Dodaj do ulubionych

Dość seksownych małolat

25.01.12, 16:39
Też jestem przeciwny takim idiotycznym i krzywdzącym reklamom, ale twierdzenie, że to one właśnie spowodowały mniejszy udział kobiet w życiu publicznym, to skrajna, wręcz genderowa głupota!!!
Przez setki lat nie było reklam i kobiety niemal wcale nie brały udziału w rządzeniu, nie bywały posłankami, ministrami, raz na ileś pokoleń trafiała się królowa. Ale to raczej z przymusu (braku króla). Tendencja jest dokładnie odwrotna niż nam usiłują wmówić walczące kobietony (bo przecież nie kobiety). To mężczyźni są wypychani z rynku pracy między innymi przez takie seksowne, bardzo atrakcyjne dwudziestoparolatki, które bywają niewyobrażalnie głupie, ale prezencja jest najważniejsza! Idźcie kupić telefon do salonu, albo ubezpieczenie na życie. Jeśli facet poprosi o spotkanie z przedstawicielem handlowym czy ubezpieczeniowym, to obowiązkowo zobaczy przepiękną, zachęcającą wyglądem i mową ciała dziewczynę, która będzie próbowała wcisnąć mu najgorszy kit, licząc na to, że się zapatrzy w głęboki dekolt i podpisze wszystko w ciemno!
To właśnie najmłodsze pokolenie dziewcząt jest społecznie zmuszane do coraz bardziej wyszukanego wykształcenia i robienia kariery, kosztem możliwości założenia rodziny i kosztem mężczyzn, którzy tej pracy nie dostaną, bo nie mają takich głębokich dekoltów! Przecież facet pracować nie musi, zawsze może zostać alkoholikiem, prawda?
Obserwuj wątek
    • m1r4640 Dość seksownych małolat 25.01.12, 17:25
      tylko chory umysl moze niewinne reklamy kojazyc z seksem
    • dust-on-the-wind Dość seksownych małolat 25.01.12, 18:37
      hmmm... to do panów, którzy uważają że te reklamy - to nic obrażającego - mam pomysł - mężczyzna leżący na brzuchu, w tle sterczący kij od miotły i komentarz lubię sobie włożyć.....
      i reklamę banku i lokaty.. Podoba się ?!
      albo taka:
      mężczyzna (koniecznie młody i piękny) z wypiętym tyłkiem, leży na brzuchu, nastrojowa muzyczka i reklama prezerwatyw.Podoba się ?!
      • youthgonewild Re: Dość seksownych małolat 25.01.12, 21:02
        Nie, bo propaguje homoseksualizm
        • dust-on-the-wind Re: Dość seksownych małolat 26.01.12, 10:40
          a te inne seksizmu nie? Jaka to różnica? Może taka że to reklamiarskie g...no wymyślają prymitywne wałachy ?
      • lemon-grass Re: Dość seksownych małolat 26.01.12, 06:19
        Tylko proponowana przez Ciebie reklama nic nie sprzeda, nic nie zarobi a reklamy wspomniane w artykule naganiają w miarę skutecznie klientów.
        • pe11 Re: Dość seksownych małolat 26.01.12, 17:05
          Bzdura. Będzie tak samo skuteczna jak reklamy wykorzystujące wizerunki kobiet.
    • mreck bla bla bla 25.01.12, 19:56
      Proporcjonalne rysy twarze, zgrabne sylwetki, skóra bez zmarszczek, ciało bez fałd tłuszczu. Ideał, jakiego nie ma.
      Jak to nie ma?! Wystarczy przyjść na byle jaką uiczelnię! no, może z wyjątkiem politechniki...

• play100cen Bo dla brzydkich koślawych bab winien być parytet! 26.01.12, 01:24

• asdyx Dość seksownych małolat 25.01.12, 20:11
      Co by bylo gdyby w owej reklamie bylo "OD WRZESNIA DAJEMY ZA POLOWE " ,czy to rowniez bylaby seksowna -,czy jak ja nazywacie ,-reklama.Tylko osobnikom uzaleznionym od seksu lub zboczencom KK moze sie to z seksem kojarzyc .Po drugie ,a co to nie wolno w Polsce na temat seksu rozmawiac czy ogladac mlode dzewczeta .Tylko zakompleksione spoleczenstwo daje sie wodzic za nos przez KK ktory robi najwiecej piany .Przecierz seks to to samo co spozywanie posilkow ,oddychanie czy przyjmowanie napojow,to co tego tez w Polsce nie wolno. Co to za "ograniczony" kraj gdzie normalnie nie mozna zyc i pracowac.
    • sofos7 Dość seksownych małolat 25.01.12, 20:34
      Pani Redaktor sama odnosi się do dziewczyn z plakatów z dość dużą dozą pogardy, nazywając je już w tytule "małolatami". Cóż, dwadzieścia parę lat ma się tylko przez tę "parę lat" i najwyższy czas się z tym pogodzić. A wiek ten wcale nie jest równoznaczny z brakiem innych atutów, choćby intelektualnych.
      Równouprawnienie to natomiast nie tylko prawa kobiet. Mężczyźni w reklamach to również dwudziesto- i trzydziestolatkowie, ubrani w markowe garnitury, mający dobrą pracę. Jak się to ma do pokolenia obecnych absolwentów, wśród których bezrobocie jest gigantyczne? Przyjmując ten feministyczny tok myślenia to dyskryminacja i wpędzanie w kompleksy, bo przecież to ideały, o które w prawdziwym życiu ciężko.
      Zgadzam się, że niektórzy twórcy reklam popadają w skrajności, acz żeby z tego robić aż taką aferę i żądać odszkodowań po 100tys.? Jak zwykle rozwiązaniem byłaby edukacja, wychowanie seksualne, które wbrew pozorom nie dotyczy wyłącznie zakładania prezerwatywy...
    • czepialsky Dość seksownych małolat 25.01.12, 20:58
      Jeden z przedmówców dobrze zauważył, że problem upraszczania rzeczywistości w reklamach i ogólnym medialnym przekazie dotyczy obu płci, nie tylko kobiet. Jednak to kobiety, zważywszy na wielopokoleniowe trzymanie na smyczy, miały i do tej pory chyba jednak mają trudniej w walce z tą sytuacją. Tym bardziej, że kobietom wpaja się, żeby odgórnie pacyfikować inne kobiety, które śmią podnieść czoło wyżej niż nosi je inna osoba, broń Boże jeśli to w dodatku facet. Z drugiej strony - jako przedstawiciel męskiej części populacji nie będę udawał, że podskórnie nie podobają mi się te wszystkie seksualne aluzje i golizna, która nas otacza, ale faktycznie jest jakaś granica absurdu, dobrego smaku i wyobraźni. Dzisiaj ślinimy się na widok billboardu, jutro nasze córki będą w rozumieniu swoich przyszłych partnerów wyłącznie 'dupami' do 'zaliczania za darmo' albo ograniczonymi sprzątaczkami dzielącymi czas na rozmowy z margaryną i proszkiem do prania. Wychowanie to nie tylko przekaz od rodziców, ale też od społeczeństwa, które sami tworzymy i zasady, w nim panujące. Dzisiaj ociekające seksem reklamy mogą wydawać się na pierwszy rzut oka tematem zastępczym, obawiam się jednak, że to złudne wrażenie i parafrazując reklamy - myśląc, że robimy sobie dobrze, robimy sobie bardzo źle.
    • aniorek Re: Dość seksownych małolat 25.01.12, 21:03
      indywidualismus napisał:

> Jeśli facet poprosi o spotkanie z przedstawicielem handlowym czy ubezpieczenio
      > wym, to obowiązkowo zobaczy przepiękną, zachęcającą wyglądem i mową ciała dziew
      > czynę, która będzie próbowała wcisnąć mu najgorszy kit, licząc na to, że się za
      > patrzy w głęboki dekolt i podpisze wszystko w ciemno!

a niby dlaczego wyglad kobiety jest wazny w pracy? bo to panowie maja takie motywy zatrudniania, licza na to, ze innych facetow to zacheci. moze to jeszcze wina kobiet, ze maja cycki?? a jak facet nie umie myslec i podpisuje umowy na podstawie wygladu kontrahenta, to kto tu jest uposledzony i nie powinien pracowac na tym stanowisku?
      • sofos7 Re: Dość seksownych małolat 26.01.12, 10:20
        Jak się z zamysłem zdobywa kontrakty cyckami, to nie ma się potem co dziwić, że jako cycki jest się postrzeganą :P
    • matom78 Dość seksownych małolat 25.01.12, 21:22
      Zgadzam sie z przeslaniem artykulu. Od lat nie mieszkam w Polsce, ale bywam kilka razy do roku i zawsze wlos mi sie na glowie jezy jak widze te wszystkie niesmaczne bilboardy (btw. jestem facetem) z rozneglizowanymi kobietami w wyuzdanych pozach i z prostackimi sloganami. Ostatnio w moim rodzinnym miescie widzialem reklame sklepu meblowego 'Heban', na ktorej byla sofa i polnaga kobieta, slogan- wez mnie w Hebanie!!! Zrobilo mi sie niedobrze, tak samo zreszta jak widze reklamy media marktu. Jesli cokolwiek, to te te reklamy mnie od danej marki odrzucaja.
      W Polsce panuje wolna amerykanka w wielu dziedzinach w tym w rekklamie, dobrze ze RPO sie tym zainteresowala.
      PS. male sprostowanie dla autora/ki artykulu: Nancy Pelosi to nie rzeczniczka Izby Reprezentantow a raczej Marszalkini, bo odpowiednik funkcji amerykanskiego czy brytyjskiego Speakera w parlamencie to w polskim Sejmie Marszalek, a nie rzecznik.
      • anorektycznazdzira Re: Dość seksownych małolat 25.01.12, 21:59
        A z tą sofą to chyba przejaw upośledzenia umysłowego działu marketingu tego sklepu: na litość, przecież najczęściej to KOBIETY wybierają sofy do domu!!! Czyżby idiota zarządzający tam strategią uważał, że lwia część pań to lesbijki? Jeśli się zgodzimy, że jednak nie, staje się jasne, ze je ta reklama najwyżej zniesmaczy, a ze jest prostacka na maksa to i zniechęci do zakupów, ale na pewno nie przekaże im podskórnego sygnału, któremu nie będą się mogły oprzeć :D

Obserwowałam swego czasu moment, w który firmy produkujące farby do malowania ścian jorknęły się, kto jest w istocie ich targetem. Którejś wiosny wszystkie liczące się na rynku firmy jak na zawołanie przeszły od królujących wcześniej kilka lat cycatek z pomazanych farbą w kusych dżinsach (usiłujących niby malować ściany), do nastrojowych reklam, gdzie barwą kształtujemy klimat, porównujemy ją do klejnotów, ludzi, zwierząt etc.
      • aletam Re: Dość seksownych małolat 25.01.12, 23:27
        Właśnie przeczytałam artykuł i w sprawie tego sprostowania weszłam na forum. Myślę, że nie jest ono "drobne", bo marszałek Izby Reprezentantów to jedna z najważniejszych funkcji w państwie (trzecia po prezydencie i wiceprezydencie), co w tym tekście jest dość istotne.
        Co do reklam to w pełni się zgadzam z artykułem. Klienci powinni głosować w tej sprawie przede wszystkim nogami i nie korzystać z usług i produktów firm reklamujących się w ten sposób. Wszelkie środki prawne niestety będą mało skuteczne, bo te podteksty są w sądzie niezmiernie trudne do udowodnienia.
    • dar61 Dość REKLAM 25.01.12, 21:26
      Nie chcę się przedstawiać jako antyreklamowej wojenki kombatant, ale dodam:
      Reklamy ogłupiają [reklamodawców].
    • my_kroolik Absurd! 25.01.12, 21:43
      Można by pisać o bezsensownych założeniach, które usiłują tysiące lat kulturowych wzorców odkręcać w ciągu życia dwóch pokoleń. Można by zastanawiać się, czy naprawdę wszystkie kobiety chcą robić kariery i zapracowywać się tak jak mężczyźni. Można by pisać, czy same kobiety chcą być podziwiane za urodę, czy jedynie i wyłącznie za intelekt. Można, ale ja napiszę tylko o czysto merkantylnym aspekcie ewentualnych zakazów. Otóż szanowne feministki, reklamy nie kreują postaw, tylko sprzedają produkty. Zamiast walczyć z reklamodawcami, walczcie z ludźmi, do których taki przekaz trafia. Jakby nie trafiał, to zostałby po prostu zmieniony. Ciekawy jestem, kto zapłaci m.in. Gazecie Wyborczej, za reklamę kosmetyków, w których występować będzie przeciętna, kobieta po 40-tce, zapuszczona, nieuczesana, w paskudnych ciuchach z Tesco, bo takie właśnie dominują na ulicach? Kto kupi samochód, reklamowany przez facia z brzuchem piwnym i tłustymi włosami? Reklamy pokazują ludzi nie takimi jacy są, ale takimi jacy chcieliby być. Zastanówcie się, jakie fałszywe tożsamości przybierają ludzie w necie - młodych, wysportowanych, zamożnych, czy zapracowanych i zmęczonych życiem. Możecie dalej walczyć wiatrakami i narażać się na coraz większą śmieszność, powodzenia
    • anorektycznazdzira kij ma dwa końce 25.01.12, 21:46
      Czy nie jest tak, że "sprytni" twórcy reklam, który inteligencji brakło, zeby wyjść poza majtki opuszczone do kolan i tekst na poziomie "zrobię ci dobrze... wydruk na ploterze" sami strzelają sobie gola?
      Może części (większości???) męskiej widowni się to spodoba, ale kobiety na to patrzą jak na zwykły przejaw kretynizmu. Nie podniecają mnie te rzeczy, bo nie mają jak- lecę na facetów, za to firmę tak się reklamującą odbieram jako żałosnych buraków. I DO NIEJ NIE IDĘ. Zrażanie do siebie klientów płci żeńskiej zysków im nie podnosi :P
    • bubblemilk Re: Dość seksownych małolat 25.01.12, 22:15
      @ indywidualismus

Zastanawia mnie, co to jest "skrajna, wręcz genderowa głupota". Genderowy=skrajny? Genderowy=bardziej-niż-skrajny? Może autor zajrzałby najpierw do słownika, a potem używał słów obcego pochodzenia, których nie rozumie?
    • tamara5tania To nastepny przyklad 25.01.12, 23:16
      ogranicznia praw obywatela przez kolejne urzedy. Stare grzyby z jakis orgninizacji chca kontrolowac kazda chwile normalnego czlowieka. Niedlugo bedzie gorzej niz za komuny.
      Organizacja Helsinska powinna stanac w obronie tych reklam.
      • dust-on-the-wind Re: To nastepny przyklad 26.01.12, 10:46
        czyli można zgadnąć że to twoja d...pa reklamuje te rury kominowe i inne g...no? Jesteś takim tanim towarem?
        tamara5tania napisał:

> ogranicznia praw obywatela przez kolejne urzedy. Stare grzyby z jakis orgniniz
        > acji chca kontrolowac kazda chwile normalnego czlowieka. Niedlugo bedzie gorzej
        > niz za komuny.
        > Organizacja Helsinska powinna stanac w obronie tych reklam.
    • ellamp Re: Dość seksownych małolat 25.01.12, 23:21
      > To właśnie najmłodsze pokolenie dziewcząt jest społecznie zmuszane do coraz bar
      > dziej wyszukanego wykształcenia i robienia kariery, kosztem możliwości założeni
      > a rodziny i kosztem mężczyzn, którzy tej pracy nie dostaną,

Kompletny absurd, i niby kto te dziewczeta zmusza do robienia kariery? Po prostu dzis mozna sobie wybrac, ksztalcic sie i pracowac albo siedziec w domu z dziecmi (co tez nie wyklucza ksztalcenia sie i pracy). Ty masz skrzywione pojecie o kobietach ale to juz inny temat.

Reklamy sa takie jaki jest polski odbiorca, czyli przasne i pozbawione gustu. W UK reklamy najczesciej sa z wyczuciem smaku i humorem no ale co kraj to obyczaj, w Polsce rzadko spotykam inteligentne reklamy.

Zgadzam sie ze korelacja seksistowskich reklam z udzialem kobiet w zyciu publicznym to bzdura. Natomiast reklamy takie urabiaja pojecie o roli kobiet w spoleczenstwie....no bo jak ladna to pewnie glupia i nic tylko do reklamy Media Markt (ktore przoduje w chamskich reklamach).
      • xki Re: Dość seksownych małolat 26.01.12, 01:02
        ale zauważ jakimś cudem w czasie świąt MM był "kropka pl" a nie "nie dla idiotów", przynajmniej w reklamach radiowych i zewnętrznych
    • critto Re: Dość seksownych małolat 25.01.12, 23:53
      Reklamy "seksualne" są przeżałosne. Ośmieszają kobiecość, męskość, rodzinę, macierzyństwo, ojcostwo... Kobieta dostająca orgazmu podczas mycia głowy szamponem, goły tyłek przy reklamie gładzi szpachlowej, wszystko to jest poniżej wszelkiej krytyk.
      Tyle, że nie widzę powodu, aby z tym walczyć, może poza przestrzenią publiczną. Owszem, billboardy narzucają widok każdemu, nawet temu, kto tego nie chce, w tym wielu kierowcom, których rozpraszają podczas jazdy. Ale jeśli chodzi o media, to już nie ma żadnego powodu. Nie lubię TV, brzydzi mnie TV, nie oglądam TV - i uwierzcie mi, JESTEM szczęśliwszy. Filmy oglądam na płytach (legalnych). Wkurzają mnie głupie (często także seksistowskie) pogawędki w radio, nie słucham radia, tylko muzyki z płyt lub internetu (np. YouTube). Nie widzę powodu, dla którego miałbym dbać o jakość telewizji walcząc tam z durnymi reklamami. Najbardziej cieszyłoby mnie, gdyby TV przestała istnieć.
      • snellville Re: Dość seksownych małolat 26.01.12, 01:18
        ja pedole...
        i nie smutno ci tak samemu zyc ?
    • rogaliczek-is-one Dość seksownych małolat 26.01.12, 00:39
      Podobna okropna reklama znajduje się w Gdańsku przy ulicy Marynarki Polskiej. Kilka razy widziałam ją przejeżdżając ok. godziny 22. Reklama oczywiście z nagą (lub prawie nagą) kobietą i napis: "dajemy ci puszki", przy czym graficznie napis jest ułożony tak, że odstęp mięcy "ci" a "puszki" praktycznie nie istnieje. Więc wygląda to tak: "dajemy cipuszki". Poniżej jest opis że do zakupu produktu X puszka elektryczna gratis. Ale pierwsze skojarzenie - szkoda słów :(
    • q-ku niby tylko chamstwo - ale patrzą na to młodzi 26.01.12, 01:40
      i wychowujemy ich w duchu wszechobecnego zdebilenia, schamienia, agresji

trzeba to usuwać
    • tomek_456 Dość seksownych małolat 26.01.12, 07:04
      Poziom reklamy dostosowany do poziomu odbiorcy.
      I tyle w temacie.
    • jurek.1954 Dość seksownych małolat 26.01.12, 09:48
      Ubawiłem się. Jedyna kobieta premier Hanna Suchocka. Jaka to kobieta, to kura watykańska. Co ona ma wspólnego z normalną kobietą? Ile szkody narobiła Polsce i Polakom. Dbała o interesy (przepraszam za seksistowskie skojarzenia) polskiego kleru i Watykanu, a nie o Polskę. Takie jak ona skutecznie odstraszają wszystkich (kobiety i mężczyzn) od powierzania władzy kobietom. To ona działała i działa na szkodę kobiet. Skończyła niechlubnie. Kublik niech dla równowagi spojrzy na seksistowkie traktowanie mężczyn w reklamach (ale ciacho?!). Uważam, że coś jest z dziennikarką nie tak, skoro oni jej nie interesują.
    • der-chef Re: Dość seksownych małolat 26.01.12, 10:38
      Leży murzynka rozkraczona, vagina rozchylona

Tak wygląda nasza różowa fuga miedzy brązowymi kafelkami.
    • tyberium11 przeciw tym głupim reklamom 28.01.12, 15:29
      to nie są głupie reklamy, tylko wrogie reklamy. To agresja i wrogość jest siłą napędową tych reklam. To wojna płci prowadzona za pomocą najprymitywniejszych środków.

w zamian nóg i opuszczonych damskich majtek powinno się pokazać męskie nogi i majtki z takim samym napisem. A oferta powinna być skierowana do gejów. To jest to czego samce alfa boją się najbardziej, że im się pedał do doopy albo do pisiora dobierze.
    • tyberium11 zło nie jest głupotą 28.01.12, 15:33
      zło tych reklam nie jest głupotą.
    • tyberium11 reklama majtek dla samców alfa 28.01.12, 16:14
      widać męskie owłosione nogi ze spuszczonymi majtkami. Napis to dymek wychodzący z ust pana wyglądającego na stereotypowego homoseksualistę. Pan puszcza oko do widza uśmiecha się szelmowsko i mówi: dobierzemy ci się do doopy !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka