Dodaj do ulubionych

Relikwie, czyli jak zdobyć papieża

10.12.11, 13:58
Sekta
Obserwuj wątek
    • saint_just Prześcieradło z polucyjnymi plamami 10.12.11, 14:09
      byłoby zapewne łakomym, promocyjnym kąskiem dla producentów np. Viagry, etc.
      • starblast Re: Prześcieradło z polucyjnymi plamami 10.12.11, 14:34
        Pomyślałem o podobnym. Ile jeszcze relikwii byłoby w noszonych skarpetkach, bieliźnie, niepranych ubraniach. Tyle materiału zmarnowano.

A tak na poważnie. Kult relikwii jest obrzydliwy. Dobrze, że nic nie jadłem przy lekturze tekstu. Dziwisz "naprodukował" dużo relikwii. Aż strach pomyśleć co trzyma jeszcze w szafie ;). Jego zachowanie skojarzyło mi się z tytułem filmu "Kolekcjoner kości".

• bezspokoju Re: Prześcieradło z polucyjnymi plamami 10.12.11, 15:29
          Ponieważ taki "katolik" mając pod poduszką lub na ścianie szczątek truchła uznanego za świętego czuje się pewniej po dokonaniu przestępstw, świństw i świństewek wobec bliźnich. To taki rodzaj ubezpieczenia (bo przecież Święty w mieszkaniu), a grzechy to się wyspowiada i hulaj dusza do następnej spowiedzi i szczodrej ofiary (tak na wszelki wypadek).
          • makoshika Czy ktoś reflektuje na włos łonowy? 10.12.11, 18:28
            Cienki, pręgowany, kręty? Mój.
            • brudne-nogi Re: Czy ktoś reflektuje na włos łonowy? 11.12.11, 06:42
              A ja mam narte ktora sie papiezowi przysnila. Podwojna relikwia....
              • mlodaemerytka Re: Czy ktoś reflektuje na włos łonowy? 11.12.11, 07:19
                brudne-nogi napisała:

> A ja mam narte ktora sie papiezowi przysnila. Podwojna relikwia....
                -----------------------------------
                Znakomite - byloby, gdyby nie tak smutne, bo cofajace nas dalej niz Sedniowiecze.
                Nie ma juz chyba nikt watpliwosci, co mozemy zawdzieczac takim "intelektualistom"
                ktorzy koncza teologiczne uczelnie, uczelnie o.rydzyka itp.
                • frankyy Katolickie średniowiecze! Fetyszyzm i czarna magia 12.12.11, 10:22
                  • kronopio77 Bóg i religia - dwa najgorsze wynalazki człowieka 12.12.11, 11:04
                    .
                    • ksiadzpe_do_fil Re:Swiateczna oferta.Swiecona woda, dobra na kaca. 13.12.11, 16:28
                      Tanio sprzedam "swiecona wode", wrecz idealna na popasterkowego kaca.
                      Rowniez, posiadam kropidla, poswiecone przez ....... no wlasnie, atest Dziwisza, wrecz idealne do masturbacji. Orgazm gwarantowany. "Bezpieczne", nie potrzeba uzywac gumek. Specjalna swiateczna wyprzedaz ....... "Buy one, get one absolutly free".
            • koloratura1 A masz zaniar zostać świętym? 11.12.11, 06:47
              makoshika napisał:

> Czy ktoś reflektuje na włos łonowy?
              > Cienki, pręgowany, kręty? Mój.

Na wszelki wypadek - dobrze zabezpiecz.
        • mlodaemerytka Re: Prześcieradło z polucyjnymi plamami 11.12.11, 06:56
          starblast napisał:

> Pomyślałem o podobnym. Ile jeszcze relikwii byłoby w noszonych skarpetkach, bie
          > liźnie, niepranych ubraniach. Tyle materiału zmarnowano.
          >
          > A tak na poważnie. Kult relikwii jest obrzydliwy. Dobrze, że nic nie jadłem prz
          > y lekturze tekstu. Dziwisz "naprodukował" dużo relikwii. Aż strach pomyśleć co
          > trzyma jeszcze w szafie ;). Jego zachowanie skojarzyło mi się z tytułem filmu "
          > Kolekcjoner kości".
          >
          --------------------------------------------------
          Dziwisz z uporem maniaka ciagnie Polske do IV wieku ! Glupcy sie "nabieraja" na te
          niewybredne koscielne obyczaje. Ciemnota pozostanie ciemnota nawet w dobie elektroniki !
    • apas13 Relikwie, czyli jak zdobyć papieża 10.12.11, 14:17
      Dobrze, że ci katolicy, których w Polsce jest większość, to tacy światli, mądrzy ludzie. Strach pomyśleć, gdyby większość w Polsce stanowili jacyś dzicy z ich prymitywnymi zabobonami...
      • saint_just Re: Relikwie, czyli jak zdobyć papieża 10.12.11, 14:23
        apas13 napisała:

to tacy światli, mądrzy ludzie.
        • mlodaemerytka Re: Relikwie, czyli jak zdobyć papieża 11.12.11, 06:58
          saint_just napisał:

> apas13 napisała:
          >
          > to tacy światli, mądrzy ludzie.
          > ________________________
          > Z centralą w białym, przenośnym straganiku prawdziwych polaków pod pałacem pre
          > z.
          ---------------------------------------------
          GDZIE CI SWIATLI,MADRZY LUDZIE ? A szkaluja, ze nie ma wolnosci slowa,demokracji,
          ze suwerennosc tracimy ! Klamstwa wierutne.
      • saint_just Re: Relikwie, czyli jak zdobyć papieża 10.12.11, 14:26
        apas13 napisała:

> Dobrze, że ci katolicy, których w Polsce jest większość, to tacy światli, mądrz
        > y ludzie. Strach pomyśleć, gdyby większość w Polsce stanowili jacyś dzicy z ich
        > prymitywnymi zabobonami...
        • 6.smiech Re: Relikwie, czyli jak zdobyć papieża 10.12.11, 14:33
          saint_just napisał:

> W takiej Danii jest już prawie 100 procent ateistów i wszyscy się pożerają żywc
          > em, nawet bez
          > wstępnej obróbki termicznej.Strach wyjść na ulicę. To jest świat bez Boga!!!!

A u nas w swiatlym kraju strach wyjsc na ulice bo co krok typy w czarnych sukienkach i bandy
          pod nazwa procesji ze swoimi guslami i wyciem.
          • myszykiszek Re: Relikwie, czyli jak zdobyć papieża 10.12.11, 19:08
            6.smiech napisał:

> saint_just napisał:
            >
            > > W takiej Danii jest już prawie 100 procent ateistów i wszyscy się pożeraj
            > ą żywc
            > > em, nawet bez
            > > wstępnej obróbki termicznej.Strach wyjść na ulicę. To jest świat bez Bog
            > a!!!!
            >
            > A u nas w swiatlym kraju strach wyjsc na ulice bo co krok typy w czarnych sukie
            > nkach i bandy
            > pod nazwa procesji ze swoimi guslami i wyciem.

I odganiają motyle...
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10772384,Powrot_czlowieka___motyla_przed_oblicze_prokuratora.html
          • totapis500 Re: Relikwie, czyli jak zdobyć papieża 11.12.11, 11:47

W Polsce brak w tych procesjach męczenników samo okaleczających się w średniowieczu była
            to kastracja.
      • gregroyx Re: Relikwie, czyli jak zdobyć papieża 11.12.11, 04:25
        Jak tzw. "dziki" daje sie manipulowac szamanowi to jeszcze jest zrozumiale, bo nie ma wyksztalcenia. Ale jak ludzie z dorobkiem akademickim daja sie podpuszczac szamanom, to sie kwalifikuje do Tworek.
    • 6.smiech Relikwie, czyli jak zdobyć papieża 10.12.11, 14:30
      Mam oferte dla swiatlego rodu i kazdej parafi. Poplamione przescieradla tanio odstapie.
    • olszymow Relikwie, czyli jak zdobyć papieża a ja chcę relik 10.12.11, 14:32
      Trzeba zbierać wszystko co jest związne z arcykapłanem DZIWISZEM. Po jego śmierci cena wzrośnie niemiłosiernie. A jak zostanie błogosławionym ?
      • 6.smiech Re: Relikwie, czyli jak zdobyć papieża a ja chcę 10.12.11, 14:35
        olszymow napisał:

> Trzeba zbierać wszystko co jest związne z arcykapłanem DZIWISZEM. Po jego śmier
        > ci cena wzrośnie niemiłosiernie. A jak zostanie błogosławionym ?

To juz moze lepiej od razu go pocwiartowac i zamrozic czekajac na lepsza koniunkture.
        • indywidualismus Re: Relikwie, czyli jak zdobyć papieża a ja chcę 11.12.11, 00:11
          6.smiech napisał:

>
          > To juz moze lepiej od razu go pocwiartowac i zamrozic czekajac na lepsza koniun
          > kture.

Jeśli go poćwiartują za życia, to zostanie męczennikiem. Czyli ekspresowa beatyfikacja. To faktycznie dobra inwestycja.
          • mlodaemerytka Re: Relikwie, czyli jak zdobyć papieża a ja chcę 11.12.11, 07:16
            indywidualismus napisał:

> 6.smiech napisał:
            >
            >
            > >
            > > To juz moze lepiej od razu go pocwiartowac i zamrozic czekajac na lepsza
            > koniun
            > > kture.
            >
            > Jeśli go poćwiartują za życia, to zostanie męczennikiem. Czyli ekspresowa beaty
            > fikacja. To faktycznie dobra inwestycja.
            ========================
            ha,ha ladny jezyk nie ma co zasadzkas and niespodziankas brawo ! Ciekawe kto wyda nowy slownik jezyka polskiego ! czy wydawnictwo naukowe, czy brukowe ?
            Jest powiedzenie "obys w ciekawych czasach zyl."
        • koloratura1 Re: Relikwie, czyli jak zdobyć papieża a ja chcę 11.12.11, 07:03
          6.smiech napisał:

> olszymow napisał:
          >
          > > Trzeba zbierać wszystko co jest związne z arcykapłanem DZIWISZEM. Po jego
          > > śmierci cena wzrośnie niemiłosiernie. A jak zostanie błogosławionym ?
          >
          > To juz moze lepiej od razu go pocwiartowac i zamrozic czekajac na lepsza koniun
          > kture.

Zwłaszcza, że w tym biznesie męczennicy liczą się najbardziej!
      • apas13 Re: Relikwie, czyli jak zdobyć papieża a ja chcę 10.12.11, 15:12
        To ja może stworzę dedykowaną agencję ratingową? Rydzykowi w ciemno daję AAA+ i to zarówno na relikwie I, II jak i III stopnia. Zatem jak jest szansa coś mu uciąć, tnijcie - to dobra inwestycja. Zakrwawione opatrunki po cięciu też warto zajumać.
        Benkowi XVI obniżam rating do AA-, czyli z negatywną perspektywą, bo chłop coś tam o prawdach wiary pieprzy a z Jarkiem się nie konsultował. A jak mu MAcierewicz przeszłość w Hitlerjugend wyciągnie, to relikwie mogą być smieciowe...
        • claire.dk Re: Relikwie, czyli jak zdobyć papieża a ja chcę 10.12.11, 21:17
          dobre !!!!!!!!!!!!!!!!!! w górę !!!
          :)
        • koloratura1 Koniecznie! 11.12.11, 07:09
          apas13 napisała:

> To ja może stworzę dedykowaną agencję ratingową? Rydzykowi w ciemno daję AAA+ i
          > to zarówno na relikwie I, II jak i III stopnia. Zatem jak jest szansa coś mu u
          > ciąć, tnijcie - to dobra inwestycja. Zakrwawione opatrunki po cięciu też warto
          > zajumać.
          > Benkowi XVI obniżam rating do AA-, czyli z negatywną perspektywą, bo chłop coś
          > tam o prawdach wiary pieprzy a z Jarkiem się nie konsultował. A jak mu MAcierew
          > icz przeszłość w Hitlerjugend wyciągnie, to relikwie mogą być smieciowe...

I od razu wiadomo w co należy inwestować...
      • walking-on-the-moon-81 Re: Relikwie, czyli jak zdobyć papieża a ja chcę 10.12.11, 17:57
        Przypomina się skecz o świętym Ryszardzie z Padwy: www.youtube.com/watch?v=_URX68U7wEc
      • koloratura1 Nie tylko papież! 11.12.11, 07:01
        olszymow napisał:

> Trzeba zbierać wszystko co jest związne z arcykapłanem DZIWISZEM. Po jego
        > śmierci cena wzrośnie niemiłosiernie. A jak zostanie błogosławionym ?

Oczywiście, że zostanie!
        Tam w górze, szef na pewno załatwi to swemu kapciowemu!
    • lmblmb To jest chore, to wudu 10.12.11, 14:34
      nic innego...
      • mlodaemerytka Re: To jest chore, to wudu 11.12.11, 07:11
        Wiadomo teraz dlaczego papiez nie wyniosl do godnosci kardynala Ksiedza Dziwisza !
        Jak ktos powiedzial byl od podawania pantofli . Powaznie uznaje za "swietokractwo
        metody Dziwisza. naduzyl zaufania swojego chlebodawce. "Handluje" po smierci Pana
        swojego nie tylko przedmiotami martwymi, ale krwia, "zywa tkanka". Czy to nie powinno
        byc karalne ? Prokurator powinien sie zainteresowac sprawa. Pedofilii nie chca "widziec",
        bo trzeba udowodnic, ale tu sa dowody. Czyniacy niegodziwosc sam sie tym chelpi.
        Naprawde Dziwosz "zwariowal' dopuszczajac sie czynow raczej podlych. Nie moze byc
        zgody o zezwoleniu papieza na Jego dzialanosc. Szkoda, ze nikt z rodziny Papieza nie zyje
        by zajac sie ta haniebna sprawa. Chelpi sie "handlem" krwia Papieza. Oszalal ! Czegos takiego swiat nie widzial ! "Polak potrafi" popelniac rozne nonsensy !
        • koloratura1 Re: To jest chore, 11.12.11, 07:22
          mlodaemerytka napisała:

> Szkoda, ze nikt z rodziny Papieza nie zyje

Jak to - nie żyje?!
          A całe pokolenie JP II to pies?
    • altavitae Ale czad !! 10.12.11, 14:40
      Smiala bym sie do rozpuku ..gdyby to wszystko nie bylo takie ..
      - obrzydliwe
      - zacofane
      - nadete
      - prymitywne
      - naciagane
      - ZMANIPULOWANE
      - zaklamane
      - SKOMERCJALIZOWANE
      I typowo dla polskiego KK ....glupie i wredne !!!!!
      Nic sie od sredniowiecza nie zmienilo.!!!
      Kompletnie ..NIC !!!
      Goraczkowe (!!!!!!!) kultywowanie przez KK w Polsce takich manipulowanych ,prymitywnych "tradycji" jest wyrazem strachu i obaw hierarchi przed utrata wplywow w Wolsce...jest rowniez nieetyczne, amoralne..i najzwyczajniej ..obrzydliwe ad nauseam !!!
      Niedlugo okaze sie ze JP2 mial 4 4 rece, czupryne jak Samson i 20 litrow krwi w swych zylach.
      To tak jak z tymi relikwiami krzyza ...Tyle tego drewna , ze mozna most przez Atlantyk zbudowac..A wszystko " autentyczne".
      Totalna paranoja.
      Biskupi to powazni ludzie ???
      No comments.!
      • cmazui Re: Ale czad !! 10.12.11, 20:19
        Jak moze byc normalnym czy powaznym cos rodzaju meskiego, strojacy sie w jaskrawe kolory i paradujacy wolno w procesjach.
        Sa po prostu smieszni, ale babki kupuja te glupoty.
    • jedynysenior Relikwie, czyli jak zdobyć papieża 10.12.11, 14:48
      A ile "takie coś" kosztuje i ile kasuje Dziwisz?......Ile krwi "upuścił"Papieżowi Dziwisz,że teraz może nią tak szafować.Mały skandalik........
      • koloratura1 Czyja to krew? 11.12.11, 07:28
        jedynysenior napisał:

> A ile "takie coś" kosztuje i ile kasuje Dziwisz?......Ile krwi "upuścił"Papieżowi Dziwisz,
        > że teraz może nią tak szafować.

Eee tam, zaraz upuścił...
        Myślisz, że ktoś sprawdza czy to, np., nie krew kurza?

• dupciaszek Relikwie - do kolekcji - 10.12.11, 14:51
      JESZCZE NA DOKŁADKĘ CENNĄ RELIKWIĘ : SZCZEBEL Z DRABINY (PO KTÓREJ WSZEDŁ ARCHANIOŁ DO NIEBIESIECH) CO PRZYŚNIŁA SIĘ JAKUBOWI :)
      • koloratura1 Re: Relikwie - do kolekcji - 11.12.11, 07:39
        dupciaszek napisał:

> JESZCZE NA DOKŁADKĘ CENNĄ RELIKWIĘ : SZCZEBEL Z DRABINY (PO KTÓREJ WSZEDŁ ARCHA
        > NIOŁ DO NIEBIESIECH) CO PRZYŚNIŁA SIĘ JAKUBOWI :)

A to jak Wam się podoba?

To jest żebro adamowe, oj,
        Z którego Bóg stworzył Ewę, oj!
        Myśmy to żebro znaleźli, oj!
        I do kościółka przywieźli, o-jo-jo-joj!

W piosence, śpiewanej na koloniach, było - wprawdzie -
        ..I do muzeum przywieźli ...
        ale to było bardzo dawno, jeszcze za głębokiego PRL-u...

• sedaluk Wdowa po papiezu... 10.12.11, 14:53
      ...nazbierala po nim pamiatek bez liku..
      Ale Dziwiszjest jest tez tylko potwierdzeniem obowiazujacych praw rynkowych: tam gdzie jest popyt
      zawsze bedzie podaz.
      Inna sprawa, ze popyt mozna sztucznie wywolac wmawiajac ludziom, ze bez danego produktu nie beda szczesliwi i zycie nie bedzie mialo sensu. No i ze dany produkt jest nieodzowny i konieczny.
    • ju-li1 Relikwie, czyli jak zdobyć papieża 10.12.11, 14:56
      "Dziwisz ogłosił, że jest w posiadaniu jeszcze jednej relikwii - zęba Jana Pawła II."

Może go wystawi na licytację..............
    • tadek-1 Handel 10.12.11, 14:57
      A teraz Dziwisz podrobkami handluje.
    • axenrolle mnich Sanderus z Krzyżaków 10.12.11, 15:15
      mógłby się wiele nauczyć od Dziwisza
    • nollet mam włosy z cipki Anieli, która sniła się Wojtyle 10.12.11, 15:15
      Mam włosy z łona Anielci, która śniła sie Karolowi Wojtyle w noc lutową z 27 lutego na 28 lutego w roku 1956. Jestem gotów podarować te włosy Dziwiszowi i wszystkim durniom potrzebujących relikwi. Jest w jednym z kosciołow- nie czynię sobie jaj, fragment napletka Chrystusa!! Nie mam takiej rangi relikwi, ale wlosy łonowe Anielki, która sie sniła Wojtyle mam , bo sam je wydzierałem. Kosciól ma też jeden szczebel drabiny, na której kogut opiewał ranek, o której snił święty Jakub. Te relikwie mają taką samą wartosc jak włosy łonowe Anielki o której śnił wojtyła karol! Oddam za darmo te włosy, niech wzbogacą zasoby relikwi kościoła katolickiego!
      • axenrolle Re: mam włosy z cipki Anieli, która sniła się Woj 10.12.11, 15:31
        Czytałem gdzieś że napletków Jezusa jest gdzieś tak koło dziesięciu i ma się rozumieć że każdy z nich jest tym jedynym autentycznym.
        • szampans Re: mam włosy z cipki Anieli, która sniła się Woj 11.12.11, 21:36
          Relikwi-napłetków Pana Jezusa jest 11. Są one oczywistym dowodem na Jego świętość.
          Jeśli któryś z Panów ma wątpliwości, niech sam sprawdzi, ile ma napłetków.
          Też 11 ? Nigdy nie uwierzę, póki nie zobaczę !
          A poza tym Święty Kościół katolicki miał niegdyś takie relikwie, jak mleko Najświętszej Panienki, pióra i jaja Ducha Świętego, ale nie wiem, czy je jeszcze posiada. Pewnie się to mleko i jaja zaśmiergły, a pióra mole zżarły, bo już się o nich nie mówi. A szkoda :(
          REKLAMA !!!

Wkrótce w Warszawie:

Przy kościele Stasia Kostki
          będą sprzedawane
          zimne nóżki Popiełuszki
          w zalewie wiślanej.

Radzę się pośpieszyć, bo nie dla wszystkich wystarczy !

• anna22290 Relikwie, czyli jak zdobyć papieża 10.12.11, 15:15
      czy to jest normalne ? to tylko zrodlo zarazkow czlowieka ktory ;zawodowo; zaszedl na najwyzsze stanowisko WSPANIALEGO CZLOWIEKA ALE TYLKO CZLOWIEKA
    • wojtek-gdansk Koścół nie pogardza ale wręcz podsyca ... 10.12.11, 15:21
      Kościół nie tylko nie pogardza pobożnością ludową ale wręcz ją podsyca. Pobożność pauperum, mimo zlikwidowania analfabetyzmu, już dawno przekroczyła granicę zabobonu. Zamiast czytać Ewangelię i wcielać w życie nauki JPII (ciągle) ciemny lud zakonny i świecki liczy włosy na głowie zmarłego i przelewa jego krew z pustego w próżne jak twórcy leków homeopatycznych. Purpuraci Dziwisz i Mokrzycki są jak bohater " Krzyżaków" o imieniu Sanderus, który, nie tylko rozwoził relikwie i odpusty ale także opowiadał bajki o tym jakoby jadł ma wielkanoc jaja na twardo z samym Ojcem Świętym. Dziwisz i Mokrzycki różnią się od Sanderusa tylko tym, że zapewne jedli, niczym więcej.
      • anonim111.1 Re: Koścół nie pogardza ale wręcz podsyca ... 10.12.11, 17:28
        wojtek-gdansk napisał:

> Kościół nie tylko nie pogardza pobożnością ludową ale wręcz ją podsyca. Pobożno
        > ść pauperum, mimo zlikwidowania analfabetyzmu, już dawno przekroczyła granicę z
        > abobonu. Zamiast czytać Ewangelię i wcielać w życie nauki JPII

Wojtku, Ty chyba zartujesz. Zasad katolickich nie da sie wprowadzic w zycie i byc rownoczesnie szczesliwym. Gdyby kazda rodzina katolicka powstrzymywala sie od uzywania prezerwatyw - po smietnikach biegalyby rzesze glodnych dzieci. Mlodzi ludzie powstrzymujacy sie od sexy nabawiliby sie nerwicy.
        Nigdy zreszta nie widzialem,aby ktos nadstawial drugiego policzka. Taka osoba bylaby wykorzystywana i ponizana.
        Jedynie o co klerowi chodzi to utrwalanie w nas,ze jestesmy grzeszni, potrzebujemy zbawienia, spodwiedzi, sakramentow - a oni moga nam to zaoferowac, oczywiscie za $$$
        Zasad katolickich/papieskich nie da sie wprowadzic w zycie bez uszczerbku na zdrowiu psychicznym.
        1. Badania DNA potwiedziaja,ze mamy 99.99% kodu genetycznego jak szympansy. 2. Dlaczego istnieje tysiace religii, czesto doktrynalnie przeczacych sobie, skoro jest JEDEN bog? 3.Dlaczego bog interweniowal, kiedy narod wybrany walczyl (por. stary testament), ale podczas 2. wojny swiatowej nie rzucil gromow na oboz oswiecimski? 4 Dlaczego biskupi nie uzdrawiac jak to niby robili apostolowie? 5 Bog Mitra byl dobrym pastrzem, zmartwywstal po trzech dniach. Coz za podobienstwo do Jezusa? 5.Czy jest sprwiedliwe, aby ludzkosci ponosila kare w postaci chorob za grzechy Adama i Ewy? 6.Dlaczego nowy testament pochwala niewolnictwo? 7. Czy musimy godzic sie ze slowami Jezusa, ze ''zawsze bedziecie miec biednych''? 8. Jaka mamy pewnosc, ze biblia jest natchniona przez boga? 16. W I n.e. bylo ponad 100 ewangelii, czy wybrano poprawne? 9. Dlaczego podrazniajac elektrodami okolice skroni wywolujemy u badanych wizje religijne? Czy homo sapiens posiada modul religijny w mozgu?
        • brudne-nogi Re: Koścół nie pogardza ale wręcz podsyca ... 12.12.11, 03:36
          Panie Wojtku,
          Pan chce przekonac ludzi ktorzy musza wierzyc bo sa za leniwi aby zyc sami. Musza miec nakazy i byc co tydzien strofowani i karani no i wiedzeni po przez pasterza (bron Boze Pasterke).
          Tu nie ma dyskusji z zamknietymi glowami. Oni pojda do nieba i zycze im tego dopoki mnie tam nie bedzie!!!! "Chece isc do nieba dla klimatu a do piekla dla towarzystwa" Mark Twain
          Coz trzeba przeczytac pare historycznych ksiazek o Rzymie aby nie moc sie nadziwic jak pastuchy z pustyni mogly narzucic swoja religie ludziom swiatlym i postepowym. Cos podobnego dzieje sie dzisiaj CO2??? Teroryzm???
          No coz podziwiam Pana ze stara sie Pan dyskutowac. A nawiasem mowiac to jakie to niebo ma byc?
          Mysle ze bedzie bardzo duzo ludzi zaskoczonych bo jezeli istnieje to na pewno nie takie jak jest przedstawiane poprzez rozne religie. Jak bym byl mlodszy to chcialbym te 72 czy 76 hurysek. Teraz jedna mi wystarcza.
          Ze szczerym powazaniem i pelen podziwu dla cierpliwosci

B-N
        • lodzermensz1 Re: Koścół nie pogardza ale wręcz podsyca ... 12.12.11, 10:35
          1. Badania DNA potwiedziaja,ze mamy 99.99% kodu genetycznego jak szympansy.
          No i co?

Mamy też jakieś 95% kodu genetycznego z pantofelkiem.
          2. Dlaczego istnieje tysiace religii, czesto doktrynalnie przeczacych sobie, skoro jest JEDEN bog?
          Był jeden Steve Jobs, a ile portali fanów Apple istnieje? Co więcej niektórzy wyznawcy przeczą sobie w podstawowych kwestiach związanych z oddawaniem czci Jobsowi.
          3.Dlaczego bog interweniowal, kiedy narod wybrany walczyl (por. stary testament), ale podczas 2. wojny swiatowej nie rzucil gromow na oboz oswiecimski?
          A czemu miałby to robić?
          Nie interweniował w Starym Testamencie kiedy Izrael był podbijany przez Asyrię, Juda przez Babilon. Nie interweniował też w trakcie rzymskiej okupacji Palestyny. I to wszystko w Biblii jest.
          "4 Dlaczego biskupi nie uzdrawiac jak to niby robili apostolowie?"
          Apostoł Paweł sam był chory (co wynika z jego listów), a swojemu uczniowi Tymoteuszowi na problemy gastryczne nakazywał popijanie wina z wodą. A przecież mógłby go w cudowny sposób uleczyć.
          5 Bog Mitra byl dobrym pastrzem, zmartwywstal po trzech dniach. Coz za podobienstwo do Jezusa?
          Mitraizm to typowy kult synkretyczny. Rozwijał się częściowo w ukryciu i czerpał z różnych religii od zaratusztranizmu po kulty grecko-rzymskie, hellenistyczne, bliskowschodnie doprawione sporą szczypta greckich misteriów. Kto od kogo i ile zaczerpnął to jest dość dyskusyjne.
          W wiarę o zmartwychwstaniu Mitry akurat w 3 dni się nie zetknąłem. Ale wiele bóstw w mitologiach zmartwychwstawało (od Ozyrysa poczynając). Tyle, ze co to zmienia?
          A dobre pasterstwo Mitry polegało na zarzynaniu byków? Tak jest najczęściej przedstawiany w sztuce - jak podcina gardło bykowi, nosząc frygijską czapkę. Nie znam takich przedstawień Jezusa.
          Z owieczką na barkach przedstawiano Apolla.
          Jak widać mylisz fakty.
          5.Czy jest sprwiedliwe, aby ludzkosci ponosila kare w postaci chorob za grzechy Adama i Ewy?
          Ludzkość nie choruje z powodu grzechów Adama i Ewy. Nie wiem czemu choruje, ale sądzę, że wystarczającym powodem byłyby nasze własne grzechy, których nikomu z nas nie brakuje.
          6.Dlaczego nowy testament pochwala niewolnictwo?
          Nie pochwala. Jedynie akceptuje jako stan zastany. Jednocześnie cały czas postuluje, że mimo społecznych różnic przed Bogiem wszyscy ludzie są równi.
          Warto zauważyć, że zniesienie niewolnictwa w nowożytnej Europie odbyło się dzięki W. Wilberforce i jego współpracownikom. Wszyscy byli oddanymi chrześcijanami.
          7. Czy musimy godzic sie ze slowami Jezusa, ze ''zawsze bedziecie miec biednych''?
          Walcz z biedą. Wielu wielkich chrześcijan w historii walczyło z biedą - od św. Franciszka po Matkę Teresę. Co nie zmienia faktu, że bieda była i jest. Jezus nie skłamał.
          8. Jaka mamy pewnosc, ze biblia jest natchniona przez boga?
          Nie mamy. Na tym polega wiara, że nie mamy.
          16. W I n.e. bylo ponad 100 ewangelii, czy wybrano poprawne?
          To nie jest prawda.
          Do końca 1 wieku napisano 4 ewangelie. Oprócz tego powstało być może tzw. źródło Q, z którego czerpały materiał Ewangelie synoptyczne. Pozostałe Ewangelie powstawały od II wieku. Większość dopiero w IV, kiedy popularny stał się gnostycyzm.
          Czytaj rzetelne opracowania, a nie Dana Browna.
          Większość apokryficznych ewangelii wydana jest po polsku. Istnieją rzetelne opracowania na ich temat. Cóż szkodzi poczytać zamiast powtarzać nieprawdziwe informacje?
          9. Dlaczego podrazniajac elektrodami okolice skroni wywolujemy u badanych wizje religijne? Czy homo sapiens posiada modul religijny w mozgu?
          Może posiada. Ale co to zmienia?
          Ewolucjonista powie, że to przystosowanie ewolucyjne rodzaju ludzkiego.
          Teista powie, że Bóg stworzył nas z takim "organem", żebyśmy mogli się z nim komunikować.
          Tylko nie wyciągnij mi na koniec sprawy relikwii - nie jestem katolikiem i są dla mnie po prostu obrzydliwe...
    • eryk2 Relikwie, czyli jak zdobyć papieża 10.12.11, 15:21
      Dawno, dawno temu, za górami za lasami, był sobie pewien kraj rzymskokatolicki. Duchowni zajmowali się w nim głównie sprzedażą relikwii, więc niektórzy władcy świeccy mieli już kolekcje po kilkaset egzemplarzy. Któregoś dnia pojawił się człowiek (zresztą duchowny), który wytłumaczył sporej części tamtejszej ludności, że kult relikwii to jedna z największych bzdur, jakie ludzkość wymyśliła. Kult upadł, kraj przestał być katolicki, a kilka lat później jeden z właścicieli olbrzymiej kolekcji świętych zębów, cudownych odbytów i leczących paznokci zmienił wyznanie na łożu śmierci. Kraj nazywał się Niemcy, duchowny - Marcin Luter, a władca - Fryderyk Mądry (nomen omen). Polsce życzę nowej Reformacji!
    • aa1000 Relikwie, czyli jak zdobyć papieża 10.12.11, 15:22
      1. Relikwie 3 stopnia [są to przedmioty, które chociaż raz dotknął święty] są do nabycia w każdym miejscu gdzie przebywał święty. Czy oprócz prześcieradeł może być to kostka brukowa czy asfalt po którym szedł święty in spe ?

2. Niestety jedną zburzono [w Warszawie - Stadion Dziesięciolecia].

3. Czy to ma znaczyć, że powstanie sieć ogólnopolska [a może i światowa] kramików z relikwiami?
      • koloratura1 Między nami baranami; świętymi, ale czy światowymi 11.12.11, 07:55
        aa1000 napisał:

> 1. Relikwie 3 stopnia [są to przedmioty, które chociaż raz dotknął święty] są do
        > nabycia w każdym miejscu gdzie przebywał święty.
        > (...)
        > 3. Czy to ma znaczyć, że powstanie sieć ogólnopolska [a może i światowa]
        > kramików z relikwiami?

Światowa, to chyba nie...
    • axenrolle Bardzo się wzruszyłem czytając coś takiego... 10.12.11, 15:27
      ...Dziwisz ofiarował kaplicy na Groniu Jana Pawła II w Beskidzie Małym (mały Karol Wojtyła często na Groń wchodził)... Domyślam się że po Beskidzie Niskim chodził niski Karol Wojtyła.

• spesz Re: Relikwie, czyli jak zdobyć papieża 10.12.11, 15:38
      Bałwochwalcy wszystkich krajów łączcie się i zakładajcie nową religię,bo do Chrześcijaństwa nijak nie pasujecie!
    • bazbaz73 Relikwie, czyli jak zdobyć papieża 10.12.11, 15:39
      Podejrzewam, że za kilka lat suma relikwii I stopnia swą łączną wagą przekraczać będzie kilkukrotnie wagę Wojtyły. Bo czymże różni się kość szacownego błogosławionego od kostki pozostałej z pożarcia świątecznej gęsi? Zamknięta w szczelnej ampułce, wymiarami nie przekraczającymi 1*1 mm jest nie do odróżnienia a wartość znacznie wzrasta po potwierdzeniu certyfikatu watykańską pieczęcią. Pecunia non olet.
    • yankes1968 Relikwie, czyli jak zdobyć papieża 10.12.11, 15:46
      Jak dla mnie, to te "relikwie" są jakimś barbarzyńskim i odrażającym - archaizmem, który przetrwał w strukturach kościelnych (nie wiadomo jakim cudem) aż do współczesności. Nekrofilia i dewiacja w jednym. Jeszcze jak czytam o zasuszonym nosie jakiego świętego Alfonsa sprzed 1000 lat, no to ok - człowiek przecież zaczynał od Neandertala i przeszedł ścieżkę kanibalizmu, ale współczesne newsy o "pobieraniu relikwii" od współczesnych trupów - kojarzą mi się z horrorem i psychopatią.
      • koloratura1 Re: Relikwie, czyli jak zdobyć papieża 11.12.11, 08:04
        yankes1968 napisał:

> współczesne newsy o "pobieraniu relikwii" od współczesnych trupów
        > - kojarzą mi się z horrorem i psychopatią.

Moim zdaniem, kojarzą Ci się właściwie.
    • josefoe Relikwie, czyli jak zdobyć papieża 10.12.11, 15:56
      UWAGA! UWAGA! Posiadam na zbyciu pampersa zasranego Jego dupą /I kategoria!/ oraz chusteczkę higieniczną zasmarkaną Jego plwocinami /II kategoria!/. Nosek osobiście wycierał Mu jego kapciowy /wiejski głupek - kiedyś wikary/. Cena do uzgodnienia!
    • rita.1 Relikwie, czyli jak zdobyć papieża 10.12.11, 15:57
      To jest po prostu obrzydliwe! Może by tak kto sprawdził, czy w trumnie pozostały jeszcze jakieś szczątki Jana Pawła II, bo możliwe, że hieny "rozdrapały" już wszystko.
    • kapitan_kloss Relikwie, czyli jak zdobyć pieniążki od wiernych 10.12.11, 15:59
      A podatek od tej działalności gospodarczej jest naliczany i odprowadzany ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka