Dodaj do ulubionych

Pierwsza komunia

• 33qq Czarny kapturek 08.05.11, 19:57
      Piorą wam móżdżki od urodzenia i niewielu zadaje sobie trud zastanowienia się, czy to ma sens. Po zastanowieniu wniosek może być jeden, nie ma!
    • sprawdzczywolnejesttokonto Mama Tosi i autorka to chyba idiotki 08.05.11, 20:03
      Nie jest możliwe aby normalny człowiek rozumował tak jak mama Tosi. Sam styl pani redaktor określiłbym mianem infantylno-głupim.
      • mata68 zwykle nie odopwiadam debilowi... 08.05.11, 20:14
        bo to mój poziom-co sie będę z meliniarzami użerac :) ,ale poniewaz to sa kobiety i zostaly obrażone ,tak jakby tekie ludzkie bedziewie było wstanie kogokolwiek obrazić-powiem krótko...z którego psychiatryka cie wypuścili na przepustkę z okazji komunii?świcę masz?no to zajmij się sobą;)już możesz.ksiądz poświęcił:)
        a od kobiet trzymaj się jak najdalej-bo nie dla psa kiełbasa,nie kota spyrka...
        • sprawdzczywolnejesttokonto Re: zwykle nie odopwiadam debilowi... 08.05.11, 20:47
          Jest takie powiedzenie: "uderz w stół a nożyce się odezwą". Twoja histeryczna reakcja utwierdza mnie w mym sądzie. Widać ty też zauważasz idiotyzm, który cechuje postawę mamy Tosi i infantylny styl autorski, która popełniła ten artykuł i próbujesz mnie obrazić bo brak ci argumentów.
          Ps. płeć tu jest bez znaczenia. gdyby podobnie rozumował tatuś Toli to też byłby idiotą więc łaskawie nie zbaczaj z tematu i nie uderzaj po omacku.
      • ona3010 Re: Mama Tosi i autorka to chyba idiotki 08.05.11, 20:17
        Wiele pomyj jest na kk ale ilu z was nie ochrzciło dziecka??
        Ilu ludzi ma odwage przeciwstawić sie kopiowaniu zachowania?? Dużo krzyku tylko w necie.

Coraz cześciej sobie uświadamiam że z każdym dniem, mam coraz więcej ludzi w dupie.
        • ff6 Re: Mama Tosi i autorka to chyba idiotki 08.05.11, 20:46
          dokladnie
          wielu pluje na kosciol ale jak do chrzcin, komunii czy slubu to pierwsi
          to sa gorsi ludzie niz ci co sa oddani calkowicie
        • jamnnik Re: Mama Tosi i autorka to chyba idiotki 08.05.11, 22:03
          ona3010 napisała:

> Wiele pomyj jest na kk ale ilu z was nie ochrzciło dziecka??
          > Ilu ludzi ma odwage przeciwstawić sie kopiowaniu zachowania?? Dużo krzyku tylko
          > w necie.

wbrew Twoim przypuszczeniom jest nas już wielu i jesteśmy z tego dumni a nasze dzieci szczęśliwe :)
      • polakonly Dla jednych religia to zbiór prawd objawionych,dla 08.05.11, 20:36
        innych, to zbiór mitów. A dla kleru - to żródło utrzymania. Tosia tego jeszcze nie rozumie bo jest dzieckiem, ale może nudzi ją odwiedzanie domu w którym Bozia prowadzi swoje interesy.
        Jeśli dziecko wytrzyma presję poczucia "inności" z powodu nieuczęszczania na religię, to trzeba to cenić i zaakceptować. Świadczy to dobrze o sile charakteru. Może kiedyś dziecko zostanie pisarzem i opisze swoje przeżycia szkolne. Lepiej jednak, aby dziecko czuło się w szkole dobrze.
        Swój charakter ukształtuje w wieku dorastania. W młodzieńczym buncie odrzuci to do czego było przymuszane. My dorośli powinniśmy czuwać, aby w Polsce nie wykluł się kolejny totalitaryzm. Ale narażajmy raczej własne kariery, niż delikatną psychikę dzieci.
        Mnie martwi to, że od kilku lat religia w naszym kraju bilansuje się po stronie jego strat w sferze zarówno ekonomicznej, jak społecznej. Ale to jest moja własna opinia - człowieka (zaznaczam) - do niedawna bardzo religijnego.
    • amelie2 Czarny kapturek 08.05.11, 20:06
      W moich czasach wszystkich automatycznie zapisywano w szkole do ZMP. Kto nie chciał musiał to na piśmie wyartykułować. Nastepstwem byłozero szansy dostania się na studia. Wychylił się tylko jeden, bo powiedział, że po maturze idzie do seminarium a tam go be ZMP przyjmą.
      Czyli teraz "czarna" powtórka "czerwonej" rozrywki.
      Najbardziej wkurzające jest uznawanie za niewierzących tych, którzy nie popierają KRK, Watykanu, bawi ich świętość Papierza i głupawe dogmaty. Bo w tylko w KRK i pod batutą prymitywnego klechy można w Polsce wierzyć w Boga.
      Rządzący dziś Polską cofnęli nas do średniowiecza. Tylko patrzeć jak zapłoną stosy dla innowierców i ateistów. Kto nie z nami ten przeciwko nam - hasło Dzierżyńskiego, Macierewicza i Kaczyńskiego. A oferma Tusk wziął ślub kościelny, a w slad za nim cała wojskowa szarża. Ludzie bez czci i honoru. Takie przechrzty.
    • 3-kuleczka Czarny kapturek 08.05.11, 20:06
      czy ten trol pisowski "kocham mihnika" musi wszedzie plugawić i obrażac i pluc jadem?
      pełno go na kazdym forum, chrześcijanin od siedmiu bolesci
    • vald Czarny kapturek 08.05.11, 20:14
      Tosia nie wierzy w Boga? Tosia nie wierzy w Kościół Katolicki. Większość tzw. wierzących wierzy w KK nie w Boga. Nie znają zasad wiary, nie znają nawet 10 przykazań. Nie tych które KK zmienił ale prawdziwych. Nie stosują się do nich, bo gdyby się stosowali nie było by tej szopki z beatyfikacją, i wiarą w bożki, obrazki i figurki. Nie znają Ewangelii. Nie znają wypowiedzi Jezusa. Gdyby znali pogonili by już dawno tych pełnych rozpasania i przepychu fałszywych proroków z KK. Nie znają historii KK. Są jak zahipnotyzowani. Tradycja jest dla nich ważniejsza niż nakazy boskie. Wszystko to płytkie, miałkie jest. Ale taką mamy Polskę. Czy coś się zmieni w tej materii? Już się zmienia, coraz to mniej młodych idzie do seminarium, mniej się wyświęca księży. Myślę ze to za sprawą Boga się tak dzieje. Bóg powiedział w końcu basta.
    • beckett Koniec intelektualny GW? 08.05.11, 20:20
      Pod Waszą i rządu kontrolą losy Polski to jak jazda rollercoasterem:
      www.youtube.com/watch?v=NtIP13VSFCw
    • mw1969 I podzielili Polaków... 08.05.11, 20:30
      I tak to czarnoskienkowe pasożyty(!) dzielą i skłócają Polaków już od wczesnych lat szkolnych...

A tak dobrze było za tej "komuny": religia w cholernych salach parafialnych, i NIKOMU nie przychodziło do zakutego polackiego łba, żeby szykanować dzieci z powody RELIGII!!!!!

Niestety, jestesmy DURNYM narodem i długo takim pozostaniemy, bo byle agent Watykanu (albo nieudacznik po jakiejś "akademii papieskiej") żyjący jak panisko z NASZYCH podatków nadal jest uważany przez nas - DURNIÓW - za "reprezentanta pana Boga..."....
      • critto Re: I podzielili Polaków... 08.05.11, 22:45
        niestety ale Kler w wielu miejscach przejął rolę Komuny, przede wszystkim w dziedzinie ideologizacji życia publicznego. Kiedyś był sekretarz POP, który mówił, jak należy myśleć, teraz proboszcz, który robi to samo, tylko w imię czarnej, a nie czerwonej ideologii. Bo tu chodzi o ideologię, nie o wiarę - wiara nie wymaga przymuszania czy szykanowania kogokolwiek. Ale cóż, jeśli kler szykanuje innych i inspiruje do szykan, to doigra się i doczeka czasów, gdy bycie księdzem będzie powodem najwyższego wstydu...
    • palikottodno Codziennie artykuł przeciw Kościołowi w GW 08.05.11, 20:34
      Dzień bez artykułu przeciwko Kościołowi w GW byłby dniem straconym. Przedwczoraj zastanawiałem się, dlaczego właśnie teraz nasila się w GW kampania przeciwko Kościołowi. Zapomniałem, że nadszedł czas komunii i jest to dobry okres, żeby ludziom namieszać w głowach. Głowny organ do walki z Kościołem czuwa.
      • ff6 Re: Codziennie artykuł przeciw Kościołowi w GW 08.05.11, 20:37
        i bardzo dobrze!
        tym wiecej artykulow przeciwko kosciolowi tym lepiej moze wiecej ludzi przejrzy na oczy
      • critto Re: Codziennie artykuł przeciw Kościołowi w GW 08.05.11, 22:41
        cóż, kto sieje wiatr, zbiera burzę... Ludzie Kościoła nie odpuszczą żadnej okazji, żeby dowalić ateistom, agnostykom, masonom, racjonalistom, okultystom... Dlaczego inni nie mieliby dowalać Kościołowi katolickiemu? Święte krowy??
    • wieza_babel1 A w ostatniej godzinie i tak o księdza wołacie! 08.05.11, 20:38
      Ateista to ktoś, kto wierzy, że nie wierzy :-P
      • ff6 Re: A w ostatniej godzinie i tak o księdza wołaci 08.05.11, 20:41
        Sam sobie wolaj ksiedza a i tak proch z ciebie zostanie
    • gregory433 Czarny kapturek 08.05.11, 20:39
      Ta ich rodzina też chodzi do kościoła zeby tylko się pokazać innym ludziom.
      Wiara u nich jest tragiczna,gdyby umieli wierzyć to by wiedzieli że innych nie sądzić bo sami zostaną osądzeni,o tego jeszcze ta agresja że do ojca Toli w wigilię.Brak słów.
    • aduerin jakie to smutne 08.05.11, 20:55
      jakie to smutne, ze dla tosi i jej rodzicow istota komunii byla sukienka, ktora tosia nie jest zainteresowana, oraz prezenty, ktore i tak dostaje na inne okazje. I ze do kosciola nie chodza, bo nudno, a synek chodzi na religie, bo jest ubaw. rozumiem, ze jak tosia znudzi sie np fizyka, to rodzice napisza podanie do dyrektora, zeby tosia na fizyke nie chodzila, bo nudna?
      • ff6 Re: jakie to smutne 08.05.11, 20:59
        zapomniales o male roznicy
        fizyka to prawda a religia to same klamstwa
      • cillian1 Re: jakie to smutne 08.05.11, 21:04
        Jak Tosia znudzi się fizyką czy innymi przedmiotami to może się zapisać znowu, udać wierną i zostać siostrą zakonną - służących nigdy wiele!
    • cozasieczka Czarny kapturek 08.05.11, 20:58
      Co za sieczka!
    • atmt Typowa Polska zaściankowa rodzina... 08.05.11, 21:00
      Współczuję bohaterom tego artykułu. U mnie było podobnie podczas ślubu, a był cywilny. Niestety czasami z wydawałoby się inteligentnych i myślących ludzi wiara czyni bezmózgowców. Kiedy wreszcie w tym kraju wiara i religi będzie sprawą prywatną?
    • qatroscc Ku..va tylko na tym portalu można wyczytać 08.05.11, 21:06
      takie "fascynujące" historie, nie tak dawno inny redaktorek wymyślił sobie wywiad z wyimaginowanym synem księdza, czytelnicy nie zostawili suchej nitki na tym artykuliku (oczywiście oprócz kilku fanatycznych oszołomów antyklerykalnych), szkoda tylko że autor nie podpisał się pod własną "twórczością"... no ale GW i wszystko jasne :););) pozdrawiam TOSIĘ!!!
    • boleclaw Czarny kapturek 08.05.11, 21:07
      ja też nie chodziłem na religię w podstawówce i byłem nawet świadomy dlaczego to robię ale nie zmienia to faktu że przez to musiałem spędzać samotnie w świetlicy lub błąkając się po pustych korytarzach dużej szkoły długą całą godzinę lekcyjną.
    • felicjaczerwinska religijnosc 08.05.11, 21:24
      rozumiem ze mozna atakowac religie, bo kazdy ma prawo do tego. mozna rowniez atakowac lub krytykowac polskosc bo to czasem pomaga w samoocenie, ale wypada zachowac przy tym troche przyzwoitosci.
    • bogdan331 lemingi!o lemingi !!!!! 08.05.11, 21:28
      www.noreligion.comxa.com/
    • amorvertical To ludzie mają problemy.... 08.05.11, 21:29
      Kościół nie jest ręką Boga na ziemi. Jest instytucją polityczną która poprzez swoje długie nieprzerwane trwanie wykształciła sposoby mające przynosić jej największe profity finansowe i polityczne. Nikt tego nie rozumie. Mówienie przez tę instytucję o "miłości, miłosierdziu" itd jest po prostu jeszcze jednym sposobem na wymuszanie posłuszeństwa, uzależnianie ludzi od siebie i ogłupianiu ich. Dowody? Proszę bardzo. Nie było celibatu. No ale wtedy trzeba było część kasy z tacy oddać na żonę i dzieciaki. No to wprowadzili obowiązkowe bezżeństwo. Dupcyć możesz oczywiście na boku, damy ci rozgrzeszenie, ale kasa zostaje u nas. Kiedyś nie chrzczono dzieci. Czekano z tym aż dorosną. Ale w średniowieczu kiedy przyszły zarazy dużo ludzi zaczęło umierać i dzieci też. No i wtedy przyszła moda żeby chrzcić tuż po urodzeniu. Chrzcić, ale nie nie opowiadać bajek o pięknym Jezusku w niebieskiej szatce. Takie bajki to pisał Zoszczenko o małym Leninie. No ale oczywiście dostrzeżono profity i się zaczęło. Młócka niedojrzałych łbów pozostawia ślady na całe życie. Zanim potem odważą się myśleć samodzielnie będą się bać piekła, szatana, złego i czym tam księża jeszcze straszą. Kościół ma na sumieniu tyle zbrodni, śmierci i niewinnych ofiar, że gdyby naprawdę Bóg maczał w tym palce dawno by wypalił ich żywym ogniem. W XX i XXI wieku wmawiać ludziom że używanie prezerwatywy to grzech? Ludziom którzy umierają na AIDS? Pół Afryki wymrze nie dożywszy 25 lat, bo naszemu JPII nie podobał się kondon!!! Za 30 lat pojawi się jakiś JP23 i powie, "sroki, pomyliliśmy się, ale Bóg na pewno ich kocha"
      Wg mnie religia powinna być zepchnięta w niebyt. Przynosi ludzkości więcej nieszczęść niż korzyści. Teraz będziemy tłukli się z islamem bo oni uważają że Mahomet jest bardziej cool niż Chrystus. Oczywiście wszystko w imię miłości.
      Kościół w Polsce opodatkować. Niech ci co w niego wierzą płacą. I niech nie wciskają innym watykańskich agentów jako tych którzy 2 tys lat temu załatwili sobie podobno wyłączność na prawdę.
    • edik69 Czarny kapturek 08.05.11, 21:35
      Mam znajomego. Świadomie przystąpił do Pierwszej Komunii i Bierzmowania. Przygotowywał się do swojego ślubu. Kościelnego. Rodzice go jedynie ochrzcili. Kolejne Sakramenty przyjął w wieku 25 lat. Jakoś żyje, dzieci mu nie dokuczały i jest wspaniałym człowiekiem. Nie wiem po co komu potrzebna pompa I Komunii :(
    • jamnnik Re: Po co tobie bar mitzvah 08.05.11, 21:41
      jeruzalem51 napisała:

> czy inne tego typu religijne bzdury,przeciez prezenty i tak dostaniesz z innych
      > powodow. Kolejny atak zydowskiej gazety na polskie tradycje.

no, tradycja wyzysku polskiego chłopa ma silne, zakorzenione tradycje
    • jantos51 Pierwsza komunia 08.05.11, 21:43
      Dziś jest dzień pierwszej komunii w kościele katolickim. Ale ile kosztuje wysłanie dziecka do tej wspaniałej imprezy organizowanej przez przedstawicieli BOGA. Na początek 200 zł od łepka, w tym jest świeczka za 6 zł, obrazek pamiątkowy za 20 zł oraz wizerunek świętego za 0,50 gr. co daje 26,50 zł polskiego. Proboszcz za odprawienie mszy pierwszokomunijnej zażądał sobie 300 zł i to nie koniec wydatków dla Pana Boga. Prezent dla Pana proboszcza ekstra składali się rodzice dzieci po 100 zł żeby plebanowi kupić najnowszej generacji kino domowe żeby mógł oglądać msze święte z udziałem Ojca Rydzyka. Ale to nie koniec ściągania dobrej kasy. Po południu o 15,00 nastąpiło wręczenie miernych gadżetów za które słono zapłacili rodzice żeby ich pociechy zostały przyjęte dla wiecznie pazernej czarnej mafii, w czasie odbioru gadżetów te maleństwa musiały złożyć następny haracz w wcześniej przygotowanych kopertach czyli kasę dla nierobów z Watykanu którzy prawdopodobnie te pieniądze przekażą na głodujące dzieci w Afryce. A u nas mało jest dzieci głodnych? I co na to powie nasz szlachetny Rząd na czele z Premierem TUSKIEM. Ile rodziców nie ma pracy w mieście gdzie likwidują przedostatni zakład. Nic nie powie bo się boi panów w sukienkach jak diabeł święconej wody. Tyle kosztuje nasze katolickie społeczeństwo wiara katolicka. Czy Pan Bóg wie o tym?
    • 1pytanie Gdzie zaczyna się religia - kończy się logika--->> 08.05.11, 21:47
      Tylko proszę mi nie udowadniać ,że religia jest potrzebna....ETYKA TAK !!
      Jeżeli wierzysz w coś to przyjmujesz pokornie wszystkie BZDETY bez wyjątku !!
      Po przeanalizowaniu wszystkich wiadomości odnośnie katolicyzmu ( przez 6 lat analizowałem ! ) stwierdzam bez żadnych wątpliwości, że nauka w świetle katechizacji jest BEŁKOTEM !!

CO ? MOŻE NIE MAM RACJI ??
    • p1rat nie ma religii , jest pranie mózgu 08.05.11, 21:54
      nie ma czegoś takiego jak "nauka" religii" za to jest pranie mózgu. nie ważne w jakiej formie. to "hodowla" baranów którzy będą utrzymywać ten watykański burdel na kółkach.
      chcecie to posyłajcie dzieci na ten wszawy interes (mówię o religii) ale nie widzę powodu by miało się to odbywać w szkole, pomiędzy normalnymi lekcjami i kosztem mojej pracy. bo to z mojej i Waszej pracy utrzymuje się ta bandę.
      a tak na marginesie, zacznijcie przeglądać podręczniki do religii - to nie jest NAUKA.
    • pedro-materopl Szukanie problemów tam gdzie ich nie ma. 08.05.11, 21:57
      Co do artykułu jest bardzo słaby, zlepek jakiś niby "wypowiedzi", stanowisk, wobec wiary i sakramentów. Ogólnie pomieszanie z poplątaniem. Chyba już dzisiaj nikt, nikogo nie zmusza do chodzenia do kościoła, uczestniczenia w sakramentach. Wychowanie w danej religii, wierze, rozpoczyna się w rodzinie, to rodzice są przykładem dla dzieci, to oni przekazują wartości w które się wierzy albo nie.
      Zasada jest prosta, jeśli wierzę, staram się pogłebiać moją wiarę i zadaję sobie trochę trudu w jej rozwój, jeśli mi jest to nie potrzebne lub obejętne, to najlepiej nie zaprzątać głowy sobie i innym - i wtedy nie ma problemu.
      Najlepiej, aby autorka artykułu zadała sobie trochę pracy i merytorycznie potraktowała temat a nie propagandowo.
      • sw.patryk Re: Szukanie problemów tam gdzie ich nie ma. 08.05.11, 22:14
        pedro-materpol :
        Artykol moze i jest slaby ( twoim zdaniem ) ,ale problem mocny . Podobnie ,jak 98 % spoleczenstwa bylem wychowywany w duchu religii chrzescijanskiej,ale dla mnie bardziej chrzescijanska od wszystkich proboszczow , biskupow i dostojnikow byla moja Matka, ktora byla bardzo chora kobieta iznosila swoja chorobe z pogoda , tlumaczac ,ze takie moze tez byc ( piekne ) zycie. Nie byla w stanie chodzic do kosciola , wiec sie modlila. Kiedy przed smiercia w szpitalu chodzil ksiadz , korzystala z mozliwosci . A kiedy zmarla pasozyt - proboszcz, wyjatkowy cham i prostak , mowiacy do kazdego " ty " i krzyczacy podczas kolendy ,ze kosciol wymaga ofiar i pomocy , odmowil przyjscia na cmentarz . Inni tez nie byli lepsi . Rozsiadajacy sie podczas koled gowniarze , zwracajacy sie do domownikow na ty i pouczajacy bezczelnie . Owszem , spotkalem kilku wspanialych ksiezy . Madrych , przyzwoitych , skromnych i nienauczajacych slowami , a postawa lub czynami. Ilu ? Dwoch , moze trzech. Nie bedzie mnie ta instytucja nauczala ,jak mam zyc. Dla mnie najlepszym chrzescijaninem byl Kuron , ktory mowil ,ze nie wierzy w Boga instytucjonalnego ,a wierzy w Boga dobrych uczynkow . Dla innych ludzi. Pazernosc, prostactwo, nienasycenie w domaganiu sie praw do decydowania o wszystkim w panstwie teoretycznie niewyznaniowym. Nie zgadzam sie na to . Beze mnie takie panstwo z Rydzykami , Michalikami , Glodziami . belkotliwa mowa , chlam mentalny .
    • demokrex Czarny kapturek 08.05.11, 22:26
      To nie jest żadna wiara,to jest przymus społeczny.
      Nie zapisując córki na lekcje urojeń,naraziłem ją na wykluczenie ze społeczności szkoły
      choć oficialnie Polska jest krajem świeckim,przez kuchenne drzwi wprowadza się struktury
      państwa wyznaniowego,czego pierwszym przykładem jest antydemokratyczny konkordat.
      Jak siedmioletnie dziecko może być pytane o kwestie wiary,skoro dorośli mają z tym problem
      narzut społeczny mocno uniemożliwia w demokratycznym kraju wolny wybór.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka