Dodaj do ulubionych

Wartości chrześcijańskie

13.02.12, 20:40
ak zwykle tekst Wisniewskiej zenujący.Co zdanie to wieksza glupota.Wspomne może o sondażu z Niedzieli.Kpiąc z niego dyżurna katoliczka powinna pamietac że w jej gazecie czlowiekiem roku czytelnicy w sondazu wybrali oszoloma,klamce,cynnika,hipokryte i karierowicza w jednym.Ten sam oszolom dla czytelnikow jej gazety jest czlowiekiem bardziej godnym nasladowania niz Jan Pawel ii.Pamietając że oszolom jest idolem gazetowych publicystow,kolezanka dyzurna od kosciola zachowując minimum przyzwoitosci nie powinna pisac chocby takich bzdetow jak ten o sondazu w Niedzieli.Inna rzecz to to że wyniki gazetowych sondazy pokazuja dlaczego w gazecie dostaja ''plac''takie ''wybitne''piora jak Wisniewska.
Obserwuj wątek
    • jk1962 Re: Wartości chrześcijańskie 13.02.12, 21:29
      Spokojnie, już spokojnie. Jak już się uspokoiłeś to napisz o co ci chodzi.
      • antropoid Re: Wartości chrześcijańskie 13.02.12, 22:47
        Tego to on akurat nie wie. Każą to pluje.
        • landaverde Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 07:23
          To, że wy tego nie rozumiecie nie znaczy, że on nie wie co pisze. Nie sądź po sobie.
          • 0721x Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 07:34
            rozumieją go wyłącznie chrześcijanie ze sztachetą - typ najczęściej spotykany
            • landaverde Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 07:36
              Ty też nie sądź po sobie...
            • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 10:56
              0721x napisał:

> rozumieją go wyłącznie chrześcijanie ze sztachetą - typ najczęściej spotykany

gwoli ścisłości , katolik nie jest chrześcijaninem .
              • landaverde Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 13:39
                kolter napisał:
                > gwoli ścisłości , katolik nie jest chrześcijaninem .

Gwoli ścisłości takie stwierdzenie świadczy o wyjątkowej ignorancji, żeby nie rzec głupocie. "Katolicki' (powszechny) to tylko przymiotnik określający Kościół chrystusowy, ustanowiony przez Chrystusa, czyli chrześcijański w sensie ścisłym. To, że protestanci określają się mianem 'chrześcijan' i dystansując się od 'katolików', o niczym nie świadczy, z pewnością nie o tym czy są, w istocie, chrześcijanami.
                • krytek-7 Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 13:57
                  gwoli ścisłości , katolik nie jest chrześcijaninem .
                  I swieta racja.Tzw.katolicyzm to wypatrzenie nauk Chrystusowych.
                  Nie jestem przekonany,ze tak pojety kosciol mozna jemu przypisywac.
                  To raczej bledy i wypatrzenia jego nauk.
                  Jako dowod moga sluzyc wypowiedzi "prawdziwych katolikow i Polakow" zarazem.
                  • landaverde Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 14:12
                    Wzruszyłeś mnie żuczku tym "wypatrzeniem". ;-) Prawdziwy z ciebie nie-Polak i nie-katolik. ;-)

A jako Polak i katolik dodam: "Kto ma przykazania moje i zachowuje je, ten Mnie miłuje." To jest, moim zdaniem, istotą chrześcijaństwa.
                    • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 14:27
                      landaverde napisał:

> Wzruszyłeś mnie żuczku tym "wypatrzeniem". ;-) Prawdziwy z ciebie nie-P
                      > olak i nie-katolik. ;-)
                      >
                      > A jako Polak i katolik dodam: "Kto ma przykazania moje i zachowuje je, ten Mnie
                      > miłuje." To jest, moim zdaniem, istotą chrześcijaństwa.

Skoro mowa o przykazaniach to zobaczmy jak to jest w praktyce ;
                      Ew Mateusza 5,18 "Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni."

Tu mamy jedno z przykazań dekalogu
                      Księga Wyjścia 20, 4-5
                      Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą.

Czyli mamy tak nie wolno czynić sobie obrazków do kultu a kto to zrobi zostanie ukarany

No a teraz mamy postanowienie katolickiego soboru z 787 roku z Nicei

14. W ten oto sposób, postępując jakby królewską drogą za Bożą nauką naszych świętych Ojców i za Tradycją Kościoła katolickiego - wiemy przecież, że w nim przebywa Duch Święty - orzekamy z całą dokładnością i z troską o wiarę, że przedmiotem kultu powinny być nie tylko wizerunki drogocennego i ożywiającego Krzyża, lecz tak samo czcigodne i święte obrazy malowane, ułożone w mozaikę lub wykonane innym sposobem, które umieszcza się ze czcią w świętych kościołach Bożych, na naczyniach liturgicznych i na szatach, na ścianach czy na desce, w domach czy przy drogach.
                      15. Są one wyobrażeniami naszego Pana Jezusa Chrystusa, Boga i Zbawiciela, Niepokalanej Pani naszej, świętej Bożej Rodzicielki, godnych czci Aniołów oraz wszystkich świętych i świątobliwych mężów. Im częściej wierni będą patrzeć na ich obrazowe przedstawienia, rym bardziej, oglądając je będą się zachęcać do wspominania i miłowania pierwowzorów, do oddawania im czci i pokłonu.(..)
                      19. Ci zaś, którzy ośmielają się myśleć albo nauczać inaczej, albo, naśladując przeklętych heretyków, lekceważyć Tradycję Kościoła i wymyślać nowości, albo odrzucać coś z tego, co zostało powierzone Kościołowi, jak Ewangelia, wizerunek Krzyża albo malowane obrazy czy święte relikwie męczenników; albo jeżeli ktoś podstępnie i nikczemnie zamierza usunąć jakiś element prawomocnej Tradycji Kościoła katolickiego; albo kto używa świętych naczyń lub godnych poszanowania klasztorów do celów pospolitych i w sposób niegodny, zarządzamy, że ci wszyscy, którzy tak postąpią, jeżeli są biskupami lub duchownymi zostaną pozbawieni swoich urzędów, gdy są mnichami lub osobami świeckimi będą wyłączeni ze wspólnoty wiernych.
                      III. Jeżeli ktoś nie oddaje czci tym obrazom, uczynionym w imieniu Pana i Jego świętych - niech będzie wyłączony.

vaticanum.mettel.pl/nicejski2.html
                      Więc daruj sobie te gadki i zostaw je swoim moherowym jeleniom Krk już wieki temu odrzucił dekalog !!
                      • landaverde Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 15:43
                        kolter napisał:
                        > Ew Mateusza 5,18 "Zaprawdę bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą,
                        > ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni."
                        >
                        > Tu mamy jedno z przykazań dekalogu
                        > Księga Wyjścia 20, 4-5
                        > Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko,
                        > ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią!
                        > Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój
                        > Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do
                        > trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą.

Ba, tylko czemu omijasz te 'kreski w Prawie':

"Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie!" (Księga Wyjścia 20, 3)

oraz

"Nie będziecie sporządzać obok Mnie bożków ze srebra ani bożków ze złota nie będziecie sobie czynić." (KW 20,23)

Wyjmując cytowane przez ciebie wersety z kontekstu zakłamujecie ich sens.

> Czyli mamy tak nie wolno czynić sobie obrazków do kultu a kto to zrobi zostanie ukarany

Mylisz się, Księga Wyjścia jasno stwierdza, że nie wolno sobie czynić innych bożków, taki jest sens tego "drugiego" przykazania, dlatego KK łączy go logicznie z "pierwszym", jako całość. Wyrywanie tego z kontekstu prowadzi do absurdu. Bóg nie zabrania czynić wizerunków, które mają służyć Jego kultowi, wręcz przeciwnie, wprost to nakazuje! W tej samej Księdze Wyjścia czytamy:

"(...) dwa też cheruby wykujesz ze złota. Uczynisz zaś je na obu końcach przebłagalni. Jednego cheruba uczynisz na jednym końcu, a drugiego cheruba na drugim końcu przebłagalni...." itd. (KW 25,18)

Bóg chyba nie zaprzecza sam sobie, prawda? A przecież "ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie". Więc dlaczego odczytujecie wersy KW 4-5 w oderwaniu od reszty?

Ja nie znam katolika, który oddawałby cześć posągom i obrazkom, wszystkie one służą oddawaniu czci jedynemu Bogu. Powtarzając wkoło te same brednie, zawężając interpretację PŚ do wyrwanych z kontekstu fragmentów odczytywanych literalnie i powołując się na zewnętrzne pozory w kulcie katolickim, robicie jedynie pośmiewisko ze swojej własnej wiary.
                        • landaverde Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 15:55
                          PS

Powyższe przy okazji podsumowuje twoją (nie)znajomość PŚ.
                          • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 17:47
                            landaverde napisał:

> PS
                            >
                            > Powyższe przy okazji podsumowuje twoją (nie)znajomość PŚ.

Koleś w biblii jest z 80 wersetów zakazujących bałwochwalstwa , a ile jest za tym kultem ??
                            • landaverde Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 18:07
                              Idioto, nie ma żadnych wersetów za bałwochwalstwem, są natomiast nakazy wykonania przedmiotów i wizerunków służących kultowi Boga.

Choćby nakaz wykonania miedzianego węża, który miał, mocą Boga, ratować od śmierci ludzi ukąszonych przez węże. A przecież wykonanie takiego węża jest w sprzeczności z twoim cytatem: "Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią."

Odpowiedz - czy Bóg przeczy sam sobie, czy twoja wyrwana z kontekstu interpretacja jest idiotyczna? Albo-albo, tertium non datur.
                              • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 18:14
                                landaverde napisał:

> Idioto, nie ma żadnych wersetów za bałwochwalstwem, są natomiast nakazy wykonan
                                > ia przedmiotów i wizerunków służących kultowi Boga.

Głupcze nikt sie nie modlił do tych przedmiotów :))

> Choćby nakaz wykonania miedzianego węża, który miał, mocą Boga, ratować od śmie
                                > rci ludzi ukąszonych przez węże. A przecież wykonanie takiego węża jest w sprze
                                > czności z twoim cytatem: "Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obra
                                > zu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego,
                                > co jest w wodach pod ziemią."

Oj ty niemoto umysłowa ściągacie debilne uzasadnienia dla swoich debilnych kultów a Biblii nie znacie , wiesz co stało się z tym wężem kiedy żydzi zaczęli go traktować tak jak wy swoje bohomazy ??

> Odpowiedz - czy Bóg przeczy sam sobie, czy twoja wyrwana z kontekstu interpreta
                                > cja jest idiotyczna? Albo-albo, tertium non datur.

Nie , to ty nie rozumiesz !! ze nie ma zakazu czynienia wizerunków , ale jest zakaz czynienia ich do kultu !! Gdyby był zakaz czynienia np rzeźb to Salomon nie udekorowałby płaskorzeźbami świątyni w Jerozolimie. Jednak nie służyły one do jakiegokolwiek kultu
                                • landaverde Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 18:21
                                  kolter napisał:
                                  > wiesz co stało się z tym wężem kiedy żydzi zaczęli go traktować tak jak wy swoje bohomazy ??

No właśnie! Złamali pierwsze przykazanie, Wj 20,3. Katolicy, wbrew temu co się roi w twojej pustej pale, nie popełniają tego błędu. Powtarzam, nie sądź po sobie.
                                  • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 18:54
                                    andaverde napisał:

> kolter napisał:
                                    > > wiesz co stało się z tym wężem kiedy żydzi zaczęli go traktować tak jak w
                                    > y swoje bohomazy ??
                                    >
                                    > No właśnie! Złamali pierwsze przykazanie, Wj 20,3. Katolicy, wbrew temu co się
                                    > roi w twojej pustej pale, nie popełniają tego błędu. Powtarzam, nie sądź po sobie.

Słuchaj no nie umiesz przegrywać bez inwektyw ?? Poza ty nadal mi nie powiedziałeś co stało się z wężem ??
                        • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 17:39
                          landaverde napisał:

Ba, tylko czemu omijasz te 'kreski w Prawie':
                          >
                          > "Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie!" (Księga Wyjścia 20, 3

No właśnie zapomniałem ze wy macie ich trzech . Poza tym ze jest to pierwsze przykazanie a mi akurat chodziło tylko o drugie zawarte w Wj 20,4-5.

]"Nie będziecie sporządzać obok Mnie bożków ze srebra ani bożków ze złota nie
                          > będziecie sobie czynić."[/i] (KW 20,23)

> Wyjmując cytowane przez ciebie wersety z kontekstu zakłamujecie ich sens.

No a jak je włożę w całość tekstu to nagle okaże sie ze co już można do obrazków się modlić ??

Mylisz się, Księga Wyjścia jasno stwierdza, że nie wolno sobie czynić innych [u
                          > ]bożków[/u], taki jest sens tego "drugiego" przykazania,

Jeszcze raz , bo nie kumam ??

dlatego KK łączy go logicznie z "pierwszym", jako całość. Wyrywanie tego z kontekstu prowadzi do absu
                          > rdu. Bóg nie zabrania czynić wizerunków, które mają służyć Jego kultowi, wręcz
                          > przeciwnie, wprost to nakazuje! W tej samej Księdze Wyjścia czytamy:

No takiego debilizmu to dawno nie czytałem :))))))))))))))))))))))))))) Przecież z dekalogu logicznie ze nie wolno czynić sobie obrazów do czci :)))) Inne są dozwolone.

"(...) dwa też cheruby wykujesz ze złota. Uczynisz zaś je na obu końcach prz
                          > ebłagalni. Jednego cheruba uczynisz na jednym końcu, a drugiego cheruba na drug
                          > im końcu przebłagalni...."
                          itd. (KW 25,18)

No a kto modlił się do owych cherubów ??

> Bóg chyba nie zaprzecza sam sobie, prawda? A przecież "ani jedna jota, ani j
                          > edna kreska nie zmieni się w Prawie"
                          . Więc dlaczego odczytujecie wersy KW 4
                          > -5 w oderwaniu od reszty?

Bo nie potrzebuje np pisać o zakazie złodziejstwa :)) Nawet taki ktoś jak ty powinien zrozumieć proste słowa dekalogu z których jasno wynika ze nie wolno robić wizerunków czegokolwiek na ziemi wodzie i w powietrzu i nie wolno tego czcić.

[b]" Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył (..)

Ja nie znam katolika, który oddawałby cześć posągom i obrazkom, wszystkie one s
                          > łużą oddawaniu czci jedynemu Bogu.

Ale jaja sam przeczytaj co piszesz i puknij się mocno w głowę :))) przecież dekalog tego zabrania :))))

Powtarzając wkoło te same brednie, zawężając
                          > interpretację PŚ do wyrwanych z kontekstu fragmentów odczytywanych literalnie
                          > i powołując się na zewnętrzne pozory w kulcie katolickim, robicie jedynie po
                          > śmiewisko ze swojej własnej wiary
                          .

Jesteś tak żałosny ze aż zabawny :)) Dekalog swoje a wy swoje :)))
                          No ale mam tez wytłumaczenie czemu wśród waszego kleru jest tylu zboków ap Paweł mi wytłumaczył to :))

" Ponieważ, choć Boga poznali, nie oddali Mu czci jako Bogu ani Mu nie dziękowali, lecz znikczemnieli w swoich myślach i zaćmione zostało bezrozumne ich serce. Podając się za mądrych stali się głupimi. I zamienili chwałę niezniszczalnego Boga na podobizny i obrazy śmiertelnego człowieka, ptaków, czworonożnych zwierząt i płazów. Dlatego wydał ich Bóg poprzez pożądania ich serc na łup nieczystości, tak iż dopuszczali się bezczeszczenia własnych ciał. Prawdę Bożą przemienili oni w kłamstwo i stworzeniu oddawali cześć, i służyli jemu, zamiast służyć Stwórcy, który jest błogosławiony na wieki. Amen. Dlatego to wydał ich Bóg na pastwę bezecnych namiętności: mianowicie kobiety ich przemieniły pożycie zgodne z naturą na przeciwne naturze. Podobnie też i mężczyźni, porzuciwszy normalne współżycie z kobietą, zapałali nawzajem żądzą ku sobie, mężczyźni z mężczyznami uprawiając bezwstyd i na samych sobie ponosząc zapłatę należną za zboczenie."
                          • landaverde Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 17:57
                            kolter napisał:
                            > Jeszcze raz , bo nie kumam ??

No to widać cały czas, że nie kumasz, i uparcie tkwisz w swej głupocie. WJ 20, 4-6 w oderwaniu od poprzedzającego je zdania Wj 20, 3 jest absurdem i stoi w sprzeczności z innymi nakazami Boga.

W przeciwieństwie do ciebie katolicy nie postrzegają przedmiotów jako bogów, więc nie sądź po sobie.

Analogicznie zakładam, że nie posiadasz żadnego wizerunku swojej żony, bo by cię oskarżyła, że zdradzasz ją z fotografią? My, katole, w przeciwieństwie do ciebie nie odczuwamy pociągu do papieru fotograficznego...
                            • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 18:06
                              landaverde napisał:

> kolter napisał:
                              > > Jeszcze raz , bo nie kumam ??
                              >
                              > No to widać cały czas, że nie kumasz, i uparcie tkwisz w swej głupocie. WJ 20,
                              > 4-6 w oderwaniu od poprzedzającego je zdania Wj 20, 3 jest absurdem i stoi w sp
                              > rzeczności z innymi nakazami Boga.

Bzdura i to typowa dla was katolików , pod Wj 20,3 mamy osobne przykazanie a od 20,4-6 mamy osobne .

> W przeciwieństwie do ciebie katolicy nie postrzegają przedmiotów jako bogów, więc nie sądź po sobie.

Nie ? to skąd tyle śladów szminki na nóziach waszych świętych w waszych świątyniach :))

> Analogicznie zakładam, że nie posiadasz żadnego wizerunku swojej żony, bo by ci
                              > ę oskarżyła, że zdradzasz ją z fotografią? My, katole, w przeciwieństwie do cie
                              > bie nie odczuwamy pociągu do papieru fotograficznego...

No popatrz a co ma zdjęcie mojej żony wspólnego z wizerunkiem bóstwa któremu mam świece palić i mam mu oddawać wbrew dekalogowi cześć ??
                              • landaverde Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 18:13
                                kolter napisał:
                                > No popatrz a co ma zdjęcie mojej żony wspólnego z wizerunkiem bóstwa któremu
                                > mam świece palić i mam mu oddawać wbrew dekalogowi cześć ??

No, jak widać jesteś zbyt głupi by zrozumiec prostą analogię.

Katolicy spełniają przykazanie Boga nakazującego "czcić swoich sprawiedliwych". Nikt nie ma jednak takich jak wy pociągów, by traktować przedmioty jako bożków - wszystkie one służą kultowi jedynego Boga.
                                • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 18:17
                                  landaverde napisał:

> kolter napisał:
                                  > > No popatrz a co ma zdjęcie mojej żony wspólnego z wizerunkiem bóstwa któr
                                  > emu
                                  > > mam świece palić i mam mu oddawać wbrew dekalogowi cześć ??
                                  >
                                  >
                                  > No, jak widać jesteś zbyt głupi by zrozumiec prostą analogię.

No właśnie jesteś zbyt głupi żeby cokolwiek zrozumieć .

> Katolicy spełniają przykazanie Boga nakazującego "czcić swoich sprawiedliwych".

No a jak to od kiedy można modły do nieboszczyków odprawiać ??

> Nikt nie ma jednak takich jak wy pociągów, by traktować przedmioty jako bożków
                                  > - wszystkie one służą kultowi jedynego Boga.

My mamy pociąg ,a ilu nas tu jest ?? Poza tym właśnie dlatego ten zapis w dekalogu usunęliście. Żeby trzepać kasę na pogańskim kulcie ???
                                  • landaverde Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 18:28
                                    kolter napisał:

> No a jak to od kiedy można modły do nieboszczyków odprawiać ??

I ty twierdzisz, że znasz biblię? Żydzi ST nie czcili swych proroków i patriarchów, od Abrahama począwszy?

I jakich "nieboszczyków"? Sednem chrześcijaństwa jest pokonanie śmierci. Nie wiesz, że pierwszym wyznaniem wiary chrześcijan było: "On zmartwychwstał!"? Nie wiesz co to jest "świętych obcowanie"? Skądżeś ty się urwał?
                                    • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 18:57
                                      landaverde napisał:

> kolter napisał:
                                      >
                                      > > No a jak to od kiedy można modły do nieboszczyków odprawiać ??
                                      >
                                      > I ty twierdzisz, że znasz biblię? Żydzi ST nie czcili swych proroków i patriarc
                                      > hów, od Abrahama począwszy?

Nie modlili się do nich .No a jeżeli tak to proszę o stosowny werset .

> I jakich "nieboszczyków"? Sednem chrześcijaństwa jest pokonanie śmierci. Nie wi
                                      > esz, że pierwszym wyznaniem wiary chrześcijan było: "On zmartwychwstał!"? Nie w
                                      > iesz co to jest "świętych obcowanie"? Skądżeś ty się urwał?

No a ty sak ty się urwałeś i czemu sądzisz ze nastąpiło już zmartwychwstanie , Jakieś dowody ?? Bo ja wiem z biblii ze tylko Jezus zmartwychwstał .
                                  • landaverde Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 18:33
                                    kolter napisał:

> My mamy pociąg ,a ilu nas tu jest ??

Ty tobie podobni idioci powtarzający w kółko pierdoły o bałwochwalstwie na podstawie cytatu wyrwanego z kontekstu, a bez zrozumienia istoty rzeczy. Jest was krocie.
                                    • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 18:58
                                      landaverde napisał:

> kolter napisał:
                                      >
                                      > > My mamy pociąg ,a ilu nas tu jest ??
                                      >
                                      > Ty tobie podobni idioci powtarzający w kółko pierdoły o bałwochwalstwie na pods
                                      > tawie cytatu wyrwanego z kontekstu

Kontekstu czego ? tak bardzo cię ogłupili ze nie rozumiesz prostego przekazu biblii ??

> a bez zrozumienia istoty rzeczy. Jest was krocie.

No czyli jest już krocie otrzeźwionych :))
                              • antropoid Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 20:27
                                kolter napisał:

> > Analogicznie zakładam, że nie posiadasz żadnego wizerunku swojej żony, bo
                                > by ci
                                > > ę oskarżyła, że zdradzasz ją z fotografią? My, katole, w przeciwieństwie
                                > do cie
                                > > bie nie odczuwamy pociągu do papieru fotograficznego...
                                >
                                > No popatrz a co ma zdjęcie mojej żony wspólnego z wizerunkiem bóstwa któremu m
                                > am świece palić i mam mu oddawać wbrew dekalogowi cześć ??
                                ------------------------

He, he, z tym to już pojechał, nie ma co...

• kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 21:07
                                  antropoid napisał:

> He, he, z tym to już pojechał, nie ma co...

On mi sugeruje ze połączenie wersetów znajdujących się w księdze wyjścia 20 ,od 3 do 6 zakazuje czynienia wizerunku boga , no to ja pytam czy Jezus już nie jest bogiem katolików ??
                                  No i jak to się ma do licznych wizerunków owego Jezusa ??
                • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 14:17
                  landaverde napisał:

> kolter napisał:
                  > > gwoli ścisłości , katolik nie jest chrześcijaninem .
                  >
                  > Gwoli ścisłości takie stwierdzenie świadczy o wyjątkowej ignorancji, żeby nie r
                  > zec głupocie

Daruj sobie .

"Katolicki' (powszechny) to tylko przymiotnik określający Kościół
                  > chrystusowy, ustanowiony przez Chrystusa, czyli chrześcijański w sensie ścisłym.

No a masz ty takie prawo się nazywać skoro ani nie jesteś ochrzczony a ni z ciebie wierny jezusowym zasad ??

To, że protestanci określają się mianem 'chrześcijan' i dystansując się od '
                  > katolików', o niczym nie świadczy, z pewnością nie o tym czy są, w istocie, chrześcijanami.

No ale protestanci w większości znają święte pisma i są ochrzczeni .
                  • landaverde Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 14:33
                    kolter napisał
                    > No a masz ty takie prawo się nazywać skoro ani nie jesteś ochrzczony a ni z cie
                    > bie wierny jezusowym zasad ??

A skąd taka idiotyczna teza? Nieochrzczony katolik to coś takiego jak żonaty kawaler - nie ma w przyrodzie takiego zwierzęcia.

> No ale protestanci w większości znają święte pisma i są ochrzczeni .

Kolejna teza z sufitu. Udowodnij.

Moje osobiste doświadczenia z protestantami, a znam ich wielu, świadczą o czymś przeciwnym. Już pomijając fakt, że protestanci arbitralnie opuścili sobie kilka ksiąg ST.Ot, wcześniej były ważne i natchnione przez Ducha Świętego, a jak pzryuszedł Luter i Kalwin - to już nie. Ba co śmieszniejsze większość protestantów nie wyznaje nawet tego co wyznawali Luter i Kalwin, choć się na nich powołują. Po prostu robią sobie chłopaki jak im wygodnie, stąd mamy tysiące odłamów protestantyzmu. Wskaż mi może ten właściwy, co kolter?

NB liturgia w kościele katolickim jest tak ustawiona, że w ciągu dwóch lat obejmuje NT w całości oraz większość ST. Więc gdyby katolicy nawet uparli się nie czytać Pisma Świętego samodzielnie, to i tak poznają je niemal całe uczestnicząc we mszy świętej.
                    • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 17:14
                      landaverde napisał:

>
                      > A skąd taka idiotyczna teza? Nieochrzczony katolik to coś takiego jak żonaty ka
                      > waler - nie ma w przyrodzie takiego zwierzęcia.

Ano zwierzaku ; chrzest to akt wolnej woli , pytał cie kto ??
                      Chrzest to zanurzenie czyli baptismós po prostu , czyli zanurzenie , zanurzyli cię ?

> Kolejna teza z sufitu. Udowodnij.

Ja nie jestem protestantem ale takich ja ty zjadam w temacie biblii na śniadanie chcesz skosztować ??

Moje osobiste doświadczenia z protestantami, a znam ich wielu, świadczą o czymś
                      > przeciwnym. Już pomijając fakt, że protestanci arbitralnie opuścili sobie kilk
                      > a ksiąg ST.

No i mieli rację żeby nie przyjmować do swojego kanonu ksiąg które np żydzi ich twórcy nie widzieli u siebie powodu umieszczać, ale z powodu kilku dosłownie wersetów pasują katolikom .

> Ot, wcześniej były ważne i natchnione przez Ducha Świętego,

No akurat duch długo się wahał bo np Mądrość Syracha całe wieki była powodem sporów w waszym kościele.

> a jak pzryuszedł Luter i Kalwin - to już nie.

??

Ba co śmieszniejsze większość protestantów nie wyznaje nawet tego co wyznawali Luter i Kalwin, choć się na nich powołują.

Większa wiedza i bardziej rozsądne podejście ???

Po prostu robią sobie chłopaki jak im wygodnie, stąd mamy tysiące odłamów pro
                      > testantyzmu. Wskaż mi może ten właściwy, co kolter?

Nie wskażę ci ale wiem jedno ; katolicyzm nie jest chrześcijaństwem .

NB liturgia w kościele katolickim jest tak ustawiona, że w ciągu dwóch lat obej
                      > muje NT w całości oraz większość ST. Więc gdyby katolicy nawet uparli się nie c
                      > zytać Pisma Świętego samodzielnie, to i tak poznają je niemal całe uczestnicząc
                      > we mszy świętej.

Aha i tak samo gó... zrozumieją czytając ją w domu
                      • landaverde Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 17:32
                        kolter napisał:

> Ja nie jestem protestantem ale takich ja ty zjadam w temacie biblii na śniadani
                        > e chcesz skosztować ??.

Jak "znasz" biblię to widać powyżej w temaie tzw "drugiego przykazania". Nie udławłeś się przypadkiem?
                        • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 17:45
                          landaverde napisał:

> kolter napisał:
                          >
                          > > Ja nie jestem protestantem ale takich ja ty zjadam w temacie biblii na śn
                          > iadani
                          > > e chcesz skosztować ??.
                          >
                          > Jak "znasz" biblię to widać powyżej w temaie tzw "drugiego przykazania". Nie ud
                          > ławłeś się przypadkiem?

Nie masz żadnych argumentów wiec czym ?? wytłumacz mi czemu w Biblii np dziesiąte przykazanie to jeden długi werset a u was dziesiąte to tez zarazem dziewiąte :))

Czemu wasz dobry bóg dwa razy przypominał o pożądliwości ?? No a waszych dawniejszych wydaniach katechizmów nikt nie wspominał o zakazie kultu obrazów ??
                          No a wręcz nigdy o nim nie pisano .
                          • landaverde Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 18:35
                            forum.gazeta.pl/forum/w,904,133328750,133357595,Re_Wartosci_chrzescijanskie.html
                      • landaverde Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 17:35
                        kolter napisał:

> Nie wskażę ci ale wiem jedno ; katolicyzm nie jest chrześcijaństwem

No to g.. wiesz. A każdy odłam protestantyzmu jest jedynie popłuczyną, "dziesiątą wodą po kisielu" Kościoła katolickiego.
                        • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 17:48
                          landaverde napisał:

> kolter napisał:
                          >
                          > > Nie wskażę ci ale wiem jedno ; katolicyzm nie jest chrześcijaństwem
                          >
                          > No to g.. wiesz. A każdy odłam protestantyzmu jest jedynie popłuczyną, "dziesią
                          > tą wodą po kisielu" Kościoła katolickiego.

Przy ptaku mi to fruwa jestem Ateistą !!
                          • landaverde Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 18:47
                            kolter napisał:
                            > > No to g.. wiesz. A każdy odłam protestantyzmu jest jedynie popłuczyną,
                            > > "dziesiątą wodą po kisielu" Kościoła katolickiego.
                            > Przy ptaku mi to fruwa jestem Ateistą !!

Ba, jak na faceta, któremu "to fruwa", sporo się na ten temat rozpisujesz. Debilizm to, czy schizofrenia?
                            • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 19:04
                              landaverde napisał:

Ba, jak na faceta, któremu "to fruwa", sporo się na ten temat rozpisujesz. Debi
                              > lizm to, czy schizofrenia?

Uwielbiam was ośmieszać , choć sami sobie to robicie , choćby ty już ci nerwy puszczają :))
                            • jerobert66 Re: Wartości chrześcijańskie 16.02.12, 15:35
                              On jest obsesyjnie antykatolicki , bo jest antypolski . Taki ma prikaz , zeby ujadać tu na tym forum. Korzenie rusko-bolszewickie. Zagiałes go totalnie.
                              • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 16.02.12, 18:52
                                jerobert66 napisał:

> On jest obsesyjnie antykatolicki , bo jest antypolski . Taki ma prikaz , zeby u
                                > jadać tu na tym forum. Korzenie rusko-bolszewickie. Zagiałes go totalnie.

Gdybyś nie był kompletnym debilem , to wiedziałbyś ze największym wrogiem Polski zawsze był watykan .
                                • jerobert66 Re: Wartości chrześcijańskie 17.02.12, 01:48
                                  Tak , twoja Moskwa największym przyjacielem . My takich jak ty nazywamy czerwona targowica , lub polska (czyt.anty-) kanalia. O harcerzach wiesz..nie mogli was walić..choć chcieli .
                                • tomek_456 Re: Wartości chrześcijańskie 18.02.12, 07:10
                                  kolter napisał:

> jerobert66 napisał:
                                  >
                                  > > On jest obsesyjnie antykatolicki , bo jest antypolski . Taki ma prikaz ,
                                  > zeby u
                                  > > jadać tu na tym forum. Korzenie rusko-bolszewickie. Zagiałes go totalnie.
                                  >
                                  >
                                  > Gdybyś nie był kompletnym debilem , to wiedziałbyś ze największym wrogiem Polsk
                                  > i zawsze był watykan .

Jezeli jerobert66 jest "kompletnym debilem", to ty musisz być jeszcze bardziej "kompletnym debilem"
                                  • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 18.02.12, 10:39
                                    tomek_456 napisał:

Jezeli jerobert66 jest "kompletnym debilem", to ty musisz być jeszcze bardziej
                                    > "kompletnym debilem"

Tomuś wybacz ze nie zauroczyła mnie twoja drugaosobowość ,ale trudno uznać kogoś za inteligentnego , skoro jego posty składają się z trzech słów typu UBek , komuch czy wróg Polski.
                                    • tomek_456 Re: Wartości chrześcijańskie 18.02.12, 11:07
                                      kolter napisał:

>
                                      > Tomuś wybacz ze nie zauroczyła mnie twoja drugaosobowość (?)

Ty masz jakies urojenia. To juz powazny problem.

Zresztą z cała twoją weidzą, którę prezentujesz na tym forum jest coś nie tak.

• kolter Re: Wartości chrześcijańskie 18.02.12, 11:58
                                        tomek_456 napisał:

> kolter napisał:
                                        >
                                        >
                                        > >
                                        > > Tomuś wybacz ze nie zauroczyła mnie twoja drugaosobowość (?)
                                        >
                                        > Ty masz jakies urojenia. To juz powazny problem.

Nie , mam urojeń ,ale znam takich żałosnych dupków którzy ratowali się drugimi nickami .

> Zresztą z cała twoją weidzą, którę prezentujesz na tym forum jest coś nie tak.

No tak , jest na bakier z tym czego cię kler naucza :))
                                        • tomek_456 Re: Wartości chrześcijańskie 18.02.12, 12:02
                                          kolter napisał:

> tomek_456 napisał:
                                          >
                                          > > kolter napisał:
                                          > >
                                          > >
                                          > > >
                                          > > > Tomuś wybacz ze nie zauroczyła mnie twoja drugaosobowość (?)
                                          > >
                                          > > Ty masz jakies urojenia. To juz powazny problem.
                                          >
                                          > Nie , mam urojeń ,ale znam takich żałosnych dupków którzy ratowali się drugimi
                                          > nickami .
                                          >

Jasne, sądzisz po sobie, pewnie sam tak robisz.

> > Zresztą z cała twoją weidzą, którę prezentujesz na tym forum jest coś nie
                                          > tak.
                                          >
                                          > No tak , jest na bakier z tym czego cię kler naucza :))

Ja przeciez wim, ze uwazasz iż masz "wiedze" większa niz caly KK razem wzięty.
                                          Zyj sobie w tej swoje uludzie, poczekamy, az zmadrzejesz.

• kolter Re: Wartości chrześcijańskie 18.02.12, 12:09
                                            tomek_456 napisał:

> Jasne, sądzisz po sobie, pewnie sam tak robisz.

Nie pochlebiaj sobie ze jesteś aż tak trudnym zawodnikiem ze wsparcia potrzebuje :))

> Ja przeciez wim, ze uwazasz iż masz "wiedze" większa niz caly KK razem wzięty.

No na razie nie potraficie mi tu na forach wy katolicy udowodnić ze wasze nauki wywodzą sie z ewangelii .

> Zyj sobie w tej swoje uludzie, poczekamy, az zmadrzejesz.

No tobie to na pewno nie grozi :))
                                            • tomek_456 Re: Wartości chrześcijańskie 18.02.12, 12:23
                                              kolter napisał:

> tomek_456 napisał:
                                              >
                                              > > Jasne, sądzisz po sobie, pewnie sam tak robisz.
                                              >
                                              > Nie pochlebiaj sobie ze jesteś aż tak trudnym zawodnikiem ze wsparcia potrzebuj
                                              > e :))
                                              >
                                              >
                                              > > Ja przeciez wim, ze uwazasz iż masz "wiedze" większa niz caly KK razem wz
                                              > ięty.
                                              >
                                              > No na razie nie potraficie mi tu na forach wy katolicy udowodnić ze wasze nauki
                                              > wywodzą sie z ewangelii .
                                              >

Tak, tak @kolteruś, piredu pierdu jak zwykle

• kolter Re: Wartości chrześcijańskie 18.02.12, 13:02
                                                tomek_456 napisał:

> Tak, tak @kolteruś, piredu pierdu jak zwykle

No to ci pozostało żałośnie popiskiwać .
                                                • tomek_456 Re: Wartości chrześcijańskie 18.02.12, 13:38
                                                  kolter napisał:

> tomek_456 napisał:
                                                  >
                                                  > > Tak, tak @kolteruś, piredu pierdu jak zwykle
                                                  >
                                                  > No to ci pozostało żałośnie popiskiwać .

Pierdu, pierdu....
              • ewalongoria Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 20:59
                A kim jest Twoim zdaniem?

kolter napisał:

> 0721x napisał:
                >
                > > rozumieją go wyłącznie chrześcijanie ze sztachetą - typ najczęściej spoty
                > kany
                >
                > gwoli ścisłości , katolik nie jest chrześcijaninem .
                • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 21:09
                  ewalongoria napisała:

> A kim jest Twoim zdaniem?

katolikiem czyli de facto poganinem piewcą bóstw pogańskich i ich zwyczajów .
          • antropoid Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 10:21
            Następny rozumny przemówił.
    • sakral Wartości chrześcijańskie 13.02.12, 22:01

w polskich aktach prawnych np.o telewizji
      jest zapis o
      wartościach chrześcijańskich

co to są te wartości,10 przykazań ?

i kto ma interpretować te wartości

Jego Eminencje/Ekscelencje z KEP
      i dlaczego tylko oni

a hasło abp.Józefa Michalika:

"prawo stanowione nie może być nad prawem bożym"

brzmi groźnie dla rodzaju ludzkiego w kraju nad Wisłą
      • henryk_49 Re: Wartości chrześcijańskie 13.02.12, 23:54
        sakral napisał:

>
        > w polskich aktach prawnych np.o telewizji
        > jest zapis o
        > wartościach chrześcijańskich
        >
        > a hasło abp.Józefa Michalika:
        >
        > "prawo stanowione nie może być nad prawem bożym"
        -------------------------------------------------------------------------------------
        ..nie może , bo prawo ludzkie zawsze można zmienić, np. w/g potrzeb Tuska a prawa Boskiego"Dekalogu nie". Dekalog był, jest i będzie, bez względu na to czy Go przestrzegamy i wyznajemy, czy nie. Prawa ludzkie ( sejmu) , zawsze można zmienić w/g potrzeb , np Tuska , Stalina , czy Hitlera
        • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 00:15
          henryk_49 napisał:

prawa Boskiego"Dekalogu nie". Dekalog był, jest i będzie, bez względu na to czy Go
          > przestrzegamy i wyznajemy, czy nie.

No to ciekawe bo już 787 roku Krk oficjalnie odrzucił jedno z przykazań dekalogu .
          • landaverde Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 07:27
            Chyba sam nie bardzo rozumiesz co piszesz.
            • kotek.filemon Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 10:04
              landaverde napisał:

> Chyba sam nie bardzo rozumiesz co piszesz.

On pisze o Wj 20, 4-6. Ale rozumienie tekstów spłodzonych przez pastuchów a niby stanowiących podstawę nadwiślańskiej wiary zawsze było o katoli więcej niż mierne...
              • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 11:20
                kotek.filemon napisał:

> landaverde napisał:
                >
                > > Chyba sam nie bardzo rozumiesz co piszesz.
                >
                > On pisze o Wj 20, 4-6. Ale rozumienie tekstów spłodzonych przez pastuchów a nib
                > y stanowiących podstawę nadwiślańskiej wiary zawsze było o katoli więcej niż mierne...

No tu się mylisz księgę wyjścia napisał Egipski wychowanek dworu , przybrany syn księżnej córki , faraona .
                • landaverde Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 13:47
                  Kwestia jest taka co jest dla ciebie ważniejsze - Pięcioksiąg czy komentarz do niego, wymyślony przez jego przepisywaczy? Liczy się bardziej sens, istota prawa mojżeszowego, czy litera prawa odczytywana dosłownie acz pozbawiona kontekstu?
              • landaverde Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 17:44
                kotek.filemon napisał:

> On pisze o Wj 20, 4-6.

A dlaczego nie o Wj 20, 3-6, albo Wj 20, 23? Albo Wj 25,18?
                • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 17:55
                  landaverde napisał:

> kotek.filemon napisał:
                  >
                  > > On pisze o Wj 20, 4-6.
                  >
                  > A dlaczego nie o Wj 20, 3-6, albo Wj 20, 23? Albo Wj 25,18?

No bo akurat dekalog jest opisany pomiędzy WJj20 1-17.
                  Lub Kpt 5,5-21.Proste ??
                  • landaverde Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 18:43
                    Dekalog, młotku, to systematyka, zbitka dla lepszego zapamiętania. Różne wyznania układają je sobie inaczej. Całość Prawa jest zawarta w Pięcioksięgu i Kościół niczego tutaj nie zmienił i nie zmienia, więc swoje zarzuty możesz sobie wsadzić, wiesz gdzie, z przytupem.
                    • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 19:03
                      landaverde napisał:

> Dekalog, młotku, to systematyka,

Jak na kogoś kto ma pysk pełen wartości coś ci łatwo przychodzi obrażanie mnie :))

zbitka dla lepszego zapamiętania. Różne wyznan
                      > ia układają je sobie inaczej. Całość Prawa jest zawarta w Pięcioksięgu i Kośció
                      > ł niczego tutaj nie zmienił i nie zmienia, więc swoje zarzuty możesz sobie wsad
                      > zić, wiesz gdzie, z przytupem.

Daruj sobie, przez wieki statystyczny katolik nawet nie słyszał ze w dekalogu jest zapis który zakazuje czcić obrazów :))

img651.imageshack.us/img651/1355/img008fz.jpg
                      Za to wiedzieli ze diabli wiedza czemu dwa razy mowa tam o pożądliwości .
                    • kotek.filemon Re: Wartości chrześcijańskie 15.02.12, 09:41
                      landaverde napisał:

> Całość Prawa jest zawarta w Pięcioksięgu i Kościół niczego tutaj nie zmienił i nie zmienia, więc swoje zarzuty możesz sobie wsadzić, wiesz gdzie, z przytupem.

No, tu to misiu pojechałeś po bandzie. W tym celu zadam ci kilka pytań kontrolnych: czy jesteś obrzezany? czy nie jadasz wieprzowiny? czy jak twoja żona ma okres to śpi na wycieraczce a nie w twoim łóżku? czy wzdrygasz się ze wstrętem na widok owoców morza? czy masz odpowiednie wymiary chałupy i studni?
                      Jeśli nie wiesz o co kaman to odsyłam oczywiście do Pięcioksięgu.
        • dio62 Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 09:17
          biedny heniu
          ależ prawo boże stanowią twoi ukochani chłopcy strojący się w purpurowe sukienki wg.własnych potrzeb a potem przy kielichu śmieją się z takich naiwnych baranów jak ty.

"tylko człowiek o duszy niewolnika może być katolikiem" - J.Ch.
        • mlodaemerytka Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 10:13
          henryk_49 napisał:

> sakral napisał:
          >
          > >
          > > w polskich aktach prawnych np.o telewizji
          > > jest zapis o
          > > wartościach chrześcijańskich
          > >
          > > a hasło abp.Józefa Michalika:
          > >
          > > "prawo stanowione nie może być nad prawem bożym"
          > -------------------------------------------------------------------------------
          > ------
          > ..nie może , bo prawo ludzkie zawsze można zmienić, np. w/g potrzeb Tuska a pra
          > wa Boskiego"Dekalogu nie". Dekalog był, jest i będzie, bez względu na to czy Go
          > przestrzegamy i wyznajemy, czy nie. Prawa ludzkie ( sejmu) , zawsze można zmie
          > nić w/g potrzeb , np Tuska , Stalina , czy Hitlera
          ====================
          do henryka 49
          Skandaliczny brak rozeznania i odpowiedzialnosci w porownaniu zbrodniarza z czlowiekiem'
          ktoremu nic nie udowodnioni i w dodatku zajmujacym najwyzsze stanowisko w kraju. Uwazam,ze potrzebna jest "policja" na interneci, zeby tacy ludzie odpowiadali za obraze
          innych. Wstydz sie czlowieku. Idz do szkoly ucz sie historii i moze wyspowiadaj sie za taki
          grzech bo znasz dekalog jesli o nim mowisz i powinienes poznac jesli tylko bredzisz a nie znasz wcale przykazan Boga, ktory miwil "nie rob bliznienmu swemu tego...no dokoncz,
          jak dalej "katoliku. Do tego sa zdolni tacy katolicy. Ubolewania godne.
          • henryk_49 Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 10:54
            Młoda emerytko, nie widzę jednak takiego oburzenia, jak się Kaczyńskiego, powszechnie na tym forum , Hitlerem nazywa a sympatyków PiS faszystami zwie. Poprzez Zestawienie polityków( Hitler , Stalin, Tusk) chciałem tylko powiedzieć, że ludzkie prawa zmieniać i ustanawiać mogą tacy zbrodniarze jak Hitler czy Stalin, ale również i taki polityk miłości jak nasz umiłowany przywódca D. Tusk.
            • antropoid Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 12:02
              henryk_49 napisał:

Już ty tam dobre wiedziałeś, po co to zestawiasz.

> ...ale również i taki polityk miłości jak nasz umiłowany przywódca D. Tusk.

Rzecz w tym, że Tusk nigdy na Umiłowanego Przywódcę Narodu (albo na Zbawcę Polski) nie pozował, czego nie można powiedzieć o twoim genseku-narcyzie.
        • antropoid Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 10:24
          henryk_49 napisał:

> Prawa ludzkie ( sejmu) , zawsze można zmie
          > nić w/g potrzeb , np Tuska , Stalina , czy Hitlera

O kimś zapomniałeś Heniu. Nie pomijaj swego pupila, bo po 1 - tym zestawieniu bardziej pasuje, a po 2 - on sam nie jest taki skromny.
      • mlodaemerytka Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 10:03
        Wartosci chrzescijanskie sa wylacznie dla "owieczek" ,tak. Episkopat moze sobie stanowic prawo ponad prawem dla KK nie majacego noc z Bogiem.
        Po zabojstwie noworodka przez kobiete 22 latnia rzekomo byla zakonnice,a napewno uczestniczke w kolku maryjnym i Ojca dyplomowanego ministranta roku. Ktorzy zakpili sobie z calego Sosnowca popzorujac porwanie dziecka, jak wszyscy wiemy mamy prawo zapytac,
        jaakie wartosci chrzescijanskie "produkuje" narodowi KK ? To najlepszy dowod, ze czas zrewidowac konkordat. Zabronic ludziom w sutannach iustanawiac prawa o aborcji. Nie chcemy mordowac urodzonych. A kosciol niech nie broni spermy. Tacy z historia inkwizycji
        powinni trzymac sie z daleka od ustanawiania praw. Skonczylo sie Sredniowiecze wielka zbrodnia Kosciola katolickiego. Papiez Polak przyspozyl nm Polakom tych wlasnie problemow. obawiajac sie by Go w watykanie nie zamordowano wymyslil sobie pielgrzymki, gloszenie Ewangelii, ktora powinni glosic Jego ksieza a On mial sie zajac reforma KK. Ty,mczasem pedofilia rozkwitla wlasnie za pontyfikatu Pana paewla II . Ze smutkiem moge stwierdzic rozczarowanie czlowiekiem mieniacym sie intelektualista,
        ktory rzekomo przyczynil sie do obalenia komunizmu, a tymczasem upadala moralnosc kadry KK na calym swiecie. prosze sprawdzic daty i porownac, co dzialo sie w watykanie, kiedy papier sobioe "pielgrzymowal". Slysze juz glosy obirzenia od tych, co nienawida "prawdy" z usta innyc h, bo zyja w swoim zaklamanym swiecie. Ile jeszcze niemowlat zostanoe zamordowanych przez "bogobojnych" katolikow pytam? Placze piszac te absolutna prawde, ktorej nie chca slyszec ludzie kosciola. przyjda czasy,ze tak jak za inkwizycje tak za pedofilie bedzie konsekwencja. Bog nie rychliwy, ale sprawiedliwy.
        Widze piuste koscioly. A spory tego typu i plucie na redaktorke nie moga przyniesc spokoju sumienia naprawde wierzacym, ktorzy wyjda z tego zakla,manego kosciola nie majacego Boga w sercu tylko dla "owwieczek"na jezyku.
    • sunday myli się Pani 14.02.12, 00:28
      W zaprzęganiu religijnych emocji do błahostek celuje ''Niedziela''. W rubryce ''W obronie wartości'' ks. Adrian Put oburza się pomysłem (zresztą niezrealizowanym) Ruchu Palikota, by w proteście przeciwko ACTA na wielkiej figurze Chrystusa w Świebodzinie powiesić maskę grupy Anonymous.

"W zaprzęganiu religijnych emocji" celuje, jak widać, pan Palikot.
      • mlodaemerytka Re: myli się Pani 14.02.12, 10:24
        sunday napisał:

> W zaprzęganiu religijnych emocji do błahostek celuje ''Niedziela''. W rubryc
        > e ''W obronie wartości'' ks. Adrian Put oburza się pomysłem (zresztą niezrealiz
        > owanym) Ruchu Palikota, by w proteście przeciwko ACTA na wielkiej figurze Chrys
        > tusa w Świebodzinie powiesić maskę grupy Anonymous.

>
        > "W zaprzęganiu religijnych emocji" celuje, jak widać, pan Palikot.

--do obydwu interlokutorow
        Pan Palikot jest podobny w uprawianiu propagandy do tych w sutannach robi to w inny sposob,jako "wyzwolony" z zascianka kmiec bez pojecia o polityce. Byl parafianinem,a co to oznacza prosze sprawdzic w slowniku poprawnej poszczyzny prof. Doroszewskiego, bo brak mi czasu i ochoty "doksztalcac" ludzi, ktorzy zamiast sie uczyc, pisza inwektyway.
      • mlodaemerytka Re: myli się Pani 14.02.12, 10:26
        sunday napisał:

> W zaprzęganiu religijnych emocji do błahostek celuje ''Niedziela''. W rubryc
        > e ''W obronie wartości'' ks. Adrian Put oburza się pomysłem (zresztą niezrealiz
        > owanym) Ruchu Palikota, by w proteście przeciwko ACTA na wielkiej figurze Chrys
        > tusa w Świebodzinie powiesić maskę grupy Anonymous.

>
        > "W zaprzęganiu religijnych emocji" celuje, jak widać, pan Palikot.

Juz raz odpowiedzialam i nie rozumiem po co sie powtarzac ? Wszyscy sa podekscytowani
        zamiast problemy rostrzygac spokojnie.
    • trajkotek z Wiśniewską o wartościach ... 14.02.12, 01:35
      ... warto podyskutować.
      Najpierw to:
      "Ks. Adam Boniecki znów zabrał głos" - to, jak wiemy zakneblowany przez zakon Marianów zakonnik: "zakon marianów zakazał występowania w mediach właśnie za to, że nie chciał bronić za wszelką cenę obecności krzyża w Sejmie" - Wiśniewska pisząc to, daje świadectwo temu, że kłamstwo ma wielką wartość w pracy dziennikarza GW. Jak wiemy, zakon marianów zakazał Bonieckiemu występowania w mediach i w uzasadnieniu publicznym nie podał przyczyn. Chodziło o wartości chrześcijańskie właśnie, których Boniecki nie bronił. Nie musiał? Może, ale nie powinien trywializować darcia biblii i nazywania jej gównem (Krotochwilny zakonnik).

• mlodaemerytka Re: z Wiśniewską o wartościach ... 14.02.12, 10:30
        trajkotek napisał:

> ... warto podyskutować.
        > Najpierw to:
        >
        > _________________________________________
        > "(...)br
        > oniłam wolności w życiu publicznym. Bo powiedzieć, że broniłam też prawdy jedna
        > k byłoby przesadą."
        /K. Wiśniewska/

--Oj trajkotku czegos sie nie zrozumialo ! Nigdy nie za pozno na nauke.
    • h-mol Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 01:35
      "Oszołom,kłamce,cynik, hipokryta i karierowicz w jednym". Ta pełna miłości chrześcijańskiej charakterystyka bardzo pasuje do prezesa Kaczyńskiego, bądź ojca Rydzyka, ale żaden z nich wspomnianego tytułu tutaj nie otrzymał.
      • trajkotek Waści chrzęści 14.02.12, 02:33
        nie namawiam cie, byś polubił Kaczyńskiego i Rydzyka, ale abyś nie dał się za nos wodzić innym - tylko dlatego, że głoszą iż tamtych nie lubią

O wartościach z Katarzyną W.
        • 123jna Re: Waści chrzęści 14.02.12, 07:31
          trajkotek trajkocze jak zwykle, bez zastanowienia. Politykow nie trzeba "lubic", powinno sie ich szanowac, jesli na to zasluguja i miec do nich zaufanie. Lubic to mozesz kota i sasiadke z przeciwka. Wiele lat rozmyslan nad zyciem przed Toba, kiedys z tego "lubienia" zrezygnujesz. Masz szanse albowiem wczesnie jednak zaczales sie polityka interesowac. Choc zszedles na manowce z tymi falszywymi, pisowymi prorokami.
          • mlodaemerytka Re: Waści chrzęści 14.02.12, 10:33
            123jna napisał:

> trajkotek trajkocze jak zwykle, bez zastanowienia. Politykow nie trzeba "lubic"
            > , powinno sie ich szanowac, jesli na to zasluguja i miec do nich zaufanie. Lubi
            > c to mozesz kota i sasiadke z przeciwka. Wiele lat rozmyslan nad zyciem przed T
            > oba, kiedys z tego "lubienia" zrezygnujesz. Masz szanse albowiem wczesnie jedna
            > k zaczales sie polityka interesowac. Choc zszedles na manowce z tymi falszywymi
            > , pisowymi prorokami.

do 123jn

podzielam zdanie ! Ludzie nie mysla,co pisza?
            • trajkotek waści chrzęści 17.02.12, 11:19
              w sumie , to, co piszecie jest bardzo ciekawe, ale mam wrażenie, że rozmawiacie z jakimś apologetą PiSu, czy gdzieś napisałem coś, co rzuca na mnie taki cień/ zatem jednak o lubienie lub nie chodzi ... moja krytyka waszego ulubieńca powoduje chęć obrzucenia mnie jakimiś inwektywami, wtedy sięgacie po pis i kaczora ...
              wiem, mam rację ...
        • pis_busters Re: A waści zgrzyta... 14.02.12, 08:12
          A waści zgrzyta...
    • jerobert66 Trybuna ludu 14.02.12, 03:07
      Towarzyszka dyżurna od katolikow jakoś marnie. Brak weny ? Gdzie wasze zaangażowanie na froncie walki ideologicznej , towarzyszko ? ..
      • mlodaemerytka Re: Trybuna ludu 14.02.12, 10:35
        jerobert66 napisał:

> Towarzyszka dyżurna od katolikow jakoś marnie. Brak weny ? Gdzie wasze zaangaż
        > owanie na froncie walki ideologicznej , towarzyszko ?
        do jerobert66
        ==========cos jak wolanie na puszczy !
    • asraz Gdzie jest ""tomek456 "" 14.02.12, 07:00
      j.w.
      • youngcontrarian Tomek zaprasza zainteresowanych do swojego bloga 14.02.12, 08:05

Z mojej ostaniej korespondencji z Tomkiem zrozumielem, ze w swietle rozmyslnej anty-koscielnej nagonki i "nieustannych prowokacji Gazety Wyborczej przeciw Kosciolowi" ogranicza On swoja obecnosc na tym foum.

Zainteresowanych kieruje do swojego bloga:

tomek456.wordpress.com/
        • mlodaemerytka Re: Tomek zaprasza zainteresowanych do swojego bl 14.02.12, 10:39
          youngcontrarian napisał:

>
          > Z mojej ostaniej korespondencji z Tomkiem zrozumielem, ze w swietle rozmyslnej
          > anty-koscielnej nagonki i "nieustannych prowokacji Gazety Wyborczej przeciw Ko
          > sciolowi" ogranicza On swoja obecnosc na tym foum.
          >
          > Zainteresowanych kieruje do swojego bloga:
          >
          > tomek456.wordpress.com/

Jakies nieporozumienie. W ataku jest Radio z Torunia ze swoim pryncypalem Rydzykiem.
          Mam nadzieje,ze narod dorosnie by tej piatej kolumny w karaju nie sluchac a pryncypalem zajmie sie prokurator za wszystkie naduzycia, milardowe naduzycia.
        • kolter Re: Tomek zaprasza zainteresowanych do swojego bl 14.02.12, 10:57
          youngcontrarian napisał:

>
          > Z mojej ostaniej korespondencji z Tomkiem zrozumielem, ze w swietle rozmyslnej
          > anty-koscielnej nagonki i "nieustannych prowokacji Gazety Wyborczej przeciw Ko
          > sciolowi" ogranicza On swoja obecnosc na tym foum.

Chciał nam tu starym wygom ,sprzedać ten swój naiwny chłam :)))
          • antropoid Re: Tomek zaprasza zainteresowanych do swojego bl 14.02.12, 12:07
            kolter napisał:

> youngcontrarian napisał:
            >
            > >
            > > Z mojej ostaniej korespondencji z Tomkiem zrozumielem, ze w swietle rozmy
            > slnej
            > > anty-koscielnej nagonki i "nieustannych prowokacji Gazety Wyborczej przec
            > iw Ko
            > > sciolowi" ogranicza On swoja obecnosc na tym foum.
            >
            > Chciał nam tu starym wygom ,sprzedać ten swój naiwny chłam :)))
            ------------------

Taka partyjna przypadłość - wygłosić z mównicy przygotowany referat, naoskarżać, a potem zebrać tyłek w troki i zwiać gdzie pieprz rośnie nie czekając na ripostę.
            • kolter Re: Tomek zaprasza zainteresowanych do swojego bl 14.02.12, 12:27
              antropoid napisał:

Taka partyjna przypadłość - wygłosić z mównicy przygotowany referat, naoskarżać
              > , a potem zebrać tyłek w troki i zwiać gdzie pieprz rośnie nie czekając na ripostę.

Dokładnie tak , miał nadzieję ze swoim skrzywionym przez katolicyzm intelektem nas tu powali .
              • antropoid Re: Tomek zaprasza zainteresowanych do swojego bl 14.02.12, 13:05
                No, to akurat niekoniecznie zależy od katolicyzmu, czy innego wyznania. Raczej bardziej od własnych predyspozycji, domu i od tego, z jakim duchownym miał styczność w dzieciństwie,ew. wczesnej młodości.
                • kolter Re: Tomek zaprasza zainteresowanych do swojego bl 14.02.12, 13:09
                  antropoid napisał:

> No, to akurat niekoniecznie zależy od katolicyzmu, czy innego wyznania. Raczej
                  > bardziej od własnych predyspozycji, domu i od tego, z jakim duchownym miał sty
                  > czność w dzieciństwie,ew. wczesnej młodości.

Sugerujesz ze niekoniecznie ksiądz przez głowę wbił mu te wartości :))
                  • antropoid Re: Tomek zaprasza zainteresowanych do swojego bl 14.02.12, 13:28
                    Nie, zboków już tu pomijam, chodzi mi tylko o to, że jedni trafiali na fanatyków inni nie.
                    • kolter Re: Tomek zaprasza zainteresowanych do swojego bl 14.02.12, 14:14
                      antropoid napisał:

> Nie, zboków już tu pomijam, chodzi mi tylko o to, że jedni trafiali na fanaty
                      > ków inni nie

Aha.
      • pis_busters Re: Teraz ma znów nick landaverde. 14.02.12, 08:13
        Teraz ma znów nick landaverde.
        • youngcontrarian Z "Tomkiem" to jak z "bogiem"... 14.02.12, 08:30
          pis_busters napisała:

> Teraz ma znów nick landaverde.

niby jest ale go nie ma....

...my marne duszyczki nigdy nie zglebimy tajemnicy...nieograniczonych mozliwosci internetu
        • pvf Re: Teraz ma znów nick landaverde. 14.02.12, 08:34
          Też odniosłem takie wrażenie :)
          Ale jest też druga możliwość - jak to mówią - jakiś brat w wierze się udziela. Wszak ich mózgi zostały sformatowane na identyczną modłę np. na jakiejś oazie czy jak to się tam zwie.
        • kotek.filemon Re: Teraz ma znów nick landaverde. 14.02.12, 10:06
          > Teraz ma znów nick landaverde.

Nie to jest inny model,. Tamten był bardziej oazowy, a ten jest konserwowo-przedsoborowy. Bez osobowości wielokrotnej niemożliwe...
      • kolter Re: Gdzie jest ""tomek456 "" 14.02.12, 10:53
        To jego drugie wcielenie jerobert66
        • antropoid Re: Gdzie jest ""tomek456 "" 14.02.12, 13:09
          Aż tak by nim rzucało?
          • kolter Re: Gdzie jest ""tomek456 "" 14.02.12, 13:11
            antropoid napisał:

> Aż tak by nim rzucało?

ten je,banyrobert zawsze jest tam gdzie on bywał i zdarza mu sie go bronic imiennie
            • antropoid Re: Gdzie jest ""tomek456 "" 14.02.12, 13:27
              Musiałoby to być coś w rodzaju Dr Jeckylla i Mr Hyde'a w jednym, a nie wygląda. Tomuś jednak - co by o nim nie mówić - próbował wypowiadać się w miarę kulturalnie, nawet plotąc od rzeczy tytułował rozmówców dużą literą, zaś to drugie "coś" najwyraźniej przyswajanie polszczyzny zaczęło i skończyło na paru tych samych, w kółko miotanych bluzgach. W dodatku bluzga to-to w godzinach, które każą podejrzewać w nim jakiegoś emigracyjnego wycierucha zza Wielkiej Wody.
              • kolter Re: Gdzie jest ""tomek456 "" 14.02.12, 14:14
                antropoid napisał:

> Musiałoby to być coś w rodzaju Dr Jeckylla i Mr Hyde'a w jednym, a nie wygląda.
                > Tomuś jednak - co by o nim nie mówić - próbował wypowiadać się w miarę kultura
                > lnie, nawet plotąc od rzeczy tytułował rozmówców dużą literą, zaś to drugie
                > "coś" najwyraźniej przyswajanie polszczyzny zaczęło i skończyło na paru tych sa
                > mych, w kółko miotanych bluzgach. W dodatku bluzga to-to w godzinach, które każ
                > ą podejrzewać w nim jakiegoś emigracyjnego wycierucha zza Wielkiej Wody.

Nie takie cuda tu widziałem i nie takie metamorfozy
      • jerobert66 Landawerde osmieszył koltera.. 17.02.12, 01:52
        A Tomkowi nie chce sie użerać z czerwonymi przygłupami .
        • kolter Re: Landawerde osmieszył koltera.. 17.02.12, 08:55
          Tomuś nie pitol twój chłopak Landawerde uciekł do rozmowy , z jednego prostego powodu ; tak samo jak i ty nie ma pojęcia w temacie .
          • jerobert66 Re: Landawerde osmieszył koltera.. 18.02.12, 00:34
            I jak tu cie powaznie traktować , durniu. On cię wbił w ziemię. Pokazal ci , ze jesteś zwykłym pustakiem.
            • kolter Re: Landawerde osmieszył koltera.. 18.02.12, 02:16
              jerobert66 napisał:

> I jak tu cie powaznie traktować , durniu. On cię wbił w ziemię. Pokazal ci , ze
              > jesteś zwykłym pustakiem.

Tylko taki analfabeta jak ty może tak myśleć :))
              • tomek_456 Re: Landawerde osmieszył koltera.. 18.02.12, 07:10
                kolter napisał:

> jerobert66 napisał:
                >
                > > I jak tu cie powaznie traktować , durniu. On cię wbił w ziemię. Pokazal c
                > i , ze
                > > jesteś zwykłym pustakiem.
                >
                > Tylko taki analfabeta jak ty może tak myśleć :))

@kolter - przyznaj sie że nie umiesz czytać.
                • kolter Re: Landawerde osmieszył koltera.. 18.02.12, 10:40
                  tomek_456 napisał:

> @kolter - przyznaj sie że nie umiesz czytać.

Udowodnij :)))) ???
                  • tomek_456 Re: Landawerde osmieszył koltera.. 18.02.12, 11:05
                    kolter napisał:

> tomek_456 napisał:
                    >
                    > > @kolter - przyznaj sie że nie umiesz czytać.
                    >
                    > Udowodnij :)))) ???

Po co , przeciez to widac.
                    • kolter Re: Landawerde osmieszył koltera.. 18.02.12, 11:56
                      tomek_456 napisał:

> kolter napisał:
                      >
                      > > tomek_456 napisał:
                      > >
                      > > > @kolter - przyznaj sie że nie umiesz czytać.
                      > >
                      > > Udowodnij :)))) ???
                      >
                      > Po co , przeciez to widac.

No to udowodnij to :)))
                      • tomek_456 Re: Landawerde osmieszył koltera.. 18.02.12, 12:04
                        kolter napisał:

> No to udowodnij to :)))

Ty masz jakis powazny problem i od kazdego zadasz dowodu.

Alu juz napisalem ,jestes zbym maly abym mial cos tobie udowadniac.
                        • kolter Re: Landawerde osmieszył koltera.. 18.02.12, 12:11
                          tomek_456 napisał:

> kolter napisał:
                          >
                          > > No to udowodnij to :)))
                          >
                          > Ty masz jakis powazny problem i od kazdego zadasz dowodu.
                          >
                          > Alu juz napisalem ,jestes zbym maly abym mial cos tobie udowadniac.

Jesteś żałosnym kłamcą Tomusiu :))
                          • tomek_456 Re: Landawerde osmieszył koltera.. 18.02.12, 12:21
                            kolter napisał:

> Jesteś żałosnym kłamcą Tomusiu :))

Cienki @kolter znów napisął jakieś bzdury. Jak zwykle zresztą.
                            Zrób sobie research swojch wypocin na tym forum i zobacz, jak ocenisz każdego, kto ma inne zdanie niz ty.
                            • kolter Re: Landawerde osmieszył koltera.. 18.02.12, 13:01
                              tomek_456 napisał:

> kolter napisał:
                              >
                              > > Jesteś żałosnym kłamcą Tomusiu :))
                              >
                              > Cienki @kolter znów napisął jakieś bzdury. Jak zwykle zresztą.
                              > Zrób sobie research swojch wypocin na tym forum i zobacz, jak ocenisz każdego,
                              > kto ma inne zdanie niz ty.

Czyli nadal nie potrafisz m iwypowiedzianego kłamstwa ,kreaturo udowodnić .
                              • tomek_456 Re: Landawerde osmieszył koltera.. 18.02.12, 13:20
                                kolter napisał:

> Czyli nadal nie potrafisz m iwypowiedzianego kłamstwa ,kreaturo udowodnić .

Cos cienki ten twój jezyk, jak brak argumentów znów inwektywy.
                                Jeszcze raz pisze, za mały jestes zebym cos musial zrobic.

• kolter Re: Landawerde osmieszył koltera.. 18.02.12, 13:28
                                  tomek_456 napisał:

> kolter napisał:
                                  >
                                  > > Czyli nadal nie potrafisz m iwypowiedzianego kłamstwa ,kreaturo ud
                                  > owodnić .
                                  >
                                  > Cos cienki ten twój jezyk, jak brak argumentów znów inwektywy.
                                  > Jeszcze raz pisze, za mały jestes zebym cos musial zrobic.

No to więc zastanów sie katolicki łgarzu patologiczny , zanim znowu mnie kłamliwie oczernisz .
                                  • tomek_456 Re: Landawerde osmieszył koltera.. 18.02.12, 13:37
                                    kolter napisał:

> tomek_456 napisał:
                                    >
                                    > > kolter napisał:
                                    > >
                                    > > > Czyli nadal nie potrafisz m iwypowiedzianego kłamstwa ,[i]kreaturo[
                                    > /i] ud
                                    > > owodnić .
                                    > >
                                    > > Cos cienki ten twój jezyk, jak brak argumentów znów inwektywy.
                                    > > Jeszcze raz pisze, za mały jestes zebym cos musial zrobic.
                                    >
                                    > No to więc zastanów sie katolicki łgarzu patologiczny , zanim znowu mnie kłaml
                                    > iwie oczernisz .

Ciagle mnie oczernisz , ale tak @koletrowi wolno. I piszesz jakies debilne insynuacje.
                                    • kolter Re: Landawerde osmieszył koltera.. 18.02.12, 13:44
                                      tomek_456 napisał:

> > No to więc zastanów sie katolicki łgarzu patologiczny , zanim znowu mnie
                                      > kłaml
                                      > > iwie oczernisz .
                                      >
                                      > Ciagle mnie oczernisz , ale tak @koletrowi wolno. I piszesz jakies debilne insy
                                      > nuacje.

Kiedy ciebie oczerniłem ????? to ty kłamliwie sugerujesz ze kłamie i takie tam ,ale ani razu mi tu tego nie udowodniłeś
                                      • tomek_456 Re: Landawerde osmieszył koltera.. 18.02.12, 14:59
                                        kolter napisał:

> tomek_456 napisał:
                                        >
                                        >
                                        > > > No to więc zastanów sie katolicki łgarzu patologiczny , zanim znowu
                                        > mnie
                                        > > kłaml
                                        > > > iwie oczernisz .
                                        > >
                                        > > Ciagle mnie oczernisz , ale tak @koletrowi wolno. I piszesz jakies debiln
                                        > e insy
                                        > > nuacje.
                                        >
                                        > Kiedy ciebie oczerniłem ????? to ty kłamliwie sugerujesz ze kłamie i takie tam
                                        > ,ale ani razu mi tu tego nie udowodniłeś

Ale po co raz za razem sie wpkopujesz na swoich kłamstwach.
                                        A jak ci je wskazę, to od razu stek jadu i inwektyw.
                                        Brak ci i wiedzy i pokory.
                                        • kolter Re: Landawerde osmieszył koltera.. 18.02.12, 17:06
                                          tomek_456 napisał:

Ale po co raz za razem sie wpkopujesz na swoich kłamstwach.

No więc w końcu cipciu pokaz mi jakieś moje kłamstwo ????

> A jak ci je wskazę, to od razu stek jadu i inwektyw.

Pokaż mi choć jedną inwektywę ??

> Brak ci i wiedzy i pokory.

Wiedzy to brak tobie, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie żebyś się nią wykazał:))

Pokora to domena cieniasów .
                                          • tomek_456 Re: Landawerde osmieszył koltera.. 19.02.12, 15:11
                                            kolter napisał:

> tomek_456 napisał:
                                            >
                                            > Ale po co raz za razem sie wpkopujesz na swoich kłamstwach.
                                            >
                                            > No więc w końcu cipciu pokaz mi jakieś moje kłamstwo ????
                                            >
                                            > > A jak ci je wskazę, to od razu stek jadu i inwektyw.
                                            >
                                            > Pokaż mi choć jedną inwektywę ??
                                            >
                                            > > Brak ci i wiedzy i pokory.
                                            >
                                            > Wiedzy to brak tobie, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie żebyś się nią w
                                            > ykazał:))
                                            >
                                            > Pokora to domena cieniasów .

Wolę być pokornym cieniasem, niż zadufanym w sobie dupkiem, jakim jestes @kolter.
                                            • kolter Re: Landawerde osmieszył koltera.. 19.02.12, 15:31
                                              tomek_456 napisał:
                                              > Wolę być pokornym cieniasem,

Ty nie wolisz to silniejsze od ciebie :))Nie masz na to wpływu cieniasie .

> niż zadufanym w sobie dupkiem, jakim jestes @kolte

Oj widać na forum ze jestem ci zadrą :)))
                                              • tomek_456 Re: Landawerde osmieszył koltera.. 19.02.12, 16:38
                                                kolter napisał:

> tomek_456 napisał:
                                                > > Wolę być pokornym cieniasem,
                                                >
                                                > Ty nie wolisz to silniejsze od ciebie :))Nie masz na to wpływu cieniasie .
                                                >
                                                > > niż zadufanym w sobie dupkiem, jakim jestes @kolte
                                                >
                                                > Oj widać na forum ze jestem ci zadrą :)))

Szczerze powiem to mi wisi twoja dupkowatość i chamstwo na tym forum.
                                                śmieszy mnie, gdy się tak wijesz w tym swoim nieomylnym przekonaniu o swojej "wiedzy".

Zawsze mnie bawia buce, pewne, ze coś wiedzą.
                                                Jak mam czas na tą zabae, to sie pobawię, ale zawszę moge przerwać, a wtedy @koler szuka mnie po forach i płacze, bo nie może się popisywac tutaj.
                                                Czas cie znowu olać
                                                EOT

• kolter Re: Landawerde osmieszył koltera.. 19.02.12, 17:37
                                                  tomek_456 napisał:

> Szczerze powiem to mi wisi twoja dupkowatość i chamstwo na tym forum.
                                                  > śmieszy mnie, gdy się tak wijesz w tym swoim nieomylnym przekonaniu o swojej "wiedzy".

Ja cokolwiek wiem , ty nic nie wiesz boś parafianin.

> Zawsze mnie bawia buce, pewne, ze coś wiedzą.

No przy tobie jestem alfą i omegą .

> Jak mam czas na tą zabae, to sie pobawię, ale zawszę moge przerwać, a wtedy @ko
                                                  > ler szuka mnie po forach i płacze, bo nie może się popisywac tutaj.
                                                  > Czas cie znowu olać
                                                  > EOT

Świnio nie rób mi tego ,zanudzę się :((((
                        • pvf Re: Landawerde osmieszył koltera.. 18.02.12, 12:12
                          tomek_456 napisał:

>
                          > Ty masz jakis powazny problem i od kazdego zadasz dowodu.
                          >
                          > Alu juz napisalem ,jestes zbym maly abym mial cos tobie udowadniac.

Sugeruję wizytę u psychiatry. Poważnie. Bez odbioru.
    • youngcontrarian X Przykazań drogowskazem moralnym ludzkosci 14.02.12, 07:10
      Watykanskie wytyczne/uscislenia dotyczace 10 przykazan:

l.Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną bo inni bogowie to tylko iluzoryczne twory ludzkiej wyobrazni.
      II. Nie będziesz wzywał imienia Pana, Boga swego, nadaremnie. Zakaz ten nalezy przestrzegac nawet w obliczu nieuniknionej smierci (np. pilot samolotu na pare sekund przed rozbiciem).
      III. Pamiętaj, abyś dzień święty święcił (nie dotyczy to tylko sluzby zdrowia, przemyslu religijnego, sluzb komunalnych, pracownikow transportu i lacznosci, sluzb do utrzymania porzadku publicznego i ochrony granic – pozostali pracujacy lacznie z obsluga McDonalds’a i kasjerkami w supermarketach pojda do piekla).
      IV. Czcij ojca swego i matkę swoją (nawet tych, ktorzy pozbawieni zostali praw rodzicielskich przez swieckie instytucje opieki spolecznej za znecanie sie nad dziecmi lub molestowanie).
      V. Nie zabijaj (oprocz tych, ktorzy nie podporzadkowuja sie punktom I-IV i VI-X
      VI. Nie cudzołóż ale tylko wtedy jezeli wyjdzie to na jaw a twoi zwierzchnicy nie zorganizuja bezpiecznej zmiany parafii.
      VII. Nie kradnij ale to dotyczy tylko tych, ktorzy uznaja naszego boga.
      VIII. Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu zwlaszcze przed swieckimi organami scigania.
      IX. Nie pożądaj żony bliźniego swego – zakaz ten nie dotyczy pożądania wobec dzieci i facetow.
      X. Ani żadnej rzeczy, która jego jest – nie dotyczy to nieruchomosci, darowizn i datkow otrzymanych od frajerow i oplat pobranych ze sprzedazy biletow wstepu do nieba.

TYLKO przestrzeganie powyzszych wytycznych, do ktorych Chrzescijanstwo od 2000 lat rosci sobie uzasadnione prawa autorskie zagwarantuje postep i pokoj spoleczny i wszechobecny dobrobyt. Barbarzynskim poganskim kulturom antycznym/przed-chrzescijanskim pojecie moralnosci bylo NIEZNANE.

Kosciol Powszechny ostrzega:
      Odejscie od powyzszych wytycznych prowadzi do moralnego, kulturalnego, cywilizacyjnego upadku, nedzy i utraty religijno-narodowej tozsamosci na wzor dekadenckich i gnijacych od wewnatrz bezboznych i prymitywnych ludow Szwecji, Norwegii, Danii, Finlandii, Holandii, Republiki Czeskiej, Wielkiej Brytanii, Kanady, Australii, Nowej Zelandii, Japonii...a nawet ostatnio Irlandii.

• 123jna Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 07:24
      Od dawna juz nie uwazam Polski za kraj chrzescijanski, wartosci zwane chrzescijanskimi (na ogol ogolnoludzkie, nie tylko "chrzescijanskie" - wyjatek: podejscie do zjawiska zemsty) nie sa w kraju naszym przestrzegane. Nasza religia to rodzaj plemiennej traycji, bez kontemplacji, przyswojenia sobie najwazniejszych przeslan Chrystusa. Zemsta jest faworyzowana przez wiekszosc Polakow, niechec do blizniego swego takze. PiS i Rydzyk stoja na czele w nawolywaniu do zemsty i roznego rodzaju konfliktow wobec swoich ziomkow, zwa ich "zdrajcami" itp. Chrzescijan w zadnym razie nie przypominaja.
    • 123jna Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 07:27
      helguera jesli jestesmy juz przy oszolomstwie to Ty swa postawa personifikujesz je. Policzka drugiego jak polecal Chrystus - nie nadstawiasz, atakujesz znienacka i obrzydliwie. Wedlug mnie nie jestes chrzescijaninem, jedynie samozwanczym.
    • prawdziwy-bankrut Wartości chrześcijańskie - a co to jest? 14.02.12, 08:21
      Nie wiem o jakich wartościach to mowa?

Oto Slowo Boze.

Zacznijmy od niezwykle popularnej Księgi Psalmów:

Psalm 137,8
      "Córo Babilonu, niszczycielko,
      szczęśliwy, kto ci odpłaci
      za zło, jakie nam wyrządziłaś!
      9 Szczęśliwy, kto schwyci i rozbije
      o skałę twoje dzieci."

tu słowa proroków - wybrańców Boga:

Księga Ozeasza 14. 1
      "1 Samaria odpokutuje
      za bunt przeciw Bogu swojemu:
      poginą od miecza, dzieci ich będą zmiażdżone,
      a niewiasty ciężarne rozprute»."

Księga Liczb 31. 7
      7 "Według rozkazu, jaki otrzymał Mojżesz od Pana, wyruszyli przeciw Madianitom i
      pozabijali wszystkich mężczyzn.

Księga Liczb 31. 14
      14 I rozgniewał się Mojżesz na dowódców wojska, na tysiączników i
      setników,którzy wracali z wyprawy wojennej. 15 Rzekł do nich: «Jakże mogliście
      zostawić przy życiu wszystkie kobiety? 16 One to za radą Balaama spowodowały, że
      Izraelici ze względu na Peora dopuścili się niewierności wobec Pana. Sprowadziło
      to plagę na społeczność Pana. 17 Zabijecie więc spośród dzieci wszystkich
      chłopców, a spośród kobiet te, które już obcowały z mężczyzną. 18 Jedynie
      wszystkie dziewczęta, które jeszcze nie obcowały z mężczyzną, zostawicie dla
      siebie przy życiu."

1 Księga Samuela 15.2
      "2 Tak mówi Pan Zastępów: Ukarzę Amaleka za to, co uczynił Izraelitom, jak
      stanął przeciw nim na drodze, gdy szli z Egiptu. 3 Dlatego teraz idź, pobijesz
      Amaleka i obłożysz klątwą wszystko, co jest jego własnością; nie lituj się nad
      nim, lecz zabijaj tak mężczyzn, jak i kobiety, młodzież i dzieci, woły i
      owce,wielbłądy i osły»."

tu słowa Jezusa:
      Ewangelia wg. Łukasza 19, 26
      26 "Powiadam wam: Każdemu, kto ma, będzie dodane; a temu, kto nie ma, zabiorą
      nawet to, co ma. 27 Tych zaś przeciwników moich, którzy nie chcieli, żebym
      panował nad nimi, przyprowadźcie tu i zabijcie na moich oczach"».
      28 Po tych słowach ruszył na przedzie, zdążając do Jerozolimy."

Czy to są właśnie te wartości?
      • youngcontrarian "Metafory biblijne tendencyjnie wyjete z kontekstu 14.02.12, 08:49
        prawdziwy-bankrut napisał:

Psalm 137,8
        > "Córo Babilonu, niszczycielko,
        > szczęśliwy, kto ci odpłaci
        > za zło, jakie nam wyrządziłaś!
        > 9 Szczęśliwy, kto schwyci i rozbije
        > o skałę twoje dzieci."

tu słowa proroków - wybrańców Boga:

Księga Ozeasza 14. 1
        > "1 Samaria odpokutuje
        > za bunt przeciw Bogu swojemu:
        > poginą od miecza, dzieci ich będą zmiażdżone,
        > a niewiasty ciężarne rozprute»."

Księga Liczb 31. 7
        > 7 "Według rozkazu, jaki otrzymał Mojżesz od Pana, wyruszyli przeciw Madianitom
        > i
        > pozabijali wszystkich mężczyzn.

Księga Liczb 31. 14
        > 14 I rozgniewał się Mojżesz na dowódców wojska, na tysiączników i
        > setników,którzy wracali z wyprawy wojennej. 15 Rzekł do nich: «Jakże mogli
        > ście
        > zostawić przy życiu wszystkie kobiety? 16 One to za radą Balaama spowodowały, ż
        > e
        > Izraelici ze względu na Peora dopuścili się niewierności wobec Pana. Sprowadził
        > o
        > to plagę na społeczność Pana. 17 Zabijecie więc spośród dzieci wszystkich
        > chłopców, a spośród kobiet te, które już obcowały z mężczyzną. 18 Jedynie
        > wszystkie dziewczęta, które jeszcze nie obcowały z mężczyzną, zostawicie dla
        > siebie przy życiu."

1 Księga Samuela 15.2
        > "2 Tak mówi Pan Zastępów: Ukarzę Amaleka za to, co uczynił Izraelitom, jak
        > stanął przeciw nim na drodze, gdy szli z Egiptu. 3 Dlatego teraz idź, pobijesz
        > Amaleka i obłożysz klątwą wszystko, co jest jego własnością; nie lituj się nad
        > nim, lecz zabijaj tak mężczyzn, jak i kobiety, młodzież i dzieci, woły i
        > owce,wielbłądy i osły»."
        >
        tu słowa Jezusa:
        > Ewangelia wg. Łukasza 19, 26
        > 26 "Powiadam wam: Każdemu, kto ma, będzie dodane; a temu, kto nie ma, zabiorą
        > nawet to, co ma. 27 Tych zaś przeciwników moich, którzy nie chcieli, żebym
        > panował nad nimi, przyprowadźcie tu i zabijcie na moich oczach"».
        > 28 Po tych słowach ruszył na przedzie, zdążając do Jerozolimy."

.... przestan myslec materialistycznie i interpretowac biblijne przypowiesci zbyt literalnie" - kiedys uslyszalem to od pewnego usmiechnietego duchownego z tytulem naukowym (po Akademii Papieskiej) kiedy podlozylem mu pod nos powyzsze cytaty...
        • dio62 a ile warte są tytuły naukowe AP? 14.02.12, 09:21
          toż to szkoła ideologiczna tak jak za komuny np.WUML
          • mlodaemerytka Re: a ile warte są tytuły naukowe AP? 14.02.12, 10:53
            dio62 napisał:

> toż to szkoła ideologiczna tak jak za komuny np.

Oczywiscie. kazdy rezim mma swoja akademie. czyz to nie rezim ? Czy jest tam demokracja ?
            • youngcontrarian W Watykanie papieze sa demokratycznie wybierani 14.02.12, 11:02
              mlodaemerytka napisała:

> dio62 napisał:
              toż to szkoła ideologiczna tak jak za komuny np.
              (...) czyz to nie rezim ? Czy jest tam demokracja ?

wprawdzie dozywotnio ale jednak demokratycznie.....badzmy wiec obiektywni...przynajmniej starajmy sie ...Nasi swiatopogladowi przeciwnicy beda miec do nas wiecej szacunku...
              • kolter Re: W Watykanie papieze sa demokratycznie wybiera 14.02.12, 11:14
                youngcontrarian napisał:

> wprawdzie dozywotnio ale jednak demokratycznie.....badzmy wiec obiektywni...pr
                > zynajmniej starajmy sie ...Nasi swiatopogladowi przeciwnicy beda miec do nas wi
                > ecej szacunku...

Nie rób jaj z tą demokracją, przecież z 90 % kardynałów zostało nimi bo mianował ich poprzedni papa , przy udziale jego ówczesnej prawej ręki niejakiego ratzingera
                • youngcontrarian W Watykanie papieze sa demokratycznie wybierani 14.02.12, 11:26
                  ardynalkolter napisał:

> youngcontrarian napisał:
                  >
                  > > wprawdzie dozywotnio ale jednak demokratycznie.....badzmy wiec obiektywni
                  > ...pr
                  > > zynajmniej starajmy sie ...Nasi swiatopogladowi przeciwnicy beda miec do
                  > nas wi
                  > > ecej szacunku...
                  >
                  > Nie rób jaj z tą demokracją, przecież z 90 % kardynałów zostało nimi bo mianowa
                  > ł ich poprzedni papa , przy udziale jego ówczesnej prawej ręki niejakiego ratzi
                  > ngera

Masz racje. Nominacje kardynalskie otrzymuje sie z rozdzielnika centrali.

Mowie o papiezu....ktorego wybiera sie droga demokratycznego glosowania.
        • mlodaemerytka Re: "Metafory biblijne tendencyjnie wyjete z kont 14.02.12, 10:50
          Obydwaj plata androny mylac stary testament z nowym i chrzescijanstwo z judaizmem,ale tacy sa Polacy cwiercglowki ! Mienia sie najmadrzejszymi w swiecioe. Pycha ....
      • mlodaemerytka Re: Wartości chrześcijańskie - a co to jest? 14.02.12, 10:48
        prawdziwy-bankrut napisał:

> Nie wiem o jakich wartościach to mowa?
        >
        NIE MYLIC STAREGO tESTYAMENTU Z NOWYM. CHRZESCIJANIZM,JAK SAMA NAZWA MOWI ZACZYNA SIE OD CHRYSTUSA !
        > takie proste tylko myslec trzeba a nie wymadrzac sie.
        • youngcontrarian Emerytka: wyrzucic Stary testament na smietnik ! 14.02.12, 11:10
          mlodaemerytka napisała:

> prawdziwy-bankrut napisał:
          >
          > > Nie wiem o jakich wartościach to mowa?
          > >
          NIE MYLIC STAREGO tESTYAMENTU Z NOWYM. CHRZESCIJANIZM, JAK SAMA NAZWA MOWI ZACZYNA SIE OD CHRYSTUSA !
          > >

takie proste tylko myslec trzeba a nie wymadrzac sie.

Swiet slowa Emerytko. Juz oderwalem Stary Testament i spalilem go (wyobraz sobie ze katolicka oficyna w Krakowie wydawnicza wydala Stary i Nowy testament w JEDNYM TOMIE !. Skandal!
          Jeszcze tylko wyjasnij roznice miedzy chrzescijanstwem a chrzescijanizmem.
          Z gory bog zaplac.
    • krytek-7 Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 09:18
      Na pytanie internetowej sondy ''Czy w Polsce funkcjonuje system demokracji?'' ponad 84 proc. odpowiedziało "nie" i tylko 13, 7 - że "tak". Dzięki temu wyniki sondy można było bez wstydu opublikować.

Smutne ale prawdziwe.Produkujcie sie dalej.

• mlodaemerytka Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 11:03
        krytek-7 napisał:

> Na pytanie internetowej sondy ''Czy w Polsce funkcjonuje system demokracji?'' p
        > onad 84 proc. odpowiedziało "nie" i tylko 13, 7 - że "tak". Dzięki temu wyniki
        > sondy można było bez wstydu opublikować.
        >
        > Smutne ale prawdziwe.Produkujcie sie dalej.
        >
        >================
        Polacy demokracje mysla z anarchia, do ktorej nawoluje Radio z Torunia z analfabeta pryncypalem Rydzykiem i Prawica J.Kaczynskiego, ktory domaga sie pomnika Brata,czyli wlascie swojego pomnika ! Biedaczysko nie wie,ze wyladuje na smietniku historii. Ze wyda sie,ze byli czlonkami PZPR razem z tatusiem pseudo Akowcem, kiedy Akowcy siedizli po wiezieniach, jak Moczarski w jednej celi z faszysta Stopem skazanym na kare smierci za zaglade Getta warszawskiego. Tacy oni byli lisy farbowane. Weszystko historia udowodni. ta prawdziwa Historia z duzej litery, nie Maciarewicza falsz w udostenianiu spreparowanych dokumentow przez Kaczynskich wlasnie. Wstyd,ze L.K. zostal prezydentem. Taki glupi narod, bo ponoc ma takich przywodcow na jakich zasluzyl. Ja sie z tym nioe zgadzam, ale Polakom brakuje kultury wspolzycia spolecznego. jak mowil Norwid sa karlami w tym przedmiocie. Nie myslil sie niestety ! Karlowate spoleczenstwo mowi,ze nie ma demokracji, bo chodzi mu o ANARCHIE . Smutne, bo uczyc sie nie chca, a wypisuja na forum bzdury i czlowiek sie wsydzi ....wysila przytaczajac fakty, ale to jak
        "grochem o sciane".
    • rikol12 Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 10:04
      Jeżeli podpierajac się religjią chce się narzucić innym swoją moralność to zbrodnia ,ludobójstwo górą i wszelkie wartości idą spać dla spokoju sumienia.
      • mlodaemerytka Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 11:08
        rikol12 napisała:

> Jeżeli podpierajac się religjią chce się narzucić innym swoją moralność to zbro
        > dnia ,ludobójstwo górą i wszelkie wartości idą spać dla spokoju sumienia.

Tak,jak spalo sumienie bylej zakonnicy i dyplomowanego ministranta, kiedy zakopywali niemowle szesciomiesieczne i upozorowali potrwanie. Dwa pokolenia psychopatow katolikow zamordowalo trzecie pokolenie swoim postepowaniem. bedzie ciekawa rozprawa. Juz sie koltuny odzywaja broniac patologie, chwalac dedektywa lez licencji.
        Nie zastanawiaja sie, kto depcze prawo ? Kto bedzie ich strzegl przed zlodziejami ? Sa na nie do wladzy ANARCHISCI ! Glupota bezdenna wstyd mi za tych ludzi. Smutne i prawdziwe.
    • wyobcowany Katolicy wykorzystują demokrację 14.02.12, 10:05
      Katoliccy konserwatyści są nadreprezentowani w polskim parlamencie - dzięki demokracji. Reprezentowani są ci, którzy chodzą do urn wyborczych a starsi i (przeciętnie) bardziej religijni częściej głosują niż młodzi, tolerancyjni "olewatorzy". Wyniki sondaży odzwierciedlają stan umysłu ankietowanych.
      Podobnie jakby spytać spożywających winka owocowe za ~4 zł czy są alkoholikami, odpowiedzieliby pewnie: "skądże - piją bo lubią".
      • mlodaemerytka Re: Katolicy wykorzystują demokrację 14.02.12, 11:13
        Calkowita racja. Nie chca sie uczyc zyc w cywilizowanym swiecie wola swoje oplotki,
        a kler wykorzystuje sytuacje demokracji bo takie indywiduum Tydzyk zabrane do Brukseli przez drugie indywiduum Ziobro mowi w Parlamencie europejskim, ze w Polsce jest rezim,
        ze ...co bede powtarzala mozna sprawdzic prase. Obrzydliwe typy, ktorym dobrze sie wiedzie za pieniadze przecietnego biedaka.
        • mlodaemerytka Re: Katolicy wykorzystują demokrację 14.02.12, 11:15
          mlodaemerytka napisała:

> Calkowita racja. Nie chca sie uczyc zyc w cywilizowanym swiecie wola swoje oplo
          > tki,
          > a kler wykorzystuje sytuacje demokracji bo takie indywiduum Tydzyk zabrane do B
          > rukseli przez drugie indywiduum Ziobro mowi w Parlamencie europejskim, ze w Pol
          > sce jest rezim,
          > ze ...co bede powtarzala mozna sprawdzic prase. Obrzydliwe typy, ktorym dobrze
          > sie wiedzie za pieniadze przecietnego biedaka.
          PRZEPRASZAM ZA LITEROWKI. CHODZI O RYDZYKA NAPISANE PRZEZ T klawisz obok przepraszam
    • kociewiak2 Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 10:45
      ..dzis wartosci chrzescijanskie kosciol zamienil na wartosci katolickie.....
      • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 11:16
        kociewiak2 napisał:

> ..dzis wartosci chrzescijanskie kosciol zamienil na wartosci katolickie.....

Nie dziś a robi tak systematycznie od IV wieku
      • youngcontrarian Ideologia dobra tylko wykonanie szwankuje 14.02.12, 11:22
        kociewiak2 napisał:

> ..dzis wartosci chrzescijanskie kosciol zamienil na wartosci katolickie.....

Czy mozesz wskazac wzorcowe idealne spoleczenstwo/narod , ktory w historii a nawet w 21 wieku funkcjonowal/funkcjonuje dzieki scislemu oparciu o tzw wartosci/dogmaty religijne ?

Obawiam sie ze jak inni ideowi idealisci utopisci spod znaku sierpa i mlota albo swastyki wskazesz totalitarne spolecznstwo spod znaku krzyza czy polksiezyca nie odbiegajace od realiow Korei Polnocnej.

Wlasnie tam prowadzi ta iluzja/teza: "idee sa wspaniale i jedynie sluszne tylko wykonanie szwankuje"
    • krytek-7 Wartości chrześcijańskie i kumple p.Boga 14.02.12, 12:28
      O jakich wartosciach ta dyskusja?
      Wszystkie wartosci zawiera dekalog.
      Kosciol to wspolnota a nie folwark zarzadzany przez kumpli p.Boga,za ktorych uwazaja sie
      klechy.
      Neron,Stalin z Hitlerem i cala komuna nie dala kosciolowi rady i teraz kosciol unicestwia
      sie sam. I to z dobrym skutkiem.
      Handlem sakramentami swietymi i nie tylko,nie zajedzie za daleko.
      Miejsce pasterzy zajely pastuchy zerujacy na baranach.
    • henryk_49 Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 14:38
      Tyle tu bzdur, opartych na komunistycznej propagandzie , napisano,że zmuszony zostałem jeszcze do zabrania głosu.
      W dotychczasowej historii ludzkości, wszystkie bez wyjątku , tworzone przez człowieka, postępowe filozofie -nie mające umocowania w Piśmie Świętym, owocowały zbrodnią i zniewoleniem całych narodów. Nic w tym dziwnego, bo żaden człowiek, choć by był najgenialniejszy, nie jest w stanie zastąpić wiedzy i doświadczeń, zbieranych przez ludzkość przez tysiące lat i całe pokolenia. Bo przecież Pismo Święte , to nic innego jak zbiór mądrości i systemu wartości , wypracowanego i zebranego przez ludzkość w całej swej historii istnienia. Depozytariuszami tych wartości są wielkie religie świata i ich kapłani. Każde nagłe naruszenie tych wartości prowadzi do wojen , zbrodni i nieszczęść. Zmiany mogą tu następować w drodze powolnej ewolucji.
      Wszyscy geniusze, a w tym i współcześni, negujący wartości Pisma Świętego, to oszuści i potencjalni zbrodniarze , lub tzw. pożyteczni idioci. W wyszydzanym przez komunę średniowieczu, z rąk Inkwizycji w przeciągu kilku wieków, zginęło 16 osób. Jak to się ma do ponad 100mln istnień ludzkich wymordowanych przez postępowych ludzi , tylko w samym 20- tym wieku?
      • krytek-7 Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 14:57
        W wyszydzanym przez komunę średniowieczu, z rąk Inkwizycji w przeciągu kilku wieków, zginęło 16 osób.

Drogi Henryku odstaw leki lub popros lekarza o inne.
        Infomacje zaczerpniete od Antka lub tego z Torunia.
        I blagam,nie zmuszaj sie wiecej.
        A jak juz musisz koniecznie,to idz tam gdzie podobno krol...
        • henryk_49 Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 15:16
          A może Ty byś jednak " propagandowe zeszyty komunistyczne" przestał uważać za niepodważalne prace naukowe.
          • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 17:24
            henryk_49 napisał:

> A może Ty byś jednak " propagandowe zeszyty komunistyczne" przestał uważać za n
            > iepodważalne prace naukowe.

Heniu niemoto umysłowa jeden tylko katolicki zakonnik niejaki torquemada zamordował nawet do 8 tys ludzi paląc ich na stosach .
            • henryk_49 Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 18:49
              Naprawdę spal te propagandowe komunistyczne zeszyty.
              • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 19:04
                henryk_49 napisał:

> Naprawdę spal te propagandowe komunistyczne zeszyty.

Leki pobrałeś ??
                • antropoid Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 21:08
                  kolter napisał:

> Leki pobrałeś ??

Nie zniechęcaj Henia, a gwarantuję, że będziesz miał nielichą frajdę z dysput z nim, bo jest on dużo lepszy od Tego Który Odszedł z nr 456.
                  • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 21:10
                    antropoid napisał:

> kolter napisał:
                    >
                    > > Leki pobrałeś ??
                    >
                    > Nie zniechęcaj Henia, a gwarantuję, że będziesz miał nielichą frajdę z dysput
                    > z nim, bo jest on dużo lepszy od Tego Który Odszedł z nr 456.

Mam nadzieję ze henio nie jest zbytnio obrażalski :))
                    • antropoid Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 21:26
                      kolter napisał:

> Mam nadzieję ze henio nie jest zbytnio obrażalski :))

No to jesteś w błędzie.
                      • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 21:42
                        antropoid napisał:

> kolter napisał:
                        >
                        > > Mam nadzieję ze henio nie jest zbytnio obrażalski :))
                        >
                        >
                        > No to jesteś w błędzie.

eniu49 to nerwusek ??
                        • antropoid Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 21:51
                          Na to wygląda. Odkąd wyśmiałem go po ostatnich wyborach, kiedy olśniewająco wręcz skonstatował, że PiS przegrał je przez niską frekwencję :)))))))))))))))))))) nie podjął dyskusji.
                          • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 21:59
                            antropoid napisał:

> Na to wygląda. Odkąd wyśmiałem go po ostatnich wyborach, kiedy olśniewająco wrę
                            > cz skonstatował, że PiS przegrał je przez niską frekwencję :))))))))))))))))))
                            > )) nie podjął dyskusji.

Może na tyle ambitny ze jak widzi ze nie ma racji to ryj w kubeł :))
                            • antropoid Re: Wartości chrześcijańskie 15.02.12, 11:30
                              kolter napisał:

> Może na tyle ambitny ze jak widzi ze nie ma racji to ryj w kubeł :))

Za jakiś czas lubi wracać z podobnymi, lub jeszcze lepszymi bzdetami pod innym artykułem, więc to raczej nie ambicja...
                              • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 15.02.12, 11:34
                                antropoid napisał:

> kolter napisał:
                                >
                                > > Może na tyle ambitny ze jak widzi ze nie ma racji to ryj w kubeł :))

> Za jakiś czas lubi wracać z podobnymi, lub jeszcze lepszymi bzdetami pod innym
                                > artykułem, więc to raczej nie ambicja...

No przecież żartowałem z tą ambicją :)))
                                • antropoid Re: Wartości chrześcijańskie 15.02.12, 11:40
                                  Wiem, ale Henia i tak nie przebijesz :)
      • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 17:22
        henryk_49 napisał:

> Tyle tu bzdur, opartych na komunistycznej propagandzie , napisano,że zmuszony z
        > ostałem jeszcze do zabrania głosu.

Heniu daj namiary na swojego dilera , masz kapitalny jak widzę towar do jarania .

> W dotychczasowej historii ludzkości, wszystkie bez wyjątku , tworzone przez czł
        > owieka, postępowe filozofie -nie mające umocowania w Piśmie Świętym, owocowały
        > zbrodnią i zniewoleniem całych narodów.

No popatrz a ilu ludzi wybił katolicyzm ? pół miliarda od IV wieku jest niezbyt liczbą wygórowaną ?

Nic w tym dziwnego, bo żaden człowiek,
        > choć by był najgenialniejszy, nie jest w stanie zastąpić wiedzy i doświadczeń,
        > zbieranych przez ludzkość przez tysiące lat i całe pokolenia.

No wy katoliccy jesteście tacy już z 1000 lat temu wasze drogi rozeszły się definytywnie z pismem świętym.

Bo przecież Pismo
        > Święte , to nic innego jak zbiór mądrości i systemu wartości , wypracowanego i
        > zebranego przez ludzkość w całej swej historii istnienia.

To dlaczego kpicie z jego nauk ??

> Depozytariuszami tych wartości są wielkie religie świata i ich kapłani.

No a którzy konkretnie :))))))))))))))))))))))))

Każde nagłe naruszenie tych
        > wartości prowadzi do wojen , zbrodni i nieszczęść. Zmiany mogą tu następować w
        > drodze powolnej ewolucji.

No to mamy seks skandale z udziałem kleru złodziejstwo itp

> Wszyscy geniusze, a w tym i współcześni, negujący wartości Pisma Świętego, to
        > oszuści i potencjalni zbrodniarze , lub tzw. pożyteczni idioci.

No ty też tak nazywając ludzi wbrew naukom owego pisma.

W wyszydzanym
        > przez komunę średniowieczu, z rąk Inkwizycji w przeciągu kilku wieków, zginęło
        > 16 osób. Jak to się ma do ponad 100mln istnień ludzkich wymordowanych przez pos
        > tępowych ludzi , tylko w samym 20- tym wieku?

Według Voltaire oraz teologa Hans Kunga , ofiarą tylko inkwizycji padło 9 milionów ludzi . Jednego tylko dnia 15 lipca 1410 na polach pod Grunwaldem katolicki zakon starł się katolickim królem polski zginęło tego dni coś około 30 tys katolików .Trochę więcej niż owe 16 osób :)) Napisać o zbrodniach krzyżowców w Palestynie ??
        • piotr7777 Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 17:40
          kolter napisał:

> Według Voltaire oraz teologa Hans Kunga , ofiarą tylko inkwizycji padło 9 milio
          > nów ludzi .
          Autorytet tych Panów nie jest zbyt duży.
          Poza tym inkwizycja to akurat nie średniowiecze ale czasy nowożytne (po soborze trydenckim)
          • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 17:52
            piotr7777 napisał:

> kolter napisał:
            >
            > > Według Voltaire oraz teologa Hans Kunga , ofiarą tylko inkwizycji padło 9
            > milio
            > > nów ludzi .
            > Autorytet tych Panów nie jest zbyt duży.

No tak jeden z nich niedawno jadł kolację z urzędującym papieżem , ale abstrahując od tego rydzyk jest autorytetem w tych sprawach ??

> Poza tym inkwizycja to akurat nie średniowiecze ale czasy nowożytne (po soborze
            > trydenckim)

Ta widać nie bardzo wiesz o czym mowa inkwizycja powstała w XII wieku
        • henryk_49 Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 23:32
          W średniowieczu, na całym świecie nie zebrał byś pół miliarda ludzi do zamordowania. W Europie naliczył byś nie więcej niż 50 mln osób. W największej bitwie średniowiecza -Bitwie Pod Grunwaldem- po obu stronach bitwy, uczestniczyło razem ok 60 tys. wojowników liczonych z obozowymi ciurami. Zginęło w bitwie od 2-10 tys . Różne źródła różnie podają.
          Co do Voltaire, to niezły był też z niego propagandysta i hochsztapler, na usługach Carycy Katarzyny i za jej hulający pieniądze. Zresztą , co mają do rzeczy wojny z Krzyżakami z Inkwizycją. I jak się ma ta straszna grunwaldzka bitwa do wymordowania w 20-tym w. przez światłych postępowych ludzi, ponad 100mln istnień ludzkich. Gdy policzymy "sukcesy" na tym polu Pol-Pota i Chińczyków , to zbierze się i 200mln ,a może i więcej. W Polsce z rąk inkwizycji stracono jedną osobę ito nie w średniowieczu, a światli ludzie wymordowali w 20-tym w. ponad 15 mln.
          • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 14.02.12, 23:51
            henryk_49 napisał:

> W średniowieczu, na całym świecie nie zebrał byś pół miliarda ludzi do zamordowania. W Europie naliczył byś nie więcej niż 50 mln osób.

No a od IV wieku do XX wieku zebrałbyś ??

W największej bitwie średniowiecza -Bitwie Pod Grunwaldem- po obu stronach bitwy, uczestniczyło razem
            > ok 60 tys. wojowników liczonych z obozowymi ciurami. Zginęło w bitwie od 2-10 tys . Różne źródła różnie podają.

" Straty po stronie krzyżackiej szacowane są na 8000 zabitych. Liczba ofiar po stronie polsko- litewskiej nie jest znana."

> Co do Voltaire, to niezły był też z niego propagandysta i hochsztapler, na usłu
            > gach Carycy Katarzyny i za jej hulający pieniądze. Zresztą , co mają do rzeczy
            > wojny z Krzyżakami z Inkwizycją.

No coś pieprzyłeś o 16 ofiarach inkwizycji a jak tak od razu o bitwie .

I jak się ma ta straszna grunwaldzka bitwa do
            > wymordowania w 20-tym w. przez światłych postępowych ludzi, ponad 100mln istni
            > eń ludzkich. Gdy policzymy "sukcesy" na tym polu Pol-Pota i Chińczyków , to zbi
            > erze się i 200mln ,a może i więcej. W Polsce z rąk inkwizycji stracono jedną os
            > obę ito nie w średniowieczu, a światli ludzie wymordowali w 20-tym w. ponad 15
            > mln.

No a nie wiesz ilu katolików zginęło z rąk innych katolików i ilu katolicy zamordowali ludzi ??
            Od IV wieku do dziś z pół miliarda to nie przesada .
            • henryk_49 Re: Wartości chrześcijańskie 15.02.12, 15:37
              No jeżeli bolszewików i narodowych socjalistów uważasz za chrześcijan, to tym bardziej powinieneś spalić te propagandowe komunistyczne zeszyty, uważane przez Ciebie i Tobie podobnych , źródło niepodważalnej wiedzy.
              • jerobert66 Czerwona zaraza.. 17.02.12, 01:57
                @ Henryk_49 - Oni ich nie spalą . To jest ich "biblia". Mają swoich czerwonych bożków .
        • antropoid Re: Wartości chrześcijańskie 15.02.12, 11:32
          kolter napisał:

> Heniu daj namiary na swojego dilera , masz kapitalny jak widzę towar do jarania

Niemalże to samo mu pisałem, ale nie chce się pochwalić, samolub jeden.
          • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 15.02.12, 11:35
            antropoid napisał:

> kolter napisał:
            >
            > > Heniu daj namiary na swojego dilera , masz kapitalny jak widzę towar do j
            > arania
            >

> Niemalże to samo mu pisałem, ale nie chce się pochwalić, samolub jeden.

No przecież nie wystawi swojego kumpla z PIS :))
    • tomek_456 Wartości chrześcijańskie wg GW 15.02.12, 06:44
      Pani redaktor stawia się ponad biskupów i decyduje, co jest, a co nie „prawidłową” wartością chrześcijańską. Trudno.
      A Pani dywagacje w tym artykule mają się do życia tak, jak pisanie z okazji Światowego Dnia Chorych o odstępcach.
      • pvf Re: Wartości chrześcijańskie wg GW 15.02.12, 08:17
        A kimżesz są ci biskupi? Jacyś megaherosi żeby ich wywyższać? A może autorytety moralne?

Skoro tak, to jakąż oni moralność reprezentują? Rozejrzyj się dookoła. Czy kłamcy są twoim wzorem moralnym do naśladowania? To swoją drogą wiele by wyjaśniało, jeśli chodzi o twoje wypowiedzi na forum....
      • kolter Re: Wartości chrześcijańskie wg GW 15.02.12, 09:38
        Tomuś wróciłeś , a jednak bóg istnieje i moje modły zostały wysłuchane :)))))))))))))
      • antropoid Re: Niesłowny Tomuś... 15.02.12, 11:38
        tomek_456 napisał:

> Pani redaktor stawia się ponad biskupów i decyduje, co jest, a co nie
        > „prawidłową” wartością chrześcijańską. Trudno.
        ----------------------

A kim są biskupi, że nie wolno się ponad nimi stawiać? To raczej biskupom nie wypada, a czynią to - przynajmniej w kraju nadwiślańskim - regularnie i stawiają się ponad wszystkimi, także ponad fachowcami, zwłaszcza z dziedziny medycyny...
    • krytek-7 Wartości chrześcijańskie 15.02.12, 18:39
      Heniutek!
      A kupke ty juz zrobil,bo widac,ze ci niezle cisnie.
      Zapisz sie do jehowcow,jak jeszcze nie jestes.Oni takich potrzebuja.
      • kolter Re: Wartości chrześcijańskie 15.02.12, 20:50
        krytek-7 napisał:

> Heniutek!
        > A kupke ty juz zrobil,bo widac,ze ci niezle cisnie.
        > Zapisz sie do jehowcow,jak jeszcze nie jestes.Oni takich potrzebuja.

jaja robisz , bracia od jehowy nie potrzebują nienawistników.
    • benek231 W. Ch. i Jezusa mam w... wielkim powazaniu :O) 18.02.12, 16:19
      Takze ksiedza Bonieckiego, ktory nie ma nic przeciwko panstwu wyznaniowemu i wyciskaniu przez panstwo kasy z podatnika, na finansowanie katolickiej religii.

forum.gazeta.pl/forum/w,904,133301546,133336937,Znaczy_wasz_Jezus_tez_zyl_z_kradzionego_O_.html
      • kolter Re: W. Ch. i Jezusa mam w... wielkim powazaniu : 18.02.12, 17:07
        benek231 napisał:

> Takze ksiedza Bonieckiego, ktory nie ma nic przeciwko panstwu wyznaniowemu i wy
        > ciskaniu przez panstwo kasy z podatnika, na finansowanie katolickiej religii.

No a jaka krzywda może się wydarzyć klesze w kleszym kraju ??
        • jerobert66 Re: W. Ch. i Jezusa mam w... wielkim powazaniu : 18.02.12, 22:23
          To spadajcie stąd, tam skąd przyszliście. Ale teraz tam cerkiew..uff. macie problem komuchy. Nikt was nie chce .
          • kolter Re: W. Ch. i Jezusa mam w... wielkim powazaniu : 19.02.12, 11:56
            jerobert66 napisał:

> To spadajcie stąd, tam skąd przyszliście. Ale teraz tam cerkiew..uff. macie pr
            > oblem komuchy. Nikt was nie chce .

Powiedz mi czemu ja po tobie umysłowej amebie nie spodziewałem sie innego komentarza ??
    • kylax1 "Wartości" chrześcijańskie należy eliminować. 19.02.12, 18:11
      Tylko islam jest bardziej skundlony, niż chrześcijaństwo.
    • o_onufry Wartości chrześcijańskie 20.02.12, 09:43
      Rzymski katolicyzm to religia intelektualnych inwalidów i teologicznej miernoty. Począwszy od absurdalnych dogmatów, kończąc na pełnej fałszu, obłudy i hipokryzji praktyce. Religia promująca bylejakość i pozoranctwo. Można całe życie nie chodzić do kościoła i nadal jest się katolikiem. Można nie znać dogmatów, ważne żeby mieć zaświadczenie od spowiedzi. Można zabić niewinnego człowieka i nie wyrzucą z Kościoła.
      W zasadzie nie ma zbrodni za którą Kościół usuwa sprawcę z grona wiernych. Wszystko pod obłudną przykrywką niezmywalnego chrztu. Chrztu, któremu poddawani są ludzie nieświadomi i bezwolni. Katolicyzm to nałóg, a nie wyznanie. Nałóg wysoce szkodliwy. Dziwne że państwo pozwala na serwowanie tej zarazy społecznej osobom niepełnoletnim.
      Każdy kto w Kościele rzymskim "jest chrzczony" a właściwie "skażony" - katolikiem na pewno jest... ale chrześcijaninem nie jest z pewnością!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka