Dodaj do ulubionych

Co wolno, a czego nie wolno w sieci (nawet bez ...

• szpon Co wolno, a czego nie wolno w sieci (nawet bez ... 26.01.12, 19:14
      Nie wybrałem nic w sondażu bo nie było opcji "zanim coś kupię wolę zobaczyć co to jest".
    • biorytmix Poparcie dla PO wzrosło dziś do bodajże 120% 26.01.12, 19:14
      Poparcie znacząco wzrasta po udanej akcji rozpędzania społeczeństwa w obronie świętych interesów zachodnich korporacji. Warchoły trzeba walić w ryjek a prowokatorów polewac armatkami wodnymi. Niech żyje 1 sekretarz PZPO i jego usta lenia !
    • kamel_65 Co wolno, a czego nie wolno w sieci (nawet bez ... 26.01.12, 19:14
      Ściąganie gier z internetu jest nielegalne, chyba, że producent postanowił inaczej.
      Tak jest w przypadku F2P MMO - L2, WoW. Ściągasz ze strony producenta gry launcher i sam ściąga grę i instaluje.
      Ale jak ktoś ściąga za friko Wiedźminy, GTA itp. z pirackich stron... Przepraszam, ale to już jest świństwo.
      Ja wolę poczekać, aż gra stanieje. Kiedyś GTA: SA kosztowało 120 złotych. Teraz kosztuje w Empiku połowę tej kwoty. Naprawdę musicie mieć daną grę już, natychmiast? Z jakiej przyczyny?
    • jurek.1954 Co wolno, a czego nie wolno w sieci (nawet bez ... 26.01.12, 19:19
      Artykuł jednostronny. Absurdy ochrony własności intelektualnej to dzieło chciwych kapitalistów z USA. Kupuję film - czyli kota w worku. Jego jakość mogę ocenić po fakcie. Jak film był do kitu czy po wyjściu z kina dostanę zwrot kasy? Książka w formacie epub zabezpieczona ARM. Kupiłem legalnie i nie mogę jej przeczytać, bo zapomniałem hasła, adobe umożliwiło mi zmianę hasła, ale do tej legalnej książki (26 zł) nie mam już dostępu. Czy to nie jest chore. W necie znalazłem taką samą książkę i ma ją za friko. Nie będę kupował książek z ARM. Cena bliska papierowej, z normalną książką mogę zrobić wszystko a z takim zablokowanym plikiem co ? Lecytynę kupować!
      • mafjmafj3 Re: Co wolno, a czego nie wolno w sieci (nawet be 26.01.12, 21:51
        Jesli mowisz ze plyty DVD nie obejrzales do konca bo slaba to klamiesz i jestes oszust.
        Jesli mowisz ze zapomniales hasla do ksiazki to chcesz tak naprawde wyludzic druga kopie.
    • derfidel Co wolno, a czego nie wolno w sieci (nawet bez ... 26.01.12, 19:25
      co żeście się czepili tego internetu? ACTA nie pozwoli wam np. kupować tuszy i tonerów do drukarek innych niż oryginalne. tam jest mnóstwo zakazów. mydlą wam oczy tym czego i tak do tej pory nie mogliście a pod skórą przemycają kartę więźnia - czyli was! zero wolności, permanentna inwigilacja (sic!), wszystko skatalogowane i przygotowane do wprowadzenia NWO - globalnego zniewolenia. już prawie jest za późno. nie domyślamy się co nam szykują nawet.....
    • biaconeri12 Co wolno, a czego nie wolno w sieci (nawet bez ... 26.01.12, 19:29
      Tu jest znacznie prościej. Gry i programy komputerowe nie podlegają dozwolonemu użytkowi osobistemu.Czyli nie mogę ich pobierać czy jak niech mi ktoś odpisze. Chciałbym zarazem wyrazić sprzeciw w sprawie ACTA i mam nadzieje że Policja zajmie się lepszymi sprawami niż łapanka na ludzi wstawiających pliki z filmami grami muzyką bo jak wiem to oni też ściągają bo zarobków również nie mają wielkich.
    • posterunkowy ACTA jest tutaj mało ważna... 26.01.12, 19:47
      ...o wiele bardziej przerażające jest to, jak BEZCZELNIE kłamią nasi politycy!!!
    • aekielski Co wolno, a czego nie wolno w sieci (nawet bez ... 26.01.12, 19:58
      Tylko to nam pozostało, że się wy.... możem śmiało!
    • henio1946 Co wolno, a czego nie wolno w sieci (nawet bez ... 26.01.12, 19:59
      a czy wolno kupić grę nowość na targu skopiować 100 sztuk i położyć w szkole na oknie albo na przystanku bierzta i grajta za darmo ja wam daje cz to też kara
    • onetjestlepszy Gdzie odesłać??? 26.01.12, 20:11
      Kiedyś ściągnąłem kilka filmów z internetu. Dalej je mam. Gdzie mam je teraz odesłać???
    • dzielanski A czy mogę skraść prezerwatywy z zakrystii? 26.01.12, 20:12
      Podoba mi się to zdanie: "wytwórcy bardzo dużo mówią na temat swoich strat, ale..."
      Zgodnie z jakąś XIX-wieczną mentalnością wmawia nam się, że jeśli coś nie nie ma namacalnego kształtu, to właściwie nie ma żadnej wartości. A realia są takie, że równie trudno jak wartość tzw własności intelektualnej jest ocenić np wartość jakichś bibelotów skradzionych przez złodzieja z hurtowni. Załóżmy, że hurtownik utknął z towarem, którego nie może upłynnić po super promocyjnej cenie, bo nie pozwala na to umowa z dostawcą, a badziewia nikt nie chce kupić - a tu nagle zdarza się cud: towar kradnie złodziej, upłynnia go po arcypromocyjnej cenie, bo żadne umowy go nie obowiązują, hurtownik dostaje odszkodowanie, miejsca pracy dla magazyniera i sekretarki zostają ocalone. Ale mimo to, jeśli złodziej da się złapać, to wartość skradzionego przezeń towaru będzie liczona tak, jakby hurtownikowi udało się złoić zalegający u niego towar po najwyższej możliwej cenie - co nigdy nie miało i nie mogło mieć miejsca. Tak to wygląda w realu.
      Pdobnie będzie z moim tytułowym pytaniem: jakie straty poniesie parafia rzymskokatolicka jeśli skradnę prezerwatywy z zakrystii (czy ortodoksyjna gmina żydowska, jeśli skradnę prezerwatywy z tego, jak to się nazywa?) - przecież dla obecnego właściciela nie mają one żadnej wartości użytkowej. A co będzie, jeśli ukradnę książki z gabinetu polityka? Przecież on ich nie czyta. Jeśli ukradnę telewizor niewidomemu? Będę przestępcą, czy nie? A jeśli tak, to dlaczego nie będę nim, jeśli sprzedam przez internet (po arcypromocyjnej cenie) ileś tam egzemplarzy utworów jakiegoś wykonawcy, nie odpalając mu jego działki?
    • uszuszusz Co wolno? Młodzi żyją tak jak NIE WOLNO? 26.01.12, 20:12
      W głowie każdego z tych młodych ludzi jest wizja szarego życia, bez filmów, gier, książek, muzyki, bez dzielenia się i komentowania tego, co w dziedzinie kultury powstaje na całym świecie. Utrata tego świata prawdopodobnie wydaje się dla nich nie do przeżycia. To już jest ich świat, to oni go pierwsi opanowali i skolonizowali, w czasie gdy ich rodzice oglądali TV. Teraz ktoś im mówi, że nie są właścicielem tego świata, ktoś chce zmieniac ich świat nie pytając ich o zdanie.
      uszusz.blogspot.com/
    • almagus Szybko i skakać, gdyby nie laska, ale przyłożyć w 26.01.12, 20:16
      Och my to w marcu 68, a teraz jakieś podróby, internet czy o rząd chodzi?

Czas na zmiany, czuję się wydymany!

Przez “gejowego” i powiernika jego!

Gonię w kierunku śmietnika,
      lewicę, prawicę Rydzyka.

Musimy szukać kierunku.
      Polska wymaga frasunku.
      Za wiernego bolszewika.
      Mamy wiernego katolika.
      Za „Zatoki Czerwonych Świń”.
      Powstały zatoki świą-tyń.
      Bieda rośnie i wszędzie kler.
      Partie kleru i wyższych sfer.
      W zasadzie wszystko kościelne.
      W decyzjach niesamodzielne.
      Lewica, zmowy bogacze.
      Również kościelni pieniacze.
      Dali uczciwość przykładnie.
      Wniosek, kościół też kradnie.
      Zamiast się leczyć, wierz w boga.
      I z krzyżem do nieba droga.
      Mówią wy w niebie zbawieni.
      A ja chcę tutaj na Ziemi.
      Wyciągną ostatnie grosze.
      Ludzie o łaskę proszę!

Ora et labora. Ab equis ad asinos.

www.youtube.com/watch?v=EN4qAbgEVwM
    • mika68 Re:Uwaga! Już usunięto ze str. KRM 7774 wpisów! 26.01.12, 20:22
      Juz się zczęło! Z Facebooka usunięto 7774 wpisóW! Białoruś w Polsce jerdolonej Tuskwy rozpoczęta!
      wiadomosci.onet.pl/raporty/protest-przeciw-umowie-acta/rzad-kasuje-niewygodne-wpisy-to-wyjatkowa-sytuacja,1,5009550,wiadomosc.html
    • jupix Re: Co wolno, a czego nie wolno w sieci (nawet be 26.01.12, 20:38
      Ale ktoś robi biznes na tych maskach.
    • zablokowany-obrazliwy-nick witamy w 1984 roku 26.01.12, 20:38

• szulgus Zamknąć mordy. Mówi TVN. 26.01.12, 20:51
      Dla wszystkich protestujących przeciwko ACTA mam tylko jedno zdanie. Nie wiem co robisz, obejrzyj newsy w TVN, tam ci wytłumacza dlaczego protestując jestes bandyta, chuliganem i ciemnotą pisowską.
    • muzzyczny Co wolno, a czego nie wolno w sieci (nawet bez ... 26.01.12, 20:53
      POdpisanie trakatu lizbońskiego
      -pozbawia Polkę suwerenności i niepodległości

Podpisanie nowej ustawy Górniczej
      -robi kolonię wydobywczą z terenu Polski
      miziaforum.wordpress.com/2012/01/07/1-szego-stycznia-2012-polacy-nie-zostali-oszukani-zostali-wyjebani-bez-wazeliny-pisalem-o-tym-wiele-miesiecy-temu/

Podpisanie ustawy ograniczającej dostęp do informacji

- ta ustawa nie pozwala na dostęp do danych,
      które są chronione przez przepisy o ochronie informacji niejawnych
      lub innych tajemnic (np. lekarskiej albo adwokackiej).
      Poprawka - zgłoszona w Senacie przez Marka Rockiego (PO) -
      przewiduje, że prawo do informacji będzie też ograniczone ze względu na "ochronę ważnego interesu gospodarczego państwa"

-Podpisanie ACTA
      -to www.blog.gwiazdowski.pl/index.php?subcontent=1&id=1090

BUL cham i dureń przygotował kolejne ścierwo
      "Ustawę o wzmocnieniu udziału mieszkańców w działaniach samorządu terytorialnego. Ustawa ta wzmacnia pozycje wójtów, burmistrzów i prezydentów. M.in. prezydent miasta będzie mógł pełnić jednocześnie funkcję senatora i będzie mu wtedy przysługiwał immunitet.

Te i inne jeszcze rozwiązania powodują, że np. w praktyce prezydent będzie nieodwołalny. Ustawa zmniejsza też społeczną kontrolę nad prezydentami."
      wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/376633,prezydent-komorowski-przygotowuje-ustawe-samorzadowa.html
      większe uprawnienia dla policji, urzedu skarbowego, służb specjalnych

skorumpowane sądy gdzie pracują dzieci i znajomi komunistów

Metody demokartycznego dialogu się wyczerpały
      Na co czekasz narodzie ?
      na kaganiec i łańcuch i chomąto ?!
    • marszal78 Wszystko wolno! 26.01.12, 21:00
      Otóż tak zwana 'kradzież' własności intelektualnej jest zbrodnią doskonałą. Chodzi o masowe naruszanie prawa, gdyż według badań większość coś ściąga. Ale ta masowość zapewnia także uniknięcie kary, gdyż aby zebrać dowody i oskarżyć wszystkich naruszających prawo autorskie np. w Polsce trzeba by wydać fortunę. Poza tym policja, prokuratura i sądy zostałyby zablokowane sprawami tak drobnymi jak np. nielegalnie pobranie albumu w mp3. Dlatego ACTA to akt desperacji lobby producentów i dystrybutorów, którzy chcą jak powiedział Żakowski 'zabetonować' stary układ. Piraci wyznaczają nowe trendy na rynku np. sukces Napstera na pewno zainspirował Apple do stworzenia iTunes.
    • violka-pl Co wolno, a czego nie wolno w sieci (nawet bez ... 26.01.12, 21:20
      Może mi ktos wytłumaczyć jak to rozumieć
      „By równoważyć obie strony - właścicieli praw i korzystających z utworów - można korzystać z cudzego utworu na zasadach cytatu. To pojemna kategoria podlegająca oczywiście interpretacji. Co do parodii, wątpliwości zwykle nie ma. Inaczej, gdy na przykład nagrywasz swój głos do fragmentu filmu albo dokładasz pokaz zdjęć do piosenki Pearl Jam. Jeśli taki "teledysk" wrzucisz na YouTube'a, zespół może zażądać jego usunięcia.”
      Czy jak wpisuję śmieszny tekst na fragment filmu i wrzucam na YouTuba, to jest parodia i mogę? A jak puszczam zdjęcia do piosenki Pearl Jam i napiszę „cytat” to będzie ok. ?
    • turysta_z_izraela Nawet bez Akta nie wolno krytykować GURU 26.01.12, 21:23
      To znaczy mICHNIKA. A zwłaszcza na "forum" GuWienka.
    • nonsymetric . 26.01.12, 21:26
      ja po prostu przestane cokolwiek kupowac. bo zeby nie bylo ze naruszam prawa autorskie opowiadajac o jakiejs tam ksiazce kumplowi spod bloku i bron boze nie odwaze sie zaspiewac mu jakiejs tam piosenki bo przeciez nie mam prawa do rozpowszechniania.

w sumie nie jest zle, niech spie...** wszelkie sepy co chcialy na tym zarobic jeszcze wiecej.

bede mial wiecej czasu by pogadac z moja slicznotka o tym jak jej tam minal dzien i w ogole o tirara siabada;)
    • tty0 Ja to jest... 26.01.12, 21:32
      Jak to jest, że:
      - kradzież towaru za 200 PLN w sklepie to wykroczenie, właścicielowi należy się wtedy odszkodowanie w wysokości 200 PLN, a
      - nielegalne ściągnięcie programu za 200 PLN to przestępstwo, a właścicielowi praw autorskich należy się odszkodowanie w wysokości 600 PLN?
    • maxymus1 Co wolno, a czego nie wolno w sieci (nawet bez ... 26.01.12, 21:33
      co będę mógł pisać? Konktetnie Panie Tusk, ?
    • ratpoles_tamer Na wyspach ACTA już pokazała swoje rogi. 26.01.12, 21:38
      tech.wp.pl/kat,1009785,title,Student-pierwsza-ofiara-miedzynarodowych-porozumien-antypirackich,wid,14199686,wiadomosc.html?ticaid=1dcf6
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka