Dodaj do ulubionych

Ale fantastyczne Google Doodle dla Lema!

23.11.11, 10:29
Znów ekspert od siedmiu boleści. "w postaci fleszowej gry łamigłówkowej"
Musi to flesz jest, bo się rusza... Cały (techniczny) urok w tym, że całość tej jest przyrządzona w htmlu, bez uciekania się do żadnych dodatków.
Obserwuj wątek
    • saint_just Re: Ale fantastyczne Google Doodle dla Lema! 23.11.11, 11:29
      prof.dr.wiktor.kuppelweisser napisał:

> Znów ekspert od siedmiu boleści. "w postaci fleszowej gry łamigłówkowej"
      > Musi to flesz jest, bo się rusza... Cały (techniczny) urok w tym, że całość tej
      > jest przyrządzona w htmlu, bez uciekania się do żadnych dodatków.
      • prof.dr.wiktor.kuppelweisser Re: Ale fantastyczne Google Doodle dla Lema! 23.11.11, 12:05
        saint_just napisał:
        > No to co?
        > Można chodzić bez butów, ale po co?
        Dla własnej satysfakcji.

Ale już poprawione. Dziękuję uprzejmie.
        • saint_just [...] 23.11.11, 12:27
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • m.godwin Re: Ale fantastyczne Google Doodle dla Lema! 23.11.11, 12:12
        To, że wtedy nie opisuje się jak najlepiej wyprawiać miękką skórę (autor to zrozumiał i wyciął bzdurę).
    • baalsaack Ale fantastyczne Google Doodle dla Lema! 23.11.11, 13:07
      Mam nadzieję, że chociaż Google dobrze płaci za reklamę.
    • marac Ale fantastyczne Google Doodle dla Lema! 23.11.11, 13:27
      Rewelacja. Szkoda, że mistrz nie dożył.
    • awior122 Ale fantastyczne Google Doodle dla Lema! 23.11.11, 14:03
      Mogliby jeszcze dorysować Cypriana, cyberotomana, cynika (co) ceniąc czule cud ciemnego ciała czarnej cesarskiej córy ciągle cytrą czarował. Czerwieniała cała, całymi czasy czekała. Cyprian ciotkę całuje, cisnąwszy czarnulę! Albo i wszystkich tak wycacanych troje, hmmm...
    • jabmax Ale fantastyczne Google Doodle dla Lema! 23.11.11, 15:01
      Gratulacje dla Autora. Brawo!
      Może warto przypomnieć przy okazji, w 1961r. opublikowano "Solaris". Rzecz absolutnie fantastyczna i światowa. Google Doodle-"Solaris" też byłoby ...fantastyczne. Może następnym razem.;)
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Ale fantastyczne Google Doodle dla Lema! 23.11.11, 15:42
      Wciągająca gra zamiast logo Google w rocznicę 60. rocznicy pierwszej publikacji książkowej Stanisława Lema

???
    • boncza Ale fantastyczne Google Doodle dla Lema! 23.11.11, 18:06
      Ciekawe na temat tego pierwszego wydania cyberiady. Kupiłem je rok temu za 5 zł na jakimś straganie. Nie wiedziałem, że to taki biały kruk. Muszę się przyjrzeć dokładniej tej ilustracji
    • johanna_haase Ciekawe, czy pani Mrozowej zapłacili 23.11.11, 20:10
      Dziś prawa do wykorzystania tych ilustracji ma Pani Łucja Mróz, ale nie sądzę, żeby ktoś sobie zaprzątał tym głowę, bo to nie są "oryginały" mistrza Mroza, tylko, jak widać, prste skany z książek. A tak nie można.

• lukasz-4-1 Re: Ciekawe, czy pani Mrozowej zapłacili 24.11.11, 01:37
        Nie wiem, czy zapłacili, ale czytałem, że wzięła udział w projekcie, m.in. dostarczając rysunki Daniela Mroza.
    • lukasz-4-1 Ale fantastyczne Google Doodle dla Lema! 24.11.11, 00:30
      Naprawdę fantastyczne!!! Jeden z najlepszych doodli Googla. Myślę, że miłośnicy twórczości Mistrza Lema nie mieli problemu ze identyfikacją która książka (i które jej fragmenty!) oraz które postacie zostały wykorzystane w animacji. Szkoda tylko, że za moment animacja zniknie :( W Sieci co prawda pojawiły się jej nagrania, ale to nie to samo. Czy nie można jej jakoś zachować w oryginalnej postaci - z pewnością jest tego warta!!!

Dobrze, że animacja pojawiła się na różnych stronach narodowych Googla. Są i pierwsze komentarze na blogach - sam znalazłem kilka, w różnych językach. Lem jest dość znany (choć wciąż zbyt mało!), ale ludzie dopytują się np. kim był Daniel Mróz. Nie wiem tylko, dlaczego płaczecie, że animacja nie pojawiła się akurat na Googlu w USA. Nie chcieli jej tam zamieścić - ICH strata!

Wielki szacun dla autorów - naprawdę!
      • levy Re: Ale fantastyczne Google Doodle dla Lema! 24.11.11, 07:44
        lukasz-4-1 napisał:
        > Szkoda tylko, że za moment animacja zniknie :(

Nie zniknie, tzn. zniknie, ale z głównej. Google przechowuje wszystkie Doodlesy:
        www.google.pl/logos/
        Tego wczorajszego jeszcze o tej porze nie ma ale przypuszczam, że to dlatego, że jeszcze w niektórych miejscach na świecie wciąż jest "wczoraj" :)
        • lukasz-4-1 www.google.pl/logos 25.11.11, 11:47
          Dzięki za informację, strona jest dobrze ukryta i raczej mało znana - przynajmniej ja nie miałem pojęcia o jej istnieniu. Miło zobaczyć winiety, o których myślałem, że zniknęły na zawsze.
          Niestety, lemowskiej animacji nadal tam nie ma. Wygląda na to, że www.google.pl/logos przechowuje tylko proste, statyczne winietki, a tych dynamicznych i interaktywnych tam nie ma - albo są zapisane gdzieś indziej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka