Dodaj do ulubionych

Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę

07.02.12, 09:05
Do diabła z profesorami kanadyjskimi! Nasi profesorowie amerykańscy są najmojsi i oni wystarcza do wyjaśnienia tego kłamstwa! Samolot uderzył i winę za to ponosi Tusk bo jego samolot nie uderzył!
Niech będzie pochylony
Obserwuj wątek
    • rodzaj_konta Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 09:09
      "- Nie widziałem jeszcze analizy komputerowej wypadku lotniczego zrobionej tak niepoprawnie, że wyniki przeczą prawom fizyki - mówi prof. Paweł Artymowicz, fizyk i pilot "

Aha.

A jak z analizą komputerową komisji Millera i MAKu. Jak faceci z usa wypadają na tle osiagnięć nauki polski i rosji?

I co z 38?
      • rodzaj_konta Co za wpadka!! 07.02.12, 09:17
        Ups!!

Przecież nie było żadnej komputerowej symulacji i analizy.

No ale
        "Niestety, zabrakło nie tylko analizy laboratoryjnej próbek drewna brzozy, na której doszło do krytycznego dla katastrofy naruszenia struktury lewego skrzydła, ale nawet dokładnego opisu jej stanu i opisu działki, na której stoi brzoza, wkrótce po wypadku."

Chociaż ruski program pewnie tego nie potrzebuje, a polski jako dane wejściowe ma ustawione "zaufanie".
        • makoshika Polski burdel i ruska bardacha to przyczyny 07.02.12, 09:52
          katastrofy w Smoleńsku. Żadne ekspertyzy tych czy owych tego nie zmienią.
          • surfer6 Najnowsza analiza komisji Maciorewicza ! 07.02.12, 12:06
            Nam lecieć nie kazano, wszedłem do kokpita
            I spojrzałem na pole...trzeba brata spytać.
            Jak przekonać pilota w mglistej atmosferze
            By odwagą pokonał nieprzyjaciół wieżę,
            Z której moskal przez radio próbuje dyktować
            Prezydentowi Polski - gdzie ma wylądować.
            Przez mgłę dostrzeże prawdę człowiek wielkiej cnoty
            Co przejrzał dziadów, małpy oraz palikoty.
            I z czystym sercem powie, ze mgły tej przyczyna
            Tkwi w potajemnym spisku Tuska i Putina.
            Chcą mnie z drogi zawrócić i wysłać do Mińska.
            Już widzę jak się cieszy pewna morda świńska.
            Lecz ja się nie ulęknę, broniąc racji stanu.
            Już raz mnie zaciągnęli do Azerbejdżanu.
            Wylądujemy tutaj, żeby zbaranieli
            Jak Tusk, gdy wkroczyłem na salę w Brukseli.
            A w najgorszym przypadku - śmierć na posterunku.
            Przynajmniej cały naród nabierze szacunku.
            Tylko by nie mówili "Lechu-Kamikadze",
            Najlepiej jeśli jeszcze brata się poradzę.
            "Jarku, jest pewien problem i wygląda ślisko,
            Ruskie chcą nas skierować na inne lotnisko"
            "Ależ to oczywista przecież oczywistość
            Że kłamią, by nam zepsuć całą uroczystość.
            Nie będzie nas kontroler wodził po manowcach,
            Bo przecież to samolot na bazie bombowca.
            Nawet gdy walnie w ziemię to się nie rozwali.
            Powiedz wieży, że stoi gdzie zomowcy stali
            Będziemy postępować tak jak było w planie.
            Wiesz przecież co masz robić - Wykonać Zadanie.
            A Błasik niech tam dobrze przypilnuje.
            Zadzwoń ponownie do mnie jak już wylądujesz.
            By Ci dodać otuchy - odmówię paciorka,
            I masz błogosławieństwo Ojca Dyrektorka."
            "Gdybyś jednak wpakował rękę do nocnika.
            Cały naród Cię uczci jako męczennika."
            Czego nie powiedziano w tej rozmowie braci.
            Żeby władzę odzyskać, trzeba czasem stracić.
            • prosatis Re: Najnowsza analiza komisji Maciorewicza ! 07.02.12, 21:08
              przygłup i grafoman.
            • blust Re: Najnowsza analiza komisji Maciorewicza ! 09.02.12, 02:21
              nie umiem oceniac wartosci artystycznych poematu, ale wykorzystanie cytatow i okolicznosci genialne!
      • dorzbi Re: Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 11:17
        rodzaj_konta napisał:

> "- Nie widziałem jeszcze analizy komputerowej wypadku lotniczego zrobionej tak
        > niepoprawnie, że wyniki przeczą prawom fizyki - mówi prof. Paweł Artymowicz, fi
        > zyk i pilot "
        >
        > Aha.
        >
        > A jak z analizą komputerową komisji Millera i MAKu. Jak faceci z usa wypadają n
        > a tle osiagnięć nauki polski i rosji?
        >
        > I co z 38?
        A może warto pomyśleć chwilę jaka jest różnica między:analizą komputerową danych faktycznych,przyjętych,analizą danych z komputera,symulacją komputerową itp.itd.Oczywiście przy założeniach politycznych jest to zbędne.
        • rodzaj_konta Re: Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 11:25
          dorzbi napisał:

>
          > > I co z 38?
          > A może warto pomyśleć chwilę jaka jest różnica między:analizą komputerową danyc
          > h faktycznych,przyjętych,analizą danych z komputera,symulacją komputerową itp.i
          > td.Oczywiście przy założeniach politycznych jest to zbędne.

Pomyslałem i nic z tego co napisane nie straciło na ważności.
          • dorzbi Re: Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 12:09
            Pomyslałem i nic z tego co napisane nie straciło na ważności.
            rodzaj_konta zdeklarował jak wyżej,więc dodaję:w świecie nauki-eksperckim wybitni sami osobie cenzurek nie wystawiają, o ich wybitności inni dają świadectwo i raczej nie czynią tego politycy.Wzmiankowani naukowcy-eksperci jak do tej pory zbierają recenzje naukowo ośmieszające,choć wybitnie pozytywne u pisowców.Nie trzeba wysilać umysłu by tę różnicę ocen zrozumieć-przy odrobinie pomyślunku wynik lepiej zachować dla siebie lub odważnie go objawić.
            • rodzaj_konta Re: Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 21:34
              dorzbi napisał:

> Pomyslałem i nic z tego co napisane nie straciło na ważności.
              > rodzaj_konta zdeklarował jak wyżej,więc dodaję:w świecie nauki-eksperckim wybit
              > ni sami osobie cenzurek nie wystawiają, o ich wybitności inni dają świadectwo i
              > raczej nie czynią tego politycy.

Ani gazety nawet tak wybitne jak GW.

Wzmiankowani naukowcy-eksperci jak do tej pory
              > zbierają recenzje naukowo ośmieszające,choć wybitnie pozytywne u pisowców.

Czyli jeżeli zrecenzuje pozytywnie ale ośmieszająco dorzbiego to dorzbi jest gupi, niezalęnie od tego co dorzbi robi. Zaj..... logika leminga.

Nie
              > trzeba wysilać umysłu by tę różnicę ocen zrozumieć-przy odrobinie pomyślunku wy
              > nik lepiej zachować dla siebie lub odważnie go objawić.

To miał być jakiś wysublimowany salonwo-czerski sarkazm ale mój prosty umysł katola tego nie ogarnął.
              • dorzbi Re: Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 08.02.12, 04:29
                Ogarnianie czegokolwiek własnym rozumem ,gdy przyjmuje się rolę partyjniacko- usłużną,nie jest potrzebne,gdy myśli się samodzielnie, nie przyjmuje się takiej roli.Patrząc przekrojowo na całość komentarzy niniejszego tematu, partyjnie usłużnych łatwo wyłuskać,są bardzo nieliczni i czytelni.Walą w każdego kto inaczej...no i myśli.Osobiście:proste rozumowanie wielce się przydaje przy rąbaniu drewna oraz rozdawaniu epitetów-Jarosław i Ojciec R. są mistrzami.
        • robert6_666666 Re: Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 12:15
          wlasnie "pomyslec" to kluczowe slowe w przypadku tego baranka bozego...
      • robert6_666666 Re: Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 12:14
        a co z szosta klepka? wciaz sie nie znalazla?
      • abba2010 Re: Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 13:50
        Niewątpliwie istnieje konieczność powołania niezależnej komisji, która będzie opracowywała raport na podstawie materiałów dowodowych, a więc rejestratorów pokładowych,zdjęć z miejsca katastrofy, rejestratorów pokładowych Jaka40 nasłuchującego komendy na pokładzie tutki oraz wraku,choć zniszczony dodatkowo przez sowietów. Jestem również pilotem z licencją kanadyjską, ale nie jestem nauczycielem akademickim wykładającym U.T. i nigdy na podstawie opracowania komisji Milera nie wyciągał bym podobnych do powyższych wniosków.
    • mada.kinhcim GW bije na glowe Monthy Pythona 07.02.12, 09:17
      "Czy zajmował się Pan kiedykolwiek badaniem katastrof lotniczych?

prof. Paweł Artymowicz, fizyk i pilot, Toronto: Nie, nie miałem okazji uczestniczyć do tej pory w badaniu katastrof w ruchu lotniczym, podobnie zresztą jak eksperci sejmowego zespołu Antoniego Macierewicza. Oni też nie mają takich doświadczeń."
      To budujace jak towarzystwo z GW potrafi sie skompromitowac probujac skompromitowac kogos innego.
      Wyobrazmy sobie, ze przychodzimy do utytulowaneo specjalisty od przeczepwo nerki i pytam go o fachowa opinie na temat tego czy chirurg plastyczny od powiekszania piersi prawidlowo zdiagnozowal bledy popelnione przez chirurga ortopede przy operacji skomplikowanego zlamania stawu skokowego. Nastepnie na podstawie skonfrontowania tych dwoch opinii stwierdzamy, ze chirurg ortopeda polenil 17 bledow, zas komisja badajaca ucwhycila je wszystkie - Latajacy cyrk Monthy Pythona zaplacil byl majatek za mozliwosc wykorzystania takiej sceny;-)
      • lmblmb Nie rozumiesz, zostaw fizyke fizykom 07.02.12, 10:44
        Nie rozumiesz o co chodzi w krytyce. Tekst jest napisany jezykiem fizyka i ku mojemu zaskoczeniu wywiad prowadzil ktos, kto rozumial co do niego/niej mowiono.

Krytyce poddany jest proces modelowania FEM (MES), ktory zostal, mowiac po ulicznemu, "odwalony". Nie zostal wykonany poprawnie, ma za mala liczbe wezlow i za duzy blad statystyczny, ktory komisja pominela - a dla fizyka liczy sie wartosz ORAZ blad. Nie podaje sie samej wartosci, za to jest wylot z praktyk na studiach. Sama sytuacja moze wynikac z nieposiadania odpowiednio silnego komputera, ale w to raczej nie wierze. Wydaje mi sie, ze profesor ma pewne przyzwyczajenia sprzed 20 lat i jest nieco zacmiony wynikiem.

Robienie badan pod wynik to niestety norma w swiecie naukowym, ale jest to wylapywane przez edytorow przy publikacji. Tutaj zadnej publikacji nie bylo i nie bedzie, bo prof utajnil dane.

W zwiazku z tym zostaw fizyke fizykom.
        • rodzaj_konta Re: Nie rozumiesz, zostaw fizyke fizykom 07.02.12, 11:24
          lmblmb napisał:

> Krytyce poddany jest proces modelowania FEM (MES), ktory zostal, mowiac po ulic
          > znemu, "odwalony". Nie zostal wykonany poprawnie, ma za mala liczbe wezlow i za

To nie proces robienia symulacji przez osoby prywatne został "odwalony" tylko proces symulacji komisji rządowej został "odwalony totalnie" przez nie zrobienie tejże.

> duzy blad statystyczny, ktory komisja pominela - a dla fizyka liczy sie wartos

To miłe, że o prywatnej inicjatywie mówi sie "komisja" i porównuje do teatrzyku Millera.

> Robienie badan pod wynik to niestety norma w swiecie naukowym, ale jest to wyla
          > pywane przez edytorow przy publikacji. Tutaj zadnej publikacji nie bylo i nie b
          > edzie, bo prof utajnil dane.

Może trzeba o nie poprosić? Tylko musiałby to zrobic ktoś z dostępem do programu, żeby je zweryfikować. A nie tylko z dostepem do gazety.

> W zwiazku z tym zostaw fizyke fizykom.

Zostawmy sprawy ekspertom tego rządu. Tam są eksperci od wszystkiego. Od ACTA też.
          • tmajcher Re: Nie rozumiesz, zostaw fizyke fizykom 07.02.12, 19:52
            Kiedy próbujesz z kimś dyskutować to najpierw przynajmniej się poziomem dostosować do tonu dyskusji, zasięgnij odpowiedniej wiedzy, a dopiero wtedy dyskutuj. Ty nie masz ani wiedzy, ani nawet tematu się nie trzymasz (jakie ACTA, skąd żeś się człeku urwał). Dlatego po prostu lepiej nie odpowiadaj kiedy dyskusja Cię przewyższa bo po prostu robisz z siebie durnia.
            • rodzaj_konta Re: Nie rozumiesz, zostaw fizyke fizykom 07.02.12, 21:38
              tmajcher napisał:

> Ty nie masz ani wiedzy, ani nawet tematu się nie trzymasz (jakie ACTA, skąd żeś
              > się człeku urwał).

Leming, weź się trochę rozejrzyj co się dzieje na świecie, a nie tylko na kółku sekty smoleńskiej na czerskiej klepiesz jakieś te ich zdrowaśki.

Możesz pogooglować: rząd, Tusk, megawtopa, amatorszyzna, niekompetencja, ściema itp.
              • uniwr Re: Nie rozumiesz, zostaw fizyke fizykom 07.02.12, 23:08
                rodzaj_konta napisał:
                > Leming, weź się trochę rozejrzyj co się dzieje na świecie, a nie tylko na kółku
                > sekty smoleńskiej na czerskiej klepiesz jakieś te ich zdrowaśki.
                > Możesz pogooglować: rząd, Tusk, megawtopa, amatorszyzna, niekompetencja, ściema
                > itp.

Jak to pogoogluję, to w wynikach dostanę kółko sekty smoleńskiej z Torunia. Oczywiście jak kto lubi - ja tą sprawę wolę jednak ogarniać rozumem niż wiarą.
              • dorzbi Re: Nie rozumiesz, zostaw fizyke fizykom 08.02.12, 04:36
                Wszystkie komentarze skasowac,zostawić tylko autorstwa rodzaj_konta-jaka głębia myśli.To też jest niewykonalne,nie byłoby w kogo walić.
              • 0721x Re: Nie rozumiesz, zostaw fizyke fizykom 08.02.12, 19:23
                rodzaj jeszcze 2 łyki helu i do boju
      • pak4 Re: GW bije na glowe Monthy Pythona 07.02.12, 11:59
        Też nie jestem entuzjastą. Ale są błędy oczywiste dla każdej osoby, choć w miarę bliskiej tematu. Sorry, ale nie można lekceważyć danych wejściowych
        • mada.kinhcim Ja nie dyskutuje z krytyka Komisji Macierewicza 07.02.12, 12:28
          Zajmuje sie ilosciowym badaniem nieco innych zjawisk i wiem, ze to co jest w wywiadzei to krytyka metodologii badania. Tu nie stawiam zadnych zarzutow. Problem polega na tym, ze facet sam przyznaje, ze jest ekspertem z okolic, a krytyki dokonal na podstawie niekompletnej wiedzy. MAmy do czynienia z sytucja, gdzie zestawione sa dwie "półamatorskie" prace, a ekspert ma nam dac odpowiedz, ktora daje poprawny wynik? Odpowiedz jest "zadna", a nam probuje sie zasugerowac, ze tam ktora jest nieco poprawniejsza metodologicznie. To tyle o artykule. A o Komisjach? Komisja Macierewicza to Komisja "Spoleczna" (czytaj niskobudzetowa), a Millera "Rządowa" (czytaj wysokobudżetowa). To teraz pytanie jaka otrzymalismy jakosc za wydana zlotowke w przypadku dwoch Panow M? I nie jest to pytanie w stylu po co dalej wydawac te pieniadze? Jest po co. W przypadku katastroy samolotu ze 100 przecietnymi ludzmi z wyzszym wyksztaleceniem to koszt (od strony kosztow odtworzenia potencjalu) rzedu 100 mln PLN. Jesli tyle wydamy i dzieki temu nie bedzie nastepnej katastrofy to na pewno nie przeplacimy. Ale wydajmy je dobrze. Proby dowodzenia slusznosci wnioskow Millera za pomoca nieprofesjonalnych dzialan Macierewicza to manipulacja, podobnie jak proby zniechecenia ludzi do dzialan Komisji "spolecznych". To jakby podwazac sens uprawiannia pilki noznej z powodu tego, ze nasza zawodowa druzyna (choc beznadziejna jak wiemy) ogra naszych amatorow. Tu chodzi i prawde i przyszly koszty. Takie bajanie (bajanie, bo Artymowicz tez nie dyslponuje danymi, raczje narzeka ze danych za malo) ekspertow ma wymiar wylacznie publicystyczny i nie przybliza nas do prawdy. W tym wymiarze napisalem, ze nikt pod nazwiskiem i z dostepem do danych nie chce sie wypowiedziec dla GW. Wiekszosc z nich ma swiadomosc zbyt malej ilosci zebranych danych (klania sie jakosc Komisji Millera) i wynikajacej z tego niemoznosci wywiedzenia prawidlowych wnioskow.
          • erte2 Re: Ja nie dyskutuje z krytyka Komisji Macierewic 07.02.12, 14:49
            mada.kinhcim
            Takaś mądra a nie potrafisz przeczytać ze zrozumieniem. Artymowicz mówi tylko tyle że na podstawie szczątkowych danych jakimi dysponowali biniędy czy nowaczyki nie da się w żaden sposób określić ani rzeczywistej trajektorii lotu, ani prawdziwych przyczyn katastrofy. Chłopcy przyjęli sobie z góry założoną tezę i do niej "opracowali" wyniki. I tyle tylko powiedział Artymowicz.
            • niegracz dr Artymowicz gra nie fair 07.02.12, 20:21
              erte2 napisał:

>. Chłopcy przyjęli sobie z góry założoną tezę i do
              > niej "opracowali" wyniki. I tyle tylko powiedział Artymowicz.
              /
              z góry załozona tezę to ogłosil MAK

- jeżeli uważa się za takiego mocnego w obszarze wytrzymałosci materiałow
              mogł - z kolegą po fachu( dla dra Artymowicza to na wyrost - bo nie specjalizuje się w tych zagadnieniach) wyjasnić wątpliwosci

dr Artymowicz wprowadza w błąd opinię publiczna sugerując jakoby Amerykanie badając katastrofy skupiali się na .. uniknieciu w przyszłości podobnych katastrof oraz badaniu blędów pilotów( bo to jest przyczyna wiekszości katastrof)

Nic bardziej błednego.

Amerykanskie procedury badania katastrofy lotniczej
              zawsze . w każdym przypadku obejmują:
              A/ czarna skrzynka, cyzli zapisy działan załogi i urządzen samolotu
              B/ dokumentacja miejsca zdarzenia\
              C/ zebranie szczatków i badanie wraku

Nawet typowe badania katastrof w wykonaniu MAK maja inaczej rozłozone akcenty

A w przypadku katasrofy w Smoleńsku nie spełniono punktów B i C

nie wiadomo w który punkt uderzył dziób samolotu - nie ma udokumentowanego planu
              zdarzenia

praktycznie nei zbadano wraku

nawet polskiej komisji nie zdziwił kuriozalny fakt zniknięcia wlotu silnika środkowego
              - nigdy w historii katastrof Tu-154 to sie nie zdarzyło

ta częsc jest zawsze identyfikowalna
              nawet gdy Tu-154 spadł z 12 km

-
              • porterhouse nonsens 07.02.12, 21:36

> Amerykanskie procedury badania katastrofy lotniczej
                > zawsze . w każdym przypadku obejmują:
                > A/ czarna skrzynka, cyzli zapisy działan załogi i urządzen samolotu
                > B/ dokumentacja miejsca zdarzenia\
                > C/ zebranie szczatków i badanie wraku

Kompletny nonsens.
                NTSB bada tylko wrak jak uznaje to za stosowne. Jak trzeba to bada tylko wybrane elementy i nic wiecej.
                Latam jako prywatny pilot w US i rapotorow NTSB to sie naczytalem za wszystkie czasy. Czy NTSB badal wrak takiego naprzyklad Gulftreama po wypadku w Aspen w 2001? Nie, bo nie bylo potrzeba, reszta materialu mowila za siebie. Zreszta bardzo podobny wypadek w glownych zarysach do tego Tu-154 w Smolensku.
                • zuzkazuzka111 Czyżby?? 08.02.12, 13:07
                  Czy w wymienionym przez ciebie przypadku zginął prezydent USA i sztab wojska USA?
                  Szef banku centralnego i wielu posłów??

Bredzisz.
        • anders76 Re: GW bije na glowe Monthy Pythona 09.02.12, 00:11
          Zelazna zasada pracy komputera, "g...no wprowadzisz, g...wno otrzymasz".
          Komputerowe symulowanie ruchow samolotu po zderzeniu z brzoza jest na pewno ciekawe ale nic nie wnoszace do tematu tzn. wyjasnienia dlaczego do tego zdarzenia doszlo, bo ze doszlo to bylo bardzo dokladnie widac.
          Innymi slowy, moge sobie symulowac na komputerze przebieg zderzenia mojego samochodu z wybranym drzewem jak jestem ciekaw ewentualnych skutkow. Jezeli natomiast zderze sie z tym drzewem w realu to nie potrzebuje symulacji bo widze co sie stalo.
          Fakt przyjecia wysokosci samolotu w momencie poczatku dezintegracji na podstawie GPS-su a nastepnie pominiecie tej metody oceny jest po prostu celowym falszerstwem rzeczywistosci i calkowicie kompromituje reszte prac.
          Jezeli to nie brzoza sciela skrzydlo to trzeba pogratulowac tak wspanialego przygotowania "zamachu". Idealne naprowadzenie tutki nad z gory przygotowana inscenizacje ze zlamana brzoza, porwanymi krzakami przed nia itp. To naprawde mistrzowskie naprowadzenie wykonano dodatkowo w gestej mgle i dokladnie zsynchronizowano z dakladnoscia do ulamkow sekundy, mastersztyk !
    • ciechwojenny Oparty o, opiera się o, w oparciu o - litości... 07.02.12, 09:17
      Oparty o, opiera się o, w oparciu o - litości... Co to za moda?
      • jhbsk Re: Oparty o, opiera się o, w oparciu o - litości 07.02.12, 10:20
        "W oparciu". W którym mogą być pluskwy, jak mawiał wspaniały Ibis Wróblewski.
    • disoprivan Re: Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 09:20
      lol :-) kazdego dnia chce cos budujacego przeczytac i dzis juz na poczatku dnia mi sie to udalo- dzieki, kolego. a tak na powaznie- jesli mieszkasz z sobie tylko wiadomych powodow w polsce to byc moze rozmawiasz czasem z ludzmi, co to o brzozach, helu, zamachu, spisku, etc, etc... oni w to wierza, czy tylko daja upust swojej frustracji bo w zawodowce ich gnebia, bo studiuja w radomiu a nie w zürich, bo maja brzydkie zony...
    • mada.kinhcim Herosi intelektu z GW nie moga znalezc eksperta od 07.02.12, 09:25
      wypadkow lotniczych. Najelepiej zagraniczneo, bo ich zdaniem taki daje rekojmie niezaleznej opinii. Ej, to chyba nie jest az taki problem. Nikt nie chce sie wypowiedziec pod nazwiskiem? A moze nie chca bo nie ma dostepu do wiarygodnych danych. A moze GW musialaby zaplacic za zajecie sie czyms serio? Zapytajmy od razu wscheskperta prof. Nalecza, on zna sie na wszystkim od podboju kosmosu, do przyczyn zaparc niemowlakow ;-)
      • lmblmb Musisz miec niezla pustke pod czaszka. 07.02.12, 10:49
        mada.kinhcim napisała:

> wypadkow lotniczych. Najelepiej zagraniczneo, bo ich zdaniem taki daje rekojmie
        > niezaleznej opinii.

Prof z wywiadu jest na swiatowym topie modelowania badan lotniczych - w przeciwienstwie do krytykowanego profa, ktory model psorzadzil.

> Ej, to chyba nie jest az taki problem. Nikt nie chce sie w
        > ypowiedziec pod nazwiskiem? A moze nie chca bo nie ma dostepu do wiarygodnych d
        > anych.

Jak napisano w wywiadzie, prof ukryl dane wejsciowe, co samo w sobie jest bardzo podejrzane.

> A moze GW musialaby zaplacic za zajecie sie czyms serio?

Sugerujesz, ze gazeta codzienna powinna wyciagnac 200-500 tysiecy na badanie przyczyn skutkow katastrofy? Musisz miec niezla pustke pod czaszka.
    • drmuras Autorytet GW - nie znam się ale wydaje mi się 07.02.12, 09:27
      Bosze co za gniot...
      Przykrywamy kompromitacje TUSKA ws ACTA?
      • net_artgraph Re: Autorytet GW - nie znam się ale wydaje mi się 07.02.12, 09:57
        Prosze zauwazyć jaka cisza dzisiaj o ACTA. Spolegliwe media dostały zakaz pisania o wczorajszej "debacie", chodzi o to by zapomnieć o kompromitacji premiera, kompromitacji jego koleżków z boiska. Zakaz pisania, zapomni sie.. a tymczasem wyciagamy "asa" z rękawa... potem bedziemy glanować Rutkowskiego bo przeciez był lepszy od policji (zaoszczedził dziesiątki tysiecy złotych), trochę o pedofilach i wszystko to "gawiedź" kupi... potem dyskretnie zagłosujemy z ACTA i problem rozwiązany.
      • lmblmb Przeciwnie, bardzo dobrsy artykul. 07.02.12, 10:55
        drmuras napisał:

> Bosze co za gniot...

Przeciwnie, bardzo dobrsy artykul. Po raz pierwszy widze, ze dziennikarz rozumie co do niego mowia.
    • askold Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 09:32
      Ale jakto ? Przecież macie dosyć Smoleńska. Wymiotujecie Smolenskiem. Wszyscy mają dosyć Smoleńska (rzekomo). Tylko oszołom Kaczyński żyje Smoleńskiem ! Naczelny i jego zastępca napisali, że już nie ma po co zajmować się Smolenskiem. Wniosek jest prosty ; ten artykuł powstał na osobiste zamówienie Jarosława Kaczyńskiego, a jego autor jest pisowskim agentem w redakcji GW.
    • waldemark112 Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 09:53
      Przeżywałem chwile modlitwy wszystkich rodzin poległych obok brzozy.A po pisiaczej prowokacji z tablicami przypomnijcie gdzie hołd oddawali Prezydenci Polski i Rosji.
    • erte2 Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 10:00
      Hej wy dmurasy, rodzaje konta i inni mędrcy - to powiedzcie w końcu jak to było naprawdę. Walnęła tutka w brzozę czy przeleciała nad nią na wysokości 26. metrów ? Bo się te nowaczyki z biniędami wzajemnie wykluczają a obydwu traktujecie jak wyrocznie. A jeśli przeleciała nad - to dlaczego bidna brzoza się złamała ? Z wrażenia ? Ze strachu ? A może, wytresowana wzorem delfinów, podskoczyła o metrów dwadzieścia i dosięgła skrzydła ?
      No to czekam na odpowiedź.
      • rodzaj_konta Re: Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 10:21
        erte2 napisał:

> Hej wy dmurasy, rodzaje konta i inni mędrcy - to powiedzcie w końcu jak to było
        > naprawdę. Walnęła tutka w brzozę czy przeleciała nad nią na wysokości 26. metr

Ja NIE WIEM jak było NAPRAWDĘ. A chciałbym wiedzieć.

Natomiast WIEM że MAK, Tuskomiller, GW + salon mają w d... dochodzenie prawdy.

Ale cierpliwości, maskirowka powoli przestaje działać i może wreszcie zacznie się tej PRAWDY dochodzenie, a nie uprawianie PROPAGANDY.
        • jk1962 Re: Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 10:56
          rodzaj_konta napisał:
          Ja NIE WIEM jak było NAPRAWDĘ. A chciałbym wiedzieć.
          ..............................
          Czego nie wiesz? Wszystko przecież jasne: sztuczna mgła, hel, podpiłowane skrzydła, bomba termobaryczna, wstrząsy i dobijanie rannych. A! Jeszcze zapomniałem, Ruskie "nakazali" lądować!

• rodzaj_konta Re: Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 11:10

jk1962 napisał:

> rodzaj_konta napisał:
            > Ja NIE WIEM jak było NAPRAWDĘ. A chciałbym wiedzieć.
            > ..............................
            > Czego nie wiesz? Wszystko przecież jasne: sztuczna mgła, hel, podpiłowane skrzy
            > dła, bomba termobaryczna, wstrząsy i dobijanie rannych. A! Jeszcze zapomniałem,
            > Ruskie "nakazali" lądować!
            >

Dla sekty smoleńskiej z GW faktycznie wszytsko jest jasne. Było jasne jeszcze przed katastrofą.

Dla reszty świata NIC nie jest tutaj jasne, poza motywacją sekty + Teflona + ruskich.

I zgrywanie idioty nic nie zmieni.
            • sinhuesinhue Re: Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 19:08
              reszta świata ma to w miejscu gdzie plecy tracą swą szlachetną nazwę
              • rodzaj_konta Re: Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 21:42
                sinhuesinhue napisał:

> reszta świata ma to w miejscu gdzie plecy tracą swą szlachetną nazwę

Niepolskojęzyczna pewnie tak. Polskojęzyczna, wbrew temu co mówi Przekaz Dnia to nie tylko lemingi czerskiej.
                • dorzbi Re: Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 08.02.12, 04:42
                  Polska,odpowiednio patriotyczna-jak kiedyś socjalistyczna-pisowska-jak kiedyś PZPR-owska....
        • dorzbi Re: Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 11:21
          rodzaj_konta napisał:

> erte2 napisał:
          >
          > > Hej wy dmurasy, rodzaje konta i inni mędrcy - to powiedzcie w końcu jak t
          > o było
          > > naprawdę. Walnęła tutka w brzozę czy przeleciała nad nią na wysokości 26
          > . metr
          >
          > Ja NIE WIEM jak było NAPRAWDĘ. A chciałbym wiedzieć.
          >
          > Natomiast WIEM że MAK, Tuskomiller, GW + salon mają w d... dochodzenie prawdy.
          >
          > Ale cierpliwości, maskirowka powoli przestaje działać i może wreszcie zacznie s
          > ię tej PRAWDY dochodzenie, a nie uprawianie PROPAGANDY.
          A co to jest GPS i jego dokładność to też nie wie czy nie musi wiedzieć?
      • drmuras GW już wyjaśniła 100 razy 07.02.12, 11:34
        Przecież ci napisali w GW że w kabinie był Błasik który krzyczał ląduj dziadu, a Protasiuk odpowiedział że jak nie wyląduje to go za....
        Przekonani są o tym wszyscy redaktorzy no a przecież oni się nigdy nie mylą prawda?
        • erte2 Re: GW już wyjaśniła 100 razy 07.02.12, 11:47
          drmuras napisał:

.... Przecież ci napisali w GW że w kabinie był Błasik który krzyczał ląduj dziadu, a Protasiuk odpowiedział że jak nie wyląduje to go za....
          Przekonani są o tym wszyscy redaktorzy no a przecież oni się nigdy nie mylą prawda?

Prawda.
      • gownos Zapewnienia stewarda 08.02.12, 22:42
        Lecialem kilka tygodni temu samolotem i ulsyszalem rozmow zdenerwowanego pasazera ze stewardem. Ten uspokajal go, ze powinien czuc sie bezpiecznie poniewaz siedzi kolo skrzydla a to jest najmocniejszy element konstrukcyjnym calego samolotu, niezwykle wytrzymaly. Nie wytrzymalem i zapytalem jak to wiec jest czy to brzoza rowalila samolot czy tez samolot brzoze...

• kociewiak2 Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 10:02
      ....cd.Kabaretu smolenskiego,ta tragedia staje sie w rekach politykoe PIS niekonczacym sie kabaretem ,to okrutna prawda ,a Pan Maciarewicz nadal pisze nowe scenariusze tego kabaretu .
      ..szaleniec ktory nienawidzi innej prawdy jak tylko swojej...
    • ssierota Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 10:03
      "Nie widziałem jeszcze analizy komputerowej wypadku lotniczego zrobionej tak niepoprawnie, że wyniki przeczą prawom fizyki"

Uprzejmie proszę skomentować "którąkolwiek" analizę komputerową przygotowaną przez MAK i komisję Millera.
      Dziękuje za uwagę,
      Ss.
      • sinhuesinhue Re: Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 19:10
        ssierota napisał:

> "Nie widziałem jeszcze analizy komputerowej wypadku lotniczego zrobionej tak ni
        > epoprawnie, że wyniki przeczą prawom fizyki"
        >
        > Uprzejmie proszę skomentować "którąkolwiek" analizę komputerową przygotowaną pr
        > zez MAK i komisję Millera.
        > Dziękuje za uwagę,
        > Ss.

Zrozumiałeś coś z tekstu? Za mało danych na przeprowadzenie poważnej analizy komputerowej.
    • totapis500 Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 10:05

Jak jakiś profesor może podważać opinie uznanych ekspertów w dziedzinie awiacji jak;Fatyga, Rogalskie i Dubieniecki poza tym za kasę dołączył jakiś szemrany profesor z USA niewiadomo czy to ten co przyjął antka z Fatygą.
    • youngcontrarian PiS: Dowlec Smoleńsk do następnych wyborów 07.02.12, 10:12
      “Bardzo proszę mocium panie
      Mocium panie me wezwanie
      Mocium panie wziąć w sposobie
      Wyleczenia nas w chorobie. “

"Pozostaje to tajemnicą i tragedią historii że naród [Polacy] gotów do wielkiego heroicznego wysiłku, uzdolniony, waleczny, ujmujący powtarza zastarzałe błędy w każdym prawie przejawie swoich rządów. Wspaniały w buncie i nieszczęściu, haniebny i bezwstydny w triumfie. Najdzielniejszy pośród dzielnych, prowadzony przez najpodlejszych wśród podłych."
      Winston Churchill

Fakt, ze w ubieglorocznej smolenskiej katastrofie starcilismy dwukrotnie wiecej generalow niz w Katynskim lesie z rak NKWD-zistow w 1940 roku jest ostatnim przykladem samodestrukcyjnej megalomanii niektorych naszych politykow. Nasi nadeci “mezowie stanu” III RP z dyplomami uzyskanymi na PRL-owskich uczelniach, na ktore dostali sie dzieki punktom za swoje plebejskie, robotniczo-chlopskie pochodzenie - w ramach leczenia sie ze slowianskich/wschodnio-europejskich (a moze zachodnio-azjatyckich) kompleksow i z post-komunistycznego kaca – publicznie onanizuja sie przed portretami kolejnych amerykanskich prezydentow jak i tamtejszych "ekspertow" od wypadkow lotniczych.
      Dzierzac w drugiej rece lekko zardzewiala szabelke dzielnie i zamaszyscie nia wymachuja w strone sasiadow.
      Przypomina to troche szczekanie na niedzwiedzia przez malego pudelka...na smyczy. Koniunkturalnie zafundowalismy sobie innych malych pudelkow albo pekinczykow (tez na smyczy) jako nowych egzotycznych sojusznikow. Gruzja - gdzie nie tak dawno na zasadzie staropolskiego “zastaw sie ale postaw sie” nasz s.p. prezydent o wlos (“po raz pierwszy”) nie stracil zycia - jest tego klasycznym przykladem. Mowie o kraju, w ktorym do dzisiaj prawie w kazdym miasteczku i wiosze dumnie stoja pomniki najwiekszego Gruzina wszechczasow Josifa Dzugaszwili...ale oczywiscie o tym nasz dzielny “Maly Rycerz” sp. Prezydent Kaczynski-Wawelczyk i nasze “wolne” media nawet nie smialy i nadal nie smieja wspomniec. Oczywiscie plakat z geba Stalina w Moskwie to prawie anty-polska prowokacja.
      Wracajac do okolicznosci katastrofy jestem ciekaw czy np. L.Kaczynski po otrzymaniu zalecenia ladowania na innym lotnisku od amerykanskiej lub brytyjskiej sluzby naziemnej w pelni by sie do niego zastosowal...Mozna spekulowac ale podejrzewam, ze tak. Ja tymczasem czekam na kolejne absurdalne zarzuty/argumenty PiS-wskiej tuby ”mecanasa” Rogalskiego, ktory do dzisiaj leczy sie z uzaleznienia od helu.
      Po kompromitacji smolenskiej, po farse z krzyzem na Krakowskim Przedmiesciu przestalem sie juz dziwic dlaczego na przestrzeni ostatnich paruset lat tak latwo bylo zaborcom upokorzyc, ujarzmic i rozszarpac na strzepy ten nasz - przeciez nie tak maly - Kraj. I to az czterokrotnie...Nie jestem pewien czy za ten stan rzeczy byli odpowiedzialni li tylko nasi oportunistyczni i bezwzgledni sasiedzi badz nasi zazwyczaj fatalnie dobierani i wiarolomni “sojusznicy”...
      Czyzbysmy byli narodem wybierajacym przywodcow bez instynktu samozachowawczego, panstwem w ktorym wszystkie priorytety sa postawione do gory nogami... W tej obecnej, sztucznie zreszta wywolywanej atmosferze ogolnonarodowej paranoi mimo woli nasuwaja mi sie slowa "Zelaznego Kanclerza" - Otto Bismarcka o Polakach : "Wystraczy dac Polakom wladze a sami sie wyniszcza".
      Az przykro patrzec na naszych panikujacych politykow i dostojnikow wojskowych, ktorzy infantylnie odsuwaja wine jak najdalej od siebie aby ratowac swoje kariery... i twarz , ktora i tak juz dawno utracili. Innymi slowy nasi wojskowi bawia sie w dzieci i to na oczach nas wszystkich nie mowiac juz o swiatowej opinii publicznej...
      Dajmy sobie spokoj z tym zenujacym odwracaniem kota ogonem w “smolenskiej sprawie” i po mesku uderzmy sie w piers. Czas wyzwolic sie z naszej pieniackiej sarmackiej albo raczej chlopo-panszczyznianej mentalnosci i zachowac sie po dzentelmensku pokazujac tym samym klase/fason naszym sasiadom i swiatu. Po zeznaniach swiadkow okolicznosci wylotu do Smolenska prezydenckiego Tupolewa i innych niechetnie odtajnianych przeciekach ze zrodel wojskowych dowiadujemy sie, ze sp. kpt. Protasiuk (najnizszy stopniem officer na pokladzie) wykazal wiecej rozsadku i wyobrazni niz cala genaralsko-admiralska swita Pana Prezydenta – badz co badz odpowiedzialna za bezpieczenstwo i obronnosc Naszego Kraju.
      Jak na razie polscy funkcjonariusze panstwowi zamiast zabrac sie do porzadkowania wlasnej stajni Augiasza emocjonalnie reaguja na marginalne szczegoly/przemilczenia w sprawozdaniu MAK-u. W klimacie nadchodzacych wyborow za rada swoich PR-owcow nasi politycy uciekli sie dosc pochopnie i nieroztropnie do topornej reguly, wg ktorej “najlepsza obrona jest atak” i to z oplakanym skutkiem. Bylo to jak musztarda po i tak nie smacznym obiedzie, ktory zreszta sami sobie zgotowalismy.
      Jak wielu forumowiczow mam dosc tego ogolnonarodowego histerycznego rozczulania sie nad soba. Czas na trzezwe myslenie. Wizerunek Polski w swiatowych mediach zostal powaznie nadszarpniety. Pora na bardziej wywazony jezyk, na bardziej rozwazna nawigacje dyplomatyczna. To musi nastapic zanim miedzynarodowa opinia publiczna straci do nas cierpliwosc i ostatecznie wystawi Nasz Kraj a zwlaszcza jego elity polityczne na medialne posmiewisko.
      Nie jest to tylko sprawa tak opacznie rozumianego przez naszych politykow honoru. Obawiam sie, ze jezeli nie wyciagniemy z tej i wielu poprzednich tragedii nalezytych wnioskow i nie wprowadzimy oprocz zmian personalnych ZELAZNE regulaminy dotyczace bezpiecznego przewozu/podrozowania osob piastujacych najwyzsze funkcje w panstwie nastepne nieszczescie jest tylko kwestia czasu. Sadzac z tego co dotychczas wladze Polski zrobily w tej sprawie obawiam sie, ze te wnioski utona w mdlym rocznicowym religijno-martyrologicznym pustoslowiu i... szyderczym smiechu Lecha K. z Wawelskiej krypty.
      Na domiar zlego Episkopat oglosi sp. Lecha Kaczynskiego-Wawelczyka swietym - opiekunem ofiar lotniczych zamachow bombowych.

(Komentarz ten napisany kilka miesiecy po tragedii Smolenskiej ...niestety... nie utracil zbyt wiele na swojej aktualnosci)
      • costa3500 Re: PiS: Dowlec Smoleńsk do następnych wyborów 07.02.12, 19:24

Ofiary Katynia maił wyjaśniać IPN ale że w czasie gdy popełniano zbrodnię prokuratorem generalnym był wujek Kaczyńskich więc tego zaniechano,a Kurtyka mógł swobodnie chodzić na dziwki,dziś opcja się zmieniła i czas to wyjaśnić.Generałowie którzy zginęli byli tyle warci co ten cały prezydent nieudacznik.
    • czytelnikgazety Czy ten bloger nie ma wstydu ? 07.02.12, 10:26
      Już na początku kłamie. Ekspert Macierewicza w przeciwieństwie do tego pana jest praktykiem badał katastrofę promu Columbia, ma tytuły naukowe i wieloletnie doświadczenie. To Polak pracujący w jednym z najnowocześniejszych na świecie laboratoriów. Przeprowadził badania, testy, obliczenia. Ci co go krytykują nie badali nic. Oni mają swoją wiarę i swoje przeświadczenie w nieomylność MAKU. Czy ten bloger wstydu nie ma????
    • 6.smiech Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 10:39
      Jeden z tych polskich profesorow filutkow z USA jest przeciez niby konsulentem NASA.
      Jesli to prawda, to i tak dziwne ze Amerykanie stracili tylko dwa promy kosmiczne.
      Gdyby wzieli tych specjalistow Maciorry, jak sFachtygowana panienka, Dupanieckiego,
      Papuge R. i Gosiewska itp. to by juz przestali istniec, a co dopiero jedna TUtka.
      Zalosne panie Don Maciorra !
    • ubiquitousghost88 Chwasty już tniecie! Mrówki spier.dalają od was!.. 07.02.12, 10:49
      ...................
    • ador43 Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 10:57
      Na polecenie tego bydlaka maciorowicza nagina sie fakty do jego koncepcji,skrzywionej jak cala psychika tego paranoika.Pieniadze podatnikow wydawane sa na polityczne rozgrywki frustratow a najgorsze jest to ze podpieraja to swoim tytulem ludzie nierzetelni.Maciora w duchu smieje sie ze swoich komisyjnych pacholkow, bo dzieki nim moze dalej oszukiwac spoleczenstwo i rodziny ofiar.
      • rodzaj_konta Re: Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 11:12
        ador43 napisał:

> Na polecenie tego bydlaka maciorowicza nagina sie fakty do jego koncepcji,skrzy
        > wionej jak cala psychika tego paranoika.Pieniadze podatnikow wydawane sa na pol
        > ityczne rozgrywki frustratow a

Pieniądze podatników?????????????????????????????????????????

K.... leming! Pieniądze podatników idą na tego co rozpoznał głos Błasika.
        • czytelnikgazety Re: Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 11:16
          Tu 90% to lemingi. Nie myślą. Nie czytają. Plują jadem nienawiści.
          • nerwus0 Re: Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 15:45
            czytelnikgazety napisał:

> Tu 90% to lemingi. Nie myślą. Nie czytają. Plują jadem nienawiści.

Czyli ty też należysz do tych 90 %, skoro tu jesteś.
        • dorzbi Re: Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 11:35
          rodzaj_konta napisał:

> ador43 napisał:
          >
          > > Na polecenie tego bydlaka maciorowicza nagina sie fakty do jego koncepcji
          > ,skrzy
          > > wionej jak cala psychika tego paranoika.Pieniadze podatnikow wydawane sa
          > na pol
          > > ityczne rozgrywki frustratow a
          >
          > Pieniądze podatników?????????????????????????????????????????
          >
          > K.... leming! Pieniądze podatników idą na tego co rozpoznał głos Błasika.
          A może nie wystartowali,bo nie powinni,a może nie lądowali,bo nie powinni.A może Macierewicz korzysta z ekspertów zagranicznych bo polskich ma całe zastępy,a może nie znalazł odpowiednio usłużnego patrioty?
    • alik_ma_kota Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 11:11
      Gazeto, uprzejmie proszę!! Przestańcie pisać już o Macierewiczu oszołomie. Na wygadywane przez niego bzdury spuśćmy zasłonę milczenia. Nikt normalny nie przejmuje się bredzeniem tego pana, szkoda czasu, oddechu, papieru na drukowanie mamrotów szaleńca.
      • apodemik Re: Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 12:13
        Tobie nie potrzeba badań, ekspertyz, faktów. Ty już wiesz, bo wierzysz
    • antropoid Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 11:30
      "Jak pracował zespół ekspertów Macierewicza. - Nie widziałem jeszcze analizy komputerowej wypadku lotniczego zrobionej tak niepoprawnie, że wyniki przeczą prawom fizyki - mówi prof. Paweł Artymowicz, fizyk i pilot"
      -----------------------------------

Bo zespół "ekspertów" Macierewicza nie pracuje nad analizą wypadku lotniczego, tylko nad analizą zamachu, urojonego w schorowanych głowach gromadki stukniętych politycznych awanturników. Ze..am się, ale zamach wyczaruję...

• jsd1952 Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę A to było UFO. 07.02.12, 11:35
      Pozostaje jedna niesprawdzona hipoteza - atak UFO...
      • nerwus0 Re: Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę A to było 07.02.12, 13:24
        Brzoza na Wawel!!!!!!!!!!!!!
    • nocna_masakra profesor you know who 07.02.12, 11:36
      to ten, który puścił w obieg plotkę o debeściakach. Doprawdy wiarygodny profesor
    • toma-b Niezłomne skrzydło 07.02.12, 11:50
      Cyżby przejęzyczenie freudowskie "Symulacje niezłomnego skrzydła..."?
    • gderrdar Cięli już krzaki. Uderzyli w brzozę 07.02.12, 11:53
      a ten spec GW to specjalista od kondensacji gazów ha ha ha znam go bo badał entropię azotu
    • apodemik wiara czy szkiełko? 07.02.12, 12:01
      zamiast kazać przeprowadzić rzetelne badania różnym grupom ekspertów i porównac wyniki - każe nam sie wierzyć jakiemuś ekspertowi, który nie robił żadnych badań, ale mu się wydaje. Niech GW nie robi sobie z państwa i z nas cyrku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka