Dodaj do ulubionych

Zły sojusznik Palikota

01.11.11, 13:25
Kolejny artykuł rzucający ekskomuniki na FiM. Wzruszające, ale mnie to w ogóle nie przekonuje. Zgadzam się bowiem w prawie 100% z FiM. I myślę, że wielu ludzi w Polsce tak myśli, a fala uzasadnionego antyklerykalizmu przybiera. Kościół dostaje odpowiedź, spóźnioną bo spóźnioną, ale jednak, na swoją pazerność, pasożytnictwo, zaborczość.
Obserwuj wątek
    • kzet69 Polowanie z nagonką? 01.11.11, 13:36
      Red. Beylin tekst pański właśnie w stylu Sakiewicza... wstyd.
    • ex.czytelnik.wyborczej Zoologiczny antykatolicyzm 01.11.11, 13:39
      Panie redaktorze, spokojnie, już można dawać ostre antypapieskie lidy. Zoologiczny antykatolicyzm przelewa się na łamach forum GW, i jakoś to wam nie przeszkadza.
    • lindhorst1 Zły sojusznik Palikota 01.11.11, 13:57
      Szanowny Panie Redaktorze,
      ma Pan oczywiście sporo racji. Mnie zresztą – jako wyborcę RP – też mocno niepokoją postacie niektórych działaczy Ruchu. Nasz kłopot (piszę „nasz”, bo deklaruje się Pan jako zwolennik „świeckiego państwa”) polega na tym, że idei świeckości państwa nie broni już właściwie żadna inna siła polityczna (SLD pyskuje na ten temat od czasu do czasu przed wyborami, potem kładzie uszy po sobie i wszystko wraca do normy). A problem jest przecież niewydumany.
      • andrzejesz Zły - sojusznik Palikota 02.11.11, 10:01
        Czy w tytule "korekta" nie zgubiła myślnika, ewentualnie przecinka?
    • rwakulszowa Uczciwy sojusznik palikota 01.11.11, 14:14
      Panie Beylin,
      przez cały czas pozuje Pan na Naczelnego Moraliostę III RP a tymczasem zawsze kładł pan uszy po sobie ( wraz z Michnikiem ) na temat bezczelnego rozpasania Hierachii KK w Polsce oraz złego Mzimu - Rydzyka.
      Teraz niczym stara ciotka z kanapy daje pan rady Palikotowi :
      Na Boga, nie tykaj "Gruszki", czyli naszsego ukochanego KKK z Swietym Wojtyłą
      !!!!!?
      Protektorem MACIELA I ECHEVERII ORAZ OBRONCY PEDOFILI ?????????
      Rzadko czytam F i M, ale wole ich chamstwo i agresję od waszego faryzeuszostwa !
    • benek231 Dobry sojusznik to pewnie Episkopat :O) 01.11.11, 14:29
      A moze niech Gazeta martwi sie o swoich sojusznikow(?)
    • tomasz_5_2010 Kto to jest Marek Beylin, że usiłuje być mentorem 01.11.11, 14:54
      polskiego społeczeństwa? Jakiś zasmarkany pisarczyk usiłuje swoim autorytetem kloszarda przestrzegać przed siłą , która się budzi w społeczeństwie! Antyklerykalizm nie jest wywołany szmatławcem "Fakty i Mity" i panem Kotlinowskim, ex-księdzem! Palikot zawdzięcza swój sukces takim personom jak Michalik , Głódź, Nering, Rydzyk i po części, nieudacznik Dziwisz. Zawdzięcza aferze kościelnej Komisji Majątkowej i skandalom pedofilskim w kościele, obojętności hierarchii na opluwanie krzyża przez rzekomych "jego obrońców"! I to wszystko wie każdy człowiek w Polsce, który chociaż ma maturę! Niestety, Pan Beylin udowadnia ,że musi się jeszcze dużo uczyć , aby umieć właściwie zdiagnozować zjawiska w życiu polityczno-społecznym w Polsce, a o dawaniu "dobrych rad" niech zapomni , bo chyba to go znacznie przerasta!
      • 0kostek Dlaczego Żydzi nienawidzą Polaków ? 02.11.11, 19:37
        Proszę o poważne odpowiedzi.
    • koala386 Palikot to dziecko GW, o co chodzi ???? 01.11.11, 14:55
      .......
      • dzi1a re 01.11.11, 19:15
        zastępcą red. nacz. "FiM" jest były dziennikarz "Gazety Wyborczej" red Marek Szenborn
    • polazrski Re: Zły sojusznik Palikota 01.11.11, 14:56
      Panie Beylin! Wisla sie pali!!!
    • zawszelokomotywa Zły sojusznik Palikota 01.11.11, 15:12
      Czytam "Fakty i mity" i nie wstydzę się tego. Panu Kotlińskiemu życzę odwagi w głoszeniu swoich poglądów. Polska się zmienia i ja się z tego bardzo cieszę.
    • antobojar Wiązanie księży z zakonnicami, przed utopieniem.. 01.11.11, 15:17
      udzielając im w ten sposób sakramentu "podwodnego małżeństwa", w czasie Rewolucji Francuskiej... to mogłoby być współcześnie uważane za przesadną reakcję wobec perfidnej obłudy. zinstytucjonalizowanej pedofilii i patologicznej chciwości Kościoła..
      Ale mówienie prawdy, tylko prawdy.. niczego innego oprócz prawdy..?
      To na pewno nie..
    • sir_fred Zły sojusznik Palikota 01.11.11, 15:48
      Bo niby księża wobec niewierzących czy kościół wobec heretyków są wyjątkowo kulturalni... Zbierają tego efekty i nagle płacz, że dziko i niekulturalnie ich atakują. W ogóle jak ktoś ich nie głaszcze, otworów nie nadstawia i na kolana nie pada, to już wielki wróg wiary i tradycji...

Weź się Beylin w czaszkę puknij, zanim coś napiszesz.
    • ewa-316 Zły sojusznik Palikota 01.11.11, 16:08
      Panie redaktorze, Roman Kotliński, jeśli pamiętam był księdzem, to pewnie wie o czym pisze. Mleko się rozlewa szeroką rzeką, wielu z nas ma szczerze dość hegemonii KK, wtykania nosa w kazdą sferę naszego życia, dyktowania co wolno, czego nie. Osobiście bardzo się cieszę, że partia Palikota jest w sejmie i mam nadzieję , że będzie rosła w siłę, ktoś musi wreszcie bez ogródek mówić prawdę i przestać czapkować sukienkowym, serdecznie im kibicuję, choć w strach przed PIS-em nie głosowałam na Palikota, wszystko przed nami, mam nadzieję. Pana moralizatorstwo mnie w żaden sposób nie przekonuje.
    • mandaryna.1 Zły sojusznik Palikota 01.11.11, 16:14
      Czytam "Fakty i Mity" od początku ich powstania.Nie zauważyłam tgam nigdy mowy nienawiści,pogardy ani prostactwa.Jasne,czytelne artykuły,interpretacje Biblii,ciekawe wywiady.Nie ma porównania z brukowcem,ziejącym jadem,kłamstwem,terndencyjnością,jak "GW".Coś się Panu pomyliło redaktorze,może z "ND"?:> Bardzo interesujący tygodnik ukazujący przede wszystkim fałsz,obłudę,hipokryzję i pazerność KrK,nie tylko w Polsce.
    • gragos Zły sojusznik Palikota 01.11.11, 16:17
      A kto się wyspowiada za ojca Rydzyka, bo jakoś nie widać by jego wyznawcy odczuwali estetyczny niesmak słuchając jego homilii? Czy określenie "dzika mentalność i obyczaje" nie pasuje jak ulał do sojuszników tego jegomościa?
    • boznik1 Zły sojusznik Palikota 01.11.11, 16:48
      Panie redaktorze, nastepnym razem podaj ze dwa przyklady dokumentujace ta "dziką mentalność i obyczaje." Kotlinskiego, bo latwiej byloby podac przyklady bezgranicznie "madrych i kulturalnych" wypowiedzi katabasow wszekich poziomow. Najlepiej zamowcie na koszt GW egzorcystow, to moze przedpedza "szatana" z Ruchu Palikota i FiM, a rady mozecie dawac UW jesli istnieje jeszcze w waszych wspomnieniach. Poza tym, polecam modlitwe za nawrocenie sie bezboznikow wszelkiej masci i autoramentu na chwale KK lupiezcy naszego, Amen! modlitwa nie pomoze, ale bedziecie sie czuli spelnieni.
    • r1111111 Zły sojusznik Palikota 01.11.11, 16:51
      "Sojusz z Romanem Kotlińskim w sprawie świeckiego państwa przypomina mi sojusz z Tomaszem Sakiewiczem, naczelnym "Gazety Polskiej" w sprawie dbałości o tradycje narodowe."

To się nazywa "rewolucyjna czujność Pana Redaktora Marka Beylina" :)
      Nie przegapi okazji, aby nie "dołożyć" politycznym oponentom. I czym to różnicie się od tych FiM w tej Waszej GW? Niczym.
      A Pan Redaktor Marek Beylin zasłużył na kwiaty od Pana Adama :)
    • saint_just Krasicki też miał "dzikie obyczaje" 01.11.11, 16:56
      bo "odczłowieczał" w swoich bajkach....
      Problem GW polega na tym, ze nie może sobie ustawiać i kontrolować RPalikota ......:-DD
    • jurek4491 Zły sojusznik Palikota 01.11.11, 17:20
      Mowę nienawiści to mamy ze strony PiSu o zamachu,sztucznej mgle o dobijaniu rannych a nie od Kotlińskiegi i "Faktów i Mitów".
    • deus-cosma-deus czego wy się tak boicie 01.11.11, 18:16
      że na jaw wyjdą wszystkie nadużycia finansowe, seksualne kleru. Że już się nie uda tego zamieść pod dywan? To was tak przeraża? Najwyraźniej, skoro kolejny wasz artykuł to nagonka na Kotlińskiego.
    • anna12-3 Zły sojusznik Palikota 01.11.11, 18:22
      Jestem ateistką od urodzenia i cały czas mam takie przekonania. Urodziłam się w "takiej" rodzinie. Ojciec był przekonany od zawsze,natomiast moja mama po blisko 3-letnim uwięzieniu w Oświęcimiu,po powrocie stwierdziła ,że Boga nie ma,choć wcześniej była osobą wierzącą. Ja rodząc się póżniej ,miałam tak jakby sytuację zastaną. Miałam w życiu wiele chwil zwątpienia,ale wiary nie można się nauczyć,ją trzeba mieć. Mówi się,że ktoś ma,albo nie ma łaski wiary. Ja nigdy tej łaski nie doświadczyłam. Moi rodzice zawsze wpajali mi tolerancję dla wszystkiego,co jest inne i szacunku do innych ludzi. Dlatego szanuję ludzi wierzących i niewierzących,szanuję ich wiarę,bądż jej brak. Gdy zaczęły się ukazywać "Fakty i Mity" byłam ich czytelniczką,ale moja przygoda z tą gazetą skończyła się,bo to było sprzeczne z moimi,wpojonymi przez rodziców zasadami. Kler,jak wszystkie grupy społeczne,zawodowe ,ma w swoich szeregach ludzi dobrych i złych. W gazecie jest postawiony problem kleru,jakby tam byli sami żli,a przecież nie jest to prawdą! Gdyby nie Kościół,to wcale nie jest to takie pewne,że żylibyśmy w terażniejszej rzeczywistości. Nagonka na Papieża jest obrzydliwa,bo on oprócz tego,że był kapłanem,był bardzo mądrym człowiekiem,był największym i najlepszym ambasadorem Polski na świecie. Księża są misjonarzami,pomagają ludziom w różnych sytuacjach w kraju i za granicą. Znałam i miałam bliską znajomość z ks. Grzegorzem Pawłowskim w Izraelu.On wiedział,że ja jestem ateistką,ale potrafiliśmy godzinami ze sobą rozmawiać. Ks.Grzegorz jest dla mnie przykładem wspaniałego człowieka dla ,którego nigdy nie było rzeczy nie do załatwienia,zawsze pomagał wszystkim w każdej sytuacji i gdy ktoś nie miał gdzie mieszkać,przygarniał , szukał pracy dla ludzi ,robił zbiórki i załatwiał sprawy Polaków,którzy trafili do szpitala,albo na komisariat policji. To tylko jeden przykład księdza-dobrego człowieka,a takich było i jest naprawdę wielu. Pan Kotliński,nigdy dobrego słowa na ten temat nie napisał. W ordynarny sposób wyszydza i księży i wierzących,a przecież nie wolno ludzi pakować do jednego worka ,bez względu na ich uczynki. Ten brak tolerancji,bezprzykładne atakowanie wszystkiego co ma z wiarą wspólnego,to jest już jakaś fobia i jest chore. Nienawiść nigdy nie jest dobrem,zwłaszcza nienawiść do drugiego człowieka. Z wpisów na forum,widzę,że dla autorów nie ma różnicy,czy to jest zwykły ksiądz,czy to hierarcha kościelny,czy wierzący. Hierarchów jest kilkunastu,księży kilkanaście tysięcy,a wierzących miliony. O całym złu mającym wpływ na nasze życie,decyduje kilkunastu ludzi ,a błotem obrzuca się wszystkich. Tak nie wolno robić ! Jako ateistka z lewicowymi poglądami bardzo chcę świeckiego państwa ,ale uważam,że można do tego dojść konsekwentnymi krokami,poprzez wpływ na wybranych przez nas polityków. To im trzeba uświadomić,że prezentując klerykalne postawy, nie postępują w interesie swoich wyborców. W świeckim państwie o ustawach w Sejmie, nie mogą decydować,wartości żądane przez Kościół,bo są też inne kryteria,takie jak interes społeczny,postęp naukowy ,tolerancja,równość itp. Tak długo jak nasi politycy,szukający poparcia w Kościele nie zrozumieją tego ,tak długo będziemy państwem wyznaniowym. Kotliński i Palikot znależli w klerze "chłopca do bicia" i walą jak w bęben,zupełnie pomijając rolę polityków,a to w nich należy upatrywać większego zła,bo to od nich zależy w jakim państwie żyjemy. Dlatego oprócz krzyków i różnych prowokacji-nic nie zrobią,pokazały to wieloletnie zmagania Senyszynowej,Jarugi-Nowackiej,nawet Kalisza,bo nigdy w swoich dążeniach nie znależli potrzebnego poparcia w Sejmie. Palikot zresztą jak każdy neofita jest skrajnie niewiarygodny. Kiedy o świeckie państwo walczyła Senyszynowa,on wydawał OZON,gdy o prawa gejowskie walczyła Jaruga Nowacka,na okładce jego pisma ukazało się hasło robiące do dziś furorę "Zakaz Pedałowania",gdy wielu posłów było zaprzysiężonych w 2005 i 2007 roku, on był w gronie tych,co wzywali Pana Boga do pomocy. Dla mnie to jest egocentryczny cynik i manipulator emocjami ludzkimi i gdyby dostrzegł niszę wyborczą wśród buddystów - został by buddystą.
      • eggerger Re: Zły sojusznik Palikota 01.11.11, 18:47
        Szanowna Pani Anno.

Bardzo się wzruszyłem
        Pani opowieścią.
        Prawie do łez.

Wynika z niej, że krk
        ma święte prawo
        żerować na państwie.

Bo ma paru kapłanów
        z powołaniem.
        .

Też chciałbym, by świat był normalny.
        • maczimo Re: Zły sojusznik Palikota 02.11.11, 08:00
          Też chciałbyś, by świat był normalny? To się lecz.
          • eggerger Re: Zły sojusznik Palikota 03.11.11, 09:29
            maczimo napisał:

> Też chciałbyś, by świat był normalny? To się lecz.

Zastanowię się nad twoją propozycją.
            Tylko, że wtedy znormalnieje
            tylko mój świat.
            Ty natomiast nie.
      • arnika8 Re: Zły sojusznik Palikota 02.11.11, 03:28
        "Hierarchów jest kilkunastu,księży kilkanaście tysięcy,a wierzących miliony".
        Księży w Polsce jest ok. 30 tysiecy.

"Ten brak
        > tolerancji,bezprzykładne atakowanie wszystkiego co ma z wiarą wspólnego,to jes
        > t już jakaś fobia i jest chore. Nienawiść nigdy nie jest dobrem,zwłaszcza niena
        > wiść do drugiego człowieka".
        FiM nie atakują "wszystkiego co ma z wiarą wspólnego", lecz piętnują chciwość , pazerność, i obłudę księży.
      • szampans Re: Zły sojusznik Palikota 02.11.11, 14:06
        @anna 12-3
        Kotliński nic nigdy nie pisał o dobrych, uczciwych księżach? Czyżby mi się coś w głowie pomieszało?
        Sprawdziłem. Myli się Pani, Pani Anno (albo kłamie). Pani wypowiedź tylko potwierdza me przypuszczenia: FiM, to JEDYNE w Polsce, bardzo obiektywne pismo.
      • 231955ali Re: Zły sojusznik Palikota 02.11.11, 15:29
        Pani Aniu. Przed wyborami ,karmila nas pani wiadomosciami o tajnych rozmowach Tuska z Palikotem i pani sztandarowe haslo GLOSUJAC NA PALIKOTA GLOSUJESZ NA PO. Teraz znowu pani cos wymyslasz o Kotlinskim i jaki to Palikot be.Jako politolog skompromitowalas sie pani , zmien pani nick . Bo czytajac pania , dochodze do wniosku ,ze demagogia i falszywosc nie jest pani obca.
    • maura4 Zły sojusznik Palikota 01.11.11, 18:57
      Źli sojusznicy wraz ze swą, siłą przynoszą też dziką mentalność i obyczaje.
      Wolna Polska na sojusznika wybrała sobie KK i Watykan, co przypieczętowano konkordatem. "Dobrym" obyczajem stało się milczenie w sprawach świętej instytucji, cokolwiek by sie nie działo. I tak, na prawie 20 lat spuszczono zasłonę na rozkradającą bezprawnie Polskę komisję rabunkową. Powstało radyjo Maryja nietykalne dla prokuratora i skarbówki. KK bezczelnie wtrąca się do świeckiego prawodawstwa. Likwidacja garnizonu, nie oznacza likwidacji kościoła garnizonowego. Zmniejszenie armii o połowę, nie powoduje zmniejszenia o połowę liczby kapelanów wojskowych. Do straszenia polskich posłów przez władze kościelne rozmaitymi karami wszyscy już przywykli. Do stosowoania przez krzewicieli religii miłości, mowy nienawiści np. frankensteiny o dzieciach z in-vitro też. To co napisałam i wiele innych spraw, to dobre obyczaje i porządana mentalność, która pojawiła się wraz z rozgrywającym w polityce KK ? Nie potrzeba nam w/g redaktora zmian, tylko konserwowania tego co jest ? Stąd te przestrogi przed Palikotem ?
    • realizmforte Zły sojusznik Palikota 01.11.11, 19:05
      Polecam wszystkim tygodnik Fakty i Mity, choćby tylko po, aby przekonać się jaki rynsztok, pogardę i prostactwo oferuje czytelnikom Beylin. Tak, tak redaktorze, oferuje nam pan klasyczną manipulacje, mowę nienawiści w brukowym wydaniu.

Wyrazy szacunku dla naczelnego FiM za odwagę nie mijania się z prawdą w tak totalnie zakłamanych czasach. Wampiry panicznie się boją światła - Pana , Panie Kotliński.
    • dzi1a dodatek do "GW" : "Sanktuaria Maryjne w Polsce" :) 01.11.11, 19:13
    • zdzichupolski Zły sojusznik Palikota 01.11.11, 19:24
      Czyżby Wyborcza postanowiła dać Sztukmiszczowi z Biłgoraju propozycję nie do odrzucenia?
      Czyżby wzajemne lizanie sobie odbytów palikotów i michników zdenerwowało cześć episkopatu i nawet dla Letnich Katolików uszczęśliwianych możliwością zabłyśnięcia w mediach agorowych ten sojusz jest nie do zniesienia?
      A co jeśli Palikot kompletnie wypnie się na wasze michnikowe propozycje.
      Zorganizujecie Kolorową Manifę przeciw wydawcom FiM?
      Kto pójdzie? Środa, Szczuka, Blumsztajn i Stasiński? Oburzeni z szkółki pod wezwaniem Św. Jacka od Zupy? Leszczyński z Tarasem?
      Kogo chcecie oszukać?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka