wyjepka 20.02.12, 07:28 Chcecie zmniejszyć bezrobocie ? To obniżcie stopy procentowe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jsd1952 Młode bezrobocie 20.02.12, 07:30 Rząd ma to w d....! Bezrobotni i biedni to nie oderwani od życia i nic nie kosztujący, poza PR-m internauci "dorabiający" z pominięciem prawa w internecie. Im Premier się kłania - bezrobotnym i biednym nie będzie się kłaniał... Odpowiedz Link Zgłoś
nie_czytaj_tego rząd = porażka 20.02.12, 08:32 Czemu kolejne rządy, zamiast dążyć do zwiększenia popytu na pracowników, chcą "walczyć" z bezrobociem ? Przecież te bony to jakiś absurd - będą brali ludzi na staż półroczny, po czym będą ich wymieniać "na nowych" stażystów. To jest psucie rynku. Zamiast zmniejszać koszty pracy, wspierać małe firmy, wspierać przedsiębiorczość, ta banda matołów będzie wydawać publiczne pieniądze na darmową silę roboczą dla dużych molochów. Przy okazji poprawy rynku pracy rozwiązalibyśmy też częściowo problem emerytur. No ludzie, tak jak ja pewnie uważa z 80% "Kowalskich", nie mamy doktoratów, nie kończyliśmy prestiżowych uczelni, więc moje pytanie brzmi - KTO DO CHOLERY ZASIADA W RZĄDZIE I SEJMIE ? Ż.E.N.A.D.A Odpowiedz Link Zgłoś
tmp0003 za mało vatu, pitu, zusu i za mało przepisow 20.02.12, 08:54 trzeba zatrudnic jeszcze drugi milion urzednikow niech okoncesjonuja i obwaruja pozwoleniami wszystko wlacznie ze sraniem, to na pewno bedzie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
dawaj.flaszkie Dokładnie. Przydałoby się więcej formularzy. 20.02.12, 09:38 Przydałoby się też przerzucenie więcej obowiązków na pracowników, żeby ulżyć niedoli państwa i jego urzędników. Przedsiębiorca zatrudniając pracownika powinien jeszcze utrzymywać jego rodziców-emerytów, ZUS z OFE już nie dają przecież rady. PS. Rozmawiałem z kolegą z UK. On ma takie ciche, nieśmiałe zdanie, że polscy przedsiębiorcy to bohaterowie. Odpowiedz Link Zgłoś
walkaklas Same "sukcesy" III RP 20.02.12, 07:43 zrujnowali przemysł, nawprowadzali licencji, przepisów, kontroli, wymagań - jednym słowem nic się nie opłaca i mamy ponad 20% bezrobocie (wliczając uciekinierów za chlebem) -największe w Europie. Wielki elektryku ze swoją S dziękujemy i obyś szczezł Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 co wy z tym przemysłem? no dajcie spokój 20.02.12, 08:02 Tylko przemysł i przemysł. nie rozumiecie, że największym marzeniem młodego (i nie tylko) polactwa nie jest robota przy jakimś tam przemyśle, tylko ciepła posadka w urzędzie, agencji lub komunalnej spółeczce infrastrukturalnej? Wyją do tych wakacików jak psy do zaciekanej suki. Hehe - "bo przemysł mocium panie wyjechał do Chin". Tak, już widzę jak młode polskie tipsiary o żakietowych aspiracjach zasiadają ochoczo do maszyn do szycia by produkować odzież, np. t s-shity Odpowiedz Link Zgłoś
pawel949 Re: co wy z tym przemysłem? no dajcie spokój 20.02.12, 08:19 Jakoś nigdzie nie słyszę, żeby bezrobotni byli absolwenci politechniki. Psychologia, socjologia, jakieś różne ekonomie czy inne podobne. Oni wszyscy narzekają, a inżynierów brak. To chyba świadczy, że nie jest tak źle z tym przemysłem. Bo do przemysłu nie potrzeba setek tysięcy magistrów po prywatnych humanistycznych weekendowych uczelniach. I jeśli ci nie chcą się przekwalifikować, to zawsze będą bezrobotni. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: co wy z tym przemysłem? no dajcie spokój 20.02.12, 08:21 tylko że bezrobocie nie jest jedyną miara wszechrzeczy - bo w polskich warunkach ramię w ramię z nim idzie inny jeździec apokalipsy - bezpłacie PS - a ja owszem słyszę o bezrobotnych absolwentach politechnik. I to warszawskiej Odpowiedz Link Zgłoś
walkaklas Re: co wy z tym przemysłem? no dajcie spokój 20.02.12, 08:34 PS - a ja owszem słyszę o bezrobotnych absolwentach politechnik. I to warszawsk > iej ja także, po PW, po AGH również, nie tylko słyszę ale znam, po kierunkach przemysłowych (nieusługowych) Odpowiedz Link Zgłoś
klaun.szyderca Re: co wy z tym przemysłem? no dajcie spokój 20.02.12, 09:12 > PS - a ja owszem słyszę o bezrobotnych absolwentach politechnik. I to warszawsk > iej Wszędzie jakaś d... wołowa się trafi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jes-ter Re: co wy z tym przemysłem? no dajcie spokój 20.02.12, 08:35 Nie potrzeba też aż tylu inżynierów jak mogłoby się wydawać, ponieważ w większości polscy inżynierowie wykonują pracę jaką na zachodzie wykonuje średnia kadra techniczna (odpowiednik naszych techników). Ogólnie mówiąc w Polsce inżynierowie nie tworzą, tylko odtwarzają technologie które powstają poza Polską. Zbyt mało innowacji powstaje w Polsce. Szkolnictwo wyższe techniczne funkcjonuje w oderwaniu od rzeczywistych potrzeb przemysłu. Wysoka kadra uczelniana najczęściej nigdy nie miała styczności z przemysłem i jest dobra tylko teoretycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
walkaklas Re: co wy z tym przemysłem? no dajcie spokój 20.02.12, 08:38 aby tworzyć nowe technologie to trzeba mieć za co i gdzie wdrożyć, montownie mają swoje centra badawcze, nie są zainteresowane, "polski przemysł" bazuje natomiast na taniej sile roboczej, czy znaleźliśmy się w sytuacji bez wyjścia ? Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: co wy z tym przemysłem? no dajcie spokój 20.02.12, 08:49 walkaklas napisał: > aby tworzyć nowe technologie to trzeba mieć za co i gdzie wdrożyć, montownie ma > ją swoje centra badawcze, nie są zainteresowane, "polski przemysł" bazuje natom > iast na taniej sile roboczej, czy znaleźliśmy się w sytuacji bez wyjścia ? Stale tutaj jest bezrobocie w okolicy 20%,dla biznesu związanego z PO, to sie opłaca ,bo mają tanią siłę roboczą Odpowiedz Link Zgłoś
piorek_upiorek Re: co wy z tym przemysłem? no dajcie spokój 20.02.12, 08:48 Po chemii na politechnice nie ma pracy, wszędzie chcą doświadczenie, jak je wtedy zdobyć? Odpowiedz Link Zgłoś
ewcik_12 Re: co wy z tym przemysłem? no dajcie spokój 20.02.12, 11:24 nie ma pracy dla inżynierów chemików? a to ciekawe... jestem chemikiem po politechnice, fakt faktem ukończyłam ją ponad 4 lata temu, ale już wtedy podobno z pracą było krucho... jakoś jednak miesiąc po obronie już pracowałam, w między czasie 2 razy pracę zmieniłam (z własnej woli - na lepszą) i nie narzekam, bo nie mam na co. Jednak mimo, że "nie robię przy maszynie" to o garsonce i tipsach mogę zapomnieć;) ale taki zawód, chcesz być inżynierem, chcesz pracować w zawodzie = musisz się przyzwyczaić do tego, że nawet jak jest to praca umysłowa to jednak jest to praca często brudna i czasem, o zgrozo, dotykająca pracy fizycznej:) Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff Re: co wy z tym przemysłem? no dajcie spokój 20.02.12, 17:05 Jesli od magistra inzyniera chemii po politechnice ktos oczekuje doswiadczenia zawodowego jako warunku zatrudnienia to wiedz i zapamietaj, ze on wcale nie potrzebuje magistra inzyniera a stosuje tylko wybieg coby nie zalamac absolwenta. Wejdz na strony internetowe globalnego koncernu farmaceutycznego niemiecko-japonskiego Fresenius -Kabi Werk Deutschland to dowiesz sie, ze oni tam poszukiwali maturzystow chetnych do nauki zawodu laboranta chemicznego przez 3 lata u nich w koncernie na poziomie studiow licencjatu gdyz tak potezne jest zapotrzebowanie na chemikow w krajach wysokorozwinietych przemyslowo. Wiedz tez, ze w rankingu wysokosci rocznych zarobkow, najwiecej zarabiaja statystycznie w Niemczceh inzynierowie chemicy zaraz po Menedzerach, ktorzy maja I pozycje czyli pow. 90 000,- Euro rocznie bruttto ( wiecej od lekarzy, inyzynierow innych specjalnosci, nauczycieli akademickich az dwa razy i wiecej od informatykow). Zauwaz, ze takie kraje jak Albania , Polska, Kampucza moga nie potrzebowac u siebie magistrow inzynierow chemikow. Odpowiedz Link Zgłoś
alabaster_x Re: co wy z tym przemysłem? no dajcie spokój 20.02.12, 09:15 To masz słaby słuch. Porozmawiaj z ludźmi mądrymi. Nawet informatyków zwalniają po kilku latach ... szkoda gadać:( Odpowiedz Link Zgłoś
chamski_post bzdury prawisz 20.02.12, 08:48 Jestem inżynierem i większość moich znajomych to absolwenci politechnik. Obraz wcale nie jest taki różowy jak to kreśli GW. Realia są raczej zbliżone do reszty (mówię o młodych) - umowy zlecenia, pośrednictwa pracy, żenujące zarobki. Ktoś powie "na początek to od razu byście chcieli 5 tys. zarabiać!". Nieprawda, wiemy bardzo dobrze, że trzeba się rozwijać. Niestety w Polsce nie ma za bardzo perspektyw na dalszy rozwój bo gros miejsc pracy inżynierskich to tak naprawdę praca odtwórcza. Jak ktoś robi rzecz A dzisiaj to prawdopodobnie będzie robił tą samą rzecz za 10 lat, może za -daj Boże- średnią krajową, ale tą samą....... Odpowiedz Link Zgłoś
ipta Re: Same "sukcesy" III RP 20.02.12, 08:04 Za czasów Rakowskiego i Wilczka została wprowadzona ustawa o Działalności Gospodarczej. Kolejne ekipy przy władzy o solidarnościowym rodowodzie przy niej ciągle majstrowały. I na dzisiaj co z tej ustawy zostało . A obecna ekipa ma też cudowny sposób na walkę z bezrobociem. Poprzez podnoszenie kosztów pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
walkaklas Re: Same "sukcesy" III RP 20.02.12, 08:36 właśnie wtedy, ja głupi uwierzyłem, że coś w Polsce da się jeszcze zbudować, długo wolność gospodarcza jednak nie trwała, dwa, może 3 lata, jako pierwszy nowe koncesje i licencje zaczął wprowadzać rząd Olszewskiego, pamiętacie? Odpowiedz Link Zgłoś
wyjepka Re: Same "sukcesy" III RP 20.02.12, 08:17 Nieprawda. Największy procent emigrantów w stosunku do całej populacji opuściło kraje bałtyckie. Pasożytujące na nich szwedzkie banki doprowadziły Łotwę, Litwę i Estonię na krawędź społecznego rozpadu. Odpowiedz Link Zgłoś
szpak.nie Re: Same "sukcesy" III RP 20.02.12, 09:53 Z tym przemysłem to było często tak: był zakład. W zakładzie pięciu kierowników, w tym mój późniejszy szef, kierownicy, jak to kierownicy, w PZPR, każdy dobrze wykształcony - średnie po wieczorowych kursach. Do tych kierowników przyjeżdżali inni kierownicy z innych zakładów, prosząc o usługę, ale że był niedobór materiałów z pustymi rękami nie przyjeżdżali do nich, a ci z kolei jechali do innych kierowników z trzeciego zakładu po materiały, też nie z pustymi rękami i kręciło się, i drabinka była czytelna, były urzędy jej szczebelkami i dużo przedsiębiorstwa państwowe. Po 89 roku większosć zakładów upadła i zaradni kierownicy mając odłożone coś pieniędzy i dostęp do maszyn w cenie złomu wyrzucili czerwone książeczki, a zostali przedsiębiorcami, ale nadal w tej samej drabince, albo w podobnej, gdzie nadal się duże spółki skarbu państwa (z tymi samymi kierownikami co kiedyś w logistyce), są urzędnicy, są znajomi i rodzina, są wyjazdy nie z pustymi rękami. Odpowiedz Link Zgłoś
szpak.nie Re: Same "sukcesy" III RP 20.02.12, 09:59 Urzędy w tych drabinkach jednym pozwalają, a drugim zabraniają, tak by tylko ci właściwi mogli. Mógł Solorz na podstawie jedynej słusznej koncesji, nie mógł Kluska, bo nie był z drabinki. Drabinki ukształtowanej za PRLu i po wzbogaceniu jej o tych właściwych opozycjonistów, starannie wyselekcjonowanych przy Okrągłym Stole. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Młode bezrobocie 20.02.12, 07:45 nasze elity w ciągu ćwierćwiecza RP III zadbały o siebie. w państwie mamy coś w rodzaju afrykańskiego buszu - synowie wodzów plemiennych dostają posady jako prezenty, zausznicy są dopuszczani w pierwszej kolejności do podziału łupów, kilku "karków" pilnuje bezkarności jednych i drugich, zaś plemienny czarownik pierd... że są nietykalni z nadania boskiego. A ponieważ nie jesteśmy w głębokiej Afryce (gdzie szybko dałoby się zrobić porządek) tylko k..... w centrum Europy, to .... jesteśmy w dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
tenochtitlan3 Różowe chmury 20.02.12, 07:48 To pewnie wina źle napisanego lub wysłanego CV. A tyle się ostatnio o tym pisze... Bezrobotni to najbardziej niezorganizowana grupa społeczna w Polsce. Dlatego też nic się w tej sytuacji zmienić nie może. Obserwując młodych Polaków stwierdzam, że brak im ikry do rozpoczęcia rewolucji. Kompletny brak zrozumienia sytuacji i czasu, w których przyszło im żyć. Komu właściwie przeszkadza to bezrobocie wśród młodych? Bo na pewno nie młodym. Czekajcie dalej na swoją szansę: może któregoś dnia system się nad wami ulituje... Odpowiedz Link Zgłoś
alabaster_x Re: Różowe chmury 20.02.12, 09:24 spoko, ciebie też bezrobocie dopadnie, nie takich kozaków przysżło mi wywalać z roboty , za butę i za głupotę szefowie dają karę tenochtitlan3 napisał: > To pewnie wina źle napisanego lub wysłanego CV. A tyle się ostatnio o tym pisz > e... > Bezrobotni to najbardziej niezorganizowana grupa społeczna w Polsce. Dlatego t > eż nic się w tej sytuacji zmienić nie może. > Obserwując młodych Polaków stwierdzam, że brak im ikry do rozpoczęcia rewolucj > i. Kompletny brak zrozumienia sytuacji i czasu, w których przyszło im żyć. > Komu właściwie przeszkadza to bezrobocie wśród młodych? Bo na pewno nie młod > ym. Czekajcie dalej na swoją szansę: może któregoś dnia system się nad wami uli > tuje... > > > Odpowiedz Link Zgłoś
antekguma1 Młode bezrobocie 20.02.12, 07:50 Jeszcze w 2010 r. dzięki stażom, szkoleniom, pracom interwencyjnym i innym formom aktywizacji wróciło na rynek pracy ok. 700 tys. bezrobotnych Po czym po skończonych stażach, szkoleniach, pracach interwencyjnych wrócili na bezrobocie. Wydawanie pieniędzy na bezsensowne szkolenia, których głównym celem jest złapanie kasy przez różnych cwaniaków którzy te szkolenia organizują. Stażysta to tania siła robocza, która przydaje się do puki jest darmowa. Koniec okresu stażu oznacza powrót na bezrobocie. Znowu transferowanie pieniędzy społecznych do kieszeni prywaciarzy. Prace interwencyjne jak sama nazwa wskazuje to prace tymczasowe na których zarabiają cwaniacy je organizujący. Itd itp. Nie licząc kosztów utrzymania armii urzędników w urzędach pracy. Wychodzi teraz budowa przez ponad dwie dekady dzikiego kapitalizmu. Rozpie...nie przemysłu i przekształcenie Polandi w kraj sklepów, hurtowni i montowni. Na bezrobociu i bezrobotnych można nieźle zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Młode bezrobocie 20.02.12, 07:54 dokładnie tak. to tak durny pomysł że się nie mieści w pale. jedynym jego skutkiem była .... możliwość NIE zatrudnienia kogoś na stałe. bo gość miał za darmochę "pracownika zmiennego" Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff Re: Młode bezrobocie 20.02.12, 17:29 antekguma1 napisał: > Jeszcze w 2010 r. dzięki stażom, szkoleniom, pracom interwencyjnym i innym f > ormom aktywizacji wróciło na rynek pracy ok. 700 tys. bezrobotnych > > Po czym po skończonych stażach, szkoleniach, pracach interwencyjnych wrócili na > bezrobocie. Wydawanie pieniędzy na bezsensowne szkolenia, których głównym cele > m jest złapanie kasy przez różnych cwaniaków którzy te szkolenia organizują. St > ażysta to tania siła robocza, która przydaje się do puki jest darmowa. Koniec o > kresu stażu oznacza powrót na bezrobocie. Znowu transferowanie pieniędzy społec > znych do kieszeni prywaciarzy. Prace interwencyjne jak sama nazwa wskazuje to p > race tymczasowe na których zarabiają cwaniacy je organizujący. Itd itp. Nie lic > ząc kosztów utrzymania armii urzędników w urzędach pracy. Wychodzi teraz budowa > przez ponad dwie dekady dzikiego kapitalizmu. Rozpie...nie przemysłu i przeksz > tałcenie Polandi w kraj sklepów, hurtowni i montowni. Na bezrobociu i bezrobotn > ych można nieźle zarobić. Doskonala diagnoza czytelna, zwiezla i zupelna. Odpowiedz Link Zgłoś
pixima Młode bezrobocie 20.02.12, 07:51 Jeszcze rok, dwa, pięć lat i jak nic sie nie zmieni, a emigrowac juz nie ma dokad - to poleca w koncu glowy i krew poleje sie na ulicach. Odpowiedz Link Zgłoś
walkaklas Re: Młode bezrobocie 20.02.12, 08:43 > Jeszcze rok, dwa, pięć lat i jak nic sie nie zmieni, a emigrowac juz nie ma dok > ad - to poleca w koncu glowy i krew poleje sie na ulicach. to jest możliwe, emigracja to wydajny wentyl bezpieczeństwa, kiedy go zabraknie może być ciekawie Odpowiedz Link Zgłoś
olias Młode bezrobocie 20.02.12, 07:51 a wsadźcie se te bony stażowe i szkoleniowe w dupy i chodźcie z nimi! zacznijcie coś robić z tym prymitywnym państwem kolesi i krewnych. albo wyprowadźcie sztandar. innym nacjom lepiej wychodzi to dadzą sobie radę, tylko spierd.. stąd! Odpowiedz Link Zgłoś
br00net Głosowaliście na Tuska? NIE narzekać 20.02.12, 07:52 daliście się nastraszyć Jarkiem i jego kotem?? zęby w ścianę i się cieszyć że macie swoje Słońce Peru, Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: Głosowaliście na Tuska? NIE narzekać 20.02.12, 09:20 Na sejmowych korytarzach coraz głośniej słychać informację o szantażu Mag Donalda. Tusk chce zmusić posłów PO aby głosowali przeciwko przyjęciu budżetu, pragnie w ten sposób wywołać kryzys koalicyjny i spowodować wcześniejsze wybory parlamentarne. Wie dobrze, ze nikt nie zachce przejąć na siebie uporządkowania ekonomiczno- gospodarczego burdelu po jego ekipie. Chłopki się przestraszą i będą na kolanach błagać Mag Donalda o dalsze kierowanie rządem i narodem! Nawet Schetyna, przedstawiamy jako "mąż opacznościowy" Platformy, nie będzie w stanie wyciągnąć nas z tego bagna!! Odpowiedz Link Zgłoś
tajlerdarden Klasyczny kapitalizm na wylocie... 20.02.12, 07:54 Właśnie jesteśmy świadkami schyłkowej ery kapitalizmu. Co będzie po nim? Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
imw jaki kapitalizm??? toż to interwencjonizm 20.02.12, 08:00 o wszystkim decydują urzędnicy poprzez koncesje, zezwolenia, dotacje dla wybranych itd. itd interwencjonizm jest przeciwieństwem kapitalizmu, to jedna z cech socjalizmu Odpowiedz Link Zgłoś
nie_czytaj_tego Re: Klasyczny kapitalizm na wylocie... 20.02.12, 08:37 Tak tak fakt, że PAŃSTWO płaci za pracę pracownika (staż) to "klasyczny" objaw kapitalizmu Tak samo jak klasycznym objawem kapitalizmu jest zabierania 70% dochodów na podatki (liczę też akcyzy, VATY, sraty) "Klasycznym" objawem kapitalizmu jest też kontrolowanie wartości pieniądza, który -na marginesie- swoją wartość nie ma potwierdzenia w złocie tylko, w zapewnieniu Rzeczpospolitej, że on jakąś wartość ma.... Odpowiedz Link Zgłoś
gall.anonim.pn Młode bezrobocie 20.02.12, 07:58 Niestety sytuacja jest jeszcze chyba gorsza. Jak rozmawiam z dziećmi znajomych to po prostu włosy staja dęba. Nie wiem czy powinienem tak się dziwić na stanowisko wrzuca się jakiegoś łebka z koneksjami (vide fryzjer czy Kepler), a zapewniam że mniej medialnych ale znacznie bardziej rozpowszechnionych tego typu przypadków jest znacznie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
mreck ad vocem 20.02.12, 08:08 daj sobie spokuj z fryzjerem. w życiu byłem: Kierownikiem działu, maglarzem, archiwistą, prezesem spółki z o.o. kadrowcem, recepcjonistą, głownym specjalistą w koncernie, pracowałem w Kontroli Skarbowej i jeszcze kilka fuch by się znalazło. Tudzież wykładowcą, Mam biuro rachunkowe. Jestem mężczyzną pracującym, żadnej pracy się nie boję. Często na dwa etaty. Nie cierpię I gdy staram się o pracę, taki nierób jak ty ma mi za złe, że przez siedem lat maglowałem bieliznę? I co z tego? Dobry fryzjer nie ma się czego wstydzić. wstyd to brać kasę od rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
luizaaaaa Re: ad vocem 20.02.12, 08:48 Dokładnie, wstyd to siedzieć na garnuszku u rodziców. Studiowali po 12 lat jeden kierunek na garnuszku rodziców... teraz sie ocknęli ze trzeba by popracować... Ale do pracy trzeba rano wstać, być codziennie i jeszcze na dodatek słuchać przełożonych... a tego "wielkie państwo" z polibudy nie może znieść... Innym typem sa tipsiary i dresiki z kierunków zaocznych, którzy wszystkie egzamin zerznęli, albo rodzice dopłacili i zaliczenie się znalazło... a byli debilami i sa nadal... wiec się nie dziwie ze nikt nie chce ich przyjąć... zresztą nastawieni ze zawsze wszystko dostają, teraz tez czekają na dary niebios... Kolejny typ bezrobotnego, to taki, co za takie pieniądze on z domu d... nie ruszy. W zeszłym tygodniu typ rzucił prace, bo za 5tys to mu się nie opłaca, wstawać rano... poszedł do nierobów się zapisać... Niech sie do roboty wezmą i tyle... Reszta tak zwanych bezrobotnych to ludzie pracujący na czarno, bo zarabiają za mało i nie stac ich na zus i ubezpieczenie, wiec siedzą w szarej strefie, a od urzędu maja ubezpieczenie. Procent ludzi naprawdę bezrobotnych i chcących pracować, jest naprawdę niewielki. Odpowiedz Link Zgłoś
szpak.nie Re: ad vocem 20.02.12, 09:39 > z siedem lat maglowałem bieliznę? I co z tego? Dobry fryzjer nie ma się czego > wstydzić. wstyd to brać kasę od rodziców. Przedmówcy chodziło o fryzjera min. Muchy, którego posadziła na dyrektorskim stołku w Centralnym Ośr. Sportowym, czyli o koneksje i znajomości. Koneksje i znajomości są zresztą wszędzie, fundamentem 3 RP są koneksje i znajomości, klany i powiązania, pochodzące jeszcze z czasów PRL, wzbogzacione tylko o część opozycjonistów na mocy porozumień Okrągłego Stołu - ci którzy się wtedy dopchali do PZPR-owskiego towarzystwa mają sie dobrze i razem z dawnymi czerwonymi ustawiają sie na kilka pokoleń do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
costa3500 Młode bezrobocie 20.02.12, 07:59 Jest prosty sposób na likwidację bezrobocia przywrócić szkoły zawodowe uczyć młodych pracy a nie robić z nich bezproduktywnych ćwierć magistrów z wysokimi aspiracjami komputer zrobi wszystko nie odwali jednak czarnej roboty, Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd h iho 20.02.12, 08:12 > Jest prosty sposób na likwidację bezrobocia przywrócić szkoły zawodowe uczyć mł > o Skończyłeś szkolę zawodowej ,że z takim znawstwem się wypowiadasz ? Ja sądzę że jesteś występnym polskim inteligentnym inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: h iho 20.02.12, 09:22 Patrząc na poprawność zdań, to chyba lepszą szkołę skończył od Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
daga_1 Najważniejsze, że mają pracę młodzi emeryci. 20.02.12, 08:02 Znajomy górnik emeryt mówi, że musi pracować, bo ma dwoje dzieci na bezrobotnym. Swojska logika. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Jesteś pierwszą osobą na tyle postów 20.02.12, 10:07 Która jest blisko właściwej przyczyny bezrobocia wśród młodych. Za komuny, jak wyż demograficzny wchodził na rynek pracy, to komuna wiek emerytalny obniżyła do 55 lat i wszystkich starszych wypierdzieliła na emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
pablobodek Re: Jesteś pierwszą osobą na tyle postów 20.02.12, 18:19 myslacyszaryczlowiek1 napisał: > Która jest blisko właściwej przyczyny bezrobocia wśród młodych. Za komuny, ja > k wyż demograficzny wchodził na rynek pracy, to komuna wiek emerytalny obniżyła > do 55 lat i wszystkich starszych wypierdzieliła na emerytury. myslacy - powinieneś pomyśleć zanim coś wstukasz. To jaki wiek proponujesz? 40 czy 45 lat? Nobel z ekonomii już czeka. Ig Nobel. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: Jesteś pierwszą osobą na tyle postów 20.02.12, 20:52 Patrz post sporo niżej o raporcie CIA i moją odpowiedź. Człowiek nie naje się usługami finansowymi, prawniczymi, marketingowymi, ani religijnymi. Człowiekowi potrzebni są wytwórcy rzeczy i usług, za które chętnie sam zapłaci. Odpowiedz Link Zgłoś
spider78 Młode bezrobocie 20.02.12, 08:04 Aktywizacja-sracja, pojawią się miejsca pracy to i młodzi bezrobotni znajdą pracę, przecież nie siedzą oni w domu na garnuszku rodziców bo im tak wygodnie, to nie są 50 letnie dziady co tylko kombinują jak tu na wino gdzieś zarobić. Zmniejszyć obciążenia podatkowe małych firm, ułatwić start w biznesie, dać nisko oprocentowany kredyt, zainwestować w innowacyjne technologie, badania naukowe i zlikwidować urzędy pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
witoldyna Re: Młode bezrobocie 20.02.12, 08:08 Szukałam pracy 2,5 roku. W międzyczasie skończyłam studia podyplomowe i zrobiłam parę bezpłatnych staży. Wszędzie chcą za darmo, bo traktują nas jak niewolników (ja robiłam na nich to samo, co osoby zatrudnione i nie były to staże w administracji, niestety nie zawsze dostałam nawet zwrot za bilety gdy jeździłam do klientów). Powiedziałam "koniec". Nie ma sensu. W tym roku postanowiłam zmienić swoje życie. Od września zaczynam za granicą doktorat i właśnie tam zamierzam się osiedlić po jego skończeniu. Nie chcę by moje dzieci, gdy już wreszcie będę miała pieniądze by się na nie zdecydować (brawo polityka prorodzinna), użerały się z tak naprawdę wszystkim w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia55 Młode bezrobocie 20.02.12, 08:12 W niektórych regionach prawie 60 proc. bezrobotnych to osoby, które nie ukończyły 34 lat. Dlatego należy wydłużyć wiek emerytalny wg rządu do 67 lat. Jak to wpłynie na bezrobocie młodych ludzi, to oczywiste, że wzrośnie. Czy rząd zdaje sobie z tego sprawę? Odpowiedz Link Zgłoś
morisan Re: Młode bezrobocie 20.02.12, 08:28 Owszem, zdaje sobie sprawę. Za chwilę te dziadki wymrą a młode pokolenia są co raz mniej liczne. Gdy na rynku pracy pojawi się niż demograficzny i zabraknie chętnych do roboty sytuacja zmieni się dość diametralnie. Problemem jest co innego - zamiast uczyć ludzi konkretnego zawodu wbiło im się do głowy, że trzeba iść na studia. Większość z nich (tak jak zacytowana pani psycholog) skończyła zupełnie nieprzydatne kierunki po których pracy nie ma i nie będzie bo psycholog w każdej wiosce jest niepotrzebny. Jest natomiast potrzebny mechanik, fryzjer, piekarz i lekarz. Teraz ci młodzi ludzie - z wielkimi aspiracjami bo przecież ukończyli studia - szukają pracy "w zawodzie". Wystarczyło by schować dumę, zakasać rękawy i wziąć się za jakąś produktywną robotę. Tak się składa, że znam wiele osób, które studiów nie skończyły, do pracy (często prostej i kiepsko płatnej) poszły zaraz po szkole średniej i teraz są już na tyle doświadczeni że mimo iż nie wykonują jakiegoś bardzo prestiżowego zawodu to i dobrze zarabiają i podoba im się to co robią. Trzeba tylko chcieć a nie wiecznie wyciągać łapę do państwa i marudzić, że się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 to nie jest takie proste 20.02.12, 08:34 "mechanik, fryzjer, piekarz" - to, że w tych zawodach jest popyt na robotę to właśnie efekt tego, że mało osób chciało być tym "robolem" - gdyby ich liczba się zwiększyła, w drodze konkurencji ceny (a więc i zarobki)m usiałyby spaść). Polska gospodarka jest bardzo słaba - ma potencjał gospodarki kraju rozwiniętego, ale liczącego góra 10 milionów ludzi (coś jak Austria czy Belgia). Wszyscy nie mogą tyrać w usługach, jeśli to ma hulać Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszdd Re: to nie jest takie proste 20.02.12, 08:44 hooligan1414 napisał: > "mechanik, fryzjer, piekarz" - to, że w tych zawodach jest popyt na robotę to w > łaśnie efekt tego, że mało osób chciało być tym "robolem" - gdyby ich liczba si > ę zwiększyła, w drodze konkurencji ceny (a więc i zarobki)m usiałyby spaść). Po > lska gospodarka jest bardzo słaba - ma potencjał gospodarki kraju rozwiniętego, > ale liczącego góra 10 milionów ludzi (coś jak Austria czy Belgia). Wszyscy nie > mogą tyrać w usługach, jeśli to ma hulać W tych pracach ,które wymieniłeś są słabe zarobki. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: to nie jest takie proste 20.02.12, 08:58 "są słabe zarobki" - no cóż, przepraszam, że zawiodłem Pana Prezesa apanaże w wysokości 150-200% gusowskiej średniej uznaje pan za słabe? średnio 5-6 tysięcy na czysto ma mój cioteczny brat, właściciel dziadowskiego serwisu (bez podnośnika, tylko kanał), w którym naprawia praktycznie tylko prosty "dół" samochodów (tłumiki, zawieszenia, ew. hamulce i inne pierdółki, praktycznie nie dotykając silników, skrzyń ani elektryki). Z drugiej strony trzeba mu oddać, że lokalizację ma super. I to w średniej wielkości mieście na wschodzie kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
grisza29 Re: to nie jest takie proste 20.02.12, 09:42 nie wiem jak piekarz, ale juz taki cukiernik (czyli pokrewna branza) zarabia calkiem niezle. co do mechanika i fryzjera to jestes w totalnym bledzie. chcialbym tyle zarabiac co dobry fryzjer badz mechanik Odpowiedz Link Zgłoś
luizaaaaa Re: to nie jest takie proste 20.02.12, 08:54 To raczej odwrotnie, wszyscy nie mogą być dyrektorami... Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: to nie jest takie proste 20.02.12, 09:07 raczej jedno nie wyklucza drugiego Wszyscy nie mogą być dyrektorami, podobnie jak pracownikami usług, robotnikami przemysłowymi czy mundurowymi. Po prostu gospodarka powinna rozwijać się wielokierunkowo, wręcz organicznie. W Polsce to niemożliwe - struktura po gospodarce PRL wyszło cokolwiek skrzywiona, styropianowe elity robiły często wszystko, bo ją jeszcze bardziej skaleczyć Odpowiedz Link Zgłoś
ice_ice Tytuł na stronie głównej woła o pomstę odo nieba! 20.02.12, 08:15 "Są regiony, gdzie połowa bezrobotnych nie ma 34 lat." A ile ma? 35? 62? 33? 12? Przekombinowane jak jasna cholera. Kto Wam te tytuły wymyśla? Nie lepiej by brzmiało "Są regiony, gdzie połowa bezrobotnych ma poniżej 34 lat"? Odpowiedz Link Zgłoś
kopiecpolk Młode bezrobocie?! I KTO TO "PISZE"?! 20.02.12, 08:16 Sam jestem po stażu w GW. Trzymali mnie tam pół roku poczym na miejsce pracy które mi sie należało wcisnęli jakiegoś chłopaczyne z układów..... żenada, wstydzilibyście sie pisac takie artykuły Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 dziwicie się bezrobociu? w tych warunkach? 20.02.12, 08:19 Jeśli gdzieś niedaleko was jest budowa, na której pracują koparki, bądź koparko-ładowarki zróbcie krótkie interview z jego operatorami. Okaże się, że są dni, że nie opuszczają tych małych kabinek przez 12-14 godzin. Z jednej strony robią tak, by cokolwiek zarobić w tym kraju (i by potem "yntelygenty" pod poliestrowym krawatem mogły powiedzieć, że "robol to dopiero zarabia"). Z drugiej strony nie mają wyjścia, nawet gdyby chcieli normalnie pracować jak biali ludzie max 8 godzin dziennie - dla ich pracodawcy, polskiego menago ze słomą w butach i kłosami w dowodzie osobistym lepiej zatrudnić jednego operatora na dwa etaty, niż dwóch po jednym (a efekt ten sam). i potrafi to nieźle uzasadnić "no przecież facet może więcej zarobić, więc o co chodzi? A poza tym jak się nie podoba, to możesz zamknąć drzwi z drugiej strony". Odpowiedz Link Zgłoś
asocjacja_w Re: dziwicie się bezrobociu? w tych warunkach? 20.02.12, 08:49 To jest jeden wielki burdel: niekompetencji, lewych interesów, kolesiowskich układów. Odpowiedz Link Zgłoś
abba2010 Re: Młode bezrobocie 20.02.12, 08:22 wyjepka napisała: > Chcecie zmniejszyć bezrobocie ? To obniżcie stopy procentowe. To nie rozwiąże problemu,ale zlagodzi. Jeżeli Vincent w 2010 r. zabrał z Funduszu Aktywności 3mld zł. a w 2011 2.7 mld to jak ma wyglądać owa aktywizacja bezrobotnych? Odpowiedz Link Zgłoś
stach22 Młode bezrobocie 20.02.12, 08:23 więc chodźcie dalej na wybory! dajcie się nabierać na hasełka tych panów "obywatelska powinność, obywatelski obowiązek..." i takie tam. Widzicie teraz o co chodzi? Możecie tu sobie wypisywać jakie chcecie żale - politycy mają to gdzieś! Zaczną się przymilać przed następną kampanią. Na razie postępujące bezrobocie i beznadzieja. Jesteście patriotami? to jedźcie gdzieś w świat zarabiać kasę a nie siedźcie tu i nie sprawiajcie tylu kłopotów zatroskanemu o losy "zielonej wyspy" rządu i samorządów. :) Odpowiedz Link Zgłoś
patman Dlatego należy podnieść wiek emerytalny 20.02.12, 08:28 Dzięki temu jeden będzie harował do śmierci, ale drugi za to sobie będzie "odpoczywał". Odpowiedz Link Zgłoś
pinola Są województwa, gdzie większość bezrobotnych ni... 20.02.12, 08:38 Może wyślijcie ten link tym "mądrusiom", którzy chcą abyśmy pracowali do 67 r.ż? Bo papier wszystko przyjmie, ale jeśli nie ma pracy po 50tce to co dopiero po 60?????????????/ Odpowiedz Link Zgłoś
e-gazetka7 Młode bezrobocie 20.02.12, 08:42 To efekt braku od 20 lat polityki rynku pracy! Aktywizacja bezrobotnych to fikcja! Szkolenia wyglądają w.g schematu: uczymy co wiemy-jak umiemy-za nic nie odpowiadamy! Efektywność zatrudnieniowa szkoleń z funduszy UE sięga 17 proc! 90 proc kobiet korzystających z pomocy społecznej, uczestniczących w indywidualnych programach, po ich zakończeniu trafia do urzędów pracy. Na Mazowszu z funduszy UE był realizowany tzw. projekt systemowy dla podopiecznych pomocy społecznej, za kilka milionów złotych. Gdy zapytałem ilu jego uczestników wyszło spod opieki ops, podjęło pracę itd- cisza. Brak danych. A takich projektów robi się dziesiątki. To jest jeden wielki burdel: niekompetencji, lewych interesów, kolesiowskich układów. Gdzie są efekty programów stażowych dla młodych? I innych, na które przez lata wywalono setki milionów złotych, przede wszystkim na PR? Na tzw. promocję ekonomii społecznej wydano od 500-700 mln zł (trudno to podliczyć bo były różne źródła) Powstało 400 spółdzielni socjalnych, mających tworzyć miejsca pracy dla bezrobotnych, wykluczonych. 95 proc z nich przez złe prawo, ma poważne kłopoty. Co nie przeszkadza wywalać kolejnej kasy. Bo wiadomo było dla średnio inteligentnej osoby, że nie dadzą one efektów zatrudnieniowych. Dramatem tego kraju jest to, że można wymyślić każdą bzdurę, próbować ją wdrożyć. Jak padnie- za nic się nie odpowiada! W MPiPS siedzą ludzie, którzy przez 2-5-10 lat nic rozsądnego nie wymyśliły. I nie ma szans, że cokolwiek wymyślą! Jedyna szansa dla młodych na godną pracę- emigracja Odpowiedz Link Zgłoś