Dodaj do ulubionych

Reportaż z PRL

22.07.11, 15:02
Ta rozkosz od smaku nutelli wciąż chyba rezonuje WO w całym jestestwie do dzisiaj, bo w dyskusjach na swoim blogu pouczał, jak mu się jakiś sceptyk wobec okrągostołowego cudu nad Wisłą napatoczył, że przecież dobrobyt, demokracja i drobnomieszczański styl życia warte są paru wyrzeczeń (uwłaszczonej nomenklatury, nierozliczonych afer i zbrodni systemu itp.)
Obserwuj wątek
    • bykaz Reportaż z PRL 22.07.11, 15:26
      Pomysł jest idiotyczny i z gruntu fałszywy. Proszę Państwa, bo PRL nie tylko był w domu. Czy redaktor S. będzie stał pod sklepem 3 godziny po mleko dla swojego dziecka? Zdumiewa mnie zachwyt redaktora Orlińskiego. Rozumiem, że wizyta w skansenie może ucieszyć oko, ale co ma pokazać ta książka?
      • login_twojej_starej Re: Reportaż z PRL 22.07.11, 18:03
        > Rozumiem, że wizyta w skansenie może ucieszyć oko, ale co ma pokazać ta książka?

Najprawdopodobniej pokaże to, jak sobie dzisiejsza młodzież wyobraża życie w PRL. Jeśli redaktor S. okaże się równie bystry co redaktor O., to poza "survivalem bez komórek i internetu" odnajdzie wiele innych cech charakterystycznych dla rządów komuny.

Żyje wciąż mnóstwo ludzi, którzy są w stanie barwnie i ze szczegółami opisać swoje pół roku z życia w PRL. Również zachowując w narracji współczesny punkt widzenia. Ale nie od dzisiaj wiadomo, że młodzi nie chcą słuchać starszych, więc lepiej będzie, gdy współczesny autorytet napisze co w 1976 roku było odpowiednikiem willi w Konstancinie (bo przecież wtedy w ogóle nie było willi w Konstancinie, a zwłaszcza tych przedwojennych).

• iluminacja256 Re: Reportaż z PRL 09.04.12, 10:35
          Przestańcie już się krygować. Wiadomo, że chodzi o Szabłowskiego, a nie o jakiegoś redaktora S. ( o ile wiem prokurator go nie ściga :P)

Skoro ma 32 lata ( o ile pamiętam), to kawałek PRL-u też pamięta.

Pomysł jest z gruntu fałszywy, bo PRL dośc dobrze mozna dziś odtworzyć na Podlasiu, ale nie w Warszawie. Ale co do całej reszty, to red. Orliński jak zwykle ironicznie bredzi. Owszem, były zapisy na meble, przez wiele lat musiałam znosić rodzinną opowieść o tym, jak to mój brat nie odliczył sie w kolejce i straciliśmy jakiś mega genialny komplet mebli (sic!) w stylu paździerz.

Problem red. Orlińskiego polega na tym, że ten zapis kolejkowy już mu sie w tekście rozłazi na wszystko, co pobrzmiewa w tle. Słowem , jak to zawsze się okazuje, w PRL-u były same puste półki, a naród zył chyba z tego, co upolował w Kampinosie :P

Co to w ogóle jest ten PRL, bo mam wrażenie, że dla wielu to są wyłącznie lata 80. i kartki. Albo późne lata 40. i więzienia pełne AK-owców...

• skilt bykaz: a gdzieżeś ty głupku czekał w kolejce 3 22.07.11, 21:55
        godziny na mleko?? Było świeże, niepasteryzowane i bez żadnych kolejek.
        • joseph.007 Re: bykaz: a gdzieżeś ty głupku czekał w kolejce 22.07.11, 22:12
          skilt napisał:

> godziny na mleko?? Było świeże, niepasteryzowane i bez żadnych kolejek.

Tere-fere. Owszem, w drugiej połowie lat 80. na ogół można już było dostać mleko bez kolejki (acz tylko to najpodlejsze, ze srebrnym kapslem), to w szczycie kryzysu nie tylko rzeczywiście stało się w kolejkach za mlekiem, ale też - od sierpnia 1981 do bodaj 1983 - mleko pełnotłuste (ze złotym kapslem) było tylko na kartki dla rodzin z dziećmi, realizowane w wydzielonych sklepach. Zaś o przeznaczonym dla dzieci mleku w proszku to już w ogóle szkoda gadać, bo przez większość lat 80. było równie łatwo dostępne w sklepach co brylanty i astrachański kawior - reglamentacja posunięta była do tego stopnia, że "przydziałowe" mleko dla niemowląt wpisywano urzędowo do książeczek zdrowia (podobnie jak m.in. smoczki i pieluchy), żeby ktoś, broń świecki Boże, za dużo nie kupił...
          • skilt Re: bykaz: a gdzieżeś ty........: ręce opadają!! 23.07.11, 22:20
            Józek 007: akurat wtedy mieliśmy małe dziecko i ŻADNYCH tych bzdur o jakich mówisz NIE BYŁO.
            Pieluchy sprzedawano, smoczki sprzedawano ZA OKAZANIEM książeczki zdrowia a nie wpisywano!! Nie róbmy znowu jaj w biały dzień i nie poddawajmy się skretynieniu medialnemu uprawianemu przez Orlińskiego i jego kolesia. Rozumiem, każdy orze jak może. Jak my wtedy.
            • joseph.007 Re: bykaz: a gdzieżeś ty........: ręce opadają!! 23.07.11, 23:37
              Kartki na mleko 2% z tego okresu:
              agroenergetyka.pl/?a=article&idd=67
              Mleko w proszku przysługiwało do 1983 na tzw. kartkę "O" dla dzieci do 1 roku życia - 2,5 kg miesięcznie, a do tego m.in. 200 gramów waty, 1,2 kg proszku "Cypisek", 2 kostki mydła, jedna czekolada, kilo maki, kilo kaszki manny i inne deficytowe delikatesy. Sklepy miały obowiązek wstemplowywać w książeczki zdrowia realizację tych zakupów (acz stosunkowo łatwo można było znajome panie uprosić o łaskę nie stemplowania).
            • tymon99 Re: bykaz: a gdzieżeś ty........: ręce opadają!! 24.07.11, 00:27
              jasne. nie było. raj był, kurna, na ziemi :D
          • iluminacja256 Re: bykaz: a gdzieżeś ty głupku czekał w kolejce 09.04.12, 10:39
            Czy PRL zaczyna się dla Was i kończy w latach 80? Ja pierdzielę, jakim cudem moja matka przezyła w nim większość swojego zycia i jako największy koszmar wspomina lata 90. czyli masowe redukcje etatów, bezrobocie, pomoc z opieki społecznej i uprawę marchwi na działce pracowniczej, żeby było co jeść? Wielkie pieprzniecie całego lódzkiego przemysłu? Przeciez powinna najgorzej pamiętać kapsle od mleka z lat 80!!!
        • andrzej.sawa Re: bykaz: a gdzieżeś ty głupku czekał w kolejce 09.04.12, 10:57
          A ile masz lat?A rzecz o mleku w proszku.
    • ryszard34-dwa Reportaż z PRL 16.08.11, 12:31
      Takie wygłupy to dzisiaj możesz sobie pisać i możliwe że Pan A.MI-
      chnik za to pokractwo ci zapłaci i pewnie będziesz miał i na lody.
      Przykro gdy nie przestrzega się zasady ze dobry ptak porządny nie
      sra we własne gniazdo a to Wam się często zdarza.Całe moje życie
      to było w Polsce zwanej PRL.Byłem jednak Polakiem i dumny z
      życia,mimo wielu niegodziwości i trudności życia codziennego.
      • 2berber Re: Reportaż z PRL 16.08.11, 12:58
        ryszard34-dwa napisał:
        > Przykro gdy nie przestrzega się zasady ze dobry ptak porządny nie
        > sra we własne gniazdo a to Wam się często zdarza.

Spokojnie - ten typ tak ma :-)
        Nie potrafią zrozumieć że w PRL-u żyło się gorzej ale łatwiej.
        Dzisiaj żyje się lepiej ale trudniej.
        W każdym razie różnice w poziomie życia (choć niskiego standardu) były
        mniejsze, bo mniejsze było rozwarstwienie społeczne. Jedno co denerwuje to
        że najwięcej pretensji do PRL-u mają nieudacznicy z tamtych czasów lub ich
        dzieci które żal mają do wszystkich i o wszystko.
        • wujaszek_joe Re: Reportaż z PRL 09.04.12, 00:15
          to było łatwiej????
          Że o durną pralke trzeba było kogoś prosić?
          Drugiego tak pokręconego ustroju jak socjalizm to mam nadzieję że już nigdy nie będzie
          • 2berber Re: Reportaż z PRL 09.04.12, 10:50
            wujaszek_joe napisał:
            > to było łatwiej????
            > Że o durną pralke trzeba było kogoś prosić?
            > tak pokręconego ustroju jak socjalizm to mam
            > nadzieję że już nigdy nie będzie

Było łatwiej, dzisiaj jest trudniej. Wtedy musiałeś gimnastykować się o pralkę,
            dzisiaj musisz gimnastykować się by nie wyrzucono cię z mieszkania na bruk
            np za niepłacenie czynszu, nie spłacanie kredytu który wziąłeś na mieszkanie.
            Oczywiście socjalizm nie wróci bo to już było, nie wróci też wczesny kapitalizm
            mimo usilnych starań "specjalistów" chcących zmusić ludzi do pracy aż do 67 roku.
            Należy pamiętać że świat idzie do przodu nie można zabronić pracować, ale i
            do pracy zmusić nie można, to są prawa niezbywalne tak jak oddychanie.

• adamplaszczyca Reportaż z PRL 07.10.11, 15:43
      so.pwn.pl/lista.php?co=podmiotka
      Wielki słownik ortograficzny – lista haseł
      Nie znaleziono haseł spełniających podany warunek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka