Dodaj do ulubionych

Palikot na Pasterkach

25.12.11, 12:35

abp Józef Michalik jest ostatnim który ma moralne prawo pouczać innych.
Obserwuj wątek
    • antropoid Palikot na Pasterkach 25.12.11, 12:41
      "abp Józef Michalik na pasterce w archikatedrze przemyskiej. I stwierdził, że "jesteśmy świadkami obniżania się poziomu kultury". - Jeśli bezkarnie znieważa się krzyż i mówi się, że to artystyczny wyraz, jeśli Kościół jest twoją matką, a matkę będą znieważali, to gdzie jest ta kultura człowieka?"
      -----------

Pewnie u tych, którzy się tym krzyżem zasłaniają w politycznej walce o władzę - także dla arcybiskupa.
      • tomeu Re: Palikot na Pasterkach 25.12.11, 19:54
        Najbardziej lubię wizualizować sobie... ostateczny krach systemu kościelnego.
        • mlodaemerytka Re: Palikot na Pasterkach 26.12.11, 07:29
          Prosze przywrocic tekst. Niew powinien byc likwidowany pod pretekset czasu bo jestem inwalidka. Nie robcie ludziom takich niedorzecznych rzeczy.
        • mlodaemerytka Re: Palikot na Pasterkach 26.12.11, 07:34
          tomeu napisał:

> Najbardziej lubię wizualizować sobie... ostateczny krach systemu kościelnego.
          ------------------------------------
          prkro mi zlikwidowano moj tekst z naukowa argumentacja. Wynika z tego,ze kosciol ma swoja cenzure.
          Bardzo to slaby kosciol skoro boi sie jednego Palikota. Ksiaza zapominaja,ze w polsce jest
          system parlamentarny i taki palikot moze zniknac z zycia publicznego tak szybko, jak sie w nim znalal.
          Gorzej, bo ci "duchowni" ktorzy strasza ludzi palikotem niestewty nie znikna. Oni wlasnie
          szerza ciemnote i obnizaja kulture w kraju.
          panie cenzorze ja nie "lamie regulaminu, ja moge tylko sie opozniac z uwagi na inwalidzytwo niech mi nie gina teksty prosze, dziekuje
          • sts11 Re: Palikot na Pasterkach 27.12.11, 07:25
            Młoda emerytko! Inwalidom nie wszystko wolno, zwłaszcza jeśli chcą opluwać innych. Polecam Pani tekst z GN, zwłaszcza,że daj Boże, kiedyś będziemy starymi emerytami...
            "Motyw wiodący ostatniego „Gościa Niedzielnego” jest uroczy: „I love Kościół”. I nie bez logiki. Przecież rozpoczął się rok liturgiczny pod hasłem „Kościół naszym domem”. Dlatego i ja chciałbym powiedzieć za co kocham Kościół.
            Kocham ten świat, który przyniósł i przynosi mi żyjącego Boga.
            Kocham świat dziecięcych wspomnień z majówek, rorat i różańcowych modlitw, dźwięku dzwoneczków na Boże Ciało i listopadowych zniczy.
            Kocham świat boskiej cierpliwości konfesjonału wobec mojej upartości grzechu, biały Chleb, który nigdy nie był żadnym chlebem.
            Kocham świat wartości dotykających najgłębszych strun serca nutami piękna, miłości i dobra.
            Kocham morze ludzi klęczących przed figurami z Lourdes i Fatimy, zmęczonych drogą na Jasną Górę i zmierzeniem się z Compostelą.
            Kocham niespokojne serce Augustyna, logikę Tomasza, mózg giganta Benedykta w sercu komunijnego dziecka.
            Kocham niebotyczne przestrzenie Ducha, w których mieści się o. Tadeusz i ks. Boniecki, które głoszą chwałę Pana w Missa cantata i kołysanym Gdy na morzu wielka burza.
            Kocham spory i tarcia, wyzwania rzucane Bogu i ludziom, tę ludzką twarz Kościoła Boga dla człowieka.
            Kocham tajemnicę, bo żadna teologia nie wyjaśnia za wiele, i kocham paradoks, że to wszystko jakoś trzyma się ciągle Głowy.
            Kocham nadzieję Kościoła, że najlepsze dopiero przed nami, i upartość dogmatów, które wyprzedzają postęp.
            Kocham ten świat, który jest moim domem, gdzie samotność jest tylko z wyboru, a inne domy są po prostu obce.
            A może nade wszystko kocham tę staruszkę, która sama sparaliżowana płakała nad cierpieniem Jezusa – babcię, którą Bóg ukształtował w Kościele.
            I love Kościół. Nie umiem powiedzieć inaczej".
            ks. Wojciech Węgrzyniak
            • ozero Re: Palikot na Pasterkach 27.12.11, 10:21
              Najbardziej kochasz kasę która do ciebie płynie szerokim strumieniem.
              • yan.nick Re: Palikot na Pasterkach 27.12.11, 10:30
                ozero napisał:

> Najbardziej kochasz kasę która do ciebie płynie szerokim strumieniem.

- Tak, tak, a najbardziej to boi się, by ten strumień nagle nie zrobił się cienki, a pewnie już się zrobił (bo skąd niby taka nerwowość) po masowych wyjazdach na Wyspy.
        • mandaryna.1 Re: Palikot na Pasterkach 27.12.11, 12:20
          I ja też,i ja też!!! Hierarchy zapomnieli już od dawna /nie tylko w Polsce/,czym maja się zajmować,a może tak niski jest ich poziom intelektualny? Bredzą bzdyczą,obrażają,a sami pławią się w dostatkach ograbiając bez litości biedny naród.Niczego Polaków historia nie nauczyła.Wtórny analfabetyzm kwitnie,wszawica też.Przeciez gdyby nie Stalin to Polski by nie było,ach jaki cudowny los spotkał polski naród,że przez 45 lat żył w pokoju i spokoju.Episkopat to krwiopijcy,o ptasich móżdżkach,złych sercach i powinien zniknąć z naszej mapy,bo to trucizna i tyle.Mam nadzieję.....
      • donmarek Re: Palikot na Pasterkach 26.12.11, 13:57
        ... kultura i tow biskup Michalik ... to jak noc do dnia, białe i czarne.
        A tak poważnie, wciąż się zastanawiam co takie TW "zefir" wie o kilku/kilkunastu ważnych funkcjonariuszach kościoła(także watykańskich) i parlamentu?
      • he1ku Re: Palikot na Pasterkach 27.12.11, 10:26
        Michalik - a moze naród zdobył węcj kultury i nie chce być sterowany i straszony przez kapłanów. Czas najwyższy powiedzieć prawdę . Gdzie jest ten bóg, niebo ,piekło,diabeł, anioł.To wszystko mity na których kościól zbił fortunę i martwi się ,że Palikot podważa podstawy istnienia tych szamanów. Wyciąga sie armaty by zniszczyć takiego heretyka. Tak się robiło z każdym przeciwnikiem teorii duchowej. Wielu juz zostało spalonych na stosach, wiele dzieł ten sam los spotkał. A powodem było podważanie bytu i dobrobytu wypasionych klerchów. Czas najwyzszy by stać sie mądrzejszym i nie dać się oskubać przez pazernych kapłanów zasłaniajacymiu sie wyimaginowanym bogiem,piekłem i niebem oraz życiem pozagrobowym czyli zmartwychwstaniem.
    • wredny1 Palikot na Pasterkach 25.12.11, 13:03
      Bardzo dobrze prawią,więcej polityki i siania nienawiści z ambon.Święta Bożego Narodzenia właśnie mają temu służyć.Więcej tej propagandy a sami się zniszczą,czym prędzej tym lepiej.
      Wesołych Świąt.
      • psineczek Re: Palikot na Pasterkach 26.12.11, 07:43
        "wredny1 napisał: Bardzo dobrze prawią,więcej polityki i siania nienawiści z ambon.Święta Bożego Narodzenia właśnie mają temu służyć.Więcej tej propagandy a sami się zniszczą,czym prędzej tym lepiej. Wesołych Świąt"

Wredny! nie moglo byc Twoje podejscie do sprawy lepiej ujete! Wredny lubie Cie!
      • sts11 Re: Palikot na Pasterkach 27.12.11, 10:18
        Mam wrażenie, że prawie sami WREDNI biorą się za komentarze... "Boże nie poczytaj im tego grzechu!" - św. Szczepan-męczennik.
        • yan.nick Re: Palikot na Pasterkach 27.12.11, 10:29
          sts11 napisał:

> Mam wrażenie, że prawie sami WREDNI biorą się za komentarze... "Boże nie poczyt
          > aj im tego grzechu!" - św. Szczepan-męczennik.

- Że też was niczego, a przede wszystkim podejścia do ludzi na tych seminariach nie uczą. Bo też żeby "WREDNI" nazwywać swoje "owieczki" nazywać, to trzeba nie mieć krzty przyzwoitości.
      • ozero Re: Palikot na Pasterkach 27.12.11, 10:39
        wredny1 napisał:

> Bardzo dobrze prawią,więcej polityki i siania nienawiści z ambon.Święta Bożego
        > Narodzenia właśnie mają temu służyć.Więcej tej propagandy a sami się zniszczą,c
        > zym prędzej tym lepiej.
        > Wesołych Świąt.
        Nie jestem miłośnikiem KK, ale mam świadomość, że życie nie znosi próżni. Gdy w Polsce przestaną powstawać nowe kościoły, ich miejsce zaczną zajmować meczety. Dopiero wtedy zobaczymy, co to znaczy mieszanie się duchownych do polityki. Nie jestem wrogiem żadnej religii i wiem, że nie każdy muzułmanin to fanatyczny terrorysta, ale tak się składa, że każdy terrorysta to muzułmanin. Biskupi KK przynajmniej nie nawołują do zabijania w imię Boga.
        • yan.nick Re: Palikot na Pasterkach 27.12.11, 11:06
          ozero napisał:

> wredny1 napisał:
          >
          Gdy w Polsce przestaną powstawać nowe kościoły, ich miejsce zaczną zajmować meczety.

- Nie ma takiej koherencji (czytaj: zgodności logicznej), ergo argument bez sensu.

Nie jestem wrogiem żadnej religii i wiem, że nie każdy muzułmanin to fanatyczny terrorysta, ale tak się składa, że każdy terrorysta to muzułmanin.

- Jakoś dalej dowodzisz, że z logiką u ciebie na bakier. Z wiedzą też. To drugie nie jest prawdziwe, co wynika z oglądu rzeczywistości choćby.

Biskupi KK przynajmniej nie nawołują do zabijania w imię Boga.

- A do czego nawołują? Nawołują do wojny religijnej, a każda wojna to zabijanie.
    • myslacyszaryczlowiek1 [...] 25.12.11, 13:05
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • myslacyszaryczlowiek1 ha ha ha ha 26.12.11, 02:03
        Gazeta cenzuruje trafne moje spostrzeżenie, że nagrywa kazania biskupów, tak samo jak dawniej esbecje to robiła, tropiąc nieprawomyślność, antysemityzm, czy też inne treści które można potem wywlekać na swoich łamach.
        • 6burakow Re: ha ha ha ha 26.12.11, 02:11
          myslacyszaryczlowiek1 napisał:

> Gazeta cenzuruje trafne moje spostrzeżenie, że nagrywa kazania biskupów

I tez Cie przeswietlaja laserami i wyciagaja sznurowki z butow. A antysemityzm sam sie pojawia w nagraniach bo przeciez biskupi zawsze sa napelnieni miloscia.
        • 6.smiech Re: ha ha ha ha 26.12.11, 10:39
          myslacyszaryczlowiek1 napisał:

> Gazeta cenzuruje trafne moje spostrzeżenie, że nagrywa kazania biskupów, tak sa
          > mo jak dawniej esbecje to robiła, tropiąc nieprawomyślność, antysemityzm, czy t
          > eż inne treści które można potem wywlekać na swoich łamach.

Oszolomow i sekciarzy nie trzeba nagrywac bo sa przewidywalni i gledza to samo dokola.
    • podhajce Palikot na Pasterkach 25.12.11, 13:07
      Katolicki miłosierdzie w wykonaniu polskich biskupów akurat na pasterkę'
    • lole-kkk Palikot na Pasterkach 25.12.11, 13:07
      klechy tak jak PIS robią z siebie (niewinne) biedne sieroty które wszystcy atakują.
    • waldemark112 Palikot na Pasterkach 25.12.11, 13:10
      Przestałem mieć nadzeję po przeczytaniu szmiry Palikota.TO co napisał jest szczytem szujostwa idraństwa.Porażony jestem umizgami Millera do Palikota.Jeż eli ma w kiepiele trochę rozumu ,powinien natychmiast bojkotowac watażke z Biłgoraja,dla dobra lewicy.
      • pablobodek Re: Palikot na Pasterkach 26.12.11, 11:42
        O jakiej to "szmirze " Palikota mówisz, czy mógłbyś wyjaśnić ?
    • ddeb123 Palikot na Pasterkach 25.12.11, 13:16
      po co znowu Kościół politykuje. Fortun dorobili się także księża (vide Rydzyk, biskupi i nie tylko). Aby innych umoralniać trzeba najpierw zacząć od siebie.
      • antropoid Re: Palikot na Pasterkach 25.12.11, 15:59
        ddeb123 napisał:

> po co znowu Kościół politykuje. Fortun dorobili się także księża (vide Rydzyk,
        > biskupi i nie tylko). Aby innych umoralniać trzeba najpierw zacząć od siebie.

Siebie nie będą umoralniać, bo wtedy nie mogliby pomnażać fortuny.
    • 6.smiech Palikot na Pasterkach 25.12.11, 13:17
      Glupie klechy, kto krzyzem wojuje ten od krzyza ginie. Zamiasy byc przykladem i zajac sie
      nauczaniem religii to politykujecie, pomagacie destanilizowac klamczynsskiemu Polske i ja
      do tego wszytkiego rozkradacie. Von do waszego Watykanu. Rozwiazac konkordat i niech te
      nieroby same sie utrzymuja.
    • haen2010 Szatan wziął Kościół Polski 25.12.11, 13:18
      I zaprowadził tam swoje porządki - Siedem Grzechów Głównych.
    • antobojar Gdyby usunąć ePiSkopat, to krzyż mógłby zostać.. 25.12.11, 13:33
      .. a obwieszony złotem i klejnotami BXVI, wzywający na Pasterce do pochylenie się z troską nad ubogimi, również byłby wzmiankowany przy takich okazjach, tylko jako zdobywca tytułu "Hipokryta Roku"....

"WZGLĘDNOŚĆ MA ZASTOSOWANIE W FIZYCE.... NIE W ETYCE.."
      "Relativity applies to physics, not ethics"
      Albert Einstein
      • rudydon Re: Gdyby usunąć ePiSkopat, to krzyż mógłby zosta 25.12.11, 20:07
        ...ludzkie panisko krzyz by zostawilo , a reszte do dolka... powspominac dobra rzecz , milicyjny ajnsztajnie spod czerwonej gwiazdy.
        • 6.smiech Re: Gdyby usunąć ePiSkopat, to krzyż mógłby zosta 25.12.11, 20:49
          rudydon napisał:

> ...ludzkie panisko krzyz by zostawilo , a reszte do dolka... powspominac dobra
          > rzecz , milicyjny ajnsztajnie spod czerwonej gwiazdy.

A teraz za to mamy koscielnych ajnsztajnow ktorzy wysylaja mohery do dolka pozbawiajac ich
          ostatnich pieniedzy w imie wiary na np. dobry samochod dla plebana.
        • antobojar rudydon,ratlerek ePiSkopatu,odebrał cienką kopertę 26.12.11, 05:01
          i błogosławieństwo od próżniaczych darmozjadów.. i przystąpił do sączenia jadu..

O takich ciemniakach jak on Einstein mówił:
          "Welch triste Epoche, in der es leichter ist ein Atom zu zertrümmern als ein Vorurteil." (niem.)

"Cóż za smutna epoka, w której łatwiej jest rozbić atom niż zniszczyć przesąd."

"WZGLĘDNOŚĆ MA ZASTOSOWANIE W FIZYCE.... NIE W ETYCE.."
          "Relativity applies to physics, not ethics"
          Albert Einstein
        • prawdziwygagatek rudydon zasłużył na kolędę,i to małe ale dobrane 26.12.11, 05:07
          towarzystwo reż...

tnij.org/orye
    • qniaczek MY kościół! 25.12.11, 13:36
      Wy mówicie My słuchamy, Wy robicie My patrzymy. Wierzę w Boga a nie w tradycję. Tradycja nie ma nic wspólnego z wiarą i przeżywaniem jej. Kościół instytucjonalny odrywa nas od Boga twierdząc, ze jedne formułki są prawidłowe a inne heretyckie niezgodne z "nauką Kościoła" - przecież wiara to nie nauka. Nauka kościoła - to ocenzurowanie naszych kontaktów z Bogiem.
    • robokopo No, no, księżulki bronią swojego lenistwa... 25.12.11, 13:42
      Bo co zrobią, jak "Naród" nie będzie im płacił? Pójdą szukać zajęcia na rynku pracy, na który wysyłają "Naród"? Nie, oni wolą mamić "Naród" niesprawdzalnymi bredniami, ale tak na wszelki wypadek opływać w luksusy, bo życie wieczne życiem wiecznym, ale przecież, jak mówił pewien katolik z Torunia: "To czym ja mam jeździć? Na krowie mam jeździć"...
      • maryla02-2 Re: No, no, księżulki bronią swojego lenistwa... 25.12.11, 13:50
        robokopo napisał:

> Bo co zrobią, jak "Naród" nie będzie im płacił? Pójdą szukać zajęcia na rynku p
        > racy, na który wysyłają "Naród"? Nie, oni wolą mamić "Naród" niesprawdzalnymi b
        > redniami, ale tak na wszelki wypadek opływać w luksusy, bo życie wieczne życiem
        > wiecznym, ale przecież, jak mówił pewien katolik z Torunia: "To czym ja mam je
        > ździć? Na krowie mam jeździć"...
        I to byłby najodpowiedniejszy środek lokomocji dla takiego katolika.
    • maryla02-2 Palikot na Pasterkach 25.12.11, 13:48
      Jest takie przysłowie:"uderz w stół...."
      Palikot, jak widzę i słyszę, nie walczy z Bogiem,kościołem, czy krzyżem, ale z zakłamaniem, pazernością i rozpasaniem kleru, jego poczuciem bezkarności i mieszaniem się do polityki. Zawłaszczaniem przestrzeni publicznej i narzucaniem swoich poglądów, czyli z łamaniem konstytucji. Walczy też z niesłusznym bogaceniem się z naruszeniem prawa (cegiełki na ratowanie stoczni). To jego zadanie, jako przedstawiciela dużej grupy wyborców. To nie Palikot zakneblował ks.Bonieckiego, nie członkowie jego ruchu krzywdzili cichcem dzieci w salkach i na plebaniach, a potem uchodziło im to na sucho(wyroki w zawieszeniu). Można tak wymieniać jeszcze długo, więc milczcie hierarchowie, bo nie dostrzegacie belki we własnym oku.
      • rodzaj_konta Re: Palikot na Pasterkach 25.12.11, 19:46
        maryla02-2 napisała:

> Jest takie przysłowie:"uderz w stół...."
        > Palikot, jak widzę i słyszę, nie walczy

Palikot z nikim i o nic nie walczy. Palikot optymalizuje pokrycie medialne. Jeżeli jutro uzna, że lepszy efekt daje leżenie krzyżem w kościele, będzie tam z kamerami o 6tej rano, a ostatnią kwestią która go będzie interesowała to twoje poglądy.
    • rafi13 Palikot na Pasterkach 25.12.11, 14:01
      Dla mnie spośród wszystkich wypowiedzi przytoczonych w artykule najbardziej antykatolickie i antychrześcijańskie są wypowiedzi polskich biskupów...
      Zamiast w Święta mówić o miłości, pokoju i zgodzie między ludźmi - oni jak zwykle o polityce, podziałach i sporach. Zamiast głosić nauki pacyfisty z Nazaretu - oni wygłaszają polityczne postulaty swojej potężnej korporacji.
      Gdyby cieśla z Nazaretu przyszedł dziś do kościoła, toby jednego z drugim arcykapłana batem stamtąd pogonił...
      • rodzaj_konta Re: Palikot na Pasterkach 25.12.11, 19:49
        rafi13 napisał:

> Dla mnie spośród wszystkich wypowiedzi przytoczonych w artykule najbardziej ant
        > ykatolickie i antychrześcijańskie są wypowiedzi polskich biskupów...

Nie bez powodu określenie "fakt medialny" jako eufemizm na zwykłe kłamstwo powstał w środowisku GW.
        Z definicji NIC co napisze GW nie może być podstawą dyskusji bez weryfikacji.
    • szeryf241_0 Palikot na Pasterkach 25.12.11, 14:06
      Kosciół to niby matka ale michalik nie chce pozielic sie dobrobytem koscielnym z dziecmi a nwet przeciwnie ciągle wyciagają łapy po majątek narodowy ktory nazywają kościelnym izgarniają tylko dla siebie ,jak obciązenia to wszyscy jestemy kościołem jak pałace i kasa to dla biskupów .
      Pisobolszewicki biskup dziega obrońca biednych ,mieszka w pałacyku gdzie kilka lat temu wymiweniono wszystkie klamki na złote a JEZUS URODZIL SIĘ W STAJENCE I CALE ZYCIE CHODZIŁ W JEDNYCH SANDALACH I PRZEPSANY ZEMYKIEM.cala rodzina arcybiskupa to swięci żyjący na koszt wiernych i żyjący w sposób bardzo ale to bardzo godnie żyja .
      • karbat Re: Palikot na Pasterkach 25.12.11, 14:30
        ***Abp Michalik ubolewał, że nagłaśnia się tych, "którzy chcą robić karierę i szukać popularności na atakowaniu dobra, które religia i Kościół przedstawia". Wspomniał o ludziach, którzy "założyli grupy wydające pisma, robiący wielkie majątki na naiwności ludzi i propagandzie. A przecież to są zwyczajni mordercy kapłanów, którzy nagłaśniają swoją ideologię nienawiści pod pseudonimami lub bez pseudonimów". ***

wielebny bredziaku , NIKT nie chce mordowac kaplanow !

jest mnostwo ludzi w kraju , ktorzy chca zyc bez ogladania sie na starozytnych prorokow
        i ich judeochrzescijanskie gusla - wierzenia i TYLE .
        maja oni prawo do artykulowania swoich postulatow i zyc zgodnie z wlasnymi przekonaniami .

NIE ! dla miliardowych dotacji z budzetu panstwa ( takze od osob nie identyfikujacych sie z firma z krzyzem na dachu ) , na wasz sfienty kosciol . NIE dla kliki szamanow , dotowanych
        ( przymusowo ) z budzetu przez biednych obywateli spoleczenstwa .

eminencjo przebierana od sfienta , NIKT w Polsce nie chce ciebie , ani tobie podobnych mordowac . Zyj wylacznie za prywatne , wylacznie z kieszeni twoich wiercow pieniadze
        i NIC wiecej ! amen .

• chilligroup Re: Palikot na Pasterkach 25.12.11, 14:43
          Powinno być całkowite rozdzielenie kościoła od polityki.
          • cehaem Re: Palikot na Pasterkach 25.12.11, 16:04
            Ale nie bedzie. Demagogowie w sutannach juz do tego nie dopuszcza. Kiedy oni mieszaja sie w polityke, to jest dobrze. Ale jesli ktos im wytyka przekraczanie kompetencji, to "walczy z kosciolem".
    • saint_just Re: 399 25.12.11, 14:46
      sphinxpinastri napisał:

> W Polsce nie istnieje inteligencja, nie ma intelektualistów, nic dziwnego, że a
      > teiści z wyborczej pasjonują się tym, co biskupi sobie gdzieś tam gadają do swo
      > ich wiernych.
      • sphinxpinastri Re: 399 25.12.11, 15:54
        Ateiści z wyborczej żyją niemal samymi takimi ciekawostkami, a to już katolicyzm, tyle że religijny inaczej.
        • antropoid Re: 399 25.12.11, 16:18
          A ty żyjesz tym, co robią ateiści z Wyborczej. Jak to nazwać?
          • mlodaemerytka Re: 399 26.12.11, 07:56
            antropoid napisał:

> A ty żyjesz tym, co robią ateiści z Wyborczej. Jak to nazwać?
            ======================
            To jakies "tematy zastepcze".
            Jeden Palikot grozny dla Kosciola. puknijcie sie w czolo !
            On dzis jest, jutro moze go nie byc poprzez prawo wyborcze. Niestety zli glupi duchowni
            pozostana na zawsze i beda jatrzyc, straszyc innych glupcow. To jest szczyt glupoty !
            Kazaania nie o Bogu w dniu Jego narodzenia, jesli tak wierza nasi duchowni. Kompletna
            paranoja mowic o Palikocie. Ale jest oprzyslowie " kiedy Bog chce kogos ukarac odbiera mu rozum". Chyba to odnosi sie do duchownych wolajacych z ambon brednie.
            Kto wierzy w Boga zastanawia sie,co robi w takim kosciele ? Z takimi duchownymi ?
            • antropoid Re: @mlodaemerytko... 26.12.11, 12:30
              Mnie tego tłumaczyć nie musisz. Spróbuj wytłumaczyć to (powodzenia...) tym, którzy z uporem godnym jakiejś zacnej sprawy zajmują się mendzeniem na tym forum, bo im się dobór tematów w prywatnej gazecie nie podoba...
        • saint_just Re: 399 25.12.11, 16:26
          phinxpinastri napisał:

> Ateiści z wyborczej żyją niemal samymi takimi ciekawostkami, a to już katolicyz
          > m, tyle że religijny inaczej.
          Znowu przesadzasz. Ateizm to tylko pewien mały procent "zaangażowanych" emocjonalnie, czy intelektualnie w kwestie religijno - kościelne... Większośc , jak np ja to ludzie kompletnie indyferentni,obojętni i mający w d.u.pi.e te zagadnienia , mogące być co najwyżej folklorystyczną, kolorową ciekawostką z jednej strony ,zas z drugiej obserwacją w jaki klasyczny, od tysięcy lat ,sposób jedni ludzie - kapłani - nieroby i manipulatorzy - trzymają w poniżeniu i podległości innych ludzi ,"ciemny lud" pod pozorem specjalnych relacji z "duchami".
          Wrzask w związku z Palikotem jest charakterystyczny, bo on przecież nie nawołuje do ateizmu , lecz pozbawia establishment kościelny realnej władzy a to dla nich, szamanów żyjących ze strachu ludzi przed nieznanym jest dużo gorsze , niż najgorsi bluźniercy.
          • sphinxpinastri Re: 399 25.12.11, 17:02
            Jeśli kto przesadza, to wyborcza. Szamani - nigdy ich nie braknie, zwłaszcza w Polsce. Gdy znikną ci, jak zniknęli pogańscy, zaraz zjawią się inni. Może jeszcze gorsi.
            • saint_just Re: 399 25.12.11, 17:13
              sphinxpinastri napisał:

> Jeśli kto przesadza, to wyborcza. Szamani - nigdy ich nie braknie, zwłaszcza w
              > Polsce. Gdy znikną ci, jak zniknęli pogańscy, zaraz zjawią się inni. Może jeszc
              > ze gorsi.
              • sphinxpinastri Re: 399 25.12.11, 18:10
                Kto niby siedzi bezradnie na zadku? Te kilka milionów tyrających za granicą i w weekendy auto za autem wracający a-2 i a-4, by na parę godzin pobyć z rodziną? Te kilka milionów tyrających w kraju za marne grosze? Niemal wszyscy my kombinujący jak w komunizmie, by jakoś sobie dać radę?

Zapewne jednak myślisz o biurokracji tak skwapliwie powiększanej przez polityków. O, biurokraci tak, ci siedzą na zadku i brużdżą.
                • saint_just Re: 399 25.12.11, 18:54
                  "Gdy znikną ci, jak zniknęli pogańscy, zaraz zjawią się inni. Może jeszcze gorsi." Odnosiłem się do tej części Twojej wypowiedzi,czyli postawy wobec agresji i szrogęszenia się katolickiej szamańskiej plutokracji , a nie emigracji itd.. :-)
                  • sphinxpinastri Re: 399 25.12.11, 19:19
                    Agresywni to są politycy, którzy pazurami bronią kleru i na których zapewne głosowałeś. Goryszewski przy tych politykach to przeuroczy bobasek.
                    • saint_just Re: 399 25.12.11, 19:22
                      Nigdy nie zaglosowałem na polityka kumającego sie w ten, czy inny sposób z KRK. Dlatego np. nie glosowałem też na SLD.
                      • sphinxpinastri Re: 399 25.12.11, 19:57
                        A, więc nigdy nie głosujesz, jak np. ja.
            • starblast Re: 399 25.12.11, 18:49
              Gorszych szamanów niż ci obecni raczej nie będzie. Nawet takich ważnych świąt katolickich jakimi są Boże Narodzenie dla uprawiania polityki i dbania o interesy nie szczędzą. Tu chodzi wyłącznie o kasę, władzę i jeszcze raz kasę. Reszta to ściema.
              • sphinxpinastri Re: 399 25.12.11, 19:22
                Szkoda, że Polacy bili się muzułmanami i ubzdurali sobie, że są przedmurzem, ale - nic straconego... Tamci szamani mają kasę, o jakiej cała Polska w całej swej historii nawet nie śniła. Kwestia czasu, gdy tu wejdą. A są tak bezwzględni, że gdyby już tu byli, to byś teraz zasuwał na minaret, aby nawoływać do modłów.
                • starblast Re: 399 25.12.11, 22:34
                  Gdyby nie katolicyzm to mielibyśmy islam... i co jeszcze?
                  • sphinxpinastri Re: 399 26.12.11, 10:17
                    A czy ma to jakieś znaczenie? Religie były i będą. Rzecz w tym, aby w Polsce nie było fundamentalizmu, fanatyzmu religijnego, a ten dziś reprezentują przedstawiciele obu partii rządzących, partii z całej siły wspieranej przez wyborczą.
            • mlodaemerytka Re: 399 26.12.11, 08:01
              sphinxpinastri napisał:

> Jeśli kto przesadza, to wyborcza. Szamani - nigdy ich nie braknie, zwłaszcza w
              > Polsce. Gdy znikną ci, jak zniknęli pogańscy, zaraz zjawią się inni. Może jeszc
              > ze gorsi.
              ===========================
              nie chce sie powtarzac odsylam do moich wpisow, bo grozne jest tak naprawde
              srodowisko ludzi kosciola a nie parafianie. Ich niestety nie wybieramy w demokratyczny sposob a do zawodu garna sie wlasnie najgorsi by korzystac z dobr materialnych bez wysilku pracy i za to jeszcze "gromic" wyzywac sie na tych biedakach odejmujacych sobie od ust by dac jalzmuzne. Paradoks wiecznie sie powtarzajacy.
              • sphinxpinastri Re: 399 26.12.11, 10:18
                Co proponujesz? Rozwiązanie takie, jak w Korei Północnej?
    • wojtek-gdansk Michaliki na Pasterkach 25.12.11, 14:48
      „A przecież to są zwyczajni mordercy kapłanów, którzy nagłaśniają swoją ideologię nienawiści pod pseudonimami lub bez pseudonimów" powiedział przewodniczący Episkopatu w kazaniu pasterkowym, mając pewnie na myśli głównie Kotlińskiego.
      Księże abpie proszę nie zapominać, że Kotliński to „wasz” człowiek, były w prawdzie, ale jednak. „Waszym” człowiekiem był też długoletni rektor KUL a potem niedoszły abp warszawski Wielgus, który w czasach, kiedy eSBecja tropiła, gnębiła i w końcu zamordowała ks. Popiełuszkę, prowadził z nią „kawiarniane ploteczki” w celu uzyskania paszportu, aby w za granicą kontynuować badanie naukowe w temacie: etyka i moralność. Wspaniałym egzemplarzem „waszego” człowieka jest też O. Hejmo, który uprawiał w Rzymie pogwarki z NRDowską Stasi, nadając jednocześnie na antenie RM korespondencje z „buduarów” papieskich.
      Szanowny abpie, niedługo może się też okazać, że mega-ojciec dyrektor nie jest tak wrogi Carowi Ruskiemu jak się Episkopatowi pod Ekscelencji światłym kierownictwem wydaje.

• jan.sprzeczny Palikot na Pasterkach 25.12.11, 15:07
      "Zdaniem abp. Michalika - metropolity przemyskiego, obecnie jesteśmy świadkami obniżania się poziomu kultury. - Jeśli bezkarnie znieważa się krzyż i mówi się, że to artystyczny wyraz, (...) to gdzie ta kultura się podziała? Jeśli religia jest dla mnie świętością, jeśli coś jest święte dla ciebie, (...) jeśli Kościół jest twoją matką, to jeśli twoją matkę będą znieważali, to gdzie jest ta kultura człowieka? - mówił abp Michalik."

Drogi Panie Michalik, religia nie jest świętością dla wszystkich. Dla wielu religie są przekleństwem ludzkości, są ideologiami które poróżniają ludzi i wstrzymują postęp. Są ostoją zacofania, przesądów, przesądów i zabobonów. Religie żerują na ludzkiej naiwności i strachu przed śmiercią. Klerycy utrzymują się ze sprzedaży złudy życia wiecznego. Jest to oszustwo. Jest to niemoralne. Niech pan się nie domaga szacunku dla pana wiary, ja tylko mogę szanować Pana prawo do wyznawania religii.

Postępu się nie da zatrzymać. Nie bójcie się Palikota, wrogami religii jest rozum, wiedza, nauka, demokracja. To tych rzeczy powinniście się bać. Powinniście się bać swojej żądzy władzy bo ona przyczyni się do waszego upadku. Uważajcie bo te wasze krzyże staną się tym czym nie tak dawno temu były portrety Lenina i Marksa.
    • aekielski Palikot na Pasterkach 25.12.11, 15:41
      Duchowni zapomnieli o jednym istotnym fakcie a mianowicie o wstąpieniu kościoła do partii. To olbrzymi błąd, kościół powinien być ponadpartyjny. Kościół nie protestował gdy na Krakowskim Przedmieściu partia podpierała się krzyżem, też błąd. Dzisiaj za te błędy politycy innych opcji niż ukochana przez kościół partia wystawiają rachunek.
    • mortimer21 Żałosne. 25.12.11, 15:42
      Abstrahując od paranoi, jaką jest ględzenie o polityce w kazaniu na pasterkę, widać po raz kolejny, że Kościół wciąż nic nie rozumie z tego, co się dzieje i nie ma dla Palikota i innych tego typu ruchów - wszak nie każdy ateista czy osoba wierząca ale chcąca rozdziału kościoła od państwa głosowała na Ruch Palikota - żadnej sensownej odpowiedzi. Wciąż ta sama retoryka wzywania do walki, bicia na alarm, przedstawiania ateistów w roli nihilistycznych zbrodniarzy i stawiania się w roli pokrzywdzonych ofiar, a wszystko to okraszone niewiarygodną hipokryzją i arogancją.
      Nie zdają sobie sprawy, że to właśnie przez takie nadęte kazania, podjudzanie, uporczywe wciskanie katolicyzmu w życie publiczne i odmawianie osobom o odmiennych poglądach prawa do wolności wypowiedzi Palikot zdobył 10% procent poparcia, zgarniając głosy ludzi którzy mają tego serdecznie dość. I że każda taka wypowiedź - zwłaszcza biskupów i w święta gdy wielu ludzi chce odpocząć od naszej potłuczonej polityki - sprawia, że szanse na tego poparcia spadek maleją a szanse na jego wzrost rosną.
      Tym gorzej dla nich.
      • anonim111.1 Wiecej Komisji Majatkowej, wieceej aut, drogich.. 25.12.11, 16:12
        ... plebanni i afer pedofilskich.
        A co sie biskup dziwei,ze popularnosc zdobywaja politycy tacy jak Palikot? A biskup nie slyszal o przekretach Komisji Majatkowej? Zatrudniliscie tam bylego SBka, a kiedy przyjdzie wspominac Popieluszke - to oczywiscie zabilo go (takze) SB.
        Budujecie swiatynie, do ktorych nikt prawie nie bedzie chodzil za 40 lat. Wznosicie drogie plebannie, kupujecie drogie auta. Popieracie partie polityczne (Solidarnosc, AWS, PIS). Pedofilow przenoscicie na inna parafie, zamiast ich leczyc. NIe wyrzuciliscie Rydzyka z RM. Jescze mam wymieniac. Jestescie starsznie obludni, zaluje, ze urodzilem sie w rodzinie kaolickiej. To byly zmarnowane lata na modlenie sie i poszukiwanie waszego nieistniejacego boga. Od malego mialem pranie mogzu waszymi bajkami z Biblii. Wasze znyslone cuda mozecie sobie wsadzic, gdzie slonce nie dochodzi. Zaden normalny clzowiek o przecietny ilorazie intelogencji nie wierzy w zadne zmiany w eucharystii, placzece krwia Madonny, krwawiace hostie. Myslicie,ze nadal mozecie serowoac nam bajki? JAk jestescie blogoslawieni Duchem Sw. to wsadzcie swoje grube d..y w wasze drogie auta i jezdzie do hospicjum uzdrowic umierajace dzieci? Nie mozecie??? Ach zapomnialem, to rezultat grzechu pierworodnego.
    • kotek.filemon Re: 399 25.12.11, 16:21
      sphinxpinastri napisał:

> W Polsce nie istnieje inteligencja, nie ma intelektualistów,

Słusznie prawisz, trudno o intelektualistów w katobantustanach, wszystkim zależy na utrzymywaniu odpowiedniego stopnia ciemnoty...
      • sphinxpinastri Re: 399 25.12.11, 17:06
        Jedną z przyczyn ciemnoty jest bieda, nad której zachowaniem usilnie pracują tabuny polityków, od Kaczyńskiego po Tuska.
        • mlodaemerytka Re: 399 26.12.11, 08:04
          sphinxpinastri napisał:

> Jedną z przyczyn ciemnoty jest bieda, nad której zachowaniem usilnie pracują ta
          > buny polityków, od Kaczyńskiego po Tuska.
          ---------------------------
          A tymczasem Kosciol odbiera,co jego i nie jego ! Zebrze o miliony z kasy panstwa i prywatnych kieszeni biednych.
          • sphinxpinastri Re: 399 26.12.11, 10:22
            Żebranie o miliony z kasy państwa nie jest zakazane. Rzecz w tym, czy politycy to żebranie spełniają. Politycy zaś sami proponują klerowi twoją i moją kasę za wsparcie podczas wyborów.
    • zapomorski Palikot na Pasterkach 25.12.11, 16:30
      ja nie wierzę, ale kulturę chrześcijańską szanuję i doceniam. oczywiście chciałbym prawdziwego, a nie udawanego, jak jest teraz, rozdziału państwa od religii, wycofania jej ze szkół itd ale zawsze bronie chrześcijaństwa jako elementu naszej kultury dopóki nie usłyszę... biskupów. naprawdę nie znam bardziej bezczelnej i pasożytniczej grupy w Polsce, oni przebijają nawet polityków. kościół katolicki to wg mnie wkład szatana do chrześcijaństwa
    • somekindofhope Re: Palikot na Pasterkach 25.12.11, 17:14
      W PRLu za wszystko winna była stonka amerykańska, w III Rzeczypospolitej za wszystko winien Palikot. Psychomanipulacja klechów jest jaskrawa. Zatem trzeba pokazać wroga żeby zmobilizować "katolicki naród". Rzygać mi się chce, jak widzę mordę tego Michalika w telewizji.
    • fabryka_cnoty Palikot na Pasterkach 25.12.11, 17:38
      " (...) założyli grupy wydające pisma, robiący wielkie majątki na naiwności ludzi i propagandzie."
      Dokładnie. A pisma te są "katolickim głosem w twoim domu". Bo to chyba o "Naszym Dzienniku" i innych takich "religijnych" periodykach mowa. Wesołych Świąt, biskupie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka