Dodaj do ulubionych

Wencel Walczący, czyli poezja smoleńska

17.11.11, 20:46
"Doprawdy, tylko ten, kto zginie od strzału w potylicę, jedynie ten, kto traci życie w katastrofie lotniczej, a więc ginie bohatersko i męczeńsko, ma prawo do bycia Polakiem? Tylko Polak rozstrzelany bądź poległy w boju godzien jest polskości?"
----------------------

He, he, dobre. Od lat mam dokładnie takie samo wrażenie słysząc PiS-owskich zapiewajłów z Kaczyńskim na czele. Ich bełkot sugeruje coś właśnie takiego: "dobry Polak, to martwy Polak" - cała żyjąca reszta to renegaci i zdrajcy (oprócz nich samych rzecz jasna). Szkoda tylko, że ci samozwańczy "partyzanci"-krzykacze jakoś nie kwapili się do tej partyzantki, gdy był po temu odpowiedni moment, tylko udają podziemie już po upadku reżimu. Chociaż właściwie to nie udają, oni w podziemiu są, ale w innej roli - kretów.

Obserwuj wątek
    • katolik_polski1 [...] 20.11.11, 14:20
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • trajkotek szanowny Panie Vargo! 20.11.11, 14:51
      pisze Pan:
      "Wencel mianowicie ilustruje swój manifest wizerunkiem "kotwicy", a więc symbolem Polski Walczącej z czasów okupacji niemieckiej. Otóż, bogobojny poeto z Gdańska, "kotwica" mnie osobiście kojarzy się głównie z Powstaniem Warszawskim, tym bardziej że jestem z Warszawy i w wyjątkowo naznaczonym przez Powstanie Warszawskie miejscu zamieszkuję."

otóż rzeczywiście, to pański osobisty problem, iż tak się panu kojarzy, od dawna kotwica była symbolem nadziei, z nadzieją się kojarzyła się powstańcom i Wenclowi kojarzy się z nadzieją .. trudno żyć we świecie, gdzie nie funkcjonują uniwersalne kody... Panu np.- z powodu koszulek - klub Wigry Suwałki kojarzy się pewnie z Aushwitz ...

• 0721x Re: szanowny Panie Vargo! 20.11.11, 15:16
        bóg w którego wierzycie jakoś nie pali się do leczenia idiotów tak że trajkotku macie prze...
        • trajkotek macie prze ...??? 20.11.11, 15:34
          ... dlaczego miałby ON leczyć idiotów - od tego jest ministerstwo zdrowia publicznego, czy coś tam. Varga nie z tym ma problem ...
          • maxik-g Za to ty masz, zdaje się, inny problem. 20.11.11, 17:07
          • antropoid Re: macie prze ...??? 20.11.11, 21:34
            trajkotek napisał:

> ... dlaczego miałby ON leczyć idiotów - od tego jest ministerstwo zdrowia publi
            > cznego, czy coś tam. Varga nie z tym ma problem ...

Varga nie, ale ty bezwzględnie tak.
    • stach-poraj A Pies Bobik tak to skwitowal: 20.11.11, 15:08
      Gdybym umiał jak Rymkiewicz, albo i jak Wencel,
      po dniach całych bym pisaniem swe zajmował ręce,
      chwili przerwy bym nie robił, nawet na siusianie,
      z życia wygnałbym hulanki, swawole i taniec,
      czasu bym nie tracił również na luksus myślenia,
      tylko piórem Narodowi służył bez wytchnienia.
      Ale nie dał Bóg talentu, nie dał, na mój dusiu,
      pozostają mi swawole, myślenie i siusiu.

www.bog-bobika.eu
      • koloratura1 Blog Bobika polecam wszystkim! 20.11.11, 17:38
        stach-poraj napisał:

> A Pies Bobik tak to skwitował:

> Gdybym umiał jak Rymkiewicz, albo i jak Wencel,
        > po dniach całych bym pisaniem swe zajmował ręce,
        (...)

Nie bądź, Bobik, taki skromny!
        Poezja (okolicznościowa) wychodzi Ci znakomicie.
      • 123jna Re: A Pies Bobik tak to skwitowal: 20.11.11, 20:26
        stach-poraj ci rozni pisowi wenclowie czy pospieszalscy sa jeszcze okrutniejsi od komunistow, dzis by nas nawet za noszenie czerwonych ponczoch rozstrzeliwali, w latach 60-tych dostawalo sie dwoje ze sprawowania bo to byla oznaka rozpustnego Zachodu. Ci ludzie takze nienawidza tego Zachodu i EU jak te wiejskie chlopaki z UB, tylko, ze tamci nie znali swiata a te pospieszalskie to wiedza co to narkotyki i ubawy. Dzis sa ascetami i w Opus Dei. Najgorsza zaraza brunatna, prawaki jak ich ktos swietnie nazwal. Ale ekonomie to kochaja lewacka - roszczeniowa, wszystko im sie nalezy z naszych kieszeni. Sami praca sie nie hanbia.
    • kociewiak2 Wencel Walczący, czyli poezja smoleńska 20.11.11, 15:16
      ..szacunek dla pana Wencla.....tylko jak slysze slowo chrzescijanin a potem czytam ze nienawidzi zydow ,i czesc Polakow bo sa inaczej myslacy niz on a na koncu slysze katolik to wszystko juz jasne.Dla przypomnienia Chrzescijanstwo opiera sie na slowie bozym Bibli a podstawa jest milosc czlowieka do czlowieka ...panowie wierzacy katolicy
      • trajkotek Re: Wencel Walczący, czyli poezja smoleńska 20.11.11, 15:36
        a gdzież to ten Węcel Żydów nie-nawidzi???
    • krwawy_krolik Wencel walczy z sushi 20.11.11, 16:00
      "Sushi nad Wisłą, czyli multikulturalizm. Jak można nie widzieć nic śmiesznego w globalnej karierze sushi, pozostaje dla mnie tajemnicą. Charakterystyczna, ściśle związana z egzotyczną kulturą potrawa w ostatnich latach stała się ulubionym przysmakiem także nad Wisłą. Kochani Polacy! Nie to, żebym kwestionował wrażliwość waszych podniebień, choć osobiście nie gustuję w surowej rybie z oceanu. Zastanawia mnie tylko łatwość, z jaką mieszkaniec współczesnej cywilizacji składa własne menu z elementów różnych, często sprzecznych ze sobą kuchni. „Jesteś tym, co jesz” – głosi stare, mądre przysłowie. Czy to znaczy, że wcinając sushi, stajemy się Japończykami? Gorzej. Wychowani w radykalnie odmiennej kulturze, zamieniamy się w hybrydy pozbawione spójnego obrazu świata. Miszmasz w żołądach przekłada się na brak konsekwencji w myśleniu i tłumi poczucie tożsamości, a to już nie przelewki. Może więc, moi drodzy, mimo wszystko wrócicie do śledzia w oleju? W naszym wspólnym, dobrze pojętym interesie. Śledź też ryba i to wyrazista w smaku, a nie mdła jak marzenie o wielkim świecie."

oraz:

"Jeszcze głupiej wygląda chudy facet w czapce, siedzący w ogrzewanym pomieszczeniu i jedzący sushi. Ten nie tylko razi estetycznie, ale także kulturowo, bo sushi wykorzenia, i moralnie, bo je się zawsze z odkrytą głową. "

wojciechwencel.blogspot.com/2011/11/leksykon-kuriozow.html
      Zaiste, kurioza! A mnie ku...oza strzelila, jak to czytalem. Ide zjesc sushi.
      • saint_just Re: Wencel walczy z sushi 20.11.11, 16:12
        krwawy_krolik napisał:

> "Sushi nad Wisłą, czyli multikulturalizm. Jak można nie widzieć nic śmiesznego
        > w globalnej karierze sushi, pozostaje dla mnie tajemnicą. Charakterystyczna, śc
        > iśle związana z egzotyczną kulturą potrawa w ostatnich latach stała się ulubion
        > ym przysmakiem także nad Wisłą. Kochani Polacy! Nie to, żebym kwestionował wraż
        > liwość waszych podniebień, choć os
      • trajkotek Re: Wencel walczy z sushi 20.11.11, 16:13
        "Zaiste, kurioza! A mnie ku...oza strzelila, jak to czytalem."
        zjedz suszi i oceń swoje poczucie humoru (w skali od -10 do 10)
        • krwawy_krolik Re: Wencel walczy z sushi 20.11.11, 18:08
          Mowisz, ze Wencel te wszystkie wiersze i felietony nie na serio, tylko dla trollerki?

A to ci Troll Zawodowiec, dopiero.
      • sir_fred Re: Wencel walczy z sushi 20.11.11, 17:14
        A mnie zastanawia wenclowa logika. "Jesteś tym co jesz" ten człek przerabia na "jedząc sushi stajesz się Japończykiem". Wychodziłoby na to, że w sushi jest składnik, nazwijmy go: ludzina nippońska... Takie zabawy znaczeniem słów w pewien sposób tłumaczą tych "bohatersko poległych za ojczyznę"...
        • krwawy_krolik Re: Wencel walczy z sushi 20.11.11, 18:09
          Wencel ma takie, hmm... monachijsko-berlinskie podejscie do pojecia narodu. Kazdy ma byc u siebie, w ramach swojej kultury. Kazdemu jego Lebensraum.
      • tymon99 Re: Wencel walczy z sushi 21.11.11, 16:24
        poczytałem trochę tych wenclowin. bełkot straszny.
    • saint_just O, wszyscy Bohaterowie Smoleńscy 20.11.11, 16:09
      zdradzeni o świcie! Zmartwychpowstańcie z wszechprasłowiańskiej Walhalli , wynijdźcie z czołem wysokiem , stańcie i naznaczcie olejami Wotana Zbyszka Zero !!
      • trajkotek ??? 20.11.11, 16:27
        sraczka po suszi?
        • saint_just Re: ??? 20.11.11, 16:46
          trajkotek napisał:

> sraczka po suszi?
      • koloratura1 Nie chcę się czepiać, ale... 20.11.11, 18:25
        saint_just napisał:

> zdradzeni o świcie! Zmartwychpowstańcie z wszechprasłowiańskiej Walhalli ,

A czy ta Walhalla, to - aby - nie nordycka?

• publicyst Wencel Walczący, czyli poezja smoleńska 20.11.11, 16:27
      Wojciech Wencel chyba przynależy do podgrupy oszołomów niepospolitych, czy jak?
    • jamci44 Wencel Walczący, czyli masochizm patriotyczny 20.11.11, 16:32
      Właśnie najciekawsze w tym wszystkim jest to, że ci wszyscy, którzy takie rzeczy wygadują (pomińmy Wencla, bo to klinicznie psychiczny) - Rymkiewicz, Kłopotowski, Krasnodębski, Wolski, część "ludu pisowskiego" również w mediach, gadzinówka Gazeta Polska, paczki Rydzykowe - nie zauważają w swoim jakimś pokracznym manicheizmie, że z ich wystąpień wynikają jakieś implikacje potworne. Mianowicie, oni wszyscy są żądni jakichś wzmożeń "moralnych", walki przeciw czemuś, jakiejś martyrologii, nie zadowala ich żadna spokojna "mieszczańska" egzystencja z właściwymi jej cnotami, gloryfikują męczeństwo i krwawy czyn. A z tego wynika, że niezbędnie potrzebni im są "oprawcy", na których się porwą w - najlepiej - beznadziejnej walce, którzy ich umęczą, dadzą im dreszcz samozguby i samopoświęcenia. Bez oprawców ani rusz. Paradoksalnie potrzebne są więc im te wszystkie UB, krwawe łaźnie grudniowe, gorzej, potrzebne są im te "hordy bolszewickie", nawała hitlerowska (która jakby ofiarowała nam m.in. męczeńskie Powstanie Warszawskie), zbrodniczy stalinizm, który potrafił podarować tak wspaniałe męczeństwo i dawał możliwość ofiary z życia itp. A tu patrzcie dziś nie bardzo można się wykazać - schodzi się do podziemia, ogłasza się to wszem i wobec, a mimo to nikt nikogo nie zamierza prześladować, życie się wokół toczy leniwie, ludziska krzątają się wokół swoich spraw i nikomu się nie chce choćby tylko czyhać za węgłem z nożem w zębach. No ale ma się rozumieć groza narasta, maluczko, a nastąpi kolejny rozbiór Polski. Toć przecież trzeba takimi wizjami ukoić w sobie tę żądzę potężnego, niebezpiecznego czynu, "lecieć, pędzić, walczyć". Przychodźcie potwory, ruszajcie straszliwe wiatraki!
      Taki masochizm patriotyczny, jęczeć rozkosznie pod butem i knutem.
    • jwojnar Wencel jest bardzo pożyteczny 20.11.11, 16:48
      Swoich namawia, by w klęskach obozu smoleńsko-katolicko-patriotycznego widzieć wolę Boga szykującego temu obozowi cudowne zwycięstwo, a innym pokazuje, że to banda głupków, którą nie należy się zbytnio przejmować. Dzięki Wenclowi prawdziwi patrioci zamiast podkładać bomby, skakać z 30 piętra PKiN, albo robić samopały w piwnicach, będą się więcej modlić. Dzięki Wenclowi reszta może spokojnie robić swoje, pracować, jeść sushi, jeździć niemieckimi samochodami, pić kalifornijskie wina i dla rozrywki pośmiać się przy wierszach oszołomionego wieszcza.
    • pj.pj Wencel Walczący, czyli poezja smoleńska 20.11.11, 16:52
      Jakież to dziwne, że do bohaterskiego umierania poeci zachęcają innych, podczas gdy sami smakują życie ile wlezie... Skoro prawdziwym Polakiem może być tylko martwy Polak, to powinni popełnić zbiorowe seppuku, ale jakoś niespieszno im do tego.
    • grisza14 Varga, zajmij sie swoimi sprawami 20.11.11, 17:58
      • maxik-g A ty zamknij to, co masz na miejscu twarzy. 20.11.11, 23:52
    • jacko-91 Wencel Walczący, czyli poezja smoleńska 20.11.11, 18:06
      Mi się wydaje że część dziennikarzy rozkoszuje się tym, że są prześladowani, "niepokorni", "niezależni", antysalonowi, niechciani, odrzuceni... Mogą przynajmniej udawać męczenników i wciskać ludziom brednie. Widziałem ostatnio nowy program red. Pospieszalskiego - tragedia. T. Lis to przy Pospieszalskim wcielenie dziennikarskiego obiektywizmu.
    • 123jna Wencel Walczący, czyli poezja smoleńska 20.11.11, 20:13
      Nie rozumiem skad sie bierze ta nienawisc pana Wencla do narodu polskiego, nawet dzieci mamy poswiecac? To po to Polak modlil sie o wolna ojczyzne aby moc w niej zginac juz na zawsze? Coz to za chory psychicznie czlowiek ma takie pomysly, ile lat ma ten pan Wencel - dwanascie? Nosi krotkie spodenki i jest w zuchach? Dzis to tylko wstyd, ze tacy ludzie sa wsrod nas i pisuja jarmarczna poezje - lepsze juz byly Barchany Laskowskiego - choc dawaly nam troche radosci za komuny. Rymy czestochowskie Wencla ukazauja jedynie, jak marna uczelnia go wypuscila ze swych progow - polonista to on nie powinien byc, moze uczyc dzieci w podstawowce na wsi. Dzis przyzwoity kraj europejski to taki, gdzie jego obywatel czuje sie bezpiecznie i wie, ze nie bedzie ginal ani jego dzieci jak okrutne zwierzeta rozszarpywany na czesci przez takich Wenclow. Kim my jestesmy (mezczyzni) ze tak lubimy glupio za nic ginac - a to na drogach, po pijanemu, w samolotach z niedopatrzenia pilotow czy zlej decyzji decydenta uwazajacego sie za polboga, ktory gdy skinie (car u Mickiewicza) to rzuca ludzi na smietnisko historii jak wlasnie smieci a nie dumni renesansowi ludzie. Wniosek nasuwa sie jeden - polscy ADHDowcy, niedorosli, wieczne Piotrusie znow chca nam zgotowac straszny los. Jak Wencel.
    • 123jna Re: Wencel Walczący, czyli poezja smoleńska 20.11.11, 20:19
      antropoid - znam takich dekownikow z lat 80-tych, jedna taka czlonkini Solidarnosci, ktora chce byc dzis zbowidowcem, zamiast roznosic ulotki trzymala je u starej matki na balkonie. Za te ulotki chce dzis wysokiej emerytury bo "walczyla", a matka az do 1990 r. po trochu wynosila te ulotki do smietnika daleko aby nikt sie nie domyslis, kto ich nie rozniosl. Teraz ta osoba jest oczywiscie w PiS-ie i mowi nam kto jest "prawdziwym" Polakiem. To samo Jaroslaw Kaczynski - chyba nie wierzycie, ze nie podpisal lojalki - jasne, ze to zrobil. Dlatego ubecy (szkolil ich w Bialymstoku) nie wsadzili go do wiezienia ani nie internowali jak brata (na krotko). My mamy zginac aby nikt nie powiedzial, ze byli dekownikami.
      • antropoid Re: Wencel Walczący, czyli poezja smoleńska 20.11.11, 21:39
        Ja też znam takich, co dziś domagają się pomników BRATA, a niegdyś niemal klękali przed pomnikami Lenina.
    • antropoid Re: dajecie się łatwo wkręcać! 20.11.11, 21:33
      Jeszcze lepiej - to możesz być ty, dyżurny trollu.
      • trajkotek Re: dajecie się łatwo wkręcać! 21.11.11, 20:07
        dzięki, że odpowiedziałeś - mój post został usunięty ... znaczy trafiłem!!!
        • antropoid Re: dajecie się łatwo wkręcać! 21.11.11, 20:28
          Pewnie, że trafiłeś. Jak zwykle - kulą w płot.
    • bladageba Wencel Walczący, czyli poezja smoleńska 20.11.11, 22:03
      Doprawdy tylko ten, który chce być Polakiem, jedynie tylko ten ma prawo być Polakiem?
      Ano tak Panie Vagina czy ja mu tam.
      Jewropejczyki mają swoją sektę i pies im.
    • bladageba Wencel Walczący, czyli poezja smoleńska 20.11.11, 22:06
      Doprawdy tylko ten, który chce być Polakiem, jedynie tylko ten ma prawo być Polakiem?
      Ano tak Panie Vagina czy ja mu tam.
      Jewropejczyki mają swoją sektę i pies im.
    • lescer proszę mi tu nie reklamować grafomanów 21.11.11, 00:32
      gdyby nie Pański artykuł, nigdy bym się o tym panu nie dowiedział, a bez tej wiedzy moje życie byłoby zdecydowanie bardziej komfortowe.
      proszę mi tu więcej nie nagłaśniać twórczości różnych mniej lub bardziej znanych działkowiczów. nie zasługują na to.
      (nie mam nic do działkowiczów. sam mam działkę)
    • trajkotek nie kłóćmy się jak dzieci, zakotwiczmy w meritum! 21.11.11, 20:14
      pisze Pan Varga:
      "Wencel mianowicie ilustruje swój manifest wizerunkiem "kotwicy", a więc symbolem Polski Walczącej z czasów okupacji niemieckiej. Otóż, bogobojny poeto z Gdańska, "kotwica" mnie osobiście kojarzy się głównie z Powstaniem Warszawskim, tym bardziej że jestem z Warszawy i w wyjątkowo naznaczonym przez Powstanie Warszawskie miejscu zamieszkuję."

Panie Varga, otóż rzeczywiście, to pański osobisty (poetycki) problem, iż tak się Panu kojarzy. Od dawna kotwica jest symbolem nadziei, z nadzieją się kojarzyła się powstańcom i Wenclowi kojarzy się z nadzieją .. trudno żyć we świecie, gdzie nie funkcjonują uniwersalne kody...
      Obawiam się, że Panu np.- z powodu koszulek - klub Wigry Suwałki kojarzy się pewnie z Aushwitz ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka