Dodaj do ulubionych

Nienawiść na synagodze w Orli

11.08.11, 09:05
"POLSKA DLA POLAKOW" ( ma sie rozumiec tylko tych "prawdziwych") - czyli moje refleksje na temat ksenofobii w Polsce...
W kontekscie ostatnich wydarzen w Norwegii twoje "opinie" sa wyjatkowo wymowne.
Co jest wykladnikiem "polskosci" ?...Kto ma uprawnienia do "licencjonowania" Polakow badz odklejania badz przyklejania don etykietek? Pachnie mi to faszystowsko-rasistowskim relatywizmem...marszalek Goering zapytany kiedys o jednego ze swoich poddanych ( o ile pamietam chodzilo o gen. Milsch'a) w zwiazku z jego domniemanym zydowskim pochodzeniem odpowiedzial : "My (NSDAP) decydujemy kto jest zydem". Podobnie zreszta odpowiedzial gdy wypomniano III Rzeszy wspolprace z rezimem cara Borysa w Bulgarii (ostatecznie rowniez slowianskimi podludzmi) : "My decydujemy kto jest a kto nie jest slowianinem"
Mam w Nowym Jorku wspanialego przyjaciela rodem z Wloclawka o spolszczonym nazwisku Zlotogórski. Jest polskim zydem. Mowi przepiekna polszczyzna. Swobodnie cytuje z pamieci Mickiewicza, Slowackiego, Norwida, Galczynskiego, Jasnorzewska...Leca.
Po przymusowej emigracji z PRL-u po roku 1968 jako niedoszly magister filologii polskiej przywiozl ze soba do Stanow to co (jak sam podkreslil) bylo dla niego najcenniejsze: swoja rodzinna biblioteke. Gdy ujrzalem jego kolekcje oniemialem to li z zachwytu , to li ze wstydu...mial on wiecej pozycji klasyków polskiej literatury pieknej niz wszyscy moi amerykanscy znajomi polskiego pochodzenia razem wzieci (wlaczajac w to mój wlasny ksiegozbiór).
Mieszkam od lat za granica pracuje dla IRC i UNHCR. W latch 90-ych pracowalem dla wielu organizacji humanitarnych w podzielonej religijno-nacionalistycznym idiotyzmem Bosni. Doswiadczylem na wlasnej skorze rasizm i ksenofobie w najprymitywniajszym ich wydaniu spod znaku krzyza i polksiezyca. Wlasciwie konflikt na Balkanach/bylej Jugoslawii zapoczatkowala zadyma pomiedzy szalikowcami Zagrzebskiego Dynama i belgradzkiej Crvenej Zvezdy 13 maja 1990 roku na stadionie Maksymira. Tak zaczynaja sie wojny...tak zaczelo sie najwieksze od czasow zakonczenia II Wojny swiatowej ludobojstwo, w ktorym sasiad zabijal sasiada...i to pod naszymi nosami...Ale to juz oddzielna historia...Wrocmy do problemu ksenofobii i rasizmu, ktory obsewrwuje w Polsce i na lamach forow GW...i nie tylko.
Z wielkim bolem wywolanym gleboka troska o wizerunek Naszej Ojczyzny w swiecie czytam w polskich publikatorach ksenofobiczne “werbalne rozwolnienie” serwowane zazwyczaj przez osobników z patologicznymi klerykalno-nacjonalistycznymi odchyleniami.
Odczytuje ich “wypowiedzi” jako nieudolna i rozpaczliwa proba leczenia sie z gleboko zakorzenionych wschodnio-europejskich a moze zachodnio-azjatyckich , slowianskich kompleksow. O ich intelektualno-moralnym wymiarze nie warto nawet wspominac.
A moze wy pseudopatrioci spod znaku Jankowskiego i Rydzyka powinniscie przeprosic naszych zydowskich wspólobywateli za “szmalcowników”, za Kielce, Jedwabne i równiez za to za nie staneliscie w ich obronie w 1968. Za naszych bogobojnych chlopow, ktorzy po zakonczeniu niedzielnej mszy swietej przeistaczaja sie w hieny cmentarne bezczeszczac miejsca masowej zaglady polskich i europejskich zydow. Czy nie powinniscie sie wstydzic za tych polskich “intelektualistów”, dla ktorych twórczosc wielkich polskich poetów Juliana Tuwima i Boleslawa Lesmiana “smierdziala czosnkiem” ? Za urzedowy zakaz wychowywania WSZYSTKICH NASZYCH dzieci (bez religijno-rasowych wyjatkow), największemu polskiemu pedagogogowi Januszowi Korczakowi.
Dlaczego nigdy nie wspominacie o sanacyjnym (ND-ckim) apartaheidzie na polskich uczelniach II RP ?
Jak mozna nie wstydzic sie za Polakow, którzy pamietajac o Bermanach i Rozanskich celowo zapominaja o wyczynach naszych slynnych rodakow, o Feliksie Edmundowiczu Dzierzynskim i Andrzeju Januarowiczu Wyszynskim. Przecietny Polak nie ma pojecia o 160000 zolnierzy wyznania mojzeszowego walczacych w Kampanii Wrzesniowej, o gwiazdach Dawida na nagrobkach cmentarzy wojskowych zolnierzy polskich pod Narvikiem, Falaise, Tobrukiem czy Monte Cassino. W mogilach Katynia spoczywaja polscy oficerowie pochodzenia zydowskiego.
Od dziecinstwa mamy wbudowywana swoista ksenofobiczna liste ras czy grup narodowosciowych, ktorym uczy sie nas nie ufac czy nawet nienawidziec. Znajdujemy na tej liscie nie tylko osoby pochodzenia zydowskiego. Sa tam nasi najblizsi sasiedzi: “szwaby”, “pepiki”, “kacapy/ruscy” , ”cyganie” i egzotyczni przybysze z daleka jak “czarnuchy” i “zoltki”. Pamietam z dziecinstwa , ze nawet okreslenie “ukrainiec” mialo u Polakow bardzo wyrazne negatywne/wrogie skojarzenie.
W 1984 spotkalem bylych dzialaczy robotniczej Solidarnosci, którzy po stanie wojennym ze wszystkich mozliwych krajów przyjmujacych emigrantów wybrali rasistowska RPA, gdzie dokladnie w tym samym czasie stary Nelson Mandela odsiadywal swoj 25 letni wyrok. Szybko sie urzadzili i oczywiscie “kontynuowali” swoja walke o wolnosc, równosc i sprawiedliwosc spoleczna ze swoich domostw otoczonych drutem kolczastym i czarnoskora pomoca domowa, ktorej zrzeszanie sie w normalnych zwiazkach zawodowych bylo zabronione. Delikatnie im to wytknalem. Obruszyli sie na mnie. “Twój mlodzienczy idealizm mozesz sobie wsadzic do d..py. Daj czarnuchom wladze i zobaczysz jak rozpie...dola ten kraj”. Przypomnialy mi sie wtedy slowa Zelaznego Kanclerza o Naszym Narodzie: “wystarczy dac Polakom wladze i sami sie wyniszcza”. Na pozegnanie polecilem im slynna ksiazke “Jadro ciemnosci” napisana przez naszego wielkiego Ziomka Jozefa Korzeniowskiego.
Oto co nam dzisiaj zostalo z etosu robotniczej solidarnosci i naszej “chrzescijanskiej moralnosci”...
Ale czemu ja sie wlasciwie czepiam ?...Historycznie przeciwstawienie sie barbarzynskiemu apartheidowi czy obrona praw czlowieka nigdy nie byly priorytetetami tzw. “autorytetow religijnych” ...
Moze na zakonczenie wspomnijmy Nigeryjczyka Maxwella, który - tak jak wielu Polaków -opuscil ojczyste strony w poszukiwaniu lepszego zycia.
Policja demokratycznej i praworzadnej RP zastrzelila go w imie chrzescijanskiej milosci do blizniego zapewne tylko dlatego, ze nie kopal pilki tak dobrze jak doskonaly i powszechnie szanowany pilkarz naszej narodowej reprezentacji Emmanuel Olisadebe.
--
“Kiedy przyszli po Żydów, nie protestowałem. Nie byłem przecież Żydem.
Kiedy przyszli po komunistów, nie protestowałem. Nie byłem przecież komunistą.
Kiedy przyszli po socjaldemokratów, nie protestowałem.
Nie byłem przecież socjaldemokratą.
Kiedy przyszli po związkowców, nie protestowałem. Nie byłem przecież związkowcem.
Kiedy przyszli po mnie, nikt nie protestował. Nikogo już nie było.”-Martin Niemöller
Obserwuj wątek
    • 6.smiech Nienawiść na synagodze w Orli 11.08.11, 09:14
      Ot i mamy rezultaty dzialalnosci radia ma ryja i polityki nienawisci J. Kaczynskiego.
      Tak trzymac a w Polsce bedzie jak Anglii czy Norwegii.
      • kochamrydzyka Od wiekow K. Rzymsko Katolicki wmawial motlochowi 11.08.11, 15:06
        6.smiech napisał:

> Ot i mamy rezultaty dzialalnosci radia ma ryja i polityki nienawisci J. Kaczyns
        > kiego.
        > Tak trzymac a w Polsce bedzie jak Anglii czy Norwegii.

Od wiekow Kosciol Rzymsko Katolicki wmawial motlochowi ze Zydzi zamordowali Jezusa, by zrzucic z siebie czyli Rzymu wine za to.
        Z dziecinstwa pamietam ze przecietny katolik na wsi w stu procentach byl przekonany ze Jezysa zamordowali Zydzi, ze Zydzi zabijaja katolickie dzieci na mace. Matki straszyly dzieci zeby wyniosly smieci zmiecione w kat i przykryte miotla, bo przyjdzie Zyd i nasra w nie.
        Slyszalem przechwalki, ze przed wojna byly urzadzane zabawy przez mlodych a czasem i starszych bicia Zydow za to, ze przechodzac obok kosciola albo krzyza nie zdjal mycki i nie przezegnal sie.
    • szumawski Ot, mamy rezultaty działalności GWnianej 11.08.11, 09:22
      Agenci GWnianej pomazali synagogę, żeby dać kolejny raz o sobie znać.
      • 6.smiech Re: Ot, mamy rezultaty działalności GWnianej 11.08.11, 10:43
        Juz poprzednio przebiles dno swojej glupoty takze teraz mozesz wziasc proszki i isc sie
        wyspowiadac do kosciolka za te brednie co piszesz.
        • szumawski Skąd twierdzisz, że chodzę do kościółka? 11.08.11, 11:54
          Jakiż prosty jest twój światek. Jestem ateistą i popieram Moczara.
    • he1ku Nienawiść na synagodze w Orli 11.08.11, 10:31
      Rasizm jest tak stary jak świat i naprawdę cięzko jest się tej wady pozbyć.Nie pomoże nawet mariaż z innym , kolorowy partnerem, wówczas sami staniemy się celem rasizmu.Czy ktoś widzi jakieś wyjście, bo już napisano na ten temat olbrzymią masę książek,artykułów a efekt jest jeden .Nawet sąsiad jest wrogiem ,bo kiedyś tam popił i głośno słuchał telewizor.
    • ajr-on Nienawiść na synagodze w Orli 11.08.11, 11:21
      Codziennie na jakimś budynku w całej Polsce jakiś kretyn najróżniejsze hasła i nie róbmy z tego afery tylko ścigajmy wandali ( a nie wydumanych antysemitów).
      W Orli można w tym budynku zrobić hurtownię śledzi, obważanków i czosnku, punkt chirurgii plastycznej specjalność obrzezanie, może uzbiera się na remont tak biednych właścicieli jak gmina żydowska.
      • niveau Re: Nienawiść na synagodze w Orli 11.08.11, 12:41
        Uderzono w Żydów, więc jak GW ma nie robić afery? Wszędzie w Polsce są napisy anty-ktoś tam. Dopóki społeczeństwo nie zmądrzeje i nie wyleczy się z rasistowskich kompeksów, dopóty będziemy czytać takie brednie.
        A jeśli chodzi o budynek synagogi - chyba jego stan świadczy o tym, jakie ma do niego stosunek gmina żydowska ...
        • moni2 Re: Nienawiść na synagodze w Orli 11.08.11, 14:13
          niveau napisała:

> A jeśli chodzi o budynek synagogi - chyba jego stan świadczy o tym, jakie ma do
          > niego stosunek gmina żydowska ...
          Przedstawiciel Gminy Żydowskiej w Białymstoku w osobie Lucyny(Lusy)...XXX. nie może nic bez rabina; a rabin, bardzo mądry Żyd, czeka aż Komisja Rządowa z puli Skarbu Państwa odpali na remont i konserwację obiektu synagogi, obiektu wpisanego do rejestru zabytków. Analogicznie jak Klasztor Braciszków Kamedułów na Wigrach. A Skarb Państwa ma kasę z naszych podatków. I wszystko gra i burczy:)
    • tykaczor Nienawiść na synagodze w Orli 11.08.11, 12:56
      Prokuratura powinna bez przeszkód ustalić sprawcę ! Wystarczy przyglądnąć się moherom . To z Torunia, od złodzieja Rydzyka, płyną słowa nienawiści do ŻYDÓW, a otumanione i zatrute jaden nienawiści staruszki i starce wypełniają "rozkazy" tego diabła ubranego w ornat i ogonem dzwoniącego na mszę.
    • mieszkaniec_wszechswiatow religie i nacjonalizm - kule u nóg Ludzkości !!!!! 11.08.11, 13:03

b/k
    • slawekpl a moze to dziennikarska prowokacja 11.08.11, 13:28
      a gdziesz to jeszcze tyle kretynow sie uchowalo aby pisac takie glupoty? nie chce mi sie w to wierzyc. moze to tylko dziennikarska prowokacja aby bylo co pisac w sezonie ogorkowym?
    • pablobodek Antysemityzm !! Rasizm !! 11.08.11, 13:49

"... Małgorzata Kowalska ... ma nadzieję, że będzie to początek pozytywnych przemian."

Proponuję - natychmiast przestać indoktrynować dzieci w przedszkolach i szkołach religią katolicką !! Ta trucizna wydaje takie właśnie owoce !!

Dzieci należy uczyć szacunku do wszystkich ras i religii. Religioznawstwa, etyki, filozofii.
      Biała siła !!
      "A ty dlaczegoś się nie umył?" - rzekł z miłością do czarnoskórego katolicki kapłan, ideolog i wychowawca młodzieży Rydzyk !!
    • barbarella37 Re: Nienawiść na synagodze w Orli 11.08.11, 15:11
      Ze smutkiem przeczytałam Pana wypowiedź na temat naszych ksenofobicznych zachowań i poglądów, zwłaszcza wśród starszego pokolenia , na którym oczywiście wzoruje się to młodsze i mamy tego niechlubne przykłady. Tak się złożyło, że od kilkunastu lat obracam się w środowisku byłych żołnierzy Armii Krajowej (sama nie byłam żołnierzem, miałam 2 lata gdy wojna wybuchła) i w trakcie różnych dyskusji wyrażałam się z sympatią i zrozumieniem na temat Żydów i innych nacji współżyjących w naszym Kraju, którzy również walczyli i ginęli w obronie naszej i Ich Ojczyzny. Niestety jestem za każdym razem epatowana rasistowskimi i wręcz wściekłymi wypowiedziami o tych niedobrych Żydach, którzy zawładnęli naszym życiem i krajem. Każdy kto ma inne zdanie jest posądzany o "niedobre" pochodzenie. Jak to jest, że Polacy, którzy mienią się żarliwymi katolikami, modlą się, przekazują sobie znak pokoju, wszystkie uroczystości państwowe, patriotyczne rozpoczynają mszą św.,a na co dzień są takimi antysemitami i nienawidzą innych ? Czy nauki Jana Pawła II są tylko wygodnym sloganem ?
    • echem Nienawiść na synagodze w Orli 11.08.11, 19:00
      A skąd drodzy wykształceni z dużych ośrodków wiecie, że winne są mohery?
      Może to jacyś przedstawiciele postępowej "młodej zadziornej, niepokornej Polski" chcieli zaprotestować przeciwko zawłaszczaniu przestrzeni przez Żydów albo coś w ten deseń
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka