsi to jo nie jestem zeby sie Bronkoziu spoziedać. Nareście uredzili, ze sani me bendo lustrować. A lustrujta - myślę sobzie - aby nie za mocno, bo sie fest gitkow boje.

No i zaceni. Przyśli do mnie cało kompanijo zaro za porę dni. Bronek wystompsiuł naprzot, podrapoł sie po łusinie i mozi, ze oni za bardzo to nie ziedzo jek by me zlustrować, bojo do nicego nie nolezołem, tyło do kołka rozańcowego. Na to wystompsiuł ten duzy Jozef i mozi, ze na sołtysa to musi być duzy chłop, a nie taki tylo równy ze śtachetani, i ze moje krowy to mu co rus w zyto włazo.
      - Chłopsie - tłomace mu - no toć to nie krowy bendo sołtysować, tyło jo!

Ale Jozef sie uper i mozi, ze jek jo krowow upsilować nie mogę, to i z porzontkem we wsi takzes bendzie. Na to moja kobzieta nie wytrzymała i wykrzycała Jozwoziu w samo gembe zeby lepsiej swojech gęsiow psilowoł, bo jej w ogrodzie sodome robzio. Jozef sie zaindycuł i zacon pazorani mochać, a Bronkoziu sie przybocyło, ze go kedyś przezywołem "śnorek" i zacon beceć. Wtencas wystompsiuł Pęcokow Jonek, bo mu sie znowus przybocyło, ze go kedyś z chlubo po pugrotkach goniołem i tez zacon beceć. I take sie bekozisko zrobziło, ze az ni dziecioki z chałupy pouciekały, a psies zacon psisceć i wlos do budy.

Nareście wyolowołem cało to konisyjo z chałupy i poziedziołem zeby sie w innem niejscu lustrowali, bo ni dziecioki powyrosajo. Nie poziem, pośli po dobroci i ziencej nie przychodzili, ale i me sie tez tego sołtysowanio odechciało. Podumołem sobzie, ze już lepsiej casem na kempsie przy pośniku przycupnąć i o downech casach podumać, niźli sie z to nowocesnościo bziodować.

Leszek Czyż
      ------------------

Mieszkalam wsrod Kurpow z racji wiezow malzenskich. Nie zawsze rozumialam co mowia - szczegolnie na wsi. Kurp po wzor dobrego Polaka. Wierni zawsze byli krolowi, ojczyznie i religii. Waleczni, pelni honoru, odwazni i bardzo konserwatywni w dobrym tego slowa znaczeniu. Nigdy, przenigdy nikt nie odwazylby sie powiedziec, ze nie sa Polakami. Oni sa Polakami tyle ze maja lokalne swoje uroki - gwara, tradycje, sposoby na biede i na wroga. Obawiam sie ze ktos tu maci na Slasku - kazdy chce te "mniejszosc" przyciagnac w swoja strone. Mysle, ze Slazacy wiedza kim sa. Pomijam to, gdzie mieliby lepiej pod wzgledem ekonomicznym - bo to zupelnie co innego. Wielu Polakow podpisywalo listy Volksduetchow dla poprawy sytuacji materialnej czy z powodu zagrozenia. Czy nalezy ich za to szanowac? Nie sadze. Mysle ze zadnego gorala ni grozba ni prosba od polskosci nikt nie odciagnie. A co z innymi? Podobnie. To sie ma w sercu, to sie wie. Znam kilkunastu Slazakow - uwazaja sie za Polakow. Jednego odmienca poznalam w Niemczech - mowil swietnie po polsku. Ucieszylam sie, ze jest Polakiem - prawie obrazony stwierdzil, ze nie jest - bo jest Slazakiem. Polska grupe turystow traktowal obrzydliwie i z wyzszoscia. Nie lubie takich ludzi. Przeciez dzieki nam mial prace a nas nie szanowal. Wtedy dowiedzialam sie, ze sa ludzie, ktorzy wrecz nienawidza Polski chociaz udaja Polakow kiedy im pasuje. Wtedy bylam mloda - nie wiedzialam, ze takich narodowosci/mniejszosci jest wiecej. Najlepiej byloby, zeby kazda narodowosc miala swoje panstwo i w nim rzadzila. To trudno przeprowadzic droga pokojowa, szczegolnie kiedy linie podzialu nie sa czytelne. Nie jestem za wielokulturowoscia. Za duzo konflikotw. Mniejszosci powinny sie integrowac z wiekszosciami jesli sa nieliczne. To nie przeszkadza zapominac o swoich korzeniach i utrzymywac odmiennego ducha w rodzinie czy z podobnymi znajomymi. Wiernosc i lojalnosc panstwu, ktorego jest sie obywatelem jest jednak podstawa harmonijnego zycia spolecznego. Poza tym - my wszyscy jakos sie roznimy.

Anna Kozlowska
      • piotr7777 no to się dla sprawy p. redaktor nie przyzłuży 02.04.11, 23:25
        Jak wynika z tekstu jej związki ze Śląskiem są żadne.
        Jeśli wśród osób deklarujących narodowość śląską będzie więcej takich jak ona, to ten "naród" będzie całkowitą fikcją.
    • minstrel515 Zakazać, zabronić, zaziobrzyć po prostu! 02.04.11, 23:50
      I już.
      • kurelski Re: Zakazać, zabronić, zaziobrzyć po prostu! 02.04.11, 23:57
        minstrel515 napisał:

> I już.
        Chciales powiedziec zDupowacic, Naklamac -oszukac NaTuszczyc a potem zNekrofilic.
        • minstrel515 Re: Zakazać, zabronić, zaziobrzyć po prostu! 03.04.11, 00:24
          kurelski napisał:

> minstrel515 napisał:
          >
          > > I już.
          > Chciales powiedziec zDupowacic, Naklamac -oszukac NaTuszczyc a potem zNekrofili
          > c.

Nie! Chciałem to, co napisałem: zakazać, zabronić, zaziobrzyć!
    • spoko-spoko Sztuczny (?) naród 03.04.11, 01:21
      Oj wydaje mi sie ze gdyby niemcow spytac to chetnie by ten slask wzieli, pani redaktor. Nawet z tymi nierentownymi kopalniami i zwiazkami zawodowymi. Ide o zaklad.
    • lzeelitytozwyklebydlonieelity zydokomuniści to POnad wątpliwość sztuczny naród 03.04.11, 07:47
      niepoprawni.pl/blog/3509/udzial-zydow-we-wladzach-rewolucji-bolszewickiej

• zew_atlantyku Niech pani glosuje 03.04.11, 08:08
      i niech Slask bedzie tam, gdzie byl przez wiele setek lat, czyli samodzielna dzielnica a potem w Rzeszy Niemeckiej.

I moze sprawdzi sie zdanie poety Rymkiewicza, ze tych 8-9 milionow Polakow to wystarczy na ziemiach historycznie od poczatku zasiedlownych przez to plemie. Takie durne, zastepcze dyskusje o Slasku i innych dzielnicach prosta droga moga do tego doprowadzic.

Zaznaczam, ze pochodze ze Slaska, z niemiecko-polskiej rodziny (pisze o tym w komentarzu u niejakiego Jozefa Krzyka (skad on sie wzial?) obok w dzisiejszej Wyborczej)
    • ursynowska_ziemia_swieta Sztuczny (?) naród 03.04.11, 09:22
      narodowosc psze pani to nie hobby, ktore sie wybiera i kazdy niech se wybiera jak lubi.

polacy walili w zydow i nie wiadomo czemu lament

jugoslowianie walili do siebie i nie wiadomo dlaczego lament

zydzi tluka sie z arabami i nie wiadomo dlaczego lament

przeciez tylko radosnie wszyscy pielegnuja swoje narodowosci

jest jedno panstwo, jedna ziemia i ma byc jeden narod. bo jakos zasze jak sa dwa to mamy wojny. maja sie w szkole dzieci uczyc jednego jezyka w ktorym sie maja porozumiewac z osobami z ktorymi zyja na tej ziemi. a nie roznych jezykow zeby zyc osobno. tak jak zydzi mieszkajacy w centrum warszawy nie znajacy polskiego. calkowicie popieram akcje litwinow.zadnych idiotycznych pielegnowania gwar, bo pozniej dziecko jedzie z wioski do liceum i sie z dziecka smieja.

roznijmy sie na tysiace sposobow, ale zeby sie nie pozabijac musza byc wspolne warunki brzegowe. i ta wspolnota tworzy buda i jezyk. i to sie nazywa narod.
    • aekielski Re: Sztuczny (?) naród śląski 03.04.11, 10:19
      Pogląd pana całkowicie podzielam. Jako podstawę autonomii regionów uważam jednak wybory do sejmu z okręgów jednomandatowych. Bez tego "warszawki" Polska nie pokona. "Warszawka" rządzi już 21 lat i łatwo władzy nie odda,chyba,że Polska stanie się drugą Libią.
    • marceli_39 Sztuczny (?) naród 03.04.11, 10:42
      Przyjacielu opowiadasz niedorzeczności do warszawy przyjeżdżają Polacy Sląskiego pochodzenia i rządzą Polską a ty nazywasz to warszawką. Przejrzyj na oczy.
    • maczimo Sztuczny (?) naród 03.04.11, 11:13
      BEŁKOT niedouczonej propagandzistki.
    • wdajcz Re: Sztuczny (?) naród śląski 03.04.11, 12:31
      Decentralizacja niczego nie zmieni na lepsze. Słabość państwa stworzy tyko warunki do podziału kraju na domeny lokalnych mafii.Trzeba zacząć od zmiany mentalności Polaków, która niestety na ogół jest paskudna.Czyż trzeba przypominać co przyniosło rozdrobnienie dzielnicowe. Jak trudno jest scalić państwo \Polacy już nie raz się przekonali.Trzeba jednak kultywować odrębność, folklor i obyczaje regionalne a do tego nie potrzeba żadnej autonomii. Póki co, należy jednak pogonić tego Gorzelika i wybić mu z głowy chorą ambicję, która może doprowadzić do wielu nieszczęść. Kto tego nie rozumie niech sięgnie do historycznej wiedzy zanim zacznie mącić ludziom w głowach.
    • katalizyna Re: Sztuczny (?) naród śląski 03.04.11, 12:37
      Samodzielność regionów niezła rzecz, decentralizacji i osłabienia "partiokracji" chcemy wszyscy. Ale czy chcemy powrotu do sytuacji rozbicia dzielnicowego? Jeśli chodzi o obronę tozsamości lokalnej kultury w ramach obcej państwowości to można to prześledzić na przykładzie Serbołużyczan. Czy to że Ślązacy się takiej dekulturacji nie poddali nic nie znaczy? O co walczyli powstańcy śląscy? Śląsk jest inny, to prawda - pracowity, religijny, gospodarny, promodernistyczny - przejął wiele dobrych cech od żyjących w sąsiedztwie Niemców, ale inność Śląska to za mało, żeby mówić o narodzie śląskim. Na Śląsku żyją nie tylko Ślązacy, jest też sporo "goroli". Pytanie podstawowe w przypadku autonomii to pytanie o granice tej autonomii - czy Śląsk miałby mieć swój skarb i sejm , czy miałby mieć swój rząd, wojsko, politykę zagraniczną? Ważna rzecz - decentralizacja w ramach "europeizacji" odbywa się nie poprzez podkreślanie odrębności narodowych ale raczej przez ich zacieranie (euroregiony). Moim zdaniem ani Czechom ani Słowakom rozpad federacji nie wyszedł na zdrowie. Powstały dwa malutkie państewka, które muszą tworzyć frondy i koalicje, żeby ktoś w ogóle usłyszał ich słabiutkie głosiki. Jeśli chodzi o Śląsk - i tak już tam, bez autonomii wyraźnie widać cywilizacyjną przewagę nad innymi regionami Polski. Czy autonomia coś tu zmieni? Moim zdaniem wystarczy PRAWDZIWA decentralizacja i powinno to dotyczyć całego kraju.
      • tymon99 Re: Sztuczny (?) naród śląski 05.04.11, 17:43
        tak, tak, tak, nie, nie.
    • adrem63 Polak ma już przechlapane, 03.04.11, 16:10
      Najpierw jakaś narodowość w USA żąda 60 mld odszkodowania od Polaków (www.przeglad-tygodnik.pl/ ) za antysemityzm, a teraz jeszcze narodowość śląska z pewnością zażąda odszkodowań w oparciu o poczucie krzywdy wyrządzonej przez warszawkę. Trzeba będzie oddać kasę za miliard ton węgla, stal itp. za degradację środowiska. Oj nazbiera się tego. Niezależni biegli już to wyliczą (jak im dobrze zapłacić:).
      Jeszcze praprawnuki będą musiały pracować na wierzycieli.

W tej sytuacji faktycznie może lepiej pójść w miladowe ślady i zmienić
      narodowość :). Jeśli to takie proste? Pani autorka ma pewnie już jakąś
      narodowość (a może nawet więcej).
      Ja mogę być Czechem.
      :)
    • piotr7777 właśnie p. redaktor zyskała kolegę 03.04.11, 17:20
      Marcina Mellera - on też zadeklaruje narodowość śląską, bo ma żonę Ślązaczkę.
      Może zaraz okaże się, że wszyscy oponenci Kaczyńskiego są Ślązakami? Może w ogóle czas zmienić nazwę państwa na Rzeczpospolita Śląska?
    • nuvolari4 Nie ma narodu ślaskiego ! 04.04.11, 09:47
      Są Ślązacy-Polacy i Ślazacy-Niemcy. Autorka niech się puknie w głowę. Może warszawiacy powinni zadeklarować, że są narodowości mazowieckiej a kurpie, że kurpiowskiej, górale że góralskiej. OSTRO GRACIE - na rozkład PAŃSTWA POLSKIEGO. Czy wy w ogóle znacie historię ? Chyba tylko Międzynarodówki Komunistycznej.
    • nuvolari4 Dlaczego Stadion Narodowy jest na Śląsku ???? 04.04.11, 10:27
      Dlaczego Stadion Narodowy jest na Śląsku skoro to "inny"naród ??? GW, PO i Tusk dzielą Polskę !!!
    • quinc Autonomia dla wszystkich regionów 04.04.11, 12:31
      Ma Pan rację. Państwo polskie jest scentralizowane i przez to działa mechanizm sprzężenia zwrotnego dodatniego - brak pracy i niskie płace na prowincji powodują emigrację do Warszawy, a emigracja do Warszawy powoduje dalszy postęp centralizacji.
      Kraje z ustrojem kantonalnym (landowym, stanowym) są obecnie najbogatsze w świecie. Powinniśmy więc wzorować się na tych, którzy dają sobie radę najlepiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka