Dodaj do ulubionych

Świetny festiwal w Gdyni. Ale fatalny werdykt

13.06.11, 05:06
W sprawie oceny polskich filmów do inż. Mamonia proszę. Wciąż aktualne. Sam polskie filmy omijam starannie i sobie chwalę.
Obserwuj wątek
    • iwano19 Świetny festiwal w Gdyni. Ale fatalny werdykt 13.06.11, 07:04
      Bądźmy poważni:festiwale w Polsce nie organizuje się dla promocji nowego,młodego kina,tylko aby nagradzać stare i już uznane.Trochę szkoda bo jeśli my sami nie będziemy dbać o młodych twórców to kto?
    • serwolatka5 Świetny festiwal w Gdyni. Ale fatalny werdykt 13.06.11, 08:51
      Garbatym nosom nigdy film Skolimowskiego nie będzie się podobał z wiadomych powodów.
    • mpruchni Świetny festiwal w Gdyni. Ale fatalny werdykt 13.06.11, 10:02
      Hmmm... Ale z tego tekstu wyskakuje pytanie o to dla kogo polscy filmowcy powinni robić filmy. Może rzeczywiście dla samych siebie - nie wiem, ale to chyba nie takie oczywiste.
      Artykuł jest napastliwy wobec jury (że głupkowate, więc nic nie rozumie), Skolimowskiego (że goni za tanim efektem i żąda poklasku) i samego filmu (że efekciarski właśnie i płytki)). Napastliwość sama z siebie jest nie ok, a tu do tego chyba trochę niesłusznie, skoro film dostał w tym roku nagrodę Polskiej Akademii Filmowej (m.in najlepszy film i reżyseria), której członkowie na pewno świetnie władają polskim, a także nagrodę specjalną jury w Wenecji? Zaznaczam, że żądnego z tych filmów jeszcze nie widziałem.
    • pp-p21 Świetny festiwal w Gdyni. Ale fatalny werdykt 13.06.11, 20:14
      Pan Sobolewski pisze o człowieku ściganym jak niebezpieczny, wściekły wilk: "jako widz nie odczuwam z nim żadnej więzi" i dalej w podobnym stylu. Jednym słowem: Arabowie? Ani ich znam, ani ich lubię. O refleksjach, które budzi ten film piszę na swoim blogu w poście Essential feeling (wkramost.blogspot.com/2011/06/essential-feeling.html) z dnia 12 czerwca: "Śledząc dzisiejsze wypowiedzi po bezapelacyjnym zwycięstwie Essential Killing na gdyńskim festiwalu, odnoszę wrażenie, że niektórym krytykom filmowym, forumowiczom i innym komentatorom brakuje czegoś, co określiłbym jako Essential Feeling - poczucie braterstwa. Nie zobaczyć w arabskim uciekinierze siebie samego, to zupełna ślepota na jeden z kolorów we flagach wielu krajów europejskich opierających swoje konstytucje na fundamencie: Wolność-Równość-Braterstwo. Film Skolimowskiego obejrzałem zaraz po jego polskiej premierze i polecałem go wszystkim znajomym. Dużo w nim scen wojennych, ale jest to najlepszy film pacyfistyczny od pojawienia się w kinach, opartego na książce Conrada "Czasu apokalipsy" Coppoli."
      Powodem Nocy Kryształowej - pierwszego w historii XX wieku pogromu zainicjowanego przez Państwo - był akt terroru w paryskiej ambasadzie Niemiec. Wtedy też wielu ludzi widząc niemieckie bestialstwo mówiło: Żydzi? Ani ich znam, ani ich lubię.
    • indris Re: Świetny festiwal w Gdyni. Ale fatalny werdykt 13.06.11, 20:26
      Dla lobby probuszowskiego ten werdykt istotnie może być nieprzyjemny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka