mbczempiel
07.04.11, 21:21
Wybacz Adamie Michniku, wybacz Jarosławie, bracie Jacka
GW czytam od zawsze i mam nadzieję, że coś z moich wypocin dotrze do Was, może czytelników GW
W środę 7.04.2011 opublikowaliście tekst Grzegorza Makowskiego, Instytut Spraw Publicznych pod tytułem Wielki problem z małym procentem.
Nie wierzcie mi w to napiszę, sprawdźcie, od 15 lutego bezpłatnie wypełniłem ponad 550 podatnikom PIT w ramach akcji ‘Zostaw 1 % podatku w Piekarach’. Całkowicie nieformalna akcja UMWETU. Koszt akcji dotychczas 165 zł 10 ryz papieru, toner i koszulki. Zero sponsorów.
Teraz na temat.
Demokracja w Polsce ma bardzo krótka historię. 21 lat temu najważniejszą osobą był I sekretarz, biuro polityczne itd. Nasze podatki rozdzielano bez naszej jakiejkolwiek wiedzy.
Pozwólcie obywatelom decydować na co mają przeznaczyć 1% swojego podatku! Akcja UMWETU pod hasłem ‘Zostaw 1 % podatku w Piekarach’ nie odbiera nikomu ofiarodawców na cele ‘ogólnopolskie’ Ci którzy deklarują wpłatę robią to dla Piekar , ludzi
wpis wcześnieszy dotyczacy apelu 20 OPP
Po co dużo list wyborczych, po co konieczność wskazania konkretnego kandydata wszak było tak pięknie, jedna lista na niej miejsca mandatowe, nic nie trzeba było zaznaczać...
Jeżeli autorzy apelu, skądinąd bardzo szanowani i poważani, znają jakieś nieprawidłowości w funkcjonowaniu OPP powinni zawiadomić policję, MPiPS a nie insynuować. Też tak potrafię. Czy widział ktoś te studnie w Sudanie? Bo ja nie, ale wierzę p. J. Ochojskiej.
Ja wolę wesprzeć szkołę mojej córki, czy mam prawo? Tak, ale jak to zrobić, kto założy OPP mając w perspektywie 700 zł wpływów. W Piekarach znajduje się znany Szpital Chirurgii Urazowej. Działa przy nim Fundacja Paraplegii im. dr J. Daaba. Kilkaset metrów zadłużony szpital miejski. Czy aparat USG kupiony dla pierwszego przez fundację będzie lepszy od kupionego dla szpitala miejskiego przez stowarzyszenie'pośrednika'? Czy zakup tego drugiego zrujnuje ideę pożytku publicznego?
Niestety wpis sądowy, utrzymanie konta bankowego, księgowość to wszystko kosztuje. Czy autorom apelu o to właśnie chodzi "1% czyli bogaci dla bogatych"
Na koniec fakt autentyczny. Przy wypełnianiu PITów(bezpłatnie)
- Chce pani przekazać 1%?
- Co??? Na tych złodziei, nigdy!
Na razie jeden taki przypadek, ale więcej takich apeli...