Dodaj do ulubionych

Czechu, więcej realizmu

24.10.11, 17:43
Chyba najbardziej wymownym znakiem czasów jest widok Joeffreya Sachsa na mównicy gdzieś w parku w Nowym Jorku. Protestującego ramię w ramię z tymi którzy zdali sobie sprawę z ułudy całkowitego liberalizmu. Tego samego Sachsa który wprowadzał taki kapitalizm w Polsce razem z Leszkiem Balcerowiczem.
Obserwuj wątek
    • neskim Słuszna diagnoza, choć... 24.10.11, 17:58
      nie wspomina Pan o tym, że Balcerowicz, który wszedł do rząd "podwojenia tempa wzrostu" - powiem dotychczasowe (ca 5%) nie wystarczam aby dogonić Europę Zach. - następnie przerażony tempem wzrostu konsumpcji zaczął gospodarkę schładzać, czym ją niem zupełnie na kilka lat wyhamował
      Podobnie, jak zamrożone po dziś dzień zostały procesy myślowe ludzi na co dzień oddających w prasie HOŁD NIEWIDZIALNEJ (LEWEJ) RĘCE RYNKU.
      • neskim Nie mogę patrzeć na to, co napisałem wyżej 24.10.11, 18:03
        więc powtórzę:
        Nie wspomina Pan o tym, że Balcerowicz, który wszedł do rządu pod hasłami "podwojenia tempa wzrostu" - bowiem dotychczasowe (ca 5%) uznał nie wystarczające by dogonić Europę - wkrótce przerażony tempem wzrostu konsumpcji w Polsce jął gospodarkę schładzać, czym ją niem zupełnie na kilka lat wyhamował... Podobnie, jak zamrożone po dziś dzień zostały procesy myślowe ludzi na co dzień oddających w prasie HOŁD NIEWIDZIALNEJ (LEWEJ) RĘCE RYNKU.
        • awior122 Re: Nie mogę patrzeć na to, co napisałem wyżej 24.10.11, 23:04
          Jestem bodajże pierwszym oburzonym, bo Balcerowicz do spóły z Waltzową podnieśli naonczas tę wrzawę o konieczności schłodzenia gospodarki! Wzrost onej był na poziomie ponad 7 proc. I według mnie, tak miało być, czyli wzrost powinien być większy z każdym kolejnym rokiem, jak u tzw. tygrysów azjatyckich, nawet za cenę wolniejszego dławienia inflacji. Odwrót od tego liberalnego kierunku u Balcerowicza, jest dla mnie do dzisiaj niezrozumiały, jak i to, że nikt tego nie podnosi i nie rzuca profesorkowi w tę jego liberalną twarz. Zawaliła się wtedy - moim zdaniem - szansa na:
          1. gonienie tzw. Europy,
          2. znaczną redukcje bezrobocia,
          3. wzrost zamożności społeczeństwa,
          4. rozwój potencjału gospodarczego kraju.
          Do dzisiaj zgrzytam zębami, gdy o tym - choć coraz rzadziej - sobie przypominam.
          • mazur_krzysztof Re: Nie mogę patrzeć na to, co napisałem wyżej 25.10.11, 09:11
            Dodruk pieniądza, to nie jest wzrost tylko bańka kredytowa.
            Potrzebny jest prawdziwy wzrost przez wzrost produkcji, a nie wzrost cen domów.
    • wiedzacy_ziemianin Nie spodziewajcie się po tusku jakichkolwiek refor 24.10.11, 18:22
      m - dług będzie nadal rósł ale politykom i agentom mafii watykańskiej będzie się żyło dostanio !!!

SAMI TAK WYBRALIŚCIE !!!
    • wan4 Żakowski, więcej realizmu 24.10.11, 19:02
      dlaczego uparłes się Pan, by państwo strukturalnie wydawało wiecej niz zarabia? Chcesz Grecji to wyjedź tam, a nie rób jej z Polski nam wszystkim!
      Sam sobie wydawaj wiecej niz zarabiasz, zapozyczaj się u sąsiadów, w bankach czy w rodzinie. Po latach będziesz mial Grecję w domu...
      • alakyr Re: Skąd się urwałeś? 24.10.11, 21:15
        A jak państwo przestanie zarabiać co powiesz?
      • myslacyszaryczlowiek1 Proponuję abyś wyjechał do Hiszpanii 24.10.11, 22:49
        I zobaczył na własne oczy ile tam powstało budynków, firm, dróg itd. . To tak jakby było tam z dziesięciu Gierków. Że zadłużone, i co z tego, liberały też zadłużają, a gó... z tego jest, oprócz przerośniętej biurokracji.
    • publicyst Czechu, więcej realizmu 24.10.11, 19:31
      Cenię Pana, Panie Jacku. Rozumię również Pana oburzenie. Oburza mnie Pana naiwność.
      Do pańskiego adresata, Czecha, a do Balcerowicza szczególnie, pańskie argumenty nie dotrą.

Nie baw się Pan w Syzyfa!
      • goral27 Re: Czechu, więcej realizmu 24.10.11, 20:06
        masz cos brazowego na nosku
      • perseveratio Re: Czechu, więcej realizmu 24.10.11, 21:19
        1 os. l. p.: rozumiem
      • alakyr Re: Czechu, więcej realizmu 24.10.11, 21:21
        Nie przejmuj się, naiwnością jest sądzić że Czech z Balcerowiczem wrócą do dawnych reform.
        Po pierwsze ośmieszają się jak p.Czech tym artykułem, po drugie jesteśmy na szczęście w UE, która właśnie opracowuje konstytucję ekonomiczną dla swoich członków a w niej dla takiej hucpy wolnorynkowej nie ma miejsca.
    • amado80 Czechu, więcej realizmu 24.10.11, 19:42
      Kapitalizm może być dobry albo zły. Uczciwy lub złodziejski. Banki nie powinny być lichwiarzami, giełdy nie powinny zmieniać się w szulerskie loterie... Rządy muszą tego pilnować. Jeśli rządy wolą korupcję, powstaje kryzys.
      Przez mądre ustawy można powstrzymać banki, ukrócić giełdowe szachrajstwa. Kto jednak ma pisać te ustawy? Nasi posłowie?
      Jestem pesymistą.
    • goral27 Czechu, więcej realizmu 24.10.11, 20:04
      Pan Zakowski byl laskaw odkyc ze liberalowie sie okopali w swoim paradygmacie, podczas gdy sam pan Zakowski jest najwyrazniej wolny od uprzedzen i jako jedyny obiektywny bedzie w Polsce rozsadzal kto ma racje? Czy dobrze rozumiem panie Zakowski?
    • wwojtek9 Panie Jacku nie wykręcaj Pan Kota Ogonem 24.10.11, 22:44
      1. Ile nas kosztowało nieremontowanie dróg i kolei? A ile by nas kosztowała druga Grecja? Gdzie byśmy dziś byli? Bo raczej nie w Uni Europejskiej.... A to że dziś remontujemy drogi to efekt dotacji z UE, dotacji których by nie było gdybyśmy rozdeli deficyt budrzetowy ! Pisze Pan o "kontrowersyjnych reformach Buzka" Gdyby ekipa Buzka rządziłą tak jak PO do dziś mielibyśmy w kraju tylko jeden stopień samorzadu - gminę a cała reszta była by nadal państwowm centralnie sterowanym niewydolnym molochem! Nadal by obowiazywał Gierkowski podział województw , urzędy rejonowe, itd!!!!! A ustawa o działach administracji rządowej pozwalajaca na elestyczne organizowanie pracy Rządu? też kontrowersyjna? Na reformach Buzka jedziemy do dziś! A ile nas kosztuje zaniechanie reform przez PO to się dopiero za parę lat dowiemy.... I proszę mi nie wmawiać że to jakiś ""nowoczesny styl rządzenia" to pragnienie władzy za wszelka cenę, a nie realizowanie długofalowych interesów kraju.
    • penthomide Re: Czechu, więcej realizmu 24.10.11, 22:45
      kiedy i w którym momeńcie w Polsce był kapitalizm i liberalizm w gospodarce. Nie pamiętam aby cokolwiek w Polsce dużego i znaczącego było w rękach prywatnych. Do dziś największe firmy w Polsce są państwowe. A obciążenia przedsiębiorców drakońskie. Reformy Buzka nie były liberalne , tylko zastępowały zarządzanie państwowe innym zarządzaniem państwowym.
      W USA rynek motoryzacyjny wpadł w kłopoty bo miał koszmarne układy zbiorowe ze związkami zawodowymi , które doiły koncerny jak chciały. Jaki liberalizm doprowadził do kryzysu w europie jak wszystko od 40 lat sterowane jest przez socjaldemokracje i lewicowe zasiłki. W europie od 40 lat nie ma nigdzie kapitalizmu i liberalizmu , chyba że do homosiów i ich problemów.
      • myslacyszaryczlowiek1 Re: Czechu, więcej realizmu 24.10.11, 22:55
        Pokaż mi choć jeden kraj w którym liberalizm osiągnął sukces, ludzie żyją na wysokim poziomie cywilizacyjnym, mają wysokie dochody itd.. nie ma. To ja ci mogę pokazać kraje skandynawskie, Holandię i parę innych przykładów, jak chociażby spektakularny rozwój cywilizacyjny Korei Południowej. Nasze reformy były wzorowane na reformach z Chile.
        • awior122 Re: Czechu, więcej realizmu 24.10.11, 23:19
          myslacyszaryczlowiek1 napisał:

> Pokaż mi choć jeden kraj w którym liberalizm osiągnął sukces, ludzie żyją na wy
          > sokim poziomie cywilizacyjnym, mają wysokie dochody itd.. nie ma. To ja ci m
          > ogę pokazać kraje skandynawskie, Holandię i parę innych przykładów, jak chociaż
          > by spektakularny rozwój cywilizacyjny Korei Południowej. Nasze reformy były w
          > zorowane na reformach z Chile.

Właśnie wymieniłeś niektóre kraje, gdzie liberalizm dał sukces. Myślisz, że wysokie podatki i równie potężny socjal stoją z liberalizmem w sprzeczności? W gospodarce jest jak najbardziej wolny rynek, zaś np. Skandynawowie są dumni z tego, że walą taki podatkowy haracz, bo nie muszą się bać chorób, starości, emerytur. Co: Lego, Volvo są własnością państwa?! O co ci chodziło w tym wpisie ...człowieku ?
        • penthomide Re: Czechu, więcej realizmu 24.10.11, 23:45
          nie wskaże żadnego kraju na świecie , bo takich krajów nie ma ,albo nigdy nie istniały. Takim krajem, kiedyś były USA zaraz po powstaniu do momentu jak Wodrow Wilson i bankierzy dobrali się do skarbu państwa aby go doić za pomocą Federal Reserve Act.
          Wszystkie te kapitalizmy co nas niby doprowadziły do kryzysu to są kliki biznesmenów którzy loobują aby politycy produkowali prawo pozwalające im sprzedawać coś państwu , które później rozprowadza to do ludzi .Wszystko co niezbędne człowiekowi do życia kontrolowane jest przez urzędy , które rozdzielają towary koncernów które najlepiej loobowały za swoim produktem. Liberalizm nigdzie nie osiągnał sukcesu bo nigdzie nie jest stosowany , nie istnieje w praktyce tylko w teorii.
          W Norwegii jest pięć milionów ludzi i mają 100 mln ton ropy rocznie za którą wszystko wszystkim fundują , więc mając takie możliwści nie muszą być liberalni , mogą zbudować socjalizm dzięki ropie.
          Szwajcarzy swoje bogactwo opierają na bankach , bankach które dzięki swojemu wstrętnie kapitalistycznemu i liberalnemu prawu dostarczają zyski przekraczające zdrowy rozum lewicowców. Każdy kapitalista trzyma tam kase schowaną przed lewicowcami.
        • royal_pl Re: Czechu, więcej realizmu 25.10.11, 21:55
          myslacyszaryczlowiek1 napisał:

> Pokaż mi choć jeden kraj w którym liberalizm osiągnął sukces, ludzie żyją na wy
          > sokim poziomie cywilizacyjnym, mają wysokie dochody itd.. nie ma.

Oczywiście, że są. Np. Tajwan, Singapur, Szwajcaria, Australia, USA, Nowa Zelandia...

>To ja ci m
          > ogę pokazać kraje skandynawskie, Holandię i parę innych przykładów, jak chociaż
          > by spektakularny rozwój cywilizacyjny Korei Południowej. Nasze reformy były w
          > zorowane na reformach z Chile.

Akurat Holandia w porównaniu do POlski jest niemal ostoją wolnego rynku i kapitalizmu, natomiast źródła bogactwa państw skandynawskich należy szukać raczej w panującym tam do niedawna "dzikim kapitalizmie", braku zniszczeń wojennych i surowcom naturalnym (zwłaszcza ropie), a nie w socjalizmie.
    • mazur_krzysztof Żakowski tęskni za cenzurą. Póki co redaktorem 25.10.11, 09:09
      naczelnym ani nawet wicenaczelnym Żakowski nie jest i całe szczęście, bo by przekształcił GW w biuletyn Krytyki Politycznej.
      Jak Żakowski dalej będzie obrażał ludzi, którzy się z nim zwyczajnie nie zgadzają w konkretnych sprawach, to może w ogóle go z GW usuną.
    • ktop Redaktorze Żakowski, więcej realizmu 25.10.11, 12:17
      Redaktor z artykułu na artykuł przesuwa się na coraz bardziej lewackie pozycje. ideałem dla niego jest państwo które wszystkie problemy rozwiązuje zwiększając wydatki. Doskonałe jest dla niego panstwo z uprzewilejowanymi grupami (rolnicy,mundurowi itp) do ,ktorych przywilejów doplaca normalny nieuprzywilejowany podatnik. Żadnych reform bo skrzywdzimy biednego rolnika, agenta ,policjanta lub prokuratora.A już z Balcerowicza zrobił niemalże największego szkodnika w Polsce.
      • q-ku na stare lata chłop skomuniściał modnie 25.10.11, 19:41
        teraz taka, panie, moda - został oburzonym - tak jak do tej pory chodził z ajfonem i ajpodem
    • q-ku a czym tow. Żakowski jeździ, jakie wino pija? 25.10.11, 19:40
      i może tow. Żakowski to wszystko zawdzięcza socjalizmowi?
      Śmiech bierze gdy podstarzały piernik zaczyna nagle być rewolucjonistą, a może, kto wie, "oburzonym"
      ciekawe gdzie był gdy mu się tak pięknie rozwijała kariera? w PRL?
      • alakyr Ciekawe co socjalizmowi zawdzięcza q-ku? 25.10.11, 19:59
        Spokojne dzieciństwo w żłobku i przedszkolu? Wykształcenie w niezłych jak na dzisiejsze standardy szkołach i uczelniach? Mieszkanie w bloku ale za małe pieniądze?
        Pracy akuat może nie mieć bo mamy już inny ustrój ale może mieć przez 6 miesięcy zasiłek, potem ....aha, dostanie wędkę w urzędzie pracy tyle że bez wskazania stawu w którym są ryby.
        • q-ku czyli jednak chodzi o obronę socjalizmu? 25.10.11, 21:27
          uderzyć w stół... :-)
        • q-ku zawdzięczam, mu to co piszesz oraz... 25.10.11, 21:28
          cenzurę, urawniłowkę, zerową jakość produkcji, demoralizację pracowników i PGRy
          • royal_pl Re: zawdzięczam, mu to co piszesz oraz... 25.10.11, 21:59
            do tego długi, zacofanie cywilizacyjne i gospodarcze kraju i społeczeństwa, zmarginalizowanie i zniszczenie resztek polskiej inteligencji i zastąpienie jest wykształciuchami z awansu...
    • bonifacy_40 Czechu, więcej realizmu 17.02.12, 15:49
      Balcerowicz ( ten początkowy ) musi wrócić ! Myśle że czas na powtórkę . Porządne przebudowanie myślenia o gospodarce o przedsiębiorcach prywatnych , czyli soli tego kraju . Oczywiście z uwzględnieniem nauczki jaką dostaliśmy przy reformowaniu służby zdrowia , ubezpieczeń , szkolnictwa i urzędów państwowych . Kapitalizm - powrót do korzeni . to mi się dobrze skłąda w całość która może w przyszłości dać zadowalający większość obywateli tego kraju efekt . Gdzieś w zakamarkach mojej świadomości jest widok rozwijającej sie szybko gospodarki Chin . Może receptą jest mniejsza konsumpcja ? Może potrzeba stworzyć łatwiejsze cele dla ludzi . Coś trzeba jednak zrobić . Skzoda czasu na dyskusję co powiedział pan X lub Y . Porozmawiajmy o tym co dobrze zrobił Pan X a czego nie powinien robić Pan Y ( myśle tu o okresie do przebudowy do dnia dzisiejszego ) po to aby zdefiniować jasno co nam , jako społeczeństwu służy a co szkodzi w długiej perspektywie mającej na widoku los naszych dzieci .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka