obraza.uczuc.religijnych Magdalena Środa skazana za poglądy 21.07.11, 13:30 wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/346889,sroda-ma-przeprosic-tvp-za-nazwanie-misji-specjalnej-ubeckim-programem.html Za rzekome obrażenie zawładniętej przez PO telewizji publicznej. Oto decyzja sędziowskich najemników rządzącej partii. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Magdalena Środa skazana za poglądy 21.07.11, 13:47 :) zaznaczaj, że chodzi ci o ironię, bo wielu jest takich na forum co nie rozumieją Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Magdalena Środa skazana za poglądy 21.07.11, 14:04 Trzeba obnażyć perfidię polskiego sądownictwa, które umęcza Poetę i daje asumpt do słusznego oburzenia prawdziwych, niezależnie myślących patriotów, a następnie wydaje taki wyrok w sprawie pseudofilozofki Środy. A wszystko przez to że sądy niezlustrowane, a brak lustracji zablokowała GW. Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Magdalena Środa skazana za poglądy 21.07.11, 14:50 obraza.uczuc.religijnych napisał: > Trzeba obnażyć perfidię polskiego sądownictwa, które umęcza Poetę i daje asumpt > do słusznego oburzenia prawdziwych, niezależnie myślących patriotów, a następn > ie wydaje taki wyrok w sprawie pseudofilozofki Środy. A wszystko przez to że są > dy niezlustrowane, a brak lustracji zablokowała GW. A tak, tak. Poeta, nie przymierzając Szekspir XXI wieku. Łaskawco, a jakie to "arcydzieła" stworzył ten wierszokleta? Czytałeś przynajmniej jedno z tych "arcydzieł" ? Rymkiewicz rób rymy! Z nazwiska wynika. Z talentem, trochę trudniej. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Magdalena Środa skazana za poglądy 21.07.11, 15:04 Miałeś rację maaac, trzeba oznaczać. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Magdalena Środa skazana za poglądy 21.07.11, 15:37 Baaaaa.....! Niestety nie tylko ironia jest niezrozumiała. Zrobiono ze mnie w jednym wątku wstrętnego antymichnikowca a'la Ziemkiewicz bo zastosowana przeze mnie konstrukcja wywodu była niezrozumiała dla niektórych. Szkolnictwo upada. :( I to nie tylko na poziomie tych co potrafią tylko Michnik zły beeeee, Tusk zły beeee, ale i tych Kaczyński zły beeee, Rydzyk zły beeee (cholera ciekawe ile osób wie do czego nawiązuję?). Co do ironi to prócz głupoty czytelników pojawia się jeszcze jeden element. To samo co dla ciebie wyda się, aż takim absurdem, że nikt tego powaznie nie będzie mógł potraktować za chwile zobaczysz w poście jakiegoś "samodzielnie myślacego" napisane całkiem poważnie - problem a'la hel w Smoleńsku. Po przeczytaniu dziesięciu piszących idiotyzmy z pełną powagą - ot ostatnio np rozłożyła mnie ta argumentacja. Pisała to chyba osoba, która nie ma bladego pojęcia ani o tym co się działo w czasie okupacji, do jakiego zbydlęcenia (rozumianego nie tylko dosłownie jako bestialstwo ale i jako zachowanie się ludzi ze strachu z beznadziei, cholewa nawet nie wiem czego jak stado baranów idących na rzeź) dochodziło. Nie wie też jak łatwo zapala się i błyskawicznie pali się słoma czy siano. Ok czy to dzieło Niemców czy Polaków to leży jeszcze na poziomie racjonalnej dyskusji. Jednak pomysł z tymi 400l paliwa to już całkiem absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Magdalena Środa skazana za poglądy 21.07.11, 16:36 maaac napisał: > Baaaaa.....! > Niestety nie tylko ironia jest niezrozumiała. Zrobiono ze mnie w jednym wątku w > strętnego antymichnikowca a'la Ziemkiewicz Głowa do góry! ;) Do mnie jeden (jedna) zawsze się zwraca per pisiorku. Szczególnie ciekawie to wygląda, gdy zaraz po tej inwokacji cytuje moje pomstowania na Kaczyńskiego et consortes... > Szkolnictwo upada. :( Niejeden to chyba nie zdawał na maturze nie tylko matematyki, ale i polskiego... Czy nikt im nigdy nie mówił na lekcji o tzw. chwytach literackich, wśród których ironia zajmuje poczesne miejsce...? Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Magdalena Środa skazana za poglądy 21.07.11, 17:52 koloratura1 napisała: > maaac napisał: > > Niejeden to chyba nie zdawał na maturze nie tylko matematyki, ale i polskiego.. Chciałbym widzieć dzisiejszych, narzekających omc.maturzystów gdyby im przyszło zadwać maturę jaką ja zdawałem. Dwa zadania, nie testy, zadania z trygonometrii plus jedno równanie kwadratowe i równanie trzeciego stopnia. Łeb dam, a mam jeden, że żaden z dzisiejszych omc. maturzystów nawet nie wie o czym napisałem. trzecigo Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Magdalena Środa skazana za poglądy 22.07.11, 09:49 nerwus0 napisał: > Chciałbym widzieć dzisiejszych, narzekających omc.maturzystów > gdyby im przyszło zadwać maturę jaką ja zdawałem. > Dwa zadania, nie testy, zadania z trygonometrii plus jedno równanie kwadratowe > i równanie trzeciego stopnia. To też moja matura. I zdałam ją na czwórkę, chociaż robiłam - raczej - za humanistkę. Ale matematyka mi w szkole specjalnie nie przeszkadzała. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Magdalena Środa skazana za poglądy 22.07.11, 10:18 Licytujemy się? No to ja piątka z matmy pisemnej, zmiana przedmiotu dodatkowego na matematykę i zwolnienie z egzaminu ustnego :P. Rozłożyło mnie zadanie ze statystyki - same obliczenia to była jedna linijka. :) Jako "kombatanctwo" dodam jednak obowiązowy egzamin z "propy" czy też "PNOSu" czyli propedeutyki nauki o społeczeństwie. Były bodajże tylko przez 3 lata. Rok po mojej maturze ponieważ ustrój raczył się rypnąć ten dodatkowy egzamin zlikwidowano. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Między nami kombatantami... 23.07.11, 07:10 maaac napisał: > Jako "kombatanctwo" dodam jednak obowiązowy egzamin z "propy" czy też "PNOSu" > czyli propedeutyki nauki o społeczeństwie. Były bodajże tylko przez 3 lata. Rok > po mojej maturze ponieważ ustrój raczył się rypnąć ten dodatkowy egzamin zlikwi > dowano. Ponieważ ze mnie matuzalem, na maturze zdawałam: polski (pisemny, z ustnego - zwolniona), matematykę (pis. i ustną), ustne: historię, WOP (Wiadomości o Polsce i Świecie Współczesnym) oraz - jako przedmiot do wyboru: łacinę (która wówczas była normalnym językiem obcym; obok rosyjskiego). Tylko z matematyki miałam 4, z reszty 5. Wybierałam się na anglistykę, więc uznano, że byłoby wskazane, żebym - nadprogramowo - zdawała angielski, ale moja szkoła nie zatrudniała anglisty, więc miał się takowy pofatygować z sąsiedniego liceum. Ale się nie pofatygował. Próbowano mnie wysłać na egzamin z angielskiego do tamtej szkoły, ale (widocznie miałam psychicznie dosyć i) się nie zgodziłam. Na szczęście, za moich czasów, o przyjęciu na studia decydował egzamin wstępny... Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: Magdalena Środa skazana za poglądy 21.07.11, 14:04 Winna odpowiedzieć słowami Rymkiewicza...Musi to na Rusi, a w Polsce jak kto chce! Generalnie...olewanie prawa to typowa rodzima specjalność. Ten brak poszanowania prawa i wyroków niezależnych sądów, sprowadzi na nasz kraj nieszczęście. Historia niczego nas nie nauczyła... Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Antypolski antykatolicki program Gazety Wybor 21.07.11, 13:34 Jeżeli masz nadzieję, że ktoś usiłuje czytać twoje brednie, to jesteś w błędzie. Lejesz wodę, aż z ekranu cieknie. Na Uś w Katowicach mają wolne miejsca na dziennikarstwie. Zgłoś się. Nauczą cię pisać z sensem. Dobra rada: Nie ośmieszaj się. Elaboratów naprawdę nikt nie ma zamiaru czytać. Ma być krótko i na temat a nie rozwlekanie typu "co by tu tak jeszcze powiedzieć". Gadasz jak feldkurat Katz ze Szwejka, który zawsze był wlany. Zrozumiano! Abtretten! Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Antypolski antykatolicki program Gazety Wybor 21.07.11, 14:07 nerwus0 napisał: > Na Uś w Katowicach mają wolne miejsca na dziennikarstwie. Zgłoś się. > Nauczą cię pisać z sensem. Myślę, że wątpię, niestety... Niektórzy są - po prostu - unteachables. Pamiętam takich paru z własnego doświadczenia... > Dobra rada: Nie ośmieszaj się. Elaboratów naprawdę nikt nie ma zamiaru czytać. > Ma być krótko i na temat a nie rozwlekanie typu "co by tu tak jeszcze powiedzieć". Jak to leciało? - Koniec bliżej początku... Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Kochających wolność polecam-niezależną.. 21.07.11, 14:38 Tam dopiero można przeczytać wpisy prawdziwych Polaków, niezaczadzonych ideologią GW. niezalezna.pl/13545-sad-karze-za-krytyke-%E2%80%9Egazety-wyborczej%E2%80%9D Na seru robi się lżej czytając te teksty Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Kochających wolność polecam-niezależną.. 21.07.11, 14:56 czyzyk331 napisał: > Tam dopiero można przeczytać wpisy prawdziwych Polaków, niezaczadzonych ideolog > ią GW. > niezalezna.pl/13545-sad-karze-za-krytyke-%E2%80%9Egazety-wyborczej%E2%80%9D > Na seru robi się lżej czytając te teksty Dodam tylko. Gdzie człowiek ma serce? Jak leci do WC i zrobi swoje, wychodząc mówi. Aż mi lżej na sercu. To gdzie ma serce? Pod .....? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Kochających wolność polecam-niezależną.. 23.07.11, 07:40 czyzyk331 napisał: > Tam dopiero można przeczytać wpisy prawdziwych Polaków, niezaczadzonych ideolog > ią GW. > niezalezna.pl/13545-sad-karze-za-krytyke-%E2%80%9Egazety-wyborczej%E2%80%9D > Na seru robi się lżej czytając te teksty Zdaje się, że - niestety - nie ironizujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Antypolski antykatolicki program Gazety Wybor 21.07.11, 14:52 Jakoś tak. Ale nie ponimał. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Antypolski antykatolicki program Gazety Wybor 22.07.11, 09:56 nerwus0 napisał: > Jakoś tak. Ale nie ponimał. To a'propos naszej niegdysiejszej wymiany zdań, kiedy to byliśmy zgodni w kwestii odległości końca od początku, innymi słowy - wodolejstwa w ogóle... Odpowiedz Link Zgłoś
arey Michnika, Putina, Tuska czy Mazowieckiego 21.07.11, 14:01 Sie nie przeprasza. Ludziom pozbawionym honoru i przyzwoitości nie udziela się słowa a tym bardziej się z nimi nie rozmawia. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: Michnika, Putina, Tuska czy Mazowieckiego 21.07.11, 14:05 Idąc Twoim tropem rozumowania tak samo można potraktować cały kaczystowski klan... Tylko co ma Putin do Rymkiewicza? Odpowiedz Link Zgłoś
arey Re: Michnika, Putina, Tuska czy Mazowieckiego 21.07.11, 14:14 Dokładnie co napisał Rymkiewicz są dwie Polski, jedna Polska Solidarności, wolności, tolerancji a druga to kraj nad Wisłą w którym mieszkają (za karę) tego typu typy oraz takie lemingi jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: Michnika, Putina, Tuska czy Mazowieckiego 21.07.11, 14:22 Polska Solidarności...koń by się usmiał. Gdzie ty taką POlska widzisz? Czyżby reprezentowali ją ludzie którzy likwidowali polskie stocznie, zakłady pracy, rozwalali kolej, służbę zdrowia, produkowali masowo bezrobotnych? Jak jeszcze wyjdzie na jaw ich pochodzenie oraz fakt, ze ta cała Twoja solidarność jest dziełem funkcjonariuszy SB, to dziękuję za Taką SOLIDARNOŚĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Michnika, Putina, Tuska czy Mazowieckiego 21.07.11, 16:43 czyzyk331 napisał: > Tylko co ma Putin do Rymkiewicza? Zdaje się, że obaj mają nie za wiele włosów na głowie... Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Michnika, Putina, Tuska czy Mazowieckiego 21.07.11, 14:59 arey napisała: > Sie nie przeprasza. Ludziom pozbawionym honoru i przyzwoitości nie udziela się > słowa a tym bardziej się z nimi nie rozmawia. A ty gdzie się uczyłeś savoir-vivre. W Remizie Strażackiej? Odpowiedz Link Zgłoś
solent Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wyborc... 21.07.11, 14:02 W Polsce są ludzie, którzy nie mogą się pogodzić z tym, że nie są już obywatelami kraju totalitarnego, komunistycznego, za żelazną kurtyną. Tak bardzo im brakuje zniewolenia, że muszą je sobie stworzyć w wyobraźni. Nie mogą się odnaleźć w nowej, wolnej rzeczywistości. Ich duchowym i politycznym przywódcą jest Jarosław Kaczyński. Ich postawa jest zarazem śmieszna i tragiczna. Pozostaje ich tylko żałować i liczyć na to, że za bardzo nie zaszkodzą Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Sarmata Rymkiewicz... 21.07.11, 14:16 Jakie to typowe dla polskiego szlachcica...kierowanie się swoim interesem a nie dobrem państwa i brakiem poszanowania dla wyroków niezależnego polskiego sądu... Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 @ czyżyk 331 21.07.11, 15:08 Nie rozumiem ciebie. Raz jesteś za, a raz przeciw. Czytam twoje wypowiedzi z zainteresowaniem i w pewnym momencie stawiam sam sobie pytanie: on kpi czy naprawdę taki jest? Myśle, że to raczej twoja przekora. Ale skoro taki twój styl, uszanuję to. Masz pełne prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: @ czyżyk 331 21.07.11, 20:02 Tak jest w życiu. GW z jednej strony broni wolności słowa, prawa do swobody wypowiedzi, prawa do polemiki. Broni Poczybuta ...a nagle rażą słowa Rymkiewicza. Czyż powiedział nieprawdę? Skoro tak, to po co ten medialny sądowy spór. Z drugiej strony nie podzielam poglądu Rymkiewicza ws. wyroku sądu. Skoro jest WOLNA POLSKA, to należy szanować PRAWA Rzeczpospolitej! Ciężkie prawo lecz prawo! Inaczej zejdziemy do szlacheckiej samowoli, liberum veto, rokoszy, zajazdów ...kłania się sarmatyzm... Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
arey Z antysemitami i micholami się nie rozmawia 21.07.11, 14:33 pokazuje się im gest Kozakiewicza. A tak na marginesie to Rymkiewicz stał się najważniejszym polskim poetą, następcą Herberta. Wiesia (Sz) z Krakowa chyba apopleksji dostała. Biedna pensjonarka. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: Z antysemitami i micholami się nie rozmawia 21.07.11, 14:44 Widać, ze zabrakło Ciebie na portalu niezalezna niezalezna.pl/13545-sad-karze-za-krytyke-%E2%80%9Egazety-wyborczej%E2%80%9D Koń by się uśmiał....jeszcze chwila a wręczysz Rymkiewiczowi nagrodę Nobla -"Rymkiewicz ze swoim apelem do imiennika staje w jednym szeregu z takimi wspaniałymi twórcami, jak Wiktor Woroszylski. Oto próbka jego twórczości: Towarzyszu Nowak, to nie ja do was mówię to Partia Pięciu dyrektorów nie wyciągnęło planu Jeżeli wy, stary górnik, nk zetrzecie ze "Staszka" plamy To nikt inny nk zrobi tego tym bardzkj. Znalazł się też poeta dwojga imion w zacnym towarzystwie Andrzeja Mandaliana: Jeśli traktor nie może orać, jeśli siew nk osiągnie skutku, jeśli łamk ńę w ręku norma, a od majstra zalatuje wódką, jeśli zamarł warsztatu ruch, spalił serce motor - to fakt, że działa klasowy wróg, Adama Ważyka: Mądrość Stalina, rzeka szeroka, w ciężkich turbinach przetacza wody, płynąc wysiewa pszenicę w tundrach, zalesia stepy, stawia ogrody czy Wisławy Szymborskiej: Ach Stalinku nasz kochany nkzym słoneczko na nkbk. Zaangażowane politycznie utwory wychodzą nie tylko spod piór poetów. > I to by było na koniec...do przemyślenia! Odpowiedz Link Zgłoś
h-mol Re: Z antysemitami i micholami się nie rozmawia 21.07.11, 15:37 arey napisała: > pokazuje się im gest Kozakiewicza. A tak na marginesie to Rymkiewicz stał się n > ajważniejszym polskim poetą, następcą Herberta. Wiesia (Sz) z Krakowa chyba apo > pleksji dostała. Biedna pensjonarka. Mam ogromną prośbę! Nie obrażaj w tak paskudny sposób śp. Zbigniewa Herberta, którego genialnej poezji z pewnością nie znasz skoro dokonujesz porównania z miernymi wierszami Rymkiewicza! Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Niech ktoś spróbuje zaprzeczyć! 21.07.11, 16:54 arey napisała: > Rymkiewicz stał się ... następcą Herberta. Jak najbardziej: Herbert: 29.10,1924 - 28.07.1998 Rymkiewicz: 13.07.1935 - (wciąż żyje). Odpowiedz Link Zgłoś
costa3500 Polska to dziwna kraj; 21.07.11, 14:38 Facet który ma problemy z pisaniem i wysławianiem się zostaje wierszokletą w dodatku uważa się za wieszcza któremu wszystko wolno i będzie wyrok sądu ignorował talk jak prawnik /koci doktór/ Jaruś. Odpowiedz Link Zgłoś
6.smiech Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wyborc... 21.07.11, 14:47 A mnie ciekawi czy przypadkiem nie ma SBeckiej teczki z nazwiskiem tego wierszoklety ? Moze w IPN cos wiedza ? Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 15:15 Cześć śmieszek. W takie cuda raczej bym już nie wierzył. Jedynemu wieszczowi polskiemu napewno dano możliwość "korekty" swojej teczki. Vide: Prezio.. A co tam jakiś Słowacki czy Mickiewicz, o Miłoszu nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
6.smiech Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 20:51 nerwus0 napisał: > Cześć śmieszek. > > W takie cuda raczej bym już nie wierzył. > Jedynemu wieszczowi polskiemu napewno dano możliwość "korekty" swojej teczki. V > ide: Prezio.. A co tam jakiś Słowacki czy Mickiewicz, o Miłoszu nie wspomnę. MImo wszystko to ja jestem dociekliwa menda i bede w tej sprawie, i innyych pisdzielskich jak Wilchlem Wilhelm Swiatkowski, Rajmundund itp. to bede szukal jesnej odpowiedzi. Wlasnie dla dobra Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
mcjarell Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wyborc... 21.07.11, 15:35 Ja tego nie kumam.Jak można sądzić kogoś, kto mówi prawdę.Tak było w PRL-u.Kto mówił : Komuna to zbrodniczy system, szedł siedzieć.Dzisiaj GW chciałaby tak samo.Po artykułach w GW widać, że piszą tam ubeckie pachołki lub ich pociotki.To na pewno nie są prawdziwi Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 17:10 mcjarell napisał: > Ja tego nie kumam. Twój problem. > Jak można sądzić kogoś, kto mówi prawdę. Nie zupełnie - prawdę, skoro oskarżony o oszczerstwo, nie był w stanie tej prawdy poprzeć faktami... > Po artykułach w GW widać, że piszą tam ubeckie pachołki lub ich pociotki.To > na pewno nie są prawdziwi Polacy. Co do pachołków i pociotków - nie do końca się zgodzę, ale że to na pewno nie są PPPK*, to w stu procentach prawda. Tacy to raczej w Gazecie Polskiej i Naszym Dzienniku... *PPPK = Prawdziwi Polacy Patrioci Katolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
nietuskaczka Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wyborc... 21.07.11, 15:52 Redaktorzy GW sa tak samo odpowiedzialni za poglady swoich rodzicow, jak Tusk byl odpowiedzialny za dziadka z Wehrmachtu. Michnik, w przeciwienstwie do Rymkiewicza, przynajmniej nie musi sie wstydzic swojej mlodosci. Wolnosc slowa nie polega na rzucaniu oszczerstw i znieslawianiu innych. Ten proceder bezkarnego opluskwiania przeciwnikow politycznych zostalby bardzo szybko wyeliminowany z zycia publicznego, gdyby sady w Polsce zaczely stosowac i egzekwowac bardzo dotkliwe kary pieniezne za rzucanie kalumni. Tak jest np. w Stanach Zjednoczonych, gdzie wolnosc slowa jest jedna z najwazniejszych i najbardziej szanowanych swobod obywatelskich, ale za publiczne pomowienie czy oszczerstwo groza wielomilionowe odszkodowania. A granie na nosie wymiarowi sprawiedliwosci, czy nie zastosowanie sie do wyroku sadu zazwyczaj konczy sie bardzo zalosnie dla delikwenta. Odpowiedz Link Zgłoś
mcjarell Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 16:03 A czytałeś kiedyś artykuły z GW? Bo piszesz, jakbyś nigdy nie czytał tego komunistycznego bełkotu. Odpowiedz Link Zgłoś
stefaniszyn Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 16:17 Piszesz mcjarell, jakbyś nigdy nie widział na oczy prawdziwego komunistycznego bełkotu. To radzę poczytać różne wypociny pisowskie: jak podmienisz niektóre rzeczowniki i przymiotniki, a zachowasz styl - wyjdzie na to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 17:01 Pewnie jakiś kolejny małolat co o komuniźmie jedynie w "prawicowych" agitkach czytał. Postał by w kolejce po masło, połaził by w jednej parze butów parę lat (dla czego wtedy nie można było kupić rozmiaru 45?) to by inaczej pogadał. Odpowiedz Link Zgłoś
stefaniszyn Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 17:10 Dokładnie. Po prostu tych, których uważają za swoich wrogów nazywają ryczałtem komunistami. Trochę tak jak kibole wyzywają się wzajemnie od "żydów", niemając pojęcia o co właściwie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 16:18 :) Jasne, a komunizm w GW na czym polega? Na popieraniu prywatyzacji? Na popieraniu decentralizacji władzy? Czy "komunistyczny bełkot" to dla ciebie wszystko czego nie rozumiesz lub czego nie lubisz? Odpowiedz Link Zgłoś
mcjarell Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 16:41 No dobra wytłumaczę ci.Naczelny GW nie wypiłby ze mną piwa.On woli pić z Kiszczakiem, Jaruzelskim czy Milerem.Wszyscy redaktorzy z wyborczej "walczą" z prawicą o prawo do zabijania nienarodzonych, do eutanazji, do promowania pedalizmu. Najbardziej zaciekle walczą jednak z polskimi katolikami. Czy to ci nie przypomina komuszego bełkotu? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 16:59 mcjarell napisał: > No dobra wytłumaczę ci.Naczelny GW nie wypiłby ze mną piwa.On woli pić z Kiszczakiem, > Jaruzelskim czy Milerem. Picie wspólne piwa nie jest ani pisaniem czegokolwiek w gazecie ani tożsame wyrażaniem poglądów. To, że oni raczej wódkę pili nie piwo to już szczegół. > Wszyscy redaktorzy z wyborczej "walczą" z prawicą o prawo do zabijania nienarodzonych, > do eutanazji, do promowania pedalizmu Pomijając absurdalność tego hasła to jakbyś nie wiedział to komunizm dośc ostro walczył z tymi sprawami. W PRLu oficjalnie nie było homoseksualistów, o eutanazji tez nie mówiono, aborcji na życzenie TEŻ nie było, a poszerzenie prawa ze względu na kiepskie warunki materialne pojawiło się dopiero jak komuna cokolwiek osłabła po 1956 roku: pl.wikipedia.org/wiki/Aborcja_w_Polsce > Najbardziej zaciekle walczą jednak z polskimi katolikami. Pomijając absurdalność tego zarzutu to walka z polskimi katolikami nigdy nie była cechą komuny. Za PRLu księżom (prócz tych, którzy władzy podskakiwali a było ich równie niewielu co w reszicie spoleczeństwa) żyło się znacznie lepiej niż teraz. >Czy to ci nie przypomina komuszego bełkotu? Tak. Twój tekst przypomina mi komuszy bełkot. Z tym się zgodzę. I widzę w nim komuchowatość i bełkot. No i radzę ci doczytać jakie są naprawdę cechy komunizmu chociazby i z tego miejsca: pl.wikipedia.org/wiki/Komunizm Odpowiedz Link Zgłoś
mcjarell Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 17:12 Jakoś tak chłopie nie czaisz.Komuchy to ludzie, którzy nienawidzą Polaków, a taka jest lewica.O tym właśnie mówił Rymkiewicz.Jeszcze raz ci powtórzę : GW walczy zaciekle z polskością, rozumianą dosyć szeroko.Dla naczelnego kurdupel z Rosji jest przyjacielem.Czy dalej powiesz, ze on lubi Polaków? Zapytaj matkę Jerzego Popiełuszki czy księża za komuny mieli dobrze? Z historii miałeś pałę czy chodziłeś na wagary? Obrażasz polskich patriotów.Nie znajdziesz takich wśród redakcji GW. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 17:24 No to dziecko powtórzę ci jeszcze raz. W przeciwieństwie do ciebie ŻYŁEM w komunie i WIEM czym jest komuna. Wiem też CO naprawdę ludziom w niej doskwierało i w jakich latach. Wiem też po czym poznać poglądy komunistyczne. Wiem też, że wielki antykomunista Rymkieiwicz jest jak najbardziej komuchem w przeciwieństwie do tych, którtych obraża. Tu strzelam, ale zapewne jakby i ciebie przepytać, jakie rozwiązania ustrojowe państwa ci się podobają, a jakie nie, zapewne też byś wyszedł na ostrego lewaka tak jak większość "prawicowców". Jak chcesz możemy spróbować? Odpowiedz Link Zgłoś
mcjarell Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 17:38 Nie znasz mnie a wyzywasz mnie od "lewaków".Studiowałem w czasie stanu wojennego, więc nie pieprz, że nie wiem, co to komuna.Jestem zwolennikiem kapitalizmu i demokracji. Nie lubię żadnych komuchów i wszelkiej maści lewaków ( do których pewnie należysz ).Jestem Polakiem (mój dziadek nie należał do Wehrmachtu, a walczył w Powstaniu Wielkopolskim ) i zrobię wszystko aby Polska była Polską.Kumasz? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 18:08 A lewak to wyzwisko? Nie nie wyzwałem cię od lewaków, tylko stwierdziłem, że uważam, za bardzo prawdopodobne, że nim jesteś. Osobiście lewaków nie uważam za jakiś złych ludzi także dla mnie "lewak" to nie wzywisko. Skrajne lewactwo to IMHO to głupota jednak głupi a łobuz to zyupełnie inne kategorię. Co do reszty wypowiedzi do zacznę od takiej anegdotki, którą przeczytałem w książce "Wojna w wojnie". Otóż hitlerowcy przygotowali szpiegów, ktorzy mieli przedrzeć się przez linię wroga i działać ubrani w mundury amerykańskie. Świetnie ich wyszkolili, umieli gadać perfekt po angielsku, dali im też doskonale dobrane amerykańskie mundury. Amerykanie zwinęli ich błyskawiecznie - gdy tylko zechcieli na wojskowym punkcie paliwowym zatankować. Wpadli bo powiedzieli "Petrol please", zamiast wycedzić przez zęby jak rasowy Jankes "Gas". Więc szanowny dzieciaku. Możesz sobie pisać jak to "studiowaleś w czasie stanu wojennego". By jednak udawać prawidłowo człowieka piędzięscioparoletniego z wyższymi studiami musiałbyś miec jeszcze jego wiedzę i jego słownictwo. Nie masz ich, tak jak nie mieli tej życiowej wiedzy niemiaszki z anegdoty. Oszukiwać mogli tylko ludzi, którzy nie mieli kontaktu z USA, tak jak ty możesz grać swoją rolę tylko wobec małolatów. "Kumasz"? Odpowiedz Link Zgłoś
mcjarell Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 18:53 Ale mnie rozbawiłeś.Wyciągnąłeś nieprawidłowy wniosek o mnie na podstawie slangu ludzi młodych.Tak mówią moje dzieci (mam ich troje 29, 25 i 24 lata ).Ha,ha,ha.Dałeś się nabrać.Jednak dla mnie lewaki kojarzą z najgorszymi mendami o poglądach skrajnie lewicowych, czyli czytaj "lewaki".Trudno ich nazwać głupcami.Są raczej niebezpiecznymi dziwakami.Ja nikogo nie muszę udawać, bo poglądów nie zmieniłem od czasu realnej świadomości.To, że nie lubię komuchów świadczy, że żyję trochę dłużej.A to że ty ich lubisz znaczy jesteś młody i głupi, albo stary i umoczony. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 22.07.11, 07:37 Baju, baju będziesz w raju. Dalej ci mówię, że by naprawdę sprawnie udawac osobę starszą i wykształconą trzeba mieć jej wiedzę co odbija się między innymi w języku. Możesz sobie budować "legendę" coraz bardziej piętrową, ale bez tej wiedzy będziesz tylko śmiesznym fantastą. Odpowiedz Link Zgłoś
stefaniszyn Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 24.07.11, 18:55 W istocie mcjarell pisze językiem "młodszym" niż utrzymuje, że jest metrykalnie. Przyjmijmy tu jednak za dobrą monetę jego wywody. Cytat: "Studiowałem w czasie stanu wojennego, więc nie pieprz, że nie wiem, co to komuna.Jestem zwolennikiem kapitalizmu i demokracji. Nie lubię żadnych komuchów i wszelkiej maści lewaków (do których pewnie należysz ).Jestem Polakiem (mój dziadek nie należał do Wehrmachtu, a walczył w Powstaniu Wielkopolskim ) i zrobię wszystko aby Polska była Polską". Jak widać mcjarell za kwintesencję komuny przyjmuje jej obraz z okresu stanu wojennego. To względnie krótki czas i niezbyt miarodajny dla tego, co powinniśmy określać jako typowa "komuna". To już był osłabiony, nietypowy komunizm z wybitymi najgroźniejszymi zębami w paroksyzmach prób odwrócenia biegu historii i cynicznych zagrywkach niemal bezsilnej już propagandy. Mcjarell nie wyczuwa więc (nie "kuma", mówiąc mjarellem) np. jak język szefa PiS-u nawiązuje do bardziej (niż czas stanu wojennego) typowych dla komuny narracji i stereotypów formowania obrazu wroga a la tow. Wiesław w latach 60. A na koniec dodam, jakże pyszne są te "prawilne" (jakby z podania o przyjęcie do pionierów - tylko tutaj nie czerwonych, lecz a rebours czarnych - wzięte) autoprezentacje mcjarella. Nie zabrakło tam aluzji do Tuska (dziadek z Wehrmachtu), do tekstu dobrze widzianego w PiS Jana Pietrzaka ("żeby Polska...") i tradycji powstańczych. Tragikomiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 17:28 > No dobra wytłumaczę ci.Naczelny GW nie wypiłby ze mną piwa. A skąd wiesz? Ze mną kiedyś wypił. W publicznym miejscu. Nie rozmawialiśmy o zabijaniu nienarodzonych ani o walce z katolikami. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 17:55 :) nie osobiście dostąpiłem tego "zaszczytu". Dowiedziałem się za to ostatnio co innego. Sprawa stara sprzed naprawdę wielu, wielu lat, ale dopiero teraz dowiedziałem się o jej "drugim dnie". Naczelny GW zachował się jak świnia wobec jednego z moich znajomych. Olał w zupełności jego pogrzeb mimo, że dość sporo temu człowiekowi zawdzięczał. Dowiedziałem się to od osoby, która bynajmniej nie należy do "michnikożerców", wręcz przeciwnie jest typowym "wykształciuchem". Jak widać ja też częściej na forum Michnika bronię niż atakuję, ale co świńskiego w życiu zrobił to zrobił. Hehe ale mialem okazje siedzieć przy jednym stole z Dawidem Warszawskim - też stare dzieje, ale jak już się chwalimy... Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 19:11 mcjarell napisał: > No dobra wytłumaczę ci.Naczelny GW nie wypiłby ze mną piwa.On woli pić z Kiszcz > akiem, Jaruzelskim czy Milerem.Wszyscy redaktorzy z wyborczej "walczą" z prawi > cą o prawo do zabijania nienarodzonych, do eutanazji, do promowania pedalizmu. > Najbardziej zaciekle walczą jednak z polskimi katolikami. Czy to ci nie przypom > ina komuszego bełkotu? A kim ty, do diabła jesteś, żeby się wpraszał na piwo z red. Michnikiem. Jeszcze nawet nie byłeś w planie ojca w tych latach. Trąbo. W czasach już bliższych, jak już ktoś cię zrobił, waliłeś w pieluchy aż miło. Smrodu było co niemiara. I ty chcesz mówic cokolwiek o tamtach czasch. Opamiętaj się. To tak jak w dowcipie: Dziadek opowiada o swoich zasługach w czasie wojny. Wnuczek pyta: - Dziadku, to po co byli inni żołnierze. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Z masochizmu czy za pokutę? 21.07.11, 17:16 mcjarell napisał: > A czytałeś kiedyś artykuły z GW? Bo piszesz, jakbyś nigdy nie czytał tego komun > istycznego bełkotu. Zdradź mi tajemnicę, co Ty tu robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
mcjarell Re: Z masochizmu czy za pokutę? 21.07.11, 18:55 Próbuję naprawić świat? Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Z masochizmu czy za pokutę? 21.07.11, 21:54 Tak jak jego niemrawość Yaroleon? Dziękuję, postoję. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Z masochizmu czy za pokutę? 22.07.11, 10:03 nerwus0 napisał: > Tak jak jego niemrawość Yaroleon? Dziękuję, postoję. Są różni naprawiacze. Niektórzy - wręcz bohaterscy - jak, nie przymierzając, ten nasz tutaj - kolega... Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 18:59 Powiedz to kaczorowi i rymującemu. Odpowiedz Link Zgłoś
stefaniszyn Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wyborc... 21.07.11, 16:13 List w obronie poety podpisali m.in.: Jan Pospieszalski, Rafał A. Ziemkiewicz, Dorota Kania, Ewa Stankiewicz, Grzegorz Braun, Bronisław Wildstein... Zaiste doborowe towarzystwo... Pasują do siebie jak ulał. Odpowiedz Link Zgłoś
4dagome1 Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wyborc... 21.07.11, 16:16 Dawniej żeby Polska odzyskala niepodległośc palono komitety PZPRu .Teraz trzeba będzie spalić niektóre gazety i telewizje . Odpowiedz Link Zgłoś
witekjs Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 17:02 Wydaje mi się, że wielu z nas nie znało Profesora Rymkiewicza, zbyt dobrze. Myślę, że warto przeczytać wywiady i różne opinie o Nim i Jego pracach. Wzorzec Polaka wg J. M. Rymkiewicza (Jarosław Kaczyński) , Waldemar Mystkowski - 18 lipca 2010 /.../1. Cytat z wywiadu dla "Rzeczpospolitej" o Polakach, jako narodzie wybranym: "Przeświadczenie, że Polacy są narodem wybranym, bywa nawet przedmiotem dość grubych, czasem chamskich żartów. Otóż studium historii naszej Rzeczypospolitej w wieku XVI wskazuje, że Polacy mieli już wówczas wobec narodów ościennych pewną misję, którą mogą też mieć nadal - misją Polski było i pozostaje szerzenie wolności. A jeśli przyjmie pan mój punkt widzenia i szydercy będą z pana szydzić, to niech pan im odpowie, że Polacy są narodem ludzi wolnych - i w tym właśnie sensie są narodem wybranym. I że to jest silniejsze od nich, czyli od nas. Wtedy szydercy będą się musieli ulokować gdzieś poza polskością. Nie można bowiem być Polakiem, będąc niewolnikiem." 2. Tak Rymkiewicz komentuje wyniki wyborów: "Niemal połowa Polaków głosowała na Jarosława Kaczyńskiego, a to znaczy, że niemal połowa Polaków chce pozostać Polakami. Czyli jest przekonana, że to jest coś dobrego, nawet coś wspaniałego - być Polakiem. No, może nie połowa, ale jedna czwarta - jeśli odliczymy dzieci oraz tych, którzy nie głosowali (...) Jeśli w takim społeczeństwie, w jakim żyjemy (postnowoczesnym czy postpolitycznym - jak to się teraz nazywa), jego czwarta część jest przekonana, że warto być narodem - to znaczy, że ten naród istnieje i będzie istniał. 8 czy 9 milionów Polaków - nie trzeba więcej". 3. Ten cytat za "Gazetą Wyborczą", która wyłowiła ów fragment z "Rzepy", z nieprzystojnym kolokwializmem: "Co do tej drugiej jednej czwartej to mogę powiedzieć tylko to, co powiedziałem 15 lat temu, kiedy na prezydenta wybrano Kwaśniewskiego. Przypomniałem wtedy słowa pieśni I Brygady Legionów: Jebał was pies. I tylko to mogę powiedzieć teraz tym Polakom, którzy nie chcą być Polakami - a jebał was pies". 4. Fragment wiersza Rymkiewicza o Jarosławie Kaczyńskim: Dwie Polski - ta o której wiedzieli prorocy I ta którą w objęcia bierze car północy Dwie Polski - jedna chce się podobać na świecie I ta druga - ta którą wiozą na lawecie Ta w naszą krew jak w sztandar królewski ubrana Naszych najświętszych przodków tajemnicza rana Powiedzą że to patos - tu trzeba patosu Ja tu mówię o sprawie odwiecznego losu Co zrobicie? - pytają nas teraz przodkowie I nikt na to pytanie za nas nie odpowie To co nas podzieliło - to się już nie sklei Nie można oddać Polski w ręce jej złodziei Którzy chcą ją nam ukraść i odsprzedać światu Jarosławie! Pan jeszcze coś jest winien Bratu! Dokąd idziecie? Z Polską co się będzie działo? O to nas teraz pyta to spalone ciało/.../ waldemar-mystkowski.blog.onet.pl/Wzorzec-Polaka-wg-J-M-Rymkiewi,2,ID410752591,n Wojna na Parnasie Newsweek, Cezary Michalski wiadomosci.onet.pl/kiosk/kraj/wojna-na-parnasie,1,4797572,kiosk-wiadomosc.html O "Wieszaniu" Rymkiewicza. Polska debata pod szubienicą? Jakub Lubelski jakublubelski.salon24.pl/30665,o-wieszaniu-rymkiewicza-polska-debata-pod-szubienica Rymkiewicz: Męczeństwo krzepi niniwa2.cba.pl/rymkiewicz_meczenstwo_krzepi.htm Rymkiewicza zemsta na Polakach Cezary Michalski www.wprost.pl/ar/203315/Rymkiewicza-zemsta-na-Polakach/?I=1434 Samuel Zborowski kontra Tusk, Maciej Nowicki www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/newsweek_kultura/samuel-zborowski-kontra-tusk,67960,2 Odpowiedz Link Zgłoś
witekjs Joanna Lichocka rozmawiała z J.M.Rymkiewiczem 21.07.11, 20:17 Czy Jarosław Kaczyński jest skończony? Z Jarosławem Markiem Rymkiewiczem rozmawiała Joanna Lichocka 20 listopada 2010 - Newsweek www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/newsweek_polska/czy-jaroslaw-kaczynski-jest-skonczony,68350,1 Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 22:02 Dzięki, że zacytowałeś tego bałwana. Rymy częstochowskie, żywcem wyjęte ze świńsko-polo. Już pisałem wcześniej. Jak zrobić rym do słowa jabłko? Jabłko, gruszka ... pusta puszka. Taki sobie, mniej niż przeciętny grafoman. Ale żeby zaraz poeta? To tak jakby o uklejce powiedzieć rekin. Odpowiedz Link Zgłoś
witekjs Joanna Lichocka rozmawiała z J.M.Rymkiewiczem 21.07.11, 23:30 Jestem zadowolony, że udało mi się znaleźć wiele ciekawych prac dotyczących Pana Rymkiewicza i Jego twórczości. Ciekawa, zaskakująco szczera, jest rozmowa o nas, z Panią Joanną Lichocką. Czy Jarosław Kaczyński jest skończony? /.../Ale przecież w roku 1989 wierzyliśmy wszyscy (niemal wszyscy – ja nie wierzyłem), że cała Polska będzie niepodległa – że będziemy mieli niepodległość w jej wspaniałej całości! Dlaczego więc jej nie mamy? Po pierwsze dlatego, że kolonialne jarzmo to nie jest rzecz łatwa do zrzucenia; tego się nie zrzuca w kilka czy w kilkanaście lat. A po drugie dlatego, że właśnie wtedy, w czerwcu 1989 roku, haniebnie daliśmy się oszukać. I to jest nasza hańba – hańba tubylców! – a nie hańba tych, którzy nas oszukali. Uwierzyliśmy, że odzyskujemy niepodległość, kiedy na naszych oczach (oślepionych) wojskowy reżim przekazywał władzę wybranym przez siebie następcom./.../ /.../Joanna Lichocka: Jak to nikt? Nie widzi pan, jakie poparcie ma Platforma Obywatelska? Jarosław Marek Rymkiewicz: W postkolonialnym kraju muszą być tubylcy – i nie może być inaczej – przyzwyczajeni do swojego postkolonialnego istnienia. Tacy, którzy uważają, że postkolonialne życie (czyli podrzędność) to jest coś miłego i bezpiecznego. Ci polscy tubylcy wierzą (ale to jest za dużo powiedziane – nie tyle wierzą, ile mówi to im ich postkolonialna podświadomość), że są ludźmi podrzędnymi, byle jakimi; że kto jest Polakiem, ten jest z urodzenia marniejszy od innych; że lepiej mieć tu drugą Irlandię albo drugą Japonię niż Polskę. To jest przykre, ale trzeba to wyraźnie powiedzieć: są wśród Polaków i tacy, którzy już nie chcą być Polakami, bowiem uważają, że Polak to jest ktoś taki, kto jest czyimś niewolnikiem, a przede wszystkim ktoś taki, kto jest niewolnikiem swojej gorszości, podrzędności, bylejakości. /.../ /.../Joanna Lichocka: Tubylcy? Jarosław Marek Rymkiewicz: To brzmi trochę lekceważąco, ale musimy się przyzwyczaić, że z punktu widzenia Niemców czy Rosjan jesteśmy tubylcami. Mieszkańcy podbitych kolonii, a nawet byłych kolonii, to tubylcy, prawda? Wieki kolonialnego bytowania doprowadziły naszą społeczność do stanu, w którym wydaje się jej, że nie będzie mogła żyć w wolności. „Gdyby Niemcy nami rządzili, wreszcie zapanowałby tu jakiś porządek” – sądzę, że taka myśl pojawia się w głowach wielu Polaków. Ja charyzmatyczną siłę Jarosława Kaczyńskiego – siłę Łokietkową – upatruję właśnie w tym, że on stworzył partię, która mówi: nie jesteście gorsi; stańcie na nogi; macie prawo do niepodległego istnienia./.../ /.../Joanna Lichocka: To dlaczego tak wielu Polaków głosuje na PO? Jarosław Marek Rymkiewicz: Dlatego, że wielu Polaków ma w głowach postkolonialny mąt i woli oddać władzę reżimowi, który reklamuje się jako liberalny, niż zaryzykować. Całkowicie niepodległe polskie istnienie wydaje się im czymś ryzykownym, bo nie wiadomo, co z niego wyniknie. I nawet mają trochę racji, bo wolność to jest coś wspaniale ryzykownego. Joanna Lichocka: Raczej boją się PiS i Kaczyńskiego. Jarosław Marek Rymkiewicz: To jest domysł, z którym należy się liczyć. Istnieje – i to jest opisane w książkach socjologicznych i filozoficznych – coś, co jest lękiem przed wolnością. Murzyni z wielu afrykańskich kolonii też bali się wziąć sprawy w swoje ręce, dlatego oddawali władzę w ręce dyktatorów. Bali się wolności, nie wiedzieli, co z nią zrobić. A byłym kolonizatorom byli oczywiście na rękę postkolonialni tyrani, bo można było z nimi robić dobre interesy./.../ /.../Nie chcę powiedzieć, że w wielkich miastach nie ma życia polskiego, ono w utajeniu istnieje, choć słabiej się objawia. Tym razem będzie więc tak, że wymarsz Pierwszej Kadrowej odbędzie się nie z krakowskich Oleandrów, ale spod Nowego Targu lub spod Łysej Góry. Tego już nie zobaczę, ale jestem pewien, że ten wymarsz nastąpi./.../ /.../Owszem, są dwie Polski. O tym mówi mój wiersz „Do Jarosława Kaczyńskiego”, napisany po katastrofie smoleńskiej. Są dwie Polski. Ta, do której ja należę, jest ogromna, potężna, odwieczna. Ja uważam nawet, że jest wieczna – będzie istnieć wiecznie, pokąd istnieją narody. To jest Polska tych Polaków, którzy chcą pozostać Polakami. I jest druga Polska, mała i strachliwa, i wstydząca się swojego polskiego istnienia. To jest Polska tych Polaków, którym znudziła się, którym obrzydła ich polskość, którzy chcieliby porzucić swoją narodowość. Która z nich zwycięży – jak pani myśli? Ta ogromna czy ta malutka?/.../ /.../Jarosław Marek Rymkiewicz: Mity są nie tylko niezbędne dla życia narodowego, ale są też piękne, nawet jeśli są okrutne, a ich piękno ustanawia okrutne, dzikie piękno naszych narodowych dziejów. Trochę boję się o tym mówić, bo może należałoby z tym poczekać, uzyskać jakiś większy dystans, ale powiem, bo ktoś, tak czy inaczej, musi to wreszcie powiedzieć. Ja widzę wielkie dziejowe piękno tego wszystkiego, co wydarzyło się 10 kwietnia i zaraz potem. I nie chodzi tu tylko o piękno pogrzebu i pochówku na Wawelu, bo wiadomo, że Wawel jest piękny ze swojej natury, jak piękny jest każdy narodowy początek, jak piękne są każde legendarne narodziny narodu./.../ /.../Trzeba na to spojrzeć z perspektywy stuleci, bo polska opowieść o tym, co się wydarzyło pod Smoleńskiem, będzie opowiadana także i za tysiąc lat. Dlatego szczątki samolotu są piękne – jak nasze narodowe dzieje./.../ www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/newsweek_polska/czy-jaroslaw-kaczynski-jest-skonczony,68350,1 Odpowiedz Link Zgłoś
flat-ower Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wyborc... 21.07.11, 17:17 Oczywiscie ten stary ch.... nie przeprosi, nie przeprosi rowniez ten nieco mlodszy i krotszy ch... jarkacz. I kurna nic sie nie stanie, nikt dupy nie ruszy by ich zmusic do tego by respektowali sad. Te stare trepy w koszulkach GP tez mordy darly bezkarnie. A sedzia nic, a powinien wypieprzyc ich z duzym mandatem do zaplacenia. Tak sie psuje Rzeczpospolita od saskich czasow. Nie wyobrazam sobie takiej sytuacji np. we Francji. Prawo jest prawem. a jak sie nie podoba to do kozy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Musi to na Rusi, a w Polsce jak kto chce!:) 21.07.11, 17:40 Czekamy na Strasburg, bo w Polsce na sprawiedliwość liczyć, to znaczy być naiwnym. A tymczasem polecam oświadczenie Jarosława Marka Rymkiewicza: Wolność słowa będzie teraz w Polsce ograniczana. Ale wy, moi drodzy, nie zważajcie na to. Mówcie dalej, co chcecie. Pamiętajcie, że jesteście wolnymi Polakami. "Gazeta Wyborcza" nie będzie nami rządzić. Zarządowi spółki Agora i redaktorom "Gazety Wyborczej" chcę przypomnieć stare polskie przysłowie: musi to na Rusi, a w Polsce jak kto chce. Nie zmusicie nas do milczenia. Rusi tu nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
hammurabina Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wyborc... 21.07.11, 18:00 nędzny wierszokleta i ta pisowska banda , katolstwo i polactwo. Ależ mi wstyd że to bydło to moi "rodacy". Odpowiedz Link Zgłoś
para-lela Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 18:57 ty durniu jesteś juz przerobiony przez wyborczą na internacjonaliste co sie wstydzi że jest Polakiem, a takich bezmógów nam nie trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
hammurabina Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 19:47 żałosny pionku masz wyprane resztki mózgu , poklep paciorek staruchu i biegnij do Torunia. Na piechotę bo rentę już pewnie przelałeś rydzkowi.Biedaczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 22:11 para-lela napisała: > ty durniu jesteś juz przerobiony przez wyborczą na internacjonaliste co sie wst > ydzi że jest Polakiem, a takich bezmógów nam nie trzeba Tym bardziej takich półgłówków jak ty, kmiocie. Odpowiedz Link Zgłoś
mcjarell Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 18:59 Od kiedy to ruski nazywa siebie Polakiem.Polacy to naród z kulturą, nie mówią takim językiem. Odpowiedz Link Zgłoś
para-lela Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wyborc... 21.07.11, 18:39 Ja pierd... co za KOMUNA, Wyborcza zachowuje się jak Trybuna Ludu. Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 18:45 para-lela napisała: > Ja pierd... co za KOMUNA, Wyborcza zachowuje się jak Trybuna Ludu. Bo nie pozwalają się bezkarnie opluwać, to komuna? Ogarnij się człowieku. Odpowiedz Link Zgłoś
para-lela Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 18:55 nie mogę przytoczyć argumnetów bo boję sie że Wyborcza mnie poda do sądu Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 19:01 para-lela napisała: > nie mogę przytoczyć argumnetów bo boję sie że Wyborcza mnie poda do sądu Słabe to tłumaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
para-lela Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 19:05 jak to słabe, jeden już dostał wyrok, czy myslisz że mi sie spieszy do sadu, przez cenzure GW? Odpowiedz Link Zgłoś
hammurabina Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 19:54 TY się bisz? Przecież twój prezio nie respektuje wyroków? A komornik zajmie brudne gacie wierszoklety. Nic więcej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 22:15 para-lela napisała: > nie mogę przytoczyć argumnetów bo boję sie że Wyborcza mnie poda do sądu Idioci przed sądem nie stają tylko przed komisją lekarską. Odpowiedz Link Zgłoś
para-lela Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wyborc... 21.07.11, 19:09 GAzeta Wyborcza juz dawno przekonała ta nowoczesna część czytelników że polski patriotyzm to faszyzm, że Polacy są współwinni z Niemcami holocaustu, że jedyny ważny temat to ludobójstwo żydów, gdyż zbrodnie na Polakach np na Wołyniu to słuszna zemsta biednych na Polaczkach. Że AK to znani zbrodniarze, że walka o Polskę to oszołomstwo i zacofanie. W każdym numerze musi być podpuszcający artykuł na tych faszystów katoli, normalka. Odpowiedz Link Zgłoś
para-lela Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 19:12 a że niektórzy pozbawieni są zmysłu krytycyzmu i za wszelką cenę nie chcą się wychylać więc łykają te teksty jak gęś ciepłe kluski Odpowiedz Link Zgłoś
para-lela Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 19:16 Co do duchowości KPP, to wierchuszka GW nie tylko duchowo ale tez przez więzy krwi jest złączona z KPP, a jak czytam na Facebooku to nie powód do wstydu lecz do dumy spadkobierców którzy są z tego dumni Odpowiedz Link Zgłoś
para-lela Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 19:30 Wybitny wkład Gazety Wyborczej w lansowanie dążeń RAŚ do autonomii, takiej reklamy nie da się wycenić na żadne pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
hammurabina Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 19:49 żałosny rencisto, masz rentę od psychiatry jak twój guru - Kaczysław Kłamczyński Niewielki? Ależ cię jad nakręca.. A paciorek zmówiłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 22:30 para-lela napisała: > Wybitny wkład Gazety Wyborczej w lansowanie dążeń RAŚ do autonomii, takiej rekl > amy nie da się wycenić na żadne pieniądze A co ma piernik do wiatraka? Popierzyło ci się pieczywo z dupczywem. Pytanie na inteligencję. Jaki kolor ma Viagra w środku? Odpowiedz Link Zgłoś
hammurabina Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 19:51 widziałam tę bandę żałosnych dziadów łącznie z wierszokletą - wszyscy jak z oddziału zamkniętego w Tworkach. Ależ swołocz.... Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 22:25 para-lela napisała: > Co do duchowości KPP, to wierchuszka GW nie tylko duchowo ale tez przez więzy k > rwi jest złączona z KPP, a jak czytam na Facebooku to nie powód do wstydu lecz > do dumy spadkobierców którzy są z tego dumni To umiesz jeszcze czytać? Nie podejrzewałem. Zebyś jeszcze wiedział, co czytasz i rozumiał tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 22:21 para-lela napisała: > a że niektórzy pozbawieni są zmysłu krytycyzmu i za wszelką cenę nie chcą się w > ychylać więc łykają te teksty jak gęś ciepłe kluski Ty za to, nie jesteś pozbawiony wrodzonego kretynizmu. Czyżby moher przebił się przez czaszkę i wyssał resztki tej cieczy, która miałeś tam, gdzie z zasady, powinien być mózg? Odpowiedz Link Zgłoś
z.potocki Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wyborc... 21.07.11, 19:34 To jest taki tłum nad którym nikt juz nie panuje, nawet Jaro. Nienawiść do wszystkiego co inne od ich imaginacji przysłania im widok nie tylko na Polskę ale nawet na czubek własnego nosa. A towarzysz Rymkiewicz powinien zapłacić 50.000 pln, bo proces ma raz na 10 swoich podłych wypowiedzi. Czyli jeśli niezawisły sąd weżmie to pod uwagę powinien ukarać chuligana za całość, inaczej to mu się "opłaca". Odpowiedz Link Zgłoś
mcjarell Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 19:57 Ty jakiś taki dziwny jesteś.Czy twój tatuś z SB nie bił cie za często?A może twoja mamusia nie miała męża tylko "partnera"? Odpowiedz Link Zgłoś
para-lela Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 19:59 coś ci się popie...ło Gazeta Wyborcza to nie Polska, nawet nie 1/100 Polski Odpowiedz Link Zgłoś
para-lela Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 20:02 raczej antypolska Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 22:42 para-lela napisała: > raczej antypolska Niepoprawny. Znowu dałeś na tacę, zamiast iść do Apteki i wykupić proszki. Odpowiedz Link Zgłoś
fidelxxx Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wyborc... 21.07.11, 20:35 Rymkiewicz to kolejny już PiSowiec, który wytyka innym przynależność polityczną rodziców samemu będąc synem PZPRowców, który również należał do ZMP. Jest też kolejnym Polakiem patriotą czystej krwi, który, według słów jego rodzonej siostry, w 3/8 jest Niemcem! Odpowiedz Link Zgłoś
didimos68 Macki 21.07.11, 21:30 Macki Wyborczej są długie. teraz to już naprawdę koniec wolności słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Macki 21.07.11, 22:37 didimos68 napisał: > Macki Wyborczej są długie. teraz to już naprawdę koniec wolności słowa. To spadaj z forum, bo cię wyborcza namierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
dezyderia1 Przepraszam 21.07.11, 21:39 Przepraszam za Holokaust Przepraszam za "POLSKIE Obozy koncentracyjne" a nie faszystowskie Przepraszam za Jedwabne Przepraszam z ukrzyżowanie Jezusa Przepraszam że jestem polką Przepraszam, że śmiem mówić po polsku Przepraszam....przepraszam....przepraszam... Jak długo będziemy musieli za wszystko przepraszać My ich inni nas? Jak już wszystkich przeprosiłam to może w końcu weźmiecie się za życie doczesne w imię wspaniałej historii? W imię prawdy o czynieniu dobra,budowania mostów nie murów dzielących ludzi.Jak długo jeszcze będziecie szarpać i bezcześcić tych, których już nie ma a pozostawili po sobie niedokończone budowy domów, nienamalowane obrazy.Zapewne chcieli by aby ktoś skończył. Dewaluacja słowa patriotyzm ale i słowa przepraszam... Bez sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
iwana40 Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wyborc... 21.07.11, 21:46 TYLKO BŁAGAM WAS SALONIE NIE ZAMORDUJCIE PANA RYMKIEWICZA,JAK ZAMORDOWALIŚCIE PANA.ROSIAKA W ŁODZI Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Rymkiewicz ma przeprosić wydawcę "Gazety Wybo 21.07.11, 22:39 iwana40 napisał: > TYLKO BŁAGAM WAS SALONIE NIE ZAMORDUJCIE PANA RYMKIEWICZA,JAK ZAMORDOWALIŚCIE P > ANA.ROSIAKA W ŁODZI Popatrzcie, jakie to bydlątka chodzą po świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
rdabr Dziwi mnie ten wyrok 21.07.11, 23:10 Zszargać czyjeś dobre imię można wtedy, gdy publicznie oskarży się kogoś o dokonanie złych czynów które nie miały miejsca. To się nazywa "pomówienie", czy jakoś tak. Ale jeśli ktoś ocenia czyjś dorobek, i stwierdza że był fatalny, to trudno to nazwać "zniesławieniem". Może pan Rymkiewicz nie miał racji, ale powiedział szczerze co myśli. I właśnie za swoją szczerość został ukarany. Dziwne. Zastanawia mnie też to, że sprawę sądową wytoczyła redakcja dziennika, które w imię wolności słowa posuwało się nawet do obrony osób, które w sposób obraźliwy wypowiadały się na temat urzędującego prezydenta, Kaczyńskiego czy Komorowskiego. Widać wolność słowa kończy się tam, gdzie czyjeś słowa zaczynają boleć. Myślę że jest to dobra okazja by przemyśleć sobie, w jakim stopniu warto SAMEMU korzystać z wolności słowa, i co to jest wolność słowa w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Dziwi mnie ten wyrok 21.07.11, 23:23 rdabr napisał: > Zszargać czyjeś dobre imię można wtedy, gdy publicznie oskarży się kogoś o doko > nanie złych czynów które nie miały miejsca. To się nazywa "pomówienie", czy jak > oś tak. Nie. Pomówienie jest znacznie szersze, niż proponowana przez Ciebie definicja. >I właśnie za swoją szczerość został ukarany. Dziwne. Dziwne jest nierozumienie, że nie został za nic "ukarany", bo NIE BYŁA sprawa karna. Odpowiedz Link Zgłoś
iwano19 Rymkiewicz ma przeprosić 22.07.11, 07:08 Najbardziej zagorzali to świeżo nawróceni.Wyjący i wrzeszczący,zapominają,że to obrażany przez nich Michnik,był jednym z wielu,którzy wywalczyli dla nich wolność.Gdzie wtedy byli dzisiejsi patrioci?Może jak Rymkiewicz w SB? Odpowiedz Link Zgłoś