Dodaj do ulubionych

Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Pows...

31.07.11, 17:17
Po radnych z Pisu nie nalezy spodziewac sie inteligentnych wypowiedzi. Powstanie Warszawskie bylo niewyobrazalna katastrofa spowodowana przez kilku idiotow pulkownikow, ktorym marzyly sie generalskie epolety, czyli Chruscielowi - Monterowi, Pelczynskiemu - Grzegorzowi, Okulickiemu - Niedzwiadkowi i slabemu, niezdecydowanemu dowodcy AK -Borowi-Komorowskiemu.
Mowiac w skrocie Powstanie wybuchlo na zyczenie Rosji Sowieckiej - Sowietom bylo bardzo na reke. Oczywiscie - jak zwykle - totalna kleske Polacy ubrali w triumf, a potem zwyciestwo moralne ocvzywiscie i do dzis idiocie wyznaja taka teorie. Ale to nie zmienia faktow.
To byla Narodowa Katastrofa, zupelnie Niepotrzebna. A szczerze mowiac to byla Zbrodnia na Narodzie dokonana rekoma Chrusciela, Pelczynskiego i Okulickiego.
Obserwuj wątek
    • paputekonly Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Pows... 31.07.11, 17:22
      Grzecznie zwracam uwagę Redakcji Gazety Wyborczej że, podawanie takich wiadomości mnie vqrvia!!
      Czy następną wiadomością będzie wiadomość o konsystencji stolca jakichś radnych z partii Pieniaczy i Swarliwych...??
      A co do Powstańców to byli Wielcy i Wspaniali.. i mimo że oszukani, spełnili się jako żołnierze i patrioci... Zasługują na wieczną pamięć..
      Ale polityczne kierownictwo to kryminaliści.. hańba im..

"Partia jest szaleństwem wielu, dla korzyści nielicznych"
      "Party is the madness of many, for the gain of a few."
      Jonathan Swift
    • ubiquitousghost88 "Kochany" PiSie! 31.07.11, 17:23
      Jak nie będzie prawdy o Powstaniu, to nie będzie Wolnej i Niepodległej Polski!
      Dość okłamywania narodu przez kupę cwaniaków!
      • andrzejm.net Re: "Kochany" PiSie! 31.07.11, 18:38
        Żyję w Polsce już 65 lat i nie spodziewałem się takiej wypowiedzi człowieka niby naszego Rądu RP o Powstaniu Warszawskim. Byli to ludzie - PRAWDZIWI PATRYJOCI tylko oszukani - ze strony Anglików na których liczyliśmy, przylecieli nad Warszawę i zrzucili wieniec z szarfą JESTEŚMY Z WAMI i odlecieli oraz przez drugich, Rosjanie podeszli pod Warszawę ale zatrzymali za Wisłą i czekali aż Polacy się wykrwawią w powstaniu a dopiero wejdą niby z pomocą. TAKICH MIELIŚMY PRZYJACIÓŁ. Taką wiadomoć miałem od mamy, siostry i brata i ich znajomych oraz Pani Zofi Wasilewskiej działaczki AK, których osobiście poznałem. Ci ludzie opowiadali prawdę o POWSTANIU WARSZAWSKIM bo przeżyli to sami. Za ten PATRYJOTYZM Pani Wasilewska straciła męża i dwóch synów też członków AK a w "podziękowaniu" za wszystko odsiedziała wyrok za murami w KORONOWIE.
        • ubiquitousghost88 Rodzinkę ci skołowano, a oni ciebie... 31.07.11, 18:54
          ...Powstania by nie było, gdyby grupie warchołów odpowiedzialnych za napad na ZSRR w 1920 nie paliło się pod dupami, bo by ich NKWD załatwiło "w try miga", po wyzwoleniu Warszawy. Oczywiście w odwecie za tamtą "wojenkę".
          Wiedzieli dobrze, że tym razem Najświętsza Panienka nie przyjdzie im z odsieczą, jak w dniach "Cudu nad Wisłą", kiedy Rosjanie, po wygonieniu ich aż do samej Warszawy, po prostu machnęli ręką na to tałałajstwo...

andrzejm.net napisał:

> Żyję w Polsce już 65 lat i nie spodziewałem się takiej wypowiedzi człowieka nib
          > y naszego Rądu RP o Powstaniu Warszawskim. Byli to ludzie - PRAWDZIWI PATRYJOCI
          > tylko oszukani - ze strony Anglików na których liczyliśmy, przylecieli nad
          > Warszawę i zrzucili wieniec z szarfą JESTEŚMY Z WAMI i odlecieli oraz przez dr
          > ugich, Rosjanie podeszli pod Warszawę ale zatrzymali za Wisłą i czekali aż Pol
          > acy się wykrwawią w powstaniu a dopiero wejdą niby z pomocą. TAKICH MIELIŚMY P
          > RZYJACIÓŁ. Taką wiadomoć miałem od mamy, siostry i brata i ich znajomych oraz P
          > ani Zofi Wasilewskiej działaczki AK, których osobiście poznałem. Ci ludzie opow
          > iadali prawdę o POWSTANIU WARSZAWSKIM bo przeżyli to sami. Za ten PATRYJOTYZM P
          > ani Wasilewska straciła męża i dwóch synów też członków AK a w "podziękowaniu"
          > za wszystko odsiedziała wyrok za murami w KORONOWIE.
          • ajakzupa Re: Rodzinkę ci skołowano, a oni ciebie... 31.07.11, 21:00
            Dziękuję ci za ten wpis, jestem dumny z ciebie, Mołotow.
            • mela_1 Re: Rodzinkę ci skołowano, a oni ciebie... 01.08.11, 00:51
              ajakzupa napisał:

> Dziękuję ci za ten wpis, jestem dumny z ciebie, Mołotow.
              Dziękuję ci za ten wpis. Sumiennie wypełniasz mój testament srania na nie-PiSowców. Lech Kaczyński.
              • ajakzupa Re: Rodzinkę ci skołowano, a oni ciebie... 01.08.11, 08:03
                Dziękuję ci za ten wpis. Sumiennie wypełniasz moją dyrektywę dorzynania watahy, minister Sikorski.
        • lmblmb Odstaw ten tussipect 31.07.11, 21:39
          andrzejm.net napisał:

> Rosjanie podeszli pod Warszawę ale zatrzymali za Wisłą i czekali aż Pol
          > acy się wykrwawią w powstaniu a dopiero wejdą niby z pomocą. TAKICH MIELIŚMY P
          > RZYJACIÓŁ.

Kolego, odstaw ten syrop czy kompot. Rosjanie dostali od Polski baty 25 lat wcześniej, a ty nazywasz ich "przyjaciółmi"?

Takich naćpanych idiotów jak ty było mnóstwo w latach 40-tych. Bór-Komorowski jest idealnym przykładem.
        • wrd6611 Re: "Kochany" PiSie! 31.07.11, 22:37
          Polacy zawsze zwalaja na innych. Anglicy nie pomogli, Ruscy poczekali itd. itd. Nie pamietam zeby kiedykolwiek ktos za kogos bezinteresownie nadstawial tylek. Ten kto zorganizowal powstanie Warszawskie nie byl przy zdrowych zmyslach.
        • piggy1 Re: "Kochany" PiSie! 31.07.11, 22:48
          No cóż, może gdyby nie Powstanie, to rodzina pani Wasilewskiej by żyła?
        • vaterunser Niestety Sikorski ma rację 01.08.11, 00:06
          Niestety Sikorski ma rację i czas to wreszcie mówić głośno.
    • jacgg Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Pows... 31.07.11, 17:29
      W pełni podzielam stanowisko Sikorskiego w tej sprawie, powstanie warszawskie było klęską. Nie podoba mi się jednak knajacki, rynsztokowy styl większości wypowiedzi na forach Gazety w tej i innych sprawach. Takie będą Rzeczypospolite, jak ich młodzieży chowanie...
      • tapry Re: Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Po 31.07.11, 23:16
        I to ty prostaku piszesz o "knajackim" zachowaniu. Wstyd mi za większość wpisów. No, ale cóż. Nie wszyscy kończyli szkoły, gdzie uczyli historii.
        W niedouczonym społeczeństwie wygra zapewne PO.
        • strikemaster Re: Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Po 01.08.11, 10:00
          ZNowu można zobaczyć, jak na siłe się POPISiaki próbują różnić. :D
        • bezspokoju Re: Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Po 01.08.11, 17:38
          A może wolałbyś, "tarpy" żoliborską inteligencję z wyższej półki, którą świeci i emanuje już tylko jeden Kaczyński ? W każdym razie ja dziękuję, nie piszę się na to.
    • pn-ski Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Pows... 31.07.11, 17:30
      Panami z PiS-u nie trzeba się przejmować - wiadomo, ze maja trudności z racjonalnym myśleniem.
    • janles62 Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Pows... 31.07.11, 17:33
      nareszcie ktoś ma odwagę mówić prawdę----czyn był piękny ale z polską idiotyczno romantyczną duszą bez chłodnej kalkulacji,szkoda tych ludzi, potem wykończyło by ich i tak KGB i SB
      • ubiquitousghost88 Yes, yes, yes! A ci co dziś sterują w przepaść... 31.07.11, 17:39
        ...to niedokończeni przez KGB i SB...

janles62 napisał:

> nareszcie ktoś ma odwagę mówić prawdę----czyn był piękny ale z polską idiotyczn
        > o romantyczną duszą bez chłodnej kalkulacji,szkoda tych ludzi, potem wykończyło
        > by ich i tak KGB i SB
    • artremi Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Pows... 31.07.11, 17:42
      Wystarczy sie zapytac czy Radoslaw Sikorski moglby powiedziec: Powstanie w getcie zydowskim bylo narodową katastrofą.
      • kbaus Re: Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Po 31.07.11, 18:01
        Zydzi w gettcie byli wyniszczani. Oni wybrali by umrzec walczac. Oni wiedzieli ze szans nie ma. To mozna nazwac bohaterstwem. Pwstanie Warszawskie, choc powstancy byli heroiczni bylo typowa Polska prywata kilku ktorzy dla wlasnego ego poswiecili tysice oddanych i dzielnych Polakow.

Powiedzial bym jak PiS dzisiaj ale nie chce obrazic tych co walczyli...
      • piggy1 Re: Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Po 31.07.11, 22:52
        Powstanie w gettcie nie dotyczyło ludności cywilnej Warszawy. Było suwerenną decyzją Żegoty - woleli zginąć w walce niż w obozie koncentracyjnym. Więc nie możesz tego porównywać.
    • wswxxx Ale o co chodzi? 31.07.11, 17:48
      Przecież PW było totalną katastrofą. To było skazanie setek tysięcy ludzi na śmierć. To była zbrodnia przeciwko ludzkości, za którą odpowiedzialni są nie tylko Niemcy, ale polskie dowództwo - to tak wychwalane przy okazji kolejnych rocznic.
      • ajakzupa Re: Ale o co chodzi? 31.07.11, 21:02
        Dziękuję ci za ten wpis, jestem dumny z ciebie, Ławrientij Pawłowicz Beria.
    • kbaus Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Pows... 31.07.11, 17:52
      Po pierwsze: Przegralismy - mozna powiedziec jak kazde poprzednie, nic sie nie nauczylismy.
      Po drugie: stracilismy cala elite, gorsze niz w lasku Katynskim - to odbija sie do dzis
      Po trzecie: stolica zostala zniszczona do ziemi - odbudowana przez komune.
      Po czwarte: ogromny bol dla narodu.

To tylko te bardzo oczywiste rezultaty tej tragedii. Nie wspominajac jak uzbrojeni powstancy byli by podjac taka dezyzje...Trzeba miec cos na sumieniu by twierdzic ze to trzeba owijac w bawelne. Wlasnie odwrotnie, osadzic tak jak bylo blad i tragedia.
    • gregroyx Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Pows... 31.07.11, 17:58
      Powstanie warszawskie to przyklad praktyczny rzucania sie z kijem na wiatraki. O tym pisal juz Cervantes. Szkoda, ze w Polsce miedzywojennej nie uczono literatury swiatowej a zajmowano sie konkordatami i onanistycznym walkowaniem sloganu "silni, zwarci, gotowi". Ale gotowi do czego? Do kleski wrzesniowej 1939 i kleski Powstania. Polityczni Don Kichoci odpowiedzialni sa za smierc bez mala 20 tys mlodych narwancow i bez mala 10-krotnej liczby cywilow. To zbrodnia przeciw ludzkosci.
      Troche trzezwosci myslenia.
      • ajakzupa Re: Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Po 31.07.11, 21:03
        Dziękuję ci za tę wypowiedź i jestem dumny z ciebie, Ribbentrop.
        • ubiquitousghost88 Dumny jestem z twojej mamusi i jej probo...szcza.. 31.07.11, 21:11
          ...JP2, Benedetto ma non Santo Subito...

ajakzupa napisał:

> Dziękuję ci za tę wypowiedź i jestem dumny z ciebie, Ribbentrop.
          • ajakzupa Re: Dumny jestem z twojej mamusi i jej probo...sz 31.07.11, 22:03
            Widzę, że znasz się na rzeczy, synu swojej mamy u jej gacha, kleryka.
            • mela_1 Re: Dumny jestem z twojej mamusi i jej probo...sz 01.08.11, 00:40
              ajakzupa napisał:

> Widzę, że znasz się na rzeczy, synu swojej mamy u jej gacha, kleryka.
              PiSowcu - rozmawiamy tutaj o wielkiej tragedii narodowej. Ja wiem, macie w PiSie w dooopie takie dyskusje, bo nie szanujecie ani ludzi ani ich osobistych tragedii, o ile nie służą do waszych prymitywnych, partyjniackich celów. Ale proszę - zdobądź się na szacunek. Choćby dla tych 200 tysięcy zabitych. I zamilcz.
              • ajakzupa Re: Dumny jestem z twojej mamusi i jej probo...sz 01.08.11, 08:08
                To ty masz w dupie wszystko, oprócz dyrektywy dorzynania watahy. A szacunek dla powstańców najlepiej wyraził twój watażka Sikorski minister.

I nie nazywaj mnie pisowcem, bo nim nie jestem. Jestem natomiast rydzykowcem, natankowcem i zarazem duchowym spadkobiercą KPP.
        • piggy1 Re: Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Po 31.07.11, 22:56
          Jeżeli już, to powinieneś odwołać się do von Clausewitza. On akurat był znakomitym strategiem wojskowym, a na jego podręczniku uczyły sie armie innych krajów. Oczywiście, chodzi o lata wcześniejsze niż druga wojna.
    • penible4 aussie1inc, 31.07.11, 18:18
      w pełni zgadzam się z Twoja wypowiedzią!
      • mela_1 Re: aussie1inc, 31.07.11, 20:15
        penible4 napisała:

> w pełni zgadzam się z Twoja wypowiedzią!
        Ja również.
    • lehoo Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Pows... 31.07.11, 18:35
      Nie dość, że katastrofa: to było bardzo piękne i bardzo patriotyczne samobójstwo.
      • sceptyk35 "Bohaterscy dowódcy" 31.07.11, 18:59
        Powiedzcie mi państwo "oburzeni" który z dowódców Powstania dawał przykład młodym zapaleńcom i walczył na barykadach narażając życie.
        Z tego co wiem, to żaden z nich nie był nawet poważnie ranny i po wojnie wszyscy żyli nieźle na Zachodzie.
        • now52 Re: "Bohaterscy dowódcy" 01.08.11, 01:07
          sceptyk35 napisał:

> Powiedzcie mi państwo "oburzeni" który z dowódców Powstania dawał przykład młod
          > ym zapaleńcom i walczył na barykadach narażając życie.
          > Z tego co wiem, to żaden z nich nie był nawet poważnie ranny i po wojnie wszysc
          > y żyli nieźle na Zachodzie.
          Otóż to!!!
      • kzworskaop.pl Re: Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Po 31.07.11, 19:02
        to była wielka zbrodnia, wygodna dla rosjan i dla aliantow - anglikow i społki bo niemcy musieli sie rozproszyc na 2 siły.Nie zmienia to faktu bohaterstwa najwyższej rangi i cierpienia naszej kochanej Warszawy. kierownictwo powstania to mordercy i powinni byc są.chwł. dzeni tak jak ci za ludobojstwo Chwała powsta ncom, zwłaszcza tym najmłodszym,nasze serca są w tej chwili przy nich.cześć ich pamięci!!!
    • jkrolicki Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Pows... 31.07.11, 19:01
      Zgadzam sie z Sikorskim; to byla narodowa katastrofa
    • noores To przcież są słowa gen. W. Andersa... 31.07.11, 19:01
      Przecież to są słowa i opinia generała Władysława Andersa... a identyczną opinię miał słynny
      kurier warszawski Jan Karski - do przeczytania w Muzeum Powstania Warszawskiego (trochę schowane...)
      • piggy1 Re: To przcież są słowa gen. W. Andersa... 31.07.11, 23:01
        Taką sama opinię wygłosił w zeszłym roku, albo dwa lata temu w Warszawie, uczestnik Powstania płk Ścibor-Rylski (powstaniec - nastolatek)
        • kbaus Re: To przcież są słowa gen. W. Andersa... 01.08.11, 09:54
          Problem w tym ze rydzykowiec uznaje Scibor-Rylskiego za Molotowa albo Ribentropa. Przy okazji PiS bez Rydzyka by juz nie istnial.
    • miromireasy Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Pows... 31.07.11, 19:09
      Ten temat jest dosyć łatwo pojmowalny gdy operujemy skrajnościami w konkretnym politycznym i taktycznym wymiarze zastanej sytuacji i próby wybrnięcia z niej. Mamy wtedy albo heroizm walecznych Polaków albo nieodpowiedzialne i bezsensowne sterowane zbiorowe samobójstwo, chociaż w aurze bohaterskiej. W wymiarze filozoficzno- etycznym lub po prostu ogólnoludzkim to wydarzenie dotyka uniwersalnej istoty zniewolenia i buntu i stawia pytanie co wtedy robić? Może dlatego jest to temat tak atrakcyjny dla ideowców i ideologów z PISu, którzy lubują się w takich wykwintnych narodowych przysmakach. Ale nawet przy największym cierpieniu powstanie jest po to aby je wygrać, a nie pogrążyć się w jeszcze większej niewoli i zgliszczach. Można też pytać o to co innego można było wtedy uczynić, czy może w ogóle nie próbować oporu, rolę i reakcję ZSRR? Z perspektywy dzisiejszych czasów sprawa wydaje się jasna, bo niedługo później przyszło wyzwolenie od okupanta niemieckiego.
      To powstanie poniosło sromotną klęskę, a to nie jest atrybut herosów. Skąd zatem takie wyniesienie? Zrozumiałe byłoby dla mnie oburzenie w obronie czci poległych bohaterów. Ale zastępowanie znaczeń to jest już nadużycie. I tu jest ogromna rola historyków, którzy nie powinni dopuścić do takich manewrów interpretacyjnych i ideologicznych. Bo daje to w efekcie- pod pozorem wolności wypowiedzi politycznej, wyboru partii, poglądów itp.- zniewolenie psychologiczne zrealizowane w niskim (odwrotnie proporcjonalnym do heroizmu) stylu.
    • brzmski haniebne słowa, haniebna nieświadomość 31.07.11, 19:10
      sięgnijcież trutnie komputerowe do źródeł, miast szerdolić niemożebnie; polecam stanisława mikołajczyka, jeśli wiecie kto zacz, polskę zgwałconą; po lekturze - rumieniec wstydu, samobiczowanie, i... lewatywa?!
    • saint_just Re: Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Po 31.07.11, 19:11
      aussie1inc napisał:

> Po radnych z Pisu nie nalezy spodziewac sie inteligentnych wypowiedzi. Powstani
      > e Warszawskie bylo niewyobrazalna katastrofa spowodowana przez kilku idiotow pu
      > lkownikow, ktorym marzyly sie generalskie epolety, czyli Chruscielowi - Montero
      > wi, Pelczynskiemu - Grzegorzowi, Okulickiemu - Niedzwiadkowi i slabemu, niezdec
      > ydowanemu dowodcy AK -Borowi-Komorowskiemu.
      > Mowiac w skrocie Powstanie wybuchlo na zyczenie Rosji Sowieckiej - Sowietom byl
      > o bardzo na reke. Oczywiscie - jak zwykle - totalna kleske Polacy ubrali w triu
      > mf, a potem zwy
    • turpin warto sięgnąć do źródeł 31.07.11, 19:24
      Dla mnie wstrząsem była książka Bora-Komorowskiego o Powstaniu, napisana prostym zrozumiałym językim, z minimum ocen, głównie fakty. Z wstrząsającą szczerością.

Na samym początku Powstanie nie było przez ładnych parę godzin dowodzone i niewiele brakowało, by naczelne dowództwo pierwszego dnia diabli wzięli - otóż na kwaterę wybrano miejsce niedostatecznie rozpoznane (okazało się, już po fakcie, że sąsiednia fabryka miała bardzo mocną straż), dowództwo było osłaniane przez plutonik uzbrojony gorzej, niż przeciętna podwarszawska banda rabunkowa, do dyspozycji miało tylko jedną radiostację, a części do tej radiostacji (została oczywiście zaraz uszkodzona) gdzieś się zapodziały.

Dalej można już właściciwe nie czytać, jeśli ktoś chce sobie wyrobić zdanie co do wojskowych kompetencji dowództwa Powstania. Dyskusję nad kompetencjami politycznymi można chyba miłosiernie pominąć.
    • 2krzypek Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Pows... 31.07.11, 19:33
      Moznaby sparafrazowac poete;
      "a dziwi mnie wciaz, ze nad nasza kleska niejedna,
      goruja cokoly, na ktorych stoi wciaz ktos..."
    • a.mm Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Pows... 31.07.11, 19:43
      nie trzeba byc z pisu zeby wiedziec ze powstanie bylo TAKZE katastrofa.
      ale to jest historia, z niej sie trzeba uczyc i wyciagac wnioski.

Sikorski jest katastrofa TRWAJACA;
      nalezy to SKONCZYC natychmiast.
      przyszedl z pisu, niech wraca do pisu.
    • jurber1 Re: Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Po 31.07.11, 19:46
      Zgadzam się w zupełności ! Dodam: niedawno jeden z dowódców powstania "przeprosił ludność powstańczej Warszawy za niewyobrazalne cierpienia" jakich doznali w trakcie tej heroicznej, ale bezensownej walki. Przecież - po Jałcie - niektóre polskie oddziały na froncie zachodnim zostały wycofane w walki - Polacy nie mieli już o co walczyć, gdy "alianci" sprzedali nas Rosjanom (aby zabezpieczyć sie przed jednostronnym zawieszeniem wojny z Hitlerem). Zaś sama decyzja o rozpoczęciu powstania została podjęta w niepełnym skladzie dowódczym - bez nie akceptującego walki powstanczej generała...
    • sam16 Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Pows... 31.07.11, 19:46
      Od lat slysze zarzut w strone Rosjan,ktorzy stali po drugiej stronie Wisly i czekali.
      Otoz Rosjanie doskonale wiedzieli ze to powstanie wymierzone jest przeciwko Niemcom ale rowniez przeciwko Rosjanom.
      Wydaje mi sie ze dowodcy powstania (jesli oni wogole mieli jakies racjonalne plany) chcieli wyzwolic Warszawe przed Rosjanami i zainstalowac w Warszawie swoj rzad.
      Oczywiscie cale przedsiewziecie nie mialo zadnych szans a w dodatku nie liczylo sie ze stratami cywilnymi.
      Przeciez Warszawa to bylo gesto zaludnione miasto. Jak mozna zmienic domy gdzie mieszkaja zwylki ludzie z rodzinami i malymi dziecmi w pierwsza linie frontu?
      Czy tak postepuja rozsadni i kochajacy Polakow dowodcy?

To bylo szalenstwo albo jak wola inni zbrodnia na Warszawie i Warszawiakach.

Jesli chodzi o wypowiedz Sikorskiego mam mieszane uczucia.
      Z jednej strony w pelni podzielam jego zdanie. Z drugiej wydaje mi sie troche nie na miejscu aby minister spraw zagranicznych w dniu wybuchu powstania ktore dla wielu jest dniem wyjatkowym mowic o ciemnej stronie powstania.
      Ale moze w tym jest metoda. To sa mocne slowa i one powinne sie przebic do swiadomosci Polakow. Jesli w tym dniu nie zostana wypowiedziane nie spowoduja odpowiedniej reakcji.
      I z tym z Sikorskim sie zgadzam ze wybral odpowiednia pore.
    • alamakotalive Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Pows... 31.07.11, 19:51
      Wszystko jedno co Sikorski powiedzial, a czego nie powiedzial, tylko polglowki moga uwazac Powstanie za sukces. W najlepszym razie to byla tragiczna pomylka. W najgorszym wypadku to byla zdrada. Kamienie bezmyslnie rzucone na szaniec. Butelki z benzyna przeciwko Tygrysom i "Polsko jak slodko jest dla Ciebie umierac". Wygubiono tych, ktorzy mogliby sie przeciwstawic zagarnieciu wladzy przez sowieckich agentow. Pytam: W imie czego?
      • sam16 Re: Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Po 31.07.11, 20:12
        alamakotalive napisał:

> Wygubiono tych, ktorzy mogliby sie przeciwstawic zagarnieciu wladzy prze
        > z sowieckich agentow. Pytam: W imie czego?

Poska w Jaucie zostala oddana przez aliantow w strfe wplywow sowieckich i zadne sily w Polsce nie byly w stanie sie temu przeciwstawic.
        Wiadomo jak skonczyli wszyscy ci ktorzy po wojnie kryli sie po lasach walczac z zalewem sowieckim. Te proby tez nie mialy szans tak samo jak PW.
        Niemcow pokonaly polaczone siliy zachodu i Rosjanie. To oni mieli prawo decydowac o strefie wplywow i zdecydowali. Wszystkie inne oczekiwania czy plany nie mialy racji bytu.
        Zwyciezcy zawsze maja racje.
    • benek231 Narodowej prawicy rozumki jak byly tak sa :O) 31.07.11, 19:58
      malenkie.

W dyskusjach o przyczynach powstania tradycyjnie wytykaja sowietom, podpuszczenie AK na powstanie - z uzycem ulotek zrzucanych od maja.

Ciekawe, ze AKowcy wytrenowani w nieufnosci do ruskich, a powodow bylo sporo (zabory, wojna 1920, noz w plecy 17go wrzesnia, Katyn, agresywny komunizm) tym razem zapomnieli o w/w i uwierzyli w szczerosc intencji wroga, ktoremu nigdy i w zadnym przypadku nie mozna bylo wierzyc. No ale to jest ta wlasnie polsko-prawicowa zbornosc myslenia.
    • pabian-2 Re: Radni PiS krytykują Sikorskiego za słowa o Po 31.07.11, 20:16
      mielismy paru "swietnych" wodzow.
      Smigly Rydz, Chrusciel, Okulicki, Bor Komorowski.
      Czy ktos policzyl ile istnien Polakow maja na sumieniu? Co osiagneli policzyc nie mozna...bo nie osiagneli nic!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka