Dodaj do ulubionych

Jak chować zmarłych. Palić czy nie palić?

26.10.11, 10:21
Czemu biskup powołujący się na boga i potrzeby finansowe parafii ma decydować o moim trupie?
Jakie obowiązkowe "co łaska" i podatek minister zdrowia, jeśli ciało zapisałem medycynie - na przeszczepy i potrzeby dydaktyki studentów medycyny?
Obserwuj wątek
    • sceptyk35 Palić czy nie palić? 26.10.11, 11:53
      A co ze stosikami - tak popularnymi w średniowieczu?
      • brudno Re: Palić czy nie palić? 26.10.11, 13:59
        Stosy to była ekspresowa droga do nieba, z piekłem już na ziemi zrobionym.
        Dzisiejszej sytuacji to nie mienia - chcesz całopalenia? Zapłać podwójnie.
        W imię boga jedynego w trzech osobach i Maryi wiecznie dziewicy.
        A jak Palikot marudizć dalej będzie, to minister Kopacz wprowadzi podatek i składkę ZUS od pochówku...
    • pablobodek Ogólnopolska, opiniotwórcza gazeta nie powinna 26.10.11, 15:07
      zajmować się szczegółowo stanowiskiem poszczególnych światopoglądów, czy kościołów odnośnie do np. pogrzebów.
      Muszą istnieć ogólnopolskie, świeckie ustalenia w tym względzie.
      Poszczególne wyznania - mahometanie, buddyści, czy świadkowie Jehowy niech się zajmują swymi rytuałami, niechaj to ustalają ze swymi wyznawcami.
      Nam zawraca się głowę, co o tym myśl,i czy mówi jakiś pan Budzik.
      On może kazać coś sobie, swym podwładnym, ale nie Polakom.
    • taglinda rzecz nie w tym, że kościół się spóźnia z reakcją 30.10.11, 16:31
      na zmiany kulturowe.
      Raczej w tym, że spieszy się wydoić rodzinę zmarłego z kasy.
    • sphinxpinastri 114 30.10.11, 16:34
      Zabawne, co to wyborczą obchodzi, jak kto kogo sobie chowa. To sprawa kleru i klerykałów. Jedni palą i rzucają do rzeki, inni grzebią i po paru latach wyjmują szczątki... Jest wolność wyznania, czy nie?
      • makrama1 Re: 114 30.10.11, 17:19
        Ja całkiem nie w temacie. Co znaczę te Twoje cyferki? Myślałam, że swoje posty numerujesz, ale było już ponad 180. Takie sobie przypadkowe? :))))))))))))
        • sphinxpinastri Re: 114 30.10.11, 17:24
          180? Mnie pokazuje 142... To kolejne wpisy, jednakże część z nich - jak np. ten - są odpowiedziami, więc bez numeru.
          • makrama1 Re: 114 30.10.11, 17:30
            Dzięki, czyli dobrze myślałam, tylko coś mi się "źle zobaczyło". :)))
          • pvf Re: 114 31.10.11, 07:52
            Numerujesz swoje wpisy żeby łatwiej było później przedstawić swoją działalność na forum do rozliczenia? Ciekawe.
    • hugu To koniec przeszczepów?.... 30.10.11, 16:38
      Kościół dziwny jest i zmienny.
      Raz słyszy się, że ciało ludzkie to tylko "marny proch", więc po śmierci powinno się oddawać jego części na przeszczepy (także te odrzucone, czyli takie, które szpital zutylizuje w piecu i nikt nad nimi nie odprawi pogrzebu!).
      Ale jeśli już wchodzi w grę kasa, układy z firmami pogrzebowymi, handel wielkimi i drogimi placami na cmentarzu - to nie! Za nic nie można po śmierci dzielić ciała, ani palić, no, w ogóle nie można zmieniać go w proch, który pomieści się w małej urnie - i nici ze sprzedawania wielkich placów na cmentarzach! Co gorsza, prochy można pięknie i wzruszająco rozsypać nad morzem - i nawet nici z pogrzebów!
      Jeśli grozi uszczuplenie dochodów duchownych, to ciało ludzkie po śmierci staje się nienaruszalne, święte i niepodzielne! Ale jeśli jakiemuś duchownemu wysiądzie nerka, to ciało ludzkie jest już jak najbardziej podzielne, krojalne, spalalne, po prostu proch, o który nie ma co robić ambarasu!.. ;)
      • eland56 Re: To koniec przeszczepów?.... 30.10.11, 17:31
        ...oczywiście, że chodzi o kasę !
    • aaron_agorenstein Czy to artykuł sponsorowany przez krematorów? 30.10.11, 16:39
      Bo co GW obchodzi, jak różne wyznania zalecają grzebać zmarłych?

Jeśli ktoś należy do kościoła ćwiartarian, który zaleca ćwiartować zwłoki i wymieszać je z kapustą, to jest to jego prywatna sprawa. Moje ciało należy do mnie!
      • maritt.g Re: Czy to artykuł sponsorowany przez krematorów? 30.10.11, 21:24
        Nie słyszałam o takim wyznaniu.
        Potem się z tego gotuje bigos?...
        • aaron_agorenstein Bigos robią oczywiście bigosianie 30.10.11, 22:30
          którzy stanowią radykalny odłam ćwiartarian. Widzę, że Koleżanka słabo zorientowana w meandrach życia religijnego.
    • basienka001 Jak chować zmarłych. Palić czy nie palić? 30.10.11, 16:48
      A u nas zaden z kosciolow nie zabrania kremacji zmarlych (czyzby jakis "inny"kosciol katolicki).A z urna i prochami mozna robic co sie chce.Brat meza chcial aby prochy rozsypac w gorach,i tak tez uczynilismy.Na jednym z kamieni zostala przymocowana taliczka z imieniem i data urodzin.Mysle,ze jest mu tam dobrze.Pozdrawiam.
    • annubis74 Re: Jak chować zmarłych. Palić czy nie palić? 30.10.11, 17:01
      w języku polskim nie występuje słowo ekspandujący (chociaż występuje słowo ekspansja)
      chyba należałoby napisać rozpowszechniający
      czyżby dziennikarze GW nie musieli znać języka polskiego
      ostatnio Wasz poziom ekspandująco leci w dół
    • ajatollah_rydzyk Kościół ma tradycję palenia ciał ludzkich ! 30.10.11, 17:03
      Kościół ma bogatą tradycję palenia ciał ludzkich, nie tyle martwych co żywych jeszcze ;). "Święta" Inkwizycja puściła z dymem wiele niewinnych żywych ciał ludzkich, które padły ofiarą ciemnoty kleru, zabobonów i przesądów "uczonych w piśmie" czarowników w sutannach. Giordano Bruno to memento dla tych "jaśnie oświeconych wielebności"!
    • momusek Jak chować zmarłych. Palić czy nie palić? 30.10.11, 17:07
      Dlaczego kłamiecie? chyba zależy wam, żeby jątrzyć, bo gdybyście uczciwie się sprawie przyjrzeli, to zupełnie inny tekst by powstał. Wystarczy poczytać najnowszy "Tygodnik Powszechny". Wystarczy trochę dobrej woli...
      • q-ku oj;-) 30.10.11, 18:07
        chyba to Ty troszkę naciągasz - Tygodnik Powszechny to ostatnie miejsce w którym znajdziesz większość poglądów polskich księży i biskupów.
    • alikpalik Jako przyszły zmarły 30.10.11, 17:09
      mam prawo do własnej decyzji. Jak ktoś woli gnić i być zżerany przez robaki, jego wybór. Żaden kościół nie ma tu nic do gadania.
    • drakaina Jak chować zmarłych. Palić czy nie palić? 30.10.11, 17:09
      Z przedmiotów pradziejowych na archeologii pamiętam między innymi taką hipotezę, że pochówki ciałopalne łączyły się z wiarą w uwolnienie duszy zmarłego z fizyczności i z "tego świata", podczas gdy inhumacja mogła mieć na celu zatrzymanie ducha (i zmarłego) wśród jego rodziny, potomków, społeczności, ergo: w "tym świecie". Dość to zabawne w kontekście (skądinąd _skrajnie_ niespójnych, także w kwestii zmartwychwstawania) wierzeń chrześcijańskich.

--
      Scribere necesse est
    • daniella-3 Jak chować zmarłych. Palić czy nie palić? 30.10.11, 17:54
      Mam ubezpieczenie pogrzebowe.Mialam wybor kremacja lub pochowek w ziemi.Wybralam pochowek,jeszcze sie nie przekonalam do kremacji.Wciaz mam obawy by mnie nie spalono zywcem jesli lekarz sie pomyli.
      • makrama1 Re: Jak chować zmarłych. Palić czy nie palić? 30.10.11, 18:04
        daniella-3 napisała:

> Mam ubezpieczenie pogrzebowe.Mialam wybor kremacja lub pochowek w ziemi.Wybrala
        > m pochowek,jeszcze sie nie przekonalam do kremacji.Wciaz mam obawy by mnie nie
        > spalono zywcem jesli lekarz sie pomyli.

Sory, ale nie boisz się pochówku żywcem jeśli lekarz się pomyli? Tak tylko się zastanawiam bo sama żadnych dyspozycji nie wydałam.
      • q-ku wolisz być pogrzebany zywcem? 30.10.11, 18:08
        ;-)
    • pssz Z prochu powstałeś i w proch się obrócisz 30.10.11, 17:58
      Czy jakoś tak to było napisane. Więc jaka różnica, czy w proch się obrócę po zjedzeniu przez robaki czy po spaleniu?
    • q-ku no trudno, tym gorzej dla Kościoła 30.10.11, 18:04
      kolejny gest udowadniający że Kościół nie jest ze swoimi "wiernymi"
    • jozwa51 Jak chować zmarłych. Palić czy nie palić? 30.10.11, 18:09
      nmimo ze od momentu narzucenia nam jedynie slusznej religi minelo ponad tysiac lat czarni na slowo poganstwo dostaja sraczki.w zwiazku z tym nawoluje do powrotu do prawdziwych korzeni.
    • penthomide Jak chować zmarłych. Palić czy nie palić? 30.10.11, 18:11
      debata w pełni w mediach o zmarłych i biznesie z tym związanym , jak w Polsce przekonać ludzi aby przestali płacić kościołowi za pochówek i i przenieśli tą ceremonię w świeckie krematoria. W całej nagonce na kościół w Polsce nie chodzi o świeckość państwa tylko o kase tych co zamiast chodzić do kościoła z kasą mogli by chodzić do świeckich przedsiębiorstw różnego rodzaju.Pokój z Wami bracia i siostry
    • totapis500 Jak chować zmarłych. Palić czy nie palić? 30.10.11, 18:14

O jakich korzeniach bełkocze to czarne bydło,zapomnieli już ile tysięcy spalili na stosach,a może
      zaczną propagować pławienie to też jedna z ulubionych form mordu uprawiana w imię jakigoś
      boga.
    • 123jna Jak chować zmarłych. Palić czy nie palić? 30.10.11, 18:32
      Czy polski Kosciol wystepuje przeciwko Watykanowi? We Wloszech od zawsze byla mozliwosc spopielenia zmarlych o czym swiadcza nawet takie cmentarze jak San Michele w Wenecji.
      Wydaje sie, ze nasz Kosciol naprawde poczul sie samodzielny i odrywa sie od Rzymu.
    • djenn Nie będzie klecha mówił mi co mam robić 30.10.11, 19:28
      Zwykli ludzie mówią innym ludziom jak mają chować zmarłych.. To już jest tak idiotyczne i tak daleko wkraczające w prywatność że aż śmieszne.
      Dość władzy kleru rk nad społeczeństwem. Ja osobiście zabronię mojej rodzinie pochowania mnie w obrządku tej wiary, bo byłem ochrzczony jako niemowlę, bez wpływu na to co dla mnie dobre.
    • turmalinka Re: Jak chować zmarłych. Palić czy nie palić? 31.10.11, 09:00
      'Kościół postanowił wrócić do własnych korzeni, przypominając o obowiązku chowania nienaruszonych ciał zmarłych chrześcijan. '

czyli taki dawca organow juz nie moze miec katolickiego pogrzebu, bo jego cialo nie jest kompletne?
    • fleshless przykre jest nie tyle to, że biskup wypowiada się 31.10.11, 19:57
      wg tej albo tamtej ideologii,

tylko to, że wypowiada się jak pani Dulska, jak ciotka - klotka z magla,
      bo tego poziomu komunikatów nie da się inaczej porównać....
    • martwalitera Jak zimno to palić? 31.10.11, 21:57
      Od początków wprowadzenia chrześcijaństwa w Polsce a praktycznie od XIII wieku czyli od powstania sieci parafialnych kościół konkurował z tradycją pogrzebową oferując pochowek przykościelny i wewnątrz kościoła. Tradycja pogrzebowa społeczeństw przed-chrześcijańskich wywodziła się z postrzegania zwłok zmarłego i samej śmierci jako demonicznej granicy której pod żadnym pozorem nie może przekraczać-retrospekcja pamięci jednostkowej i zbiorowej-a jedynie jako wartość kultowo-obrzędowa. Zmarły wyprowadzany był nogami do przodu aby duch nie pamiętał drogi powrotnej a kondukt kluczył po polach i lasach aby pochować zwłoki na uroczysku. W tym samym porządku palono zwłoki aby utrudnić powrót zmarłego. Do dnia dzisiejszego zmarły żyje w przestrzeni wampirów , zombie, strzyg, i całej plejady zła tellurycznego. Powoduje to brak rozwiniętej wyobraźni rekonstrukcyjnej oraz myślenia analitycznego. Faktem jest że we współczesnym świecie brak jest obecności śmierci w świadomości życia i mit chrystologiczny przestał oddziaływać z bardzo wielu różnych powodów przede wszystkim dla tego że został wyrwany z całego dorobku wyobraźni mitotwórczej kultury stając się polityczną indoktrynacją. Religia oddziałuje w przestrzeni liryki mitotwórczej To musi być ładna bajka z elementami wiarygodności, jak młoda kobieta która nęci urodą i niezauważenie wypija krew życia budząc świadomość. Kościół w perspektywie desakralizacji obrzędu pogrzebowego traci kontrolę nad kolejną instancją relacji społecznych i usiłuje czepiać się wszelkich sposobów aby przeciwstawić się postępującej sekularyzacji, więc argumenty naukowe czy racjonalne palić czy nie palić nie mają w tym przypadku znaczenia
    • m1r4640 Jak chować zmarłych. Palić czy nie palić? 01.11.11, 19:55
      pogonic czarnych w piz.. i skoncza sie glupie dywagacje!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka