uzix Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 20.02.12, 17:25 Ten art. to piep..e jakich mało. Z mojego domu nikt Żyda nie wyrzucał. Była sobie kiedyś moda na feng-shui i ktoś, już nie pamiętam kto napisał o rodzimych odpowiednikach tzw. remediów. Stąd moda na podkowę pod progiem, obrazek Żyda przy wejściu, ziołach wieszanych w kuchni (choć lepiej było by gdyby ktoś je stosował bo martwa roślina w feng-shui może przyspożyć kłopotów). Wyrzutów na sumieniu względem Żydów nie posiadam w żadnej postaci bo nikomu nic złego nie zrobiłam i nie pozwalam sobie narzucić twierdzenia, że odpowiadam za czyny mieszkańców mojego miasta sprzed kilkudziesięciu lat. To jest jakaś byzyduuura. Odpowiedz Link Zgłoś
r1234_76 Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 20.02.12, 18:18 antropolodzy... jak czytam takie wynurzenia, to wydaje mi się, że oni musieli dostać mózgi zupełnie z innej fabryki... Odpowiedz Link Zgłoś
kozak.damski Re: Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 20.02.12, 19:08 Bo to antropologia w służbie. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa pierwsze słyszę 20.02.12, 20:44 Nikogo też kto by to miał nie znam. Pewnie to inna Polska niż ta w GW. I bardzo dobrze, i całe szczęście. A. Odpowiedz Link Zgłoś
sloonzak rodzina pani Bakir wzbogacila sie na Zydach !!!!! 20.02.12, 22:25 pisz wiec ,pani ,o swoich bliskich, a nie o Polakach ! Zaczelo sie o "Zydzie z pieniazkiem " a skonczylo na promowaniu swej ksiazki, w ktorej oskarza sie Polakow o wymordowaniu Zydow, wypedzeniu ich z wlasnych domow i wzbogacaniu sie na nich ! Pfuj, jakies antypolskie zbydlecenie opanowuje ludzi dla tych kilku srebrnikow ! Odpowiedz Link Zgłoś
mieczman Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 20.02.12, 22:33 Od wieloleci wszystkim gdzie był przynosił szczęście?, no i co, skąd te pogromy?, obozy śmierci? powszechna światowa nienawiść!, czy autor upadł na główkę?, czy tworzy nową firmę holokaustyczną, rozumiem, że będziecie w waszym mniemaniu geniuszami? ale nie myślcie, że macie do czynienia z idiotami jak mawiał niejaki Lewartow? Odpowiedz Link Zgłoś
sloonzak za stypendium zalatwione przez Grossa 20.02.12, 23:09 pani Bakir musi sie przeciez odwdzieczyc ! "Do końca czerwca 2012 prof. Joanna Tokarska-Bakir przebywać będzie na urlopie naukowym w Davis Center for Historical Studies w Princeton University" zreszta zasluzyla na nie juz wczesniej gdy tak pieknie mowila o "ksiazce" Grossa : www.youtube.com/watch?v=EdBfpOzrGRE Odpowiedz Link Zgłoś
cyniczne_oko żydki lecą tylko na pieniądze, nawet GW przyznaje 20.02.12, 23:32 No prosze po raz pierwszy GW przyznała że dla żydków to tylko kasa, kasa, kasa... Ten schetam nawet na na obrazie uwieczniono. obraz nadaje sie na prezent - zwłaszcza dla arabów, maja do czego strzelać i na co pluć. Bo dla ludzi takie kicze to już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
st.beat Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 21.02.12, 05:36 To jak przyjedzie okupant zapuścimy brody. Durny Ty oj durny. Odpowiedz Link Zgłoś
m1r4640 Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 21.02.12, 06:16 tylko ciemniak i bezguscie, moze powiesic sobie taki kicz w mieszkaniu biurze, WC, garazu itd. Odpowiedz Link Zgłoś
uzix Re: Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 21.02.12, 09:11 Nie masz pojęcia ilu ludzi z kasą to bezguścia. Sprzedawałam kiedyś meble więc wiem o czym mówię. Obraz Żyda liczącego pieniądze to taki odpowiednik trójnogiej żaby z monetą w pysku w chińskim feng-shui. Dla przesądnych mają pilnować kasy w domu/firmie, a że żaba nie bardzo pasuje do tak ulubionych przez naszych nowobogackich mebli klasycznych więc kupują obraz z Żydem. Można też z kołem młyńskim ale ma to nieco inne znaczenie i wiesza się w innym miejscu. Wszystko to przez naśladowanie dawnych "państwa", budowanie potworków naśladujących dworki, "pałacyki Gargamela" które zgodnie z tym gustem urządza się meblami typu stary "Swarzędz", najlepiej w "dąb rustikal", skórzanymi gratami skopiowanymi z holenderskich graciarni. Ot gust jak gust, ważne żeby pomóc szczęściu a do tego obraz z Żydem jak znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 23.02.12, 22:16 uzix napisała: to prawda! Żyd z pieniąźkiem przynosi szczęście! ALE ŻYWY! ! ! Odpowiedz Link Zgłoś
dbacz Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 21.02.12, 09:04 ciemnota i zabobon i to Katolicki kraj??? Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 21.02.12, 09:07 Żyd na krzyżu i Żydówka MAryja byli już wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś
1.stanley Żyd już podbił Polskę.Tak,tak 21.02.12, 10:45 Wystarczy,że włączę TV i mam ich pełno, w każdej dziedzinie.Mnóstwo jest ich w każdej partii.A tak naprawdę to oni zrobili z Polski Izrael bis.Jestem Słowianinem i to mnie przygnębia.Polska to przecież ziemia Słowian,a nie mniejszości Żydowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
1.stanley Re: Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 21.02.12, 11:00 Wystarczy,że włączę TV i mam ich pełno, w każdej dziedzinie.Mnóstwo jest ich w każdej partii.A tak naprawdę to oni zrobili z Polski Izrael bis.Jestem Słowianinem i to mnie przygnębia.Polska to przecież ziemia Słowian,a nie mniejszości Żydowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
mirwojski Re: Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 21.02.12, 11:08 ".. przychodzi żyd do urzędu - panie urzędnik, chcę zmienić nazwisko ... A jak chcesz się nazywać ... Kowalski - dobrze ...". Po roku żyd znowu przychodzi do urzędu " "...panie urzędnik, chcę zmienić nazwisko ...". " Przecież już zmieniałeś ". " No tak, ale jak zapytają -jak się poprzednio nazywałem" ....... To dla otrzeźwienia dywagacji na temat kim kto był ... Co jakiś czas ( pół roku, rok) w Polsce i nie tylko, jak bumerang wraca temat ŻYD, ŻYDZI. Przypadek ??? - nie - to najstarsza zasada jaka obowiązuje w tej nacji : " NIEWAŻNE JAK SIĘ MÓWI O ŻYDACH - DOBRZE CZY ŹLE - BYLE SIĘ MÓWIŁO !!!". Zapamiętajcie na przyszłość i koniec dyskusji .... Odpowiedz Link Zgłoś
para-lela Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 21.02.12, 12:11 Tu macie przykład antypolonizmu. Żyd nakręcił film o polskim antysemityzmie w szkole, najlepsze w tym wszystkim, że to on (autor filmu) wyzywa polskich licealistów od chrześcijańskich świń, i bredzi coś do uczniów o kulkach analnych, a film określa antysemickim, hahaha, ta paranoja żydowska już sięga zenitu. Oto kuriozalny film www.izrael.e-nowik.pl/?q=node/1073 Odpowiedz Link Zgłoś
mirwojski Re: Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 21.02.12, 12:40 Co jakiś czas ( pół roku, rok) w Polsce i nie tylko, jak bumerang wraca temat ŻYD, ŻYDZI. Przypadek ??? - nie - to najstarsza zasada jaka obowiązuje w tej nacji : " NIEWAŻNE JAK SIĘ MÓWI O ŻYDACH - DOBRZE CZY ŹLE - BYLE SIĘ MÓWIŁO !!!". Zapamiętajcie na przyszłość i koniec dyskusji .... Odpowiedz Link Zgłoś
blackbiber Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 21.02.12, 13:04 Ale kiedy Polacy wzbogacili się na zniknięciu Żydów? Bo nie w komunie, ani w kapitalizmie. A dzisiaj Polacy w wiekszość pracują za kiepską pensę a w Zarządach są obco brzmiące nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
stettinshark Ciekawy artykuł 21.02.12, 13:12 Ciekawy artykuł. trochę przegięte, że społeczeństwo polskie wzbogaciło się na holocauscie. na holocauscie wzbogaciło się społeczeństwo niemieckie, (nie tylko ci którzy mordowali, ale całe społeczeństwo - zrabowane ofiarom przedmioty były wysyłane pociągami do Rzeszy i rozdawane) a z Polaków to raczej niewielka część się wzbogaciła. Holocaust był klęską również dla Polski - w bardzo wielu wymiarach. A co do teorii kozła ofiarnego i ekspiacji - coś oczywiście w tym jest. Wymordowaliśmy w rożnych obławach kilkadziesiąt tysięcy Żydów, a udało nam się zabić tylko kilkanaście tysięcy Niemców - naszych okupantów. Wolałbym, żeby było odwrotnie. ta statystyka jest wymowna. ale też nie nalezy z tego robić jakiejś specyfiki polskiej. Amerykanie wieszają sobie w domach pamiątki po indianach, których wymordowali, cały folklor indiański funkcjonuje w amerykańskiej kulturze na tej samej zasadzie jak u nas "Żyd z pieniążkiem". Każdy naród ma swoje konto zbrodni, tak jak każdy obywatel ma konto w banku. Polecam świetną, pasjonującą książkę "wiek ludobójstwa" - analizę najróżniejszych ludobójstw w róznych krajach na różnych kontynentach. To nieprawda, że w ludobójstwach biorą udział garstki zwyrodnialców. w ludobójstwach biorą udział całe narody - to jedna z kokluzji tej książki, dośc dobrze, niestety, umotywowana. Wracając do artykułu - przeczytałem jako ciekawostkę, absolutnie nie czuję się obrażony, musiałbym chyba mieć straszne kompleksy żeby reagować tak emocjonalnie jak niektórzy z internautów. Odpowiedz Link Zgłoś
oblomoff Ciekawe dane 22.02.12, 00:17 stettinshark napisał: > Wymordowaliśmy w rożnych obławach kilkadziesiąt tysięcy Żydów, a udało nam się zabić tylko kilkanaście tysięcy Niemców - naszych okupantów [...] Skąd takie dane? Pytam przede wszystkim o te dziesiątki tysięcy Żydów jakoby "przez nas" wymordowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Ciekawy artykuł 22.02.12, 07:50 stettinshark napisał: > Wymordowaliśmy w rożnych obławach kilkadziesiąt tysięcy Żydów, a udało nam się > zabić tylko kilkanaście tysięcy Niemców - naszych okupantów. Szczecirekinie, abstrahując już nawet od faktu, że "kilkanaście tysięcy Niemców" (a konkretnie 15-16 tys.) zginęło w samym tylko wrześniu 1939, to skąd wziąłeś "kilkadziesiąt tysięcy Żydów" zamordowanych przez Polaków w czasie okupacji??? Nie takich, którym odmówiono udzielenia pomocy np. ze strachu (a pamiętaj, że w GG oraz w Rzeszy za pomoc lub usiłowanie pomocy w ukrywaniu Żydów groziła kara śmierci zarówno dla "sprawcy", jak i wszystkich osób, które na niego nie doniosły) - ale właśnie zamordowanych? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
czarnyhs Re: Ciekawy artykuł 22.02.12, 07:59 kapitan.kirk napisał: > stettinshark napisał: > > > Wymordowaliśmy w rożnych obławach kilkadziesiąt tysięcy Żydów, a udało na > m się > > zabić tylko kilkanaście tysięcy Niemców - naszych okupantów. > > Szczecirekinie, abstrahując już nawet od faktu, że "kilkanaście tysięcy Niemców > " (a konkretnie 15-16 tys.) zginęło w samym tylko wrześniu 1939, to skąd wziąłe > ś "kilkadziesiąt tysięcy Żydów" zamordowanych przez Polaków w czasie okupacji?? > ? Nie takich, którym odmówiono udzielenia pomocy np. ze strachu (a pamiętaj, że > w GG oraz w Rzeszy za pomoc lub usiłowanie pomocy w ukrywaniu Żydów groziła ka > ra śmierci zarówno dla "sprawcy", jak i wszystkich osób, które na niego nie don > iosły) - ale właśnie zamordowanych? > Pzdr > Pewnie "jarał marychę" pisząc te bzdety, albo działacz "hasbary" Odpowiedz Link Zgłoś
stettinshark Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 21.02.12, 14:03 aha, i jeszcze jedno skojarzenie. można by napisać nie tylko artykuł, ale i całe tomy o tym, że wieszamy sobie w domach, biurach sejmach i gdzie się da - figurkę biednego człowieka umęczonego na krzyżu - żeby nam przynosila szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnyhs Re: Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 21.02.12, 14:21 stettinshark napisał: > aha, i jeszcze jedno skojarzenie. można by napisać nie tylko artykuł, ale i cał > e tomy o tym, że wieszamy sobie w domach, biurach sejmach i gdzie się da - figu > rkę biednego człowieka umęczonego na krzyżu - żeby nam przynosila szczęście. Nie - nie dlatego, że "liczę na szczęście". Ja powiesiłem Krzyż na ścianie z Panem Jezusem, bo wierzę w Boga - ale w Żydów, ani Żydom - NIE WIERZĘ!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
stettinshark Re: Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 21.02.12, 15:09 ciekawe rozdwojenie. wierzysz w Boga. Ok. dobrze. ale Jezus, jak wiesz (a może nie wiesz) był właśnie nikim innym jak Żydem. przedstawicielem narodu któremu nie wierzysz. Jak jesteś w stanie pogodzić tę oczywistą sprzeczność? czy nie lepiej by było w takim razie, dla uniknięcia Żyda na krzyżu w każdym domu, obrać sobie jakiegoś innego boga, przedstawionego jako osoba z narodu, któremu ufasz? Szczerze mówiąc nie widzę innego wyjścia jak przeformować całą religię katolicką, ogłosić że bóg był Polakiem, znaleźć może jakąś szlachetną postać historyczną (Kościuszko? Pułaski? może ktoś kto oddał życie za wiarę, jakiś biskup zamordowany przez króla) i wieszać wszędzie figurkę tej postaci, tego czystego, aryjskiego boga. obawiam się tylko że i to nie byłoby dobrym rozwiązaniem. mało jest bowiem osobników "czystych rasowo", wszyscy jesteśmy mieszańcami, nawet niektórzy z przywódców trzeciej Rzeszy mieli domieszkę semicką. a tak nawiasem semici to również Arabowie. co za mętlik. i jak z tego wybrniesz? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnyhs Re: Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 21.02.12, 16:45 faryzeusze reprezentujący poglądy zbieżne z Twoimi -też byli żydami!!! A od kiedy w zasadach Kościoła RK jest nakaz "wiary w żyda" ??? Jedna z czołowych modlitw zaczyna się od słów" Wierzę w Boga..." a nie - wierzę w żyda..."!!!! Podobnej paranoi jaką głosisz jeszcze nie słyszałem - nawet żydzi czegoś takiego nie głoszą!!!! Zatem jeśli chcesz zabierać głos n/t mojej wiary, to zamiast obrażać mnie, poczytaj sobie trochę na te tematy - będzie to z pożytkiem dla wszystkich, włącznie z Tobą!!!! No chyba, że założysz własny kościół i zaczniesz modlić się na zasadzie "wierzę w paranoję i paranoików..." i zaczniesz nauczać zgodnie z "logiką myślenia" którą przedstawiłeś wyżej.... Odpowiedz Link Zgłoś
stettinshark Re: Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 21.02.12, 17:05 no tak, całkiem niegłupio piszesz. gdybym odczuwal w sobie potrzebę religijności, a zarazem nienawidził Żydów, to nie przystępowałbym do kościoła który za swoje logo obrał właśnie Żyda - to chyba logiczne. raczej wybrałbym sobie jakąś religię której totemem byłby ktoś do kogo nie czuję nienawiści. przykładowo - będąc nazistą zostałbym wyznawcą Hitlera, będąc komunistą wielbiłbym Stalina (jak zapewne wiesz, ideologie polityczne to tylko jedna z odmian religii). Gdybym wsród istniejących religii nie znalazł takiej która mi odpowiada, zapewne spróbowałbym stworzyć jakąś wlasną, na tyle spójną, że nie dawałaby powodów do takich niekonsekwencji. Jednak osobiście nie czuję w sobie żadnej potrzeby podpierania się bogiem - czy to w postaci Żyda, czy Buddy, czy Allacha, czy też licznymi bóstwami z religii politeistycznych. Religia (każda) jest swojego rodzaju protezą którą posługują się ludzie ułomni, niezdolni znaleźć w sobie samych zasad moralnych i wskazówek jak żyć. tacy ludzie mówią: jestem tolerancyjny, nie zabijam, bo bóg mi zakazuje ( w domyśle: gdyby nie bog, to juz ja bym...) Odpowiedz Link Zgłoś
czarnyhs Re: Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 21.02.12, 17:42 zatem - idąc Twoim tokiem rozumowania "odcinasz żyda od pieniążka" na bok odstawiasz Boga i dla Ciebie jedynym "bóstwem jest "jego świątobliwość PIENIĄDZ" . Żal mi Ciebie.... jesteś baaaardzo ubogi... Odpowiedz Link Zgłoś
nirelle Re: Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 21.02.12, 18:55 @stettinshark Ja i wielu internautów z pewnością nie mamy kompleksów. Jeśli odezwałam się w sprawie wzbogacenia się na holokauście to, żeby zaprzeczyć nieprawdzie, niewłaściwej interpretacji zdarzeń. Tak jak kropla wody drąży skałę tak powtarzane kłamstwo staje się faktem, w który niektórzy uwierzą.Nie należy tego przemilczać. Może te durne czasami artykuły w GW są celową manipulacją, która ma wywołać poczucie winy za niepopełnione czyny. I ciągle podgrzewać smrodliwą atmosferkę antysemityzmu. Ja oczekiwałabym po GW poważnych artykułów o problemach ekonomicznych, społecznych a nie wywoływanie antysemityzmu w kraju i wojenek PO-PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
mirwojski Re: Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 21.02.12, 22:24 Był taki biskup i był taki król, szkoda że u braci Czechów. Bo u nas był tylko kochankiem i za to został męczennikiem... Odpowiedz Link Zgłoś
mirwojski Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 21.02.12, 22:30 [bCo jakiś czas ( pół roku, rok) w Polsce i nie tylko, jak bumerang wraca temat ŻYD, ŻYDZI. Przypadek ??? - nie - to najstarsza zasada jaka obowiązuje w tej nacji : " NIEWAŻNE JAK SIĘ MÓWI O ŻYDACH - DOBRZE CZY ŹLE - BYLE SIĘ MÓWIŁO !!!". Zapamiętajcie na przyszłość i koniec dyskusji ....][/b] Zwykle każdy temat kończy się od 70 do 210 wypowiedzi - tutaj już prawie 400 i nie widać końca - OPAMIĘTAJCIE SIĘ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
chevreuse prosze przeczytac mądry wpis "kapitana.kirk" 03.03.12, 19:05 "Wśród moich licznych wad, z całą pewnością nie ma i nigdy nie było antysemityzmu ani w ogóle jakichkolwiek inklinacji rasistowskich. Obawiam się jednak, że jeszcze kilka/kilkanaście takich „naukowo obiektywnych” tekstów i zacznę na poważnie zastanawiać się, czy nie jestem przypadkiem demode :-/ Kilka najpaskudniejszych chwastów: "Żyd z pieniążkiem" w niczym nie przypomina znanej cepeliowskiej figurki starozakonnego Żyda żałobnika ani wirtualnej figury mściciela, wielce prawdopodobnej w kraju, który tak bardzo Żydów doświadczył. Hmmm, a można wiedzieć co kryje się pod tym ogólnikowym stwierdzeniem: „kraj, który tak bardzo Żydów doświadczył”? Że w „kraju” miał miejsce Holokaust? Ale przecież „kraj” nie był tu współsprawcą, ale współofiarą – „kraj” nie prosił się wszak o wojnę i krwawą okupację, a przeciwnie, robił co mógł żeby do nich nie dopuścić. Że w Polsce zdarzał się antysemityzm? A gdzie, przepraszam, w pobliżu stosunki były bardziej serdeczne? Może w Niemczech, w Rosji lub we wszystkich tych okupowanych i profaszystowskich krajach Europy od Francji po Litwę i od Norwegii po Grecję, których władze cywilne ochoczo urzędowo współpracowały z Niemcami w dziele Zagłady? A może to wciąż powracające echa marca 1968? Ale przecież przymusową emigrację polskim Żydom zafundował wówczas komunistyczny rząd, ten sam który przeciwko własnemu „etnicznemu” narodowi nie wahał się w tym samym czasie wyprowadzać nie tylko szwadronów milicji i „aktywistów” z pałami, ale także czołgów i karabinów maszynowych; przeciętny Polak tyleż ma moralny obowiązek odpowiadać za wybryki Gomułki czy Kociołka, co przeciętny Żyd za czyny Różańskiego, Brystigerowej czy Minca. Spróbujmy sobie wyobrazić, że gdzieś na świecie wiesza się na szczęście Polaków katolików... No więc spróbowałem to sobie wyobrazić – i nic. Żadnego oburzenia, wstydu, niesmaku; raczej wydaje się na pierwszy rzut myśli, że byłoby to nawet miłe. Jeśli zresztą wziąć za dobrą monetę tezę Autorki, iż posiadacze owych obrazów z Żydami traktują je jak totemy czy inne „święte” przedmioty mające im magicznie przynosić szczęście (acz temat wydaje się z lekka wydumany, bo jakoś po domach szczególnie nie widuję takich widoczków; może po prostu Autorka w jakimś specyficznych kręgu się obraca), to przecież trzeba pamiętać że takie przedmioty otacza się niejako z definicji troską i szacunkiem, a nie lekceważeniem ani pogardą. Zważywszy realia przedwojennej segregacji Polaków i Żydów, o których sam Bronisław Malinowski mówił, że były bardziej drastyczne niż te z południa Stanów Zjednoczonych, w wersji, którą przytacza internautka, przysłowie kompletnie nie ma sensu. Kompletnie nie ma sensu przede wszystkim cała ta wypowiedź. Nie wiem co konkretnie napisał Malinowski na ten temat; wiem natomiast, że wyjechał z Polski na stałe w 1908, a niepodległą II RP odwiedził później raptem dwukrotnie, z króciutkimi wizytami. O „segregacji Polaków i Żydów” mógł więc wiedzieć głównie to, co wyczytał o niej w brytyjskiej i amerykańskiej prasie, której ton pod tym względem nie różnił się wówczas zasadniczo od dzisiejszej. Porównanie tej sytuacji z ówczesnym południem USA jest oczywiście piramidalnym nonsensem. Czy Autorka chce przez to powiedzieć, że w Polsce były np. osobne przedziały kolejowe, miejsca w tramwajach, restauracje, szkoły i oddziały wojskowe dla Polaków i Żydów, że może Żydom nie wolno było studiować ani zasiadać we władzach publicznych? A może to na południu USA według Autorki Murzyni mogli wówczas pracować jako adwokaci, sędziowie, policjanci, profesorowie, wyżsi oficerowie, urzędnicy państwowi…? Absurd tego zestawienia jest tym bardziej dojmujący, gdy ma się świadomość, że w czasie gdy w Polsce w latach 1937-1939 wprowadzono osławiony numerus clausus, czyli limit 10% studentów-Żydów na niektórych wydziałach uczelni – co jest do dziś słusznym powodem do wstydu – na czołowych uczelniach USA, takich jak Harvard czy Yale, limit dla Żydów (dużo niższy, bo od 2÷5%) obowiązywał już od ponad 20 lat i miał zostać zniesiony dopiero u progu lat 60.; na uniwersytetach północno-wschodnich stanów normą były również analogiczne kwoty maksymalne dla m.in. katolików (że o Murzynach w tym kontekście litościwie już nie będę się wypowiadał…). W kraju, którego społeczeństwo tak bardzo wzbogaciło się na "zniknięciu" swoich Żydów, sporzący "Żyd z pieniążkiem" to czysta groteska. A jakżeż to bardzo się nasze społeczeństwo wzbogaciło na Holokauście??? Ruchomości pokradło, meble, futra…? Wszystko to wszak zrabowali i wywieźli osobiście Niemcy, już na etapie wywózek i likwidacji gett, po których zostawały z nich już to dymiące zgliszcza (Warszawa, Białystok), już to rudery domów ograbione nie tylko ze wszystkich sprzętów, ale często gęsto i z rur wodociągowych, kabli i desek z podłogi… A może chodzi o domy, sklepy czy fabryki przejęte przez Niemców i upaństwowione albo przekazane w „powiernictwo”? Ale przecież zaraz potem komuniści zabrali domy, sklepy i fabryki także pozostałym przy życiu Polakom i w ogóle wszystkim ze względu na narodowość; a dziś ubiegać się o zwrot tego majątku Żydzi i Polacy musza na identycznych warunkach. Ot zagadka… Ale w sumie nawet nie taka duża, bo poniższy tekst, stanowiący podsumowanie artykułu, mówi w zasadzie wszystko wprost: Szukając wyjaśnień dziwacznej koniunktury na "Żyda z pieniążkiem", zwracamy się do Freuda. W "Totemie i tabu" rozwija on koncepcję "późniejszego posłuszeństwa", ściśle związaną z ewolucją sumienia. W tym ujęciu sumienie nie rodzi się przy wtórze trąb archanielskich. Jego źródłem jest mord założycielski, którego na przywódcy hordy pierwotnej dopuścili się jego zbuntowani synowie. Zdaniem Freuda synowie ojcobójcy "unieważnili swój czyn, oświadczając, że zabijanie substytutu ojca, totema, jest niedozwolone, i wyrzekli się owoców swojego czynu, odmawiając sobie uwolnionych kobiet". Zarówno religia totemiczna, jak i samo sumienie są wytworem poczucia winy synów, "próbą złagodzenia go i zjednania skrzywdzonego ojca poprzez późniejsze posłuszeństwo". Ludzkie społeczeństwo uważa Freud za oparte na winie za wspólnie popełnioną zbrodnię, a moralność za potrzebę zadośćuczynienia, którego domaga się świadomość owej winy. Jakkolwiek szalona może się to wydawać optyka, pozwala ona ujrzeć groteskowe praktyki Polaków w innym, mniej irracjonalnym świetle. "Żyd z pieniążkiem" chroniący polski dom, z którego go wypędzono, byłby w tym ujęciu koślawym znakiem inicjacji moralnej, do której przygotowywać się może, jak potrafi, polska świadomość zbiorowa. Innymi słowy, nie ma już miejsca na żadne niedomówienia – nie to, że Polacy bywali antysemitami, nie to że wobec Zagłady zachowywali się często zbyt obojętnie, nie to że uratowali zbyt mało Żydów, a zbyt wielu padło ofiarami szmalcowników i innych szumowin. Powiedziane jest całkiem wprost i jasno: to Polacy osobiście zamordowali Żydów i wygnali ich z mieszkań, a teraz chcąc „unieważnić mord założycielski” (założycielski – czego…?) wieszają sobie obrazki z Żydem liczącym szmal… Ręce opadają :-O Autorce wróżę jednakowoż duże powodzenie rynkowe; choć niekoniecznie może akurat w dziedzinie antropologii kulturowej. I przepraszam za ten przydługi wpis, na temat na który zwykle się nie wypowiadam; jednak artykuł ten wkurzył mnie po prostu do białości :-( Pozdrawiam " Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek410 prosze przeczytac niemądry wpis "kapitana.kirk" 04.03.12, 08:03 Kapitan Kirk dal wyraz swojemu oburzeniu “wkurzony do białości”. Tekst Tokarskiej-Bakir jest rzeczywiscie jakims belkotliwym elaboratem z cytowaniem jakichs internetowych dewiantow, ktorych na kazdym forum jest bez liku. Ilustracje kiczy, ktore to jakoby mialy opanowac polskie gusta, tez wydaja mi sie bardzo tendencyjne. Nie wyobrazam sobie nikogo normalnego, kto powiesilby sobie cos takiego w domu!!!! Rzeczywiscie Tokarska – Bakir niepotrzebnie tez przywoluje tez smieszne dywagacje Freuda i tylko na niby traktuje je żartobliwie i z dystansem (jako taka “szaloną optykę”). Przewrazliwiona antropolożka jest pewnie zbyt obsesyjnie przywiazana do tych polsko-zydowskich tematow i teraz juz na sile stara sie doszukiwac jakichs tajemniczych znaczen w roznych dziwnych zachowaniach roznych dziwnych ludzi, ktorych moze powinno zamykac sie w domu wariatow. Jej wczesniejsze opracowania slusznie spotkaly sie z duzym uznaniem. To, co zademonstrowala tutaj budzi jednak zwatpienie w trzezwosc jej spojrzenia. Zajmuje sie jakims ludzkim marginesem (zgadza sie, ze nie jest on w Polsce taki znowu maly), ale chce z tej analizy sporadycznych dewiacji wyciagac daleko idace wnioski. Rozumiem, ze ma silne poczucie misji i stara sie nie unikac trudnych tematow, stad pewnie ma tam te swoje obsesje, ktore jednak jestem w stanie jakos zrozumiec, bo wszechobecne przejawy polskiego antysemityzmu niejednego juz doprowadzily do rozpaczy i szalenstwa … Dlatego jestem tu bardzo wyrozumialy… Ale dla obsesji Kapitana Kirka w wybielaniu naszej historii, nie znajduje zadnego usprawiedliwienia…. Odpowiedz Link Zgłoś
para-lela Re: prosze przeczytac niemądry wpis "kapitana.kir 04.03.12, 08:13 wiesz kto getto wymyślił?????? ŻYDZI! Żeby oddzielić sie od bydła -gojów. Więc do kogo żydzi mają pretensje??? Chyba do siebie. "Idea odseparowania Żydów od innych narodowości zrodziła się wśród żydowskiej diaspory już w starożytności. Niektóre gminy żydowskie i autorytety religijne domagały się wówczas od swoich współwyznawców przestrzegania szeregu ograniczeń w kontaktach z innowiercami, dotyczących m.in. wspólnego zamieszkania czy też nauczania." Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: prosze przeczytac niemądry wpis "kapitana.kir 04.03.12, 08:45 piotrek410 napisał: > Ale dla obsesji Kapitana Kirka w wybielaniu naszej historii, nie znajduje zadne > go usprawiedliwienia…. Nasz historia nie jest koniecznie bardziej biała od innych, ale też nie jest i bardziej czarna. Czy możesz krytycznie odnieść się konkretnie do którejś z moich tez? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wojteksz1 Żyd z pieniążkiem podbija Polskę 25.03.12, 15:39 ZNIZM JAK MIĘSNY JEZAY TAKI SAM KRETYNIZM JAK MIĘSNY JEŻYK, SZKODA GADAĆ...... Odpowiedz Link Zgłoś