jacmenos 27.01.12, 01:26 edukować , edukować i jeszcze raz edukować ! to tyczy się wyborców . na edukację polityków szkoda czasu ! ich trzeba tylko batożyć ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moje-trzy-grosze Drogi Panie Reduktorze 27.01.12, 01:38 Słowo osioł ma w języku polskim znaczenie pejoratywne, podobnie jak baran, świnia, albo gęś czy pies (głupią gęś, łże jak pies). O ptasim móżdżku nie wspominając. Tym się w końcu powinni zająć obrońcy praw zwierząt i wnioskować o poprawkę w ustawie o ochronie zwierząt, zakazującą "zwierzęcych epitetów". Co wcale nie byłoby od rzeczy. Z Murzynem jest nieco inaczej - kiedyś to słowo, przynajmniej w Polsce, określało po prostu mieszkańca Afryki. Polityczna poprawność zakwalifikowała je jako rasistowskie. Długo by dywagować, czy słusznie czy nie. Ale jest słowo, które z pewnością trudno zaliczyć do obraźliwych pod jakimkolwiek względem, a przez analogię do zestawienia pośle - ośle narzucające się samo. To słowo to reduktor. Jak to się Panu podoba Panie Reduktorze :)) Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Drogi Panie Reduktorze 27.01.12, 09:55 SuSSki nie powiedział Murzyn, on pwiedział z lekceważenim Murzynek a to różnica. Jeżeli ktoś tego nie widzi, to jesz takim samym cymbałem jak SuSSki. Odpowiedz Link Zgłoś
marco-wr Widocznie Rydzyk też już nie jest mężczyzną ... 27.01.12, 21:43 ... i mówienie doń per pan sprawia mu taką samą przykrość jak sprawia Annie Grodzkiej mówienie per pan do niej. Dziedziczak po prostu dyskretnie dał to do zrozumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_basia Re: Ten PiSiaczek? 27.01.12, 11:39 A gdyby poseł Godson, nagabywany przez dziennikarzy, powiedział coś w rodzaju "Ten PiSiaczek nie nie w stanie mnie obrazić" czy "Nie gniewam się na tego Polaczka Suskiego"? Byłoby obraźliwe, czy nie? Polaczek to przecież zdrobnienie od Polak, a jakoś nieprzyjemnie brzmi. Choć pamiętam, że był taki polityk, który nazywał się Polaczek - mówienie o nim po nazwisku nie było nacechowane negatywnie, ale mówienie tak o innych Polakach - już jest. Odpowiedz Link Zgłoś
euro_pejczyk1 Drogi "pan redaktor"?? 27.01.12, 14:45 Co robić? Co robić??!! "Dawać Suskiego na tapetę"! Wśród komentarzy tzw. publicystów GW próżno by szukać choć słowa na temat cenzury w Kancelarii Premiera Rady Ministrów. Premierem jest Tusk więc trzeba PRZEMILCZEĆ fakt znacznie bardziej groźny niż "murzynek" Suskiego. Fakt usunięcia prawie 8 tysięcy (!!) wpisów z KPRM-owego fejsa. Kłamstwem okazało się tłumaczenie usunięcia wulgaryzmami bo wulgaryzmów było ok. 1,5% wpisów. Tego pan Szacki nie opisze. Pan Szacki? Bardziej pasuje Pan Cyngiel. Odpowiedz Link Zgłoś
lks17 Re: Drogi "pan redaktor"?? 27.01.12, 16:58 a panu pejczyku, pardon brzytewko z Grójca co bardziej pasuje? Genitalny patriota pewnie jest w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
martwalitera Adam Mickiewicz 27.01.12, 02:25 W istocie określenie A. Grodzkiej Pan Rydzyk -jest nie tyle obraźliwe co niezamierzenie aroganckie. Należało w tym przypadku używać tytulatury albo jej nie używać czyli określać z nazwiska Rydzyk. Mówimy Obama. Putin czy Tusk i podobnie możemy powiedzieć Rydzyk zwłaszcza że osoby o której była mowa nie było w gronie rozmawiających. Gdyby była to A. Grodzka zobowiązana byłaby mówić o.Rydzyk podobnie jak zwraca się do posła czy posłanki. W tym wymiarze "ojciec" nie jest nominacją duchowieństwa ale określeniem tytularnym. Podobnie gdy miałby do czynienia z kardynałem to zobowiązany jest mówić ksiądz kardynał a zwracać się Jego eminencja bowiem tytulatura nie jest szacunkiem osoby ale instytucji to samo co oficer marynarki wojennej oddaje honory oficerowi wojsk lądowych czy odwrotnie. Osobny problem stanowi jak się wracać do transseksualisty. Pani czy Pan Poseł Anna Grodzka. Transseksualista zmienia płeć w orzeczeniu prawa a więc należy zwracać się albo Pani Poseł albo formalnie Poseł Anna Grodzka . n p Czy Poseł Anna Grodzka chciałaby zadać mi pytanie? Grzeczność nie jest sztuką łatwą ani małą A.M Odpowiedz Link Zgłoś
maritt.g Re: Adam Mickiewicz 27.01.12, 07:06 Nigdy o Rydzyku nie powiem ojciec. Mój ojciec nie żyja, zmarł kilka lat temu. Rydzyk nie jest dla mnie żadnym ojcem. Neutralnie brzmi "Tadeusz Rydzyk". Ale jak pisowcy o premierze mówią ciągle "Tusk" nie zawracając sobie głowy ani imieniem, ani tytułem, to jest dobrze. Jest to tzw moralność Kalego, który był nawiasem mówiąc Murzynem, a nie "Murzynkiem" Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Adam Mickiewicz 27.01.12, 10:14 martwalitera napisał: > Gdyby była to A. Grodzka zobowiązana byłaby mówić o.Rydzyk podobnie jak zwraca się do posła czy posłanki. Dlaczego była by zobowiązana tego faceta nazwać ojcem ?? Odpowiedz Link Zgłoś
martwalitera A co myślą czytelnicy 27.01.12, 03:32 Stwierdzenie -wasz murzynek w języku polskim nie jest rasistowskie i określa dworskiego boya - maskotkę asystującego na rautach i zabawach. Mieć swojego murzynka określa pretensjonalnego arystokratę, który przyjeżdża na bal w towarzystwie najbliższej rodziny i "murzynka" Można się zwrócić do kogoś z zapytaniem żartobliwym czy przyszedł ze swoim murzynkiem wskazując z lekka złośliwie na jego czy ich pretensjonalność. Ta część zdania w adresie ma niewątpliwie taki charakter bowiem adresowana jest do Posłów PO. Co poseł PIS miał na myśli tego ani Redaktor ani posłowie PO wiedzieć nie mogą i zwrot jest złośliwością skierowaną do posłów PO. Dowcip posła PIS jest niestosowny zważywszy na charakter spotkania ale równie niestosowne jest wciąganie czarnoskórego posła w dwuznaczne gry językowe przez posłów PO. Jak widać ze PO to ludzie prości i pozbawieni erudyci i nie stać ich na celną ripostę , Z kolei poseł PIS niepotrzebnie pozwala sobie na złośliwą poufałość niestosowną do miejsca. Poseł PiS zachował się elegancko w obliczu qui pro guo a komentarz Redaktorski jest w stylu UB-ka . Dawni temu na festiwalu w Opolu wyszedł Wiesław Gołas i tłum zaczął skandować Wiesław- Wiesław podobnie jak to robili partyjni na zebraniach honorując W. Gomułkę. Prezenterem był Janusz Gajos . Ugięły mu się nogi i wyskoczył z pretensją do tłumu a w tym momencie W. Gołas wyrwał mu mikrofon i zrobił "małpę" Sala ryknęła śmiechem , przestała klaskać i a on zaczął śpiewać. No cóż pan Redaktor nie tylko że nie ma klasy ale nadawałby się do organizowania ponurych sadów kapturowych za "głupi dowcip" w tramwaju. PS Murzyn istnieje w języku polskim i oznacza mieszkańca Afryki. W Afryce mieszkają murzyni.. Murzyn Bantu albo Murzyn plemienia Masajów Odpowiedz Link Zgłoś
hieronim_kowalski Re: Można nie widzieć słomy w butach kolegi 27.01.12, 08:13 Można nie widzieć słomy w butach kolegi tylko wtedy jakoś dziwnie ta słoma przechodzi do naszych butów... Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekd38 Co prywatnie myśli sobie PiS 27.01.12, 06:52 Nalezy powiedziec ze Suski i Dziedziczak naleza do tzw BURAKOW lu TREPOW czyli raczej jentelegentnych oslow w Sejmie. Odpowiedz Link Zgłoś
totapis500 Re: Co prywatnie myśli sobie PiS 27.01.12, 07:39 Wszyscy posłowie PiS to odmiana buraków które się rodzą w Polsce przeważnie buraki się sieje. Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Co prywatnie myśli sobie PiS 27.01.12, 10:02 Osieł SuSSki i osieł Dziedziczak są po prostu inteligentni inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
totapis500 Co prywatnie myśli sobie PiS 27.01.12, 07:35 Politycy PiS teraz próbują myśleć gdzie się ulokować na następną kadencję i która partyjka ich zechce przyjąć w swe szeregi. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek4491 Co prywatnie myśli sobie PiS 27.01.12, 08:09 Trzeba dodać że myślimy o burakach opasowych, burak cukrowy to burak szlachetny. Pan Rydzyk jest ponoć obraźliwe a na Pana Boga wszyscy mówimy Pan Bóg i jakoś się nie obraża Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 przyjrzyjmy się obu wypowiedziom 27.01.12, 08:21 Wypowiedź Suskiego porównałbym do domniemanego żartu Sikorskiego o Obamie, że w jego żyłach płynie polska krew, bo dziadek zjadł misjonarza. Suski raczej nie miał zamiaru jej upublicznienia, choć jeśli faktycznie padła na posiedzeniu komisji przy włączonych mikrofonach powinien się z nią liczyć. Natomiast Dziedziczak wykazał się po prostu celną ripostą. Gdyby powiedział np: "no cóż, twierdzi pani, że słowo "pan" nie jest obraźliwe. Ciekawe, czy obraziłaby się pani, gdybym tak się do niej zwrócił" nie byłoby tego efektu. Mam wrażenie, że i Grodzka i Biedroń mają za zadanie przede wszystkim prowokować. A to znaczy, że ich mandaty są - niezależnie od peanów pisanych w GW- całkowicie zmarnowane. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: przyjrzyjmy się obu wypowiedziom 27.01.12, 10:18 piotr7777 napisał: Mam wrażenie, że i Grodzka i Biedroń mają za zadanie przede wszystkim prowokow > ać. A to znaczy, że ich mandaty są - niezależnie od peanów pisanych w GW- całko > wicie zmarnowane. No widzisz a mi wydaje się ze z 90% mandatów posłów PIS to stracone mandaty dla kogoś pożytecznego Odpowiedz Link Zgłoś
wujekabc Co prywatnie myśli sobie PiS 27.01.12, 08:26 Najwyższa pora zmniejszyć o 50% tych "panów osłów, baranów, kartofli, czy innych mądrali ". Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 miarą poczucia humoru 27.01.12, 08:43 ...nie jest umiejętność żartowania ale umiejętność śmiania się z żartów na swój temat. Jeśli ktoś ma "bezobjawowe poczucie humoru", to raczej posłanka Grodzka i do pewnego stopnia poseł Godson (jego poczucie jest raczej wybiórcze, bo żarty Wojewódzkiego z jego osoby go śmieszyły). Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: miarą poczucia humoru 27.01.12, 10:54 nerwus0 napisał: > Wojewódzki nie jest posłem. Ale też otrzymał sporą kasę z pieniędzy publicznych za organizację koncertu inaugurującego prezydencję. Co, może nie? Odpowiedz Link Zgłoś
advancem Co prywatnie myśli sobie PiS 27.01.12, 09:21 Co Rerdaktorku zapisales sie do PiS-u Gratulacje, poszedles po rozum do glowy Odpowiedz Link Zgłoś
goral27 Pan/pani Anna Grodzka, ofiara zaimkow 27.01.12, 09:30 Winny jest zasciankowy jezyk polski - wciaz nie ma w nim zaimkow, ktory obsluzylyby byty takie pan/pani Anna Grodzka. Nawet na zachodzie toalety robi sie wciaz tylko dla kobiet i mezczyzn. Co za zacofany swiat! Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom-z-radia-maryja winna(y) jest sam(a) pan(i) Grodzki(a) 27.01.12, 10:03 nawet nie wiadomo jakiego uzyc rodzajnik aby okreslic te indywiduum!! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: winna(y) jest sam(a) pan(i) Grodzki(a) 27.01.12, 10:12 oszolom-z-radia-maryja napisał: > nawet nie wiadomo jakiego uzyc rodzajnik aby okreslic te indywiduum!! Prostaku , kto szanuje prawo wie ze jest to zgodnie z polskim prawem Kobieta. Poza ty chętnie dowiem się od ciebie niemoto czemu jest sobie winna ??? Odpowiedz Link Zgłoś
goral27 prymat prawa nad biologia? 27.01.12, 11:44 > Prostaku , kto szanuje prawo wie ze jest to zgodnie z polskim prawem Kobieta. > Poza ty chętnie dowiem się od ciebie niemoto czemu jest sobie winna ??? A kto szanuje biologie ten wie, ze nie jest to kobieta. Z litosci mowiono do niego "pani". Ale skoro pan/pani Grodzka nie szanuje dobrych obyczajow i mowi do osoby duchownej per "pan", to naprawde nie ma powodu zachowywac wobec niego/niej pozory. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: prymat prawa nad biologia? 27.01.12, 11:49 goral27 napisał: > A kto szanuje biologie ten wie, ze nie jest to kobieta. Kto sprawo to wie ze nie biolog o tym decyduje kto zgodnie z prawem jest albo i nie jest kobietą. Z litosci mowiono do niego "pani". Ale skoro pan/pani Grodzka nie szanuje dobrych obyczajow i mowi do > osoby duchownej per "pan", to naprawde nie ma powodu zachowywac wobec niego/nie > j pozory. Jaja robisz ?? to ze ty na kolanach do księdza się zbliżasz nie daje ci podstaw żeby ktoś tak samo do nich podchodził , rydzo to dorosły facet ,wiec forma pan jest jak najbardziej na miejscu w stosunku do niego . Odpowiedz Link Zgłoś
goral27 Re: prymat prawa nad biologia? 27.01.12, 13:49 > Kto sprawo to wie ze nie biolog o tym decyduje kto zgodnie z prawem jest albo > i nie jest kobietą. Mozna nazwac kupke tulipanem, ale smierdziec nie przestanie. > Jaja robisz ?? to ze ty na kolanach do księdza się zbliżasz nie daje ci podstaw > żeby ktoś tak samo do nich podchodził , rydzo to dorosły facet ,wiec forma pan > jest jak najbardziej na miejscu w stosunku do niego . Jezeli ktos z domu wyniosl, ze politpoprawna konwencja wobec hermafrodyty wiecej znaczy niz religia i tradycja, to nie sa to jaja, raczej tragifarsa. Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: prymat prawa nad biologia? 27.01.12, 13:57 goral27 napisał: > > Mozna nazwac kupke tulipanem, ale smierdziec nie przestanie. > Idąc twoim tropem, nazwanie Rydza panem nie znaczy, że nie jest chamem. Odpowiedz Link Zgłoś
goral27 Re: prymat prawa nad biologia? 27.01.12, 14:16 > Idąc twoim tropem, nazwanie Rydza panem nie znaczy, że nie jest chamem. A czy ja pisalem ze nie jest chamem? Prywatnie moge go sobie nazwac jak zechce, ale w bezposredniej rozmowie obowiazuje etykieta i dobre wychowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: prymat prawa nad biologia? 27.01.12, 14:25 Powiedzenie "pan Rydzyk" nie jest dobrym wychowaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
goral27 Re: prymat prawa nad biologia? 27.01.12, 15:04 > Powiedzenie "pan Rydzyk" nie jest dobrym wychowaniem? Nie, nie jest. www.savoir-vivre.com.pl/?tytulowanie-przedstawianie-i-korespondencja-w-kosciele,443 Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: prymat prawa nad biologia? 27.01.12, 14:35 goral27 napisał: > > Idąc twoim tropem, nazwanie Rydza panem nie znaczy, że nie jest chamem. > > A czy ja pisalem ze nie jest chamem? Prywatnie moge go sobie nazwac jak zechce, > ale w bezposredniej rozmowie obowiazuje etykieta i dobre wychowanie. No to pokaż mi podręcznik dobrego wychowania który gani za to ze do dorosłego faceta zwracasz się ; pan ??? Odpowiedz Link Zgłoś
goral27 Alez bardzo prosze! 27.01.12, 15:03 www.savoir-vivre.com.pl/?tytulowanie-przedstawianie-i-korespondencja-w-kosciele,443 Odpowiedz Link Zgłoś
6burakow Re: Alez bardzo prosze! 27.01.12, 15:56 Lepszym przykladem uzucia "pan" ktory graniczy z obrazliwym jest "pan Komorowski". PiS wie cos o uzywaniu formy "pan" z zamiarem obrazy. Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Alez bardzo prosze! 27.01.12, 16:49 Podobnie "pan Tusk" z zamiarem nieuznawania urzędu, ale już pan prezes Kaczyński ale pan premier Kaczyński. Byle księżula mam tytułować ojcem? Z ojcostwem ma tyle wspólnego co ja z gwiazdą MIra. Tytułuwanie księdza czy zakonnika ojcem jest niezgodne z naukami Jezusa. Pismo Swiete, Mateusz 23 Odpowiedz Link Zgłoś
goral27 Re: Alez bardzo prosze! 27.01.12, 18:40 > Byle księżula mam tytułować ojcem? Byle obojnaka mam tytulowac panem? Odpowiedz Link Zgłoś
6burakow Re: Alez bardzo prosze! 28.01.12, 15:26 goral27 napisał: > > Byle księżula mam tytułować ojcem? Nie trzeba, mozna sie zwracac "ksiadz Rydzyk" > Byle obojnaka mam tytulowac panem? a goral27 jest pospolitym chamem Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Alez bardzo prosze! 27.01.12, 16:53 Tytułowanie, przedstawianie i korespondencja w Kościele www.savoir-vivre.com.pl/?tytulowanie-przedstawianie-i-korespondencja-w-kosciele,443 Odpowiedz Link Zgłoś
goral27 Re: Alez bardzo prosze! 27.01.12, 18:40 > Tytułowanie, przedstawianie i korespondencja w Kościele No w Kosciele. I co? Dalej zacytuj: "...Podręcznik dla świeckich". Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Alez bardzo prosze! 27.01.12, 19:12 goral27 napisał: > > Tytułowanie, przedstawianie i korespondencja w Kościele > > No w Kosciele. I co? Dalej zacytuj: "...Podręcznik dla świeckich". Siweckich w kościele Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Alez bardzo prosze! 27.01.12, 19:20 goral27 napisał: www.savoir-vivre.com.pl/?tytulowanie-przedstawianie-i-korespondencja-w-kosciele,443 Poczytaj jakie bzdury pisze i kim jest ten twój nowy kolega :)) " Stanisław Krajski (ur. 1956[1]) - polski historyk filozofii, nauczyciel akademicki, publicysta, prozaik, tłumacz i promotor książek i prac Radomira Maly'ego. Uzyskał stopień doktora nauk filozoficznych. Objął funkcję adiunkta na Wydziale Filozofii Chrześcijańskiej Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie. Wykłada również w Wyższej Szkole Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu. Regularnie publikuje w gazecie "Nasz Dziennik". Jego artykuły poświęcone są m.in. o wolnomularstwie i New Age. Jest blisko związany ze środowiskiem Radia Maryja. Należy do Akcji Katolickiej. W Telewizji Trwam prowadzi: * we wtorki - cotygodniowe programy z cyklu o dobrym wychowaniu "Savoir vivre" * w piątki - cotygodniowe programy z cyklu rozmowy o filozofii "Świat Michała" (wraz ze swoim synem Michałem) pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Krajski www.se.pl/wydarzenia/kraj/jak-zachowac-sie-w-kosciele_210010.html Tak ze nie obraź się zbyt mocno ale w dupę wsadź sobie rady swojego moherowego kolegi :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: prymat prawa nad biologia? 27.01.12, 14:32 goral27 napisał: > Mozna nazwac kupke tulipanem, ale smierdziec nie przestanie. Jednak tulipanem będzie . Jezeli ktos z domu wyniosl, ze politpoprawna konwencja wobec hermafrodyty wiece > j znaczy niz religia i tradycja, to nie sa to jaja, raczej tragifarsa. Ty od mojego rodzinnego domu wara, buraku. Tego chamstwa nauczyłeś się na kazaniach ?? Odpowiedz Link Zgłoś
goral27 Re: prymat prawa nad biologia? 27.01.12, 15:06 > > Mozna nazwac kupke tulipanem, ale smierdziec nie przestanie. > > Jednak tulipanem będzie . No widzisz. To Twoj poglad. Moj zas jest taki, ze prawo i ustawy rzeczywistosci nie wygna. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: prymat prawa nad biologia? 27.01.12, 16:54 goral27 napisał: > > > Mozna nazwac kupke tulipanem, ale smierdziec nie przestanie. > > > > Jednak tulipanem będzie . > > No widzisz. To Twoj poglad. Moj zas jest taki, ze prawo i ustawy rzeczywistosci > nie wygna. Czy poseł PIS nie wie ze zgodnie z prawem posłanka Grodzka jest kobietą ?? Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: prymat prawa nad biologia? 27.01.12, 17:07 Pisuary nie wiedzą co to prawo, chociaż oni powinni, z racji nazwy, najlepiej to wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: prymat prawa nad biologia? 27.01.12, 17:09 nerwus0 napisał: > Pisuary nie wiedzą co to prawo, chociaż oni powinni, > z racji nazwy, najlepiej to wiedzieć. Ta nazwa to lep na prymitywne muchy. Odpowiedz Link Zgłoś
goral27 Re: prymat prawa nad biologia? 27.01.12, 18:42 > Czy poseł PIS nie wie ze zgodnie z prawem posłanka Grodzka jest kobietą ?? Ani wiem, ani mnie obchodzi to co posel PIS wie albo nie wie. Pan Grodzka nie jest kobieta. Jest mezczyzna ktory dokonal samookaleczen. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: prymat prawa nad biologia? 27.01.12, 19:22 goral27 napisał: > > Czy poseł PIS nie wie ze zgodnie z prawem posłanka Grodzka jest kobietą ? > ? > > Ani wiem, ani mnie obchodzi to co posel PIS wie albo nie wie. No ale to nie ty jesteś sprawcą zamieszania ale ten prostak z PIS- > Pan Grodzka nie jest kobieta. Jest mezczyzna ktory dokonal samookaleczen. No skoro medycyna widziała taki powód :)) Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: prymat prawa nad biologia? 27.01.12, 19:42 Dzidziuś z gór. Samookaleczenie? Co ty bredzisz? Może złapał za przyrostek i chlasnął się maczetą? Odpowiedz Link Zgłoś
goral27 Re: prymat prawa nad biologia? 27.01.12, 15:07 > Ty od mojego rodzinnego domu wara, buraku. Tego chamstwa nauczyłeś się na kazan > iach ?? Nie. Nie chodze do kosciola. Odpowiedz Link Zgłoś
pal666 Re: prymat prawa nad biologia? 28.01.12, 11:46 Jeżeli używam form "pani Grodzka", "ojciec/ksiądz Rydzyk" to wyłącznie ze względu na savoir vivre. Nie oznacza to, że akceptuję - albo nie - operację, którą przeszła p. Grodzka. Nie oznacza to, że leżę krzyżem w Kościele albo czy w ogóle tam bywam. Pani Grodzka nazywając Rydzyka "panem" pokazała, że jest niewychowana. Jednocześnie przeprowadziła kolejną prowokację made by Palikot's people. Odpowiedz Link Zgłoś
6burakow Re: prymat prawa nad biologia? 28.01.12, 15:37 pal666 napisał: > Jeżeli używam form "pani Grodzka", "ojciec/ksiądz Rydzyk" to wyłącznie ze wzglę > du na savoir vivre. I wszystkim nam byloby znacznie lepiej jesli by pani Grodzka uzyla: "ksiadz Rydzyk" a posel Suski: "pani Grodzka". Odpowiedz Link Zgłoś
pal666 Re: prymat prawa nad biologia? 28.01.12, 16:49 W kwestii formalnej: "zwrotu "pan" w stosunku do Grodzkiej użył poseł Dziedziczak a nie Suski. Nie wszystka, tzw. niepoprawność polityczna w PiS to Suski. Co do meritum Twojej wypowiedzi: zgadzam się, lecz zauważ, że Dziedziczak nie użył by formy "pan" w stosunku do Grodzkiej, gdyby Grodzka nie nazwała Rydzyka "panem". Grodzka uciekła się do prowokacji, Dziedziczak ripostował. Oceniając aktorów tego zajścia nie zapominajmy o kontekście. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: prymat prawa nad biologia? 28.01.12, 16:53 pal666 napisał: > Grodzka uciekła się do prowokacj Nazywanie dorosłego faceta panem jest prowokacją ?? > Dziedziczak ripostował. Nie , on wazelinował rydzykowi www.youtube.com/watch?v=jcx3OjNMlu4&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
pal666 Re: prymat prawa nad biologia? 28.01.12, 17:59 Nie wiem, z jakiej bolszewii przyjechałeś, przybyszu, ale w naszej kulturze przyjęto do duchownego KK zwracać się per "ksiądz". To tak, jak u was przyjęto zwracać się do siebie per "towariszcz". Zwykły fakt kulturowy. Umówmy się: my nie będziemy u was z "towariszczy" robić "panów" a wy nie będziecie robić tego samego z księżmi. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: prymat prawa nad biologia? 29.01.12, 12:55 666 napisał: > Nie wiem, z jakiej bolszewii przyjechałeś, przybyszu, Jakie to to typowe dla ułomow ,każdemu kto nie z nim komuchem tytułować. ale w naszej kulturze prz yjęto do duchownego KK zwracać się per "ksiądz". To tak, jak u was przyjęto zwracać się do siebie per "towariszcz". Tytułujesz go tak przed czy w trakcie lizania jego dupy ?? Zwykły fakt kulturowy. Umówmy się: my nie > będziemy u was z "towariszczy" robić "panów" a wy nie będziecie robić tego samego z księżmi. No ja wiem ze wychowanie parafialne nie dopuszcza do głosu czegoś takiego jak zdrowy rozsądek Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Co prywatnie myśli sobie PiS 27.01.12, 09:35 W USA określenie Murzyn jest obraźliwe. W Polsce jest określeniem osób o ciemnej karnacji stosowanym bez żadnych podtekstów. Inaczej sprawa wygląda z powiedzeniem "to,ten Żyd", określenie to kierowane jest do ludzi cwanych na swój sposób, nie tylko narodowości żydowskiej i nie jest skierowane przeciwko Żydom. Poseł Suski chciał być tylko dowcipny co mu wyszło jak wyszło. Mógł z równym powodzeniem zacytować wierszyk Tuwima "Murzynek Bambo w Afryce mieszka" wprowadzając stosowne zmiany. Nie ma co wypominać garbatemu, że ma krzywe plecy. W roli garbatego oczywista oczywistość wystąpił poseł Suski. Odpowiedz Link Zgłoś
bumcykcykhopsiup Re: Co prywatnie myśli sobie PiS 27.01.12, 10:44 w usa nie ma okreslenia murzyn. jest czarnych albo czarny. gwoli sprostowania Odpowiedz Link Zgłoś
ccc-bbb Co tam słychać u Ukrainek Węglarczyka?! 27.01.12, 09:47 Rozmowa dotyczyła pomocy domowej. - Szkoda, że nie ma robotów sprzątających domy - powiedziała Jolanta Pieńkowska (46 l.). - Są. Nazywają się Ukrainki. Sprzątają wszystko w domu - zaśmiewał się Węglarczyk. Nastąpiła chwila krępującej ciszy... Jednak internauci nie zamierzali milczeć i bezlitośnie skrytykowali dziennikarza. Więcej www.se.pl/rozrywka/plotki/bartosz-weglarczyk-obrazi-ukrainki-na-wizji_223995.html Jak tam "Jebaka Buzek" u kolegi Władyki? Jeśli już piętnujecie "poczucie humoru" to może przypomnijcie waszą reakcję na powyższe zachowania. ... cyngle Odpowiedz Link Zgłoś
bumcykcykhopsiup Co prywatnie myśli sobie PiS 27.01.12, 10:45 suski zachowal sie szczeniacko, ale dworniczak po prostu wykazal sie cietym jezykiem. brawo dla dworniczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Co prywatnie myśli sobie PiS 27.01.12, 10:54 bumcykcykhopsiup napisał: ale dworniczak po prostu wykazal sie cietym jez > ykiem. brawo dla dworniczaka. Serwilizm w stosunku do rydza nazywasz ; ciętym językiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
bumcykcykhopsiup Re: Co prywatnie myśli sobie PiS 27.01.12, 12:02 w tym przypadku tak. Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Re: Co prywatnie myśli sobie PiS 27.01.12, 11:51 jacmenos napisał: > edukować , edukować i jeszcze raz edukować ! > to tyczy się wyborców. ---------- Od lat widać i słychać co się wyprawia w Sejmie, Senacie, oraz przed kamerami i mikrofonami mediów. Jeszcze mało? Lepszej edukacji nie ma, a skoro wciąż w parlamencie lądują te same bałwany (przynajmniej większość), tzn. że żadna inna edukacja wyborców nic nie da. Poza tym wybór jest dramatycznie mały... Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Co prywatnie myśli sobie PiS 27.01.12, 11:54 "Czy politycy PiS mają poczucie humoru? Mają, ale bezobjawowe." ------------------ Poczucie tzw. troski o ojczyznę też w zasadzie jest u nich bezobjawowe, choć im samym - dzięki niezliczonej ilości "szołów" urządzanych pod publiczkę i okraszanych jak największą liczbą biało-czerwonych sztandarów, wydaje się, że jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
gajane4 Co prywatnie myśli sobie PiS 27.01.12, 15:02 Panie Redaktorze! Czego się Pan czepia Suskiego? Przecież przy jego wykształceniu i wrodzonym poziomie intelektualnym takie "subtelności" leżą poza zasięgiem jego rozumowania! A to, że reprezentuje liczną grupę społeczną związaną z PiSuarem, to tylko odsłania poziom umysłowy tego ogona rozkładu Gaussa w społeczeństwie. Smutne tylko, że ogon prymitywów jest aż tak długi w Polsce ! Odpowiedz Link Zgłoś
ju-li1 Re: Co prywatnie myśli sobie PiS 27.01.12, 15:48 gajane4 napisał: > to tylko odsłania poziom umysłowy tego ogona rozkładu Gaussa w społeczeńs > twie. Smutne tylko, że ogon prymitywów jest aż tak długi w Polsce ! No cóż, każdemu, choć trochę obeznanemu z rachunkiem prawdopodobieństwa, wiadomo, że "ogony" w rozkładzie Gaussa ciągną się do nieskończoności ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tampa Co prywatnie myśli sobie PiS 27.01.12, 17:56 Tak jak nie znosze PiSu i pisiorow, tak tutaj uwazam, ze pani Grodzka sama sie prosila. Jesli sie jest czlonkiem parlamentu to chowa sie do kieszeni swoje prywatne poglady i dostosowuje sie do zwyczajowych form. Rydzyka bym chetnie wywiozl na taczkach i pozbawil wszelkich honorow, ale gdyby mi przyszlo mowic o nim publicznie to nazwalbym go "ksiedzem Rydzykiem". Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Co prywatnie myśli sobie PiS 27.01.12, 18:22 tampa napisał ale gdyby mi przyszlo mowic o nim > publicznie to nazwalbym go "ksiedzem Rydzykiem". Strach przed klerem nie całkiem z ciebie wyparował :(( Odpowiedz Link Zgłoś
tampa Re: Co prywatnie myśli sobie PiS 28.01.12, 17:46 Jaki strach? Przed jakim klerem? Na głowe upadłeś? Jestem po prostu dobrze wychowany. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Co prywatnie myśli sobie PiS 29.01.12, 12:50 tampa napisał: > Jaki strach? Przed jakim klerem? Na głowe upadłeś? Jestem po prostu dobrze wych > owany. Aha i dlatego czapkujesz ?? Odpowiedz Link Zgłoś
paul_kemp Może tow. Szczacki wypowie się o Węglarczyku... 27.01.12, 18:31 ...swoim redakcyjnym koledze i jego żartach na temat ukraińskich kobiet. A może goebbelsowski charakter wesołej twórczości pana Szczackiego na to nie pozwala? Odpowiedz Link Zgłoś
pal666 Panie Wojciechu Szacki, w języku polskim jest 27.01.12, 20:48 wiele nieobraźliwych słów. Myślę, że nie będzie Pan miał nic przeciwko temu, jeżeli zwrócę się do Pana :"padalcu" ? Odpowiedz Link Zgłoś