mieszkaniec_wszechswiatow Kto ma na sumieniu więcej istnień: bożek jahwe czy 19.08.11, 12:21 tzw. Szatan ??? Odpowiedz Link Zgłoś
joseph.007 Re: Kto ma na sumieniu więcej istnień: bożek jahw 19.08.11, 12:41 To zależy, bo są dwie możliwości logiczne: 1.) Jeśli wierzysz w "bożka Jahwe", musisz uznać że Szatan - bo z godnie z zasadami tej wiary, Szatan jest winien wszelkiemu złu świata, w tym także każdej śmierci ludzkiej. 2.) Jeśli nie wierzysz w "bożka Jahwe", to pytanie jest bezprzedmiotowe, gdyż byty urojone z definicji nie mogą być niczemu winne, skoro obiektywnie nie istnieją. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec_wszechswiatow Kto utopił wszystkie żywe organizmy: szatan czy bo 19.08.11, 13:07 żek jahwe ??? Przeczytaj torę czyli tzw. stary testament - tam znajdziesz odpowiedź !!! Odpowiedz Link Zgłoś
joseph.007 Re: Kto utopił wszystkie żywe organizmy: szatan c 19.08.11, 16:00 Ależ czytałem; w odróżnieniu od - jak widzę - ciebie, całą i od początku, a nie tylko The Best Of :D Odpowiedz Link Zgłoś
drmuras Proste pytanie 19.08.11, 12:43 Nie jestem czlonikem KK ale nie podoba mi sie to co zrobil Nergal. Ma jednak pytanie do wszystkich broniacych Nergala - zakladam ze nie jestescie czlonkami kk i wystapiliscie z niego poprzez apostazje? Nie wyobrazam sobie sytucacji w ktorej bronicie darcia Bibli , by 24 grudnia dzielc sie oplatkiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
starblast Re: Proste pytanie 19.08.11, 12:57 Apostazja kanoniczna akurat nic nie daje, bo kościelni wymyślili sobie, że "chrzest jest niezmywalny". Nie można się więc wypisać, ponieważ dla Krk zawsze będziesz katolikiem. Możesz oczywiście tego nie uznawać i się nim nie czuć. Jeśli ciebie to usatysfakcjonuje to ja dokonałem apostazji. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Proste pytanie 19.08.11, 13:11 A dlaczego uważasz że opowiadanie się za wolnością słowa stoi w sprzeczności z dzieleniem się opłatkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 On tak uważa? Czyżby? 19.08.11, 13:25 obraza.uczuc.religijnych napisał: > A dlaczego uważasz że opowiadanie się za wolnością słowa stoi w sprzeczności z > dzieleniem się opłatkiem? Jestem niewierząca, moi bliscy również, a podczas kolacji wigilijnej - dzielimy się opłatkiem. Podobnie, jak, np., w Halloween ustawiamy na tarasie wydrążoną dynię, z powycinanymi otworami (oczy, usta) i świeczką w środku, pomimo, że nie mamy nic wspólnego z wierzeniami jakichś tam starożytnych Druidów... Odpowiedz Link Zgłoś
drmuras Re: On tak uważa? Czyżby? 19.08.11, 14:13 Spoko jezeli traktujesz oplatek jak wafelka i nie jest ci potrzebny poswiecony. Trudno mi sobie wyobrazic sytucje ze ktos nie widzi w darciu Bibli nic zlego a potem biegnie do kosciola po poswiecony oplatek bo taka tradycja. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Nie pojmuje jak mozna miec problem z wybrazeniem 19.08.11, 16:19 tak banalntch i prostych sytuacji. Masz chyba rozum i wyobraznie strusia. Swietowanie 24-25 grudnia ma duzo starsza tradycje niz chrzescijanstwo. Bylo przed nim i bedzie po nim, jaki problem? W pierwszych wiekach kosciol zwalczal swietowanie przesilenia zimowego przez ochrzczonych pogan, az sie poddal i wlaczyl je do kanonu swiat koscielnych. Religie chcesciajskie sa juz tylko tradycja, poza paroma fanatykami nikt juz nie wierzy prawdziwie w caly zespol dogmatow. Co wiecej, wiekszosc chrzesciajn nawet nie wierzy ze Jezus byl/jest Bogiem a Maryja z cialem wstapila do nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
drmuras Re: Nie pojmuje jak mozna miec problem z wybrazen 19.08.11, 16:45 Rozumiem ludzi którzy łamią się wafelekiem z okazji świat, ale nie zrozumiem tych którzy łamią sie poświeconym opłatkiem i pochwalaja darcie Bibli. Toż to schizofrenia. Albo się wierzy w to co jest napisane w Biblii albo nie . Sytuacja 0-1. Ja nie wierzę ale nie pochwalam darcia ksiazek , jak nie pochwalam strzelania do posągów Buddy. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Nie wiem czy poświęcony... I mam to w nosie. 20.08.11, 08:03 drmuras napisał: > Spoko jezeli traktujesz oplatek jak wafelka i nie jest ci potrzebny poswiecony. Jest taki, jaki przynoszą - chyba - z kościoła. Nie wybrzydzam, daję - ostatnio - 10 zł i dostawca wydaje się zadowolony.... > Trudno mi sobie wyobrazic sytucje ze ktos nie widzi w darciu Bibli nic zlego a > potem biegnie do kosciola po poswiecony oplatek bo taka tradycja. Ależ nikt nie potrzebuje nigdzie biegać! Odkąd pamiętam - opłatek jest przynoszony do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
skuba2 Narodziny Mitry! 19.08.11, 13:57 Uprzejmie przypominam, że 24 grudnia to przesilenie zimowe, w swoim czasie w Rzymie powszechnie świętowane jako "narodziny Mitry Słońca Niezwyciężonego". Potem Chrześcijaństwo zarządziło w tym dniu swoje święto, żeby przykryć święto mitraistyczne. Tak zresztą robiono powszechnie, przy okazji wszelkich zmian religijnych, anektując miejsca kultu, lokalne daty świąt a nawet konkretne postacie! Np. grecki Adonis to fenicki Adonai, słowo Baal w biblii traktowane jako nazwa jakiegoś pogańskiego boga to w istocie określenie "Pan", Kaaba była czczona grubo przed Mahometem, nawet Compostella to stare miejsce kultów pogańskich i aby je przejąć wymyślono rzekomy grób apostoła Jakuba. Nawet Putin zorganizował 6 XI święto narodowe Rosji aby przesłonić 7 XI (młodszym przypominam - datę wybuchu Rewolucji Październikowej). Akurat pech chciał, że jedyną bliską kalendarzowo okazją była data odbicia Kremla z rąk polskich, stąd wielu wydaje się, że to specjalna, antypolska demonstracja (jak nasze święto wojska w rocznicę Cudu nad Wisłą, które rzeczywiście jest antyrosyjską demonstracją). Innymi słowy - więcej luzu drodzy państwo! Odpowiedz Link Zgłoś
ami_lii Nergal: Szatan zwyciężył 19.08.11, 12:51 To się nazywa mieć mroczne poczucie humoru :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk_wj Głupota nie jest karana, 19.08.11, 12:54 więc nie ma powodu karać nieszczęśnika za jego czyny i słowa. Niech się ekspresyjnie wyraża tak, bo widocznie inaczej nie umie. Dziwię się jedynie, że znajduje fanów, gotowych płacić pieniądze za takie pajacowanie. Ale to wolny kraj, każdy może lubić co chce, by zastosować powiedzonko "każda potwora znajdzie amatora". Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Głupota nie jest karana, 19.08.11, 13:09 kamyk_wj napisał: > Dziwię się jedynie, że znajduje fanów, gotowych płacić pieniądze za takie pajac > owanie. Ale to wolny kraj, każdy może lubić co chce Przecież to celebryta. Nie ma żadnych fanów, stal się znany dzięki ustawionemu pod media związkowi z Doda Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec_wszechswiatow Szatan 2 : bożek jahwe 0 19.08.11, 13:10 Przynajmniej u przypadku Adama Darskiego !!! Odpowiedz Link Zgłoś
mata68 a nie przyszło ci do glowy 19.08.11, 23:12 ze szatan i JHWH to ta sama osoba? w odróżnieniu od Jezusa Chrystusa? Zobacz kim był Izrael pod władaniem JHWH a kim okazał sie BÓG-bo moim zdaniem Bóg jest miłoscia .I tu Nergal wykazał się kompletna ignorancją-bo buntujac sie przeciwko JHWH utozsamił sie tym samym z tym co przeklął-a wiec z podzialem religinym,bo JHWH stworzyl podzial religijny,ktory potem MIŁOSC anulowal poprzez smierc na krzyzu.Komu złozył okup Chrytsus?Bo moim zdaniem JHWH i zakonowi mojżeszowemu.Dopelnił go i spełnił wszystkie zadania JHWH tym samym udowadniajac,ze nie wychowawca i restrykcje po to zeby się uwypuklil grzech/błąd/ale wsparcie i zakrycie mnóstwa bledów poprzez miłosc. I tu Nergal okazał się semitą,katolem i co tam jeszcze nawymyślal.Facet jest w rozowju duchowym na etapie pampersów;)to se i biblię podarł ,bo nic z niej nie rozumie. ale to dobry gó...arz;P zbuntował się przeciwko JHWH bo ma dobre serce i w ten pokretnyy sposob przyznał sie do Miłosci;) a ja mówię-każdy czlowiek jest jak JHWH-nosie w sobie destruckję-zatem mówie-nie truj dupy soba,bo JHWH to ja;)...no może już nie bo jako człowiekowi nawrócnemu bliżej mi jednak do Chrystusa.JWH przestał mi wystarczac. No i wolę kocha ci byc kochaną. Ze tez nie mozna tego pod własnym nazwiskiem,bo systemowi wyznawcy sztana zeżarliby mnie....a JHWH miał bardzo kobiece podjescie do rzeczywistosci.kaprysny,nie stabilny,łatwo wpadał w gniew....no taki diabełek.w dodatku dosc mściwy. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec_wszechswiatow bożek jahwe: wszechmocny czy cieńki bolek ???????? 19.08.11, 13:11 Jakoś z Szatanem mu coś nie wychodzi !!! Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec_wszechswiatow biblia czyli tora i nowy testament to podręcznik 19.08.11, 13:19 dla masowych morderców, ludobójców, ludzkościobójców i ... Odpowiedz Link Zgłoś
sharanchia Nergal: Jestem #łupawym bahore# 19.08.11, 13:21 Lucjan kontynuował: "tania komercja a nie Sztuka, panie Adamie.". Pokręcił głową w zadumie nad głupotą świata, która za inteligentne ma wszystko to, co przeciwstawia się archaicznym zasadom katolicyzmu. www.luc.blox.pl - forum Odpowiedz Link Zgłoś
wyosine Nergal: Szatan zwyciężył 19.08.11, 13:41 Nergal!!!! Pokaż że masz jaja i publicznie podrzyj na strzępy księge Koranu, tak jak zrobiles to z Biblia. Dobrze wiesz że za podarcie Biblii nic Tobie nie grozi, najwyzej wrzask radiomaryjnych moherów lub oburzenie czarnych sukienek czy pozew ze strony obludnych polityków z PiSu. Czekam na podarcie Koranu, wtedy udowodnisz ze jestes twardzielem Lucyfer Odpowiedz Link Zgłoś
skuba2 Szatan? Dobry pomysł na reklamę! 19.08.11, 13:42 Mniej w tym sztuki przez duże S niż chałtury, ale uważam, że skoro rzeczona biblia jakiegoś "szatana" krytykuje, to każdemu wolno ująć się za tym zwierzęciem choćby z myślą o ochronie gatunkowej! Odpowiedz Link Zgłoś
kazynski Nergal: Szatan zwyciężył 19.08.11, 13:46 Płytki człowiek i tyle. W Boga nie wierzę, ale jakoś potrafię w sobie wykrzesać szacunek do ludzi, którzy w niego wierzą, i do symboli, które są dla nich ważne, bez względu na to, czy to biblia, czy Koran. Stąd też świadomie ich nie obrażam, tym bardziej go szkoda, że robi to dla pieniędzy. Co przez to chciał wyrazić? Czy było to może jedynie efekciarstwo obliczone na przypływ gotówki? Któryś tu pisał o naukowcach nie wierzących w Boga i wymieniał znanych artystów, którzy tez go odrzucili. Tołstoj kolego, miał swoją filozofię wobec Boga, został jedynie wydalony z Kościoła Prawosławnego, z tego co wiem, Nietzsche też miał ciekawe poglądy na ten temat, do ateistów, w tym sensie, w jakim ty to słowo rozumiesz, bym go nie zaliczył. Odpowiedz Link Zgłoś
sharanchia Re: Nergal: Szatan zwyciężył 19.08.11, 14:03 "Trudno z kimś dyskutować, jak z nim się człowiek zgadza, ale napisać muszę, że masz moje poparcie w swojej opinii na tę sprawę. Nergal jest płytki, choć stara się wmawiać ludziom, że mądry, inteligentny, wykształcony. To nic nie znaczy, ale banda gó...arzy się daje na to wszystko nabrać." Lucjan - Wojownik Szos Odpowiedz Link Zgłoś
zyks Nergal: Szatan zwyciężył 19.08.11, 15:29 No, trzeba przyznać, niezły wygłup, tyle, że zupełnie błahe - nigdy tego nie widziałem, nie szukałem... Odpowiedz Link Zgłoś
synus2 Nergal: Szatan zwyciężył 19.08.11, 15:37 szkoda czsu na czytanie waszych glupich wypocin Odpowiedz Link Zgłoś
zyks Nergal: Szatan zwyciężył 19.08.11, 15:52 Przyłączę się do innych głosów i powiem: Nergal jest niezły, ale naprawdę by mi zaimponował, gdyby publicznie Koran podarł. Darcie biblii to takie dziecinne wygłupy. Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryna.1 Nergal: Szatan zwyciężył 19.08.11, 16:12 Wielkie brawa dla Adama!!! /Muszą być ludzie,którzy maja odwagę mówić swobodnie: /Giordano Bruno/. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczka_dziwaczka_czyli_dziwna Nergal: Szatan zwyciężył 19.08.11, 17:47 Adam D. jest przestępcą i popełnił przestępstwo z artykułu 196 kk. Sposób zachowania Adama D. w stosunku do egzemplarza Pisma Świętego jest prowokacyjnie znieważający w formie publicznego występu artystycznego, i obrażające uczucia religijne znieważenie polegało nie tylko na samym dokonaniu podarcia danego egzemplarza Pisma Świętego, ale polegało również na celowym wyborze takiego obiektu do znieważenia, który jest kluczowy i najważniejszy z punktu widzenia wiary religijnej, i w związku z tym znajduje się pod ochroną prawną artykułu 196 Kodeksu Karnego. Art. 196. Kto obraża uczucia religijne innych osób, znieważając publicznie przedmiot czci religijnej lub miejsce przeznaczone do publicznego wykonywania obrzędów religijnych, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Sąd w sposób oczywisty zupełnie błędnie zaklasyfikował występ artystyczny Adama D. jako imprezę nie będącą imprezą publiczną, więc - błędnie rozumował Sąd - Pismo Święte zostało przez Adama D. prowokacyjnie sprofanowane podczas imprezy niepublicznej, a więc obraza uczuć religijnych nie była publiczna, lecz najwyżej niepubliczna, co nie stanowi przestępstwa. Sąd jednak popełnił zupełnie podstawowy błąd logiczny, ponieważ występ artystyczny jest z natury rzeczy imprezą publiczną i występowanie przed publicznością nadaje mu nierozerwalnie publiczny charakter. Działania polegające na prowokacyjnym niszczeniu Pisma Świętego było zaplanowane i zrealizowane jako część publicznego występu artystycznego i miało oczywisty cel obrażenia uczuć religijnych, ponieważ dla każdego jest oczywiste, że jeżeli prowokacyjnie i publicznie niszczymy coś, co inni czczą, to popełniamy przestępstwo polegające na obrażeniu uczuć religijnych innych ludzi. Publiczny charakter imprez w Klubie Ucho, w którym Adam D. popełnił przestępstwo, wynika jednoznacznie z polityki reklamowej tego klubu, który publicznie ogłasza możliwość zakupu biletów na imprezy artystyczne mające charakter otwarty, z ograniczeniem dotyczącym ewentualnie wieku uczestników imprez. Obecność publiczności podczas występu, w trakcie którego Adam D. popełnił przestępstwo, wskazuje jednoznacznie na publiczny charakter imprezy, która była imprezą masową w rozumieniu ustawy o bezpieczeństwie imprez masowych, według której imprezy odbywające się w kotłowniach (klub Ucho jest w byłej kotłowni) są imprezami masowymi, jeżeli liczba udostępnionych przez organizatora miejsc dla osób, ustalona zgodnie z przepisami prawa budowlanego oraz przepisami dotyczącymi ochrony przeciwpożarowej, wynosi nie mniej niż 500. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczka_dziwaczka_czyli_dziwna Antysemita, antychrześcijanin, antykatolik 19.08.11, 17:48 Antysemita, antychrześcijanin, antykatolik i antyislamista Adam Darski zniszczył Biblię i obraził Żydów, chrześcijan, katolików oraz muzułmanów, więc oczywiście jest winny popełnienia przestępstwa z artykułu 196 kodeksu karnego polegającego na publicznym znieważeniu przedmiotu czci, jakim jest Pismo Święte i każdy egzemplarz Pisma Świętego, poprzez prowokacyjne podarcie i rozrzucenie. Art. 196. Kto obraża uczucia religijne innych osób, znieważając publicznie przedmiot czci religijnej lub miejsce przeznaczone do publicznego wykonywania obrzędów religijnych, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Antysemita, antychrześcijanin, antykatolik i antyislamista Adam Darski zniszczył Biblię i obraził Żydów, chrześcijan, katolików oraz muzułmanów, których uczucia religijne celowo obraził pobierając wynagrodzenie za obrazę uczuć religijnych, ponieważ antysemita, antychrześcijanin, antykatolik i antyislamista Adam Darski zniszczył Biblię podczas publicznego występu artystycznego, na który widzowie byli wpuszczani za okazaniem zakupionych biletów, które przysparzały antysemicie, antychrześcijaninowi, antykatolikowi i antyislamiście Adamowi Darskiemu zysku. Publiczne podarcie egzemplarza Pisma Świętego przez antysemitę Adama Darskiego stanowi przede wszystkim akt antysemityzmu, ponieważ została publicznie znieważona przez Adama Darskiego święta księga Żydów, którą Adam Darski niszczył w sposób prowokująco obraźliwy i publicznie podczas publicznej imprezy kulturalno-rozrywkowej. Ponadto podarcie egzemplarza Pisma Świętego przez antykatolika Adama Darskiego stanowi akt antyreligijnego obraźliwego antykatolicyzmu i antychrześcijanizmu, ponieważ Pismo Święte jest świętą księgą nie tylko Żydów, ale również wszystkich chrześcijan, w tym również katolików. Ponadto podarcie egzemplarza Pisma Świętego przez antykatolika Adama Darskiego stanowi akt antyreligijnego obraźliwego antyislamizmu, ponieważ antyislamista Adam Darski zniszczył świętą księgę islamu, ponieważ część Pisma Świętego jest traktowana przez islam jako święta księga. Antysemita, antychrześcijanin, antykatolik i antyislamista Adam Darski na pewno zostanie skazany, ponieważ jego przestępstwo jest oczywiste i nie występują żadne okoliczności łagodzące. Jego prymitywne spektakle oczywiście mogą zawierać elementy satanistyczne, czyli polegające na kulcie Szatana, jednak kult Szatana nie może polegać na niszczeniu świętych ksiąg innych religii, ponieważ są one dobrem chronionym prawnie. Jednocześnie kult Szatana nie może polegać na poniżaniu i obrażaniu uczuć religijnych Żydów, chrześcijan, katolików i muzułmanów, czyli kult Szatana oczywiście nie może być realizowany publicznie poprzez publiczne niszczenie książek zawierających treści czczone jako święte, natchnione lub pochodzące od Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
paputekonly Kaczko, co z tobą, Polański kończy 78 lat, a ty... 19.08.11, 18:07 marnujesz twój talent na Nergala.. i to tylko po polsku...? Machnij, jak zwykle ładny, kilkujęzyczny tekścik na cześć twojego idola... A może tatuś ci nie pozwala...?.. gdyż boi się że jak będziesz się tak wygłupiała to nikt nie poprosi cię o płetwę..? Sorki.. o rękę..? lol.. "Partia jest szaleństwem wielu, dla korzyści nielicznych" "Party is the madness of many, for the gain of a few." Jonathan Swift Odpowiedz Link Zgłoś
mata68 Re: Antysemita, antychrześcijanin, antykatolik 19.08.11, 21:48 a nie wydaje wam się ,ze czas przestać nosić odpowiedzialność za takich jak on?mnie on nie obraża,ale wiem co się z nim stanie po takiej akcji-długo nie pożyje.prawo ma go naprawić - a ja uwazam ,ze nie ma co naprawiac.niech zdycha,jak na zwierze przystało.skoro przyznal sie do czczenia śmierci-śmierc dostanie.kazdy ma to co chce i na tym polega wolna wola.po co mu pomagac i kształtowac go?i to za publiczne pieniadze.niech zdycha z szatanem na ustach > Odpowiedz Link Zgłoś
aspiryn30 Dobry biznesmen,tak jak jego była narzeczona 19.08.11, 17:52 Każdy, kto ma odrobinę zdrowego pomyślunku wie, że cała ta otoczka satanistyczna jest po prostu elementem, który musi iść w parze z takim rodzajem muzyki. Zawsze tak było. On (oni) z tego żyje i jest to czysty biznes. Dlatego takie triki jak podarcie Biblii uważam za bardzo tani chwyt, który przysporzył mu tylko darmowej reklamy. Natomiast odzywki typu "Szatan zwycieżył" - jako jeszcze jeden element kampanii reklamowej. Bo nie uwierzę, że gość naprawdę czci szatana. Wtedy koncertowałby najwyżej jako pacjent w specjalnym zakładzie. Odpowiedz Link Zgłoś
rozsadek.ltd Behemocz = Doda z growlem 19.08.11, 18:02 Już lepiej posłuchać Decapitated, czy nawet poczciwego Vadera. Odpowiedz Link Zgłoś
gwbogdanb Bzdety 19.08.11, 18:08 Ale bzdury - szkoda że nie ma paragrafu na głupotę Odpowiedz Link Zgłoś
ojciec-nasz Nergal: Szatan zwyciężył 19.08.11, 18:25 zakazać sprzedaży Pismo Swięte w przypadkowych księgarniach. wtedy nikt nie będzie szargał Słowa Bożego. Odpowiedz Link Zgłoś
totapis500 Re: Nergal: Szatan zwyciężył 19.08.11, 19:14 Jeże zakazalibyśmy sprzedaży biblii w róznych wydaniach i dzieł opiewających naszego papieża to księgarnie by świeciły pustakami. Odpowiedz Link Zgłoś
karul.nowy Boze, 19.08.11, 20:46 poblogoslaw szatana! Jehowo, bozku Polaka, poblogoslaw ateizm! Odpowiedz Link Zgłoś
mata68 Re: Boze, 19.08.11, 21:44 karul.nowy napisał: > poblogoslaw szatana! > > Jehowo, bozku Polaka, poblogoslaw ateizm! Błogosławię i nie truj mi dupy małymi sprawami,radź sobie sam. /JHWH to po prostu babka w ichnim;)/ Odpowiedz Link Zgłoś
mata68 Nergal:) Świeć szatan nad twoją bezdusznością.Ave. 19.08.11, 21:41 Mam nadzieję ,że ty i tacy jak ty dostaniecie to czego pragniecie -szatana za wladce w czasie kiedy to my jesteśmy bogami,a takiego poddanego jak ty,nie chciałabym mieć.umyj ten pysk,brudasie. Odpowiedz Link Zgłoś
mawapo Szatan jest spoko, Nergal też 19.08.11, 22:12 Kościół za to cyniczni i beznadziejny. Odpowiedz Link Zgłoś
mmmucha haha!!! 19.08.11, 22:25 jakby nergal na prawdę zobaczył szatana to by się ze..ł w majty i pierwszy chwycił za różaniec! Odpowiedz Link Zgłoś