Dodaj do ulubionych

Nasza chata z kraja

15.11.11, 17:38
"Tym tu, nad Wisłą" chodziło głównie o pokazanie się w telewizji. Czasy takie, że prawie każdy chce w niej wystąpić i czymś się pochwalić - choćby głupotą.
Obserwuj wątek
    • boykotka Nasza chata z kraja 15.11.11, 18:14
      Świetny artykuł Pani Kasiu.
      Gdybym nie obawiała się obrazy majestatu sejmu zakrzyknęłabym : "Z ust mi pani to wyjęła" !
      Ale cóż nasz sejm to nasza reprezentacja, więc dalej będziemy debatować o tragedii smoleńskiej, o teczkach o tym gdzie kto stał wtedy a wtedy, czy w sejmie powinien wisieć krzyż a pani Niwicka czy jest godna czy nie.
      "Chleba i igrzysk"
      Obawiam się jednak, że ten duch Piłsudskiego i polskiej solidarności gdzieś uleciał w tym wszystkim.
      --
      /
      • 6burakow Re: Nasza chata z kraja 15.11.11, 18:41
        Nie zgadzam sie z glowna teza artykulu przynajmniej w czesci. Dyskusja o krzyzu nie jest poboczna. To symptom czegos co jest bardzo Polsce potrzebne: stworzenie otwartego swieckiego panstwa i spoleczenstwa. We wszystkich miejscach ktore pani redaktor wspomiala rozdzial panstwa od kosciola juz nastapil i nie jest to dla nich takim waznym problemem jak dla Polski.

Szkoda natomiast ze zadymy koscielno-patriotyczne przyslaniaja problemy rozwoju kraju i gospodarki, ze jest ciagle w Polsce duzo ludzi ktorzy predzej wydaliby pieniadze na nauke religii niz na nowe zlobki.
        • m.szef Re: Nasza chata z kraja 16.11.11, 08:36
          Dyskusja o krzyżu jest poboczna i bulwersująca jedynie dla zdeklarowanych katolików... Zdaje się jednak, że to nie ich reprezentuje w tej sprawie jedno z ugrupowań w sejmie, więc niezrozumienie sprawy przez Panią Redaktor niech pozostanie jej osobistą sprawą - w Polsce żyją też ludzie odmiennie rozumiejący wspólne państwo, Pani Kasiu...
    • lechu733 Nasza chata z kraja 15.11.11, 19:20
      Niby można by było to zrobić. Ale takie demonstracje, jaki inne w ostatnich latach, były by odebrane, że są przeciwko rządowi. I że (nowe słowo) faszystowsko sugerują, że nie jesteśmy zieloną wyspą i że dotknął nas jakiś kryzys. A wtedy razem z rządem musielibyście użyć waszych ulubionych słów (starsze słowa) to zadymiarze sterowani przez Kaczyńskiego to robią. Może ludzie nie chcą być przez media wyzywani i potępiani i dlatego nie wychodzą
    • jurber1 Nasza chata z kraja 15.11.11, 19:39
      "Przez 22 lata nie udało się wychować patriotów - Polaków" [prof. Zoll]. A w latach 1918 - 1939 udało się, chociaż konflikt poltyczny był jeszcze bardziej drastyczny (Bereza)... Dlatego, bo germanizacja, czy rusyfikacja była robiona obcymi rękami a komunizacja była robiona rękami polskimi - to była demoralizacja społeczeństwa Na dodatek ci którzy to robili (Miller, Kwaśniewski, Jaruzelski) są wciąż "na świeczniku" a jeszcze gorsi (jak Piotrowski) znajdują wysokich wspierających. Ale szczytem demoralizacji jest to, co robi (cieszący się wtedy szacunkiem) Kościół. Jak śpiewaliśmy kiedyś: "same buce są u steru, od komuny aż do kleru..."
      • zdzisiek66 Re: Nasza chata z kraja 16.11.11, 11:48
        Bardzo rozsądna wypowiedź, zgadzam się w pełni :)
    • qc W samo sedno. 15.11.11, 22:08
      Polska jest jeszcze na etapie wywijania maczuga.
    • aekielski Nasza chata z kraja 15.11.11, 22:46
      Są ludzie, którzy nie widzą innych,widzą tylko siebie. Tacy to mają dobrze,gdyż jedynym ich problemem jest jak tu się urządzić. W tym tkwi różnica między protestującymi na Wall Street a marszami warszawskimi. Pierwszym chodzi o finansowy ład świata, drudzy torują sobie drogę do urządzenia się w przyszłości.
      • rych33 Re: Nasza chata z kraja 16.11.11, 09:34
        Słuszna uwaga.Potwierdza to fakt, że w licznych miastach Polski odbywały się spokojne i kolorowe marsze /pochody,zebrania...itp/ bez awantur.Nawet z udziałem kibiców. Ale tam nie było chorobliwie ambitnych politykierów i popaprańców warszawskich, nie było "centralnych" mediów/TV/ i setek dziennikarzy.Którzy już wcześniej wiedzieli, że będzie zadyma.Zacytuję "aekielskiego" :warszawskie manify "torują sobie drogę do urządzenia się" ! Nic dodać !
    • kumpel_kolesia Ależ proszę Pani... 15.11.11, 23:54
      ...kto Pani broni siąść pod jakimś bankowym budynkiem w Polsce i świecić dobrym przykładem?
      Kupa ludzi by poszła zobaczyć takie Occupy! A jest taki jeden, co to w takie Occupy by jeszcze co wetknął, flagę na przykłady, żeby pokazać jaki ma stosunek udany do tradycji i historii....
      Poza tym, wie Pani, wystarczy jeśli Wy, szanowni i czcigodni dziennikarze i telewizyjni mistrzowie od kupowania licencji na szklane paciorki z zachodniej kultury naśladujecie ten jak dziecko dorosłych, to co Wam się wydaje symbolem dorosłości... Dla mnie z boku: ot, kobitka włożyła rzecz o parę numerów za dużą, ale dysponuje łamami gazety, żeby swoje zdziecinnienie upubliczniać.
    • rs_gazeta_forum Nasza chata z kraja 16.11.11, 00:43
      Pani Katarzyno, pani tak serio? Według pani kogokolwiek w Polsce interesuje, co mówił czy pisał taki Dmowski? Wszystkie spory w Polsce idą o BIEŻĄCE wpływy, władzę i pieniądze. Jak zawsze. Tak samo jak na Wall Street, tylko skala inna, na miarę naszego zaścianka.
      Pani oczywiście może bardziej identyfikować się z tamtymi demonstrantami, ale przecież nie mój sąsiad.
    • stach-poraj Niech mi ktos wyjasni 16.11.11, 01:00
      Bede wdzieczny jesli ktos zechce w krotkich zolnierskich slowach wytlumaczyc mi dlaczego mam "byc dumny z bycia Polakiem", dlaczego bycie Polakiem ma byc powodem jakiejs szczegolnej dumy. Nie wystarczy przyjac do wiadomosci ze sie jest Polakiem? A inni sa Francuzami, Rosjanami, Japonczykami czy Eskimosami. No to co z tego?
      • monci1974 Re: Niech mi ktos wyjasni 16.11.11, 08:30
        Dlatego:"Bo gdy ktoś, prawda, alkoholik, to wiesz że Polak i katolik" (chyba Załucki). "Polak prawdziwy, kiedy się napije, wspomni ojczyznę i płaczem zawyje" - Juliusz Słowacki.
      • venelainen Re: Niech mi ktos wyjasni 16.11.11, 08:49
        stach-poraj napisał:

> Bede wdzieczny jesli ktos zechce w krotkich zolnierskich slowach wytlumaczyc mi
        > dlaczego mam "byc dumny z bycia Polakiem", dlaczego bycie Polakiem ma byc pow
        > odem jakiejs szczegolnej dumy. Nie wystarczy przyjac do wiadomosci ze sie jest
        > Polakiem? A inni sa Francuzami, Rosjanami, Japonczykami czy Eskimosami. No to c
        > o z tego?

To łatwe. Wystarczy wspomnieć pierwsze słowa polskiego Hymnu. Bo Polska nie zginęła, choć i mogła (nawet zginęła by na pewno), ale nie zginęła tylko dlatego, że “kiedy my żyjemy”. Oto jest wielki powód do dumy być Polakiem:)
        • bokertov1947 Re: Niech mi ktos wyjasni 16.11.11, 12:06
          venelainen napisał:
          > To łatwe. Wystarczy wspomnieć pierwsze słowa polskiego Hymnu.....

Tak szczerze mowiac – to ja nie bardzo tej, prawdopodobnie gleboko przemyslanej esencji Twego postu, nie panimaju.
          To znaczy…eeee…ze jak sie zyje, eeeee...to sie nie zginie….? No jak tak …to rozumie! Przeswica- paniedzieju - filozofia wasatego Jozka.
          Pozdrowienia z Tel Avivu!
          PS: Teraz rozumie sentencje zyciowa Piastolandczykow…Kto nie pije, ten nie zyje!..
          • rych33 Re: Niech mi ktos wyjasni 16.11.11, 18:42
            Przyjedz baranie do Muzeum Hymnu w Będominie, może zrozumiesz /?/.Zapoznaj się z historią tworzenia HYMNU i ówczesną sytuacją w zaborach. PS :może już nie pij więcej!
    • sam16 Nasza chata z kraja 16.11.11, 05:10
      Prawica czyli konserwatysci to sa ci ktorzy patrza w przeszlosc.
      Skupianie uwagi na tym co bylo,na ideach ktore przeminely i w dodatku wcale nie byly takie piekne zeby je wcielac w zycie. To prowadzi do nikad.
      Podtrzymywanie tzw. tradycyjnych wartosci czyli zeby bylo tak samo jak dawniej a wiec przasno,siermieznie i brudno.

Nie ma takiej mozliwosci. Przecietny Polak nie teskni do staroswieckich zwyczajow.
      Przecietna Polka chce byc rownoprawna ,partnerka w zyciu,pracy i w spoleczenstwie.
      Konserwatysci chca ja natomiast zagonic aby pelnila tradycyjna role kuchty domowej,rodzacej po kilanascie dzieci (bo przeciez antykoncepcja jest zakazana) itd.
      Prawica i koserwatywne myslenie nie maja miejsca we wspolczesnej Polsce.
      Dyktatura wodzow juz nie jest w stanie nikogo zachwycic i pociagnac.
      Kaczynski trzymajacy jedyny mikrofon i nie dajacy innym sie wypowiedziec to nie jest czlowiek na dzisiejsze czasy. W czasie kiedy powstawaly totalitarne systemy to byla norma nie dzis.
      Dzis chcemy demokracji i rownych szans a to mozemy zapewnic sobie sami kiedy usuniemy dyktatorow od wplywu na nasze zycie.
      • 0721x Re: Nasza chata z kraja 16.11.11, 07:51
        o dyktatorów to ja bym się nie martwił - wystarczyło by zupełnie gdybyśmy usunęli głupków
        ale niestety wygląda na to że proces to długotrwały
        • m.szef Re: Nasza chata z kraja 16.11.11, 08:40
          Problem dodatkowo jest tego typu, że co jednych głupków usuniesz, to zaraz nowi na ich miejscu się pojawiają... Normalnie syzyfowa ta robota...
    • olosz1971 Nasza chata z kraja 16.11.11, 11:09
      Zaskakujący komentarz do postawy Polaków. Przez kilkadziesiąt lat polski obywatel tęsknił za dobrobytem zachodnich państw. Za cel obrał sobie osiągnięcie podobnego stanu majątkowego, gospodarczego i intelektualnego jakie reprezentowały kraje EU czy Ameryki Północnej. Stawiał sobie za przykład Greków, Hiszpanów, Portugalczyków, Włochów, zazdrościł im swobody, pieniędzy, wolności, sklepów itd. Dzisiaj okazuje się że marzenia są ułudą, kłamstwem, oszustwem opartym na życiu z kredytów, bogactwie bez pokrycia, wolności pozbawionej znamion swobody. Dlaczego mnie jako Polaka ma obchodzić problem ludzie w tzw. kapitalistycznej Europie gdy świadomy jestem, że sami sobie taki los zgotowali. Ich walka jest o inne cel, nasze problemy mimo podobieństwo są z innej przysłowiowej beczki! Dodatkowo my jesteśmy przyzwyczajeni do braku tych rzeczy czy przywilejów jakie zabrane obywatelom "zachodu" spowodowały szok u nich i reakcję w postaci ruchu niezadowolonych. My tych frykasów nie jedliśmy a im skończyły się, dla nas normalnym jest problem z pracą a u nich nienormalnym było, że jej nie ma. Teraz sytuacja się uległa zmianie tylko, że nie dla nas, dlatego nie interesuje mnie los tzw "niezadowolonych". Nich sobie nawet łby pourywają, zasłużyli sobie na to...
      • venelainen Re: Nasza chata z kraja 16.11.11, 11:30
        Dokładnie.
      • artjomka Re: Nasza chata z kraja 16.11.11, 12:21
        olosz1971 napisał:

> Zaskakujący komentarz do postawy Polaków. Przez kilkadziesiąt lat ....................

Hi olosz1971,
        w pewnym sensie masz racje. Bo - ..niech na calym swiecie wojna, byle nasza wsi spokojna...
        Tylko to przemyslenie ma jednego haka. Polska nie jest tak silna, by mogla sama rozwiazywac swe problemy. No i nie miesci sie na odizolowanym od Ziemi Marsie.
        Moze by i bez RWPG, Unii Europejskiej, czy innych organizacji - Polska zylaby sobie wspomnieniami heroizmu i chwaly przeszlosci - ale na tej przeszlosci poziomie!
        Grecja miala sie dobrze, gdy jadla zupke z garnka przygotowanego przez innych. Gdy inni tez chcieli troche zupki zjesc - okazalo sie, ze Grecy wszystko spapkali - a kucharza i produktow dla ugotowania nowej zupki - nie maja. A nawet jak je dostali - to okazuje sie, ze nie maja checi, gotowac zupke!
        A co by bylo, gdyby jakis brzydal u Brukseli wpadl na pomysl, by Polska do konca grudnia oddala pieniadze otrzymane z Unii? Czy bylaby szampanska zabawa sylwestrowa w Piastolandzie?
        No i taka jest rzeczywistosc!
        Pozdro
        • olosz1971 Re: Nasza chata z kraja 16.11.11, 16:27
          Nie twierdzę, że nie trzeba się przejmować, że nie trzeba reagować.
          Jednak twierdzę, że nam Polakom i Niezadowolonym przyświecają różne powody takich protestów. Trudno ocenić jakie kierunki powinien obrać ruch niezadowolonych i w jakim kierunku my Polacy mamy się skierować, jednak ruch ten nie jest wystarczający oraz problemy nasze i naszej ojczyzny nie rozwiążą podobne protesty. Są zbyt słabe i zbyt ograniczone (protesty).
          Masz rację, Polska nie jest odosobniona planetą jednak dalece różnimy się od Francuzów, Amerykanów itd w tym, że za ich błędy dostajemy w tyłek a tak bardzo chcieliśmy stać się pełnoprawnym obywatelem EU. Na koniec napiszę, że nie dostrzegam w tym ruchu siły jedynie rozpacz...
    • zdzisiek66 to tylko inny Kozioł 16.11.11, 12:15
      Zupełnie nie zgadzam się z tym artykułem. Przecież tym młodym ludziom nie chodzi tak naprawdę o Dmowskiego. Oni demonstrują przeciw Obcemu, Bestii straszliwej o trzech głowach: Imigranta, Pedała i Żyda. Sądzą, że jeśli pozbędziemy się Bestii, to problemy ekonomiczne rozwiążą się same. Przecież kryzys jest wynikiem działań żydowskiej międzynarodowej finansjery oraz Żydów w Polsce (jak wiadomo, to oni wraz ze swoimi sługusami rządzą). Jeśli wygnamy wszystkich syjonistów do Syjamu, gospodarka od razu rozkwitnie.
      Problemy ekonomiczne wynikają też z demografii, a kto jest winny temu, że za mało rodzi się dzieci? Oczywiście Pedały.
      Tylko Imigrant trochę do tego obrazu nie pasuje, w końcu nie mamy ich zbyt wielu. Ale pokrętna logika "narodowców" jakoś sobie z tym poradzi.

Polscy lewacy natomiast uważają, że głównym winowajcą wszystkiego jest Faszysta, Zakołtuniony Zaściankowy Narodowy Ultrakatolik. Zatrzymajmy ich, dajmy odpór, niech nie przejdą, niech przyjedzie kilka milionów Afrykanów i Azjatów. Uwolniona społeczna energia imigrantów, którzy przyjadą, kobiet oraz homo, którzy przestaną być tłamszeni i prześladowani, sprawi, że wszytko się poprawi, z gospodarką włącznie. A jakby jeszcze Kościół oddał wszytko, co zagrabił, to już w ogóle będzie ziemski raj, np. każdy będzie mógł dostawać 2000 euro miesięcznie tylko za to, że się urodził

Trzeba przyznać, że ludzie z Occupy i innych takich ruchów wybrali swojego Kozła bardziej rozsądnie. Czy jednak przesiadywanie w parku naprawdę zmieni ten okrutny System?
      A jeśli tak, i pozamykamy wstrętne banki i giełdy, a bankierów i maklerów zapędzimy do kopania rowów, to państwa zachodnie znów zaczną rosnąć w siłę, a ludzie w dostatek?
    • kociewiak2 Nasza chata z kraja 16.11.11, 12:35
      ..jestesmy krajem demokratycznym ,wolnym i szczesliwym na tyle ile sami tego szczesia wyrobimy , aze dzieja sie takie zadymy to znaczy ze demokracja udoskonala sie.Nasi politycy sa jednak zacofani ich idealy to oni sami ,pycha,zazdrosc to to co szkodzi naszej nowej demokracji
      ale i tak jest ok.chociaz ja nadal szukam pracy a ciagle slysze ze jest praca dla mlodych dla 50+ brak....wiwatddd POLONIA????
    • sam16 Nasza chata z kraja 16.11.11, 12:38
      To jest wlanie myslenie ktore nazywa sie"moja chata z kraja"
      Jak sie pali w centrum to moja chata z kraja nie jest zagrozona a reszta mnie nie obchodzi.Nie zaouwazyliscie ze w dobie globalizacji nie ma chty z kraja.
      Wszyscy jestesmy jednakowo objeci zagrozeniami jak i dobrami plynacymi z globalizacji.
      Kiedy do Polski plyna miliardy euro w ramach polityki UE to dobrze ale kiedy my musimy sie podporzadkwoac prowom UE to prawica krzyczy ze to ograniczenie wolnosci.

To jest zasciankowe myslenie. Tzw. prawica o ktorej zjednoczeniu mowia Ziobro i Kaczynski nie jest za rozwiazaniami wolnosciowymi tylko za zamordyzmem.
      Ma byc tak jak chce wodz i reszta ma sie sluchac a jak sie nie slucha to niepokornych wyrzuca sie z partii. Mowienie o suwerennosci,godnosci,poszanowaniu praw w tym kontekscie jest jednym wielkim klamstwem.

NIe mozna miec geby pelnej frazesow o wolnosci i jednoczesnie ograniczac wolnosc innym,ktorzy odwazyli sie miec inne zdanie.
      W PiS panuje wlasnie taka atmosfera. Buntownicy zostali wyrzuceni z partii za wynoszenie problemow wewnatrzpartyjnych na forum publiczne. Natomiast kiedy chcieli podzielsc sie z tymi problemami wewnatrz partii to prezes nie dal im mikrofonu.
      Czy w PiSie mysla ze reszta Polakow tego nie widzi.
      • bokertov1947 Re: Nasza chata z kraja 16.11.11, 13:09
        sam16 napisał:
        ............ Czy w PiSie mysla ze reszta Polakow tego nie widzi...............

Hi sam16!
        Ja sie obawiam – a wrecz jestem pewien, ze cecha ta nie ma zwiazku z przynaleznoscia partyjna. To po prostu genetycznie zakotwiczona cecha Wolakow.
        Tak po mojemu – to dosc latwo daje sie ona przyrownac do takich okreslen jak warcholstwo czy rejtanada (od Rejtana).
        Farmerowi amerykanskiemu wilki zjadly cala prawie trzode. Sasiedzi wspolczuja mu, I staraja jakos pomoc. Tylko Jasio – farmer pochodzacy z Wolandi cieczy sie z tego faktu. Bo w koncu wilki mogly spalaszowac jego trzode – a poza tym teraz jego krowki pasa sie na wielosethektarowej prerii bez konkurencji sasiadowych. Wiec pdziekuje za to Panu Najwyzszemu!
        Pozdrowienia z Tel Avivu!
    • solent Nasza chata z kraja 16.11.11, 14:39
      Nie znoszę takiego traktowania Polski jako miejsca kategorii B. Zaściankowość swoją drogą, nie tylko my jesteśmy zaściankowi, ale dlaczego ciągle alternatywą dla "patriotów" głoszących "mesjańską" misję naszego "wspaniałego" narodu jest gadanie, że w Polsce wszystko jest do dupy, że tu tylko kradną, oszukują i że jesteśmy zakompleksionym narodem zaściankowych ultrakatolików? I do tego, czytam w artykule, nawet demonstrować nie potrafimy, tylko rozprawiamy o przeszłości.

Ja nie jestem człowiekiem kategorii B, nie mieszkam w kraju kategorii B, moje życie nie jest kategorii B. Jestem obywatelem z poczuciem odpowiedzialności za siebię i za kraj, takich jak ja jest wielu - bez względu na to co wydumał sobie jakiś profesor. Chcę - i jestem - być szczęśliwy tu i teraz, w takiej Polsce jaka jest, chcę pracować na dobrobyt swój i moich dzieci, a co nierozerwalnie się z tym łączy, też na dobrobyt tego kraju. Irytujemnie takie wmawianie mi, że wszystko dokoła jest zaściankowe, że do czegoś tam "nie dorośliśmy" itp.

Niech mi ten wszędzie podziwiany ruch oburzonych najpierw powie o co im chodzi. Bo nie sztuką jest krytykować, sztuką jest proponować rozwiązania. I w tym kontekście nawet komuniści byli lepsi od tych całych oburzonych. Bo co mnie obchodzi, że jacyś ludzie, którzy dorastali w krajach 10x dostatniejszych od mojego, którym w życiu coś nie wyszło, na coś tam się oburzyli? Dlaczego mam się do nich przyłączać, skoro mnie oburza ich bezrefleksyjne oburzenie? Ja nie jestem pełen podziwu dla tego bezpłciowego, obłego ruchu o bliżej nieokreślonym programie. Nawet ich nazwa mnie nie przekonuje, tylko irytuje.
      • olosz1971 Re: Nasza chata z kraja 16.11.11, 19:12
        Zgadzam się!!!
        Irytującym jest ciągłe doszukiwanie się przez dziennikarzy wartości mających posłużyć nam za przykład jak to te wysoce rozwinięte kraje są ponad Polską. Tylko, że oceniając ten ruch można napisać, że nic nie wnosi, zero postulatów jedynie zbiór życzeń, zero propozycji tylko nawoływanie do bojkotu. Część naszego wyedukowanego światka dziennikarskiego tak zapatrzyła się w te wzorce zachodnie, że jeżeli są dostrzegalnie gó...ane i nic nie warto to przedstawia się je nam jako perfumy z ekskluzywnego sklepu lub super maseczka do twarzy. Nie chcę tej wielkości zachodnich państw, które swoją wielkość oparły o fałsz, kłamstwo i cichy wyzysk. Duma tych narodów i własne przekonanie o wyższości oparta została o głupotę a nam stara się wciskać światek polityczny i dziennikarski kity stwierdzając, że to jest nasz cel do którego musimy ciężko wędrować.
    • adrian_ktostam Re: Nasza chata z kraja 16.11.11, 19:34
      Wszystkiemu winna nadmierna kopulacja papug w Amazonii....

A tak poważnie - czy ta TVN-owska [....] Kolenda-Zaleska mogłaby wyjaśnić w jaki sposób wiedza o historii swojej Ojczyzny, szacunek do Przodków przeszkadzają w interesowaniu się sprawami światowej gospodarki?

Uważam, że to kłamliwa propaganda sukcesu prowadzona przez TVN i wybiórczą, w której Polska była krainą szczęścia i dobrobytu a reszta świata żyła w kryzysowej nędzy najbardziej zdezorientowała Rodaków...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka