Dodaj do ulubionych

Tym gorzej dla faktów

10.05.11, 20:48
panie redaktor szanowna napiszę pani tak:

skoro ludzie są w stanie uwierzyć w kobietę która rodzi syna jako dziewica i kilkadziesiąt lat później przez jakieś anioły razem z kopytami za życia zostaje zabrana do nieba to ludzie są w stanie uwierzyć w wszystko

i chcę dodać, że całe szczęście że można wierzyć w wszystko bo to pokazuje jak bardzo jako ludzie mamy rozwiniętą wyobraźnie

jedyne zastrzeżenie mam tylko do tego, że często ta wyobraźnia nasz wszystkich zbyt dużo kosztuje
Obserwuj wątek
    • cezaryk ludzie nie wierzą bandyckim rządom? 10.05.11, 21:07
      Wydaje mi się to całkiem zdrowe i 'normalne', ze ludzie nie wierzą rządom państw określanych jako bandyckie. Iran, USA, Chiny, Syria, UK, Libia, Izrael....
      W oficjalnych oświadczeniach takich rządów należy spodziewać się co najminiej 50% kłamstw. Pozostałe 50% (mniej więcej prawdziwe) ma na celu uwiarygodnienie całości przekazu.
    • turpin Ach, cóż za zbieg okoliczności! 10.05.11, 21:31
      Toż to samo, co przeczytała Pani Kasia, przeczytałem i ja w dzisiejszym Timesie, w takim nieco mniej poważnym dodatku ze środka. Różnica jest taka, że ja Tajmsa czytam po pracy, zaś Pani Kasia nawyraźniej zamiast.
    • aussie1inc Tym gorzej dla faktów 10.05.11, 22:01
      Jestem pewien ze jest Pani wystarczajaco inteligentna, by nie uzywac stwierdzenia w stylu "woda na polityczny mlyn" - chyba ze jest to ironia. Jesli tak, to przepraszam.
    • amonavis A co to mnie obchodzi gdzie sie urodzil ten 10.05.11, 23:01
      Osama, pardon Obama (na jedno wychodzi, jeden i drugi lamali miedzynarodowe prawo, drugi nawet na wieksza skale)? No i ten Obama to naprawde polityk par exellence! Nie dalej jak wczoraj uzasadnil fakt, ze nie poinformowal pakistanczykow o akcji mowiac "nawet swojej zonie nic nie powiedzialem, wiec jak moglem mowic o tym pakistanczykom?" Dobre nie! Pomieszac sprawy rodzinne i miedzynarodowe! Ale widac tak robia naprawde wielcy politycy tylko ja jestem kiepski. Kiepski i koniec!!
    • polakzidaho Tym gorzej dla faktów 11.05.11, 01:46
      Najzabawniejsze, że kandydat na prezydenta USA wcale NIE musi być urodzony na terenie USA – konkurent Obamy na to stanowisko, John McCain, był urodzony w Panamie, i nikomu to nie przeszkadzało... No, ale McCain jest biały, i to zmienia sprawę. Konstytucja USA wymaga od kandydata, aby był „natural born citizen”, co jest zwykle interpretowane jako wymóg aby miał amerykańskich rodziców (czy przynajmniej jedno z rodziców); wymaga też, aby kandydat mieszkał na terenie USA przez 15 lat przed wyborami. Cała histeria wokół miejsca urodzenia Obamy jest zupełnie nie ta temat. A oprócz niewłaściwego urodzenia zarzuca mu się jeszcze, że jest ukrytym muzułmaninem, pragnącym podporządkować Stany międzynarodowemu kalifatowi (cokolwiek by to miało być). Według osób uważających że urodził się poza terenem USA, notatki prasowe w hawajskiej gazecie o urodzeniu Baraka Obamy były sfałszowane.
      A to, że rząd USA nie jest specjalnie wiarygodnym źródłem informacji, to inna sprawa... jest to jeden z bardziej kłamliwych rządów w historii. Wystarczy przejrzeć oświadczenia sprzed i z czasu wojen indiańskich... wojny z Meksykiem... wojny z Hiszpanią... wojny w Wietnamie... wojny w Iraku... wojny w Afganistanie...
      • nietuskaczka Re: Tym gorzej dla faktów 11.05.11, 11:18
        polakzidaho napisał:

> Najzabawniejsze, że kandydat na prezydenta USA wcale NIE musi być urodzony na t
        > erenie USA – konkurent Obamy na to stanowisko, John McCain, był urodzony
        > w Panamie, i nikomu to nie przeszkadzało... No, ale McCain jest biały, i to zmi
        > enia sprawę. Konstytucja USA wymaga od kandydata, aby był „natural born c
        > itizen”, co jest zwykle interpretowane jako wymóg aby miał amerykańskich
        > rodziców (czy przynajmniej jedno z rodziców); wymaga też, aby kandydat mieszkał
        > na terenie USA przez 15 lat przed wyborami....

Gwoli scislosci, nie 15, a 14 lat. Kandydat nie moze tez miec mniej niz 35 lat. McCain nie urodzil sie w Panamie, a w Strefie Kanalu Panamskiego, ktora byla terytorium amerykanskim.
        Jego ojciec byl czterogwiazdkowym admiralem w US Navy i tam w tym czasie stacjonowal wraz z rodzina.
        Jedynie mieszkancy Samoa nie maja amerykanskiego obywatelstwa.
    • aekielski Tym gorzej dla faktów 11.05.11, 06:17
      Fakty muszą pasować do teorii jaką się lansuje. Dlatego też fakty się tworzy tak by wzmacniały teorię. Ordynacja wyborcza do sejmu pozwala na kombinacje w polityce. To nie wyborcy decydują,decydują przywódcy partii kto zasiądzie w sejmie. Nic więc dziwnego,że dozwolone są wszelkie chwyty jak w wolnoamerykance. Od tego kto będzie rządził zależy byt przynajmniej 100 tysięcy ludzi, tyle bowiem stanowisk jest do obsadzenia po zwycięstwie. Poza tym praktycznie nieograniczona władza. Jest o co walczyć. Polska w tej walce jest najmniej ważna. Cel uświęca środki. Rozwiązaniem problemu są JEDNOMANDATOWE OKRĘGI WYBORCZE. Wiedzą o tym wszyscy politycy, jednak żaden tego nie chce poza Januszem Palikotem i Donaldem Tuskiem. Dlatego też ci dwaj zostaną zniszczeni w imię politycznej racji stanu.
    • drmuras Fakty muszą pasowac do teorii 11.05.11, 07:55
      jaką się lansuje jak napisał przedmówca. Czy dlatego przekazała Pani w swojej transmisji z krakowskiego przedmieścia słowa o prawdziwych Polakach jaka miał wygłosić Kaczyński ? Pasowała idealnie do teori że to faszysta dopóki się nie wydało że mówił o wolnych Polakach co nie ? ŻENADA DO KWADRATU
    • antobojar Najgorsza dla faktów, szczególnie po Faktach jest 11.05.11, 09:25
      pani Pochanke, której gadatliwe EGO, nie pozwala NIKOMU na ustalenie jakichkolwiek FAKTÓW..

Może oprócz jednego... że, Hemingway miał rację mówiąć:
      Od czterech lat nie czytałem gazet (lata 1950-te.. dzisiaj wspomniałby, niewątpliwie, o TV..)..
      ..i były to najszcęśliwsze lata w moim życiu..

(Były to prawdopodobnie lata spędzone na Kubie..)..
    • nietuskaczka Tym gorzej dla faktów 11.05.11, 10:58
      @ autorka artykulu

Tym razem pani K-Z nie sprawdzila dobrze faktow, o ktorych pisze. Barack Obama urodzil sie 4-go SIERPNIA, a nie 4-go czerwca. Ale wpadka.
    • askeladen łatwowiernosc 11.05.11, 12:41
      Łatwowiernosc to przeciez najbardziej cenna cnota wiernych czytelnikow takiej wytworni faktow jak pani Gazeta.
      Jedni wiedza, ze to zamach inni, ze przymus - jak pani wartosciuje teorie spiskowe to my przeciez wiemy. Co-nieco slyszelismy o spisku faszystow z pochodniami... Jak sie wtedy czuly fakty?
      Caly swiat latwo uwierzyl w cztery podchodzenia do ladowania i w bron masowego razenia w Iraku. W to ostatnie, Prezydent RP, Kwasniewski, uwierzyl tak bardzo, ze rzucil wojsko dla ratowania swiata. Chociaz jest i taka teoria, ze uwierzyl raczej, ze Bush pomoze mu w miedzynarodowej karierze...

Najbardziej fantastyczne teorie spiskowe nigdy nie przebja fantazja tych naprawde uknutych spiskow.... Ale warto probowac, w czasach kiedy jedynym wiarygodnym zrodlem faktow jes WikiLeaks.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka