Dodaj do ulubionych

Tyle kosztuje Kościół

• funiaextra Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 17:31
      To sie w glowie nie miesci. Nastepny dowod na to, ze Polska jest panstwem teokratycznym... A my sie buntujemy przeciwko symbolom... jak dzieci..
    • mandaryna.1 Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 17:31
      Przecież to wszystko zafundował im najpierw Bierut,potem Jaruzelski,a Buzek "dołożył" Konkordat.I o renegocjowanie Konkordatu lub jego wypowiedzenie tu chodzi.Inaczej nie da się tej sprawy nawet "ruszyć".
      • kzworskaop.pl Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 18:00
        kwasniewski wprowadzil pensje za nauke religii, i dlatego ze szkol wyrzucono lekarzy, pielegniarki, dentystow a teraz finanse na edukacje trzeszczą, wiadomo przez co.w przedszkolach też religia!!!
        • tymon99 Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 19:50
          kzworskaop.pl napisała:

> kwasniewski wprowadzil pensje za nauke religii, i dlatego ze szkol wyrzucono le
          > karzy, pielegniarki, dentystow

a czego oni w tych szkołach uczyli?
    • kuma1 Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld zł 26.10.11, 18:05
      Podatnik mając do dyspozycji dodatkowy 1% do przydzielenia organizacją pozarządowym oraz kościelnym, sam decydowałby komu je da .Kościołów jest trochę w Polsce więc bez obawy .Warunek jeden, podatnik powinien decydować jakiej organizacji i ile przydziela.Natomiast wladza jakoś szybko zrezygnowała.
      • rodzaj_konta Re: Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld 26.10.11, 19:28
        kuma1 napisał:

> Podatnik mając do dyspozycji dodatkowy 1% do przydzielenia organizacją pozarząd
        > owym oraz kościelnym, sam decydowałby komu je da .Kościołów jest trochę w Polsc
        > e więc bez obawy .Warunek jeden, podatnik powinien decydować jakiej organizacji
        > i ile przydziela.Natomiast wladza jakoś szybko zrezygnowała.

Wolę decydować czy moja kasa pójdzie na Gender studies, Ponton, dotowanie akcji Biedronia czy na kościół.
        A nie, że po opłaceniu Postępu mogę coś dać na KK.
    • japolak Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld zł 26.10.11, 19:43
      Kiedyś, wcale o Kościele nie myśląc, analizowałem dotacje jednego z województw na działalność sportową, kulturalną, turystyczną, ochronę środowiska, oświatę, zabytki, przeciwdzałanie alkoholizmowi i innym patologiom itd.
      Zszokowany zobaczyłem, iż w niektórych działach podmioty kościelne nawet 80 % środków przechwytywały.
      Doszło do takich absurdów, że klub kajakowy o dotację występował za pośrednictwem parafii, "za godziwą prowizję".
      Powiedzmy - w skali województwa 30 % dotacji. dodajmy to samo w budżetach powiatów, miast i gmin.
      • rodzaj_konta Re: Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld 26.10.11, 19:55
        japolak napisała:

> Kiedyś, wcale o Kościele nie myśląc, analizowałem dotacje jednego z województw
        > na działalność sportową, kulturalną, turystyczną, ochronę środowiska, oświatę,
        > zabytki, przeciwdzałanie alkoholizmowi i innym patologiom itd.
        > Zszokowany zobaczyłem, iż w niektórych działach podmioty kościelne nawet 80 % ś
        > rodków przechwytywały.

A w dziale imprezy religijne nawet 100%!!! Jak chcesz manipulować liczbami to jeszcze musisz się trochę poduczyć. Na razie podaj jaki procent całej kasy poszedł do kościoła, jak była struktura pozostałych beneficjentów i ile kasy do kościoła poszło na imprezy związane z kultem, a ile np. na wakacje dla dzieci orgnaizowane przez Caritas.

Na razie spadaj na klif lemingów.

> Doszło do takich absurdów, że klub kajakowy o dotację występował za pośrednictw
        > em parafii, "za godziwą prowizję".

Jeżeli wiesz o popełnionym przestępstwie, a nie doniesiesz do prokuratury, jesteś współwinny.
      • wlekawa Re: Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld 26.10.11, 20:13
        Trzeba będzie przeprowadzić ostrzyżyny.
      • rockawy Re: Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld 27.10.11, 00:37
        Wlasnie o te ukryte wyludzanie ,okradanie i oszukiwanie chodzi . W tym finansowym oszustwie nikt nie jest w stanie dorownac KK .To zlodziejska mafia .Boze, jezeli istniejesz to pier.... w to gniazdo szatana
    • sphinxpinastri 102 26.10.11, 20:07
      Co za durnowate pytanie! Nie ile kosztuje nas kler, a ile kosztują nas zabawki polityków.

Ludzie sobie żyli i żyją, a tu banda polityków im miesza: Mieszko I - sprowadził kler do pogańskiego kraju i zaczęło się gnębienie ludzi przez polityków! Jakie potworne kary stosowane dla krnąbrnych przecież nie przez kler, a polityków. A dziś kto dał to wszystko klerowi? Politycy w zamian za poparcie, to oni kolędują do kleru nie odwrotnie. To oni piszą listy do proboszczów, do oni chodzą do kleru, aby poświęcać każdy czyn.

Nie macie wstydu, bijecie ludzi, a polityków oszczędzacie. Po prostu, szajs.
      • jamnnik Re: 102 26.10.11, 20:29
        sphinxpinastri napisał:

> Co za durnowate pytanie! Nie ile kosztuje nas kler, a ile kosztują nas zabawki
        > polityków.
        >
        > Ludzie sobie żyli i żyją, a tu banda polityków im miesza: Mieszko I - sprowadzi
        > ł kler do pogańskiego kraju i zaczęło się gnębienie ludzi przez polityków!

nie miał wyjścia, gdyby nie sprowadził to chrześcijanie trzymając w górze krzyż wybiliby Słowian do ostatniego

> Jakie potworne kary stosowane dla krnąbrnych przecież nie przez kler, a polityków.
        > A dziś kto dał to wszystko klerowi? Politycy w zamian za poparcie, to oni kolęd
        > ują do kleru nie odwrotnie. To oni piszą listy do proboszczów, do oni chodzą do
        > kleru, aby poświęcać każdy czyn.

ale oni robią to tylko dlatego bo wyborcy od nich tego oczekują a wyborcy, w swej masie, ukształtowani od dzieciństwa w strachu przed piekłem i pod ciągłą silną indoktrynacją nie umieją już myśleć logicznie.

> Nie macie wstydu, bijecie ludzi, a polityków oszczędzacie. Po prostu, szajs.

politycy są jak chorągiewki... ale wiatrem jest kościół
        • sphinxpinastri Re: 102 26.10.11, 21:46
          Mieszko I ukształtowany w strachu przed piekłem? Klerykał Tusk ukształtowany w strachu przed piekłem? Tusk nieumiejący myśleć logicznie? Dziwne rzeczy, przedziwne.

I Michnik też nie umie myśleć logicznie? Pytam, bo Michnik głosował na klerykalną partię PO, a jednocześnie ten sam Michnik zwalcza kler. To by się zgadzało, sam sobie odpowiadam, Michnik też nie umie myśleć logicznie.
          • jamnnik Re: 102 27.10.11, 00:15
            sphinxpinastri napisał:

> Mieszko I ukształtowany w strachu przed piekłem? Klerykał Tusk ukształtowany w
            > strachu przed piekłem? Tusk nieumiejący myśleć logicznie? Dziwne rzeczy, przedz
            > iwne.

a gdzieś Ty to przeczytał?
            pisałem o wyborcach nie o władzy, przeczytaj jeszcze raz bo nie zrozumiałeś

> I Michnik też nie umie myśleć logicznie? Pytam, bo Michnik głosował na klerykal
            > ną partię PO, a jednocześnie ten sam Michnik zwalcza kler. To by się zgadzało,
            > sam sobie odpowiadam, Michnik też nie umie myśleć logicznie.

PO nie jest klerykalna, jest oportunistyczna, jedyny cel to rządzić
            • sphinxpinastri Re: 102 27.10.11, 08:11
              Widzę, że sam nie pamiętasz, co pisałeś. Zacytuję więc kawałek twego wpisu (całość powyżej): "ale oni robią to tylko dlatego bo wyborcy od nich tego oczekują a wyborcy..." Ci "oni" to kto, jak nie władza. Pisałeś o władzy. Nie ma o czym z tobą gadać, skoro nawet nie pamiętasz, co piszesz, a mnie zarzucasz, że cię nie zrozumiałem. Sam sobie siebie samego przeczytaj jeszcze raz i zrozum swój tekst.
              • jamnnik Re: 102 27.10.11, 10:29
                sphinxpinastri napisał:

> Widzę, że sam nie pamiętasz, co pisałeś. Zacytuję więc kawałek twego wpisu (cał
                > ość powyżej): "ale oni robią to tylko dlatego bo wyborcy od nich tego oczekują
                > a wyborcy..." Ci "oni" to kto, jak nie władza. Pisałeś o władzy. Nie ma o czym
                > z tobą gadać, skoro nawet nie pamiętasz, co piszesz, a mnie zarzucasz, że cię n
                > ie zrozumiałem. Sam sobie siebie samego przeczytaj jeszcze raz i zrozum swój te
                > kst.

OK, ale mógłbyś zacytować do końca bo dalej było tak:

a wyborcy, w swej masie, ukształtowani od dzieciństwa w strachu przed piekłem i pod ciągłą silną indoktrynacją nie umieją już myśleć logicznie.

no fakt, jako oddzielne zdanie byłoby bardziej jednoznaczne, ale wybacz nie jestem literatem i piszę tak jak mówię :)
                • sphinxpinastri Re: 102 27.10.11, 15:43
                  Nie ma potrzeby, abym cytował całość, skoro wskazuję, gdzie jest dalszy ciąg twojego zdania.

Kto tych wyborców ukształtował? Kler, ale za zgodą, a nawet za rozkazem polityków mających odpowiednie służby do wymuszenia posłuszeństwa. Bolek Chrobry (o ile się nie mylę) np. kazał wybijać zęby tym, którzy jedli mięso w piątek.

A Michnik? Przecież jako polityk razem z Mazowieckim ustanawiał system, który dziś obowiązuje. To jest dopiero brak logiki: zwalczać kler, ale wcześniej ustanowić ustrój klerykalny....
                  • jamnnik Re: 102 27.10.11, 16:36
                    sphinxpinastri napisał:

> A Michnik? Przecież jako polityk razem z Mazowieckim ustanawiał system, który d
                    > ziś obowiązuje. To jest dopiero brak logiki: zwalczać kler, ale wcześniej ustan
                    > owić ustrój klerykalny....

no tak, ale może zrozumiał jaki popełnili błąd albo może nie dało się wcześniej zrobić inaczej (choć w to nie wierzę)

Ważne, że jest gazeta o dużym zasięgu która problem klerykalizacji zauważa.
            • vdziwny Re: 102 27.10.11, 21:08
              PO jest oportunistyczna, aha. Te inne partie przepychają się dla dobra obywateli, a nie dla władzy. Sczególnie PiS nieprawdaż? Czego to się tu człowiek nie dowie, aż dziw!
              • jamnnik Re: 102 27.10.11, 22:11
                vdziwny napisał:

> PO jest oportunistyczna, aha. Te inne partie przepychają się dla dobra obywatel
                > i, a nie dla władzy. Sczególnie PiS nieprawdaż? Czego to się tu człowiek nie do
                > wie, aż dziw!

cóż za logika?
                skoro uważam, że A jest żółte z tego wniosek że B jest zielone?
                Czego to się tu człowiek nie dowie, aż dziw!
    • shoshke Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld zł 26.10.11, 20:41
      Nie sieją, nie orzą, robią ludziom wodę z mózgów, a łapa ciągle wyciągnięta po forsę.
    • anesta79-zibi Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld zł 26.10.11, 21:08
      Zaraz w Polsce jest 36 wyznań, jak tak każde ruszy do państwowej kasy to nie trzeba wojny, sklepy z powrozami zrobią furorę a tak w ogóle mają kasy fiskalne? odnotowują przychody i płacą podatki? aby wyciągać swoją lichwiarską rękę dodatkowo do naszej kieszeni? Rocznie przewalają taką kasę, że służba zdrowia jakby ją miała to kościół by tyle nie zarabiał i to wszystko mało? Może umieralność jest jeszcze za mała? Mój dziadek był Góralem i zawsze powiadał "Bóg jest wsendzie, niekoniecnie w tej wielgiej chałpie" Przemyślcie to za nim nie dołożą wam nowego sznura na waszej szyi.
    • greencolonel11 Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld zł 26.10.11, 21:12
      Przecież ta czarna mafia wysysa od wieków nasze państwo. Szczególnie teraz staje się to widoczne, od kiedy informacje o wyczynach tej czarnej pijawki nie są tak chronione i stają się przedmiotem publicznej dyskusji. W ich działaniu nie widać litości i zrozumienia dla szczupłych dochodów państwa, tak samo nie mają liości i zrozumienia dla biedy, a czasem beznadzieji materialnej swoich poddanych (wiernych).
      • tymon99 Re: Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld 11.11.11, 08:15
        greencolonel11 napisał:

> Przecież ta czarna mafia wysysa od wieków nasze państwo.

wasze, tzn. czyje?
        • burlasino Re: Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld 11.11.11, 10:20
          tymon99 napisał:
          > greencolonel11 napisał:
          > > Przecież ta czarna mafia wysysa od wieków nasze państwo.
          > wasze, tzn. czyje?

Nasze wspólne, także twoje (jeśli jesteś obywatelem RP).
          Nerwowo reagują na słowo "nasze" ci, którzy sami usiłują zawłaszczać państwo i dlatego słowo "nasze" kojarzy im się z ich wyłączną własnością. Każdy sądzi według siebie - jak mówi stare przysłowie.
          • tymon99 Re: Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld 11.11.11, 23:15
            państwo, którego jestem obywatelem, nie istnieje "od wieków". liczy sobie coś pomiędzy 0.22 a 0.93 wieku.
            • burlasino Re: Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld 12.11.11, 00:49
              tymon99 napisał:
              > państwo, którego jestem obywatelem, nie istnieje "od wieków". liczy sobie coś p
              > omiędzy 0.22 a 0.93 wieku.

Jeśli nie dostrzegasz żadnego związku pomiędzy państwem Piastów, Jagiellonów, Rzeczpospolitą XVII i XVIII-wieczną, a współczesną Rzeczpospolitą Polską, to twój problem, bo dla znakomitej większości Polaków kontynuacja ta jest oczywista. Niemniej nie w tym rzecz, pytałeś prowokacyjnie o zaimek dzierżawczy "nasze" i to tej kwestii dotyczyła moja odpowiedź. Teraz nagle zmieniasz temat - nie sposób za Tobą nadążyć.
              • tymon99 Re: Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld 13.11.11, 00:53
                jeśli "znakomita większość" polaków bierze tandetną państwowotwórczą propagandę za dobrą monetę, może mi być z tego tytułu co najwyżej trochę przykro. nie dołaczę do idiotów tylko dlatego, że są większością.
                • burlasino Re: Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld 13.11.11, 12:49
                  Nadal konsekwentnie eksploatujesz temat poboczny, który zresztą sam wprowadziłeś w odpowiedzi na mają uwagę dotycząca rozumienia przez pewną grupę ludzi zaimka dzierżawczego "nasz" w odniesieniu do państwa. To po pierwsze.
                  Po drugie: jeśli wywodzenie współczesnej polskiej państwowości od Piastów i Jagiellonów jest dla Ciebie tylko "tandetną państwowotwórczą propagandą", to - niezależnie od tego jak wielu Polaków jest odmiennego zdania - można tylko Ci współczuć braku poczucia tożsamości narodowej i bycia klasycznym "biezprizornym".
                  Po trzecie: w języku polskim nazwy narodowości, jak wszystkie nazwy własne, pisze się z wielkiej litery.
                  • tymon99 Re: Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld 14.11.11, 00:35
                    wasze wysysa, a mojego nie. stąd moja ciekawość dotycząca różnicy między 'wasze' a 'moje'.
                    • burlasino Re: Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld 14.11.11, 02:57
                      Najwidoczniej jesteś obywatelem innego państwa niż Rzeczpospolita Polska. Tylko po co w takim razie mieszasz się w cudze sprawy?
                      • tymon99 Re: Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld 21.11.11, 16:02
                        najwidoczniej tę samą sytuację, w tym samym państwie, widzimy inaczej. ergo ciekawym, czym się różnicie ode mnie. albo ja od was. oczywiście poza skłonnością do I osoby liczby mnogiej.
    • jahodowy Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld zł 26.10.11, 21:18
      "Księża, odwiedzający chorych w szpitalach, otrzymują za to wynagrodzenie z puli przeznaczonej na nasze leczenie - czytamy w tygodniku." - to się nazywa posługa kapłańska, tak?? k*** co za pazerna mafia!!!!!
    • anty65 W Szwecji 26.10.11, 21:56
      Podatek nie jest dobrowolny. Jeśli dokona się apostazji, przestaje się płacić podatek na kościół. Wystarcza oświadczenie zainteresowanego.
      • yan.nick Re: W Szwecji 28.10.11, 13:06
        anty65 napisał:

> Podatek nie jest dobrowolny. Jeśli dokona się apostazji, przestaje się płacić p
        > odatek na kościół. Wystarcza oświadczenie zainteresowanego.

Tak, tak, tylko w Polsce Kościół ustanowił takie zasady, że musić mieć dwóch świadków, którzy udowodnią, że jesteś w pełni władz umysłowych. Natomiast chrzcząc cię nikt cię o zdanie nie pytał. W Niemczech wystarczy oświadczenie u pracodawcy czy chcesz płacić czy nie. Ewentualnie w USC. Zwykłe oświadczenie woli.
    • trajkotek Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld zł 26.10.11, 22:19

bardzo zabawne wyliczenia, dzis wieczorem słuchalem radia TokFm, była w studiu jakaś bystra dziennikarka, Cezary Łasiczka i klecha (czyli czarny katol) i ... co chwila zapędzał ich w tzw. kozi rożek (Nergal wie, co to kozi rożek) - fakty w ARTYKULE okazały się mocno naciągnięte ... ciekawe, czy ta pogawędka znajdzie się w archiwum.
      Można te pieniądze "zabrać" kościołowi - wtedy dopiero okaże się, że ich nie ma i nie było - są wirtualne, na kartce ...

• majs19 Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld zł 26.10.11, 22:52
      BZDURA, ze podstawa opodatkowania podatkiem koscielnym jest dochod podatnika.
      "Die Kirchensteuer bemißt sich nach der Einkommensteuer; sie beträgt in Baden-Württemberg und Bayern 8% und in den anderen Bundesländern 9% der Einkommensteuerschuld." TLUMACZENIE: PODSTAWA OPODATKOWANIA PODATKIEM KOSCIELNYM JEST PODATEK DOCHODOWY. PODATEK KOSCIELNY WYNOSI W BADENII WIRTTTEMBERGII I BAWARII 8%, A W INNYCH LANDACH FEDERALNYCH 9% KWOTY ZOBOWIAZANIA Z TYTULU PODATKU DOCHODOWEGO.
      Cytuje za dostepna w internecie informacja podatkowa.
      Czyli - podstawa opodatkowanie podatkiem koscielnym jest kwota podatku dochodowego, placonego przez podatnika. Podstawa opodatkowania jest wiec nalezny podatek dochodowy a nie dochod podatnika. Subwencje i zwolnienia podatkowe uregulowane sa analogicznie jak w przypadku przedsiebiorstw.
    • gnie-wko Jedyna swięta krowa w naszym państwie 26.10.11, 22:54

dobrze,że znalazł nam się ktoś taki,jak Palikot.Przynajmniej teraz głośno się o tym mówi.
      Swoją drogą,czy słyszał ktoś z Was kiedyś,żeby Watykan prócz modłów wspomógł jakiś kraj po trzesieniu,ziemi,powodzi,czy tsunami...A przecież oni śpią na złocie i skarbach zrabowanych z calego świata w ciagu ostatnich 2 tysiecy lat.
      • sceptyk35 Jedyna swięta krowa w naszym państwie 26.10.11, 23:18
        Może nie jedyna, ale od czegoś trzeba zacząć.
        Btw. Dlaczego biskup składa przysięgę na wierność szefowi innego państwa, a nie ma obowiązku złożyć ją swojemu krajowi (i nie składa!) ? A każdy ksiądz (pośrednio) też? Np. gdyby taki obowiązek istniał w Polsce w XVIII w. to może nie byłoby Targowicy?
        • prosatis Re: Jedyna swięta krowa w naszym państwie 26.10.11, 23:42
          sceptyk35, gniewko - głupota nie boli. Co ma do tego Targowica ? Przeczytajcie poprzednie dwa wpisy. Trajkotek ma rację, też słuchałem tokfm. Zgadzam się sprawę należy uregulować, są przegięcia i nadużycia ale wołanie Palikot ratuje, świadczy tylko i wyłącznie o schamieniu i ogłuieniu. Facet, który kilka lat temu pisał artykuły o katolickiej moralności biznesmena, potem latał z gumowym penisem i świńskim ryjem obrażając po chamsku różnych ludzi teraz jest waszym idolem ! Gratulacje. Sądzę, że państwo powinno się dokładać do utrzymania zabytkowych budynków a koncepcja 1 proc. odliczenia wydaje się rozsądna. I przestańcie pisać głupoty - Kościół był pod zaborami, w okresie II wojny i częściowo w czasach PRL ostoją polskości. Jak w każdej społeczności są różni ludzie, różni księżą. Są przeciętnie tacy sami jak my. trochę Polaków i trochę Polactwa.
          • rockawy Re: Jedyna swięta krowa w naszym państwie 27.10.11, 00:46
            Polska spolecznosc zaczyna miec dosc bezczelnych zlodzieji i cwaniakow ,ktorzy co inne mowia w kosciele a co innego robia na codzien.Pieprza o ubostwie a sami po wyjsciu wsadzaja dupe w super auto .Pieprza o wiernosci a samie ku...a sie mimo ,ze wczesniej skladali sluby czystosci .
            Skromnosc , bezinteresowna chec niesienia pomomocy , zwykle ludzkie wspolczucie to towar deficytowy wsrod katabasow.
          • boznik1 Re: Jedyna swięta krowa w naszym państwie 28.10.11, 11:13
            Nie wiem co upowaznia Cie do zarzucania innym "schamienia" domyslam sie, ze to "katolicka milosc blizniego". KK nigdy nie byl ostoja polskosci, to polskosc jest niepotrzebnie ostoja KK, siegnij do wiedzy nt. stanowiska oficjalnego Vatykanu w sprawie kolejnych rozbiorow Polski, zachowania biskupow w czasie powstania kosciuszkowskiego, napasci Niemiec w czasie II wojny itp.
            Przeswietlenie relacji finansowych itp. pomiedzy KK a panstwem jest niezbedne w demokratycznym panstwie i nic mnie nie obchodzi serwilizm wiekszosci politykow.
    • kobra1956 Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld zł 27.10.11, 00:03
      Państwo Polskie powinno wziąść przykład z Francji w której kościół utrzymują wierni z tym tylko,że w Polsce powinno się jeszcze wprowadzić podatek od wszystkich wpływów do kiesy kleru.Próg 50 % podatki od wszystkiego.Odebrać wszystkie dobra które kościół zagarnął od Polaków i pobierać opłatę od dzierżawy..Te miliardy powinny iść na starców,chorych,kaleki,dzieci,samotne matki wychowujące dzieci,i wszystkich tych co są w strasznej sytuacji a nie na wypasionych grubasów którzy żyją w niespotykanych luksusach i śmiejącym się w nos wszystkim...Kiedy skończy sie ta obłuda???
    • martwalitera Od starty gorsze jest skąpstwo 27.10.11, 00:18
      Może się komuś to nie podobać ale niezależnie od tego czy to jest suma liczona w miliardach czy w tylko w setkach istotna jest sama inwestycja. Należałoby rozstrzygnąć w artykule czy kościół jest utrzymanką czy partnerem finansowym państwa,a jeśli tak to jakim pośrednim czy bezpośrednim. Zasadnicze pytanie do autora artykułu dotyczy tego jak ocenia partnerstwo kościół -państwo i w jakich kategoriach. Stabilność instytucji państwowych w obecnej rzeczywistości polityczno-społecznej opierają się na wiarygodności interesów gospodarczo-społecznych i tu mamy przykład islamistów których zdecentralizowany system społeczności religijnej organizuje system społeczności lokalnych do życia w warunkach permanentnego niedoboru potrzeb. Chrześcijaństwo w Europie wyrosło z tradycji ideologicznej ekspansjonizmu kulturowego i nie nadaje się do pełnienia funkcji strukturalnych a jedynie procesowych. Podobnie zresztą jak judaizm. Jest w nim zbyt wiele elementów oddziałujących na wyobraźnie co w planie strukturalnym ma skutki katastrofalne wpływając na jednostkową psychologie wyobraźni. Aplikowanie rozbudowanych modułów wyobraźni liryczno-dramatycznej chrześcijaństwa do życia społecznego jest gorsze niż komunizm i tworzy aberracje ustroju neuro-psychicznego na niespotykaną skalę. Tak wiec jeżeli w najbliższej przyszłości nie istnieje ekspansjonistyczny projekt szeroko rozumianej kultury chrześcijańskiej w którym mogłoby ono być wykorzystane to inwestowanie w kościół jest samobójstwem. Należałoby w takiej perspektywie narzucić pewne ramy funkcyjne religii do tego co można nazwać literacko-metaforyczną formułą wartości kultury. Zakończyć edukacje religijna na klasie III podstawowej i wprowadzić przedmiot pozwalający uczniom zrozumieć mechanizmy tworzenia się i oddziaływania wyobraźni na ustrój psychiczny oraz znieść równorzędność stosunku państwa i kościoła. Zasadniczy problem nie polega na tym ile pieniędzy zostanie wydane ale na jaki cel.
      Problem ma charakter globalny. Jeżeli w najbliższej przyszłości będziemy mieli do czynienia z globalną konfrontacją kulturowo-polityczną Europy- Azji i Bliskiego Wschodu to czynnik religijno-kulturowy w wymiarze ekspansjonistycznej tożsamości będzie miał istotne znaczenie.
      Problem jest tylko taki że wyobraźnia zadaniowa ujęta w metaforyce chrześcijańskiej została przebudowana w system filozoficzno-ideologiczny i nie ma obecnie charakteru motywacyjnego. Jest mała szansa by udało się go odbudować ponieważ opierał się o postawy zaś od co najmniej 200 lat chrześcijaństwo jest postrzegane jako narzędzie zachowawcze. Tak czy inaczej są to pieniądze inwestycji o wysokim stopniu ryzyka i niewielkiej szansie dochodowości, ale generalnie rzecz biorąc wszystkie pieniądze obracają się w gó... i nie ma co z tego powodu dramatyzować bo takie jest ich przeznaczenie.

• kerrville Ile kosztuja tylko nowi urzednicy? 27.10.11, 01:09
      Skoro liczymy to nie zapominajmy o nowych urzednikach. W ostatnich 4 latach przybylo ich okolo 70.000

Czyli tylko nowi urzednicy kosztuja nas cirka 2 miliardy zlotych rocznie, a moze nawet wiecej gdy policzy sie koszty stworzenia im miejsc pracy.

Ale nie martmy sie, to nie z naszych kieszeni, lecz z kieszeni naszych dzieci lub wnukow.
    • mamamarysia Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld zł 27.10.11, 01:33
      mariawiernikowska.blog.onet.pl/Co-laska-czyli-Oddajmy-Kosciol,2,ID429235544,n
    • elzbieta09 Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld zł 27.10.11, 04:58
      W czasach PRL-u, K-ł uczył religii za pieniądze z tacy, za swoje pieniądze (od wiernych) budował kościoły, utrzymywał własne domy emerytalne, KUL (w znacznym stopniu - bo drugim źródłem utrzymania KUL - głównym - była Polonia), prowadził własne muzea, miał pałace biskupie, remontował kościoły. I na wszystko wystarczało. Duchowni rozbijali się samochodami, jeździli za granicę, kupowali w PeWeXach, budowali domy swoim rodzinom, utrzymywali kochanki i nieślubne dzieci, rozpuszczali (dając im swoje samochody) ministrantów, z którymi spali. I utrzymali się w ten sposób przez prawie 50 lat!

Czemu tak nie zostało? Nagle zrobili się "biedni"? Ich rzeczywisty dochód wystarczał w czasach PRL-u na wszystko. Jak mogło nowoczesne państwo zgodzić się na feudalny żołd? Teraz oprócz tego maja nasze miliardy - dlaczego Kwaśniewski podpisał konkordat, dlaczego polscy demokraci, liberałowie, prawica, a nawet byli SB-cy i Lewica wchodzi biskupom w d...? Czego tam szukają? Dlaczego w Polsce lat 90-tych nikt nie myślał? Dlaczego nikt nie myślał o średniowiecznym feudalizmie K-ła? bali się, że nie wybiorą ich na posłów?? A biskupi chcą jeszcze więcej! A my pracujemy - na armię urzędników UE, na armię urzędniczą w Polsce i armię kleru! I nie wygląda na to, aby ktoś odważył się ten stan rzeczy przerwać. W Polsce wciąż jeszcze nie ma "oburzonych".
    • nec1 "Polityka" nie pisze prawdy 27.10.11, 05:41
      Nie 1,5 mld tylko 15 mld złotych rokrocznie!
      • rodzaj_konta Re: "Polityka" nie pisze prawdy 27.10.11, 13:25
        nec1 napisała:

> Nie 1,5 mld tylko 15 mld złotych rokrocznie!

To ja Towarszysze powiem, że i 150 miliardów rocznie!!!
    • japolak Re: Tyle kosztuje 27.10.11, 07:19
      Jak mówił przedstawiciel Biura Politycznego KC Episkopatu - "kościółowi nie da sie zamknąć ust".
      Wszystko połknie...
    • maczimo Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld zł 27.10.11, 08:42
      Ile Kościół daje Polsce? Nie do przecenienia.
      • yan.nick Re: Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld 28.10.11, 13:25
        maczimo napisał:

> Ile Kościół daje Polsce? Nie do przecenienia.

I kto to mówi? Masz w tym jakiś udział? Nie znam księdza, który by dał ze swojego.
    • agorowiczka Re: Tyle kosztuje Kościół 27.10.11, 10:05
      A do czego doprowadzą partie polityczne i dotacje na nie? O trym wolisz milczeć?
      Jestem za zniesieniem FK pod warunkiem, że zniesie się dotacje na partie polityczne, rozwiąże sie senat i zlikwiduje rozdętą przez PO biurokrację. Wtedy dopiero - debilny przedmówco -zobaczymy, kto tak naprawdę doprowadza polską ekonomię do poziomu greckiej!!!
      Ponadto uważam, że Kościół powinien udzielać posług tylko tym, którzy się deklarują go utrzymać. Skończą się wtedy te ceremonie niewierzących -tylko dla szpanu, a zostaną dla naprawdę wiernych.
      Zanim coś z siebie wypocisz - uruchom mózg!
      • rockawy Re: Tyle kosztuje Kościół 27.10.11, 12:36
        KK to cos gorszego niz wszystkie partie razem . To samo ,czyste zlo.Zlodzieje w bialych rekawiczkach dlatego durnoty takie jak ty ,prawdziwe barany jak ty sluchaja ich klamstw .Czytaj /jazeli jestes w sytanie/ ze zrozumieniem .Wiesz jak masz trudnosci to czytaj kilka razy bo samodzielnie Biblii nie polecam czytac. Sadze ,ze nic z tych bajek nie zrozumiesz.
        Najwazniejsze plac sama za swoje wierzenia a nie ze spolecznej kasy. Dotarlo????
        • rodzaj_konta Re: Tyle kosztuje Kościół 27.10.11, 13:30
          No nie za bardzo dotarło. O co chodzi z tym czytaniem, nieczytaniem, samodzielnie czy nie samodzielnie? Biblię czytać po kilka razy byle nie samodzielnie (tak jak wcześni chrześcijanie)?

Weź poczytaj w wolnych chwilach jakieś formy dłuższe niż ulotki reklamowe. Czegoś się może w końcu nauczysz.
          • prezes_na_dopalaczach Re: Dluzsze formy? 27.10.11, 19:01
            Przypomina mi sie stare powiedzenie ...."Uczyl Marcin Marcina, a sam ..............", dokoncz sobie sam, jesli dobrnales, kiedykolwiek, do tego w dluzszej "formie". Z bogiem.
          • yan.nick Re: Tyle kosztuje Kościół 28.10.11, 13:23
            >>> Weź poczytaj w wolnych chwilach jakieś formy dłuższe niż ulotki reklamowe. Czegoś się może w końcu nauczysz. <<<

Czy ty księżulem jesteś, że tak się odzywasz? Kto by przeczytał Biblię ze zrozumieniem, to by się od razu odechciało. Bóg izraelitów to bóg plemienny. Bóg chrześcian to konstrukt, ukradziony przez Konstantyna. Dlatego to się tak rozlazło jak wszy po całym ciele.
      • yan.nick Re: Tyle kosztuje Kościół 28.10.11, 13:19
        >>A do czego doprowadzą partie polityczne i dotacje na nie? O trym wolisz milczeć? <<

A co ma piernik do wiatraka. A o oddzieleniu cesarskiego od boskiego nie słyszałaś?
        Co wcale nie znaczy, że posłowie dostają za mało, ale to inny temat.
    • wlekawa Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld zł 27.10.11, 19:19
      Od nadmiaru przywilejów, luksusów i wszelkich możliwych profitów, z których duchowni korzystają, tych zapisanych w ustawach i tych, które są im proponowane z nadgorliwości i lizusostwa (szczególnie w samorządach), hierarchowie całkowicie pogłupieli. Mawiają, że jak Bóg chce kogoś pokarać, to mu odbiera rozum. Widać, że im go odebrał. Zaczęło się więc im wydawać, że wszystko wolno. No i przebrała się miarka. Powstała sytuacja, od której nie ma odwrotu.
    • vdziwny Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld zł 27.10.11, 20:28
      I tu widzał bym SLD i Ruch Palikota. Oto pole do popisu, a krzyż niech sobie wisi gdzie wisiał dotąd. Nic nie kosztuje!
      • yan.nick Re: Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld 28.10.11, 13:16
        vdziwny napisał:

> I tu widzał bym SLD i Ruch Palikota. Oto pole do popisu, a krzyż niech sobie wi
        > si gdzie wisiał dotąd. Nic nie kosztuje!
        Krzyż to taki słup graniczny. Tu sięga nasza władza, również w domu, gdzie ustanawia się ustawy.
    • 01zefka Aż tyle kosztuje nas Kościół - ponad 1,5 mld zł 28.10.11, 04:52
      Panie Palikot ! LARUM GRAJĄ !!!!!!!!!!!!!!!! Ratuj przed niewolniczym konkordatem !
      Ratuj przed żebrzącym episkopatem ! Dość ku.rewstwa za pieniądze podatników.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka